feijoa

roślina feijoa (ACCA sellowiana), zwana także Akka feijoa lub Akka sellova, jest reprezentowana przez niezbyt wysokie drzewa i wiecznie zielone krzewy, jest gatunkiem z rodzaju Akka z rodziny mirtów. Przez niektórych specjalistów feijoa wyróżnia się w osobnym rodzaju. Gatunek ten został nazwany na cześć portugalskiego przyrodnika Juana da Silva Feijo, to on pod koniec XIX wieku znalazł tę roślinę w Brazylii. Epitet gatunkowy nadano tej roślinie na cześć niemieckiego przyrodnika Friedricha Sellowa, który badał florę brazylijską. W naturalnych warunkach feijoa można spotkać w Kolumbii, Brazylii, Urugwaju i północnej Argentynie. Feijoa w naturze występuje tylko na subtropikach, podczas gdy w tropikach rosną wyjątkowo słabo. Na terytorium Europy taka roślina pojawiła się dopiero w 1980 r.dziś roślina ta jest uprawiana nie tylko w Ameryce Południowej, ale także na Krymie, Abchazji, Gruzji, Armenii, Azerbejdżanie, Dagestanie, terytorium Krasnodaru Federacji Rosyjskiej, Australii, Nowej Zelandii, Włoch, Francji, Grecji, Portugalii, Hiszpanii oraz na wybrzeżu Pacyfiku w USA i na Kaukazie.

Krótki opis uprawy

  1. Kwitnienie . Wiosną lub latem, a jego czas trwania wynosi około 20 dni.
  2. lądowanie . Sadzenie kości w pojemniku odbywa się w ostatnich dniach zimy lub w pierwszych tygodniach wiosny.
  3. Oświetlenie . Światło powinno być jasne, ale rozproszone.
  4. temperatura . Normalna temperatura pokojowa.
  5. podlewanie . Podlewanie powinno być niższe (przez paletę) i systematyczne.
  6. Wilgotność powietrza . Poziom wilgotności powinien być wyższy niż zwykle w pomieszczeniu. Zimą podczas ogrzewania krzewy należy codziennie nawilżać z butelki z rozpylaczem w godzinach wieczornych ciepłą wodą.
  7. nawóz . Konieczne jest systematyczne karmienie 1 raz na pół miesiąca materią organiczną (roztwór odchodów ptaków (1:15) lub dziewanny (1:10)). A nawozy mineralne do tego można stosować tylko w nagłych przypadkach.
  8. okres spoczynku . Podczas uprawy w warunkach pokojowych taki okres nie jest wyraźnie wyraźny.
  9. przeszczep . Zanim krzewy osiągną 3 lata, należy je przesadzać 1 raz w roku. Dorosłe okazy należy przesadzać znacznie rzadziej, a raczej 1 raz na 5 lat, ale górną warstwę mieszanki gleby w pojemniku należy wymieniać co roku.
  10. przycinanie . Późną jesienią lub na początku wiosny po wysokości krzewów wynosi od 25 do 30 centymetrów, należy je skrócić o 1/3 części. Przycinanie w celu utworzenia korony i sanitarne powinno być wykonywane w tym samym czasie, gdy jest to konieczne.
  11. rozmnażanie . Sadzonki i metoda nasienna.
  12. szkodliwe owady . Fałszywe tarcze i czerwone przędziorki.
  13. choroby . Szara zgnilizna.
  14. właściwości . Skład owoców takiej rośliny obejmuje substancje, które są bardzo przydatne dla ludzkiego ciała.

feijoa funkcje

feijoa to rozległy i bardzo duży krzew lub drzewo, którego wysokość wynosi około czterech metrów. Gęsto rozgałęziony, ale zwarty system korzeni znajduje się powierzchownie. Powierzchnię pnia pokrywa brązowozielona szorstka kora. Przeciwnie, krótkie płytki liściowe mają pierzaste żyłkowanie i owalny kształt, są całokształtne, a w dotyku skórzaste, często Obwisłe. Przednia powierzchnia liści jest gładka w kolorze ciemnozielonym, a niewłaściwa jest owłosiona i szaro ― zielona. Pachowe czteroczłonowe Biseksualne kwiaty są sparowane, pojedyncze, a czasem tworzą mały kwiatostan corymbose. Mają dużą liczbę pręcików-50-80 sztuk, białe płatki, gdy zbliżają się do podstawy, zmieniają kolor na różowy. Czas kwitnienia wynosi około 20 dni. Do zapylania taka roślina potrzebuje owadów. Owoc jest mięsistą soczystą jagodą o ciemnozielonym kolorze, jej kształt może być szerokokątny, w kształcie sześcianu lub owalnie wydłużony. W średnicy owoce mogą osiągnąć 15-50 mm, a ich długość waha się od 20 do 70 mm. Nasiona znajdują się wewnątrz jagód, otaczając je półprzezroczystym miąższem. Zapach i smak takich jagód w tym samym czasie jest podobny do ananasa, kiwi i truskawek. Ich skórka ma nierówną powierzchnię, a jej kolor waha się od ciemnozielonego do zielonkawo-żółtego. W niektórych przypadkach skórka ma fioletowo-fioletową powłokę antocyjanową.

uprawa feijoa w domu

lądowanie

dzisiaj hodowcy kwiatów coraz częściej starają się ozdobić swój dom egzotycznymi roślinami, do których należy feijoa. W razie potrzeby możesz spróbować wyhodować go z kości własnymi rękami. Po uzyskaniu dojrzałego feijoa, którego skórka powinna mieć jasnożółty kolor, należy ją umieścić w miejscu, w którym zawsze jest ciepło, aby dojrzeć. Gdy jagoda stanie się bardzo miękka, należy ją pokroić i usunąć nasiona wraz z miąższem. Weź gęstą szmatkę i posmaruj ją miazgą, a następnie spłucz śluz pod bieżącą wodą. Wysuszyć tkaninę wraz z nasionami, a następnie wysiać je w doniczkach z otworami drenażowymi, na dnie których znajduje się warstwa piasku lub ekspandowanej gliny i powinny być wypełnione mieszanką gleby, która obejmuje piasek rzeczny i ziemię darniową (1:1). Aby ułatwić wysiew nasion, doświadczeni hodowcy zalecają połączenie ich z niewielką ilością piasku. Po zakończeniu siewu nasiona należy lekko wcisnąć w mieszankę gleby, a nie trzeba ich posypywać na wierzchu. Uprawy są następnie nawilżane z opryskiwacza, używając do tego różowawego roztworu nadmanganianu potasu. Następnie pojemnik na górze należy przykryć szkłem (folią) i przenieść do miejsca, w którym ciepło i dobre oświetlenie. Dopóki nie pojawią się sadzonki, podłoże w pojemniku należy zwilżyć z opryskiwacza, gdy wysycha, podczas gdy cała kondensacja musi zostać usunięta ze schronienia.

Oświetlenie

najczęściej pierwsze pędy pojawiają się po 4 tygodniach lub nieco wcześniej. Jak tylko pojawi się roślina, musisz bez dokręcania wyrwać wszystkie osłabione. Aby sadzonki dobrze rosły, potrzebują dużo jasnego światła,ale muszą być rozproszone. W związku z tym najlepiej siać taką kulturę w ostatnich zimowych lub pierwszych wiosennych tygodniach. Jeśli siew zostanie przeprowadzony jesienią lub w pierwszej połowie okresu zimowego, wówczas uprawy będą wymagały dodatkowego oświetlenia, ponieważ w tym czasie godziny dzienne są zbyt krótkie. Zainstaluj fitolamp lub dowolną inną lampę na wysokości 25 centymetrów nad pojemnikiem. Pamiętaj jednak, że rośliny potrzebują niezawodnej ochrony przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Pick-Up

podczas formowania sadzonek od 2 do 4 par prawdziwych blaszek liściowych będą musiały wybrać poszczególne małe doniczki. Aby to zrobić, użyj mieszanki gleby, która obejmuje próchnicę liści, zgniły obornik, darń i gruboziarnisty piasek rzeczny(2:0,5:3:0,5). Taki przeszczep pomaga przyspieszyć rozwój systemu korzeniowego roślin. Początkowo pędy wyróżniają się szybkim wzrostem, ale po raz pierwszy takie krzewy będą w stanie wyprodukować owoce tylko przez 5 lub 6 lat wzrostu.

podlewanie

taka roślina wyróżnia się kochaniem wilgoci. Jeśli bryła ziemi w doniczce wyschnie, to z tego powodu feijoa może zrzucić liście, a następnie zaczyna się obumieranie systemu korzeniowego i gałęzi. W związku z tym podlewanie należy przeprowadzać systematycznie przez paletę. Nadmiar płynu z miski nie musi być wylewany, ponieważ po pewnym czasie może zostać wchłonięty przez mieszaninę gleby. W zimnych porach roku, kiedy powietrze jest przesuszone przez urządzenia grzewcze, krzew należy regularnie nawilżać z butelki z rozpylaczem lekko ciepłą wodą, robią to codziennie wieczorem.

karmienie

podczas aktywnego wzrostu krzew potrzebuje systematycznego karmienia. W związku z tym feijoa jest karmiona przez cały rok 1 raz na pół miesiąca. W takim przypadku eksperci zalecają stosowanie nie złożonego nawozu mineralnego, ale materii organicznej. Ta kultura najbardziej preferuje rozwiązanie odchodów ptaków (1:15) lub dziewanny (1:10). Z minerałów można użyć roztworu superfosfatu (na litr wody 1 łyżeczka), należy go zagotować, a gdy mieszanina stanie się zimna, rozcieńcza się ją wodą (1:2). Ze wszystkich nawozów zawierających potas feijoa najlepiej reaguje na wyciąg popiołu: weź 1 dużą łyżkę popiołu ze spalonych drzew liściastych lub trawy na litr wody, pozostaw mieszaninę na 7 dni do nalegania. Naprzemiennie używaj opatrunków potasowych, fosforanowych i azotowych. Nawóz do podłoża należy stosować dopiero po podlaniu.

przeszczep

taka szybko rosnąca roślina przed ukończeniem 3 lat musi być przesadzana 1 raz w roku. W takim przypadku stosuje się mieszankę gleby, która obejmuje piasek, torf, próchnicę, darń i ziemię liściastą(1:1:1:1:1). Bardziej dorosły krzew jest przeszczepiany do nowego pojemnika co najmniej 1 raz na kilka lat. Stare krzewy wymagają przeszczepu tylko 1 raz na 5 lat. Podczas przesadzania krzewu na systemie korzeniowym można pozostawić starą mieszankę gleby, ale tylko wtedy, gdy nie ma w niej patogenów i szkodliwych owadów lub jeśli nie jest zakwaszona. Przeszczep feijoa powinien być przeprowadzony metodą przeładunku, bądź bardzo ostrożny, ponieważ jego system korzeniowy jest bardzo delikatny.

przycinanie

gdy rośnie w warunkach pokojowych, wysokość krzewu może osiągnąć około 6 m, a nawet więcej, więc należy go przyciąć. Jeśli prawidłowo przycinasz drzewo, nie będzie to miało negatywnego wpływu na jego owocowanie, ale zwiększy efekt jego korony. Przycinanie odbywa się na początku wiosny lub późną jesienią. Aby to zrobić, użyj bardzo ostrego sekatora lub noża, który należy wcześniej zdezynfekować alkoholem medycznym lub przez 30 minut. zagotuj go w zwykłej wodzie. Po wysokości krzewu wynosi od 25 do 30 centymetrów, należy go skrócić o 1/3 części. Formowanie, a także przycinanie sanitarne odbywa się tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Najpierw musisz wyciąć wszystkie wzrosty, które odchodzą od pnia pod kątem mniejszym niż 60-70‰, a także wyciąć wszystkie konkurencyjne gałęzie i łodygi. Uszkodzone, osłabione, wysuszone i uszkodzone przez chorobę lub szkodniki gałęzie należy również usunąć.

aby nadać roślinie kształt drzewa, wszystkie gałęzie i pędy muszą być stale usuwane z dolnej ¼ części pnia. Faktem jest, że nie będą rosły na nich bogate zbiory, ale dzięki takiemu przycinaniu krzew stanie się pięknym drzewem. Dalsze przycinanie polega tylko na systematycznym usuwaniu pędów podstawowych. Podczas przycinania gałęzi eksperci zalecają zainstalowanie ostrza w sekatorze pod kątem 45 stopni, podczas gdy wszystkie cięcia należy wykonać w kierunku od pnia, a tylko bardzo krótkie konopie powinny pozostać, wkrótce wyschną. Po przycięciu miejsca cięcia należy traktować roztworem leku grzybobójczego.

szkodniki i choroby feijoa

choroby

feijoa charakteryzuje się dość wysoką odpornością na choroby. Jeśli taka roślina zapewnia dobrą opiekę i odpowiednie warunki, może nigdy nie zachorować. Jeśli podlewanie go jest niewłaściwe lub źle się nim opiekować, Zwiększa to prawdopodobieństwo, że krzew zostanie dotknięty szarą zgnilizną. Plamistość liści bardzo rzadko wpływa na takie drzewo.

w przypadku uszkodzenia feijoa przez chorobę grzybową należy go leczyć mieszanką Bordeaux. Jeśli na krzaku pojawi się szara zgnilizna, dotknięte obszary są ostrożnie wycinane, podczas gdy konieczne jest uchwycenie zdrowej tkanki, a następnie roślina jest dobrze spryskana roztworem leku grzybobójczego. Należy jednak zauważyć, że jeśli nie zaczniesz prawidłowo podlewać krzaka, szara zgnilizna pojawi się ponownie.

szkodliwe owady

fałszywe tarcze i czerwone przędziorki mogą zaszkodzić takiemu drzewu. Z reguły kleszcze najczęściej ranią młode pędy i liście. Aby je zniszczyć, użyj roztworu Celtanu (2 gramy na litr wody). Zaleca się opryskiwanie rośliny wieczorem, ponieważ jeśli promienie słoneczne uderzą w wilgotne liście, mogą na niej powstać oparzenia. Po zabiegu narzędzie zachowuje swoją aktywność przez około 40 dni, w związku z tym ponowne przetwarzanie nie jest konieczne. W celu zapobiegania krzakowi należy systematycznie organizować prysznic faktem jest, że kleszcze nie zaczynają się w wilgotnym środowisku.

fałszywe Tarcze wolą osiedlać się w środkowej żyle na przedniej powierzchni płyt liściowych. Roztwór karbofosu jest bardzo skuteczny w zwalczaniu takiego szkodnika (na 1 litr wody od 5 do 6 gramów). Powstały roztwór dokładnie spryskuje liście po obu stronach. Aby pozbyć się takiego szkodnika, jedno leczenie nie wystarczy, do tego będą potrzebować 2 lub 3, a przerwa między zabiegami powinna wynosić 5-7 dni.

rozmnażanie feijoa

do rozmnażania feijoa stosuje się metodę sadzonek, a także generatywną (nasienną). Do zbioru sadzonek stosuje się częściowo dojrzałe pędy, które mają 3 międzywęźla. Miejsca cięcia należy traktować środkiem, który przyczynia się do tworzenia korzeni. Ich sadzenie do ukorzenienia odbywa się w lekkiej mieszance gleby, do tego nadaje się wermikulit, dobrze umyty piasek rzeczny, gleba kokosowa, perlit lub mieszanka gleby Kwiatowej, podczas gdy jest ona połączona z wermikulitem lub perlitem (1:1). Na górze każda łodyga jest przykryta słoikiem wykonanym ze szkła lub przyciętą plastikową butelką, a pojemnik z nimi należy przenieść do ciepłego miejsca (od 23 do 25 stopni). Proces ukorzeniania może trwać dłużej niż miesiąc, podczas gdy istnieje duże prawdopodobieństwo, że część sadzonek nie będzie miała korzeni.

rodzaje i odmiany feijoa

na średnich szerokościach geograficznych wśród hodowców kwiatów popularne są odmiany feijoa z hodowli zagranicznej lub krymskiej. Na przykład:

  1. Superba . W tej roślinie owoce są bardzo duże pachnące i prawie okrągłe.
  2. Coolidge . W takiej odmianie, stworzonej przez zagranicznych hodowców, owoce mają owalny wydłużony kształt.
  3. Jasna . Ta odmiana jest jedną z najpopularniejszych. Kształt owoców jest owalnie wydłużony lub owalnie zaokrąglony, pokrywają je guzowata skórka ciemnozielonego koloru z rumieńcem. W miarę dojrzewania jagód skórka staje się jaśniejsza. Miąższ takich owoców jest bardzo smaczny i przypomina trochę truskawki.
  4. Nikitskaya . Zewnętrznie taka roślina jest podobna do lekkiej odmiany feijoa. Smak miąższu jagód jest słodko-kwaśny orzeźwiający.
  5. guzowaty . Wewnątrz guzowatych jagód o zaokrąglonym kształcie znajduje się niewiele nasion.
  6. Early pachnące . Jagody pokrywają gładka skórka, ich miąższ jest pachnący i delikatny, ma słodko-kwaśny smak. Wewnątrz nich znajduje się wiele nasion.
  7. pierworodny 120 . Taka średnio późna odmiana ma niezbyt duże jagody o różnych kształtach, które pokrywa zielonkawo-żółta skórka. Wewnątrz jagód znajduje się wiele nasion.

również wśród hodowców kwiatów popularne są takie odmiany jak: feijoa Nikitskaya 42, Nikitskaya 3, crimskaya Early, Jałtinskaya, Andre i Choiseash.

właściwości feijoa: szkody i korzyści

przydatne właściwości feijoa

jagody feijoa są pyszne i niezwykle zdrowe dla ludzkiego ciała. Obejmują jod, cynk, mangan, miedź, żelazo, fosfor, magnez, potas, wapń, sód, kwas jabłkowy i foliowy, olejki eteryczne o Smaku Truskawkowym i ananasowym, witaminy C, PP, B1, B2, B3, B5, B6, a także łatwo przyswajalne tłuszcze i białka. Takie jagody zawierają dużo jodu bardziej niż owoce morza. Największa ilość takiego pierwiastka znajduje się w owocach, które wyrosły na drzewach położonych w pobliżu morza: w 100 gramach takich jagód znajduje się 35 mg jodu, a dzienna norma dla osoby dorosłej wynosi tylko 0,15 mg.

eksperci zalecają włączenie feijoa do diety z niedoborem witamin, miażdżycą tętnic, przeziębieniami, powolną perystaltyką jelit, chorobami układu trawiennego, dną moczanową, chorobą basedową, zaparciami i odmiedniczkowym zapaleniem nerek. Takie owoce przyczyniają się do wzrostu hemoglobiny i obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a także poprawy pamięci i składu krwi.

te jagody są również używane zewnętrznie, na przykład robią z nich maski na twarz, które odżywiają skórę i przyczyniają się do jej odmłodzenia, a także łagodzą stany zapalne. Trzecią część jagody należy dokładnie posiekać i połączyć z 2 dużymi łyżkami twarogu, żółtkiem jaja i 1 dużą łyżką oliwy z oliwek. Powstała mieszanina jest równomiernie nakładana na powierzchnię szyi i twarzy, po jednej trzeciej godziny jest zmywana.

przeciwwskazania

ludzie, którzy mają problemy z nadwagą, a także diabetycy feijoa, nie mogą jeść, ponieważ zawiera bardzo dużo cukru. Takie owoce nie mogą być spożywane z indywidualną nietolerancją produktu. Z wielką ostrożnością muszą być spożywane przez osoby z nadczynnością tarczycy.

nawet jeśli nie masz przeciwwskazań, nie możesz jeść dużo feijoa na raz, ponieważ może to powodować kołatanie serca, zmiany temperatury, niepokój, aw niektórych przypadkach załamanie nerwowe. Jednak u części ludzi przejadanie się takiego produktu prowadzi do stanu depresji i znacznego spadku wydajności.

mleko krowie i dane jagody lepiej nie jeść razem. Dzieci nie powinny jeść zbyt dużo feijoa. Jagody, które były przechowywane dłużej niż 7 dni, nie mogą być spożywane.