mięta

zielna bylina mięta pieprzowa (Mentha piperita), albo angielska mięta pieprzowa, albo zimna mięta pieprzowa, albo mięta pieprzowa, jest gatunkiem rodzaju mięty należącego do rodziny Yasnotkovye (Wargaceae). Gatunek ten uzyskano w procesie hybrydyzacji mięty wodnej i mięty kłoskiej (ogrodowej). Taka roślina była uważana za bardzo cenną w czasach starożytnego Rzymu, jej liście były wcierane w meble, a napar z mięty był używany do opryskiwania pomieszczeń. W starożytnym Egipcie do grobu faraonów wkładano miętę. Taka kultura została nazwana na cześć nimfy Gliniarza zamienionej w krzak o przyjemnym, delikatnym, ale bardzo zimnym aromacie. Mięta jest bardzo popularna w kuchni angielskiej, tam jest używana jako przyprawa do sosu jagnięcego. W Ameryce roślina ta jest stosowana jako składnik sałatek warzywnych lub owocowych, a także jako dodatek do napojów mieszanych i soku pomidorowego. Nawet z mięty pieprzowej wytwarzają leki o różnych efektach.

cechy mięty pieprzowej

mięta ma poziome rozgałęzione kłącze, które ma cienkie włókniste korzenie. Pusta prosta wyprostowana czworościenna łodyga ma wysokość od 0,3 do 1 m, jest pokryta krótkimi włosami. Naprzeciw przeciwległych krótkołańcuchowych płyt liściowych ma jajowaty Podłużny kształt, W kształcie serca u podstawy i spiczasty w kierunku wierzchołka, ze spiczastą krawędzią. Przednia powierzchnia liści jest ciemnozielona, a niewłaściwa ma jaśniejszy kolor. Długość płytek wynosi 30-50 mm, a ich szerokość 15-20 mm.kwiatostany w kształcie kolca składają się z małych kwiatów o liliowym kolorze. Kwitnienie trwa od ostatnich dni czerwca do września. Skład owoców obejmuje 4 orzechy cenobii. Ale tworzenie takich owoców jest niezwykle rzadkie. Roślina ta jest najcenniejszą rośliną miodową, a uzyskany z niej miód ma bursztynowy kolor i wyraźny zapach mięty.

uprawa mięty na parapecie

jak siać

uprawa mięty z nasion na parapecie jest stosunkowo prosta. Pojemnik z sadzonkami można umieścić na parapecie, a także można go umieścić na werandzie lub izolowanej loggii. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie mieszanki gleby. Aby to zrobić, musisz połączyć torf, ziemię ogrodową, próchnicę lub piasek, wzięte w równych częściach. Przygotowane podłoże należy kalcynować w piekarniku. Nasiona można kupić w specjalnym sklepie lub zebrać własnymi rękami. Ich siew odbywa się w wilgotnej mieszance gleby, podczas gdy rowki muszą być w niej wykonane o głębokości około 50 mm. Po równomiernym rozłożeniu nasion rowki należy ostrożnie zamknąć. Pojemnik na górze jest przykryty folią, po czym jest usuwany w dobrze oświetlonym i ciepłym miejscu.

Pielęgnacja mięty w domu

wysiew mięty i pielęgnacja sadzonek powinna być dokładnie taka sama, jak w przypadku innych upraw. Pierwsze pędy powinny pojawić się po 15-20 dniach, po czym pojemnik z nimi należy zmienić w dobrze oświetlonym miejscu, co pomoże zapobiec ciągnięciu roślin. Jeśli sadzonki nie będą miały światła, będą potrzebować sztucznego oświetlenia. Najlepiej roślina rośnie i rozwija się w temperaturach od 20 do 25 stopni. Jeśli jednak ta kultura jest uprawiana w warunkach braku światła, sadzonki należy przechowywać w chłodzie (od 15 do 17 stopni). W razie potrzeby wyhodowane rośliny można sadzić na działce ogrodowej, a także można je nadal uprawiać w warunkach pokojowych.

rosnąca w domu mięta wymaga dostosowania opieki na różnych etapach sezonu wegetacyjnego. Na przykład w lecie podczas najbardziej intensywnego wzrostu nie można dopuścić do przesuszenia podłoża, ponieważ z tego powodu roślina może umrzeć. Ponadto, jeśli mięta nie ma wystarczającej ilości wody, zwiększa się ryzyko, że szkodniki się na niej osiedlą. Zimą konieczne jest bardzo ostrożne podlewanie krzewów, ponieważ w zimnych porach roku niebezpieczne jest dopuszczenie do podlewania podłoża. Ponieważ urządzenia grzewcze pracują w pomieszczeniu zimą, wilgotność powietrza w tym okresie jest bardzo niska, w związku z tym nie należy zapominać o systematycznym nawilżaniu krzewów z opryskiwacza wodą o temperaturze pokojowej. Mięta powinna być chroniona przed przeciągami, a także musi zapewniać ochronę przed chorobami i różnymi szkodnikami. Ogólnie rzecz biorąc, uprawa mięty w warunkach pokojowych jest dość prosta.

sadzenie mięty w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

siew mięty odbywa się wiosną w kwietniu, a tę procedurę można wykonać latem, a raczej w pierwszych dniach sierpnia. Sadzenie sadzonek wyhodowanych z nasion, a także sadzonek, należy wykonywać od połowy do końca maja.

miejsce do sadzenia mięty należy wybrać słoneczne lub w półcieniu. Doświadczeni ogrodnicy zalecają, aby nie było różnych jagód, kwiatów i warzyw z krzaka w promieniu 0,6–0,8 m, w przeciwnym razie wyhodujesz krzew niskiej jakości. Ta kultura powinna być uprawiana jak najdalej od kapusty, ogórków i buraków, ponieważ z powodu tego niepożądanego sąsiedztwa na jej liściach mogą tworzyć się ciemne plamy.

odpowiednia gleba

zaleca się uprawianie tej kultury w glebie, w której wcześniej wprowadzono obornik dla poprzednich roślin. Gleba powinna być wilgotna, luźna i bogata w składniki odżywcze, na przykład czarna ziemia jest idealna do tego celu. Krzewy uprawiane w glebie wapiennej mają słaby zapach. Kwaśna i podmokła gleba również nie nadaje się do mięty, ponieważ krzewy rosną na niej bardzo słabo.

po znalezieniu odpowiedniego obszaru dla takiej rośliny należy go dokładnie przygotować. Aby to zrobić, należy usunąć całą trawę chwastów z witryny, a następnie wykopać ją na głębokość około 20 centymetrów, przynosząc do gleby 3 kilogramy próchnicy, 2 duże łyżki popiołu drzewnego, a także 15 gramów azotanu amonu, superfosfatu i chlorku potasu na 1 metr kwadratowy. Na obszarze o wysokim poziomie wód gruntowych dla tej kultury należy wykonać wyższe łóżka.

podczas uprawy mięty należy wziąć pod uwagę, że roślina ta jest w stanie uchwycić obszary, które nie są dla niej przeznaczone, wypierając inne uprawy. W związku z tym podczas sadzenia mięty na obwodzie witryny konieczne jest wykopanie ograniczników, w tym celu zaleca się stosowanie plastiku lub kawałków łupków.

zasady sadzenia

sadzenie roślin w otwartej glebie powinno odbywać się we wcześniej przygotowanych rowkach, których głębokość powinna wynosić około 50 mm, szerokość między rzędami powinna wynosić około 0,4 metra, a odległość między krzakami powinna wynosić 0,3–0,5 metra. Rowki muszą być wypełnione ziemią, są lekko zagęszczane, a następnie dobrze podlewane.

Pielęgnacja mięty w otwartym terenie

uprawa mięty na swojej stronie jest dość prosta. Opieka nad tą rośliną jest bardzo prosta, w tym celu należy ją podlewać w odpowiednim czasie, karmić, chwastować, rozluźniać powierzchnię witryny, a także miętę należy chronić przed chorobami i szkodliwymi owadami.

jak podlewać

podlewanie odbywa się wieczorem, podczas gdy sadzone rośliny nie zapuszczają korzeni, należy je często podlewać. Najłatwiej jest poluzować glebę na miejscu i odchwaszczać po podlewaniu krzewów.

nawóz

Nawożenie tej rośliny odbywa się tylko 1 raz w sezonie wiosną. Aby to zrobić, obszar powinien być pokryty warstwą ściółki (kompostem lub torfem, który jest połączony z popiołem drzewnym).

zasady zbierania

zbieranie mięty odbywa się podczas masowego kwitnienia. Faktem jest, że krzaki w tym okresie zawierają największą ilość olejku eterycznego. Po zebraniu surowców krzewy odrastają ponownie, a roślina ponownie daje plony.

co uprawiać po mięcie

taka roślina liściasta jest dobrym prekursorem dla roślin okopowych, a mianowicie dla tournepsa, marchwi, rzepy i buraków. Również na tym obszarze można uprawiać ziemniaki.

choroby mięty ze zdjęciami i nazwami

największym zagrożeniem dla mięty jest choroba taka jak rdza. Ta choroba grzybicza rozwija się w niskich temperaturach przy wysokiej wilgotności powietrza, a także z powodu dużej ilości azotu w glebie i nieprzestrzegania zasad płodozmianu. W dotkniętych krzakach na niewłaściwej powierzchni płytek liściowych powstają ciemnoczerwone podkładki.

mączniak prawdziwy

mączniak prawdziwy może również zaszkodzić takiej roślinie. Dotknięty okaz w drugiej połowie okresu letniego jest pokryty pajęczą powłoką o białawym kolorze, która pojawia się na płytkach liściowych i pędach. W celu zapobiegania jesienią miejsce wykopuje się na głębokość 0,2 metra, a następnie krzak spryskuje się roztworem koloidalnej siarki (1%).

więdnięcie wertykalne

nawet mięta czasami wpływa na więdnięcie wertykalne, które jest również chorobą grzybiczą. W chorej roślinie kilka górnych par blaszek liściowych jest pomalowanych na czarno. W miarę rozwoju choroby roślina umiera. Aby zapobiec takiej chorobie, eksperci zalecają ścisłe przestrzeganie zasad płodozmianu, jesienią, aby oczyścić miejsce z resztek roślinnych, które należy spalić, a doświadczeni ogrodnicy zalecają sadzenie odmian mięty, które są odporne na więdnięcie, na przykład Pryluk 6.

antraknoza

antraknoza może również uderzyć w daną kulturę. U chorego krzewu na płytkach liściowych powstają brązowe plamki. Aby pozbyć się choroby, krzak należy spryskać 3 lub 4 razy roztworem mieszanki Bordeaux (1%). W celu zapobiegania jesienią konieczne jest wykopanie terenu.

septorioza

jeśli mięta jest chora na septoriozę( plamienie), wówczas na jej płytkach liściowych powstają czarne kropki i brązowe plamki o kanciastym kształcie o wielkości około 0,8 centymetra, które otaczają czarne krawędzie. Możesz pozbyć się takiej choroby w taki sam sposób, jak antraknoza, a mianowicie roślinę należy kilkakrotnie spryskać roztworem mieszanki Bordeaux (1%).

odrastanie

największym zagrożeniem dla takiej kultury jest choroba zwana odrastaniem, która jest wywoływana przez mykoplazmy. W dotkniętym krzaku następuje zaprzestanie jego rozwoju, liście są pomalowane na nietypowy kolor mięty, a także system korzeniowy ulega zawieszeniu. Do tej pory choroba ta jest uważana za nieuleczalną. Gdy tylko krzew dotknięty wzrostem zostanie zauważony na stronie, należy go JAK NAJSZYBCIEJ wykopać i spalić, a pozostałe rośliny należy przesadzić na inne miejsce. W celu zapobiegania należy starać się nie dopuścić do tego, aby szkodniki osiedliły się na mięcie, ponieważ są to główne wektory tej niebezpiecznej choroby.

szkodniki mięty pieprzowej ze zdjęciami i nazwami

na mięcie z reguły osiada bardzo duża liczba szkodników.

miętowa pchła

tak więc na krzaku może pojawić się pchła miętowa, która jest małym żółtym chrząszczem o długości dochodzącej tylko do 0,15 centymetrów, gryzie okrągłe otwory w płytkach liściowych. Najczęściej ta pchła pojawia się na mięcie wiosną, jeśli jest ciepła i sucha pogoda.

Szczytnoska

Zielona tarcza może osiąść nawet na krzakach, gryzie płytki liści na krawędziach, a także robi w nich dziury. A dziury na liściach takiej rośliny mogą pojawić się z powodu zjadacza liści.

mszyce

mszyce stanowią bardzo duże zagrożenie nie tylko dla mięty, ale także dla wszystkich roślin. Ten bardzo mały owad może wyrządzić ogromne szkody prawie każdej kulturze. Taki szkodnik na krzaku osiada w dużych koloniach, podczas gdy wolą znajdować się na niewłaściwej powierzchni płyt liściowych. Mszyce przebijają powierzchnię liści i wysysają z nich sok. W takich krzakach obserwuje się spowolnienie rozwoju i wzrostu, a także zatrzymują tworzenie pełnych płyt liściowych. Należy również pamiętać, że taki szkodnik jest najważniejszym wektorem niebezpiecznych chorób wirusowych, których nie można wyleczyć.

Cykadka

cykady są również szkodnikami ssącymi, z reguły osiedlają się na młodych krzakach.

chrząszcze ryjkowce

chrząszcze ryjkowce są również dość niebezpieczne dla tej kultury. Larwy takiego szkodnika jedzą korzenie w krzaku, a dorosłe chrząszcze gryzą krawędzie płyt liściowych.

ćma Łąkowa

ćma łąkowa jest w stanie samodzielnie zniszczyć całą roślinę.

w regionach południowych kleszcz łąkowy często osiada na mięcie, zimując w glebie na głębokości około 10 centymetrów. A od początku maja do końca lata kleszcz wysysa sok, osiadając na szczytach łodyg.

ślinotok

larwy i dorosłe osobniki śliniące się grosze mogą również atakować krzak. Na krzaku, w którym się osiedlili, obserwuje się deformację łodyg, podczas gdy pieniste grudki tworzą się w zatokach liści i na pędach.

jeśli w pobliżu mięty znajdują się gęste zarośla trawy pszenicznej lub jest ona uprawiana na miejscu, na którym ziemniaki rosły w tym roku, istnieje duże prawdopodobieństwo, że krzaki będą zirytowane wirewormem, który jest larwami chrząszcza dziadka do orzechów. Ten szkodnik gryzie korzenie rośliny.

niedźwiedź, gąsienice szufelki kapusty, przęsła o okrągłych skrzydłach, łopian i ćma łąkowa mogą być nadal denerwujące dla takiej kultury.

doświadczeni ogrodnicy wolą nie dopuścić do osiedlania się szkodników na krzakach mięty, w tym celu stosują środki zapobiegawcze. 1 raz na kilka lat konieczne jest zastąpienie obszaru przeznaczonego do uprawy mięty. A kiedy krzewy zostaną usunięte, uwolniony obszar musi zostać głęboko wykopany. Po zebraniu zbiorów należy zebrać i spalić wszystkie resztki roślin. Jeśli szkodliwe owady nadal osiedlają się na krzakach, zaleca się spryskanie ich skoncentrowanym naparem z glistnika. Aby przygotować taki napar, potrzebujesz 200 gramów suszonych liści glistnika, aby połączyć je z 10 litrami wody, dzień później musisz wlać zmiażdżone mydło do mieszanki. Jeśli jednak taki napar okazał się nieskuteczny, krzewy należy spryskać roztworem decisa, a takie leczenie przeprowadza się nie później niż 4 tygodnie przed zbiorem.

rodzaje i odmiany mięty ze zdjęciami i nazwami

znanych jest prawie 25 gatunków i 10 podgatunków mięty pieprzowej. Poniżej zostaną opisane te, które cieszą się największą popularnością:

mięta ogrodowa

wysokość potężnego krzewu wynosi około 0,9 m. ten gatunek nie różni się silnym efektem chłodzącym, jaki ma mięta pieprzowa, ponieważ w tej roślinie głównym składnikiem jest olejek eteryczny zwany karwonem. Taka mięta jest dodawana do napojów bezalkoholowych i herbaty, a także używana do aromatyzowania pasty do zębów.

mięta kędzierzawa

wysokość rośliny wynosi od 0,8 do 0,9 m.taka mięta, w przeciwieństwie do innych gatunków, ma kręcone liście i wysoką odporność na mróz. Jej liście nie mają tak silnego smaku mentolowego jak mięta pieprzowa. Taka roślina jest dość popularna w gotowaniu, a także jest stosowana w medycynie alternatywnej, więc wywar z liści jest stosowany jako środek uspokajający, w celu wyeliminowania bólu w urazach i do kąpieli leczniczych.

mięta jabłkowa

wysokość krzewu wynosi około 0,6 m. ciemnozielone aksamitne płytki liściowe mają okrągły kształt. Zapach takiej rośliny nie jest bardzo silny w porównaniu z aromatem mięty pieprzowej. Ta mięta służy do dodawania do potraw mięsnych, różnych napojów, zup i sałatek, a także do wypieków i deserów.

mięta długolistna

wysokość potężnego krzewu wynosi około półtora metra. Jego kłącze jest pełzające, a pędy są czworościenne i rozcięte. Kolor blaszek liściowych jest ciemnozielony,a ich krawędź jest ząbkowana. Krzewy mają delikatny i przyjemny zapach, więc taka mięta jest stosowana jako dodatek do bulionów warzywnych, sałatek i zup, a także do niektórych potraw mięsnych, na przykład: do pieczonej wołowiny lub grilla. Liście tej rośliny są dodawane do marynaty podczas konserwacji bakłażana, a także używane jako przyprawa do marynowania kapusty. Ten typ jest również stosowany w przemyśle perfumeryjnym, w szczególności w produkcji mydła.

mięta polna, końska, dzika lub głucha

ten gatunek jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie i dlatego występuje wszędzie. Wysokość krzewów wynosi około 0,8 metra. Liście nie mają silnego aromatu i chłodnego smaku mentolowego, który ma mięta pieprzowa. Suszone lub świeże liście są stosowane jako dodatek do różnych napojów, na przykład do herbaty, wkładane do wypieków, potraw z ryb, sałatek, zup warzywnych i kapusty w procesie solenia. Wywar z tej rośliny stosuje się w leczeniu procesów zapalnych i bólów głowy.

mięta cytrynowa

wysokość rośliny wynosi około 100 centymetrów. Rozgałęzione pędy wyprostowane mają lekkie pokwitanie. Przeciwnie rozmieszczone płytki liściowe mają zaokrąglony, jajowaty kształt i ząbkowaną krawędź. Przednia powierzchnia liści ma ciemnozielony kolor, a niewłaściwa ma jaśniejszy odcień. Ten typ wyróżnia się przyjemnym zapachem miętowo-cytrynowym, a także właściwościami leczniczymi. Ten gatunek ma drugą nazwę-melisa cytrynowa.

mięta pachnąca

w tej Bylinie stabilna wyprostowana łodyga osiąga wysokość 0,4-1 metra. Pomarszczone płytki liściowe są pomalowane na Zielono, wzdłuż ich krawędzi biegnie Pasek kremowego koloru. Takie liście mają przyjemny zapach. Ta mięta jest szeroko stosowana w kuchni, a od dawna jest stosowana w medycynie ludowej, ponieważ ma właściwości lecznicze.

oprócz tych gatunków ogrodnicy uprawiają miętę domową, marokańską, koreańską, pomarańczową (bergamotową), psią, stepową, wodną itp.

mięta pieprzowa różni się od wszystkich innych gatunków, jest uprawiana na skalę przemysłową. Istnieje bardzo duża liczba mieszańców i odmian tego gatunku, które są bardzo zróżnicowane. Najbardziej popularne są następujące odmiany i hybrydy:

  1. Przyłucka 6 . Ta odmiana jest znana od bardzo dawna, długość jej sezonu wegetacyjnego wynosi około 100 dni. Jego pędy pokryte są dużą liczbą liści. Płytki liściowe zawierają około 50 procent mentolu i około 3 procent olejku eterycznego.
  2. lekarska 4 . Wysokość potężnego krzewu wynosi około 100 centymetrów, a długość sezonu wegetacyjnego wynosi około 115 dni. Płytki liściowe mają kolor antocyjanowy, zawierają około 60 procent mentolu i około 4 procent olejku eterycznego.
  3. zagadka . Ta odmiana została stworzona przez ukraińskich hodowców. Zielone płytki liściowe nie mają koloru antocyjanowego. Czas trwania sezonu wegetacyjnego tej odmiany wynosi około 110 dni. Liście zawierają do 65 procent mentolu i 3,5 procent olejku eterycznego.
  4. urok . Odmiana stworzona przez białoruskich hodowców. Wysokość krzewu wynosi około 0,7 m, jego dolna część ma fioletowo-czerwony kolor. W tej odmianie obserwuje się tworzenie nasion, więc naukowcy wątpią, czy ma to związek z rodzajem mięty pieprzowej.
  5. Ukraińska papryka . Odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na suszę i choroby. Liście zawierają około 53 procent mentolu i około 61 procent olejku eterycznego.
  6. Udajczanka . Ta wysokowydajna, nieprzejezdna odmiana jest odporna na zimno. Olejek eteryczny zawiera około 47-52 procent mentolu.

następujące odmiany mięty pieprzowej są dość popularne wśród ogrodników: Symferopol 200, Zagrava, Zarya, Vyshomentolny, Srebrny, Bursztynowy, Medyk, Moskal, Krasnodar 2, Kuban 6 itp.

właściwości mięty: szkody i korzyści

lecznicze właściwości mięty

w kwiatach, liściach i łodygach mięty znajdują się gorzkie, garbniki i biologicznie aktywne substancje, tłuszcze, cukry, fitoncydy, witaminy C I P, sole mineralne, karoten, olejek eteryczny, który zawiera mentol.

roślina ta jest stosowana zarówno w medycynie oficjalnej, jak i alternatywnej w zaburzeniach nerwowych, bólach głowy, bólach zębów, astmie, chorobach gardła, chorobach sercowo-naczyniowych, bezsenności, nerwobólach, stanach zapalnych układu pokarmowego, przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, miażdżycy i innych chorobach.

mentol ma działanie przeciwbólowe, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwskurczowe. Zaleca się przyjmowanie takiej rośliny doustnie w celu rozszerzenia naczyń wieńcowych z dusznicą bolesną, z bolesnymi odczuciami w żołądku lub jelitach. Zewnętrzne stosowanie mięty jest zalecane w przypadku zapalenia oskrzeli, nerwobólów lub bólu zęba. Mentol znajduje się w maściach na katar, lekach do płukania jamy ustnej, kroplach zieleniny i walokordynie.

nalewki i napary są przygotowywane z liści takiej rośliny, które mogą poprawić trawienie, zwiększyć apetyt i złagodzić wymioty i nudności. Środki, które obejmują miętę, są stosowane jako środek przeciwbólowy na kolkę wątrobową, jako leki żółciopędne na kamienie żółciowe lub żółtaczkę, a także jako środki stymulujące pracę serca.

w Niemczech liście tej rośliny są częścią herbat leczniczych stosowanych w wzdęciach i chorobach przewodu pokarmowego. W tym kraju wanny z miętą są również popularne. Mięta pieprzowa w Australii służy do produkcji tinktury i wywarów. Liście takiej rośliny w Polsce stosuje się w leczeniu zapalenia okostnej, ucha środkowego, a także w migrenach, bezsenności i nerwobólach. Mięta jest zawarta w opłatach mających na celu poprawę zapachu i smaku. W Rosji w medycynie alternatywnej liście mięty są używane jako środek żółciopędny, napotny i odświeżający.

w dzikiej mięcie liście są używane do produkcji soku stosowanego w leczeniu kamieni nerkowych. Jeśli taki sok zostanie zmieszany z białym winem, wówczas ta mieszanina będzie miała inny efekt moczopędny. Roślina ta znajduje się w zbiorach żołądka, herbatach i zbiornikach do kąpieli. Jest również szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym i gotowaniu.

przeciwwskazania

niektórzy ludzie mają indywidualną nietolerancję mięty pieprzowej i środków, które ją zawierają. Ta roślina może powodować reakcję alergiczną. Olejek miętowy nie może być stosowany w ciąży i karmieniu piersią, a także nie jest podawany dzieciom w wieku poniżej 6 lat. Środki z mięty pieprzowej nie mogą być używane w dużych ilościach przez mężczyzn, ponieważ ten rodzaj przyczynia się do zmniejszenia popędu seksualnego.

W przypadku przedawkowania środków wytwarzanych z mięty pieprzowej osoba może odczuwać ból w sercu, skurcze oskrzeli i zaburzenia snu.

przepisy

poniżej zostaną opisane popularne przepisy z mięty pieprzowej, które będą przydatne dla wszystkich:

  1. napar na nieprzyjemny zapach z jamy ustnej . 2 łyżki. świeżo zagotowanej wody należy połączyć z 1 łyżką. l liście mięty. Po kilku godzinach napar będzie gotowy, służy do płukania ust.
  2. napar na nudności . 1 łyżka. świeżo zagotowanej wody należy połączyć z 1 łyżką. l liście mięty, owinąć pojemnik. Po 30-40 minutach napar będzie gotowy. Filtrowany lek przyjmuje 1 łyżkę. l co 3 godziny z bolesnymi odczuciami w jamie brzusznej lub nudnościami. A z wymiotami piją ½ łyżki.środki.
  3. nalewka na bóle głowy . Połącz alkohol (70%) i rozdrobnione blachy w stosunku 20:1. Nalewka będzie gotowa po 7 dniach. W przypadku bólu głowy lub nudności należy pić 10-15 kropli takiej nalewki.