papaja

Ojczyzną takiego chleba lub melona, jak papaja (Carica papaya) jest Ameryka Południowa. Jednak roślina ta nie jest krewnym melonów ani innych roślin warzywnych. Jest uważany za osobną kulturę, która przynosi owoce o niepowtarzalnym smaku melona i truskawek.

taka roślina nie jest drzewem ani palmą. I jest to wieloletnia roślina zielna, a jej łodyga jest podobna do bambusa (jest pusta w środku). Papaja jest szybko rosnącą rośliną(zarówno w przyrodzie, jak i w mieszkaniu). Jego łodyga może osiągnąć 3-5 lub więcej metrów w ciągu zaledwie 1 lub 2 lat. Owocowanie rozpoczyna się w drugim roku. Podczas uprawy w pomieszczeniach papaja wymaga przycinania, które powstrzyma jej wzrost, a na krzaku pojawia się duża liczba pędów bocznych.

aby powstrzymać wzrost rośliny, zaleca się wybór pojemnika o niezbyt dużej objętości do jej sadzenia. Na przykład w pięciolitrowym pojemniku jego wzrost wyniesie około 200 centymetrów. Dzięki tej uprawie papaja będzie również owocować. Jednak zbiory nie będą tak obfite. Ale jeśli taka roślina zostanie posadzona w ciepłym sezonie na otwartym terenie lub przeszczepiona do dużego pojemnika, zacznie ponownie aktywnie rosnąć.

wielu uważa, że roślina ta, gdy jest uprawiana w pomieszczeniach, żyje tylko 5 do maksymalnie 6 lat. Ale tak nie jest. Jeśli odpowiednio się nim opiekujesz i stworzysz niezbędne sprzyjające warunki, będzie mógł żyć do 20 lat, a nawet więcej.

Pielęgnacja papai w domu

temperatura

Ojczyzną papai są tropikalne obszary Południowej Afryki. Jednak z pomocą człowieka rozprzestrzenił się na prawie wszystkie kontynenty. Ważne jest, aby pamiętać, że taka roślina zielna reaguje wyjątkowo negatywnie na spadek temperatury poniżej 0 stopni. Jeśli temperatura przez cały rok nie spadnie poniżej tej wartości, papaja rozwija się doskonale i rośnie bardzo szybko, a jednocześnie daje niezwykle obfite zbiory. Duże owoce osiągają 40 centymetrów długości.

jednak uprawiając tę roślinę w pomieszczeniach lub w szklarni, nie można osiągnąć tak obfitego owocowania. A smak owoców będzie nieco inny. Tak więc papaja pokojowa jest w stanie zadowolić właściciela 2 lub 3 owocami, których długość będzie się różnić od 20 do 25 centymetrów.

papaja reaguje wyjątkowo negatywnie na niską temperaturę powietrza. Tak więc, tylko minus 1 stopień, jego korzenie i łodyga z liśćmi umierają. Tak więc zimą, gdy rośnie w warunkach pokojowych lub w szklarni, eksperci zalecają utrzymanie temperatury co najmniej 14-16 stopni. Jednak roślina najlepiej czuje się w temperaturze 25-28 stopni. Warto jednak wziąć pod uwagę, że papaja może również umrzeć z powodu ekstremalnego ciepła (ponad 30 stopni).

Jak podlewać

ta roślina ma korzenie blisko powierzchni gleby, dlatego w ciepłym sezonie potrzebuje obfitego podlewania. Wraz z nadejściem października lub listopada podlewanie musi być znacznie zmniejszone, ponieważ w chłodzie praca systemu korzeniowego pogarsza się, co może spowodować stagnację płynu w podłożu, co doprowadzi do rozwoju zgnilizny korzeni. Są specjaliści, którzy uważają, że papaja jest soczystą rośliną. Faktem jest, że gdy temperatura powietrza spadnie, może bezpiecznie tolerować niezbyt długie suszenie ziemnej śpiączki. Zatoka w tym czasie jest jednak dla niej katastrofalna.

zdarza się, że będąc w chłodnych warunkach, papaja zrzuca wszystkie liście. W takim przypadku podlewanie i górny opatrunek należy całkowicie zatrzymać i pozwolić mu odpocząć.

wietrzenie

roślina wymaga regularnej wentylacji, ale zimą należy to zrobić bardzo ostrożnie, ponieważ zimne powietrze może ją zniszczyć. Gdy liście stykają się z zimnymi strumieniami powietrza, powstaje na nich oparzenie. W takim przypadku więdną bardzo szybko lub tracą turgor. W związku z tym roślina ta może być ciepła lub chłodna, ale w żadnym wypadku zimne prądy powietrza nie powinny na nią spadać.

karmienie

ponieważ kultura ta charakteryzuje się bardzo szybkim wzrostem, po prostu musi być często karmiona i musi być wykonywana wiosną i latem. Jednocześnie surowo zabrania się nawożenia gleby w okresie jesienno-zimowym. Tak więc roślina zaczyna się karmić od marca i robi to 2 razy w miesiącu. Do górnego opatrunku możesz wziąć dowolny złożony nawóz. W takim przypadku odpowiednie są zarówno suche, jak i płynne nawozy. Zaleca się karmienie papai na liściu (metodą dolistną).

funkcje kwitnienia

taka roślina jest dwupienna. Jednak dzięki hodowcom narodziły się odmiany Biseksualne. Tak więc kwiaty męskie i żeńskie rosną na tych roślinach w tym samym czasie i nazywane są płodnymi. W przypadku, gdy papaja domowa kwitnie, ale nie wydaje owoców, może to oznaczać, że masz przed sobą okaz żeński lub męski. W tej chwili bardzo popularne są samozapłodnione odmiany, które można swobodnie kupić w specjalistycznym sklepie. Z osobnika dwupłciowego rosnącego w warunkach pokojowych lub w szklarni trudno jest osiągnąć owocowanie. Aby to zrobić, potrzebujesz 2 roślin: żeńskiej i męskiej. Konieczne będzie również, aby ich kwitnienie zaczęło się w tym samym czasie, tylko wtedy możliwe będzie zapylenie.

owocuje papaja latem i jesienią. Należy pamiętać, że niedojrzałe owoce mogą być poważnie zatrute, ponieważ zawierają mleczny sok. W procesie dojrzewania owoców mleczny sok traci swoje trujące właściwości i staje się wodnisty.

metody rozmnażania

możesz rozmnażać przez nasiona , zebrane z dojrzałych owoców. Ich rozmiar jest podobny do wielkości nasion pomidorów. Aby nasiona mogły z powodzeniem kiełkować, należy pamiętać, że potrzebują dość wysokiej temperatury od 25 do 28 stopni, którą należy stale utrzymywać. Siew odbywa się w luźnej glebie, która dobrze przepuszcza wodę i powietrze, podczas gdy trzeba je zakopać tylko o pół centymetra. Do siewu można również wziąć torfowiec.

Warto pamiętać, że im chłodniej jest w pokoju, tym dłużej będą pojawiać się sadzonki. Jeśli zostaną umieszczone w ciepłym miejscu (25-28 stopni), pierwsze pędy powinny pojawić się po 8 dniach. Warto również pamiętać, że dobre kiełkowanie nasion może trwać bardzo długo (przez kilka lat).  Do ich przechowywania użyj dowolnego szklanego pojemnika i umieść go w chłodzie.

również tę roślinę można rozmnażać przez sadzonki . Dzięki tej metodzie zachowane są wszystkie właściwości charakterystyczne dla rośliny matecznej. Długość cięcia powinna wynosić od 10 do 12 centymetrów. A ich średnica nie powinna być większa niż półtora centymetra. W takim przypadku cięcie należy wykonać pod kątem 45 stopni. Używając sekatora lub bardzo ostrego noża, musisz usunąć wszystkie dolne płyty liściowe i tylko 2 powinny pozostać na samej górze. Następnie łodygę pozostawia się na 2-3 dni (najlepiej na tydzień) do wyschnięcia, podczas gdy w miejscu cięcia powinna pojawić się wtyczka tkankowa, która może zapobiec przedostawaniu się różnych patogennych drobnoustrojów do łodygi. Przed sadzeniem w glebie cięcie należy potraktować rozdrobnionym węglem drzewnym. Ponadto, jeśli chcesz, możesz użyć narzędzia stymulującego wzrost korzeni,a dopiero potem ukorzenić.

sadzenie sadzonek odbywa się na głębokości 2-3 centymetrów, a następnie gleba jest lekko zagęszczana i podlewana. Aby to zrobić, użyj czystej wody. Łodyga musi być umieszczona w dobrze oświetlonym (rozproszone światło), ciepłym (25-28 stopni) miejscu i musi utrzymywać wysoką wilgotność powietrza. Zaleca się przykrycie łodygi szklanym słoikiem, torebką celofanową lub kubkiem wykonanym z plastikowej butelki. Warto pamiętać, że w niesprzyjających warunkach korzenie cięcia nie pojawią się. W takim przypadku możesz sadzić łodygę w wermikulicie, perlicie, piasku lub torfie, a także odpowiednia jest mieszanina składająca się z równych części piasku i torfu.

sadzenie młodej rośliny odbywa się w niezbyt dużej doniczce. Należy pamiętać, że mała roślina ma mały system korzeniowy, który nie będzie w stanie pokryć całego podłoża w naczyniu objętościowym, w wyniku czego gnicie rozpocznie się z powodu przelewu. Papaja posadzona w doniczce objętościowej może również zacząć budować masę wegetatywną, a kwitnienie jest bardzo rzadkie. Podczas przesadzania rośliny średnica nowego pojemnika powinna być tylko o 2 lub 3 centymetry większa niż poprzednia.

szkodniki i choroby

ta roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki. W przypadku uprawy w pomieszczeniu o zbyt suchym powietrzu papaja może się osiedlić przędziorków . W związku z tym, w celu zapobiegania i zwalczania takich szkodników, konieczne jest zorganizowanie prysznica dla rośliny. Wszystkie liście należy umyć zimną lub zimną wodą. W przypadku silnej infekcji konieczne jest leczenie biologicznymi złożonymi lekami o odpowiednim działaniu.

mogą pojawić się różne choroby grzybicze. Tak więc podczas podlewania rośliny podczas chłodnego zimowania (mniej niż 15 stopni) zgnilizna korzeni zaczyna się rozwijać zbyt zimną wodą, co prowadzi do śmierci całego okazu.

sztuczki kulinarne

owoce Uzyskane z papai uprawianej własnymi rękami po ich dojrzewaniu można jeść bez obaw. Te same owoce są uniwersalne i nadają się do jedzenia nie tylko świeżego. Tak więc niezbyt dojrzałe owoce są często używane jako warzywa. Służą do duszenia i pieczenia. Warto pamiętać, że tylko dojrzałe owoce mogą być używane do jedzenia na surowo. Przygotowują z nich aromatyczne koktajle, robią sałatki owocowe lub używają ich jako nadzienia do ciasta. Interesujący jest fakt, że sok z tego owocu bardzo dobrze zmiękcza mięso, w związku z tym jest stosowany jako marynata. Zmiękczają nawet najtwardsze mięso, więc w Ameryce jest aktywnie wykorzystywany do przygotowywania steków.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny