Pachira

rodzaj roślin, takich jak Pachira (Pachira) jest bezpośrednio związany z rodziną Malvaceae, ale istnieją takie źródła, w których należy go do rodziny baobabaceae. Ten rodzaj łączy 24 gatunki różnych roślin, podczas gdy niektóre z nich mogą jeść owoce.

najczęstszym gatunkiem stosowanym do uprawy w pomieszczeniach jest woda Pachira (woda). Ta roślina ma jadalne owoce. Na zewnątrz jest nieco podobny do drzewa butelkowego, a nawiasem mówiąc, można go uprawiać jak Bonsai. Jest to roślina wolno rosnąca, ale jeśli jest dobrze pielęgnowana, drzewo może dorastać do 3 Metrów wysokości.

w kulturze pokojowej roślina ta jest często uprawiana jako pojedyncza, ale całkiem możliwe jest wyhodowanie bardzo spektakularnego drzewa z kilkoma pniami. Aby to zrobić, w jednej doniczce należy sadzić kilka silnych młodych sadzonek jednocześnie. W miarę wzrostu ich pnie przeplatają się ze sobą. Trzy lata później twój dom zostanie ozdobiony niesamowicie efektowną rośliną o fantazyjnym splecionym pniu.

opieka nad pachirą w domu

Oświetlenie

roślina potrzebuje jasnego, ale rozproszonego światła. W związku z tym najlepszym miejscem dla jego lokalizacji będzie okno orientacja Wschodnia lub Zachodnia. Ta roślina będzie się dobrze czuć w pobliżu południowego okna,ale w tym przypadku będzie potrzebować cieniowania od bezpośrednich promieni słonecznych w godzinach od 10 do 17. Po umieszczeniu w pobliżu okna o orientacji Północnej Pachira nie będzie miała wystarczającej ilości światła, z tego powodu wydłuży się i straci spektakularny wygląd. W ciepłym sezonie można go przenieść na świeże powietrze, ale do umieszczenia należy wybrać miejsce, które będzie dobrze chronione przed opadami, bezpośrednimi promieniami słońca i przeciągiem. Ale tylko przyzwyczajenie rośliny do nowej lokalizacji jest konieczne stopniowo.

Tryb Temperatury

w okresie wiosenno-letnim Pachira będzie się świetnie czuć w temperaturze 21-25 stopni. Zimą potrzebujesz chłodu 15-16 stopni. W zimnych porach roku roślinę należy usunąć z urządzeń grzewczych, a także chronić ją przed przeciągami. W przeciwnym razie może zacząć boleć, co czasami prowadzi do śmierci.

Jak podlewać

do podlewania należy używać miękkiej wody, która musi być ciepła. Zaleca się podlewanie rośliny bardzo ostrożnie wzdłuż konturu doniczki, zapobiegając zamoczeniu podstawy pnia. Najlepsze jest dolne podlewanie. W ciepłym sezonie podlewanie odbywa się natychmiast po wyschnięciu wierzchniej warstwy gleby. Od połowy jesieni do końca zimy podlewanie powinno być mniej obfite. W przypadku nadmiaru wilgoci pień gnije, a przy jego braku liście zaczynają więdnąć.

Wilgotność

czuje się całkiem komfortowo w warunkach niskiej wilgotności w mieszkaniu. Opryskiwanie rośliny nie jest konieczne, ale jeśli robisz to regularnie rano i wieczorem, zareaguje na to pozytywnie. Należy jednak spryskać bardzo ostrożnie. Tak więc wilgoć powinna spadać tylko na liście. Jeśli spadnie na pień, może to spowodować pojawienie się zgnilizny.

nawóz

od połowy wiosny do końca lata Pachira potrzebuje regularnego karmienia, które należy wykonywać nieco częściej niż 1 raz na 4 tygodnie. Aby to zrobić, użyj złożonego nawozu mineralnego dla roślin domowych w stężeniu sugerowanym na opakowaniu. W okresie jesienno-zimowym nawozy nie mogą być wprowadzane do gleby.

przycinanie

łodygi, które rozciągnęły się w zimie, wraz z nadejściem wiosny muszą zostać przycięte. Z miejsca cięcia zaczyna rosnąć kilka młodych łodyg naraz, dzięki czemu korona staje się jeszcze bardziej bujna.

funkcje przeszczepu

młode okazy wymagają corocznego przeszczepu. Odbywa się w połowie marca. Do przeszczepu wybierz niską doniczkę, która będzie tylko nieco szersza niż poprzednia. Należy zauważyć, że do sadzenia nie można użyć głębokiej doniczki, ponieważ Pachira będzie w niej słabo rosła i stale chorowała.

na dole upewnij się, że tworzy dobrą warstwę drenażową. Mieszanka ziemi odpowiednia do przesadzania składa się z ziemi darniowej i liściastej, a także piasku, które należy przyjmować w równych częściach. Zaleca się również wlać trochę wiórów ceglanych lub węgla drzewnego do glinianej mieszanki. Roślina ta może być sadzona w zakupionej mieszance gruntów, która jest przeznaczona dla draceny.

metody rozmnażania

jeśli zdecydujesz się wyhodować pachirę z nasion, nie zapominaj, że podczas przechowywania nasiona stopniowo tracą zdolność kiełkowania. Siew nasion odbywa się na wierzchu gleby i są one tylko lekko posypane ziemią. Po spryskaniu podłoża Pojemnik przykrywa się szkłem lub folią. Nasiona potrzebują wysokiej temperatury (25-27 stopni) do kiełkowania, dlatego pożądane jest dolne ogrzewanie. Konieczne jest systematyczne wietrzenie. Z reguły pierwsze pędy można zobaczyć za 3-4 tygodnie.

pod koniec okresu letniego możesz rozmnażać roślinę przez sadzonki. Sadzonki muszą mieć piętę. Aby szybko ukorzenić, muszą zapewnić wysoką wilgotność i ciepło (26-28 stopni).

szkodniki i choroby

może się osiedlić przędziorek lub tarcza .

Możliwe problemy

  1. gnicie rośliny ― przy obfitym podlewaniu lub jeśli woda często dostawała się na pień.
  2. liście zwijają się i stają się brązowawe na krawędziach - Niska Temperatura powietrza lub nagłe różnice temperatur nocnych i dziennych.
  3. plamki na liściach ― mogą pojawić się z powodu bezpośredniego światła słonecznego.
  4. liście stają się brązowawe na krawędziach - rzadkie podlewanie, suche powietrze lub przeciągi.
  5. wyciągnięte pędy ― Z powodu braku światła.

główne rodzaje

Pachira Aquatica lub Pachira Aquatica (Pachira aquatica)

w naturze występuje w tropikalnych strefach Ameryki Południowej. Jeśli zapewnisz roślinie odpowiednią opiekę, jej wysokość w warunkach pokojowych osiągnie 3 metry, a średnica korony wynosi półtora metra. Przez długi czas Pachira może obejść się bez podlewania, w tym okresie używa płynu, który gromadzi się w pniu podobnym do butelki. Jeśli podlewanie jest zbyt obfite, wpłynie to na roślinę bardzo negatywnie, może nawet umrzeć.

jego liście są podobne do liści kasztanowca, dlatego Pachira jest również nazywana "kasztanem gwinejskim". Palmowo - złożone skórzaste liście są pomalowane na ciemnozielony kolor. W domu praktycznie nie kwitnie. Kwiaty tej rośliny mogą być żółtawe lub białe, kolor zależy od odmiany. Kwiaty są zbierane w kwiatostany w postaci wiechy. Owoce są prezentowane w postaci owalnych jagód, które mogą osiągnąć długość 10-25 centymetrów. Nasiona znajdujące się w owocach są jadalne.

recenzja wideo