Dolichos

pnąca bylina dolichos jest członkiem rodziny roślin strączkowych. Wśród ludzi roślina ta jest również nazywana egipską fasolą, kręconym bzem, a także kokornikiem.

funkcje dolichos

w naturalnych warunkach dolichos można spotkać na terytorium Afryki Wschodniej. W regionach o łagodnych i ciepłych zimach kwiat ten jest uprawiany jako bylina, jednak na obszarach o surowszym klimacie jest uprawiany jako roślina jednoroczna. Kwitnienie obserwuje się w połowie lipca. Długie kwiatostany racemose składają się z bardzo małych białych lub fioletowych kwiatów. Kwiaty mają przyjemny aromat i wyglądają trochę jak zapach bzu. Dość często roślina ta jest uprawiana jako roślina ozdobna, a jednocześnie doskonale nadaje się do dekoracji ogrodzeń, altan i ozdobnych łuków.

ta kręcona winorośl ma duże blaszki liściowe o bogatym zielonym kolorze, na tle których kwiatostany różowego lub jasnofioletowego odcienia, a także fioletowe strąki, wyglądają bardzo imponująco. Wysokość takiej liany wynosi około 600 centymetrów, co pozwala na połączenie jej z innymi roślinami pnącymi. Dlatego często stosuje się go do pionowego kształtowania krajobrazu, tworząc spektakularne kompozycje. Owoce takiej rośliny mają właściwości lecznicze, a także są spożywane. Z fasoli dolichos przygotowuje się dużą liczbę pysznych potraw.

sadzenie i pielęgnacja dolichos w otwartym terenie

na średnich szerokościach geograficznych dolichos są zwykle uprawiane przez sadzonki. Nasiona takiej rośliny, zebrane własnymi rękami, pozostają kiełkujące przez 5 lat. Możesz wysiać nasiona bezpośrednio na otwartym terenie, zrób to w maju. Jednak w tym przypadku krzew będzie rosnąć przez bardzo długi czas, a pierwsze kwiaty można zobaczyć nie wcześniej niż pod koniec sierpnia. Z tego powodu doświadczeni ogrodnicy zalecają uprawę dolichos przez sadzonki.

uprawa sadzonek

siew nasion odbywa się pod koniec lutego. Materiał siewny wymaga przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, umieszcza się go na zwilżonej gazie i usuwa w ciepłym miejscu. Ale zanim namoczysz nasiona, skorupę każdej fasoli należy ostrożnie przebić ostrą igłą, nie dotykaj białej plamki na żebrze, ponieważ w tym miejscu znajduje się strefa zarodkowa (pojawia się z niej kiełek).

aby rozpocząć, napełnij małe kubki podłożem składającym się z piasku, darni liściastej i torfu. W każdym pojemniku wysiewa się jedno ziarno i należy je zamknąć w mieszaninie gleby na głębokość około 40 mm.uprawy są delikatnie nawilżane z butelki z rozpylaczem, a na wierzchu są pokryte folią i przenoszone do ciepłego miejsca z rozproszonym światłem. Aby sadzonki pojawiły się tak szybko, jak to możliwe, nie zapomnij regularnie wentylować i nawilżać upraw z butelki z rozpylaczem, a także upewnij się, że są ciepłe (około 23 stopni).

sadzenie sadzonek w ziemi

kiedy sadzonki rosną i stają się silniejsze, są przesadzane do ogrodu. Lądowanie odbywa się w maju po ustaleniu ciepłej pogody, kiedy zagrożenie wiosennymi przymrozkami pozostanie w tyle. Aby sadzonki zapuściły korzenie tak szybko i najlepiej, jak to możliwe, są ostrożnie przenoszone z kubków do przygotowanej dziury, starając się zachować nienaruszoną bryłę ziemi. Odległość między otworami do lądowania może wynosić od 0,2 do 0,4 metra. W pobliżu sadzenia natychmiast umieść wsparcie, które powinno wynosić co najmniej 200 cm do sadzenia wybierz miejsce słoneczne, ponieważ roślina ta jest lekka i ciepłolubna. Miejsce wybrane do sadzenia dolichos powinno być niezawodnie chronione przed silnym wiatrem i przeciągami, ponieważ mogą go bardzo zaszkodzić, a nawet spowodować śmierć krzaków.

gleba na stronie powinna być luźna, pożywna i neutralna. Przed sadzeniem sadzonek nie zapomnij wykopać terenu. Jeśli gleba jest wyczerpana, to około 30 dni przed sadzeniem sadzonek wprowadza się do niej zgniły kompost.

podlewanie

ta roślina wymaga systematycznego podlewania. Upewnij się, że powierzchnia gleby jest stale wilgotna, ale nie pozwól, aby płyn stagnował w korzeniach, w przeciwnym razie na systemie korzeniowym może pojawić się zgnilizna. Systematycznie 1 raz na trzy dni wlej niezbyt dużą ilość wody pod każdą roślinę. W gorącym sezonie suchym częstotliwość podlewania wzrasta do 1 raz na 2 dni. Nie zapomnij poluzować powierzchni mieszanki gleby po każdym podlewaniu, a także usunąć chwasty.

odpowiednia gleba

W przypadku rośliny zaleca się wybór obszarów o luźnej glebie odżywczej o neutralnej reakcji. Powinien dobrze przepuszczać wodę i powietrze, a także zawierać minimalną ilość azotu. Przed sadzeniem sadzonek gleba na miejscu jest wykopywana, a zgniły nawóz organiczny, a także torf lub piasek są do niej wprowadzane. Jeśli gleba na miejscu jest kwaśna, podczas kopania dodaje się do niej również trochę wapna lub węgla drzewnego.

przeszczep

dolichos jest przesadzany tylko raz, gdy jest sadzony ze zbiornika sadzonek na otwartym terenie. Przeszczep przeprowadza się przez przeładunek, w tym celu ostrożnie wyciąga roślinę wraz z bryłą ziemi z kubka i ostrożnie umieszcza ją w otworze. Sadzonki posadzone w glebie należy podlać, a powierzchnię gleby wokół nich zaleca się wypełnić warstwą ściółki, aby wilgoć odparowała wolniej. Aby to zrobić, możesz użyć suchego torfu.

karmienie

Dolichos należy regularnie karmić złożonym nawozem mineralnym 1 raz w miesiącu. Jeśli Liana ma wystarczającą ilość składników odżywczych, pozostanie spektakularna i atrakcyjna aż do mrozu.

Kwitnienie

krzewy uprawiane przez sadzonki zaczynają kwitnąć w czerwcu. Pojawiają się na nich długie pachnące kwiatostany racemose o żółtym, liliowym, białym lub różowym odcieniu. Żywotność jednego kwiatostanu wynosi około 3 tygodni, dlatego przy dobrej pielęgnacji krzewy mogą kwitnąć przez bardzo długi czas (aż do mrozu). Kiedy kwiatostan zanika, powstają na nim owoce o ciemnofioletowym kolorze, reprezentowane przez strąki, mają również wysoką dekoracyjność, podobnie jak same kwiaty. Owoce rosną w pęczkach, w nich znajduje się 2-4 ziarna. Każde ziarno ma białą plamkę na żebrze. Są jadalne i są szeroko stosowane do przygotowywania różnorodnych potraw.

przycinanie

Dolichos nie trzeba przycinać. Jedyne, zanim odrosną gałęzie boczne, konieczne jest regularne szczypanie wierzchołków łodyg. I nie zapomnij zainstalować podpory obok sadzenia, wzdłuż której krzew może swobodnie wić się w górę.

zimowisko

na średnich szerokościach geograficznych dolichos jest uprawiany jako roślina jednoroczna, więc nie trzeba go przygotowywać do zimowania. Po rozpoczęciu więdnięcia krzewów są one po prostu usuwane z witryny i niszczone.

metody rozmnażania

jak wspomniano powyżej, dolichos na średnich szerokościach geograficznych jest uprawiany z nasion i można go rozmnażać zarówno w sadzonkach, jak i bez sadzonek. Jeśli zdecydujesz się wysiewać nasiona bezpośrednio na otwartym terenie, powinieneś zauważyć, że krzewy będą rosły bardzo długo i zaczną kwitnąć dopiero w ostatnich tygodniach letnich. Dlatego ogrodnicy wolą uprawiać taki kwiat przez sadzonki, a jak to zrobić, opisano bardzo szczegółowo powyżej w sekcji "uprawa sadzonek".

choroby i szkodniki

roślina taka jak dolichos jest wysoce odporna na choroby. Może jednak cierpieć z powodu niewłaściwej opieki, na przykład liście krzewu mogą stać się żółte lub mogą nie kwitnąć. Aby pnącza znów stały się zielone i kwitły wspaniale, muszą być karmione. Ponadto w przyszłości powinny zapewnić regularne karmienie. Pamiętaj, że ten kwiat reaguje wyjątkowo negatywnie na niedobory składników odżywczych.

szkodniki próbują również ominąć tę winorośl. Jednak mszyce lub gąsienice mogą jej zaszkodzić. Jeśli zauważysz je na krzakach, spryskaj liście roztworem owadobójczego leku Actellica tak szybko, jak to możliwe, nie zapomnij przestrzegać instrukcji, które możesz znaleźć na opakowaniu.

rodzaje i odmiany dolichos ze zdjęciem

Dolichos Lablab

ojczyzną tego gatunku jest Europa Zachodnia. W Rosji jest uprawiany jako roślina jednoroczna. Wysokość takiej pnącej rośliny wynosi około 500 cm, a silnie rozgałęzione łodygi zdobią liście w kolorze zielonym i fioletowym. Podczas kwitnienia na krzaku tworzą się szczotki, które zawierają 40 małych kwiatów. Długość kwiatostanów racemose może osiągnąć pół metra, wyglądają jak girlandy. Kolor kwiatów może być różowy, biały lub kremowy. Nie pachną niczym. Kwitnienie rozpoczyna się w połowie lata, a kończy z pierwszymi przymrozkami.

Dolichos Zwykły

długość takich pnączy może osiągnąć 450 cm liście mogą być pomalowane na zielony lub fioletowy odcień. Ojczyzną tego gatunku jest Europa Zachodnia, gdzie jest uprawiana jako bylina ozdobna. Kwitnienie obserwuje się w połowie lata. W tym czasie na krzakach powstają długie, duże kwiatostany składające się z wielu różowych, białych lub kremowych kwiatów. Po zakończeniu kwitnienia w miejscu kwiatów powstają strąki o ciemnofioletowym odcieniu, w których znajdują się nasiona (jadalna fasola).

Dolichos Ruby Moon

elastyczne łodygi tej winorośli osiągają długość około 400 cm, liście w kształcie serca w górnej części są spiczaste, są pomalowane na bogaty zielony kolor z fioletowym połyskiem. Długie szczotki składają się z dużych kwiatów o liliowym odcieniu. Kwiaty tego typu mogą być używane do cięcia, stoją w wodzie przez długi czas i jednocześnie pachną bardzo przyjemnie. Gatunek kwitnie w połowie czerwca. Pod koniec kwitnienia na krzaku tworzą się ciemnofioletowe strąki, które nie spadają do drugiej połowy jesieni i są doskonałą ozdobą dolichos.

Dolichos

ta trawiasta ozdobna winorośl jest uprawiana jako roślina jednoroczna. Długość pędów wynosi około 300 cm, są ozdobione dużymi płytkami liściowymi w kształcie serca o spiczastym wierzchołku. Liście są pomalowane na Zielono z fioletowo-czerwonym odcieniem. Pachnące długie szczotki składają się z różowych, fioletowych, białych lub szkarłatnych kwiatów. Kwitnienie obserwuje się w połowie lata, a po jego zakończeniu na krzaku pojawiają się strąki jadalnej fasoli.

Dolichos Hiacynt

długość łodyg takiej trawiastej ozdobnej winorośli wynosi około 400 cm duże liście w kształcie serca mają spiczasty wierzchołek, są pomalowane na Zielono z fioletowym połyskiem. Skład długich pachnących pędzli obejmuje kwiaty bzu. Ta winorośl kwitnie w połowie lata. W miejscu wyblakłych kwiatostanów pojawiają się strąki ciemnofioletowego koloru, wewnątrz których znajdują się jadalne nasiona.

Dolichos Różowy Księżyc

ten gatunek jest uważany za najbardziej dekoracyjny ze wszystkich znanych gatunków dolichos. Długość jego łodyg wynosi około 400 cm, duże blaszki liściowe w kształcie serca mają zaostrzenie na górze i są pomalowane na bogaty zielony odcień. Fioletowe długie szczotki mają przyjemny zapach. Po zakończeniu kwitnienia powstają ciemnofioletowe strąki, w których znajdują się ziarna.

Dolichos Fioletowa Girlanda

długości łodygi tak silnie rosnących winorośli mogą osiągnąć około 600 cm ciemnozielone duże liście mają kształt serca. Podczas kwitnienia powstają fioletowe pędzle, które wyglądają jak spektakularne girlandy. Pod koniec kwitnienia krzew zachowuje swoją dekoracyjność dzięki utworzonym ciemnofioletowym strąkom, w których dojrzewają nasiona.

Dolichos Lilac Cascade

w przeciwieństwie do innych gatunków tej rośliny, rozgałęzione łodygi są bardziej zwarte. Jedna Liana może dorastać do 30 pędów. Duże liście w kształcie serca są pomalowane na ciemnozielony odcień i mają spiczasty wierzchołek. Ten gatunek nie kwitnie bardzo obficie (w porównaniu z innymi gatunkami), ale jego długie szczotki, pomalowane na fioletowo, wyglądają bardzo imponująco. Po zakończeniu kwitnienia krzak jest ozdobiony ciemnofioletowymi błyszczącymi strąkami uformowanymi w miejscu kwiatów, wewnątrz których znajdują się nasiona (fasola).

Dolichos w gotowaniu: przepisy na dania

jak wspomniano powyżej, owoce, a raczej fasola dolichos, można jeść. Wyglądają i smakują podobnie do fasoli. Jednak dolichos jest znacznie delikatniejszy niż fasola i smakuje przyjemniej. Skład nasion dolichos obejmuje dużą ilość skrobi i białka roślinnego. Dlatego takie ziarna są bardzo obfite i pomagają odzyskać siły w krótkim czasie. Z młodych strąków, a także dojrzałej fasoli, przygotowywana jest szeroka gama potraw.

fasola takiej rośliny doskonale komponuje się z ryżem, gotowanymi warzywami, owocami morza i drobiem. Można je również dodać do zupy lub sałatki. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które pomogą Ci nauczyć się gotować pyszne dania z dolichos.

zupa z dolichos i śmietaną koksową

pikantna i obfita zupa pochodzi z przypraw, dolichos i śmietany kokosowej. To danie jest idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na małą uroczystość. Aby go przygotować, musisz przygotować:

  • dwa grzbiety kurczaka;
  • jedna średniej wielkości żarówka;
  • 0,45 kg fasoli dolichos;
  • 0,2 l śmietany kokosowej;
  • sześć łyżek soku z limonki;
  • cztery Laury;
  • pół łyżeczki suszonego czosnku, ziry i kurkumy;
  • cztery papryczki chili;
  • jedna łyżka suszonych pomidorów i tyle samo suszonego imbiru.

aby przygotować zupę, najpierw musisz wziąć patelnię i wlać do niej 3 litry czystej wody, a następnie włożyć obraną i posiekaną cebulę, grzbiety kurczaka, a także laurushkę. Z tych produktów należy przygotować bulion. Z gotowego bulionu wyjmij laurushkę, kurczaka i cebulę. Ostrożnie wyjmij wszystkie kości z mięsa. Odcedź bulion, aby był przezroczysty. Wcześniej zalej fasolę dolichos ciepłą wodą,aby miały czas na cztery godziny. Dodaj śmietanę do gotowego bulionu i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie wlewa się do niego przyprawy, drobno posiekane chili, przyprawy, przygotowaną fasolę i kurczaka. Postaw garnek na ogniu i pozwól zupie się zagotować, a następnie zmniejsz ogień i gotuj naczynie, aż będzie całkowicie ugotowane. Kiedy zupa jest gotowa do połowy, wkłada się do niej sól. Ułóż gotowe danie na talerzach i udekoruj drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Zaleca się również dodanie niewielkiej ilości soku z limonki do każdego talerza.

niezwykły makaron z dolichos

makaron podawany z ziołami, dolichos i serem to bardzo niezwykłe i smaczne danie, które wyróżnia się obfitością. Aby go przygotować, potrzebujesz tylko około 1 godziny.

najpierw przygotuj wszystkie niezbędne produkty:

  • półtorej szklanki wcześniej gotowanego do dolichos;
  • 0,23 kg małych spirali makaronu;
  • pół łyżeczki skórki z cytryny;
  • 0,15 kg parmezanu, rozdrobnionego na tarce;
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek;
  • pełna szklanka posiekanej natki pietruszki;
  • jeden pęczek świeżego szczypiorku;
  • pieprz i sól dodają do smaku.

aby przygotować to przepyszne danie, najpierw gotuj makaron w osolonej wodzie, aż będzie gotowy. Gdy pozostanie kilka minut do miękkości, dolichos wlewa się do garnka. Wrzuć zawartość garnka do durszlaka i poczekaj, aż cały płyn spłynie. Włóż gotową fasolę i makaron do głębokiego kubka, a także wlej do niego posiekaną cebulę i natkę pietruszki, a także pieprz, skórkę z cytryny, ser i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj, a danie będzie gotowe. Pozostanie rozłożony na talerzach i podany na stole.

Kurczak z marchewką i dolichos

Kurczak smażony z warzywami i niesamowicie pysznym sosem imbirowo-sojowym ma bardzo niezwykły pikantny smak i wygląda apetycznie. Pomimo nazwy w przygotowaniu tego dania nie ma nic skomplikowanego. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to przygotować wszystkie niezbędne produkty:

  • 0,45 kg pokrojonego fileta z kurczaka;
  • pełna szklanka fasoli dolichos, którą należy ugotować do połowy;
  • kilka łyżek sosu sojowego i skrobi kukurydzianej;
  • ćwierć szklanki soku pomarańczowego;
  • półtorej szklanki gotowego bulionu z kurczaka;
  • pół łyżeczki suszonej czerwonej papryki;
  • jedna łyżka nasion sezamu do usmażenia i taka sama ilość mielonego imbiru;
  • trzy szklanki gotowanej wcześniej komosy ryżowej;
  • kilka łyżek wody;
  • 0,45 kg marchwi rozdrobnionej na tarce;
  • jedna pokrojona w kostkę papryka;
  • trzy łyżki oliwy z oliwek;
  • trzy drobno posiekane ząbki czosnku.

aby przygotować to pyszne danie, najpierw weź głęboką i dość pojemną patelnię i podpal ją. Następnie wlewa się do niego jedną łyżkę oliwy z oliwek. Gdy olej jest dobrze rozgrzany, wlej przygotowane marchewki na patelnię. Jest duszony, regularnie mieszając, przez pięć minut. Następnie do marchwi należy dodać paprykę. Kontynuuj duszenie warzyw przez kolejne trzy minuty. Umieść zawartość patelni w filiżance. Ponownie wlej jedną łyżkę oleju do wolnej pustej patelni. Po rozgrzaniu oleju wlej przygotowanego kurczaka na patelnię. Powinien być smażony przez pięć minut, nie zapominając o regularnym mieszaniu. Wlej gotowego kurczaka do kubka z warzywami, włóż tam dolichos i dokładnie wymieszaj. Ponownie wlej jedną łyżkę oleju do pustej patelni. Po podgrzaniu wlewa się do niego imbir, czosnek i czerwoną paprykę. Zawartość patelni jest smażona dosłownie przez minutę. Następnie wlewa się do niego bulion, sos sojowy i sok pomarańczowy. Niech mieszanina się zagotuje. Wlej skrobię do szklanki i dodaj do niej zimną wodę, wszystko dobrze wymieszaj. Wlać skrobię na patelnię, ciągle mieszając i gotować mieszaninę przez dwie minuty. Włóż dolichos z mięsem i warzywami na patelnię i gotuj na wolnym ogniu jego zawartość przez dziesięć minut. Gotowe danie podaje się wraz z gotową komosą ryżową, a na wierzchu posyp sezamem.

apetyczna przekąska z dolichos i awokado

pikantna przekąska z dolichos, awokado, cebulą i przyprawami okazuje się bardzo smaczna i apetyczna. Z reguły podaje się go na stole z grzankami lub frytkami. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie produktów:

  • 0,2 kg żetonów;
  • jedno awokado bez skórki, pokrojone w małe kostki;
  • ćwierć szklanki posiekanej cebuli;
  • kilka łyżek pesto z bazylii;
  • 0,32 kg fasoli dolichos, wcześniej gotowanej;
  • sześć toastów;
  • jeden rozdrobniony pomidor;
  • trzy łyżki soku z limonki;
  • pieprz i sól dodają do smaku.

aby rozpocząć, wymieszaj cebulę, awokado, dolichos, sok z limonki, sos pesto, pieprz i sól w blenderze, aby uzyskać jednorodną masę. Przenieś powstałą masę do pojemnika i włóż do lodówki. Następnie ułóż gotowy makaron na talerzu i udekoruj posiekanymi ziołami i pomidorami. Podawaj danie z frytkami i grzankami.

Dolichos z wołowiną

wołowina i dolichos mogą uzyskać niezwykle niezwykłe i smaczne danie. Najpierw przygotuj produkty:

  • po trzy łyżki oleju roślinnego i sosu teriyaki;
  • 0,25 kg polędwicy cielęcej pokrojonej w paski;
  • jedna szklanka fasoli dolichos, która jest gotowana do całkowitego ugotowania;
  • łyżeczka mielonego czosnku;
  • jedna papryka chili i papryka.

wołowina jest rozprowadzana na rozgrzanej patelni z olejem, która jest smażona przez pięć minut. Włóż do kubka. Wlać fasolę do pustej patelni i wlać trochę wody, smażyć przez kilka minut. Następnie dodaje się do niego pieprz i smażone produkty przez kolejne trzy minuty. Dodaj także sos i posiekany czosnek, a po kilku minutach usuń patelnię z ognia. Wołowina jest połączona z warzywami, wszystko jest mieszane. Danie jest gotowe!