pęcherzyca

pęcherzyca (Physalis) jest największym rodzajem rodziny psiankowatych. Skupia około 120 gatunków. Pęcherzyca w dzikich warunkach można spotkać w Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Pęcherzyca jest tłumaczona z języka greckiego jako "bańka", nazwa ta jest związana z kształtem rosnącego kielicha, pomalowanego na pomarańczowo-czerwony kolor. Taki kwiat jest również nazywany szmaragdową jagodą, wiśnią psa, ziemistą żurawiną, bąbelkiem i marunką. Ten kwiat jest bardzo podobny do pomidorów, ponieważ rośliny te są przedstawicielami tej samej rodziny. Jednak sadzenie i pielęgnacja pęcherzycy znacznie różni się od pomidorów.

cechy pęcherzycy

pęcherzyca to zielna roślina jednoroczna lub wieloletnia. Pędy kolanowe mogą być rozgałęzione, kątowo zakrzywione lub wyprostowane. Są całkowicie nagie lub mają małe pokwitanie w górnej części. Wysokość łodyg waha się od 0,2 do 1,2 m.stopniowo pędy u podstawy stają się rustykalne. Płytki liściowe są odwrotnie rozmieszczone, podczas gdy na dole pędu są połączone parami lub ponownie rozmieszczone. Pojedyncze kwiaty pachowe rosną na całej długości pędu. Spuchnięte kielichy w kształcie dzwonu są pomalowane na bogaty kolor, wewnątrz znajdują się dwuścienne kuliste owoce w kolorze czerwonym lub pomarańczowym — są to pachnące jagody pęcherzycy. Roślina ta jest dekoracyjna, pomimo faktu, że duża liczba jej gatunków ma jagody o wysokim smaku i można je jeść. Bylina pęcherzyca nazywana jest chińską latarnią, taka roślina wygląda świetnie w zimowym bukiecie.

uprawa pęcherzycy z nasion

siew

jeśli pęcherzyca jest uprawiana w regionie o ciepłym klimacie, wówczas wysiew należy wykonać bezpośrednio na otwartą glebę. Ten kwiat jest odporny na zimno, owocny i wczesny. Łatwo rozmnaża się przez samosiew, a ogrodnik będzie musiał tylko szybko przerzedzić sadzonki. Nasiona zachowują zdolność kiełkowania przez 4 lata. Bezpośrednio przed siewem nasiona należy umieścić na chwilę w roztworze soli (5%). Wyskakujące nasiona należy zebrać i wyrzucić, te same, które osiadły, należy umyć i przechowywać w ciemnoróżowym roztworze nadmanganianu potasu przez 30 minut. Następnie są ponownie myte i suszone. Wysiew nasion na otwartym terenie powinien odbywać się w kwietniu lub w pierwszych dniach maja. Należy je rozłożyć w przygotowane rowki, starając się, aby uprawy nie były grube, długość między rzędami powinna wynosić około 0,3 m.po pojawieniu się sadzonek należy je przerzedzić, zachowując między nimi odległość około 25 centymetrów. W razie potrzeby wyrwane sadzonki można sadzić w innym miejscu, zapuszczą korzenie dość szybko i dobrze, ale później pojawią się ich owoce. Siew można wykonać zimą i zrobić to w październiku.

sadzonki

na średnich szerokościach geograficznych roślina ta jest uprawiana wyłącznie przez sadzonki. Pęcherzyca uprawiana w ten sposób da owoce nieco wcześniej niż wysiana na otwartym terenie. Siew odbywa się 4-6 tygodni przed dniem sadzenia roślin na otwartej glebie. Aby to zrobić, możesz użyć indywidualnych pojemników, których objętość powinna wynosić 500 ml.możesz również zasiać nasiona w pudełkach, stosując się do schematu 6X8, podczas gdy takie sadzonki nie potrzebują zbierania. Przed rozpoczęciem siewu nasiona zanurza się w silnym roztworze potasu manganu na 30 minut. Pojemniki po siewie są usuwane w ciepłym (około 20 stopni) miejscu, sadzonki powinny pojawić się po 7 dniach. Jeśli pojemniki znajdują się w chłodniejszym miejscu, pędy pojawią się dopiero po 4 tygodniach. Sadzonki muszą zapewnić niezbyt wysoką wilgotność powietrza i podłoża, ponieważ w przeciwnym razie mogą zachorować na czarną nogę. W związku z tym sadzonki będą musiały być systematycznie wentylowane, biorąc pod uwagę, że pęcherzyca negatywnie reaguje na przeciąg. Należy również zauważyć, że rośliny potrzebują rozproszonego jasnego światła. W przypadku, gdy sadzonki mają odpowiednią opiekę i niezbędne oświetlenie, a ona praktycznie nie rośnie lub jest bardzo rozciągnięta, będzie potrzebować górnego opatrunku. Aby to zrobić, użyj roztworu odchodów ptaków (woda miesza się z odchodami w stosunku 20:1), około 5 litrów mieszaniny składników odżywczych powinno pójść na 1 metr kwadratowy. Podłoże jest następnie rozlewane czystą wodą, aby rośliny nie poparzyły się.

Pick-Up

jeśli pędy są bardzo grube,będziesz musiał wybrać. Po pojawieniu się 2 prawdziwych blaszek liściowych w roślinach sadzi się je w poszczególnych kubkach, starając się nie uszkodzić zarośniętego systemu korzeniowego. Wysiane pęcherzyki w poszczególnych pojemnikach nie wymagają zbierania, są uprawiane w nich do dnia sadzenia.

sadzenie pęcherzycy w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzić sadzonki w otwartej glebie po rozwinięciu 5 lub 6 liści. Zaleca się to robić w niesprzyjający dzień lub w drugiej połowie dnia. Do sadzenia należy wybrać dobrze oświetlony obszar, a gleba powinna być lekko zasadowa lub neutralna. Zaleca się sadzenie pęcherzycy w miejscu, w którym wcześniej uprawiano kapustę lub ogórki. Jednocześnie tam, gdzie rosła papryka, bakłażan, pęcherzyca, ziemniaki lub pomidory, takiej rośliny nie należy sadzić przez 4 lata, ponieważ wszystkie te uprawy są podatne na zarażenie tymi samymi chorobami, podczas gdy ich patogeny mogą znajdować się w glebie przez długi czas. Miejsce należy przygotować co najmniej pół miesiąca przed sadzeniem, podczas gdy popiół drzewny i próchnica powinny być wprowadzane do gleby do kopania. Nie można używać świeżego obornika do nawożenia witryny.

funkcje lądowania

podczas sadzenia pęcherzycy należy zauważyć, że większość gatunków i odmian jest silnie rozgałęziona. Dlatego sadzenie sadzonek powinno odbywać się w szachownicę w odstępach co 50 centymetrów. Również podczas sadzenia należy zauważyć, że wysokie odmiany potrzebują podwiązki. Głębokość otworu do sadzenia powinna być taka, aby posadzona roślina zanurzyła się w niej do pierwszej prawdziwej płyty liściowej. Jeśli sadzonki wyrosną, najpierw wlewa się 1,5 litra wody do otworu, a następnie opuszcza roślinę z nachyleniem bezpośrednio do wody, podczas gdy konieczne jest, aby korzenie wyprostowały się same. Następnie otwór jest pokryty ziemią, która jest dobrze zagęszczona. Jeśli sadzonki nie wyrosły, sadzi się je jak zwykle, a następnie bardzo dobrze podlewa. Aby zmniejszyć liczbę podlewania, pielenia i spulchniania, powierzchnia witryny musi być pokryta warstwą ściółki (torf).

pielęgnacja pęcherzycy w ogrodzie

sadzenie i uprawa pęcherzycy jest dość prosta. W sezonie wegetacyjnym takie kwiaty muszą być systematycznie podlewane, a po tej procedurze usuń chwasty i poluzuj powierzchnię gleby. Należy je również regularnie karmić, używając do tego nawozów organicznych (roztwór odchodów kurczaka (1:15) lub dziewanny (1:10)). Górny opatrunek przeprowadza się dopiero po podlaniu. Jeśli okres letni okazał się deszczowy i chłodny, Krzaki pęcherzycy będą musiały być hillowane. Roślina nie potrzebuje przycinania i szczypania, a wszystko dlatego, że jagody rosną w rozgałęzieniach pędów. Dlatego uprawa zależy bezpośrednio od rozgałęzienia krzewu.

rozmnażanie pęcherzycy

o tym, jak wyhodować pęcherzycę z nasion, opisano powyżej. Można go również rozmnażać przez sadzonki i procesy boczne. W pęcherzycy ozdobnej rośnie duża liczba pędów z pełzającego kłącza, który nie znajduje się bardzo głęboko pod ziemią. Dlatego wiosną lub jesienią można oddzielić i wykopać część kłącza, na której powinny znajdować się rozwinięte pędy, które następnie sadzi się w nowym miejscu. Musisz zbierać sadzonki w lipcu, w tym celu odetnij górne części pędów dwoma lub trzema rozwiniętymi międzywęźlami. Następnie, w celu ukorzenienia, zakopuje się je w luźnej glebie na ½ części. Po raz pierwszy sadzonki będą potrzebowały schronienia, do którego stworzenia użyją perforowanej folii. Możliwe będzie usunięcie schronienia tylko wtedy, gdy płytki liściowe na sadzonkach powrócą do dawnego turgoru. Podczas ukorzeniania sadzonki należy podlewać na czas i chronić przed bezpośrednimi promieniami słońca.

choroby i szkodniki

pęcherzyca ma dość wysoką odporność na choroby. Jednak choroba taka jak mozaika może na nią wpływać, podczas gdy te okazy, dla których zapewniona jest niewłaściwa opieka, zarażają się najszybciej. Możesz dowiedzieć się, że krzew jest dotknięty mozaiką dzięki kolorowi jego płyt liściowych, staje się kontrastowy i składa się z plam o jasnozielonym i ciemnozielonym kolorze. W zainfekowanych krzewach liczba owoców zmniejsza się o połowę. Nie można wyleczyć takiej choroby. W związku z tym zainfekowane okazy należy wykopać i zniszczyć. Następnie obszar należy rozlać silnym roztworem manganu potasu.

ze względu na wysoką wilgotność sadzonki pęcherzycy mogą rozwinąć chorobę czarnej nogi. Od tego u podstawy łodyga staje się czarna, co prowadzi do śmierci rośliny. W celach profilaktycznych należy przestrzegać następujących zasad pielęgnacji: konieczne jest systematyczne rozluźnienie powierzchni podłoża, przerzedzenie sadzonek na czas, zapewnienie rzadkiego, ale obfitego podlewania, które odbywa się rano.

wszystkie psiankowate cierpią na fitosporozę. Choroba ta najczęściej pojawia się w deszczową pogodę podczas dojrzewania owoców. W rezultacie na powierzchni jagód powstają brązowawe plamki podskórne, takiego owocu nie można już jeść. Aby uniknąć pojawienia się fitosporozy, konieczne jest spryskanie krzewów roztworem płynu Bordeaux (1%) przed utworzeniem jajnika.

spośród szkodników najbardziej niebezpiecznymi dla pęcherzycy są druty i niedźwiedzie, które ranią jego korzenie. Aby chronić roślinę przed niedźwiedziem, sadzi się ją w plastikowym pierścieniu. Aby to zrobić, potrzebujesz plastikowych butelek o pojemności 2 litrów, odcinają wąską szyjkę i spód. Pozostałą środkową część należy przeciąć na pół, aby uzyskać 2 pierścienie. Powstały pierścień jest najpierw instalowany w przygotowanym otworze do sadzenia, a następnie sama roślina jest już sadzona. Kiedy otwór jest pokryty ziemią, ważne jest, aby pierścień był 50 mm wyższy niż jego powierzchnia. W ten sposób młody krzew będzie niezawodnie chroniony przed niedźwiedziami.

przynęty są używane do walki z wireworm. Na stronie należy wykopać kilka małych dołów i należy w nich umieścić siano lub na wpół upieczoną trawę, na której należy położyć deski. Po dniu lub dwóch musisz sprawdzić przynętę, ponieważ powinna już zgromadzić się w niej wystarczająco dużo wireworm. Przynętę należy ostrożnie usunąć i zniszczyć. Również orka lub głębokie kopanie przeprowadzone jesienią pomoże w walce z tym szkodnikiem. Faktem jest, że część larw wireworm w tym przypadku znajdzie się na powierzchni gleby i zamarznie w zimie.

należy jednak pamiętać, że pęcherzyca jest dość odporna na różne choroby, a jeśli zapewnia odpowiednią opiekę i optymalne warunki do wzrostu, nie będzie cierpieć ani z powodu szkodników, ani chorób.

pęcherzyca po kwitnieniu

zbieranie nasion

jagody są odrywane wraz z lekko wysuszonymi efektownymi filiżankami w słoneczny dzień, po 1,5-2 miesiącach od przeszczepu pęcherzycy na otwartą glebę (w sierpniu lub wrześniu). Dojrzewanie jagód nie odbywa się w tym samym czasie, więc te znajdujące się poniżej stają się dojrzałe znacznie szybciej i spadają na powierzchnię witryny. Można je zbierać i wykorzystywać do żywności lub do przetwarzania. Również z tych jagód, jeśli to konieczne, możesz wyodrębnić nasiona. Weź dojrzałe jagody i za pomocą noża podziel je na 2 połówki. Następnie należy je zanurzyć w wodzie deszczowej na 24 godziny, a następnie miazgę przetrzeć przez sito. Nasiona należy umyć i wysuszyć.

zimowisko

jeśli uprawia się dekoracyjną wieloletnią pęcherzycę, wówczas część nadziemna powinna zostać odcięta jesienią. Może być używany do tworzenia bardzo pięknych suchych bukietów. Płytki liściowe należy odciąć, a pędy z owocami, które są ukryte w jasnych pokrywach, są zawieszone, aby wyschły. Powierzchnia terenu na zimę powinna być pokryta warstwą ściółki (torf). Jagody i warzywa jednoroczne po zebraniu owoców należy poddać recyklingowi, po czym gleba na stronie powinna zostać wykopana.

rodzaje i odmiany pęcherzycy ze zdjęciami i nazwami

jadalne gatunki pęcherzycy są podzielone na pęcherzycę warzywną i pęcherzycę jagodową. Do pęcherzycy jagodowej należą następujące gatunki: pęcherzyca Florida, pęcherzyca Owłosiona (rodzynkowa lub truskawkowa) i pęcherzyca peruwiańska, która w ostatnich latach stała się coraz bardziej popularna wśród ogrodników o średnich szerokościach geograficznych, a także ich różne odmiany.

Physalis floridana (Physalis floridana)

ma pyszne słodkie jagody, które praktycznie nie mają kwasu i owocowego smaku. Przygotowany z nich dżem ma bardzo podobny smak do dżemu wiśniowego, dlatego zaleca się dodanie do niego liści geranium.

pęcherzyca rodzynkowa (Physalis pubescens)

ten gatunek ma bardziej wyrafinowany smak. Jagody są słodkie z niewielką kwasowością, a także z wyczuwalnym aromatem i posmakiem ananasa. Jeśli wyciśniesz z nich sok, będzie on podobny do mandarynki. Takie jagody mogą być przechowywane przez około 3-4 miesiące (czasami do 6 miesięcy), a po pewnym czasie stają się nieco zwiędłe. Suszone jagody smakują podobnie do rodzynek.

pęcherzyca peruwiańska (Physalis peruviana)

w porównaniu z rodzynkami gatunek ten ma mniej słodkie owoce, ale owocowy zapach i smak są bardziej wyraźne. Jednocześnie ilość cukru i kwasów w nich jest prawie taka sama jak w truskawkach ogrodowych. Owoce są stosunkowo delikatne, więc nie mogą być przechowywane przez długi czas.

najpopularniejsze odmiany pęcherzyków jagodowych:

  1. ananasowy . Odmiana wcześnie Dojrzała. Bardzo małe słodkie jagody mają zapach ananasa. Nadają się do świeżego spożycia lub do przygotowania kandyzowanych owoców i dżemu.
  2. truskawkowy . Krzewy osiągają wysokość 0,7 m, rosną na nich słodkie bursztynowe jagody o truskawkowym zapachu. Są spożywane suszone i świeże, a także przygotowywane z nich kompoty, desery i dżemy.
  3. pęcherzyca rodzynkowa niespodzianka . Nisko rosnąca roślina jednoroczna charakteryzuje się bezpretensjonalnością i silnym pokwitaniem. Odmiana jest przedwczesna. Jagody są spożywane świeże lub używane do przygotowywania deserów.
  4. Kolumb . Taka wysoka roślina uwielbia ciepło. Odmiana późno dojrzewająca. Owoce zawierają duże ilości pektyny, witamin i pierwiastków śladowych. Są używane świeże, a także używane do przygotowywania napojów i deserów.
  5. Kudesnik . Bardzo duże jagody o spłaszczonym kształcie i pomarańczowo-brązowym kolorze mają słodko-kwaśny smak z małą goryczką grejpfrutową i wyraźnym zapachem truskawek. Sok przygotowany z owoców jest podobny do pomarańczy, ale ma jaśniejszy bukiet.

pęcherzyca meksykańska (Physalis ixocarpa)

pęcherzyca warzywna jest reprezentowana przez jeden gatunek-pęcherzyca meksykańska (Physalis ixocarpa) lub owocnik, a także jego odmiany, których jest wiele. W takiej roślinie owoce są bardzo duże i podobne do pomidorów. U tego gatunku występują wysokie odmiany, a także niewymiarowe rozciągające się. Kolor owoców może być zielony, żółty lub fioletowy, mają różne kształty i rozmiary. Rośliny te nie różnią się ciepłolubnością i mają wysoką wydajność. Świeże owoce w porównaniu z gatunkami jagód nie są zbyt smaczne. Są one jednak szeroko stosowane do przygotowywania pikli, marynat, sałatek i kawioru, które są doskonałe. Najpopularniejsze odmiany na średnich szerokościach geograficznych:

  1. Grunt Grzybowski . Ta średnio wczesna odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na mróz. Krzew ma około 0,8 m wysokości i półstałe gałęzie. Słodko-kwaśne jasnozielone owoce mają masę około 60 gramów.
  2. Cukiernia . Odmiana w połowie sezonu ma duże owoce o okrągłym kształcie, lekko kwaśnym smaku i ciemnym lub jasnozielonym kolorze. Służą do przygotowywania marynat, marynat i kawioru, a także domowych deserów.
  3. Korolek . Odmiana wcześnie Dojrzała. Służy do przygotowywania deserów i konserw warzywnych.
  4. Moscow Early . Odmiana jest przedwczesna. Gałęzie prawie leżące. Jasnożółte słodkie owoce ważą około 80 gramów.

pęcherzyca dekoracyjna (chińskie lampiony)

to wieloletnia roślina zielna. Każda część tej rośliny zawiera truciznę, więc nie można jeść jej owoców. Ale projektanci krajobrazu chętnie używają takiej pęcherzycy w swojej pracy. Ta roślina wygląda najbardziej imponująco w ostatnich tygodniach letnich lub pierwszych jesiennych. W tym czasie jego pudełka są pomalowane na bogaty pomarańczowy kolor.

najbardziej popularne odmiany:

  1. Franche . Często uprawiany jako roślina jednoroczna. Wysokość krzewu wynosi około 0,9 m, długość owalnych rozszerzonych do podstawy płyt liściowych wynosi około 15 centymetrów. Na jednej łodydze rośnie nie więcej niż 15 pudełek — są to owoce tej rośliny, które są ubrane w kubki o bogatym kolorze.
  2. alkekengi . Pudełka tego gatunku są pomalowane na czerwono, pomarańczowo lub żółto.

korzystne właściwości pęcherzycy

jadalne jagody pęcherzycy zawierają szereg substancji, takich jak: błonnik pokarmowy, węglowodany, tłuszcze, białka, woda strukturalna, witaminy A I C, Pierwiastki śladowe żelazo i cynk oraz makroelementy potas, wapń, sód, fosfor i magnez. Owoce te mają działanie moczopędne, hemostatyczne, żółciopędne, przeciwdrobnoustrojowe, działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Za pomocą naparów i wywaru leczy się kamicę moczową, obrzęk, dnę moczanową, zapalenie oskrzeli, reumatyzm, zapalenie wątroby i zapalenie pęcherza moczowego. Jeśli są świeże owoce, pozwoli to poprawić samopoczucie z czerwonką, dermatozą lub nadciśnieniem.

przeciwwskazania

nie można jeść ozdobnych jagód pęcherzycy, ponieważ zawierają truciznę! kubki, w których znajdują się jagody, zawierają alkaloidy i fizalinę w swoim składzie — są to substancje toksyczne. Po spożyciu mogą go bardzo skrzywdzić, więc musisz być bardzo ostrożny.

jeśli odpowiednio zadbasz o pęcherzycę i zapewnisz jej optymalne warunki do wzrostu, otrzymasz bogaty zbiór pachnących jagód, które są nie tylko bardzo smaczne, ale także niezwykle przydatne.