Amarant

roślina taka jak amarant (Amaranthus) jest również nazywana shiritsa i jest przypisana do rodzaju rodziny amarantaceae. W warunkach naturalnych można go spotkać w Indiach, Ameryce i Chinach. Amarant trójkolorowy w Azji Wschodniej jest uprawiany jako roślina warzywna. Jednocześnie gatunek ten wraz z amarantem smutnym i ogoniastym jest często uprawiany jako roślina ozdobna. 8 tysięcy lat temu taka roślina, podobnie jak fasola i kukurydza, stała się główną uprawą zbóż ludzi, którzy żyli na terytorium, na którym obecnie znajduje się Ameryka Południowa i Meksyk, a raczej Aztekowie i Inkowie. Są takie gatunki, które są dziś uprawiane tak samo jak rośliny, na przykład amarant paniculata lub ogoniasty. I są takie, które są uważane za chwasty, na przykład amarant rzucony lub niebieskawy. Roślina trafiła do krajów europejskich dzięki hiszpańskim żeglarzom. Początkowo był używany tylko do celów dekoracyjnych, ale od 18 wieku zaczął uprawiać amarant, jako uprawę zbożową lub paszową. Greckie słowo " amarant "w tłumaczeniu oznacza"nieustępliwy kwiat". W Rosji roślina ta jest często określana jako aksamitnik, ogon kota, szczyrik, przegrzebek koguta, a także aksamitka.

cechy amarantusa

pędy tej rośliny są proste lub rozgałęzione. Kolejne ułożone całe płytki liściowe mogą być jajowate, lancetowate lub w kształcie rombu. Podstawa liścia jest wydłużona w ogonek, podczas gdy na górze płytki znajduje się wycięcie i małe zaostrzenie. Kwiaty pachowe są zbierane w pęczki, mogą być zabarwione na Czerwono, fioletowo, złoto lub zielono. Kwiaty wierzchołkowe są częścią Wiech, które mają kształt kłosa. Owoc jest reprezentowany przez pudełko, w którym znajdują się małe nasiona. Kolor samej rośliny może być fioletowy, zielony lub fioletowy, ale są takie gatunki, w których amarant łączy wszystkie te odcienie kolorów jednocześnie. Wysokość tej rośliny waha się od 30 do 300 centymetrów (w zależności od gatunku). Na średnich szerokościach geograficznych jest uprawiany jako roślina jednoroczna.

uprawa amarantusa z nasion

siew

uprawa takiego kwiatu jest bardzo prosta. W niektórych obszarach wysiew bezpośrednio na otwartą glebę można wykonać już w ostatnich dniach kwietnia, ale gleba musi być ogrzana do 10 stopni na głębokość od 4 do 5 centymetrów. Jednak przed przystąpieniem do siewu konieczne jest przygotowanie terenu, w tym celu podczas kopania konieczne jest dodanie mieszanki mineralnej (na 1 m 2 około 30 gramów substancji) lub możesz użyć złożonego nawozu, postępując zgodnie z dołączonymi do niego instrukcjami. Konieczne jest karmienie rośliny z umiarem. Faktem jest, że duża ilość nawozów azotowych przyczynia się do pojawienia się azotynów w kwiacie, które stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. W przypadku, gdy wysiew nasion zostanie przeprowadzony w odpowiednim czasie, amarant zacznie szybko rosnąć i zagłuszy chwast, więc nie będzie musiał się ścinać. Do siewu w wilgotnej glebie wykonuje się rowki i układa w nich nasiona, podczas gdy trzeba je zakopać tylko o półtora centymetra. Aby było wygodniej, możesz mieszać małe nasiona z trocinami lub zwykłym piaskiem (1:20), co znacznie ułatwi siew. Odległość między rzędami powinna wynosić około 45 centymetrów, a odległość między krzakami powinna wynosić od 7 do 10 centymetrów. W związku z tym hodowcy kwiatów z wystarczającym doświadczeniem zalecają, aby podczas siewu nie mieszać nasion z niczym, ale układać je pojedynczo. Po około 1-1, 5 tygodniach pojawią się pierwsze sadzonki, po czym konieczne będzie przerzedzenie, jeśli to konieczne, i poluzowanie powierzchni gleby między krzakami. Jeśli siew zostanie przeprowadzony w maju, konieczne będzie również wyciągnięcie chwastów. Po wysokości krzewu wynosi 20 centymetrów, należy go karmić nawozem zawierającym azot, ale jednocześnie pobiera się ½ części dawki zalecanej na opakowaniu. Nie ma znaczenia, w jakim celu uprawiasz tę roślinę,osiągnie pełne dojrzewanie dopiero 3-3, 5 miesiąca po wysianiu.

sadzonki

w razie potrzeby możesz wyhodować amarant przez sadzonki, co jest dość proste. Siew nasion na sadzonki odbywa się w ostatnich dniach marca. Do siewu możesz użyć zwykłych plastikowych pojemników lub prostych doniczek, które osiągają wysokość 10 centymetrów. Siew odbywa się w wilgotnej glebie, a nasiona są pogłębiane o 15-20 mm, a następnie pojemnik jest przenoszony do dobrze oświetlonego ciepłego miejsca. Konieczne jest podlewanie upraw za pomocą pistoletu natryskowego, a sadzonki pojawią się Najszybciej, Jeśli zapewnią im temperaturę powietrza 22 stopni. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, zobaczysz pierwsze sadzonki po 7 dniach. Po pojawieniu się sadzonek konieczne jest przerzedzenie, podczas gdy konieczne jest usunięcie słabych pędów. Zbieranie poszczególnych doniczek (średnica 12 centymetrów) odbywa się, gdy na roślinach będą 3 prawdziwe liście.

lądowanie w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

po dokładnym rozgrzaniu gleby i pozostawieniu mrozów konieczne będzie przeszczepienie sadzonek na otwartą glebę. Z reguły czas ten przypada na połowę lub ostatnie dni maja. Miejsce do sadzenia należy wybrać słoneczne i dobrze osuszone, a gleba powinna być lekka, bogata w składniki odżywcze i wymaganą ilość wapna. Taka roślina jest dość bezpretensjonalna, ale należy zauważyć, że boi się mrozu, a także należy unikać przelewania. Przed sadzeniem musisz nawozić glebę, wkładając do niej nitroammofoskę do kopania (na 1 metr kwadratowy 20 gramów substancji).

lądowanie

odległość między roślinami zależy od gatunku i odmiany. Tak więc między rzędami należy pozostawić 45-70 centymetrów, a między krzakami — 10-30 centymetrów. Posadzone rośliny będą musiały być regularnie podlewane, dopóki nie zachorują i nie zaczną rosnąć. W przypadku zamrożenia rośliny należy przykryć.

funkcje opieki

opieka nad taką rośliną jest konieczna tylko do momentu jej wzrostu. W pierwszych czterech tygodniach posadzone rośliny charakteryzują się powolnym wzrostem i rozwojem, dlatego należy je podlewać, chwastować i rozluźniać na czas. Następnie Amaranty zaczynają rosnąć i rozwijać się kilka razy szybciej i zagłuszają chwasty. W niektórych przypadkach taki kwiat może wzrosnąć o 7 cm w ciągu 24 godzin, a wyhodowana roślina nie musi być podlewana, ponieważ jej system korzeniowy zagłębia się w ziemię i wydobywa tam wodę. Ale w przypadku długotrwałej suszy amarant wymaga podlewania.

w sezonie 1 takie kwiaty należy karmić 3 lub 4 razy. Do tych celów zaleca się stosowanie roztworu popiołu (na wiadro wody 200 gramów) lub dziewanny (1 część substancji na 5 części wody). Amarant należy karmić wczesnym rankiem, a obszar należy najpierw podlać.

choroby i szkodniki

uprawa amarantu jest bardzo prosta, a ponadto ma wysoką odporność na różne szkodliwe owady i choroby. Ale w niektórych przypadkach ryjkowiec lub mszyce mogą na nim osiąść. Rozwój larw ryjkowców odbywa się wewnątrz pędów, więc kwiat zaczyna pozostawać w tyle. Mszyce mogą zaszkodzić tylko młodemu okazowi, a dzieje się tak najczęściej, gdy lato jest dość deszczowe. Możesz pozbyć się mszyc i ryjkowca za pomocą karbofosu (Fufanonu) lub Aktellika.

gdy gleba jest przesycona wilgocią, może to wywołać rozwój chorób grzybiczych. Aby wyleczyć roślinę, należy ją leczyć środkami grzybobójczymi, na przykład: siarczanem miedzi, siarką koloidalną, chlorokisem miedzi i innymi podobnymi lekami.

po kwitnieniu

zbieranie nasion

wybierz największe okazy, z których będziesz zbierać nasiona. Nie trzeba przycinać z nich liści. Po tym, jak płytki liściowe znajdujące się poniżej staną się czerwone, wyschną i umrą, a łodyga nabierze białawego odcienia, możesz zacząć zbierać nasiona. Aby to zrobić, w suchy słoneczny dzień należy odciąć kwiatostany z tych krzewów, a jednocześnie musisz zacząć od dolnej części pędu. Następnie kwiatostany są czyszczone w suchym, wentylowanym pomieszczeniu, aby wyschły. Pół miesiąca później wysuszone kwiatostany należy pocierać rękami, a wszystkie nasiona wypadną z nich. Zbierz je i przesiej, używając do tego małego sita. Powinny być przechowywane w torbie z papieru lub pudełku. Takie nasiona zachowują wysoki procent kiełkowania przez 5 lat.

zimowisko

na średnich szerokościach geograficznych ten kwiat nie jest w stanie przetrwać, nawet jeśli zima jest stosunkowo ciepła, w związku z tym jest uprawiany jako roślina jednoroczna. Po zakończeniu okresu aktywnego wzrostu resztki kwiatów należy zgrabić i zniszczyć. W przypadku, gdy rośliny były całkowicie zdrowe, ich resztki są całkiem odpowiednie do układania w wykopie kompostowym. Ponadto wszystkie części amarantusa oprócz korzeni można podawać świniom i ptakom domowym jako paszę. Faktem jest, że w takiej roślinie jest białko, duża ilość karotenu, białko i witamina C.

główne odmiany i gatunki ze zdjęciami i nazwami

Amaranthus paniculatus lub Crimson (Amaranthus paniculatus = Amaranthus cruentus)

często zdobią klomby, a także służą do cięcia i montażu bukietów zarówno zwykłych, jak i zimowych. Na wysokości taki roczny może osiągnąć 75-150 centymetrów. Płytki liściowe są wydłużone - jajowate o brązowo-czerwonym kolorze, ich wierzchołek jest wydłużony. Małe czerwone kwiaty są częścią kwiatostanów, które są wyprostowane. Początek kwitnienia przypada na Czerwiec i trwa do pierwszych przymrozków. Uprawiana od 1798 r. istnieje kilka form:

  • nana-niewymiarowy kształt, wysokość krzewu nie przekracza pół metra;
  • cruentus-opadające kwiatostany składają się z czerwonych kwiatów;
  • sanguineus-kwiatostany są ustawione pionowo i mają zwisające końcówki.

bardziej popularne są niewymiarowe odmiany, których wysokość wynosi od 25 do 40 centymetrów:

  1. Rother Paris i Rother Dam — wysokość krzewu wynosi od 50 do 60 centymetrów, płytki liściowe są ciemnoczerwone,a kwiaty są bordowe.
  2. Grunefakel i Twergfakel - wysokość krzewu nie przekracza 35 centymetrów, odpowiednio z kwiatostanami o ciemnozielonym i fioletowym kolorze.
  3. Hot Biscuit — ta odmiana jest najwyższa, więc krzew może osiągnąć 100 centymetrów. Kwiatostany są pomarańczowo-czerwone, a Liście zielone.

amarant ciemny lub smutny (Amaranthus hypochondriacus)

ten gatunek jest słabo rozgałęziony, a jego średnia wysokość wynosi około 150 centymetrów. Spiczaste płytki liściowe mają podłużny, lancetowaty kształt i są pomalowane na Zielono-fioletowo lub fioletowo. Pionowo ułożone kwiatostany mają kształt wiechy w kształcie kolca. Mogą mieć różne kolory, ale najczęstsze są ciemnoczerwone. Uprawiana od 1548 r.istnieje krwistoczerwona forma zwana sanguineus, w której zwisają kwiatostany. Odmiana:

  1. pigmy wystaje — krzew osiąga wysokość 60 centymetrów. Kwiatostany są ciemnofioletowe, ale jesienią zmieniają kolor na kasztanowy, a liście stają się kolorowe.
  2. Green Tamb - wysokość krzewu wynosi około 40 centymetrów. Kolor to mieszanka różnych odcieni Szmaragdowego odcienia. Są często używane do tworzenia suchych bukietów.

amarant trójkolorowy (Amaranthus tricolor)

taki amarant jest ozdobny i liściasty. Wysokość krzewu może wynosić od 0,7 do 1,5 metra. Pędy są wyprostowane, tworzą krzew w kształcie piramidy. Płytki liściowe są wydłużone, są wąskie lub jajowate, występują faliste. Ich kolor składa się z 3 kolorów, a mianowicie zielonego, żółtego i czerwonego. Młode liście są bardzo spektakularne i mają bogaty kolor. Kwitnienie trwa od wczesnego lata do pierwszych przymrozków. Istnieje kilka odmian:

  • wilczomlecz (salicifolius) - wąskie faliste płytki liściowe są pomalowane na zielonkawo-brązowy kolor, ich długość wynosi 20 centymetrów, a szerokość 0,5 centymetra;
  • czerwono-zielony (rubriviridis) - płytki liściowe o fioletowo-rubinowym kolorze, są na nich zielone plamki;
  • czerwony (ruber)-płytki liściowe krwistoczerwone;
  • jasny — splendens)-na ciemnozielonych płytkach liściowych znajdują się brązowe plamki.

popularne odmiany:

  1. iluminacja-silny krzew osiąga wysokość 0,7 m. liście są duże i bardzo piękne. Młode liście mają żółtawo-czerwony kolor, bardziej dorosłe-pomarańczowo-czerwony, a znajdujące się poniżej - brązowy przypływ.
  2. Aurora-wierzchołkowe płytki liściowe są faliste i pomalowane na żółto-złoty kolor.
  3. Early Splender-wierzchołkowe płytki liściowe o bogatym szkarłatnym kolorze, podczas gdy dolne są prawie czarne z zielonkawo-Fioletowym połyskiem.

Amaranthus ogoniasty (Amaranthus caudatus)

w warunkach naturalnych występuje w tropikalnych regionach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Silne wyprostowane pędy mogą osiągnąć wysokość 150 centymetrów. Duże wydłużone jajowate płytki liściowe są pomalowane na zielonkawo-fioletowy lub zielony kolor. Małe kwiaty mogą być pomalowane na zielonkawo-żółty, ciemnoczerwony lub szkarłatny kolor. Są częścią kłębuszków o kulistym kształcie. A te kłębuszki są zbierane w długie zwisające kwiatostany w kształcie paniki. Kwitnienie obserwuje się od wczesnego lata do października. Uprawiana od 1568 r. istnieje kilka form:

  • białoczerwone-białawo-zielone kwiatuszki;
  • zielony-kwiatostany są jasnozielone, ta forma jest popularna wśród kwiaciarni;
  • w kształcie koralików-kwiaty są zebrane w spiralę i są bardzo podobne do długich koralików nawleczonych na pęd.

popularne odmiany:

  1. Rothschwants - kolor kwiatostanów jest czerwony.
  2. Grunwald-kolor kwiatostanów jest jasnozielony.

te 2 odmiany mają krzew o wysokości około 75 centymetrów. Roślina jest dość silna i duża.

korzyści i szkody amarantusa

wielu naukowców nazywa amarant rośliną XXI wieku, wierząc, że jest w stanie zarówno wyleczyć, jak i nakarmić całą ludzkość. Oczywiście nie obyło się bez przesady. Jednak każda część rośliny może być spożywana, są bardzo pożywne i zdrowe. Najbardziej cenione są nasiona amarantusa. Skład takiej rośliny obejmuje kompleks kwasów tłuszczowych niezbędnych dla ludzkiego ciała, na przykład: stearynowy, oleinowy, linolowy i palmitynowy. Dlatego amarant jest stosowany w produkcji produktów dietetycznych. A także zawiera skwalen, witaminy B, C, D, P I E, rutynę, karoten, sterydy, kwas żółciowy i pantotenowy itp.

jeśli porównasz liście amarantusa ze szpinakiem, mają one prawie taką samą ilość składników odżywczych. Jednak amarant ma znacznie więcej wysokiej jakości białka. W tym białku znajduje się bardzo przydatny aminokwas dla ludzkiego ciała — lizyna. Pod względem zawartości amarant jest tylko nieznacznie gorszy od soi, ale białko z amarantusa jest szybsze do strawienia w porównaniu z tą samą substancją zawartą w pszenicy, soi lub kukurydzy. Japończycy uważają, że zieleń takiej rośliny jest bardzo podobna do mięsa kałamarnicy. Przy codziennym jedzeniu ciało naładuje się energią i odmłodzi.

możesz jeść liście zarówno rośliny warzywnej, jak i ozdobnej, która ma również ogromną liczbę białek, witamin i przydatnych pierwiastków śladowych. Ale jednocześnie nasiona form dekoracyjnych nie są zalecane do stosowania w żywności. Gatunki dekoracyjne i lecznicze można bardzo łatwo odróżnić od siebie nasionami. Tak więc w roślinach ozdobnych są nieco ciemniejsze niż rośliny warzywne.

olej z takiej rośliny jest ceniony ponad wszystkie inne oleje roślinne. Więc przewyższa swoje moce lecznicze olej z rokitnika zwyczajnego 2 razy. Maski i kremy z tym olejem tonizują, odmładzają skórę i chronią przed bakteriami chorobotwórczymi.

jeśli nasiona wykiełkują, ich skład jest zbliżony do tego, co ma mleko kobiety karmiącej piersią. Są często stosowane w medycynie i gotowaniu.

herbata zrobiona z liści amarantusa może pomóc w radzeniu sobie z miażdżycą, dysbiozą, otyłością i nerwicą. Liście i nasiona mają korzystny wpływ na stan nerek i wątroby, pomagają leczyć gruczolaka, choroby serca i naczyń krwionośnych oraz eliminują stany zapalne w układzie moczowym. Jeśli amarant jest spożywany codziennie, pomoże nie tylko znacznie zwiększyć obronę organizmu, ale także poradzić sobie z chorobą taką jak rak.

liście amarantusa można dodawać do sałatek warzywnych latem. Z nasion rośliny przygotowuje się mąkę,którą można połączyć z pszenicą. Z takiej mieszanki uzyskuje się wysokiej jakości chleb i ciastka, a amarant spowalnia jego esencję. Jeśli nasiona zostaną usmażone, nabiorą orzechowego smaku. Można je stosować jako posypkę do bułek i jako panierkę do mięsa. Jeśli podczas marynowania ogórków w słoiku o pojemności 3 litrów dodaj 1 płytkę liściową rośliny, warzywa zachowają swoją elastyczność, będą smaczne i chrupiące przez bardzo długi czas.

przepisy na dania z amarantem

deser orzechowy z amarantem

w naczyniu połącz masło i miód i dobrze podgrzej na małym ogniu, systematycznie mieszając. Wlej ulubione orzechy i nasiona amarantusa. Wszystko dobrze wymieszaj i wlej mieszaninę do formy. Gdy deser ostygnie, należy go pokroić na kawałki.

Sałatka

potrzebujesz 200 gramów liści pokrzywy i amarantusa oraz 50 gramów liści dzikiego czosnku lub czosnku zimowego. Oparz warzywa świeżo zagotowaną wodą, posiekaj nożem. Dodaj sól, śmietanę lub olej roślinny.

SOS

zagotuj 300 gramów śmietany i wlej do nich około 200 gramów drobno posiekanych zielonych amarantów. Zetrzyj 100 gramów miękkiego sera i wlej do powstałego sosu, dodaj pieprz. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż ser się stopi, a ciepło powinno być powolne.

zupa Cypryjska

1 łyżka. ciecierzyca powinna być zalana wodą i pozostawiona na noc. Rano ciecierzyca musi być gotowana do miękkości. Posiekaną marchewkę i cebulę należy lekko usmażyć, wlać do rondla, w którym gotuje się ciecierzycę, i wszystko wymieszać blenderem. ½ Część szklanki nasion amarantusa należy ugotować w osobnym pojemniku. Gotować powinny 25 minut. Następnie wlewa się je do powstałej zupy puree, umieszcza się tam słodką kukurydzę (konserwowaną lub mrożoną), pieprz i 2 duże łyżki soku z cytryny. Zagotuj zupę.

dziwne, ale amarant nie może zaszkodzić ludzkiemu ciału.