szczypiorek nie tylko może poprawić wygląd każdego dania, ale także nasyca go witaminami niezbędnymi dla ludzkiego ciała, szczególnie zimą i wiosną. Na przykład witamina C, której organizm ludzki tak bardzo potrzebuje podczas beri-beri, jest większa w zielonej cebuli niż w cebuli. Aby smaczne i zdrowe warzywa były pod ręką przez cały rok, należy nauczyć się uprawiać cebulę na piórku w szklarni lub na parapecie.
treść
funkcje szczypiorku
jeśli chcesz dostać dużo zielonej cebuli, najlepiej ją uprawiać w szklarni. Ale w przypadku, gdy potrzebujesz go tylko do gotowania różnych potraw, możesz umieścić go w pojemniku i umieścić na parapecie.
człowiek zaczął uprawiać cebulę około 5 tysięcy lat temu, więc dobrze wie, jak prawidłowo ją uprawiać nie tylko w ogrodzie, ale także w warunkach pokojowych. Szczypiorek na parapecie można uprawiać w wodzie (na hydroponice) lub w podłożu. Obie te opcje są dość proste, ale nadal istnieje kilka sztuczek, które pozwolą osiągnąć jak najlepszy wynik.
destylacja cebuli na pióro (zieleń)
przygotowanie do lądowania
jeśli zdecydujesz się wyhodować cebulę na piórku, najpierw przygotuj materiał do sadzenia. Aby to zrobić, posortuj go, usuwając wszystkie żarówki dotknięte chorobą, zdeformowane i zranione. Sprawdź każdą żarówkę, odpowiednie do sadzenia powinny być gęste, z błyszczącymi łuskami i w żadnym wypadku nie powinno być na nich zgnilizny. Następnie każda z wybranych żarówek ma odciętą górę (1/4 części całej żarówki). Dzięki temu powietrze szybciej dostanie się do nerek, w wyniku czego zieleń pojawi się w jak najkrótszym czasie. Jeśli do sadzenia używa się kiełkujących cebul, nie trzeba ich przycinać. Ponadto, aby pióra pojawiły się szybciej, namocz materiał przeznaczony do sadzenia w ciepłej wodzie (od 35 do 38 stopni), tam powinien pozostać około 12 godzin.
jeśli sadzisz cebulę w mieszance gleby, musisz ją również przygotować. Podłoże musi być luźne. A co najlepsze, cebula rośnie w próchnicę, która jest połączona z wermikulitem. Weź pojemnik i wlej do niego mieszaninę gleby warstwą od 7 do 10 centymetrów, ale wcześniej nie zapomnij go zdezynfekować. Aby to zrobić, podłoże rozlewa się gorącym roztworem manganu potasu, którego kolor powinien być Ciemnoróżowy. Następnie rozlewa się go bardzo zimną, czystą wodą.
zasady sadzenia
aby uzyskać zieleń, cebulki sadzi się w pojemniku metodą mostową. Aby to zrobić, umieszcza się je prawie blisko siebie, zachowując odległość między nimi 10-20 mm.umieść cebulę na mieszance gleby dnem i lekko dociśnij. Nie trzeba go zakopywać ani głęboko zakopywać, ponieważ z tego powodu może pojawić się zgnilizna. Po posadzeniu cebuli zalej ziemię lekko ciepłą wodą.
aby wyhodować cebulę na piórku w wodzie, weź tacę ociekową, włóż do niej żarówki i napełnij ją ¼ części wodą. Po około pół miesiąca warzywa będą rosły w cebulach, które można ciąć i wykorzystywać do przygotowywania potraw. Monitoruj poziom wody na patelni i uzupełnij ją w razie potrzeby.
o której godzinie sadzić
średnia szybkość destylacji zielonej cebuli wynosi 15-20 dni. W szklarni iw warunkach pokojowych sadzenie cebuli na zieleni odbywa się od października do kwietnia, w okresie wiosenno-letnim uprawia się ją na otwartej glebie. Jeśli przestrzegasz pewnych zasad, zieleń na twoim stole będzie stale.
uprawa cebuli na piórku w domu
pojemnik z sadzoną w nim cebulą należy umieścić w cieple (od 25 do 30 stopni) na 7 dni. Po tym, jak długość wyhodowanych płyt liściowych wyniesie 10-20 mm, lądowanie przenosi się na nieogrzewaną werandę lub balkon. Tempo wzrostu pióra od tego momentu będzie zależeć od temperatury wody używanej do podlewania i powietrza.
Jak dbać
cebula najlepiej rośnie w temperaturze wody od 20 do 25 stopni, a powietrze od 18-22 stopni. Podlewanie odbywa się 1-2 razy w ciągu 7 dni. Podczas uprawy cebuli na piórku nie trzeba karmić, ponieważ warzywa pobierają składniki odżywcze z cebuli. Gdy liście osiągną wysokość 25-35 centymetrów, możesz zacząć zbierać. Cięcie zieleni odbywa się stopniowo, zaczynając od krawędzi, ponieważ wzrost liści obserwuje się z centralnej części żarówki. Jeśli sadzisz cebule systematycznie 1 raz na 15-20 dni, świeże warzywa na stole będą stale.
uprawa cebuli na piórku w szklarni
na pióro w warunkach szklarniowych cebula jest wydalana w październiku–kwietniu, w tym celu stosuje się próbkę cebuli, która może być jednoroczna lub dwuletnia. Nie zapomnij przygotować materiału do sadzenia przed lądowaniem (patrz więcej szczegółów powyżej).
jego sadzenie odbywa się metodą mostową w pudełkach, do których wlewa się humus, torf lub kompost. Cebulki są pokryte cienką warstwą torfu na wierzchu, a aby nie tworzyła się na nim pleśń, są sproszkowane wapnem puchowym. Po zakończeniu sadzenia pudełka są umieszczane jeden na drugim i usuwane w rogu.
podstawowe zasady opieki
dopóki nie pojawi się zieleń, sadzenie zapewnia następujący reżim temperaturowy: w nocy-od 12 do 15 stopni, a w ciągu dnia-od 18 do 20 stopni. Podlewanie odbywa się tylko wtedy, gdy jest to konieczne, podczas gdy szklarnia musi być systematycznie wentylowana. Kiedy minie od 10 do 12 dni, długość liści będzie równa 50-80 mm, a korzenie wyrosną na cebulkach. Należy zauważyć, że kolor liści będzie biały. Na tym etapie pudełka są umieszczane na półkach, a Temperatura powietrza wzrasta do 20-22 stopni, podlewanie od tego momentu odbywa się systematycznie.
aby pióro rosło i rozwijało się w normalnych granicach, światło dzienne powinno wynosić 12 godzin.należy pamiętać, że lampy używane do oświetlania powinny być umieszczone pionowo, tylko w tym przypadku liście nie pękną. Kolor liści zmienia się z czasem z białego na zielony.
kiedy miną dwa dni, po umieszczeniu skrzynek na półkach, cebula jest karmiona. Aby to zrobić, powierzchnię mieszanki gleby posypuje się suchym nawozem azotowym (od 20 do 40 gramów azotanu amonu na 1 metr kwadratowy) i potasem (od 10 do 15 gramów chlorku potasu na 1 metr kwadratowy). Podczas podlewania nawozy dostaną się do samego podłoża. Cięcie liści można wykonać po tym, jak jego długość wynosi 35 centymetrów.
uprawa cebuli na zieleni w otwartym terenie
Zimowe sadzenie cebuli na piórku
cebula na zieleni może być również uprawiana na otwartej glebie. W takim przypadku do sadzenia wybiera się żarówki, które osiągają średnicę 25-40 mm. sadzenie w glebie odbywa się późną jesienią, kiedy do silnych mrozów pozostanie około pół miesiąca. Wcześniej przygotowuje się materiał do sadzenia, w tym celu przeprowadza się obróbkę ciepłą wodą, a wierzchołki są odcinane.
możliwe jest sadzenie cebul w ziemi metodą mostową. Aby to zrobić, są umieszczane prawie blisko siebie z dnem w dół. Na wierzchu są posypane cienką warstwą gleby(od 20 do 30 mm). Możesz również użyć metody taśmy do sadzenia. W takim przypadku cebulki sadzi się w bruzdach, a odległość między nimi powinna wynosić 10-40 mm, po czym są pokryte ziemią. Szerokość między rzędami w tym przypadku powinna wynosić 10-20 centymetrów.
zasady pielęgnacji jesienią
aby żarówki nie zamarzły w miesiącach zimowych, jesienią sadzenie na wierzchu należy wypełnić warstwą obornika lub próchnicy, której grubość powinna wynosić co najmniej 35-50 mm.wraz z nadejściem wiosny warstwa ta jest ostrożnie usuwana, a rama Filmowa jest instalowana nad nasadzeniami. Zanim zaczną się silne przymrozki, łóżka są regularnie podlewane, aby gleba była trochę wilgotna przez cały czas. Jest to konieczne, aby system korzeniowy wyrósł z cebul.
cebula na Zieleninie z nasion
w razie potrzeby cebulę na Zieleninie można wyhodować z nasion, które są znacznie tańsze niż próbka cebuli, ale ta metoda nie pozwoli Ci szybko uzyskać zieleni. Siew nasion wieloletniej cebuli na zieleni odbywa się latem, a raczej w połowie lipca. Miejsce należy wykopać z wyprzedzeniem, a wszystkie niezbędne nawozy są wprowadzane do gleby. Zrób rzędy, równomiernie rozprowadź w nich nasiona i przykryj je ziemią. Szerokość między rzędami powinna wynosić 0,3 - 0,4 m.po pojawieniu się pierwszej płytki liściowej u sadzonek przeprowadza się ich przerzedzenie. Odległość między nimi powinna wynosić 35-50 mm. Późną jesienią powierzchnię łóżka należy rzucić słomą lub wypełnić warstwą torfu. Wiosną, natychmiast po stopieniu śniegu, świeże warzywa będą rosły w ogrodzie.
odmiany cebuli na piórku (zieleń)
jakie rodzaje cebuli uprawia się na piórku
mieszkańcy lata najczęściej uprawiają następujące rodzaje cebuli na piórku:
- Bow-batun (cebula jest dudkowata, tatarska, zimowa lub piaszczysta). Daje równą zieleń. W odmianach jednorocznych cięcie zieleni w sezonie wegetacyjnym odbywa się tylko 1 raz, a u bylin ― 2 lub 3 razy.
- łuk wielopoziomowy (kanadyjski lub egipski). Gatunek ten należy do najbardziej bezpretensjonalnych i odpornych na zimę. Pod względem wydajności i jakości pióra przewyższa łuk batunowy.
- Schnitt-Bow (nóż). Gatunek charakteryzuje się dość wysoką wydajnością. Wysokość pachnących liści wynosi około pół metra, pozostają delikatne przez długi czas.
- Bow-Slugger . Taki wczesny dojrzały gatunek wyróżnia się mrozoodpornością i wydajnością. Szerokie płaskie płytki liściowe mają delikatną teksturę i słabo wyrażony zapach czosnku.
- por (perłowy). Gatunek owocny. Jego soczyste, szerokie płytki liściowe są bardzo podobne do liści czosnku.
- szalotka . Ten produktywny gatunek, charakteryzujący się bezpretensjonalnością, ma liście, które nie więdną przez długi czas.
najlepsze odmiany cebuli na Zielono
na piórze uprawiane są odmiany cebuli wieloziarnistej, które tworzą dużą liczbę liści, a także inne odmiany cebuli ― rosną bardzo mało zieleni. Najlepsze odmiany wieloostrzowe to: Bezsenowski, rostowski, Spassky, Arzamassky, Strigunowski, Daniłowski, riazański itp.
właściwości cebuli: szkody i korzyści
lecznicze właściwości cebuli
wspomniano już powyżej, że cebula zawiera dużą ilość makro-i mikroelementów, a także witamin, dlatego jest bardzo przydatna w beri-beri, która jest najczęściej obserwowana zimą i wczesną wiosną. Eksperci zalecają również włączenie go do diety osób cierpiących na choroby układu oddechowego jako środka wzmacniającego. Zawiera wiele fitoncydów, które aktywnie zwalczają patogenne bakterie i wirusy, skutecznie oczyszczając z nich ludzkie ciało, a także pomieszczenie, w którym uprawiana jest sama cebula.
skład takiej zieleni obejmuje chlorofil, który wraz z innymi przydatnymi substancjami zawartymi w piórach bierze udział w procesie hematopoezy. W związku z tym zaleca się regularne spożywanie tych zieleni osobom cierpiącym na niedokrwistość. Nawet liście cebuli zawierają olejki eteryczne, które są w stanie poradzić sobie z wirusami i infekcjami czerwonki, błonicy, gruźlicy i bólu gardła. Takie oleje dezynfekują jamę ustną, a także przyczyniają się do normalizacji pracy serca.
nawet pióra takiego warzywa zawierają cynk, azot, wapń, potas, fosfor i magnez, jeśli brakuje ich ludzkiemu ciału, rozpocznie się utrata włosów, a paznokcie staną się kruche i będą warstwowe. Ponadto w zieleni znajdują się następujące witaminy:
- a (beta-karoten) . Ten silny przeciwutleniacz pomaga poprawić wzrok i kondycję skóry, a także wzmocnić włosy i paznokcie. Normalizuje pracę serca i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- B1 (Tiamina) . Ta witamina bierze udział w regulacji metabolizmu tłuszczów, białek i węglowodanów.
- B2 (Ryboflawina) . Przyczynia się do neutralizacji toksyn, które podrażniają drogi oddechowe, a także do utrzymania funkcji rozrodczych. Bierze również udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
- B3 (witamina PP, kwas nikotynowy lub niacyna) . Usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu, wzmacnia układ odpornościowy i bierze udział w rozkładaniu tłuszczów, białek i węglowodanów.
- B9 (kwas foliowy) . Bierze udział w syntezie białek i reguluje pracę układu nerwowego.
- C (kwas askorbinowy) . Ta biologicznie aktywna substancja jest silnym przeciwutleniaczem. Bierze udział w produkcji hormonów i pomaga organizmowi zwalczać wirusy i bakterie.
- E (tokoferol) . Normalizuje pracę męskich i żeńskich narządów rozrodczych. Pomaga odmłodzić ciało, nadaje elastyczność włosom, paznokciom i skórze.
przeciwwskazania
eksperci nie zalecają włączania świeżych liści cebuli do swojej diety w przypadku wrzodów trawiennych i zapalenia żołądka o wysokiej kwasowości. Nadciśnienie tętnicze lepiej powstrzymać się od jedzenia dużych ilości zielonej cebuli, ponieważ przyczynia się ona do wysokiego ciśnienia krwi. W przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego, a także astmy oskrzelowej, należy zachować ostrożność przy stosowaniu zielonej cebuli, a podczas zaostrzenia choroby lepiej jest ją całkowicie porzucić.