jednoroczna roślina zielna rukola (Eruca sativa), albo indau, albo gorczyca, albo sałata Rocket, albo gąsienica Siewna, arugula lub eruka, jest członkiem rodzaju Indau z rodziny kapustowatych. W warunkach naturalnych występuje na terenie Azji (w Indiach, a także od Azji Mniejszej do Środkowej), w Europie Środkowej i Południowej, a także w północnej części Afryki. Rukola jest uprawiana masowo we Włoszech, ale jest popularna w innych krajach, na przykład w Ameryce i północnej części Europy. Od dawna kultura ta była uważana za afrodyzjak, a pierwsze wzmianki o niej pochodzą z pierwszego wieku pne. W Egipcie rukolę wkładano do potraw z grochu i fasoli, aby poprawić ich smak, podczas gdy w starożytnym Rzymie była używana jako przyprawa, dodając do potraw z mięsa i warzyw. Do tej pory naukowcy odkryli, że ta roślina ma unikalne właściwości lecznicze.
treść
Krótki opis uprawy
- lądowanie . Wysiew nasion na otwartej glebie odbywa się w kwietniu, a na sadzonki ― w pierwszych dniach marca. Sadzonki sadzi się w otwartym terenie w kwietniu.
- Oświetlenie . Rano potrzebuje rozproszonego światła, a po południu-cieniowania.
- Grunt . Powinien być odżywczy, niezbyt suchy, neutralny lub lekko zasadowy.
- podlewanie . Wymaga systematycznego podlewania, upewnij się, że gleba na stronie jest zawsze nieco wilgotna (nie rozmoczona). W suchym i gorącym okresie należy podlewać codziennie.
- nawóz . Nie trzeba karmić, ale w sezonie powierzchnia łóżka jest kilkakrotnie ściółkowana warstwą starego torfu lub próchnicy.
- rozmnażanie . Nasiona.
- szkodliwe owady . Ćmy kapuściane i pchły krzyżowe.
- choroby . Fusarium i peronosporoza.
- właściwości. Roślina ta jest klasyfikowana jako dietetyczna, zawiera dużą ilość substancji biologicznie czynnych i witamin.
funkcje rukoli
wysokość rukoli waha się od 0,3 do 0,6 m.na prostej rozgałęzionej łodydze występuje słabe pokwitanie. Soczyste płytki liściowe są z reguły rozproszone-Owłosione, ale są też nagie, mają specyficzny orzechowy zapach. Dolne liście mają rozcięty lub lirowo-Pierzasty kształt z płatami ząbkowanymi wzdłuż krawędzi. Rzadkie długie kwiatostany racemose powstają w maju, składają się z jasnożółtych lub nasyconych żółtych kwiatów z żyłkami fioletowego koloru. Owoc jest strąkiem, w którym nasiona są jasnobrązowe lub jasnobrązowe w 2 rzędach.
sadzenie rukoli na sadzonkach
o której godzinie siać
rukola jest uprawiana z nasion, przy użyciu zarówno sadzonek, jak i bez sadzonek. Na przedmieściach iw regionach o cieplejszym i łagodniejszym klimacie wysiew nasion odbywa się bezpośrednio na otwartej glebie w kwietniu. W obszarach, w których wiosną jest dość chłodno, zaleca się uprawianie takiej kultury przez sadzonki, a wysiew nasion przeprowadza się na początku marca.
siew
możesz wypełnić pojemniki do siewu glebą z miejsca, na którym następnie będzie uprawiana rukola. Pamiętaj jednak, że przed siewem gleba musi zostać zdezynfekowana, w tym celu wylewa się ją właśnie gotującą się wodą lub kalcynuje w piekarniku. Ponadto, aby wypełnić pojemniki, jeśli chcesz, możesz użyć zakupionej gotowej mieszanki gleby do sadzonek warzyw. Gdy do siewu pozostanie 2-3 godziny, materiał siewny wlewa się różowawym roztworem nadmanganianu potasu. Głębokość wybranego pudełka lub pojemnika powinna wynosić co najmniej 10 centymetrów, jest wypełniona przygotowaną glebą, która jest wstępnie zwilżona. Wyrównaj jego powierzchnię i równomiernie rozprowadź na niej nasiona, zachowując między nimi odległość od 15 do 20 mm.na wierzchu posypuje się je centymetrową warstwą piasku, po czym uprawy są przenoszone do dobrze oświetlonego miejsca, nie trzeba ich przykrywać od góry.
pielęgnacja sadzonek
w sprzyjających warunkach sadzonki pojawiają się polubownie i zaledwie 3-5 dni po siewie. Opieka nad sadzonkami jest bardzo prosta, w tym celu jest systematycznie obficie podlewana i poluzowana na powierzchni gleby w pobliżu krzaków. Zbieranie odbywa się po utworzeniu dwóch prawdziwych płyt liściowych w roślinach. Aby to zrobić, sadzi się je 2 sztuki w doniczkach torfowych lub sadzonki można przesadzić do większego pudełka, a odległość między nimi powinna wynosić od 10 do 15 centymetrów, przy szerokości między rzędami ― od 25 do 30 centymetrów. Doświadczeni ogrodnicy twierdzą, że dzięki tak przestronnemu sadzeniu liście dorosłych krzewów będą miały bogaty charakterystyczny zapach i smak.
uprawa rukoli na parapecie
aby mieć zdrowe świeże warzywa w zimie, rukolę można uprawiać w pomieszczeniach. Do siewu nasion stosuje się mieszaninę gleby o neutralnej lub lekko zasadowej reakcji, aby ją przygotować, konieczne jest połączenie próchnicy, ziemi darniowej i piasku (2:2:1). Przed przystąpieniem do siewu mieszanina ziemi jest dezynfekowana, w tym celu rozlewa się ją świeżo zagotowaną wodą lub umieszcza w piekarniku w celu kalcynacji.
do siewu rukoli możesz użyć pojemników lub szuflad, ale jeśli posadzisz ją w doniczce, nie tylko zachwyci Cię świeżymi zieleniami, ale także stanie się ozdobą każdego pomieszczenia. Weź pojemnik, na dnie którego znajdują się otwory do drenażu, połóż warstwę kamyków, kawałków cegły lub ekspandowanej gliny o grubości 20-30 mm na jego dnie, a następnie pojemnik jest wypełniony zwilżoną mieszanką gleby, jego powierzchnia jest wyrównana i lekko zagęszczona, a następnie wysiew nasion (tak jak podczas siewu na sadzonki).
podlewanie
podczas uprawy rukoli w warunkach pokojowych należy ją systematycznie i często podlewać (1 raz na dwa dni), ponieważ mieszanka gleby w pojemniku powinna być przez cały czas nieco wilgotna. Ponadto krzewy należy regularnie nawilżać czystą wodą z butelki z rozpylaczem. I pamiętaj, że jeśli rukola odczuwa brak wody, smak jej liści stanie się gorzki.
przerzedzenie
powierzchnia podłoża w pobliżu krzaków musi być systematycznie ostrożnie poluzowana. Po upływie 7-10 dni od pojawienia się sadzonek konieczne będzie ich przerzedzenie, a wszystkie słabe i najniższe rośliny zostaną wyciągnięte, możesz przygotować z nich pyszną sałatkę. Temperatura, w której najlepiej rośnie i rozwija się trawa musztardowa na parapecie ― wynosi około 18 stopni.
nawóz
jeśli krzewy rosną w mieszance gleby bogatej w składniki odżywcze, nie można ich karmić. Ale niektórzy ogrodnicy twierdzą, że nadal muszą być karmione nawozem azotowym. Aby przygotować mieszankę składników odżywczych, pobiera się 10 gramów sfermentowanej dziewanny lub odchodów kurczaka i rozcieńcza wodą 10-15 razy. Powstałą mieszaninę łączy się z 10 litrami wody i wszystko dokładnie miesza. Ponieważ okres dojrzewania w kulturze jest krótki, nie zaleca się karmienia go nawozami mineralnymi lub obornikiem, ponieważ z tego powodu toksyny mogą gromadzić się w liściach.
uprawa rukoli w otwartym terenie
sadzenie w otwartym terenie
sadzonki rukoli sadzi się na otwartej glebie w kwietniu po ogrzaniu powietrza do 9-10 stopni. Dobrze oświetlony otwarty obszar do jego uprawy nie jest odpowiedni, podobnie jak zacienione miejsce. Do jego sadzenia idealny jest obszar, który jest dobrze oświetlony do południa, a następnie do około 16 godzin w półcieniu.
najlepiej taka kultura będzie rosła na neutralnej lub lekko zasadowej glebie. Dobrymi poprzednikami są pomidory, ziemniaki, marchew, a także rośliny dyni i fasoli. A na obszarach, na których przedstawiciele rodziny kapusty uprawiali przed rukolą, a mianowicie różne rodzaje kapusty, rzodkiewki, rzodkiewki, rutabagi, chrzanu, rzepy i daikonu, rukoli nie można uprawiać przez co najmniej trzy lata. Podczas uprawy sadzonek w doniczkach torfowych sadzi się je bezpośrednio w glebie. A jeśli do jego sadzenia wybrano pudełko, oddzielny kubek lub pojemnik, roślina jest ostrożnie wyciągana z nich wraz z dużą glinianą bryłą. Podczas sadzenia sadzonek przestrzegaj schematu 10 x 30 centymetrów. Nie zapomnij zwilżyć przygotowanych dołów przed sadzeniem. A kiedy roślina zostanie posadzona, muszą być dobrze podlewane.
rukola jest rośliną odporną na mróz i nie boi się mrozu do minus 7 stopni. Jeśli jednak spodziewane są silniejsze przymrozki, łóżko w nocy należy przykryć folią, którą usuwa się rano. Zamiast folii każdą roślinę można przykryć przyciętą plastikową butelką.
podstawowe zasady opieki
uprawiaj rukolę na otwartym terenie w taki sam sposób jak sałata. Aby to zrobić, zapewnia terminowe podlewanie, pielenie, a także rozluźnienie powierzchni gleby w nawach i wokół krzewów. Jeśli nasadzenia są zbyt gęste, należy je przerzedzić, w przeciwnym razie charakterystyczny zapach i smak liści staje się mniej wyraźny. Należy pamiętać, że w miesiącach letnich podczas długiego, suchego, dusznego okresu krzewy mogą zacząć kwitnąć, co ma bardzo negatywny wpływ na smak liści.
jak podlewać
Główną zasadą udanej uprawy trawy musztardowej na stronie jest wilgotna i luźna gleba. W związku z tym konieczne jest regularne podlewanie krzewów, często i obficie. Szczególną uwagę zwraca się również na rozluźnienie, które odbywa się za każdym razem po deszczu lub podlewaniu łóżka, a jednocześnie pielenie. Podczas długiego gorącego suchego okresu częstotliwość podlewania zwiększa się i nawilża obszar każdego dnia. Rukolę można podlewać przez zraszanie lub wąż układa się na powierzchni gleby i dobrze wypełnia nawy dużą ilością wody.
żniwa
możesz zrywać liście na jedzenie, gdy jego wysokość osiągnie 10 centymetrów. Jeśli wyrośnie, stanie się szorstki i straci swój smak. Od pojawienia się sadzonek do pierwszego zbioru trwa od trzech do pięciu tygodni.
karmienie
nie trzeba karmić Kultury. Jednak w celu zwiększenia wartości odżywczej gleby zaleca się ściółkowanie jej kilka razy w sezonie cienką warstwą próchnicy lub starego torfu.
co można uprawiać po rukoli
prawie każdy ogrodnik lub ogrodnik stara się przestrzegać zasad płodozmianu, które są bardzo ważne dla utrzymania zdrowych upraw. Dlatego powinieneś wiedzieć, że rukola jest dobrym prekursorem dla dyni i roślin strączkowych, a także ziemniaków i marchwi. Ale krzyżówki na tym obszarze nie mogą być uprawiane przez co najmniej trzy lata, ponieważ mają wspólne choroby i szkodniki z rukolą.
szkodniki i choroby rukoli
choroby
jeśli rukola zostanie dotknięta peronosporozą (mączniakiem rzekomym), wówczas na jej płytkach liściowych powstają brązowe plamki. Jeśli krzew uderzy w Fusarium, jego liście żółkną, a jego układ naczyniowy stanie się brązowy lub czarny. Dorosłe chore krzewy nie są już wyleczone, więc są wykopywane i spalane, a do sadzenia nowej rukoli wybiera się inny obszar, a gleba na nim jest przygotowywana ze szczególną ostrożnością. Aby zapobiec tym chorobom, konieczne jest przestrzeganie zasad płodozmianu i terminowe usuwanie chwastów z terenu.
szkodliwe owady
przy uprawie na otwartej glebie ćma kapuściana może osiedlić się na krzakach, ale pchła krzyżowa jest największym zagrożeniem dla kultury, podobnie jak dla wszystkich członków rodziny kapusty. Oba te szkodniki gryzą dziury w liściach.
aby zapobiec pojawieniu się pcheł w ogrodzie z rukolą natychmiast po posadzeniu sadzonek na stronie, jest ona pokryta włókniną (na przykład agrospan). Ponadto roślinę można posypać mielonym czerwonym pieprzem, pyłem tytoniowym lub popiołem drzewnym. Aby pozbyć się ćmy kapuścianej, zaleca się spryskanie krzewów naparem z piołunu, a także wierzchołkami pomidorów lub ziemniaków. W celu zapobiegania podczas przygotowywania miejsca do sadzenia należy go wykopać.
rodzaje i odmiany rukoli
wśród wszystkich gatunków rukoli występują zarówno jednoroczne, jak i dwuletnie. Podczas uprawy dwuletniego gatunku jego korzeń doskonale zimuje w ziemi, a wraz z nadejściem wiosny rośnie soczysta zieleń. Najbardziej popularny jest taki dwuletni, jak Pasjans rukoli: ta odmiana jest w połowie sezonu, krzew osiąga wysokość około 20 centymetrów, przeciętnie rozcięte blaszki liściowe w kształcie liry wzdłuż krawędzi mają nacięcia, ich smak jest orzechowo-musztardowy. Okres dojrzewania tej odmiany wynosi od 35 do 45 dni.
najpopularniejsze odmiany roczne obejmują:
- dziwactwo . Wysokość krzewu w takiej odmianie w połowie sezonu wynosi około 20 centymetrów, liście mają liryczny kształt. Czas dojrzewania tej odmiany wynosi od 22 do 25 dni.
- Strzały Kupidyna . W tej odmianie średniego okresu dojrzewania wysokość krzewów może wynosić od 0,2 do 0,3 m. liście są wąskie i długie, a kwiaty są żółtawe. Okres dojrzewania wynosi od 35 do 38 dni.
- Olivetta . Wczesna Dojrzała odmiana z krzakami o wysokości od 15 do 20 centymetrów. Smak soczystych liści jest orzechowo-musztardowy, zawiera dużą ilość witamin, karotenu i olejków eterycznych. Odmiana dojrzewa w ciągu 20-25 dni.
- Rocket . Wysokość krzewów tej wczesnej odmiany wynosi od 15 do 20 centymetrów. Ciemnozielone pierzaste płytki liściowe wyróżniają się musztardowo-orzechowym smakiem. Czas dojrzewania wynosi od 20 do 25 dni.
- Poker . Ta wczesna Dojrzała odmiana ma krzewy o wysokości około 20 centymetrów. Duże płytki liściowe wyróżniają się musztardowym lekko słodkim smakiem, kolor kwiatów jest jasno kremowy. Okres dojrzewania wynosi 22-28 dni.
- Victoria . Bujne niskie krzewy mają liście o Smaku dietetycznym, które zawierają dużą ilość witamin. Czas dojrzewania wynosi 20-25 dni.
- Spartakus . Wysokość krzewów tej wczesnej dojrzałej odmiany dietetycznej wynosi około 22 centymetrów. Pikantne liście zawierają dużą ilość olejków eterycznych i witamin. Dojrzewanie odmiany trwa od 20 do 25 dni.
nadal popularnymi odmianami rukoli są takie jak: Sycylia, Korsyka, Euforia, Tagan Semco i rokoko.
właściwości rukoli: szkody i korzyści
właściwości lecznicze rukoli
uzdrowiciele od dawna stosowali olej z rukoli w leczeniu czyraków, skręceń, siniaków i bólów głowy. Obecnie kultura ta jest szeroko stosowana do pielęgnacji skóry problemowej, w leczeniu zapalenia skóry, a także do wybielania piegów i usuwania plam starczych. Ta roślina zawiera witaminę A (beta-karoten), witaminy z grupy B, witaminy C, K i e, a także cynk, selen, magnez, mangan, miedź, fosfor, sód i żelazo. Ze względu na aktywność biologiczną taka roślina ma korzystny wpływ na procesy trawienne i pracę narządów żołądkowo-jelitowych. Zwiększa ilość hemoglobiny we krwi, a poziom cukru obniża, zwalcza patogenne bakterie i wirusy, korzystnie wpływa na odporność i bierze udział w regulacji metabolizmu wody i soli. Ponieważ zawiera witaminę K, która zwiększa krzepliwość krwi i przyspiesza gojenie się ran, zaleca się jej stosowanie u osób z chorobą żylną lub wysokim ciśnieniem krwi.
rukola ma działanie moczopędne, laktogonowe i wykrztuśne. Amerykańscy specjaliści z powodzeniem stosują go w leczeniu zapalenia żołądka i wrzodów żołądka, ponieważ pomaga chronić i wzmacniać ściany żołądka. Jest również jednym z produktów dietetycznych,ponieważ zawiera dużo błonnika. Osobom, które przestrzegają ścisłej diety, eksperci zalecają włączenie rukoli do codziennej diety, ponieważ pomaga zachować wydajność i energię przez cały dzień. Zioło gorczycy jest również dobre, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii, więc na 100 gramów produktu jest tylko 25 kilokalorii. Olej musztardowy, który jest częścią rukoli, pomaga wzmocnić włosy, poprawić ich strukturę i zapobiec ich wypadaniu.
przeciwwskazania
ponieważ rukola zawiera dużą liczbę fitoncydów, może powodować reakcje alergiczne. W związku z tym, jeśli nie tolerujesz rzodkiewki lub rzepy, lepiej nie jeść trawy musztardowej. Nie należy jeść zbyt dużej ilości rukoli u osób z dyskinezą dróg żółciowych, chorobami nerek, zapaleniem jelita grubego, zapaleniem żołądka o wysokiej kwasowości oraz podczas ciąży i karmienia piersią. Nie przyniesie to również wiele korzyści osobom cierpiącym na chorobę autoimmunologiczną lub dnę moczanową. Jeśli nie masz oczywistych przeciwwskazań do stosowania rukoli w żywności, zanim przygotujesz z niej sałatkę, upewnij się, że była uprawiana w bezpiecznym dla środowiska obszarze, w którym gleba nie zawiera dużej ilości soli metali ciężkich.