Sałatka

osoba potrzebuje witamin przez cały rok. A zimą i na początku wiosny odczuwa ich niedobór bardzo ostro, ponieważ świeże warzywa i warzywa z własnego ogrodu znikają ze stołu. Aby uniknąć niedoboru witamin w organizmie, w zimnych porach roku na oknie lub w szklarni można uprawiać warzywa wypełnione najcenniejszymi witaminami, na przykład rzeżuchę, zieloną cebulę lub sałatę liściastą. To tylko na pierwszy rzut oka może wydawać się bardzo trudnym zajęciem, ale w rzeczywistości jest to dalekie od przypadku. A wraz z nadejściem wiosny taką zieleń można ponownie zasiać w ogrodzie.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Na otwartej glebie wczesne odmiany wysiewa się w kwietniu–maju, a średnie dojrzewanie i późne dojrzewanie ― od kwietnia do drugiej połowy czerwca. Nawet wczesne dojrzałe odmiany nadają się do siewu zimowego, który odbywa się w ostatnich dniach października lub w pierwszych dniach listopada. W przypadku sadzonek siew sałaty rozpoczyna się od kwietnia, a jej sadzenie na otwartej glebie odbywa się w maju. Jeśli sałata jest uprawiana w warunkach pokojowych, możesz ją wysiewać w dowolnym momencie.
  2. Oświetlenie . Potrzebuje dużo światła słonecznego, które może być zarówno jasne, jak i rozproszone.
  3. Grunt . Ziemia powinna być żyzna, luźna, umiarkowanie wilgotna i zawierać duże ilości próchnicy. Najbardziej odpowiednia jest gleba gliniasta, czarnoziemna lub węglanowa o pH 6,0-7,0.
  4. podlewanie . Średnio sałata jest podlewana 1 raz na 7 dni wieczorem lub rano. Jak tylko zaczną się formować główki kapusty, podlewanie jest zmniejszone. W upalne dni podlewanie odbywa się w nocy.
  5. nawóz . Nie wymaga karmienia. Wszystkie niezbędne nawozy są stosowane do gleby podczas przygotowywania witryny.
  6. rozmnażanie . Nasiona.
  7. szkodliwe owady . Muchy sałatkowe, mszyce sałatkowe, klacze z białymi paskami i ślimaki.
  8. choroby . Biała i szara zgnilizna, peronosporoza, mączniak prawdziwy i mozaika wirusowa.

funkcje sałaty

Prawidłowa nazwa rośliny zielnej sałaty to sałata Siewna sałaty, jest uważana za przedstawiciela rodzaju sałaty z rodziny astrowatych. Taka roślina może być jednoroczna, dwuletnia lub wieloletnia. Nazwa tego rodzaju pochodzi od łacińskiego słowa lac, które tłumaczy się jako "mleko", faktem jest, że roślina zawiera mleczny sok. Sałata ma kilka odmian: półkolisty, liściasty, główkowaty i rzymski (rzymski). Każda z tych odmian jest bardzo popularna wśród ogrodników ze wszystkich krajów.

przede wszystkim podstawowe płytki liściowe rosną w krzaku sałaty, a dopiero potem tworzą szypułkową łodygę, która jest silnie rozgałęziona, jej wysokość może wynosić od 0,6 do 1,2 m.rozeta Podstawowa jest utworzona z płyt liściowych zielonkawo-żółtego, rzadziej czerwonego. Duże siedzące poziome płyty liściowe mają kształt odwróconego jajowodu, ząbkowaną, jednoczęściową lub nierówną krawędź, a także pomarszczoną, falistą, gładką lub kręconą powierzchnię. W odmianach kapusty płytki liściowe są zamknięte, tworząc głowę o płaskim lub okrągłym kształcie. Na niewłaściwej powierzchni na środkowej żyłce znajdują się szczeciny. Kwiatostan jest małą cylindryczną głową o kształcie dzbana, składa się z małych biseksualnych kwiatów trzciny o jasnożółtym kolorze, które z kolei są zbierane w dużych ilościach w kwiatostany w kształcie wiechy. Owoc jest ziarnem.

do tej pory naukowcy nie ustalili jeszcze dokładnie, jak doszło do sałatki. Istnieje jednak opinia, że pochodzi od sałaty kompasowej, która w naturalnych warunkach występuje w Afryce Północnej, Azji Przedniej, Azji Środkowej, a także w Europie Zachodniej i Południowej. Człowiek zaczął uprawiać sałatę jeszcze przed naszą erą. Istnieją dowody na to, że taka roślina była uprawiana w starożytnych państwach Grecji, Egiptu, Chin i Rzymu. Sałata zaczęła być uprawiana w Europie Od 16 wieku.

taka kultura jest odporna na zimno, a także na wilgoć i światłolubność. Do jedzenia Używaj świeżych liści, które zawierają wiele minerałów i witamin. Ale gdy tylko łodyga zacznie rosnąć, smak blaszek liściowych staje się gorzki i nie można ich już jeść.

siew sałaty na sadzonki

o której godzinie siać sadzonki

uprawa sałaty za pomocą sadzonek jest stosowana w regionach, w których wiosna jest późna i zimna, lub w celu uzyskania wczesnych zbiorów. Na średnich szerokościach geograficznych, a nawet na przedmieściach, nasiona takiej rośliny można wysiewać bezpośrednio na otwartym terenie. Jeśli region znajduje się na północ, bardziej niezawodnie będzie uprawiać taką kulturę poprzez sadzonki.

możesz siać nasiona w chronionej glebie pod folią lub w pudełkach. Wysiew nasion na sadzonki przeprowadza się, gdy przed przesadzeniem sadzonek na otwartą glebę pozostanie 30-35 dni. Zaleca się wysiewanie drozowanych nasion faktem jest, że mają wyższe kiełkowanie, a nawet wygodniej jest je wysiewać. Jeśli kupiłeś proste nasiona, połącz je z odrobiną piasku.

Zasady siewu

aby rozpocząć, przygotuj odpowiednią mieszankę gleby. Aby to zrobić, wymieszaj wysokiej jakości ziemię humusową, torf i piasek (2:1:1). Jeśli jest taka możliwość i pragnienie, kup gotową mieszankę ziemi, którą można znaleźć na półce sklepowej, najlepiej nadaje się "warzywo", "uniwersalny" i "Biogrunt". Zaleca się wysiew w pojemnikach lub pudełkach, ale doświadczeni ogrodnicy zalecają stosowanie do tego torfowych kostek prasowanych o powierzchni 40-50 mm.

przed wysiewem nasiona zanurza się w różowym roztworze manganu potasu na 2-3 godziny. Następnie są równomiernie rozprowadzane na powierzchni podłoża bez uszczelniania. Jeśli siew odbywa się w pudełku, to najpierw musisz zrobić rowki w mieszance gleby, w której nasiona są równomiernie umieszczone, podczas gdy powinny być zakopane w podłożu nie więcej niż 10 mm. Jeśli, gdy sadzonki rosną, chcesz je wyciąć, szerokość między rzędami powinna wynosić około 50 mm. ale nie możesz nurkować sadzonek, w tym przypadku musisz pozostawić odległość co najmniej 100 mm między rzędami. Uprawy wymagają obfitego podlewania, które należy przeprowadzić bardzo ostrożnie, a następnie pojemnik jest przykryty szkłem lub folią na górze. Eksperci zalecają usunięcie sadzonek w dobrze oświetlonym miejscu o temperaturze powietrza od 18 do 21 stopni. Pierwsze sadzonki mogą pojawić się po 3-4 dniach, natychmiast po tym temperatura powinna zostać zmniejszona o 3 lub 4 stopnie, w przeciwnym razie roślina może zacząć się rozciągać.

jeśli krzewy wymagają zbierania, przeprowadza się je po utworzeniu na nich 1 lub 2 prawdziwych płyt liściowych. Sadzonki sadzi się na otwartej glebie podczas formowania 3 lub 4 prawdziwej płyty liściowej. Ale najpierw muszą być hartowane przez 15 dni. Aby to zrobić, każdego dnia sadzonki są przenoszone na ulicę, a czas trwania takiej procedury należy stopniowo zwiększać. Sadzonki całkowicie stwardnieją po tym, jak będą mogły przebywać na świeżym powietrzu przez całą dobę. Jeśli sałata jest uprawiana w warunkach pokojowych, nie musi być utwardzana.

uprawa sałaty na parapecie

sałata na parapecie może być uprawiana przez cały rok. Do siewu nasion można użyć doniczek o pojemności 1-2 litrów lub pudełek. Wiosną umieszcza się je w dobrze oświetlonym miejscu (idealne jest słoneczne okno). W zimnych porach krzaki będą potrzebowały dodatkowego oświetlenia, w tym celu stosuje się fitolampy lub lampy dzienne, w wyniku czego czas trwania światła dziennego należy wydłużyć o 2-3 godziny.

do uprawy sałaty na oknie dobrze nadają się mieszanki glebowe opisane powyżej, ale można również użyć podłoża składającego się z włókna kokosowego i biohumusu (2:1). Przygotuj materiał siewny w taki sam sposób, jak opisano powyżej. Następnie weź pojemnik, połóż dobrą warstwę drenażu na jego dnie i wypełnij go wilgotną mieszanką gleby, a następnie wysiewaj nasiona na głębokość 0,5–1 centymetra. Po podlewaniu upraw należy je przykryć szkłem (folią) na górze, a następnie usunąć w ciemne miejsce. Pierwsze sadzonki powinny pojawić się po 3-5 dniach, natychmiast po tym schronienie jest usuwane, a pojemnik jest przenoszony do dobrze oświetlonego miejsca. Możesz oderwać liście do jedzenia po uformowaniu od 5 do 10 płytek na krzakach. Jeśli zamierzasz przechowywać cięte liście, w żadnym wypadku nie należy ich myć, w przeciwnym razie powstanie na nich zgnilizna.

podlewanie

podczas uprawy na oknie należy podlewać sałatkę systematycznie 1 raz na 2-3 dni. Szczególną uwagę należy zwrócić na podlewanie w upalne dni, ponieważ suszenie ziemnej śpiączki powoduje szybsze tworzenie się strzałek kwiatowych, a z tego powodu liście mają nieprzyjemny gorzki smak. Sadzonki dobrze rosną w temperaturach od 16 do 20 stopni, ale zwykle rozwijają się na loggii w chłodzie (około 6-7 stopni). Taka roślina może zaszkodzić nie tylko przeziębieniu, ale także nadmiernemu upałowi, a także niskiej wilgotności, w związku z tym krzewy należy codziennie nawilżać z opryskiwacza. Aby zwilżyć i podlać sałatę, należy użyć dobrze osiadłej wody o temperaturze pokojowej.

nawóz

aby sałata aktywnie rosła w warunkach pokojowych, będzie musiała być karmiona w odpowiednim czasie. Aby to zrobić, złożony nawóz w postaci płynnej jest wprowadzany do mieszanki gleby 1 raz na 7 dni. Pamiętaj, że ta kultura może gromadzić azotany, w związku z tym konieczne jest kontrolowanie ilości azotu wprowadzanego do mieszanki gleby. Ale najlepiej jest użyć nawozu organicznego do górnego opatrunku, na przykład roztworu dziewanny (1:10).

sadzenie sałaty w otwartym terenie

kiedy sadzić

ponieważ sałata jest uprawą odporną na mróz, wysiew nasion można przeprowadzić bezpośrednio na otwartym terenie przed zimą, robią to w ostatnich dniach października lub w pierwszych dniach listopada. Wiosną siew wczesnych odmian odbywa się w kwietniu–maju, odmiany późnego dojrzewania i średniego okresu dojrzewania wysiewa się od kwietnia do drugiej połowy czerwca. Aby przez cały sezon na stole była pyszna świeża sałatka, jej siew można przeprowadzać regularnie 1 raz w 1-1,5 tygodnia do drugiej połowy sierpnia.

siew

obszar odpowiedni do uprawy danej rośliny powinien być otwarty i dobrze oświetlony. Gleba w wybranym obszarze powinna być luźna żyzna z niezbędną ilością pierwiastków śladowych i substancji organicznych. Gleba powinna być lekko zasadowa lub kwaśna (pH 6,0–7,0). Do uprawy sałaty dobrze nadaje się gleba gliniasta, czarnoziemna, piaszczysta i węglanowa. Jeśli jednak gleba jest ciężka i gliniasta, nie można na niej uprawiać sałaty. Dobrymi poprzednikami takiej kultury są cukinia, ogórki, wczesna kapusta i ziemniaki, podczas gdy nawozy musiały być stosowane pod nimi. W pobliżu miejsca z tą rośliną zaleca się uprawę rzodkiewki, wszelkiego rodzaju kapusty i rzodkiewki faktem jest, że te uprawy są bardzo często szkodliwe dla pcheł krzyżowych, ale nie tolerują sałatki. Sałata może być również uprawiana w pobliżu takich upraw, jak groszek, szpinak, truskawki ogrodowe i pomidory. Zaleca się również, aby ta kultura była uprawiana w pobliżu łóżka z cebulą, ponieważ jest w stanie odstraszyć mszyce od krzaków. W tym samym miejscu możesz uprawiać sałatkę z przerwą na 2 lata.

przygotowanie miejsca do sadzenia lub siewu sałaty należy wykonać z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, wykonaj kopanie, a zgniły obornik lub kompost jest wprowadzany do gleby (na 1 metr kwadratowy działki 10 litrów). Wiosną, kiedy przed siewem lub sadzeniem sadzonek poluzujesz glebę, musisz dodać do niej 1 łyżeczkę. siarczan potasu, 1 łyżka. l superfosfat i 1-2 łyżki. l łyżki roztworu na 1 metr kwadratowy działki. Jeśli gleba jest kwaśna, roztwór należy zastąpić 1-2 łyżkami. l nitrofoski, a 0,2 kg mąki dolomitowej dodaje się do niej na 1 metr kwadratowy działki.

przed siewem nasiona są łączone z piaskiem (2:1), a następnie bruzdy o głębokości od 0,5 do 1 cm wykonuje się w wilgotnej glebie o szerokości między rzędami od 15 do 20 centymetrów. Sadzonki pojawiają się już w temperaturze 5 stopni, ale w temperaturze 20 stopni i wyższej kiełkowanie nasion pogarsza się. Po masowym pojawieniu się sadzonek konieczne będzie ich przerzedzenie, podczas gdy w przypadku odmian głowy odległość między krzakami powinna wynosić od 10 do 15 centymetrów,a w przypadku liści-od 6 do 8 centymetrów. Eksperci zalecają przerzedzenie sadzonek w 2 etapach.

podczas sadzenia sadzonek zwartych wczesnych odmian stosuje się schemat 25 x 25 centymetrów, jeśli rośliny są duże ― 35 x 35 centymetrów. Sadzonki sadzi się w wilgotnej glebie. Po posadzeniu sprawdź, czy szyjka korzenia krzaków znajduje się nieco wyżej lub na tym samym poziomie co powierzchnia witryny.

Pielęgnacja sałaty na otwartym terenie

aby skutecznie uprawiać sałatę na swojej stronie, konieczne jest jej chwastowanie w odpowiednim czasie, podlewanie, a także rozluźnienie powierzchni gleby w pobliżu krzaków. Zaleca się spulchnianie gleby za każdym razem po deszczu lub podlewaniu, podczas tej procedury należy usunąć wszystkie chwasty z łóżka.

podlewanie

podczas uprawy na otwartej glebie krzewy są regularnie podlewane średnio 1 raz na 7 dni i robią to wieczorem lub rano. Podczas uprawy odmian kapusty zaleca się podlewanie ich wzdłuż rzędów, ale metoda zraszania jest lepsza dla odmian liści. Po rozpoczęciu wzrostu główek kapusty na krzakach podlewanie należy drastycznie zmniejszyć, w przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo zgnilizny na krzakach. W upalne dni, aby zapobiec rozwojowi martwicy sałaty, eksperci zalecają podlewanie jej w nocy. Pamiętaj, że częstotliwość podlewania zależy bezpośrednio od warunków pogodowych.

nawóz

podczas uprawy odmian liści wystarczy, przygotowując glebę do sadzenia, dodać do niej wszystkie niezbędne nawozy, a następnie krzewy nie będą wymagały górnego opatrunku. Jeśli jednak gleba jest wyczerpana, rośliny należy karmić fosforem, wapniem, azotem, potasem i magnezem, aby uzyskać chrupiące liście sałaty. Ponieważ odmiany głowy rosną dłużej niż liście, należy je nawozić 1-2 razy w sezonie. Zaleca się karmienie krzewów materią organiczną, a mianowicie roztworem ptasich odchodów (1: 20), sfermentowanym naparem ziołowym, biohumusem lub roztworem dziewanny (1:10). Z reguły roślina jest karmiona jednocześnie z podlewaniem.

co uprawiać po sałatce?

w miejscu, w którym wcześniej uprawiano sałatę, w następnym sezonie zaleca się uprawę pomidorów i papryki.

szkodniki i choroby sałaty

choroby sałaty

największym zagrożeniem dla sałaty są choroby takie jak biała i szara zgnilizna, peronosporoza, mączniak prawdziwy i mozaika wirusowa. Pamiętaj, że krzewy dotknięte którąkolwiek z chorób nie mogą być traktowane środkami chemicznymi, ponieważ w tym przypadku substancje niebezpieczne dla ludzkiego ciała gromadzą się w liściach sałaty.

szara zgnilizna sałaty

grzyb Botrytis jest patogenem szarej zgnilizny, która uszkadza liście i pędy krzewów. Na powierzchni chorych krzewów powstają martwicze plamy o brązowym kolorze, stopniowo rozprzestrzeniające się od dolnej części krzewu do górnej. Co najważniejsze, taka choroba rozwija się w wilgotną i deszczową pogodę. W celu zapobiegania konieczne jest przestrzeganie zasad płodozmianu, usuwanie chwastów, dotkniętych płyt liściowych z miejsca na czas, a także czyszczenie go z resztek roślinnych jesienią. Ponadto można uprawiać odmiany o wysokiej odporności na szarą zgniliznę, na przykład: szklarnia Moskiewska, kryształ lub Maj.

biała zgnilizna

biała zgnilizna uszkadza również nadziemne części rośliny. Patogeny tej choroby wnikają w liście, które leżą na powierzchni gleby lub znajdują się bardzo blisko niej, po czym dostaje się do ogonków, a następnie do pędów, w wyniku czego na ich powierzchni tworzą się wodniste plamki o jasnym kolorze. Na powierzchni tkanek dotkniętych taką zgnilizną powstaje biała płatkowata płytka grzybni. Aby zapobiec porażce sałaty z taką chorobą, należy pamiętać o zasadach płodozmianu. Jak tylko dotknięte krzewy lub liście zostaną znalezione na stronie, należy je usunąć i zniszczyć. Jesienią obszar jest oczyszczany z resztek roślinnych lub przeprowadzany jest głęboki zapach. Pamiętaj, że bardzo niepożądane jest uprawianie takiej rośliny na ciężkiej kwaśnej glebie, konieczne jest również kontrolowanie ilości azotu w ziemi.

peronosporoza

wciąż nadziemna część krzewu może zostać dotknięta mączniakiem rzekomym (peronosporoza). Na przedniej powierzchni chorych liści powstają kanciaste lub niewyraźne plamki o prawie żółtym kolorze, jednocześnie po niewłaściwej stronie pojawia się biała powłoka. W miarę rozwoju choroby plamki stają się brązowe, a dotknięte liście wysychają. Najbardziej aktywna choroba rozwija się przy bardzo wysokiej wilgotności powietrza i jeśli występuje wilgoć kroplowa. W celu zapobiegania do siewu stosuje się tylko zdrowy materiał siewny, konieczne jest również ścisłe przestrzeganie zasad płodozmianu. Jeśli zakłada się, że nasiona mogą zostać zainfekowane, zaleca się potraktowanie ich roztworem TMTD (80%) przed siewem. Nie pozwól, aby nasadzenia pogrubiły się, w tym celu należy przestrzegać powyższego schematu siewu.

oparzenie krawędzi

oparzenie krawędzi jest zgnilizną, która stopniowo rozprzestrzenia się na cały krzak, co prowadzi do jego śmierci. Ta choroba zaczyna się rozwijać, ponieważ w glebie jest bardzo dużo składników odżywczych. W celu zapobiegania należy pamiętać o naprzemiennych uprawach na stronie, prawidłowo nawozić glebę (szczególnie w przypadku azotu), podlewać krzaki w odpowiednim czasie, usuwać z witryny i spalać chore rośliny natychmiast po ich wykryciu, jesienią oczyścić je z resztek roślinnych.

mączniak prawdziwy

mączniak prawdziwy może wpływać na głowy głowy, pędy i liście tej kultury. W dotkniętym krzaku rozwój i wzrost stają się wolniejsze, a na jego powierzchni tworzy się mączna powłoka o białym kolorze. Przede wszystkim jądra tej rośliny są uszkodzone przez taką chorobę w okresie kwitnienia i dojrzewania nasion. Najbardziej aktywnie rozwija się przy nagłych zmianach temperatury w nocy i w ciągu dnia. W celu zapobiegania konieczne jest przestrzeganie zasad płodozmianu, cięcie dotkniętych liści i główek kapusty na czas, a pod koniec sezonu wegetacyjnego należy usunąć resztki roślin z witryny.

szkodniki sałaty

największym zagrożeniem dla takiej kultury jest mucha sałatkowa, mszyca sałatkowa, klaczka białobrązowa i ślimaki.

Mucha sałatkowa

mucha sałatkowa ma długość około 0,7-0,8 cm u samców grzbiet jest aksamitnie Czarny, u samic są czerwone szeroko rozstawione oczy i są pomalowane na popielato-szary kolor. Owad ten uszkadza jądra sałaty, a jego larwy żywią się nasionami. Dotknięte kwiatostany stają się ciemne i nie otwierają się. Po zauważeniu larw na krzakach należy je spryskać roztworem Fosfamidu, ściśle przestrzegając instrukcji. Kwiatostany dotknięte taką muchą należy usunąć z witryny i spalić.

mszyca sałatkowa

mszyce sałaty łodygowej są bardzo powszechne. Długość ciała owadów bezskrzydłych waha się od 1 do 2,5 milimetra, a u skrzydlatych wynosi około 2 milimetrów. Kolor takiego ssącego owada może być ciemnoszary lub zielonkawo-szary, podczas gdy mogą osiedlić się na pędach, kwiatach i liściach. Części rośliny dotknięte owadem tracą swój kolor, skręcają się, a mozaikowy kolor pojawia się na dolnych płytkach liściowych. W rezultacie krzaki mają opóźnienie w rozwoju i wzroście. Jesienią taki szkodnik przenosi się na porzeczki. W celu zapobiegania i zwalczania mszyc krzewy zaleca się spryskać naparem liści mniszka lekarskiego, łuski cebuli lub wierzchołków ziemniaków.

Białoskrzydła, czyli zgrabna Kobyłka

smukła lub białobrązowa klaczka, która jest wielożernym szkodnikiem szarańczy, może również zaszkodzić sałatce. Długość owada wynosi 1,3-2,1 cm, może być zabarwiona na Zielono, żółtawo-szaro lub brązowo. Taki gryzący szkodnik może uszkodzić pędy i liście tej kultury. W celu zapobiegania obszar należy oczyścić z wieloletniej chwastów, w szczególności dotyczy to trawy pszenicznej. Po zebraniu całej uprawy sałaty powierzchnię gleby w ogrodzie i resztki roślin należy potraktować roztworem karbofosu, czyszczenie terenu przeprowadza się następnego dnia.

nagie ślimaki

często nagie ślimaki osiadają na delikatnych liściach takiej rośliny, które są w stanie zrobić w niej duże dziury. Najbardziej aktywne są takie szkodniki wieczorem i w nocy, podczas gdy w ciągu dnia chowają się w chłodnej wilgoci w cieniu krzewów lub liści. Aby oczyścić obszar z takiego szkodnika, musisz zrobić pułapki. Aby to zrobić, na stronie w kilku miejscach kopią słoiki wypełnione piwem. Ślimaki ślizgają się na jego zapach, w tym czasie muszą być zbierane i niszczone.

rodzaje i odmiany sałaty

jak wspomniano powyżej, bardziej poprawna sałatka będzie nazywać sałatę siewną, jest to rodzaj sałaty. W związku z tym, jeśli jest napisane "rodzaje sałaty sałaty", najprawdopodobniej wynika to z faktu, że poniżej omówimy jedną z odmian takiej rośliny, na przykład: półkrzew, liść, głowa i Rzym (Rzym). Podczas zbioru sam krzew nie jest uszkodzony, tylko jego płytki liściowe są zrywane, które mogą być cięte (dębowe lub cięte) lub duże całe (w kształcie wachlarza, podłużne i trójkątne).

sałata liściasta

  1. Kricet . Ta wczesna odmiana jest odporna na ciepło, jest przeznaczona do uprawy w otwartej i chronionej glebie. Okres dojrzewania wynosi od 40 do 45 dni. Jego cienkie płytki liściowe mają zielonkawy kolor z żółtawym odcieniem. Masa jednego krzewu wynosi średnio 0,25 kg.
  2. Emerald . Taka odmiana o średnim okresie dojrzewania jest odporna na łodygi i ciepło. Bardzo smaczne ciemnozielone płytki liściowe w kształcie jajecznicy mają drobnoziarnistą powierzchnię. Masa jednego krzewu wynosi około 60 gramów, odmiana różni się tym, że przez długi czas nie starzeje się u nasady.
  3. Balet . Odmiana jest odporna na strzelanie i brak światła, wiosną i zimą zaleca się jej uprawę w chronionej glebie, a latem ― na zewnątrz. Chrupiące duże płyty liściowe o ciemnozielonym kolorze mają kształt wachlarza z festonatową krawędzią. Masa jednego krzewu waha się od 0,3 do 0,6 kg.
  4. zabawa . Odmiana o średnim okresie dojrzewania ma odporność na łodygi i choroby. Duże bogate czerwone płytki liściowe mają oleistą teksturę. Średnia waga krzewu wynosi około 0,2 kg.
  5. kanapka . Odmiana wcześnie Dojrzała. Chrupiące i delikatne blaszki liściowe o zielonkawym kolorze mają falistą krawędź. Średnio jedna roślina waży 0,18 kg ta odmiana jest często używana do przygotowywania sałatek i kanapek.
  6. Warszawa . Taka wczesna odmiana jest przeznaczona do uprawy w chronionej glebie, jej czas dojrzewania wynosi od 30 do 40 dni. Długość dużych delikatnych soczystych płyt liściowych o słodkawym smaku wynosi około 18 centymetrów, są one pomalowane na zielonkawy kolor. Średnia waga krzewu wynosi 0,1-0,2 kg ta odmiana jest dobra, ponieważ jej liście pozostają świeże przez długi czas i nie mają gorzkiego smaku.

oprócz takich odmian są nadal szeroko uprawiane: Tornado, Roblen, Dubachek, Dubrava, Lollo Rossa, Lollo San, Lollo Biondo, łakomczuch, Królewski, Kitezh, chrupiąca witamina itp.

Sałatka Półgąsienicowa

półkoliste odmiany zewnętrznie mają duże podobieństwo do liści, ale ich liście są zbierane w małe, nieskomplikowane główki kapusty. Najpopularniejsze odmiany:

  1. Odessa woźnica . Odmiana o średnim okresie dojrzewania ma odporność na kwitnienie. Rozeta o luźnej średnicy osiąga od 24 do 32 centymetrów, waży średnio około 0,2 kg. bardzo smaczne chrupiące zielone blaszki liściowe mają kształt wachlarza i falistą krawędź.
  2. Eurydyka . Odmiana o średnim okresie dojrzewania ma zwartą półprzezroczystą rozetę, której wysokość wynosi do 35 centymetrów, a jej średnica sięga do 33 centymetrów. Pyszne chrupiące duże talerze liściowe są ciemnozielone i bąbelkowe, mają falistą krawędź.
  3. Festiwalowy . Czas dojrzewania takiej odmiany w połowie sezonu wynosi około 70 dni. Jego duża rozeta o zaokrąglonym kształcie waży około 150 gramów, zawiera zielonkawe soczyste i bardzo smaczne blachy.
  4. Berlin żółty . Odmiana o średnim okresie dojrzewania ma zaokrągloną rozetę, która waży około 0,2 kg i osiąga około 30 centymetrów średnicy. W skład rozety wchodzą jasnożółte blaszki liściowe.
  5. Woźnica Grzybowska . Odmiana średnio wczesna jest odporna na choroby. Luźna rozeta waży od 0,25 do 0,47 kg soczyste chrupiące bardzo smaczne duże liście o bogatym zielonym kolorze mają kształt wachlarza z drobno pofałdowaną krawędzią.

odmiany takie jak: Kado, kamienne głowy, Grand rapidz, Hazart, Admirał itp.

sałata

zewnętrznie odmiany kapusty są podobne do gęstych głów białej kapusty. Naukowa nazwa tej odmiany to "creepshads", co tłumaczy się jako" chrupiące głowy", wynika to z faktu, że liście takich odmian są bardzo chrupiące. Ta odmiana urodziła się w latach dwudziestych XX wieku dzięki rolnikom z Kalifornii.

  1. Góra Lodowa . Odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na strzelanie. Czas jego dojrzewania wynosi 75-90 dni. Pyszne blaszki liściowe z bąbelkami mają falistą krawędź i pozostają świeże przez długi czas. Średnia masa głów wynosi od 0,3 do 0,6 kg.
  2. Wielkie Jeziora . Ta późna, wysoce produktywna chrupiąca odmiana jest odporna na kwitnienie i oparzenia. Okres dojrzewania wynosi około 85 dni. Duża głowa o okrągłym kształcie ma zamknięty wierzchołek, ciemnozielone liście mają podobny kształt do dębu.
  3. atrakcja . Odmiana produktywna o średnim okresie dojrzewania. Skład wysokiej rozety obejmuje oleiste zielonkawe trójkątne płytki liściowe o lekko grubej krawędzi. Jedna głowa waży średnio około 0,23-0,26 kg.
  4. Cztery Pory roku . Taka odmiana o średnim okresie dojrzewania jest przeznaczona do uprawy zarówno w osłoniętym, jak i otwartym terenie, główki mają średnią wartość. Wewnętrzne płytki liściowe są zielonkawo-żółte, a zewnętrzne brązowo ― czerwone. Bardzo smaczne blachy są maślane i delikatne.
  5. Design . Odmiana średnio późna o wysokiej wydajności ma odporność na łodygi. Średnice głowy osiągają średnio około 0,2 m. bardzo smaczne chrupiące zielone blaszki liściowe średniej wielkości są bąbelkowe i zaokrąglone, wzdłuż krawędzi są faliste z małymi nacięciami w górnej części. Średnia waga głowicy wynosi 0,5-0,65 kg.

odmiany są również bardzo popularne wśród ogrodników: chrust, Pietrowicz, Argentinas, Papiro, Crystal, Yadho, SEMKO, Buru, Umbrinas, Platinas, Opal, Aficion itp.

sałatka Rzymska, czyli sałata rzymska

sałata rzymska lub rzymska tworzy wydłużoną głowę Głowy. Korzeń takiej rośliny jest reprezentowany przez rozgałęziony pręt, górne liście głowy mają jasnozielony kolor, a wnętrze jest jasnożółte. Popularne odmiany:

  1. Paris Green . Odmiana o średnim okresie dojrzewania jest odporna na zimno i ciepło. Od momentu pojawienia się sadzonek głowy powstają po 84-90 dniach. Niezbyt gęsta głowa osiąga 32-39 centymetrów średnicy i waży 0,2-0,3 kg. słodkawe soczyste i chrupiące płytki liściowe o ciemnozielonym kolorze z szarym połyskiem mają szerokość do 13 centymetrów, a długość ― około 27 centymetrów.
  2. Legenda . Odmiana pojawiła się stosunkowo niedawno, ma odporność na mączniaka rzekomego, strzelanie i oparzenia brzegowe. Kompaktowa głowa średniej wielkości w kolorze zielonym składa się z bąbelkowych liści.
  3. Remus . Produktywna późna odmiana o luźnej zamkniętej główce o wydłużonym owalnym kształcie, której średnia waga wynosi około 0,43 kg.gęste blaszki liściowe o średniej wielkości mają ciemnozielony kolor i eliptyczny kształt.
  4. butla . Ta późna odmiana tworzy luźną owalną wydłużoną głowę o średnicy około 12 centymetrów, jej wysokość wynosi do 25 centymetrów, a średnia waga wynosi 0,3 ― 0,35 kg.kolor liści jest zielonkawy.
  5. Rzymski . Odmiana o średnim okresie dojrzewania ma odporność na bakteriozę i septoriozę. Długość odwrotnie jajowatych wydłużonych blaszek liściowych wynosi około 26 centymetrów, mają ledwo zauważalną drobnoziarnistą, słabo włóknistą strukturę i lekko poszarpaną ząbkowaną krawędź. Średniej gęstości owalne wydłużone głowy osiągają średnicę do 14 centymetrów, ich wysokość wynosi około 25 centymetrów i ważą 0,29–0,35 kg.

uprawiane są również następujące odmiany: Stanisław, Wiaczesław, Sukrain, Dandy, Veradarz, Sowsky itp.

wszystkie odmiany sałaty są nadal podzielone według Okresu Dojrzewania na późne dojrzewanie, w połowie sezonu, wczesne dojrzewanie i wczesne dojrzewanie. Najwcześniejsza odmiana Lue Lif: ta sałata liściowa dojrzewa w ciągu 25 dni. Czas dojrzewania odmian Chillok, Lollo Rossa, Robin, Moskovskiy cieplarnianych i Dubachek około 35 dni. Odmiany witaminy o średnim okresie dojrzewania, Green Peak, Sunshine powstają w ciągu 45 dni, pozwalają na usunięcie dwóch zbiorów z witryny w ciągu jednego sezonu. Odmiany Ruby i Gourmet są średnio późne, dojrzewają około 55 dni. Odmiany takie jak Green Manul, Rapsodia, Odessa woźnica, Witamina i moskiewska szklarnia nie mają goryczy.

właściwości sałaty: szkody i korzyści

lecznicze właściwości sałaty

sałatka zawiera dużą ilość kwasu foliowego, który bierze udział w procesach metabolicznych organizmu, a także w aktywności układu nerwowego i hematopoezy. Tylko szpinak ma więcej soli niż sałata. Zawiera pierwiastki śladowe, takie jak cynk, molibden, Tytan, jod, bor, miedź, kobalt i mangan. Nawet liście zawierają potas, wapń, krzem, żelazo, magnez, fosfor i siarkę, która odgrywa rolę utleniacza, a wraz z krzemem i fosforem utrzymuje naskórek i ścięgna w dobrym stanie, a także przyczynia się do szybkiego wzrostu włosów. Nawet w liściach jest witamina C i A, a także żywice, alkaloidy i gorycz, różnią się działaniem uspokajającym, wykrztuśnym i moczopędnym.

żelazo odgrywa bardzo ważną rolę w ludzkim ciele, dlatego konieczne jest systematyczne uzupełnianie jego zapasów. A sałatka zawiera sporo żelaza. Akumulacja tego pierwiastka występuje w śledzionie i wątrobie, a następnie, jeśli to konieczne, organizm wykorzystuje go, na przykład z dużą utratą krwi w celu utworzenia czerwonych krwinek. Roślina zawiera magnez, który pomaga stymulować nerwy, mięśnie i mózg. Sole organiczne odgrywają rolę materiału budulcowego dla nowych komórek tkanki płucnej i komórek nerwowych, a także poprawiają krążenie krwi.

sałatka jest stosowana jako produkt dietetyczny, który jest zalecany diabetykom i osobom prowadzącym siedzący tryb życia, ponieważ ma działanie uspokajające i pomaga poprawić trawienie. Zaleca się również spożywanie go dla osób w wieku, które cierpiały na ciężką chorobę.

napar z nasion sałaty zwiększa laktację, a leki homeopatyczne na bazie soku sałatkowego są stosowane w chorobach serca. Przygotuj napar ze świeżych liści, pomaga w chorobach wątroby, bezsenności, przewlekłym zapaleniu żołądka i nadciśnieniu. Regularne stosowanie sałaty normalizuje metabolizm tłuszczów, obniża poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega chorobom takim jak miażdżyca, otyłość i nadciśnienie.

przeciwwskazania

nie można jeść sałaty u osób cierpiących na kamicę moczową, dnę moczanową, ostre i przewlekłe zapalenie jelita grubego, zapalenie jelit i inne choroby jelit, którym towarzyszy niestrawność. Nawet od jego stosowania należy powstrzymać się od ostrego zapalenia żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy, fosfaturii i szczawiurii. Jeśli zjesz dużo sałaty, spowoduje to zwiększone tworzenie się gazu, co jest wysoce niepożądane w przypadku gruźlicy i astmy.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny