szalotka

zielna bylina szalotka (Allium ascalonicum), zwana także szalotką, cebulą starowierców, krzakiem, cebulą rodzinną, cebulą aszkelońską, szarlotką, sorokozubką lub kushchevką, jest przedstawicielem rodziny cebuli. Ojczyzną tego rodzaju cebuli jest Azja mniejsza, ale dziś jest szeroko rozpowszechniona w Mołdawii, Europie Zachodniej, Ukrainie i na Kaukazie. Do jedzenia używaj młodych liści rośliny, a także jej małych cebul, charakteryzujących się wykwintnym smakiem i dobrym zapachem. Do rozmnażania takiej cebuli stosuje się metodę nasienną, podczas gdy wysiew nasion odbywa się na otwartym terenie wiosną lub późną jesienią. Zimą jego cebule sadzi się na destylacji, aby uzyskać zielenie. Od dawna człowiek wie, że taka kultura ma właściwości lecznicze.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Aby uzyskać zielenie w maju, szalotki sadzi się na otwartej ziemi w marcu–kwietniu. Aby warzywa były już w kwietniu, uciekają się do siewu zimowego, który odbywa się w połowie października.
  2. oświetlenie . Potrzebuje dużo jasnego światła słońca.
  3. Grunt . Ziemia powinna być odżywczo luźna neutralna i umiarkowanie wilgotna. Najlepiej nadaje się próchniczna gleba gliniasta lub próchniczno-piaszczysta.
  4. podlewanie . W sezonie wegetacyjnym krzewy są podlewane co najmniej 3 razy. Gdy do zbioru pozostanie 30 dni, wszystkie podlewanie należy przerwać. Podczas długiego, suchego okresu szalotki należy podlewać 1 raz na 7 dni.
  5. nawóz . Do górnego opatrunku stosuje się nawozy mineralne i substancje organiczne. 4 tygodnie przed zbiorem cebula przestaje być karmiona.
  6. rozmnażanie . Szalotka jest uprawiana z nasion, a także rozmnażana przez siew (wegetatywnie).
  7. szkodliwe owady . Muchy cebulowe.
  8. choroby . Mączniak prawdziwy, peronosporoza (mączniak rzekomy), więdnięcie fusarium i zgnilizna szyjki macicy.
  9. właściwości . Taka roślina lecznicza należy do produktów dietetycznych.

funkcje szalotki

szalotka jest zielną byliną, która tworzy "gniazda", dlatego nazywa się ją również wieloziarnistą lub rodzinną. Włóknisty system korzeni rozgałęzia się słabo, znajduje się w warstwie ornej. Wydrążone cienkie rurowe blachy w kształcie stożka pozostają delikatne przez długi czas. Pióra mogą być barwione w różnych odcieniach zieleni, w niektórych przypadkach na powierzchni liści znajduje się wosk. Na powierzchni nieco wydłużonych cebul znajdują się cienkie łuski. Masa cebul z reguły waha się od 20 do 50 gramów, ale istnieją odmiany hybrydowe, w których żarówka waży od 90 do 100 gramów. Z reguły wewnętrzne łuski mają biały kolor z różowym, fioletowym lub jasnozielonym odcieniem. Kolor łusek pokrywających może wahać się od fioletowego do białego.

żarówki są doskonale zachowane w warunkach pokojowych do siewu wiosną. Taka cebula uprawiana w regionach o ciepłym klimacie z reguły ma ciemny kolor i półwysep. W regionach o chłodnym klimacie często uprawiana jest szalotka o ostrym smaku.

luźny kwiatostan w kształcie parasola jest umieszczony na strzałce, której wysokość może osiągnąć około 100 cm, składa się z kwiatów, które nie reprezentują żadnej wartości dekoracyjnej. Nasiona są podobne do materiału siewnego cebuli, ale mają mniejszy rozmiar, pozostają kiełkujące przez dwa do trzech lat. Największą popularnością cieszy się rozmnażanie wegetatywne szalotki, jednak po pewnym czasie Cebulki tracą cechy odmianowe, a także obserwuje się stopniowe gromadzenie się chorób, co ma bardzo negatywny wpływ na wydajność. Aby to naprawić, musisz kupić świeży materiał do sadzenia lub nasiona można wyhodować z nasion własnymi rękami. Podczas wysiewu nasion w pierwszym roku wzrostu powstaje wieloziarnista cebula (podobna do czosnku), która rozpada się na 5 cebul. Jeśli zostaną posadzone na początku następnego sezonu, utworzą gniazda składające się z większej liczby cebul.

sadzenie szalotki w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzić szalotki na rzepie i na piórku. Sadzenie cebul na otwartej glebie odbywa się w marcu–kwietniu po tym, jak gleba na stronie dobrze się rozgrzeje, w tym przypadku cięcie zieleni można wykonać już w maju, a rzepa wzrośnie w czerwcu. Dzięki zimowemu sadzeniu szalotki możesz uzyskać zielenie jeszcze wcześniej. Sadzenie odbywa się w połowie października z takim obliczeniem, aby cebulki miały czas na dobre ukorzenienie, ale nie zaczęły rosnąć. Zieleń na takiej cebuli wzrośnie w kwietniu, a rzepa wzrośnie w czerwcu. Aby zimą na stole były warzywa witaminowe, cebulki sadzi się do destylacji w pomieszczeniach.

Grunt

do sadzenia należy wybrać dobrze oświetlony obszar, a ponieważ roślina ta może łatwo krzyżować się z cebulą, staraj się nie umieszczać ich łóżek w pobliżu. Do takiej uprawy odpowiednia jest odżywcza luźna gleba, która ponadto powinna być neutralna i umiarkowanie wilgotna. Przygotowanie terenu pod szalotkę odbywa się z wyprzedzeniem. Co najlepsze, taka kultura rośnie na wilgotnej gliniasto-piaszczystej gliniastej lub lekkiej glebie humusowej.

jeśli planowane jest sadzenie wiosenne, wówczas przygotowanie witryny odbywa się jesienią. Aby to zrobić, usuń z niego całą trawę chwastów, a następnie kopanie na głębokość od 20 do 25 centymetrów z jednoczesnym wprowadzeniem 1 łyżeczki superfosfatu, 2-3 łyżki.l popiół drzewny, 3-4 kilogramy próchnicy lub kompostu i 1 łyżeczka. mocznik na 1 metr kwadratowy łóżka. Wiosną przed sadzeniem do gleby należy zastosować nawóz azotowy(na 1 metr kwadratowy działki 25 gramów). Jeśli sadzenie planowane jest na jesień, przygotowanie witryny powinno odbywać się latem.

dobrzy i źli poprzednicy

aby uprawa szalotki zakończyła się sukcesem, należy przestrzegać zasad płodozmianu. Dobrymi poprzednikami takiej rośliny są: ogórki, cukinia, rośliny strączkowe, pomidory, ziemniaki i kapusta. A te obszary, w których wcześniej uprawiano kukurydzę, czosnek, Słonecznik, buraki i marchewki, nie nadają się do sadzenia tej cebuli. Jednak doświadczeni ogrodnicy zalecają umieszczanie w pobliżu łóżek z marchewką i szalotką, ponieważ te rośliny warzywne są w stanie się chronić, dzięki czemu zapach szalotki może odstraszyć szkodniki marchwi i odwrotnie. A obok łóżka szalotki zaleca się uprawę truskawek, rzodkiewek, różnych rodzajów sałaty i ogórków. W miejscu, w którym rosła szalotka, można ją ponownie uprawiać nie wcześniej niż 3 lata później.

zasady sadzenia

materiał do sadzenia wymaga przygotowania przedsiewnego. Najpierw należy go posortować. Żarówki ważące około 30 gramów i osiągające średnicę 30 mm są uważane za najlepsze, ponieważ tworzą większą liczbę żarówek. Mniejsze cebule mają niższą wydajność, dlatego zaleca się sadzenie ich przed zimą. Większe żarówki tworzą zbyt wiele małych cebul.

kiedy przed sadzeniem w otwartej glebie pozostanie około 7 dni, aby zapobiec chorobom grzybiczym, w tym mączniakowi rzekomemu, materiał do sadzenia ogrzewa się w ciepłej wodzie (od 40 do 42 stopni) przez 8-10 godzin.nie można tego zrobić, a następnie przed sadzeniem cebul w ziemi przez 30 minut. zanurzony w roztworze nadmanganianu potasu lub leku grzybobójczego.

sadzenie cebul odbywa się we wstępnie przygotowanym rowku, zachowując między nimi odległość około 10 centymetrów. Jeśli sadzi się małe cebule, odległość między rzędami powinna wynosić od 8 do 10 centymetrów, dla średnich ― od 15 do 18 centymetrów, dla dużych ― od 20 do 30 centymetrów. Sadzenie odbywa się w wilgotnej glebie, a po osadzeniu cebule powinny znajdować się w ziemi na głębokości od 20 do 30 mm.przy głębszym sadzeniu występuje opóźnienie wzrostu liści i spadek wydajności, ale jeśli sadzisz cebule na mniejszej głębokości, będą wystawać spod ziemi. Po posadzeniu szalotki powierzchnia łóżka jest pokryta warstwą torfu lub próchnicy. Aby warzywa pojawiły się jak najszybciej, bezpośrednio przed sadzeniem siewu, należy je przyciąć na ramionach, ale należy pamiętać, że w tym przypadku wydajność zarówno rzepy, jak i zieleni spadnie.

zimowe lądowanie

sadzić szalotki na otwartej ziemi jesienią dokładnie tak samo jak wiosną. Następnie powierzchnię łóżka należy wypełnić warstwą ściółki (torf), której grubość powinna wynosić od 35 do 40 mm.pamiętaj, że podczas sadzenia zimowego cebule są zakopywane w ziemi mocniej niż wiosną.

chociaż taka kultura różni się odpornością na mróz (może wytrzymać mrozy do minus 20 stopni, a po całkowitym zamrożeniu zachowuje witalność), nadal zaleca się sadzenie przed zimą tylko w regionach południowych. Faktem jest, że na średnich szerokościach geograficznych, na Syberii i na Uralu istnieje duże prawdopodobieństwo, że przy tej metodzie sadzenia około połowy wszystkich żarówek umrze z mrozu. Ale te żarówki, które były w stanie przetrwać w ziemi zimą, tworzą więcej liści w porównaniu z żarówkami, które zostały posadzone wiosną. Po zimowym sadzeniu zielone liście zaczynają rosnąć natychmiast po zejściu pokrywy śnieżnej.

uprawa szalotki z nasion

jeśli przez kilka lat używasz tylko żarówek do rozmnażania szalotki, może to spowodować, że cebulki zostaną zmiażdżone, wydajność znacznie spadnie, aw tym przypadku następuje stopniowe gromadzenie się chorób. Eksperci doradzają w związku z tym 1 raz na 10-15 lat, aby zaktualizować materiał do sadzenia, w tym celu rosną nowe cebule z nasion. Z nasion wysianych wiosną sevok powstanie we wrześniu. Są to małe gniazda, w skład których wchodzą małe żarówki. W następnym sezonie można je wykorzystać jako materiał do sadzenia.

Pielęgnacja szalotki

uprawa szalotki na swojej stronie jest bardzo prosta. Aby to zrobić, należy go wypolerować w odpowiednim czasie, podlać, poluzować powierzchnię gleby wokół krzaków w okresie intensywnego wzrostu, karmić, a jeśli to konieczne, chronić przed szkodliwymi owadami i chorobami.

poluzuj powierzchnię łóżka regularnie 1 lub 2 razy w ciągu 7 dni, a aby zapobiec uszkodzeniu krzaków przez choroby wirusowe, które są dziś nieuleczalne, konieczne jest terminowe usunięcie chwastów z terenu i zwalczanie szkodliwych owadów. W pierwszych dniach lipca sadzonki należy przerzedzić, w tym przypadku żarówki będą większe. W tym okresie zaleca się zawieszenie podlewania i górnego opatrunku, w przeciwnym razie krzewy aktywnie zwiększą zieleń, a nie Cebulki. Gdy tylko pojawi się strzałka, należy ją złamać, nie pozwól, aby rosła dłużej niż 10 centymetrów.

podlewanie

średnio przez cały sezon wegetacyjny łóżko z taką cebulą jest podlewane co najmniej 3 razy. Krzewy potrzebują najwięcej wilgoci na początku sezonu wegetacyjnego. Kiedy do zbiorów pozostanie 30 dni, musisz całkowicie przestać podlewać łóżko. Podczas zwilżania obszaru szalotką należy przestrzegać tej zasady-nie dopuścić do nadmiernego wysuszenia gleby. Jeśli w lecie często pada deszcz, należy zmniejszyć liczbę podlewania, a podczas przedłużającej się suszy procedura ta jest przeprowadzana częściej. Jeśli występuje susza w warunkach dużego zachmurzenia, podlewanie odbywa się 1 raz na 7 dni.

nawóz

aby zebrać dobre zbiory szalotki, należy ją karmić w odpowiednim czasie. Do karmienia takiej rośliny można użyć substancji organicznych, na przykład roztworu dziewanny (1:10) lub odchodów ptaków (1:15). Do karmienia można również użyć roztworu złożonego nawozu mineralnego(na 1 wiadro wody 40 gramów). Gdy do zbioru pozostaną 4 tygodnie, wszystkie opatrunki są zatrzymywane, w przeciwnym razie krzewy nie będą rosły cebule, ale zielenie. Aby zwiększyć rozmiar rzepy, doświadczeni ogrodnicy radzą, gdy gniazdo jest w pełni uformowane, odgarnąć z niego ziemię i usunąć wszystkie małe cebule wraz z zielenią, które można wykorzystać do gotowania potraw lub do zamrażania.

szkodniki i choroby szalotki

jeśli jest wilgotna i chłodna pogoda, istnieje duże prawdopodobieństwo, że cebula zostanie uszkodzona przez chorobę grzybową, a mianowicie: mączniaka rzekomego (peronosporoza), zgniliznę szyjki macicy, mączniaka prawdziwego lub więdnięcie fusarium. Wszystkie dotknięte krzewy są wykopywane i niszczone natychmiast po ich wykryciu, podczas gdy pozostałe zdrowe rośliny muszą być traktowane roztworem Mycosan, Quadris lub Pentofag. Pamiętaj, że szalotka spryskana środkami chemicznymi jest przez pewien czas zabroniona (czas ekspozycji na toksyczne substancje można znaleźć w instrukcji użytkowania produktu). W celu zapobiegania chorobom grzybiczym materiał do sadzenia bezpośrednio przed sadzeniem zanurza się w roztworze produktu Maxim na pół godziny. Jeśli w następnym sezonie potrzebujesz materiału siewnego szalotki, to przed wysłaniem go do przechowywania jesienią, jest on również przetwarzany przez Maxima.

mucha cebulowa może zaszkodzić takiej cebuli, która może pojawić się na stronie podczas kwitnienia wiśni i mniszka lekarskiego. Krzewy, na których osiadła mucha, zaczynają gnić i więdnąć. Aby pozbyć się takiego szkodliwego owada, zaleca się Odkurzanie Krzewów i powierzchni łóżek popiołem drzewnym. Jeśli na szalotce pojawiły się robaki, to aby się ich pozbyć, zaleca się spryskanie liści roślin roztworem soli fizjologicznej (1 łyżka soli na 1 wiadro wody).

nicienie cebuli są w stanie poważnie zaszkodzić tej kulturze, co przyczynia się do krzywizny DNA Cebulki macierzystej. Jeśli cebula zainfekowana takim szkodnikiem zostanie posadzona w ogrodzie, może to doprowadzić do uszkodzenia innych żarówek. Przed posadzeniem takich cebul w ziemi należy je przechowywać przez kilka minut w roztworze formaliny (4%) lub ogrzewać przez 60 minut, umieszczając je w tym celu w termosie wypełnionym ciepłą (około 45 stopni) wodą.

mszyce ogrodowe mogą osiedlić się na delikatnych liściach takiej cebuli. Jeśli na stronie jest dużo takiego szkodnika, może to stać się dość poważnym problemem dla ogrodnika. Do zwalczania mszyc często stosuje się różne środki ludowe, na przykład: wywar ze skórki ziemniaków, pieprzu lub rumianku aptecznego. W tym celu można również stosować akarycydy, na przykład Verticylinę, która doskonale radzi sobie z mszycami osiadłymi na szalotce.

Czyszczenie i przechowywanie szalotki

konieczne jest usunięcie szalotek w odpowiednim czasie, ponieważ jeśli są w glebie zbyt długo, mogą kiełkować. Gdy tylko więcej niż ½ części liści wyschnie, możesz zacząć kopać gniazda. Cebulki wyekstrahowane z gleby umieszcza się na kilka dni w zacienionym miejscu do wyschnięcia. Następnie suszone liście są cięte, a gniazda są demontowane na cebulki, które są wlewane do pudełek, pudełek lub siatek i usuwane do przechowywania w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli liście nie są cięte, splot warkocze z cebuli. Dzięki takiemu przechowywaniu szalotka zachowuje swoje właściwości przez 5-7 miesięcy, ale nie zapomnij systematycznie sprawdzać warzyw, aby usunąć te, na których pojawiła się zgnilizna w odpowiednim czasie.

przechowuj taką cebulę w obranej formie. Aby to zrobić, cebule są obrane, pokrojone na kawałki, lekko zwilżone i umieszczone w zamrażarce w celu zamrożenia. Zamrożoną cebulę wlewa się do plastikowych pojemników, które są ponownie usuwane do zamrażarki w celu przechowywania. W ten sam sposób możesz zamrozić szalotki. Ta mrożona cebula całkowicie zachowuje swoje właściwości.

rodzaje i odmiany szalotki

istnieje wiele odmian szalotki, które są podzielone na wczesne dojrzewanie, średnie dojrzewanie i późne dojrzewanie. Odmiany są również podzielone na ostre, półwysepowe i słodkie, a także według liczby cebul w gnieździe i koloru pokrywających się łusek.

najlepsze wczesne odmiany

  1. szmaragd . Okrągłe cebule pokryte są brązowo-różową łuską, ważą 20-30 gramów. W jednym gnieździe rośnie nie więcej niż 5 cebul o białym miąższu.
  2. Śnieżka . Ta odmiana ma doskonałą jakość przechowywania. Gęste cebule o jajowatym kształcie ważą około 32 gramów, biały soczysty miąższ ma ostry smak.
  3. Sprint . Taka cebula należy do najlepszych odmian wczesnego dojrzewania, jest odporna na mączniaka rzekomego. Smak dużych cebul jest ostry, ważą około 40 gramów. W jednym gnieździe rośnie nie więcej niż 10 żarówek.
  4. Białozerec 94 . Odmiana charakteryzuje się dobrą jakością przechowywania i wysoką wydajnością. Kształt cebul jest owalny lub okrągły, ważą średnio od 21 do 27 gramów. Pokrywa je blada liliowa łuska z żółtawym odcieniem, a ich miąższ ma ostry soczysty liliowo-fioletowy kolor.
  5. Kaskada . Odmiana ma wydajność i doskonałą jakość przechowywania. Cebulki ważą około 35 gramów. Kolor łuski i soczystego miąższu jest różowy.
  6. rodzinny . Odmiana charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby i półwysepowym smakiem. Zaokrąglone cebule pokrywają brązowo-żółte łuski z fioletowym połyskiem, ważą około 22 gramów, miąższ jest biały. W jednym gnieździe rośnie nie więcej niż 3-4 żarówki.
  7. Syr-7 . Ta odmiana ma doskonałą jakość przechowywania i wysoką wydajność. Cebulki o ostrym smaku ważą około 32 gramów. W jednym gnieździe rośnie 4-7 cebul.

nawet wśród ogrodników popularne są takie wczesne dojrzałe odmiany, jak: gwiazdka, poza sezonem, żółty syberyjski itp.

najlepsze odmiany w średnim okresie dojrzewania

  1. Albik . Ta odmiana smaku Półwyspu charakteryzuje się stabilną wydajnością i doskonałą jakością przechowywania. Kształt cebul jest płasko zaokrąglony i ważą około 20-30 gramów. W jednym gnieździe rośnie 4-8 cebul.
  2. kubański żółty . Ta owocna odmiana ma półwysepowy smak. W 1 gnieździe rosną 3 lub 4 płaskie okrągłe żarówki, które średnio ważą od 25 do 30 gramów. Kolor pokrywających się łusek jest brązowo-żółty, a soczysty miąższ jest biały lub jasnozielony.
  3. Kojnarski . Wysokowydajna odmiana Półwysep smak. Różowawo-brązowe żarówki ważą około 25 gramów, ich miąższ jest jasny liliowy z białym połyskiem.
  4. Guran . Odmiana ma Półwysep smak. Okrągłe żarówki ważą około 26 gramów. Kolor pokrywających się łusek jest brązowo-szary. W jednym gnieździe rośnie nie więcej niż 5 cebul.
  5. Firebird . Odmiana ma Półwysep smak. Płaskie zaokrąglone cebule ważą od 25 do 30 gramów, pokrywają je brązowo-żółte łuski.

nadal dość często uprawiane są takie odmiany o średnim okresie dojrzewania, jak: Czapajewski, Ural 40, fioletowy Ural, Gwarant, Gorniak, Athonya, Adreika, Krupnolukovsky, kushchevka charkovskaya, Serechka, Sofokles, hybrydy Atlas, Bonilla itp.

najlepsze odmiany późno dojrzewające

  1. Kunak . Smak tej odmiany jest półwysep. Cebulki pokrywają żółte łuski, mają płaski okrągły lub zaokrąglony kształt. W jednym gnieździe rosną 3 lub 4 żarówki.
  2. twardziel . Ta odmiana Półwyspu smakowego jest odporna na strzelanie i gnicie. W jednym gnieździe tworzy się 4-5 żarówek,które mogą ważyć 23-52 gramy. Pokrywają je suche różowe łuski. Soczysty miąższ ma bladoczerwony kolor.
  3. Bursztyn syberyjski . W jednym gnieździe rośnie 6 lub 7 płaskich zaokrąglonych cebul z żółtymi łuskami pokrywającymi i białym miąższem. Średnio żarówki ważą około 28-30 gramów.
  4. Merneulski (Bargaliński) . Odmiana o wysokiej wydajności. Duże żarówki o wydłużonym owalnym kształcie ważą 50-90 gramów. Kolor suchych łusek pokrywających jest żółto-różowy, miąższ jest soczysty i biały. W jednym gnieździe tworzy się 4-6 żarówek.
  5. Wonsky . Odmiana jest odporna na choroby i szkodliwe owady, a także na niekorzystne warunki uprawy. W jednym gnieździe powstają 3 lub 4 cebule o wadze 30-70 gramów, pokrywające łuski są czerwone, a miąższ jest biały.

właściwości szalotki: szkody i korzyści

korzystne właściwości szalotki

szalotka ma bardzo podobny skład do cebuli. Skład cebuli i liści obejmuje olejek eteryczny, witaminy z grupy B, karotenoidy i fitoncydy. Ale kwas askorbinowy, minerały i cukry w cebuli są mniejsze niż w szalotce. Taka cebula nadal zawiera sole fosforu, żelaza, potasu, wapnia, a także kobalt, nikiel, chrom, molibden, krzem, wanad, tytan i German.

od dawna w medycynie alternatywnej takie warzywo było stosowane w leczeniu chorób oczu i żołądka. Do gotowania używaj młodych cebul i liści takiej rośliny, zarówno świeżych, jak i marynowanych. Szalotka ma delikatniejszy smak w porównaniu do cebuli, dzięki czemu jest bardzo ceniona w kuchni francuskiej, jest dodawana do zup i sosów, aby nadać im smak, a także jest umieszczana w przysmakach z dziczyzny i drobiu.

przeciwwskazania

konieczne jest ostrożne stosowanie szalotki dla tych, którzy mają problemy z narządami żołądkowo-jelitowymi i układem moczowo-płciowym, ponieważ zwiększa kwasowość, co może powodować podrażnienie błony śluzowej jelit lub trudności w oddawaniu moczu. Takie warzywo nie może być również spożywane w chorobach nerek i wątroby, skurczach oskrzeli, zaparciach, chorobach trzustki, ponieważ może powodować zaostrzenie.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny