por

roślina zielna pora (Allium porrum), zwana także cebulą perłową, jest przedstawicielem rodzaju cebuli. Jego ojczyzną jest Azja przednia, nieco później znalazł się na terytorium Morza Śródziemnego, a dziś w warunkach naturalnych można spotkać cebulę winogronową, która jest oryginalną dziką formą tego warzywa. Taka cebula była szeroko uprawiana w krajach starożytnego świata (Rzym, Egipt i Grecja), w średniowieczu zaczęto ją uprawiać na całym terytorium europejskim. Roślina ta jest szczególnie popularna wśród Francuzów, dlatego Anatolij France Poray nazwał szparagi dla biednych. Do tej pory cebula ta jest uprawiana w prawie wszystkich krajach.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Siew nasion na otwartej glebie odbywa się w listopadzie przed zimą, a na sadzonki wysiewa się je w ostatnich dniach lutego lub w pierwszych dniach marca. W szklarni wysiewa się je w połowie kwietnia, a pod folią ― w ostatnich dniach kwietnia. Sadzonki sadzi się na otwartej glebie w pierwszej połowie maja.
  2. Oświetlenie . Potrzebuje dużo jasnego światła słonecznego.
  3. Grunt . Ziemia powinna być pożywna, dobrze przepuszczalna i neutralna.
  4. podlewanie . Konieczne jest systematyczne podlewanie. Po przesadzeniu sadzonek na miejsce nie jest podlewane przez kilka dni. Następnie podlewanie odbywa się średnio 1 raz na 5 dni,a na 1 metr kwadratowy działki pobiera się 1-1, 5 wiadra wody.
  5. nawóz . W sezonie pory wymagają 3 lub 4 górnego opatrunku, w tym celu stosuje się nawozy mineralne i substancje organiczne. Pierwszy nawóz przeprowadza się 20 dni po posadzeniu sadzonek w ogrodzie. Od połowy lata do końca sezonu wegetacyjnego krzewy będą musiały być spuszczane 3 lub 4 razy, ta procedura dla takiej rośliny jest obowiązkowa.
  6. rozmnażanie . Nasienny.
  7. szkodliwe owady . Muchy cebulowe.
  8. choroby . Rdza, peronosporoza, mozaika wirusowa.
  9. właściwości . Taka cebula jest zaliczana do roślin dietetycznych, ma również właściwości lecznicze.

funkcje porów

por jest trawiasta roślina dwuletnia, którego wysokość może różnić się od 0,4 do 1 m. W pierwszym roku wzrostu u tej kultury powstaje potężny system korzeni, fałszywy cebulka i biały kolor, którego długość 10-12 cm, a średnica ― 2-8 cm, następnie przechodzi w fałszywym łodygi i wiele zielonkawo-niebieskich albo zielonych płytek, znajdujących się wachlarzem i o liniowo-ланцетную kształt. W drugim sezonie w krzakach powstaje dwumetrowa szypułka, na której rośnie parasol składający się z białych lub różowych kwiatów, obserwuje się to w czerwcu–lipcu, aw sierpniu–wrześniu nasiona dojrzewają, które pozostają kiełkujące przez 2 lata, na zewnątrz są podobne do nasion cebuli.

taka cebula jest rośliną kochającą wilgoć i odporną na mróz. W regionach północnych i centralnych jest uprawiany przez sadzonki, podczas gdy w regionach południowych siew odbywa się bezpośrednio na otwartej glebie.

uprawa porów z nasion

wysiew na sadzonki

sezon wegetacyjny porów trwa 150-200 dni. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, jest uprawiany przez sadzonki. Zaleca się wysiew nasion do sadzonek w warunkach pokojowych w ostatnich dniach lutego lub w pierwszych dniach marca. W połowie kwietnia nasiona są wysiewane w szklarni, a na otwartym terenie pod folią ― w ostatnich dniach kwietnia.

przed rozpoczęciem siewu w warunkach pokojowych należy przygotować naczynia, których głębokość powinna wynosić co najmniej 10-12 centymetrów, ponieważ roślina ta ma długie korzenie. Poszczególne kubki lub doniczki najlepiej nadają się do siewu. Pojemnik przemywa się silnym roztworem nadmanganianu potasu w celu dezynfekcji. Następnie materiał siewny umieszcza się na kilka godzin w termosie wypełnionym ciepłą wodą (od 40 do 45 stopni). Nasiona usunięte z termosu natychmiast zanurza się w zimnej wodzie, a następnie układa na kawałku tkaniny lub arkuszu papieru, powinny wyschnąć do stanu luźnego. Wybrany pojemnik jest wypełniony lekkim podłożem darniowo-humusowym, które jest lekko zagęszczane. Następnie wysiewa się nasiona, które są posypane pół centymetrową warstwą piasku na wierzchu. Naczynia z góry należy przykryć szkłem (folią) i przenieść do ciepłego miejsca (od 22 do 25 stopni), gdzie rośliny pozostaną, zanim pojawią się pierwsze sadzonki.

uprawa sadzonek

każdego dnia uprawy muszą być wentylowane. Upewnij się, że podłoże jest stale nieco wilgotne, w tym celu jest systematycznie rozpylane z opryskiwacza. 1,5 tygodnia po siewie powinny pojawić się pierwsze sadzonki. Natychmiast po tym schronienie jest usuwane z pojemników, a roślina jest przenoszona do dobrze oświetlonego (światło powinno być rozproszone) miejsca. Reżim temperaturowy w tym czasie powinien być następujący:w ciągu dnia-od 18 do 20 stopni, aw nocy-od 12 do 14 stopni.

system korzeniowy krzaków powinien być chroniony przed hipotermią, więc pod doniczkami, które stoją na parapecie, należy umieścić arkusz pianki lub płyty gipsowo-kartonowej. Również sadzonki mogą zaszkodzić przeciągom i palącym bezpośrednim promieniom słońca. Nadmiernie gęste pędy należy przerzedzić. Do ich podlewania używa się ciepłej wody. Silniejsze uprawiane rośliny są karmione mieszanką składników odżywczych składającą się z 10 litrów wody, 20 gramów chlorku potasu, 40 gramów superfosfatu i 20 gramów azotanu amonu na 1 metr kwadratowy upraw.

sadzenie porów w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzenie sadzonek porów na otwartym terenie odbywa się w pierwszej połowie maja, wiek sadzonek w tej chwili powinien osiągnąć 50-60 dni. Bezpośrednio przed sadzeniem sadzonek w ogrodzie należy je obficie podlać. A podczas samego przeszczepu korzenie i liście są skracane w roślinach o 1/3 części. Zaleca się sadzenie sadzonek w pochmurny dzień lub wieczorem.

odpowiedni podkład

dobrze oświetlony otwarty obszar nadaje się do uprawy takiej kultury, która nie zasłania drzew ani budynków. Gleba powinna być neutralna pod względem odżywczym i dobrze przepuszczalna. Nadmiernie kwaśną glebę należy skorygować wapnowaniem. Przygotowanie terenu należy wykonać jesienią, w tym celu wykopuje się go, jednocześnie wprowadzając do gleby 1 łyżeczkę mocznika, 2 łyżki nitrofoski i 10 litrów próchnicy lub kompostu na 1 metr kwadratowy łóżka. Wiosną próchnica i kompost są rozrzucane na powierzchni witryny (na 1 metr kwadratowy 3 kilogramy), ale kopanie nie jest przeprowadzane, ten organiczny dostanie się do gleby podczas sadzenia sadzonek i dzięki podlewaniu. Po takim przygotowaniu możesz sadzić sadzonki.

najlepszymi poprzednikami tej kultury są: fasola, groch, soja i inne rośliny strączkowe, biała kapusta, wczesne Dojrzałe ziemniaki, sideraty i pomidory. Obszar, w którym uprawiano dowolny rodzaj cebuli przez ostatnie 3 lata, nie nadaje się do sadzenia tej kultury.

zasady sadzenia

sadzonki zaczynają twardnieć w wieku 6-7 tygodni, w tym celu w ciągu dnia są przenoszone na ulicę. Czas trwania takich procedur zwiększa się stopniowo, zaczynając od kilku godzin. Gdy roślina stwardnieje, można je sadzić na otwartej glebie.

wyrównaj powierzchnię przygotowanego obszaru i wykonaj głębokie (od 10 do 15 centymetrów) rowki, a szerokość między rzędami powinna wynosić od 0,2 do 0,3 m.gleba wyciągnięta z rowka jest układana w taki sposób, aby nie mogła się w nią kruszyć. W zależności od odmiany podczas sadzenia roślin obserwuje się między nimi odległość od 10 do 25 centymetrów. Podczas sadzenia sadzonek ich korzenie są przycinane do 40 mm, a następnie zanurza się je w gadule, która obejmuje obornik, glinę i wodę (1:1:1). Cebula jest tylko lekko wykopana w rowku(nie trzeba jej całkowicie wypełniać). Posadzone rośliny wymagają obfitego podlewania, po którym wokół systemu korzeniowego nie powinny pozostać puste przestrzenie.

siew zimowy

siew Pora zimowego jest również bardzo popularny wśród ogrodników. Przygotowanie terenu odbywa się w miesiącach letnich, w tym celu przeprowadza się jego kopanie, podczas którego niezbędne nawozy są wprowadzane do ziemi. Siew nasion odbywa się w listopadzie we wcześniej przygotowanych rowkach, zachowując odległość między nimi od 8 do 12 centymetrów. W takim przypadku szerokość między rzędami powinna wynosić około 20 centymetrów. Do siewu należy wybrać taki czas, kiedy na pewno nie będzie ocieplenia, ponieważ sadzonki, które pojawiły się w ciepłe dni, mogą następnie umrzeć przy pierwszym mrozie. Powierzchnia łóżka powinna być pokryta warstwą ściółki (humusem lub torfem), a następnie jest rzucana warstwą śniegu, a im grubsza, tym lepiej. Kiedy wiosną pokrywa śnieżna całkowicie zejdzie, pojawią się pierwsze pędy, do tego czasu będą musiały minąć przymrozki powrotne.

Pielęgnacja porów

uprawa porów w ogrodzie warzywnym jest dość prosta. Taka roślina musi być podlewana w odpowiednim czasie, chwastowana, karmiona, poluzowana na powierzchni gleby w nawach, w razie potrzeby chroniona przed szkodliwymi owadami i chorobami. Aby uzyskać bielone łodygi, za które cenią pory, krzewy w sezonie będą musiały zostać spudowane 3 lub 4 razy. Pierwsze hilling odbywa się w połowie lata. Za każdym razem, gdy Krzaki zostaną spulchnione, powierzchnię łóżka należy przykryć warstwą ściółki (suchą trawą, ciętą słomą lub suchym obornikiem).

eksperci zalecają rozluźnienie gleby w nawach co najmniej 1 raz na pół miesiąca. Gdy grubość łodygi krzewów będzie równa średnicy ołówka, musisz zacząć stopniowo dodawać glebę do rowków, które zostały z nich usunięte podczas przygotowań do sadzenia, robiąc to jednocześnie z rozluźnieniem. Natychmiast po całkowitym zamknięciu rowków konieczne jest przeprowadzenie pierwszego hillingu.

podlewanie

taka kultura jest kochająca wilgoć. Ale przez pierwsze trzy dni po posadzeniu sadzonek w glebie nie należy ich podlewać. Następnie średnio krzewy są podlewane 1 raz na 5 dni,podczas gdy 1-1, 5 wiadra wody powinny być zużyte na 1 metr kwadratowy działki, która musi być ciepła.

nawóz

przez cały sezon wegetacyjny krzewy należy karmić 3 lub 4 razy. Kiedy po posadzeniu sadzonek w otwartej glebie minie 20 dni, należy je karmić po raz pierwszy, w tym celu stosuje się roztwór odżywczy składający się z ½ wiadra wody, 7,5 gramów soli potasowej i 10 gramów azotanu amonu (ta mieszanina wystarcza na 2 metry kwadratowe łóżka). Roślina ta może być również karmiona materią organiczną, a mianowicie roztworem odchodów ptaków (1:20) lub dziewanny (1:10). Przed przystąpieniem do hillingu pod każdą łodygą porów należy wlać popiół drzewny (na 1 metr kwadratowy łóżka 1 łyżka.). Należy to zrobić przed każdym hillingiem.

szkodniki i choroby porów

choroby

największym zagrożeniem dla porów ze wszystkich chorób jest mozaika. Jest chorobą wirusową, a jej głównym wektorem jest mszyca. Aby zrozumieć, że krzewy są dotknięte mozaiką, możesz wzdłuż żółtych podłużnie rozmieszczonych plam na płytkach liściowych. U chorych krzewów występuje opóźnienie wzrostu.

taka cebula może również wpływać na choroby grzybowe, a mianowicie: rdza i mączniak rzekomy (peronosporoza). Na liściach dotkniętych peronosporozą krzewów powstają owalne plamki, które szybko rosną. Chore rośliny nie mogą być spożywane. Jeśli Pora jest dotknięta rdzą, wówczas na powierzchni jego blaszek liściowych powstają podkładki zarodników grzybów o nasyconym żółtym kolorze. Z czasem podkładki stają się ciemniejsze, a następnie czarne, a dotknięte liście umierają.

szkodliwe owady

mucha cebulowa może najbardziej zaszkodzić takiej roślinie. Może spowodować śmierć większości zbiorów. Mucha cebulowa pojawia się już w połowie maja, w tym czasie układa jaja na powierzchni liści porów i w ziemi. Dwa dni później larwy wykluwają się z jaj, które zjadają centralną część krzewu, przez co pojawia się na nim zgnilizna i zaczyna więdnąć.

przetwarzanie porów

aby zapobiec pojawieniu się muchy cebulowej na łóżku, jest sproszkowany popiołem drzewnym (na 1 metr kwadratowy działki 1 łyżka).  Popiół można zastąpić pyłem tytoniowym lub pył jest połączony z popiołem. Taki szkodnik można również odstraszyć mielonym pieprzem, który traktuje powierzchnię gleby (na 1 metr kwadratowy działki 1 łyżeczka). Po zakończeniu zapylania powierzchnia gleby musi zostać poluzowana na głębokość od 20 do 30 mm, bez względu na to, co wybrałeś do obróbki. Nawet napar z tytoniu doskonale radzi sobie z muchą cebulową, aby go przygotować, musisz połączyć 1 wiadro gorącej wody, 0,2 kg tytoniu i 1 łyżkę dowolnego mydła w płynie. Po kilku godzinach napar będzie gotowy, wystarczy go odcedzić i można przystąpić do przetwarzania krzewów. Aby zapobiec pojawieniu się takiego szkodliwego owada na stronie, doświadczeni ogrodnicy zalecają sadzenie selera w rzędach.

krzewy i powierzchnia gleby w ogrodzie u pacjentów z chorobą grzybiczą muszą być traktowane roztworem chlorku miedzi lub fitosporyny. Obecnie nie znaleziono skutecznych leków na choroby wirusowe, dlatego tak ważne jest przestrzeganie środków zapobiegawczych:

  • pamiętaj o zasadach płodozmianu;
  • w odpowiednim czasie usuń chwasty z terenu i zwalczaj szkodniki;
  • pamiętaj, aby zdezynfekować materiał siewny przed siewem;
  • kopanie i niszczenie chorych krzewów natychmiast po ich wykryciu;
  • do uprawy wybierz odmiany odporne na choroby wirusowe.

Czyszczenie i przechowywanie porów

zbiór porów należy przeprowadzić, zanim Temperatura powietrza na stronie spadnie do minus 5 stopni faktem jest, że ten rodzaj cebuli może wytrzymać przymrozki tylko do minus 7 stopni. Za pomocą łopaty wyjmij rośliny z ziemi i złóż je na krawędzi rowka, aby mogły wyschnąć. Następnie resztki gleby są ostrożnie usuwane z krzaków, jednocześnie starając się, aby nie znalazła się między płytkami liści. Następnie korzenie są lekko przycinane i pory są usuwane do przechowywania. Pamiętaj, że liście nie powinny być cięte z cebuli, ponieważ spowoduje to jej szybkie więdnięcie.

przechowuj takie warzywo na różne sposoby. Na przykład można go umieścić w piwnicy, a Temperatura powietrza powinna wynosić od minus 1 stopnia do plus 1 stopnia, a wilgotność powietrza-około 85 procent. Weź pudełko i wlej pięciocentymetrową warstwę wilgotnego piasku rzecznego na jego dno. Następnie łodygi porów są w nim instalowane pionowo, a puste przestrzenie między nimi są wypełnione piaskiem. W piwnicy takie warzywo można przechowywać przez około 6 miesięcy. Również Łuk ułożony w pudełku z piaskiem można przechowywać na balkonie, dobrze go przykryć, a mrozy do minus 7 stopni nie będą mu straszne.

możesz przechowywać to warzywo w lodówce. Aby to zrobić, wybierz najwyższej jakości pory, skróć liście i korzenie, a następnie schłodź do 0 stopni. Następnie cebula jest wyjmowana i natychmiast wkładana do perforowanych torebek z polietylenu na 6-8 łodyg. Następnie umieszcza się je na półce lodówki i przechowuje przez cztery do pięciu miesięcy w temperaturze powietrza około minus 5 stopni. Nadal możesz umyć pory, pokroić na kawałki i złożyć je w worki z warstwą około 50 mm, a następnie umieścić je w zamrażarce.

rodzaje i odmiany porów

wszystkie odmiany porów są podzielone według Okresu Dojrzewania na lato (wczesne dojrzewanie), zbiory są przeprowadzane w sierpniu lub w pierwszych dniach września, jesienią (średni okres dojrzewania), warzywo dojrzewa do października, a także zimą (późne dojrzewanie).

wczesne dojrzałe odmiany

wczesne dojrzałe odmiany dojrzewają w ciągu 130-150 dni, masa ich nóg waha się od 0,2 do 0,35 kg, a ich średnica osiąga 30 mm.w takich odmianach liście są zielone i wąskie, umieszcza się je na fałszywej łodydze pod ostrym kątem, a do ostatnich dni lipca stają się szorstkie. Najbardziej popularne wśród ogrodników są następujące odmiany:

  1. Columbus . Ta odmiana należy do najlepszych odmian wczesnego dojrzewania, została stworzona przez hodowców z Holandii. Ten por ma wysoki smak. Wysokość dorosłego krzewu wynosi około 0,7-0,8 m, długość jego nogi wynosi około 20 centymetrów, osiąga średnicę do 60 mm i waży średnio 0,4 kg.ta odmiana jest dobra, ponieważ nie musi być hillowana, aby wybielić łodygę.
  2. Vesta . Ta produktywna odmiana ma wysokość krzewów około półtora metra. W takim przypadku, jeśli regularnie spuszczasz łodygę produktu, jej wysokość może wynosić około 0,3 m i może ważyć około 0,35 kg. taka cebula jest bardzo smaczna i ma słodkawy smak.
  3. Trąba słonia . Ze względu na częste hilling wysokość nogi takiej rośliny może osiągnąć 0,3 m. roślina ta nadaje się do długotrwałego przechowywania i ma wspaniały słodkawy smak.
  4. Goliat . Wysokość bielonej części może osiągnąć około 0,3 m, osiąga do 60 mm średnicy i waży około 0,2 kg.cebula jest słabo wyrażona, a szerokie płytki liściowe mają zielono ― szarawy lub zielony kolor.
  5. Kilima . Taka średnio wczesna odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością. Wysokość bielonej części rośliny wynosi 10-25 centymetrów, osiąga średnicę od 30 do 40 mm i waży około 150 gramów.

odmiany w połowie sezonu

w porównaniu z wczesnymi dojrzałymi odmianami o średnim okresie dojrzewania mają mniejszą wydajność, ale są lepszej jakości. Czas dojrzewania takich odmian wynosi 150-180 dni. Mają zielono-niebieskawe płytki liściowe o szerokości około 70 mm, wysokości nóg około 25 centymetrów, a ich średnia waga wynosi 0,2 kg.:

  1. Jolant . Ta odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na choroby grzybowe. Wysokość nogi wynosi około 0,35 m, cebula jest słabo wyrażona, ciemnozielone z antocyjanowym odcieniem płytki liściowe są rowkowane i wąskie, są ułożone pionowo.
  2. Kazimierz . Taka wysoka odmiana charakteryzuje się zwartością, wydajnością i odpornością na choroby grzybowe. Płytki liściowe odchodzą prawie pionowo od łodygi, wysokość bielonej części łodygi wynosi około 0,25 m, a średnica osiąga do 35 mm.
  3. Kamus . Odmiana jest odporna na choroby grzybowe. Wysokość krzewu jest średnia, na powierzchni zielonych wklęsłych płyt liściowych znajduje się niewielka powłoka wosku, cebula jest słabo wyrażona. Wysokość bielonej łodygi wynosi około 0,2 m, a średnica osiąga do 25 mm.
  4. Tango . Odmiana jest wysokowydajna i odporna na zimę. Płytki liściowe są umieszczone prawie pionowo, żarówka jest słabo zaznaczona. Wysokość bielonej łodygi wynosi około 12 centymetrów, osiąga do 50 mm średnicy, a średnia waga wynosi 0,22 kg.

odmiany późno dojrzewające

dojrzewanie odmian późno dojrzewających trwa dłużej niż 180 dni. Mają taką samą wydajność jak odmiany o średnim okresie dojrzewania, ale można je przechowywać dłużej. Na powierzchni niebiesko-zielonych szerokich blaszek liściowych często występuje nalot wosku. Na fałszywej łodydze są umieszczone bardzo ciasno i odchodzą od niego prawie pod kątem prostym, dzięki czemu krzew wygląda na przysadzisty. Gruba i gęsta noga jest stosunkowo krótka. Najbardziej popularne są następujące odmiany:

  1. Kwarantanna . Długość bielonej nogi takiej rośliny wynosi około 0,25 m, a jej średnica sięga tylko 40 mm, a jednocześnie może ważyć 0,2 kg lub więcej. Ciemnozielone, rozłożyste, szerokie płytki liściowe mają silną powłokę wosku na powierzchni.
  2. Elefant. ta odmiana została stworzona przez czeskich hodowców, ma lekko ostry smak, a także jest odporna na mróz i suszę. Długość nogi wynosi około 0,25 m, waży około 0,2 kg. cebula jest słabo wyrażona, na powierzchni zielonkawo-niebieskich blaszek liściowych występuje silny nalot wosku.
  3. bandyta . Jest to odporna na mróz silna i spektakularna roślina holenderskiej selekcji, smaczna bielona łodyga jest gruba i krótka.
  4. jesienny Gigant . Ta odmiana również urodziła się dzięki holenderskim hodowcom, jej zaletą jest to, że ma doskonałą jakość utrzymania. Wysokość dużej bielonej nogi może osiągnąć 0,4 m, osiąga około 80 mm średnicy.
  5. Asgeos . W tej odpornej na mróz odmianie cebula jest słabo wyrażona, ciemne szerokie płytki liściowe mają zielono-niebieskawy kolor. Smak bielonej nogi jest półwysep, jej wysokość wynosi około 0,2 m, a waży około 0,35 kg.
  6. Merkury . Taka roślina jest odporna na choroby wirusowe. Płytki liściowe są ciemnozielone. Smak bielonej nogi jest półwysep, jego wysokość wynosi około 0,25 m, a waży do 0,2 kg.

właściwości porów: szkody i korzyści

przydatne właściwości porów

pory zawierają dużą ilość witamin (B2, B1, E, C), karotenu, a także substancji białkowych, soli potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia i siarki. Podczas przechowywania ilość kwasu askorbinowego wzrasta ponad 1,5 razy.

od czasów starożytnych ludzie wiedzą, że taka roślina ma właściwości lecznicze. Jest stosowany w leczeniu dny moczanowej, szkorbutu, reumatyzmu, otyłości, zaburzeń metabolicznych, beri-beri, wyczerpania, kamicy moczowej, z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Podczas badań klinicznych specjaliści odkryli, że pory mają działanie moczopędne i żółciopędne, a także przyczyniają się do poprawy pracy wątroby i zwiększenia apetytu. Ta cebula jest również używana do spowolnienia rozwoju choroby nowotworowej, na przykład w raku prostaty, jelit i macicy. Ponadto takie warzywo pomaga przywrócić ciało, tonizuje je i energetyzuje podczas wiosennego beri-beri. Jest również stosowany do szybkiego gojenia się zadrapań i otarć, w celu zwiększenia ilości hemoglobiny we krwi, a także w leczeniu gruźlicy i wąglika, zakażeń paciorkowcami i gronkowcami, biegunki, bezsenności, dreszczy, ataków astmy, zapalenia stawów i innych chorób i zaburzeń ciała.

to warzywo ma bardzo niską kaloryczność, w związku z tym jest zaliczane do produktów dietetycznych. Dlatego dietetycy radzą, że jest spożywany przez tych, którzy podążają za postacią lub chcą pozbyć się nadwagi. Pory służą do przygotowania barszczu, puree zup, marynat, a także do omletów, sałatek, gulaszu warzywnego, zapiekanek i pizzy. Duszona cebula z dressingiem cytrynowym jest doskonałym dodatkiem.

przeciwwskazania

w przypadku chorób dwunastnicy i żołądka nie zaleca się jedzenia świeżych porów. Jednak po obróbce cieplnej cebula ta nie zaszkodzi takim chorobom. Nie można jeść porów z chorobami pęcherza i nerek. Ci, którzy mają kamicę nerkową, powinni ostrożnie jeść to warzywo, ponieważ zawiera substancję osksalit. Jeśli zjesz zbyt dużo porów, może to spowodować silne bóle głowy.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny