Bow-batun

wieloletnia roślina zielna cebula batun (Allium fistulosum), zwana także tatarką, albo dziurawa cebula, albo piaskowa, albo chińska, jest gatunkiem z rodzaju cebula. Wielu ekspertów uważa, że batun pochodzi z Azji, ponieważ dziś w naturalnych warunkach można go znaleźć w Japonii, Chinach i Syberii. Roślina ta jest uprawiana we wszystkich krajach. Jest uprawiany w celu uzyskania Zielonego pióra, którego smak jest łagodniejszy niż zielona cebula. Słabo rozwinięte cebule mają podłużny kształt. Łodyga jest gruba i pusta w środku, jej wysokość może dochodzić do 100 cm. Liście w porównaniu z cebulą są szersze. Podczas kwitnienia na krzakach powstają kuliste kwiatostany w kształcie parasola, które obejmują wiele kwiatów. Do rozmnażania takiej rośliny stosuje się metodę nasienną i podział krzewu. Przez sadzonki uprawia się je tylko wtedy, gdy chcą uzyskać soczystą zieleń wczesną wiosną, ale zapomnieli siać nasiona późną jesienią.

Krótki opis uprawy

  1. siew . Na sadzonki nasiona wysiewa się w połowie kwietnia, a sadzonki w otwartej glebie sadzi się w połowie czerwca.
  2. Oświetlenie . Obszar zacieniony lub słoneczny.
  3. Grunt . Dobrze nadaje się neutralna lub lekko kwaśna wilgotna, odżywcza gleba gliniasta lub piaszczysta.
  4. podlewanie . Powinien być systematyczny i bardzo obfity. Tak więc po podlaniu gleba powinna być nasycona na głębokość około 0,2 m. jeśli latem systematycznie pada deszcz, krzaki można podlewać około 2 razy w ciągu 7 dni. Jednak podczas długiego suchego okresu podlewanie witryny odbywa się 1 raz na 2 dni.
  5. nawóz . Aby to zrobić, użyj substancji organicznych, na przykład: popiołu drzewnego, gnojowicy lub roztworu odchodów ptaków. Jednocześnie karmienie odchodami ptaków odbywa się tylko raz, ponieważ cebula ta może gromadzić azotany.
  6. rozmnażanie . Nasiona.
  7. szkodliwe owady . Muchy cebulowe, ryjkowce i ogniowce.
  8. choroby . Peronosporoza(mączniak rzekomy).
  9. właściwości . Ma wysoką wartość odżywczą, batun jest stosowany w żywieniu dietetycznym.

uprawa cebuli batunowej z nasion

wysiew na sadzonki

aby wiosną dokładnie uzyskać zbiory cebuli batunowej, zaleca się jej uprawę przez sadzonki. W krajach wschodnich ta metoda rozmnażania jest bardzo popularna, ponieważ w tym przypadku w rocznej kulturze roślina ta znacznie rzadziej choruje na mączniaka prawdziwego, a ponadto ze względu na metodę uprawy sadzonek następuje przyspieszenie procesów dojrzewania.

wysiew nasion do sadzonek odbywa się w połowie kwietnia, a roślina jest przesadzana na otwartą glebę w połowie czerwca. Zbiór zieleni batun odbywa się wczesną jesienią wraz z fałszywymi cebulami. Do uprawy sadzonek stosuje się podłoże składające się z ziemi darniowej i próchnicy (1:1). W 10 litrach gotowej mieszanki gleby należy wlać 70-75 gramów nawozu mineralnego dla roślin ogrodowych, a kolejne 0,4–0,5 litra popiołu drzewnego. Następnie wszystko musi być dobrze wymieszane. Następnie mieszaninę gleby poddaje się sterylizacji, w tym celu gotuje się ją na parze w piekarniku lub ogrzewa w kuchence mikrofalowej, zamiast tego można ją po prostu rozlać roztworem manganu potasu o ciemnoróżowym kolorze.

przed siewem materiał siewny umieszcza się w wodzie na 24 godziny, które należy wymieniać co 6 godzin.następnie umieszcza się je na 2-3 dni na półce lodówki przeznaczonej dla warzyw. Wyciągnięty materiał siewny należy wysuszyć do stanu luźnego, po czym można rozpocząć siew. Aby to zrobić, pudełko jest wypełnione przygotowaną mieszanką gleby, w której należy wykonać płytkie bruzdy (od 0,8 do 1 cm), szerokość między nimi powinna wynosić od 40 do 50 mm. Sadzonki można również uprawiać metodą bukietu, w tym celu siew odbywa się w doniczkach o średnicy dochodzącej do 40-50 mm, a od 4 do 6 nasion umieszcza się w 1. Uprawy z góry są pokryte cienką warstwą podłoża, a następnie wyrównują powierzchnię mieszanki gleby w pojemniku i lekko ją ubijają. Następnie jego powierzchnia powinna być pokryta warstwą kalcynowanego czystego piasku, którego grubość powinna wynosić około 0,3 cm, a następnie uprawy są podlewane za pomocą pistoletu natryskowego, należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie rozmazać cienkiej warstwy piasku. Następnie pojemnik na górze jest przykryty szkłem (folią) i przeniesiony do dość ciepłego miejsca (od 18 do 20 stopni).

uprawa sadzonek

natychmiast po pojawieniu się pierwszych sadzonek rośliny są przenoszone do dobrze oświetlonego miejsca, gdzie przez 7 dni powinny znajdować się w temperaturze powietrza od 9 do 12 stopni. Po tym czasie sadzonki ustawiają następujący reżim temperaturowy: w ciągu dnia ― od 13 do 15 stopni, aw nocy ― od 10 do 12 stopni. W przypadku, gdy nie masz miejsca o odpowiedniej temperaturze, będziesz musiał zorganizować częste wietrzenie, nie zapomnij chronić rośliny przed przeciągami. Ponieważ o tej porze roku Czas trwania światła dziennego jest nadal bardzo krótki, zaleca się, aby sadzonki zorganizowały oświetlenie. Należy zauważyć, że dla normalnego wzrostu i rozwoju krzewów czas trwania światła dziennego powinien wynosić około 14 godzin Źródło LED lub fitolamp należy zainstalować w odległości 25-30 centymetrów od sadzonek. Przez pierwsze dwa lub trzy dni sadzonki są podświetlane 24 godziny dziennie, po czym podświetlenie włącza się o 6 rano i wyłącza o 8 wieczorem.

sadzonki potrzebują umiarkowanego podlewania, upewnij się, że w podłożu nie ma stagnacji płynu. 7 dni po pojawieniu się sadzonek, a następnie przez kolejne pół miesiąca roślina jest karmiona, używając do tego roztworu odżywczego składającego się z 5 litrów wody, 1 grama soli potasowej i tej samej ilości superfosfatu. Po utworzeniu pierwszej prawdziwej płytki liściowej w sadzonkach przeprowadza się ich przerzedzenie, a odległość między krzakami wynosi około 30 mm.

kiedy pozostanie około 7 dni przed sadzeniem w otwartej glebie, krzewy zaczynają twardnieć. Aby to zrobić, najpierw zwiększ częstotliwość i czas trwania wentylacji, należy to zrobić stopniowo. Następnie sadzonki zaczynają przenosić się na świeże powietrze, nie zapomnij chronić ich przed mrozem. Sadzenie w otwartej glebie odbywa się po tym, jak sadzonki będą mogły przebywać na ulicy przez całą dobę.

sadzenie cebuli batun w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

zaleca się sadzenie sadzonek cebuli batun na otwartej glebie w połowie czerwca po minięciu zagrożenia powracającymi przymrozkami, a gleba dobrze się nagrzeje. W tym czasie sadzonki powinny mieć około 60 dni, powinny mieć rozwinięty system korzeniowy, 3 lub 4 prawdziwe płytki liściowe, a grubość łodygi u podstawy powinna wynosić od 0,3 do 0,4 cm.

odpowiedni podkład

miejsce odpowiednie do uprawy batunu może być słoneczne lub zacienione. Wybór gleby powinien być odpowiedzialny, powinien być wilgotny, pożywny, lekko kwaśny lub neutralny. Najlepiej nadaje się do niego glina lub glina piaszczysta. W naturze taka cebula woli rosnąć w nizinnych wilgotnych miejscach, ale w ogrodzie nie zaleca się wybierania obszarów, w których wiosną lub podczas deszczu występuje stagnacja wody. Jeśli zostanie posadzony na glebie piaszczystej lub torfowej, szybko przejdzie do strzałki. Aby odtlenić glebę, należy do niej dodać 500 ml popiołu drzewnego na 1 metr kwadratowy działki, a należy to zrobić nie później niż 6 miesięcy przed sadzeniem batunu.

należy dokładnie przygotować miejsce do sadzenia sadzonek, ponieważ ta bylina może być uprawiana w tym samym miejscu od 4 do 5 lat. Gdy przed sadzeniem sadzonek pozostanie około 15 dni, 15-20 gramów chlorku potasu, 25-30 gramów azotanu amonu, 5 kilogramów próchnicy lub kompostu i 30-40 gramów superfosfatu dodaje się do gleby pod kopaniem, w przeliczeniu na 1 metr kwadratowy działki, a następnie jego powierzchnia jest wyrównana. Następnie możesz rozpocząć sadzenie sadzonek.

najlepszymi poprzednikami takiej rośliny są groszek, kapusta, sideraty, fasola i pomidory. Do najgorszych poprzedników batun należą czosnek, ogórki, cebula i marchewka.

zasady sadzenia

sadzonki batunu sadzi się na otwartej glebie zgodnie z tymi samymi zasadami, zgodnie z którymi sadzi się sadzonki innych rodzajów cebuli. Na przygotowanym obszarze konieczne jest wykonanie dołów, odległość między którymi powinna wynosić około 10-12 centymetrów przy szerokości między rzędami ― co najmniej 20 centymetrów. Jeśli sadzonki były uprawiane metodą bukietu, to wszystkie są sadzone razem w otworach, ale powinny być po prostu umieszczone.

zimowe lądowanie

wysiew nasion na otwartej glebie można przeprowadzić trzy razy w sezonie, a mianowicie w kwietniu, czerwcu-lipcu i październiku-listopadzie. Dzięki siewu przed zimą zieleń w następnym sezonie będzie można uzyskać bardzo wcześnie. Przygotowanie terenu do siewu zimowego powinno odbywać się latem. Siew nasion odbywa się po ustaleniu stałego zimna, a Temperatura powietrza powinna spaść do 3-4 stopni. Nasiona wysiewa się bardzo gęsto, zakopując w ciężkiej glebie o 20 mm, aw lekkiej ― o 30 mm. Szerokość między rzędami powinna wynosić co najmniej 20 centymetrów. Po zakończeniu siewu powierzchnia witryny jest pokryta warstwą torfu. Aby wiosną szybko zobaczyć sadzonki cebuli, zaleca się pokrycie powierzchni witryny folią polietylenową. Pierwsze sadzonki powinny pojawić się natychmiast po zejściu pokrywy śnieżnej. Kiedy trochę dorosną, będą potrzebować przerzedzenia.

Bow-batun na parapecie

zimą w oknie możesz, jeśli chcesz, wyhodować świeże warzywa batunu. Aby to zrobić, jesienią konieczne jest usunięcie z ziemi kilku krzaków cebuli batunu w wieku dwóch lub trzech lat, podczas gdy należy je zabrać razem z kawałkiem ziemi. Następnie sadzi się je w pojemnikach lub doniczkach wypełnionych dowolną mieszanką gleby, o ile jest żyzna. Następnie umieszcza się je w ciepłym miejscu (od 18 do 22 stopni) i utrzymuje w wysokiej wilgotności (około 80 procent). Po zaledwie 20 dniach pojawi się już pierwsza zieleń.

możesz także uprawiać zielenie z nasion lub z małego siewu. Jednak o wiele szybciej i łatwiej jest uzyskać zielenie z cebul. Jeśli zdecydujesz się wyhodować batun z materiału siewnego, musisz być przygotowany na to, że pierwsze warzywa można wyciąć nie wcześniej niż 6 tygodni po siewie. Warzywa wyhodowane z siewu można zacząć ciąć po zaledwie 15-20 dniach, ale wadą tej metody jest to, że żywotność cebuli nie przekracza 8 tygodni. Ale krzewy, które wyrosły z nasion, będą regularnie produkować zielenie przez 2 lata, ale konieczne będzie ich systematyczne karmienie 1 lub 2 razy w ciągu czterech tygodni, w tym celu mieszanka gleby w pojemniku jest podlewana roztworem odżywczym składającym się z litra wody i ½ czapki wzrostu.

nasiona wymagają przygotowania przedsiewnego, w tym celu wlewa się je na noc czystą wodą, a następnie umieszcza w roztworze nadmanganianu sodu w kolorze różowym na 8 godzin. na dnie pojemnika tworzy się dobrą warstwę drenażową, a następnie wypełnia się żyzną mieszanką gleby składającą się z włókna kokosowego i biohumusu (2:1). Nasiona są zakopane w podłożu o 20-30 mm, a następnie uprawy na górze należy przykryć szkłem (folią) i przenieść je do ciepłego miejsca (od 18 do 25 stopni). Natychmiast po pojawieniu się pierwszych sadzonek schronienie należy usunąć, a pojemnik zmienić w chłodniejsze miejsce (od 12 do 18 stopni). Sadzonki charakteryzują się bardzo powolnym wzrostem, więc pierwszą zieleń można wyciąć po około 8 tygodniach. Aby krzewy rosły i rozwijały się w normalnych granicach, najprawdopodobniej będą potrzebować oświetlenia sztucznym światłem, a godziny dzienne zwiększają się o około 3-4 godziny.

tylko małe żarówki nadają się do destylacji. Pudełka lub doniczki są pobierane i wlewa się do nich warstwę żyznej mieszanki gleby o grubości około 15 centymetrów. Następnie sadzi się w nim żarówki. Wypełnij je tą samą mieszanką ziemi. Następnie sadzenie jest podlewane i przenoszone do dobrze oświetlonego miejsca, Zalecana temperatura powietrza wynosi od 12 do 18 stopni.

dbanie o łuk batuna

uprawa cebuli na swojej stronie jest bardzo prosta. Aby to zrobić, należy go podlewać, chwastować, karmić, rozluźniać powierzchnię gleby wokół krzaków, a także, jeśli to konieczne, chronić przed szkodliwymi owadami i chorobami. Po raz pierwszy poluzuj powierzchnię gleby w ogrodzie, natychmiast po zasadzeniu sadzonek zapuści korzenie. W pierwszym sezonie konieczne będzie przeprowadzenie co najmniej 5 lub 6 spulchnień, a najlepiej poluzować powierzchnię witryny po każdym podlewaniu lub przeszłym deszczu. Podczas rozluźniania musisz wyrwać wszystkie chwasty. Aby znacznie zmniejszyć liczbę pielenia, spulchniania i podlewania, powierzchnia łóżka powinna być pokryta warstwą torfu. Pierwsze cięcie można wykonać po osiągnięciu wysokości piór 10-15 centymetrów.

podlewanie

ta kultura jest kochająca wilgoć, dlatego należy ją systematycznie podlewać. Podczas podlewania gleba powinna być nasycona na głębokość około 20 centymetrów. Jeśli latem systematycznie pada deszcz, konieczne jest podlewanie łóżka średnio kilka razy w ciągu 7 dni. A w porze suchej podlewanie należy przeprowadzać raz na kilka dni. Woda powinna być zawsze używana ciepła, podczas gdy wlewa się ją pod korzeń.

nawóz

kiedy po posadzeniu sadzonek w otwartej glebie minie 7 dni, biedną ziemię należy nawozić roztworem odchodów ptaków (1:15) lub dziewanny (1:10). Jeśli gleba na miejscu jest nasycona substancjami odżywczymi, wówczas jej powierzchnia, a także sama roślina, powinna zostać sproszkowana popiołem drzewnym. Roztwór ptasich odchodów do karmienia można stosować tylko 1 raz faktem jest, że taka roślina ma zdolność gromadzenia azotanów, w związku z tym do jej dalszego karmienia stosuje się tylko popiół drzewny, nie tylko nasyci ziemię składnikami odżywczymi, ale także ochroni krzaki przed szkodliwymi owadami i chorobami.

choroby i szkodniki

jeśli ściśle przestrzegasz zasad agrotechnicznych tej kultury, roślina może wcale nie zachorować i szkodniki jej nie zakłócą. Jednak z batunem mogą pojawić się problemy. Ogień, ryjkowce cebuli i muchy mogą zaszkodzić tej kulturze.

ogień cebuli gryzie płytki liściowe od wewnątrz, podczas gdy pozostaje z nich tylko cienka skóra. Po wykryciu takiego szkodliwego owada krzewy należy spryskać środkiem owadobójczym o działaniu kontaktowym, na przykład Fufanonem lub Karbofosem. Jednak z przetworzonych roślin przez pewien czas nie można ciąć zieleni na jedzenie.

ryjkowiec cebulowy, który jest chrząszczem o długości od 0,2 do 0,27 cm, może również uszkodzić liście cebuli, wykonuje nakłucia na jego powierzchni, przez które wysysa sok roślinny. Jego larwy w liściach gryzą przejścia,przez co stają się żółte i umierają.

Mucha cebulowa wygląda podobnie do zwykłej domowej roboty, ale może powodować wiele problemów. Larwy takiego szkodnika gryzą w żarówce wnęki.

taka kultura może czasami cierpieć z powodu mączniaka rzekomego (peronosporoza). W dotkniętym krzaku na powierzchni liści tworzy się powłoka fioletowo-szarego koloru, po czym następuje jego śmierć. Opryskiwanie krzewów roztworem siarczanu miedzi lub preparatu Hom pomaga najlepiej zwalczać tę chorobę grzybiczą, potrzebujesz 2 lub 3 zabiegów z przerwą 1,5 tygodnia. Jednak ten sposób radzenia sobie z chorobą nie jest bezpieczny dla osoby.

przetwarzanie cebuli batuna

aby chronić taką roślinę przed chorobą grzybiczą i szkodliwymi owadami, konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad techniki rolniczej takiej kultury, zapewnienie jej właściwej opieki, a także terminowe rozluźnienie powierzchni gleby w pobliżu krzaków i wyrwanie całej chwastów. Jeśli regularnie przeprowadzasz kontrole batunu, uszkodzenie choroby lub szkodnika można zauważyć na wczesnym etapie, w którym to przypadku do jego przetworzenia można użyć środków ludowych, które w porównaniu z lekami owadobójczymi i grzybobójczymi są nietoksyczne. Najbardziej popularne wśród ogrodników są następujące środki ludowe:

  1. aby chronić krzewy przed ogniem, ich liście należy spryskać mocnym roztworem proszku musztardy.
  2. aby zapobiec pojawieniu się szkodników w maju lub czerwcu, rośliny na otwartym terenie otrzymują zimny prysznic.
  3. batun jest chroniony przed muchą cebulową przez leczenie solą fizjologiczną (na 10 litrów wody 1 łyżka), która jest przeprowadzana dwa lub trzy razy w sezonie.
  4. zapobieganiem chorobom i szkodliwym owadom będzie opryskiwanie liści krzewów od początku okresu wiosennego naparem pomidorów, cebuli, wierzchołków ziemniaków lub łuski czosnku.

przed przystąpieniem do przetwarzania należy odciąć wszystkie dotknięte płytki liściowe i wykopać wszystkie chore krzewy.

Czyszczenie i przechowywanie cebuli batun

cebula batun jest uprawiana tylko po to, aby uzyskać warzywa. Nie tworzy prawdziwej żarówki w glebie, zamiast niej powstaje pogrubienie, zwane fałszywą cebulą. W tym samym miejscu można go uprawiać przez około 10 lat, ale tylko pierwsze 3 lub 4 lata różnią się największą produktywnością. Faktem jest, że z czasem krzewy rosną z dużą liczbą roślin potomnych, co ma bardzo negatywny wpływ na jakość plonu.

w pierwszym sezonie krzewy aktywnie rosną system korzeniowy, który może wejść do gleby na głębokość około 0,3 m.cięcie zieleni rozpoczyna się w drugiej połowie okresu letniego i kontynuuje to do jesieni. W kolejnych latach przycinanie piór rozpoczyna się od początku okresu wiosennego, około 30 dni po pojawieniu się zielonych pędów. Przestają ciąć zielenie na 4-6 tygodni przed rozpoczęciem silnych mrozów, w tym przypadku narządy cebuli znajdujące się pod ziemią będą w stanie dobrze przygotować się do zimowania. W ciągu jednego sezonu zielenie można przyciąć 2-4 razy. Po osiągnięciu wysokości piór 20-25 centymetrów można je odciąć, należy to zrobić na poziomie powierzchni gleby, po czym pióra są wiązane w wiązki, które są chłodzone, owinięte folią i schowane do przechowywania na półce lodówki. Aby zachować Cebulki wyekstrahowane z gleby jesienią, przeznaczone do późniejszej destylacji, umieszcza się je w miejscu, w którym temperatura nie jest wyższa niż 1 stopień, podczas gdy nie można z nich odciąć liści.

rodzaje i odmiany cebuli batunowej

uprawa cebuli batun jest zaangażowana w Mołdawii, Chinach, Europie Zachodniej, Ukrainie, Rosji, Mongolii, Japonii i Ameryce Północnej. Wszystkie odmiany takiej rośliny są podzielone na 2 podgatunki, a mianowicie: rosyjski i japoński. W rosyjskich odmianach smak ciemnozielonych liści jest ostry, szybko staje się szorstki i osiąga wysokość od 0,3 do 0,4 m.taka cebula charakteryzuje się silnym rozgałęzieniem, w związku z tym w tym samym miejscu zaleca się jej uprawę nie dłużej niż 4 lata. Można go rozmnażać metodą nasienną i dzieląc krzak. Główną zaletą takich odmian jest wysoka odporność na mróz.

najlepsze odmiany rosyjskiego batunu obejmują:

  1. majowy . Jest to odmiana późnego dojrzewania. Krzewy o ostrym smaku silnie rozgałęziają się, ważą 200-340 gramów. Roślina ta jest bardzo odporna na mróz, nawet śnieżna zima w temperaturze powietrza minus 45 stopni nie zamarza. Mała żarówka ma wydłużony kształt, kolor zewnętrznych łusek jest ciemnobrązowy.
  2. Grzybowski 21 . Ta odmiana o zielonkawych, bardzo smacznych liściach charakteryzuje się wysoką wydajnością i późnym strzelaniem.
  3. Trójca . Taka mrozoodporna odmiana o średnim okresie dojrzewania ma delikatne zielone liście o półwysepowym smaku, na jej powierzchni znajduje się woskowa powłoka o średniej intensywności.
  4. Polska zima . Odporna na mróz odmiana sałatkowa o średnim okresie dojrzewania, silnie rosnące liście osiągają wysokość około pół metra i mają lekko ostry smak.

Japońskie odmiany są reprezentowane przez rośliny średniej wielkości, smak delikatnych liści jest półwysep, podczas gdy więdnie w górnej części. Odmiany te są również odporne na mróz, ale nie mogą się w tym równać z rosyjskimi odmianami. Wszystkie japońskie odmiany są podzielone na 4 odmiany: Ro, Senju, Kujo i Kaga. Odmiany ro i Kaga w strukturze i wyglądzie mają wiele podobieństw, więc ich krzewy są średniej mocy, a liście o Smaku Półwyspu różnią się od siebie tylko wczesną dojrzałością. Najbardziej popularne na terytorium Japonii są odmiany takie jak Senju, silne liście mają delikatny aromat i lekko ostry smak, wysokość fałszywej łodygi waha się od 0,6 do 0,75 m.odmiany Kujo są reprezentowane przez rośliny o małych liściach, których smak jest półwysep, są uprawiane zarówno na otwartym, jak i zamkniętym terenie. Najbardziej popularne wśród ogrodników są następujące odmiany:

  1. Kwiecień 12 . Taka wczesna odmiana jest odporna na choroby i mróz, Duże delikatne płytki liściowe o półwysepowym smaku przez długi czas nie stają się szorstkie. Kształt żarówki jest wydłużony. Krzewy ważą średnio 0,2-0,3 kg.
  2. Long Tokyo . Odporna na mróz odmiana o średnim okresie dojrzewania wyróżnia się wydajnością. Smak delikatnych, wyprostowanych blaszek liściowych jest ostry, ich wysokość wynosi około 0,6 m, a pokrywa je słaba powłoka woskowa.
  3. long white koshikaya . Odmiana o średnim okresie dojrzewania jest odporna na mróz i produktywna. Delikatne wyprostowane płytki liściowe są szerokie i długie, na powierzchni znajduje się woskowa powłoka. Smak mają Półwysep.
  4. sałata 35 . Odmiana o wczesnym smaku półwyspu jest odporna na mróz i choroby. W drugim roku wzrostu na krzaku pojawiają się 2 lub 3 gałęzie z 5 soczystymi i delikatnymi płytkami liści o ciemnozielonym kolorze, nie są szorstkie przez długi czas, ale osiągają wysokość około pół metra. Jednak taka odmiana zaczyna strzelać wcześnie, więc okres zbiorów jest krótki.

ogrodnicy chętnie uprawiają inne odmiany takiej rośliny, na przykład:

  1. Ural family . Dojrzałość techniczna takiej wczesnej dojrzałości występuje zaledwie 3,5 tygodnia po pojawieniu się pierwszych kiełków, smak piór jest półwyspowy. Wysokość krzewu wynosi około pół metra, ma dużą liczbę fałszywych łodyg, a także delikatne żółtawo-zielone płytki liściowe z woskową powłoką.
  2. czułość . Odmiana sałatkowa o średnim okresie dojrzewania wyróżnia się wydajnością i odpornością na mróz. Wysokość potężnej rozgałęzionej i wyprostowanej rozety wynosi około 0,4 m, zawiera delikatne zielone płytki liściowe z ledwo zauważalną powłoką woskową.
  3. Parade . Ta odmiana o średnim okresie dojrzewania, stworzona przez holenderskich hodowców, tworzy rozetę składającą się z zielonkawo-niebieskich liści, na której powierzchni znajduje się niewielka powłoka wosku. Długość liści wynosi około 0,6 m.
  4. Dobra robota . Wczesna odmiana odporna na mróz, charakteryzująca się wydajnością, ma wyprostowane zielone liście z niebieskawym odcieniem smaku półwyspu, na jej powierzchni znajduje się silna powłoka wosku, a jej wysokość wynosi około 0,45 m.
  5. Performer . Odmiana o średnim okresie dojrzewania charakteryzuje się średnią wydajnością. Zielono-niebieskie wyprostowane płytki liściowe są delikatne i soczyste, ich długość wynosi około pół metra, smak jest lekko ostry, a na powierzchni znajduje się silna powłoka wosku.
  6. Emerald . Jest to hybryda między cebulą i batunem. Taka wczesna odmiana sałatkowa jest odporna na mróz, a także nie ma na nią wpływu choroby, na powierzchni ciemnozielonych soczystych i delikatnych blaszek liściowych znajduje się silna powłoka woskowa.
  7. przystojny . Taka wczesna odmiana pojawiła się stosunkowo niedawno, ma odporność na choroby i mróz i jest produktywna. Delikatne liście nie są szorstkie przez długi czas, jej smak jest przyjemny, Półwysep, a wysokość wynosi około 0,6 m.
  8. Baron . Smak liści takiej wczesnej odmiany jest lekko ostry, a jego wysokość wynosi około 0,65 m.na krzaku powstaje duża liczba fałszywych łodyg z delikatnymi płytkami liści o ciemnozielonym kolorze z woskową powłoką.
  9. Ładoga . Odmiana sałatkowa o średnim okresie dojrzewania ma lekko ostry delikatny smak. Długość wyprostowanych płyt liściowych wynosi około pół metra.
  10. czerwony przebiśnieg . Wczesna odmiana jest produktywna i odporna na mróz. Wysokość soczystych i delikatnych liści wynosi około 0,3 m.

właściwości cebuli batuna

przydatne właściwości cebuli batuna

cebula batun jest tak samo zdrowa jak cebula, ale zawiera większą ilość witaminy C. liście zawierają kwas nikotynowy, ryboflawinę, karoten, tiaminę, sole potasu, magnezu i żelaza, olejek eteryczny, który nadaje liściom specyficzny zapach i lekko gorzki smak. Najcenniejszy batun na wiosnę, ponieważ w tym czasie osoba najczęściej cierpi na beri-beri, a tylko 150 gramów zieleni może uzupełnić ½ część dziennej wartości witaminy A I C, a także 1/5 części niezbędnej ilości wapnia i potasu, a te elementy przyczyniają się do poprawy pracy serca i układu naczyniowego. Karoten wchodzący w skład batunu przyczynia się do utrzymania błon śluzowych i naskórka w dobrym stanie. W Chinach w medycynie taka roślina jest stosowana jako środek o działaniu przeciwbólowym, wzmacniającym, hemostatycznym, napotnym, przeciwbakteryjnym, przeciwbakteryjnym i tonizującym. Dietetycy zalecają, aby jeść batun dla osób z zaburzeniami procesów metabolicznych w organizmie, a także cierpiących na choroby wątroby, dnę moczanową, nadciśnienie, kamienie nerkowe, miażdżycę i czerwonkę.

nalewka batuna jest stosowana podczas terapii chorób układu sercowo-naczyniowego, przewodu pokarmowego i gorączki. Aby go ugotować, musisz połączyć alkohol (70%) z drobno posiekanym batunem (4:1). Nalewka będzie gotowa po 7 dniach, wystarczy ją odcedzić. Weź 15-20 kropli, po rozcieńczeniu w 50 ml wody.

bulion pomaga w szybkim zmęczeniu. Aby go przygotować 1 łyżkę. świeżo zagotowana woda łączy się z 80 gramami drobno posiekanej cebuli, przykryj pojemnik pokrywką i odczekaj 30 minut.odcedzony napar pije 1 łyżkę. 2 razy dziennie po posiłku.

przeciwwskazania

jeśli zjesz zbyt dużo batunu, może to spowodować nerwowe nadmierne pobudzenie. Ostrożnie takie warzywa należy jeść w przypadku zapalenia żołądka, zapalenia trzustki, a także wrzodu dwunastnicy lub żołądka.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny