czosnek wiosenny

zielna bylina czosnek (allium sativum) jest gatunkiem należącym do rodzaju cebula z rodziny Amarylisaceae. Jego ojczyzną jest Azja Środkowa. Po raz pierwszy zaczęto go uprawiać w górach Uzbekistanu, Tadżykistanu, Turkmenistanu, północnego Iranu, Afganistanu i Pakistanu. Naukowcy udowodnili, że czosnek pochodzi z cebuli o długich końcach. Czosnek jest popularny we wszystkich krajach, jest ceniony za ostry smak i niezwykły ostry zapach. Jest jednak popularny nie tylko wśród kucharzy, ale jest również stosowany w medycynie, ponieważ od dawna wiadomo, że ta roślina ma właściwości lecznicze.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Ząbki czosnku sadzi się na otwartej glebie na początku wiosny po podgrzaniu gleby do 5-7 stopni.
  2. Oświetlenie . Potrzebuje dużo jasnego światła słonecznego.
  3. Grunt . Odpowiednia odżywcza uprawiana gleba gliniasta lub piaszczysta o neutralnej reakcji.
  4. podlewanie . Podczas aktywnego wzrostu nadziemnej części czosnku jest często i obficie podlewany. Od połowy do końca sezonu wegetacyjnego podlewanie jest zmniejszone do umiarkowanego, a jeśli regularnie pada deszcz, łóżko w ogóle nie może być podlewane.
  5. nawóz . Pierwszy górny opatrunek jest przeprowadzany najpierw przez wzrost liści, a powtarzany po połowie miesiąca, a do tego stosuje się nawóz zawierający azot, na przykład roztwór odchodów ptaków (1:12) lub dziewanny (1:10), można również wziąć napar z trawy. Podczas formowania zębów, które obserwuje się w ostatnich dniach czerwca lub w pierwszych dniach lipca, rośliny są nawożone popiołem drzewnym. Nie zaleca się karmienia czosnku dużą ilością nawozów mineralnych. W połowie sierpnia wszystkie opatrunki są zatrzymywane.
  6. rozmnażanie . Wegetatywne (ząbki).
  7. szkodliwe owady . Muchy cebulowe, wciornastki, ćmy, skrytobotniki, szemraki, nicienie łodygowe, roztocza korzeniowe i czworonożne roztocza czosnkowe.
  8. choroby . Czarna pleśń, Fusarium (zgnilizna DNA), peronosporoza (mączniak rzekomy) i biała zgnilizna.

funkcje czosnku wiosennego

czosnek ma lekko spłaszczoną zaokrągloną cebulę, która ma złożoną strukturę: w zatokach łusek powstaje 2-50 dzieci, które pokrywa twarda skórzasta łuska. Te dzieci są popularnie nazywane plasterkami lub zębami. Podłużne zęby w przekroju mają trójkątny kształt, pogrubiają się w kierunku środka i mają wypukłą powierzchnię zewnętrzną. Pokrywające się łuski zrazików mogą być pomalowane na jasnożółty, biały, ciemnofioletowy lub fioletowo-różowy. Wąskie rowkowane płytki liściowe mają lancetowaty wydłużony kształt, po niewłaściwej stronie są w kształcie kilu. Liście wyostrzają się do góry, mogą być wyprostowane lub opadające, ich szerokość może osiągnąć 10 mm, a długość waha się od 0,3 do 1 metra. Fałszywa łodyga takiej rośliny jest dość mocna, powstaje z faktu, że kolejny liść wyrasta z zatoki poprzedniej płytki liściowej. Wysokość strzałki Kwiatowej waha się od 0,6 do 1,5 m, na górze skręca się w spiralę i kończy kwiatostanem w kształcie parasola, A przed rozpoczęciem kwitnienia pokrywa go film. Skład kulistego kwiatostanu obejmuje sterylne kwiaty o jasnofioletowym lub białym kolorze, gęstą narzutę i żarówki. Owoc jest pudełkiem, w którym dojrzewają żarówki powietrzne, w związku z tym czosnku nie można rozmnażać w sposób nasienny, ponieważ nasiona w ogóle się nie tworzą. Jednak w gatunkach ozdobnych, a także w wieloletnim czosnku, szeroko uprawianym w Azji Środkowej, który nie tworzy cebuli, powstają nasiona.

sadzenie wiosennego czosnku w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

do rozmnażania czosnku wiosennego używa się tylko jego ząbków, sadzenie ich w otwartym terenie odbywa się na początku wiosny natychmiast po ogrzaniu gleby w miejscu do 5-7 stopni. Tworzenie i wzrost systemu korzeniowego i liści obserwuje się w temperaturze 4-10 stopni. Jeśli czosnek zostanie posadzony później niż to konieczne, będzie to miało negatywny wpływ na wydajność. Faktem jest, że gdy powietrze i gleba nagrzewają się do wyższych temperatur, z tego powodu krzewy przestają się rozwijać, a żarówki-formować. Jeśli właściwie zadbasz o czosnek i zapewnisz mu odpowiednie warunki do wzrostu, uprawa będzie dość prosta.

przygotowanie działki

uprawiana neutralna pod względem odżywczym gleba gliniasta lub gliniasta nadaje się do uprawy takiej rośliny. Strona powinna być słoneczna i mieć niezawodną ochronę przed zimnym północnym wiatrem. Obszary nizinne, w których pokrywa śnieżna nie spada przez długi czas i występuje stagnacja wody, są najmniej odpowiednie do uprawy czosnku.

przygotowanie miejsca do sadzenia takiej kultury zaczyna się jesienią. Aby to zrobić, gleba jest kopana na głębokość bagnetu łopaty, podczas gdy dodaje się do niej 3 łyżki.popiół drzewny, 5 litrów kompostu lub próchnicy i 10-15 gramów złożonego nawozu mineralnego na 1 metr kwadratowy działki. Wiosną, przed przystąpieniem do sadzenia, powierzchnię łóżka należy wygładzić grabią.

najlepsi poprzednicy

czosnek najlepiej rośnie na obszarach, na których uprawiano kapustę, ogórki, squash, cukinię i inne rośliny dyniowe, zboża i rośliny strączkowe, a także pikantne zioła. Najgorsze do uprawy czosnku nadają się obszary, na których wcześniej uprawiano ziemniaki lub marchewki. A te obszary, w których rosła cebula lub czosnek, można wykorzystać do uprawy tej kultury nie wcześniej niż po 3 lub 4 latach.

ponieważ czosnek jest w stanie odstraszyć ślimaki, wiertarki, ryjkowce i inne szkodliwe owady, zaleca się umieszczenie z nim łóżka obok róż, mieczyków, tulipanów, truskawek, ziemniaków, czarnych porzeczek, cebuli, pomidorów, ogórków i agrestu. Pamiętaj, że jeśli czosnek wiosenny zostanie posadzony w pobliżu grochu, kapusty lub fasoli, będzie on hamował te kultury.

zasady sadzenia

tuż przed sadzeniem z żarówki musisz oddzielić zęby. W takim przypadku zaleca się sadzenie tylko średnich (3-6 gramów) i dużych (więcej niż 6 gramów) plasterków, nie można ich obrać. Z cebul, na których uformowano tylko 2 lub 3 plastry, nie należy przyjmować materiału do sadzenia, ponieważ ten zdegenerowany czosnek nie nadaje się do rozmnażania. Sprawdź wszystkie plastry, powinny być sprężyste i nie zranione.

gdy przed sadzeniem pozostanie od 30 do 40 dni, całe główki czosnku należy wykopać w śniegu lub umieścić na półce lodówki przeznaczonej do warzyw. Przed sadzeniem przygotowane goździki umieszcza się na pół dnia w roztworze dezynfekującym nadmanganianu potasu (1%) lub siarczanu miedzi (1%). Zamiast tego zęby można umieścić w bardzo ciepłym miejscu (od 40 do 42 stopni) przez 8-10 godzin. Również do dezynfekcji materiału do sadzenia można użyć ługu popiołu, do przygotowania którego należy połączyć litr wody z 200 g popiołu, mieszaninę gotuje się przez pół godziny. Gdy ług ostygnie, zęby zanurza się w nim na kilka godzin.

aby pierwsze kiełki pojawiły się jak najszybciej, zaleca się kiełkowanie plasterków czosnku na początek w warunkach pokojowych. Zęby pokryte łuskami należy owinąć zwilżoną szmatką i umieścić w torbie z polietylenu na dwa lub trzy dni.

konieczne jest sadzenie czosnku w uprzednio zwilżonej glebie. Powierzchnia łóżka musi być wyrównana, a następnie wykonuje się na niej rowki o głębokości od 30 do 40 mm, a szerokość między nimi powinna wynosić od 25 do 30 centymetrów. Następnie rozprowadzają zęby, a odległość między środkowymi płatkami powinna wynosić co najmniej 8 centymetrów, a między dużymi-około 10-12 centymetrów. Nie należy wciskać plasterków w ziemię, ponieważ nie wpływa to dobrze na wzrost i rozwój systemu korzeniowego.

Pielęgnacja czosnku wiosennego

sadzonki czosnku wiosennego charakteryzują się bardzo wysoką odpornością na mróz, a ich wygląd obserwuje się w temperaturze 3-4 stopni. Bardzo łatwo jest wyhodować taką kulturę na swojej stronie, w tym celu krzewy należy chwastować, podlewać, karmić i regularnie rozluźniać powierzchnię gleby. Aby zmniejszyć liczbę pielenia i podlewania, zaleca się Wypełnienie powierzchni łóżka dwu - lub trzycentymetrową warstwą ściółki (torfem, humusem lub zgniłym obornikiem).

Jak podlewać

pamiętaj, że musisz prawidłowo podlewać taką roślinę przez cały sezon wegetacyjny. W pierwszej połowie sezonu wegetacyjnego krzewy wykazują intensywny wzrost części nadziemnej iw tym czasie muszą być często i obficie podlewane. Jeśli wierzchołki płyt liściowych zmieniają kolor na żółty lub wysychają, oznacza to zbyt rzadkie lub rzadkie podlewanie. Od połowy do końca sezonu wegetacyjnego podlewanie należy zmniejszyć do umiarkowanego, jeśli w tym czasie gleba jest przesycona wilgocią, może to spowodować pękanie cebul lub uszkodzenie ich chorób. Jeśli w tym czasie systematycznie pada deszcz, nie można w ogóle podlewać łóżka taką rośliną. Kiedy pada deszcz lub obszar jest podlewany, następnego dnia należy poluzować powierzchnię gleby.

nawóz

po pojawieniu się pierwszych kiełków w ogrodzie czosnek będzie potrzebował górnego opatrunku nawozem zawierającym azot. W tym celu możesz użyć naparu z trawy, próchnicy, roztworu odchodów ptaków (12:1) lub dziewanny (10:1), a także możesz wziąć nawozy mineralne. Takiej uprawy nie można karmić świeżym obornikiem. Ponowne karmienie odbywa się pół miesiąca po pierwszym, używając do tego płynnego roztworu odżywczego.

powstawanie zrazików obserwuje się w ostatnich dniach czerwca lub w pierwszych dniach lipca. W tym czasie krzewy potrzebują fosforu i potasu, dlatego zaleca się stosowanie naparu popiołu do karmienia. Podczas wszystkich górnego opatrunku czosnek jest koniecznie podlewany. Nawożenie kończy się w połowie sierpnia. Nie karm czosnku dużą ilością nawozów mineralnych, ponieważ może to prowadzić do gromadzenia się substancji szkodliwych dla ludzkiego ciała w cebulach.

choroby i szkodniki czosnku wiosennego

Możliwe problemy

czosnek ma dość wysoką odporność na szkodliwe owady i choroby, ale nadal mogą wystąpić z nim problemy. Tak więc szkodliwe owady mogą go uszkodzić, takie jak: muchy cebulowe, wciornastki, ćmy, skradacze, szemraki, nicienie łodyg, roztocza korzeniowe i roztocza czosnku czworonożnego. Może również cierpieć na czarną pleśń, Fusarium lub zgniliznę DNA, peronosporozę lub mączniaka rzekomego i białą zgniliznę. Konieczne jest monitorowanie stanu krzewów natychmiast po pojawieniu się kiełków.

obróbka

aby zapobiec pojawieniu się szkodliwych owadów, taka roślina jest karmiona siarczanem amonu. W połowie czerwca przeprowadza się ponowne karmienie. Wszystkie krzewy, które zostały uszkodzone przez szkodniki lub dotknięte chorobami, należy ostrożnie wykopać, a następnie sprawdzić ich system korzeniowy. Nie pozwól, aby nasadzenia zagęszczały się i w razie potrzeby przerzedzaj je.

aby zrozumieć, że na krzak wpływa choroba grzybowa, można następujące znaki: tworzenie się żółtych plam na liściach, pojawienie się płytki nazębnej na dnie żarówki lub między łuskami, kolor płytek liściowych zmienia się na żółty i wysychają, korzenie umierają. Jeśli pojawienie się zgnilizny jest związane z chorobą bakteryjną, wówczas na cebulkach powstają brązowe owrzodzenia, kolor łusek zmienia się i odczuwa się zapach zgnilizny. Aby wyleczyć krzewy dotknięte chorobą grzybiczą, spryskuje się je środkami takimi jak Gamair-TM lub Alirin-B.

aby pozbyć się roztoczy, wciornastków i innych szkodliwych owadów, łóżko należy spryskać roztworem biologicznym Bitoksybacyliny lub Lepidocydu. Jeśli nicienie łodygi osiądą na czosnku, niezwykle trudno będzie się go pozbyć. Jest to mały robak, który żywi się sokiem roślinnym, z tego powodu korzenie wysychają w dotkniętych krzakach, a pęknięcia pojawiają się na żarówce. Aby zapobiec pojawieniu się nicieni w nawach czosnku, zaleca się sadzenie cykorii lub nagietka.

aby czosnek był jak najmniej dotknięty chorobami i uszkadzany przez szkodniki, konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad agrotechnicznych takiej kultury i nie zapominanie o środkach zapobiegawczych. Pamiętaj również, że materiał do sadzenia i gleba na stronie wymagają obowiązkowego przygotowania przedsiewnego.

Czyszczenie i przechowywanie czosnku wiosennego

zbiór wiosennego czosnku odbywa się od połowy do końca sierpnia po tym, jak 2/3 jego liści zmieni kolor na żółty i polyagut. Nie można opóźnić zbioru, ponieważ z tego powodu łuski na cebulach pękają, goździki zaczną się rozpadać, a na dnie pojawią się nowe korzenie.

kiedy przed zbiorami pozostanie pół miesiąca, musisz całkowicie przestać podlewać czosnek. Ostrożnie oderwij glebę od żarówek, w tym przypadku wyschną i dojrzeją znacznie szybciej. Zbiory są zbierane w pogodny dzień, w tym celu krzaki są wykopywane widłami. Usuń resztki gleby z cebuli i rozłóż je do wyschnięcia. Aby to zrobić, czosnek można rozłożyć bezpośrednio na łóżku, gdzie wyschnie przez 5 dni. Jeśli zacznie padać deszcz, żarówki należy przenieść do suchego i dobrze wentylowanego pomieszczenia lub pod baldachimem. Suszone rośliny wraz z liśćmi i korzeniami. Po wyschnięciu cebul korzenie są skracane do maksymalnie 3 mm, liście są usuwane,a pędy są cięte, pozostawiając około 10 centymetrów. Następnie sortują żarówki według wielkości, po czym można je przechowywać. Aby to zrobić, wybierz suche i wentylowane pomieszczenie, a Temperatura powietrza może wynosić od 16 do 20 stopni lub od 2 do 4 stopni. Czosnek jest wiązany w wiązki lub tkany w warkocze lub można go po prostu umieścić w nylonowej pończochie lub siatkowej torbie i przechowywać w stanie zawieszenia. Również do przechowywania zbiorów można wlać do skrzynek z desek lub wiklinowych koszy. Jeśli czosnek jest przechowywany w naczyniach wykonanych ze szkła lub plastiku, zaleca się posypanie go gruboziarnistą solą, która doskonale pochłania wilgoć.

rodzaje i odmiany czosnku wiosennego

rozróżnij czosnek zimowy i wiosenny. W obu odmianach struktura jest podobna, ale w odmianach zimowych Duże goździki znajdują się w 1 rzędzie, a w wiosennych ― małe płaty są umieszczone w kilku rzędach. Ponadto w zimowym czosnku po dojrzewaniu w cebuli pozostaje część strzałki kwiatowej, która jest prętem dzielącym, a wokół niej są już umieszczone zęby, w odmianach wiosennych nie ma takiego pręta, ponieważ nie strzelają. Czosnek zimowy można sadzić w ziemi wiosną, ale jego cebule w tym przypadku nie podzielą się na zęby, ponieważ nie będą miały wystarczająco dużo czasu, dlatego zaleca się sadzenie go jesienią. Do rozmnażania odmian zimowych stosuje się żarówki i plastry.

aby zbiory czosnku wiosennego były bogate, należy uważnie rozważyć wybór odmiany. Ponieważ roślina ta negatywnie reaguje na nagłą zmianę warunków klimatycznych, do sadzenia należy wybrać odmiany strefowe. Wszystkie odmiany są podzielone na wczesne dojrzewanie, średnie dojrzewanie i późne dojrzewanie. Są one również podzielone na strzelające i nie strzelające, ale podział ten jest warunkowy, na przykład w ciepłym klimacie odmiany nie strzelające mogą wyrzucić strzałkę, a odmiany strzelające uprawiane w chłodnym klimacie mogą nie tworzyć szypułki. Najczęściej odmiany strzeleckie są uprawiane jako ozimki.

następujące odmiany czosnku wiosennego są najbardziej popularne wśród ogrodników:

  1. Guliwer . Ta odmiana o średnim okresie dojrzewania o uniwersalnym przeznaczeniu charakteryzuje się wysoką wydajnością, odpornością na choroby i długim przechowywaniem. Ta odmiana wiosenna jest największa, masa jej cebul może osiągnąć średnio 95-115 gramów,ale czasami mogą ważyć 250 gramów. Głowa jest pokryta łuskami o szarym kolorze, wewnątrz których tworzą się 4 lub 5 dużych płatków o ostrym smaku.
  2. Alejski . Taka wiosenna odmiana jest najlepsza z tych, które zostały zdegradowane do uprawy na średnich szerokościach geograficznych. Rośnie jednak dobrze w ciepłym, łagodnym klimacie. Jest dość produktywny, jego jedna żarówka ma średnio masę około 25 gramów. Goździki mają ostry smak. Ta odmiana jest niestabilna na Fusarium.
  3. Helenowski . Taka odmiana w połowie sezonu urodziła się stosunkowo niedawno. Jest to uniwersalny, nie wybuchający owoc i jest odporny na choroby i mróz. Gęste cebule mają masę około 35 gramów, zawierają 7-9 plasterków. Jeśli zbiory są prawidłowo przechowywane, zachowa swoje właściwości i smak przez kilka lat.
  4. Sochaczewska 56 . Ta wczesna odmiana daje stabilne zbiory, jest odporna na mróz i choroby. Żarówka jest pokryta gęstymi łuskami o białym kolorze,a jej masa może osiągnąć 45 gramów. W skład zębów wchodzi sacharoza, dzięki czemu są bardzo smaczne. Zebrane plony zachowują swoje właściwości przez półtora roku.
  5. Permiak . Odmiana nie dojrzewająca w średnim okresie dojrzewania, jest przeznaczona do uprawy w regionach północnych. Jedna cebula ma średnią masę około 35 gramów, zawiera 15-16 goździków. Zawierają dużo olejków eterycznych, więc ich smak jest bardzo ostry. Zebrane plony będą przechowywane nie dłużej niż 10 miesięcy.
  6. Victorio . Odmiana o średnim okresie dojrzewania charakteryzuje się wydajnością i półwysepowym smakiem. Jest zalecany do uprawy w ogrodach. Głowy ważą około 40 gramów, a ich skład obejmuje do 13 plasterków. Zbiory takiego czosnku mogą zachować swoje właściwości przez 8 miesięcy.
  7. Abrek . Odmiana o średnim okresie dojrzewania ma bardzo ostry smak. Żarówka waży około 25 gramów, a jej skład obejmuje od 13 do 16 goździków. Możesz przechowywać plony nie dłużej niż 7 miesięcy.
  8. Warszawa . Niedojrzała odmiana o średnim okresie dojrzewania charakteryzuje się lekko ostrym smakiem i wysoką wydajnością. Kształt cebul wielozębnych jest okrągły, ich średnia waga wynosi około 14 gramów, charakteryzują się dobrą jakością przechowywania.
  9. Jerszowski . Ta niestrudzona odmiana jest półwysepem i jest odporna na choroby. Głowy ważą średnio 35 gramów Colo, a ich skład może obejmować do 12 plasterków. Zbiory można przechowywać nie dłużej niż siedem miesięcy.
  10. Dziegciarski . Odmiana stworzona przez hodowców Uralu. Głowa waży około 38 gramów,a jej skład obejmuje od 15 do 18 ząbków. Jasnoczerwone zewnętrzne łuski pokrywają szlify w Kolorze Fioletowym. Kolor skórzastych łusek jest różowy. Biały miąższ zrazików ma ostry smak. Zbiory są przechowywane nie dłużej niż 10 miesięcy.

istnieją również zagraniczne odmiany czosnku wiosennego, które dobrze rosną na średnich szerokościach geograficznych. Najlepsze z nich:

  1. Kledor . Ta elitarna odmiana o średnim okresie dojrzewania została stworzona przez francuskich hodowców, jest odporna zarówno na choroby bakteryjne, jak i grzybicze. Średnica żarówki osiąga 4,5-5,5 cm, a jej skład obejmuje 16-20 dużych płatków, które są pokryte różową skorupą.
  2. Flavor . Ta francuska odmiana o średnim okresie dojrzewania jest szeroko rozpowszechniona w Europie Zachodniej i ma średni ostry smak. Żarówki ważą średnio około 80 gramów i pokrywają błyszczące łuski o różowawym kolorze. Jedna głowa zawiera 15-20 ząbków ułożonych w 2 rzędy, są małe i pomalowane w pastelowo-kremowym odcieniu. Jeśli taki czosnek jest prawidłowo przechowywany, zostanie zachowany do nowej uprawy.