Chrzanów

zielna bylina Chrzanowa (armoracia rusticana), chrzan rustykalny lub Chrzan pospolity, jest przedstawicielem rodzaju chrzanu z rodziny kapustowatych (krzyżowych). W warunkach naturalnych taką roślinę można spotkać na Kaukazie, Syberii i Europie, podczas gdy woli rosnąć w wilgotnych miejscach wzdłuż brzegów różnych zbiorników wodnych i rzek. Chrzan jest uprawiany we wszystkich krajach, w tym na Grenlandii. Już w starożytności w Grecji i Rzymie ludzie zaczęli go jeść. Pierwsze źródła pisane, w których znajduje się wzmianka o chrzanie, pochodzą z 9 wieku naszej ery, według naukowców w tym czasie zaczęto go uprawiać w Rosji. Był używany jako przyprawa do potraw z mięsa i ryb, dodawany starto do kwasu chlebowego, a także do różnych pikli. W Europie Zachodniej, a raczej w Niemczech, taką kulturę zaczęto ponownie uprawiać dopiero w XVI wieku, zaczęto ją przyprawiać różnymi potrawami, a także stosować jako dodatek do piwa i sznapsów. Następnie zaczęto go uprawiać w Skandynawii, we Francji i w Anglii, gdzie nazywano go również "rzodkiewką końską". W tym czasie chrzan był już używany, nie tylko dodając do różnych potraw, ale także jako środek ludowy o silnych właściwościach leczniczych.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . W ostatnich dniach marca lub w pierwszych dniach kwietnia.
  2. Oświetlenie . Potrzebuje jasnego światła słońca.
  3. Grunt . Piaszczysta, gliniasta lub czarna gleba, która musi być koniecznie pożywna.
  4. podlewanie . Konieczne jest systematyczne podlewanie, a od 1 do 2 wiader wody powinno wynosić od 1 metra kwadratowego działki. Jeśli latem pada regularnie, chrzan może obejść się bez podlewania.
  5. nawóz . Po raz pierwszy jest karmiony po utworzeniu pierwszych prawdziwych płyt liściowych, w tym celu stosuje się roztwór złożonego nawozu mineralnego. Po 15-20 dniach przeprowadza się ponowne karmienie, w tym celu stosuje się substancje organiczne, a raczej roztwór dziewanny.
  6. rozmnażanie . Wegetatywnie (części kłącza), rzadziej stosuje się metodę nasienną.
  7. szkodliwe owady . Pchły krzyżowe, pluskwy rzepakowe i kolendry, pluskwy kapuściane i ogniówki.
  8. choroby . Biała zgnilizna, Biel, verticyloza i mozaika wirusowa.

funkcje chrzanu

chrzan tworzy mięsiste i grube warzywa korzeniowe. Łodyga jest prosta i rozgałęziona, jej wysokość może wynosić od 0,5 do 1,5 metra. Bardzo duże miejskie podstawowe płytki liściowe mają podłużny owalny kształt, podczas gdy u podstawy są w kształcie serca. Górne płytki liściowe są całkowicie liniowe, a dolne są pierzaste. W białych kwiatach długość płatków sięga 0,6 cm owoce są spuchniętymi strąkami o podłużnym owalnym kształcie, których długość wynosi 0,5-0,6 cm, na powierzchni skrzydeł znajduje się wzór żyłki siatkowej. Wewnątrz strąków znajdują się gniazda, w których znajdują się 4 nasiona. Ta wieloletnia roślina wyróżnia się niesamowitą bezpretensjonalnością i mrozoodpornością. Po posadzeniu go raz nie będzie można się go pozbyć, ponieważ zachowuje się niezwykle agresywnie podobnie do chwastów.

skład każdej części krzewu zawiera olejek eteryczny o ostrym zapachu i smaku. Sok z korzenia takiej rośliny zawiera kwas askorbinowy, tiaminę, ryboflawinę, karoten, skrobię, węglowodany, olej tłuszczowy, substancje żywiczne i białko lizozym, które ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Skład rośliny okopowej obejmuje sole mineralne wapnia, potasu, magnezu, siarki, fosforu, miedzi i żelaza. Oficjalna medycyna od dawna wiadomo, że chrzan ma silne właściwości lecznicze, dzięki czemu przyczynia się do poprawy aktywności jelit, ma działanie żółciopędne, przeciwskurczowe i wykrztuśne. Jest stosowany podczas leczenia chorób przewodu pokarmowego, wątroby i pęcherza moczowego, przeziębienia, dny moczanowej i reumatyzmu.

sadzenie chrzanu w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzenie chrzanu na otwartej glebie odbywa się wczesną wiosną, a raczej w ostatnich dniach marca (jeśli jest ciepły) lub w kwietniu. Ta kultura nie boi się mrozu ani zimna. Do sadzenia takiej rośliny idealny jest mały, dobrze oświetlony obszar położony w pobliżu ogrodzenia.

najbardziej popularna jest wegetatywna metoda rozmnażania chrzanu przez części kłącza. Można go jednak wyhodować z nasion, ale ta metoda jest stosunkowo pracochłonna, za co ogrodnicy jej nie lubią.

gleba do chrzanu

ta kultura dobrze rośnie w pożywnej glebie, którą może być czarna ziemia, glina lub glina piaszczysta. Jeśli odpowiednio przygotujesz gliniastą glebę, na niej taka roślina będzie się rozwijać i rosnąć w normalnym zakresie. Aby to zrobić, w miesiącach jesiennych, podczas kopania takiego obszaru, piasek, torf, a także obornik należy wprowadzić do gleby (na 1 metr kwadratowy od 10 do 12 kilogramów). Jednocześnie wiosną minerały są wprowadzane do gleby: 30 gramów superfosfatu, soli potasowej i azotanu amonu na 1 metr kwadratowy działki. Jeśli do uprawy takiej rośliny okopowej wybrano miejsce z odpowiednią glebą, zaleca się stosowanie nawozów organicznych pod poprzednią uprawą, na przykład: rośliny strączkowe lub zboża.

zasady sadzenia

zbiór sadzonek korzeniowych powinien być przeprowadzany jesienią wraz ze zbiorami. Do przechowywania są czyszczone w piwnicy lub piwnicy, Zakopane w suchych trocinach lub piasku. Zbiór sadzonek korzeniowych można również przeprowadzić na początku okresu wiosennego, zanim płytki liściowe pojawią się na krzakach. Gdy do sadzenia w ziemi pozostanie 10-15 dni, sadzonki należy wyjąć z magazynu i przykryć wilgotną szmatką, usunąć w ciepłe miejsce. Jest to konieczne, aby kiełkować pąki.

przed przystąpieniem do sadzenia konieczne jest oddzielenie procesów bocznych od głównego korzenia, których długość nie powinna przekraczać 25 centymetrów, a ich średnica powinna osiągnąć ― do 1,2 centymetrów. Jeśli cięcie jest bardzo długie, należy je podzielić na części, podczas gdy dolne cięcie powinno być ukośne, a górne ― poziome. Następnie lądują na wcześniej przygotowanym obszarze, należy zauważyć, że na 1 metrze kwadratowym nie powinno być więcej niż 4-6 krzewów. Podczas sadzenia sadzonek odległość między nimi powinna wynosić od 0,3 do 0,4 m, a szerokość między rzędami powinna być utrzymywana w zakresie od 0,65 do 0,7 m.aby zebrać bogate zbiory równych roślin okopowych, sadzonki należy przygotować przed sadzeniem. Weź do tego grubą szmatkę i przetrzyj ją środkową częścią cięcia, w wyniku czego usuniesz z niej nadmiar pąków, podczas gdy pozostaną tylko górne pąki do formowania liści, a dolne do tworzenia systemu korzeniowego. Podczas sadzenia takiego warzywa w celu uzyskania materiału do sadzenia kiełkujące pąki nie są konieczne, w tym przypadku korzeń krzewu będzie bardzo rozgałęziony i można uzyskać dużą liczbę sadzonek.

konieczne jest sadzenie sadzonek w otwartej glebie pod nachyleniem, podczas gdy ich wierzchołek jest zakopany w ziemi tylko o 50 mm, a dolna część ― o 100 mm.aby rozmnażać takie warzywo, odpowiednie są również małe kawałki korzeni, których grubość nie powinna być większa niż 25 mm, a długość ― do 80 mm, należy je sadzić w glebie poziomo, nie trzeba usuwać z nich pąków.

sadzenie chrzanu przed zimą

ta roślina jest sadzona w ziemi jesienią w taki sam sposób, jak wiosną. W takim przypadku zaleca się wybranie miejsca, w którym wcześniej uprawiano pomidory lub ziemniaki, a wszystkie niezbędne substancje organiczne należy wprowadzić do gleby przed sadzeniem takich upraw. Wszystkie chwasty i resztki roślin należy usunąć z witryny, a kiedy zostaną wykopane, możesz rozpocząć sadzenie chrzanu. Najlepiej sadzić chrzan przed zimą w połowie października.

opieka nad chrzanem

Po tym, jak kiełki chrzanu pojawią się z gleby, będą musiały zostać przerzedzone. Podczas tej procedury należy usunąć wszystkie słabe i słabo rozwinięte kiełki, pozostawiając najsilniejsze. W lipcu boczne gałęzie są przycinane z korzenia, w tym celu należy je ostrożnie wykopać i usunąć z górnej części (do 0,25 m) wszystkich istniejących korzeni bocznych. Po przetworzeniu wszystkich kłączy ponownie są ostrożnie pokryte ziemią, która jest następnie dokładnie zagęszczana i podlewana. Jednocześnie staraj się, aby w pobliżu kłącza nie było pustek. Reszta opieki nad taką rośliną jest bardzo prosta, należy ją podlewać w odpowiednim czasie, chwastować, poluzować powierzchnię gleby w pobliżu krzewów, a także zapewnić ochronę przed różnymi szkodliwymi owadami i chorobami.

podlewanie

przez cały sezon wegetacyjny podlewanie takiego warzywa powinno być systematyczne. Podczas takiej procedury 1-2 wiadra wody należy zużyć na 1 metr kwadratowy działki. Szczególną uwagę zwraca się na podlewanie podczas długotrwałej suszy. Jeśli latem systematycznie pada deszcz, chrzan może obejść się bez podlewania, ponieważ jeśli ciecz stagnuje w glebie, z tego powodu na korzeniach może pojawić się zgnilizna, która spowoduje utratę wszystkich zbiorów.

nawóz

po pojawieniu się pierwszych płyt liściowych krzewy należy karmić kompleksem mineralnym, w tym celu weź 8 gramów superfosfatu, 5 gramów azotanu amonu i taką samą ilość soli potasowej na 1 metr kwadratowy łóżek. Jeśli wzrost i rozwój krzewów jest bardzo powolny, to 15-20 dni po pierwszym zastosowaniu nawozu należy je karmić roztworem dziewanny (1:10).

szkodniki i choroby chrzanu

chrzan jest bardziej odporny na choroby niż inne kultury należące do rodziny krzyżowej. Jeśli taka roślina nie jest dobrze pielęgnowana lub nie zapewnia optymalnych warunków do wzrostu, wówczas na krzaki może wpływać pościel, mozaika, biała zgnilizna lub verticilloza. Takie warzywa korzeniowe mogą zaszkodzić pchłom krzyżowym, robakom rzepakowym i hodowcom kwiatów, robakom kapuścianym i ogniom.

do tej pory choroby wirusowe są uważane za nieuleczalne, więc jeśli chrzan uderzy w mozaikę lub więdnięcie verticillias, wówczas takie krzewy należy wykopać i zniszczyć. Jeśli roślina zostanie dotknięta białą zgnilizną lub bielizną, które są chorobami grzybiczymi, można je wyleczyć dopiero na samym początku rozwoju choroby. Aby to zrobić, są one traktowane roztworem leku zawierającym miedź (na przykład: siarczan miedzi, Tiovit Jet, płyn Bordeaux, Oxychom lub inny podobny środek).

aby zapobiec pojawieniu się szkodliwych owadów na roślinach, konieczne jest przestrzeganie zasad techniki rolniczej tej kultury: przestrzeganie zasad płodozmianu, usuwanie chwastów z terenu na czas, po zebraniu plonu, miejsce należy oczyścić z resztek roślin, a następnie poddać je głębokiemu kopaniu. Leki owadobójcze mogą również pomóc w zwalczaniu szkodników. Jeśli pluskwy i pchły osiadły na krzakach, należy je spryskać roztworem Foxim lub Actellik, ogień i zjadacze kwiatów są niszczone przez Etafos, Cymbush lub Zolon.

należy pamiętać, że na 20 dni przed zbiorem należy przerwać wszystkie zabiegi środkami chemicznymi. Należy pamiętać, że krzewy osłabione niewłaściwą opieką najczęściej chorują, a szkodliwe owady również wolą się na nich osiedlać. A jeśli właściwie opiekujesz się chrzanem i przestrzegasz zasad techniki rolniczej, będziesz w stanie chronić go przed wieloma chorobami i szkodnikami.

Czyszczenie i przechowywanie chrzanu

już w sierpniu zaczynają ciąć liście chrzanu, jest używany jako przyprawa podczas konserwowania pomidorów, ogórków i innych warzyw. Jednocześnie pamiętaj, że jeśli wycinasz wszystkie płytki liści z krzaka, ma to bardzo negatywny wpływ na rozwój kłącza. Przycinanie liści powinno odbywać się na wysokości od 10 do 15 centymetrów od powierzchni gleby, w tym przypadku zarówno wierzchołkowy pączek, jak i liść pozostaną nienaruszone.

masowe zbieranie roślin okopowych odbywa się w ostatnich dniach października lub w pierwszych dniach listopada, zanim zaczną się przymrozki, w tym czasie liście stają się żółte i zaczynają wysychać. Podczas sadzenia dużych sadzonek zbiór odbywa się w tym samym sezonie. Jeśli posadzono stosunkowo małe sadzonki korzeniowe, wówczas normalne rośliny okopowe z nich wzrosną dopiero w następnym sezonie. Przed przystąpieniem do zbioru wszystkie liście należy odciąć z krzaków, a następnie za pomocą łopaty kłącza są wykopywane i wyciągane z gleby. Pamiętaj, że jeśli w ziemi pozostanie co najmniej kilka małych korzeni, to w przyszłym roku będą one bardziej podobne do chwastów. Gdy korzenie zostaną usunięte z gleby, należy je usunąć w chłodnym pomieszczeniu, nie należy ich dokręcać. Następnie usuwa się z nich resztki gleby i gałęzie boczne, miejsca cięcia są koniecznie pokryte jodem. Do wyschnięcia chrzan jest usuwany w ciepłym, dobrze wentylowanym miejscu przez 24 godziny.

do przechowywania roślin okopowych stosuje się drewniane pudełka, na których dnie należy wlać warstwę gleby, podczas gdy są one układane w rzędach, aby ich powierzchnie się nie dotykały. Po ułożeniu rzędu chrzanu należy go wlać czystym piaskiem. Gdy warzywo zostanie umieszczone w pudełkach, jest przechowywane w piwnicy lub piwnicy. Warzywa korzeniowe można również umieścić na półce lodówki do przechowywania, ale w tym przypadku jego długość nie powinna przekraczać 0,3 m, a każdy z nich musi być owinięty folią spożywczą, w której nie zapomnij zrobić kilku otworów wentylacyjnych. Na półce lodówki przeznaczonej do warzyw chrzan zachowuje swoje właściwości przez około 20 dni. Po zamrożeniu można go przechowywać do 6 miesięcy, w tym celu skórkę usuwa się z rośliny okopowej i kroi w kostki, po usunięciu z nich wilgoci (można użyć chusteczek) wlewa się je do torby z polietylenu i usuwa do zamrażarki.

w razie potrzeby chrzan można wysuszyć. Aby to zrobić, korzeń należy pokroić w małe plastry, które układa się na blasze do pieczenia w 1 warstwie, po czym usuwa się go do piekarnika na 90 minut.w takim przypadku temperatura nie powinna przekraczać 60 stopni. Suchy i utwardzony korzeń jest mielony, w tym celu można użyć kilku urządzeń: tarki, młynka do kawy lub moździerza. Powstały proszek należy wlać do pojemnika wykonanego z porcelany lub szkła, który jest zamknięty pokrywką. Przed użyciem gotowego proszku zgodnie z jego przeznaczeniem należy go zmieszać z wodą, aby się namoczył. Okres przechowywania suszonego chrzanu wynosi nie więcej niż dwa lata.

takie warzywo można marynować. Aby to zrobić, weź 1 kilogram warzyw korzeniowych, które należy oczyścić i spłukać. Ich Tinder na tarce lub przepuszcza się przez maszynę do mięsa, a powstałą masę szczelnie umieszcza się w słoiku ze szkła, który należy wcześniej wysterylizować, po czym marynatę wlewa się do pojemnika. Aby go przygotować w 1 łyżce wrzącej wody, włóż 1 dużą łyżkę soli i granulowanego cukru, gdy marynata zostanie usunięta z pieca, dodaj ½ łyżki.ocet jabłkowy (6%). W razie potrzeby można użyć 1 dużej łyżki kwasu cytrynowego do zastąpienia octu. Świeżo zagotowana marynata wlewa się do słoika z chrzanem, który zwija się z góry sterylizowaną metalową pokrywką. Marynowane warzywo zachowuje swoje właściwości przez kilka lat.

rodzaje i odmiany chrzanu

poniżej zostaną szczegółowo opisane odmiany chrzanu, które są uważane za najlepsze:

  1. ATLANT, czyli dziki . Ta odmiana o średnim okresie dojrzewania jest odporna na suszę, mróz i wilgoć. Długość rośliny okopowej może wynosić od 0,2 do 0,5 m, osiąga 40-50 mm średnicy i waży 190-380 gramów. Kolor niezbyt soczystego gęstego miąższu jest mlecznobiały.
  2. Wałkowski . Taka późna odmiana ma odporność na choroby i muszki krzyżowe. Cylindryczna roślina okopowa o jasnożółtym kolorze osiąga długość 0,5-0,6 m, a średnica wynosi 20-30 mm. średnio korzeń waży około 150 gramów.
  3. Suzdalski . Równe warzywo korzeniowe nie ma bocznych odgałęzień, jego długość wynosi około 0,3 m, a średnica osiąga - 30 mm. jego biały miąższ jest soczysty i bardzo ostry.
  4. Tolpuchowski . Rośliny okopowe w takiej późnej odmianie osiągają długość od 25 do 35 centymetrów i ważą 65-250 gramów.

oprócz tych odmian chrzanu wśród ogrodników popularne są takie jak: Ryga, Jełgawski, Łotewski, rostowski, Wołkowski, Marune, Boris Jelcyn itp.

ogrodnicy uprawiają również roślinę Katran, która jest krewnym chrzanu i wyróżnia się bezpretensjonalnością, odżywianiem i odpornością na mróz. Roślina ta jest również stosowana jako roślina lecznicza, zawiera dużą ilość minerałów i witamin. Pomimo wszystkich zalet nie jest uprawiany tak szeroko jak chrzan, chociaż ponadto nie rośnie na miejscu jak agresywny chwast. Katran ma duże zielonkawe płytki liściowe z niebieskim połyskiem. Są gotowane i podawane jako dodatek do potraw z mięsa i ryb.