kukurydza

kukurydza roślinna (ZEA) należy do rodzaju zbóż, który łączy 6 gatunków. Jednak uprawiany jest tylko jeden gatunek-roczna kukurydza cukrowa (Zea mays), to zboże było pierwszym, które człowiek zaczął uprawiać. Zaczęto go uprawiać 7-12 tysięcy lat temu i stało się to na terytorium współczesnego Meksyku. Rozprzestrzenianie się Kultury w Mezoameryce rozpoczęło się w 15 W pne, w tym samym czasie ludzie potrzebowali nowych odmian kukurydzy, co skłoniło ich do eksperymentów hodowlanych. Z tego powodu w 12-11 BC urodziła się duża liczba odmian takiej rośliny. Współcześni naukowcy są przekonani, że dzięki kukurydzy powstały wszystkie starożytne cywilizacje, które żyły w Ameryce (Majowie, Olmekowie, Aztekowie). Faktem jest, że od uprawy kukurydzy pochodzi wysoko rozwinięte rolnictwo, a bez niego rozwinięte społeczeństwo nie mogłoby powstać. Jeszcze zanim Europejczycy podbili Amerykę, kukurydza rozprzestrzeniła się na terytorium obu Ameryk, tam była uprawiana przez Irokezów od 10 do 16 w naszej erze. Taka kultura została wprowadzona na terytorium Europy w 15 V, po czym rozprzestrzeniła się na cały świat.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Siew nasion kukurydzy na sadzonki odbywa się w pierwszych dniach maja, aw połowie czerwca roślina jest przesadzana na otwartym terenie. Wysiew nasion na otwartej glebie przeprowadza się dopiero po ogrzaniu do 10-12 stopni.
  2. Oświetlenie . Potrzebuje dużo jasnego światła słonecznego.
  3. Grunt. nadaje się lekko kwaśna lub neutralna gleba gliniasta, piaszczysta lub torfowa.
  4. podlewanie . Konieczne jest utrzymanie wilgotności gleby w ogrodzie na poziomie od 70 do 80 procent, a przy podlewaniu kroplowym na 1 krzak należy zużyć od jednego do dwóch litrów wody. Po posadzeniu i przed utworzeniem 7 płyt liściowych na roślinach należy podlewać umiarkowanie, a następnie podlewanie staje się bardziej obfite i częste. Po rozpoczęciu ciemnienia nici na kolbach konieczne będzie stopniowe zmniejszanie podlewania do umiarkowanego.
  5. nawóz . Taka kultura przez cały sezon wegetacyjny, aż do całkowitego dojrzewania nasion, potrzebuje azotu. Jednak większość z nich będzie musiała zostać wykonana podczas tworzenia kwiatostanów. Potas jest niezbędny dla rośliny od początku do połowy sezonu wegetacyjnego, po czym jego ilość w nawozie musi być stopniowo zmniejszana. Kukurydza potrzebuje fosforu stale, ale w stosunkowo małych ilościach. Potrzebuje również cynku, miedzi, manganu i boru, roztworem tych substancji należy spryskać liście krzewów.
  6. rozmnażanie . Nasiona.
  7. szkodliwe owady . Wireworm, falsyfikaty, szufelki, ćmy łąkowe i kukurydziane oraz Szwedzkie muchy owsiane.
  8. choroby . Dotyczy to Fusarium kolb i sadzonek, robaka robaczkowego, zgnilizny korzeni łodygi i pitiozy, czerwonej zgnilizny kolb, rdzy, zakurzonej i pęcherzykowej głowy.

cechy kukurydzy

Kukurydza cukrowa to roślina zielna o silnym wzroście, której wysokość może sięgać trzech metrów, a nawet więcej. Włóknisty system korzeniowy krzewów jest bardzo dobrze rozwinięty I wchodzi w ziemię na głębokość od 100 do 150 cm, korzenie powietrzne wspierające czasami tworzą się na dolnych węzłach łodyg, nadają krzakowi dużą stabilność, a także odżywiają go wodą i niezbędnymi elementami i substancjami. Niekompletna, wyprostowana łodyga osiąga średnicę do 70 mm. duże płytki liściowe w kształcie liniowo-lancetowatym mogą mieć szerokość około 10 centymetrów, a długość do 100 centymetrów. Na jednym krzaku może rosnąć od 8 do 42 płyt liściowych. Kwiaty są tej samej płci. W górnej części łodyg rosną kwiatostany w kształcie wiechy składające się z męskich kwiatów, podczas gdy kobiety znajdują się na kolbach gęsto otoczonych owijkami w kształcie liści, rosną w kątach liści. Waga kolby może wynosić od 0,03 do 0,5 kg, a długość ― od 0,04 do 0,5 m, może osiągnąć średnicę od 200 do 100 mm.na jednym krzaku niezwykle rzadko rośnie więcej niż dwa kolby, z okładów w górnej części których wystają słupki zebrane w wiązkę, pozornie podobne do kępki włosów. Z męskich kwiatów pyłek z udziałem wiatru uderza w te kolumny, co prowadzi do zapłodnienia, w wyniku czego powstają duże ziarna, które są owocami tej rośliny. Na trzonie kolby ziarna są umieszczone w pionowych rzędach, podczas gdy są one bardzo ściśle dociśnięte do siebie. Kształt ziarna może być sześcienny lub okrągły. Na jednym kolbie może powstać około 1000 ziaren, które mogą mieć jasnoczerwony, fioletowy, żółty, niebieski i prawie czarny kolor.

uprawa kukurydzy z nasion

siew

kukurydza jest uprawiana wyłącznie z nasion, podczas gdy istnieją dwa sposoby: bez sadzonek i przez sadzonki. Taką roślinę można wysiewać na sadzonkach w doniczkach torfowych o średnicy dochodzącej do 12 centymetrów lub w kasetach, a objętość komórek powinna wynosić 45 cm 2 . Do napełniania pojemników stosuje się podłoże składające się z dobrze ustrukturyzowanej gleby darniowej, która jest połączona ze zgniłym humusem (1:1). Aby zwiększyć pojemność wilgoci mieszanki gleby, można wlać do niej trochę hydrożelu, ale należy pamiętać, że może wchłonąć do 500 objętości wody. Dzięki hydrożelowi sadzonki będą musiały być podlewane 3-5 razy rzadziej, ponieważ kryształy, które wchłonęły ciecz, stopniowo uwalniają wodę, jednocześnie przekazując ją do podłoża. Siew nasion odbywa się w pierwszych dniach maja, ale wymagają one obowiązkowego przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, należy je umieścić na 5-7 dni w zwilżonym bibule filtracyjnej lub szmatce i pozostawić w temperaturze pokojowej do kiełkowania. W każdej komórce należy wysiać kilka ziaren, aw doniczce-3 lub 4 sztuki. Sadzi się je w podłożu na głębokość 30-40 mm, a następnie uprawy podlewa się ciepłym roztworem Fundazolu (na 1 wiadro wody 4 gramy), po czym umieszcza się je na dobrze oświetlonym parapecie o orientacji południowo-wschodniej lub wschodniej.

uprawa sadzonek kukurydzy

sadzonki charakteryzują się wyjątkowo powolnym wzrostem. W takim przypadku eksperci radzą, natychmiast po pojawieniu się sadzonek, dodatkowo podświetlić je lampą fluorescencyjną lub fitolampem. Podczas wzrostu sadzonki będą potrzebować 1-2 górnego opatrunku, do tego można użyć Terraflex, Kemiru-Hydra, Polifid lub Master. Gdy rośliny utworzą 3 lub 4 płytki liściowe, sadzonki należy przerzedzić, w tym celu w każdej doniczce pozostawia się parę najsilniejszych sadzonek, aw komórkach ― po jednym, podczas gdy wszystkie dodatkowe rośliny będą musiały zostać przycięte ostrymi nożyczkami bezpośrednio nad powierzchnią podłoża. Po utworzeniu 4 lub 5 płyt liściowych zaczynają rosnąć szybciej. Kiedy przed przesadzeniem roślin na otwartą glebę pozostanie około 7 dni, przystąp do ich stwardnienia. Aby to zrobić, krzewy są przenoszone codziennie na świeże powietrze, podczas gdy musisz wybrać zacienione miejsce. Wydłużenie czasu trwania takich procedur powinno być stopniowe, a po tygodniu powinny już znajdować się na ulicy przez całą dobę.

Pick-Up

zbieranie sadzonek kukurydzy nie jest przeprowadzane, ponieważ sadzonki reagują bardzo negatywnie na tę procedurę.

sadzenie kukurydzy w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

przesadzanie sadzonek kukurydzy odbywa się w pierwszej połowie czerwca, podczas gdy zagrożenie mrozem powrotnym powinno pozostać w tyle. Należy również pamiętać, że jeśli Temperatura powietrza spadnie do 3 stopni, doprowadzi to do spowolnienia wzrostu sadzonek lub może się całkowicie zatrzymać. Jeśli Na zewnątrz jest jeszcze zimniej, spowoduje to śmierć sadzonek. Taka roślina wyróżnia się ciepłolubnością, dlatego do jej uprawy należy wybrać dobrze oświetlony obszar, który ma niezawodną ochronę przed podmuchami wiatru.

odpowiednia gleba

najlepiej taka kultura rośnie w luźnej, odżywczej, przepuszczalnej dla powietrza i wilgoci czarnej ziemi, a jej najlepszymi poprzednikami są: ziemniaki, cukinia, ogórki, kapusta, buraki, pomidory i squash. Przygotowanie terenu powinno odbywać się jesienią, w tym celu usuwa się z niego całą trawę chwastów, przeprowadza się głębokie kopanie, a gnijący obornik jest wprowadzany do gleby. Jeśli gleba jest zbyt ciężka, to wiosną należy ją poluzować, w tym celu dodaje się do niej trociny lub słomę pokrojoną na kawałki, a następnie powierzchnię należy wygładzić.

zasady lądowania na otwartym terenie

po przygotowaniu terenu należy na nim wykonać otwory do sadzenia, a odległość między nimi powinna wynosić około 0,5 m.następnie sadzonki są dobrze podlewane i ostrożnie przenoszone do otworów wraz z kawałkiem ziemi. Staraj się, aby bryła ziemi nie została uszkodzona podczas sadzenia, ponieważ może to spowodować, że krzew nie zapuści korzeni.

należy zastosować schemat sadzenia, który powinien uwzględniać cechy rozwoju kukurydzy. Szerokość między rzędami powinna wynosić 150 cm, a później można w nich sadzić melony. Aby poprawić fotosyntezę, krzewy w sąsiednich rzędach muszą być sadzone w szachownicę. Ponadto ten schemat sadzenia jest bardzo wygodny do stosowania nawadniania kroplowego.

co uprawiać po kukurydzy?

jeśli w sezonie wegetacyjnym przeprowadzono wszystkie niezbędne nawożenie tej kultury, to ten obszar jest idealny do uprawy kopru, cukinii, bazylii, szałwii lub buraków.

pielęgnacja kukurydzy

niedoświadczeni ogrodnicy uważają, że kukurydza jest mało wymagająca w pielęgnacji, dlatego tylko ją podlewają i od czasu do czasu usuwają chwast z witryny. Ale jeśli zostanie niewłaściwie potraktowany, może to spowodować skąpe zbiory, a także zubożenie gleby na stronie. Sadzone sadzonki muszą zapewnić dobrą opiekę, dopóki nie staną się silniejsze, będą potrzebować systematycznego pielenia, podlewania. A także musi być koniecznie hilling, w tym przypadku krzaki będą rosły potężne dodatkowe korzenie w dolnej części łodygi, dzięki czemu staną się bardziej stabilne, a ich wzrost i rozwój poprawią się. Ponadto powierzchnia gleby w przejściach w sezonie wegetacyjnym musi być poluzowana kilka razy, podczas gdy kukurydza musi być karmiona w odpowiednim czasie, a także zapewniać ochronę przed szkodliwymi owadami i chorobami, a taka kultura ma wiele.

Jak podlewać

ta kultura jest kochająca wilgoć. W ciągu dnia 1 krzew jest w stanie wchłonąć od 2 do 4 litrów wody, ale należy unikać stagnacji płynu w glebie, ponieważ w tym przypadku system korzeniowy nie będzie miał wystarczającej ilości powietrza, co doprowadzi do jego śmierci, wzrost krzewu zatrzyma się, a jego liście będą miały fioletowy odcień. W takim przypadku zbiory będą zagrożone. Optymalna wilgotność gleby, którą zaleca się stale utrzymywać, wynosi od 70 do 80 procent, co oznacza, że podczas podlewania na 1 krzak należy wydać od 1 do 2 litrów płynu. Jeśli nie ma możliwości systematycznego podlewania kukurydzy, eksperci zalecają częste spulchnianie powierzchni gleby w pobliżu krzaków, w którym to przypadku woda pozostanie w glebie przez dłuższy czas. Prawdopodobnie dlatego wielu ogrodników nazywa rozluźnienie "suchym nawadnianiem". Po przesadzeniu sadzonek do łóżka konieczne będzie umiarkowane podlewanie. Jednak gdy na roślinach utworzy się 7 płyt liściowych, wymagany będzie stopniowy wzrost obfitości i częstotliwości podlewania, należy zatrzymać się, gdy rozpocznie się okres masowego wzrostu wiechy. Po rozpoczęciu ciemnienia nici na kolbach konieczne będzie zmniejszenie podlewania do umiarkowanego, co jest również wykonywane stopniowo. Doświadczeni ogrodnicy zalecają stosowanie systemu nawadniania kroplowego, aby utrzymać optymalną wilgotność gleby na łóżku z kukurydzą, w tym przypadku ciecz, a także te użyteczne substancje, które są w niej rozpuszczone, trafią bezpośrednio do systemu korzeniowego krzewów. Dzięki temu możesz zaoszczędzić nie tylko wodę i nawóz, ale także czas, a także wysiłek.

nawóz

przygotowując miejsce do sadzenia w ziemi, zaleca się stosowanie wszystkich niezbędnych nawozów mineralnych, a także substancji organicznych. Ale nawet jeśli to zrobisz, przez cały sezon wegetacyjny krzewy nadal będą musiały być nawożone. Wynika to z faktu, że w tej roślinie wzrost zielonej masy obserwuje się przez cały sezon wegetacyjny, w związku z tym należy go karmić od wiosny do jesieni. Ponadto należy wziąć pod uwagę, że kukurydza w każdym okresie wzrostu potrzebuje pewnych składników odżywczych. Jeśli podczas przygotowywania terenu do gleby zostaną wprowadzone wszystkie substancje, których roślina będzie potrzebować w sezonie wegetacyjnym, to z powodu ich zbyt dużej liczby krzewy mogą bardzo ucierpieć.

nawożenie azotem odbywa się aż do dojrzewania nasion. Jednak przede wszystkim krzewy potrzebują tego elementu od momentu sadzenia w otwartej glebie do formowania kwiatostanów. Od początku do połowy sezonu wegetacyjnego roślina aktywnie wchłania potas z gleby, podczas gdy w drugiej połowie z krzaków pierwiastek ten ponownie przenosi się do ziemi. Taka kultura potrzebuje niewielkiej ilości fosforu, ale przez cały sezon wegetacyjny. Fosfor zaczyna być wprowadzany do ziemi już na etapie przygotowania terenu, a po dojrzewaniu ziaren przestaje to robić. Oprócz opisanych powyżej pierwiastków roślina ta potrzebuje pierwiastków śladowych, a mianowicie cynku, manganu i niewielkiej ilości miedzi i boru. Należy pamiętać, że w glebie kwaśnej jest bardzo mało wapnia, aw glebie alkalicznej występuje niedobór miedzi i boru. Jeśli krzakom brakuje pierwiastków śladowych, należy je karmić roztworem składników odżywczych na liściach.

po raz pierwszy krzewy są z reguły karmione podczas formowania 3-4 płyt liściowych, podczas gdy konieczne jest użycie roztworu odchodów ptaków lub gnojowicy. Po raz drugi są karmione solą potasową (na 1 metr kwadratowy od 15 do 20 gramów), azotanem amonu (na 1 metr kwadratowy od 15 do 20 gramów) i superfosfatem (na 1 metr kwadratowy od 30 do 50 gramów). W przypadku braku konkretnych składników odżywczych liście krzewów należy spryskać roztworem. Jeśli występuje opóźnienie nawożenia, oznacza to, że kukurydza potrzebuje boru, a jeśli na powierzchni jej płytek liściowych powstają białe paski, oznacza to brak cynku.

choroby i szkodniki kukurydzy

choroby kukurydzy ze zdjęciami i nazwami

kukurydza jest dotknięta bardzo dużą liczbą chorób, a różne szkodliwe owady mogą się na niej osiedlić. Najczęściej na taką roślinę wpływa Fusarium kolb i sadzonek, helmintosporiosis, zgnilizna korzeni łodygi i pitiozy, czerwona zgnilizna kolb, rdza, zakurzona i pęcherzowa Głowa.

Fusarium kolb

w rolnictwie Fusarium Kolb jest bardzo powszechne, a jeśli pogoda jest mokra lub deszczowa przez długi czas, może wystąpić epidemia tej choroby. Pierwsze objawy takiej choroby można znaleźć tylko na etapie dojrzałości mlecznej kolb, na ich powierzchni tworzy się płytka jasnoróżowego koloru, ziarna, które są bardzo dotknięte, stają się ciemne, ich połysk znika, stają się luźne i następuje ich zniszczenie. Ziarna, których choroba nie dotknęła, nadal mogą być zainfekowane, dlatego bardzo niepożądane jest ich stosowanie jako materiału siewnego. W celu zapobiegania materiał siewny należy wytrawić przed siewem.

Fusarium kiełków

również dość często na kukurydzę wpływa Fusarium sadzonek. Na powierzchni chorych nasion pojawia się różowa lub biała powłoka, a jeśli pojawią się z nich sadzonki, stają się brązowe i umierają. Jednak niektóre rośliny mogą nie umrzeć, w tym przypadku będą opóźnione w rozwoju i wzroście od zdrowych okazów, ich system korzeniowy będzie osłabiony, łodyga jest bardzo delikatna, a płytki liściowe wyschną. Jeśli taki krzew nie umrze w procesie wzrostu, nadal nie da plonów. Taka choroba nie jest leczona, dlatego tak ważne jest, aby nie zaniedbywać środków zapobiegawczych: przed siewem materiał siewny jest traktowany roztworem środka grzybobójczego, podczas gdy sam siew musi być przeprowadzany w odpowiednim czasie, gdy gleba jest dobrze rozgrzana.

Helmintosporiosis

kolby i liście mogą być dotknięte helmintosporiozą, w wyniku czego na ich powierzchni pojawiają się wrzecionowate plamki o szarym lub brązowym kolorze, podczas gdy mają ciemne obramowanie. W niektórych przypadkach w środku takich plam tworzy się sadza. Plamy, zwiększając rozmiar, stopniowo łączą się ze sobą, tworząc bezkształtne ognisko, w wyniku czego liście umierają, a na powierzchni chorych kolb pojawia się szara powłoka, ziarna stają się pomarszczone, na ich powierzchni pojawia się ciemna grzybnia i zaczynają gnić. Patogeny choroby są w stanie pozostać na resztkach roślinnych dotkniętych krzewów przez długi czas, a także na ziarnach. Aby zapobiec pojawieniu się takiej choroby, konieczne jest również przestrzeganie pewnych środków zapobiegawczych: pamiętaj o zasadach płodozmianu, gleba i materiał siewny przed siewem należy traktować roztworem leku grzybobójczego, stosować hybrydy odporne na tę chorobę do uprawy, gdy zbiory zostaną zebrane, miejsce należy oczyścić z resztek roślinnych i chwastów.

zgnilizna łodygi

zgnilizna łodyg jest szeroko rozpowszechniona w regionach, w których występują częste długotrwałe deszcze, podczas gdy w obszarach o bardziej suchym klimacie można ją spotkać niezwykle rzadko. Kiedy tylko choroba zaczyna się rozwijać, ciemne plamy pojawiają się na międzywęźlach lub na spodzie łodygi. Z czasem łodyga staje się miękka, pojawia się na niej zgnilizna, a ostatecznie umiera, podczas gdy jej rdzeń zmienia kolor na różowy, a na powierzchni tkanek dotkniętych chorobą powstaje duża liczba małych perytecjów, które osiągają średnicę nie większą niż 1 mm. Aby uniknąć uszkodzenia kukurydzy przez tę chorobę, musisz przestrzegać tych samych środków zapobiegawczych, o których więcej wspomniano powyżej.

rdza kukurydzy

patogen rdzy kukurydzy wykazuje największą aktywność w drugiej połowie okresu letniego, podczas gdy nadal aktywnie wpływa na kukurydzę do samego końca sezonu wegetacyjnego. W dotkniętych krzewach na niewłaściwej powierzchni płytek liściowych powstają żółtawe plamy, z czasem stają się ciemniejsze, po czym na ich powierzchni pojawiają się krosty, wewnątrz których dojrzewają zarodniki o wielkości około 1 mm.pod krostami tkanka płytki liściowej stopniowo wysycha i pęka, podczas gdy zarodniki rozpraszają się w różnych kierunkach i wpływają na inne części krzewu, a także nowe rośliny. W walce z taką chorobą skuteczne będą tylko środki zapobiegawcze, a także przedsiewne leczenie nasion roztworem leku grzybobójczego.

zakurzona Hołownia

choroba zakaźna, taka jak zakurzona głownia, atakuje wszystkie uprawy, a szczególnie często występuje w regionach południowych. Na taką chorobę wpływają kolby i kwiatostany kukurydzy. Co ciekawe, czynnik sprawczy tej choroby jest w stanie gromadzić się w ziemi przez wiele lat, podczas gdy nie objawia się w żaden sposób, ale po sprzyjających warunkach staje się przyczyną epidemii, która może zniszczyć do 40 procent całej uprawy kukurydzy. Dotknięte kwiatostany zamieniają się w bezkształtną luźną masę, a kolby stają się ciemną grudką. U krzewu dotkniętego wczesnym stadium rozwoju występuje opóźnienie wzrostu, krzewi się zbyt mocno i wyraźnie różni się od zdrowych okazów. W niektórych przypadkach przebieg choroby nie jest tak wyraźny, ale nadal ma negatywny wpływ na wzrost i rozwój krzewu. Aby uniknąć uszkodzenia takiej choroby, zaleca się wybór mieszańców do uprawy, które różnią się odpornością na głownię, a także należy przestrzegać zasad płodozmianu, w którym to przypadku nie będzie gromadzenia się patogenów w glebie.

bańka głownia

patogenem bańki jest grzyb podstawny. W dotkniętej roślinie na liściach i kolbach pojawia się duża liczba formacji bąbelkowych. Mogą również wpływać na wiechy, w wyniku czego na kwiatach powstają szorstkie pęcherze, które mają kształt worków. Jednak największe galasy powstają na kolbach, a także pędach. Podczas zbioru Duże galasy kruszą się i, wchodząc w ziemię, zimują tam, a wiosną ponownie uderzają w kukurydzę. Najbardziej aktywna choroba rozwija się w okresie suszy, a także jeśli nasadzenia są bardzo pogrubione. W okresie masowej epidemii z powodu tej choroby może umrzeć nawet połowa wszystkich zbiorów. Aby uniknąć uszkodzenia głowów, do uprawy należy wybrać hybrydy, które są odporne na tę chorobę, a do sadzenia takiej kultury zaleca się stosowanie schematu opracowanego przez ekspertów. Przed przystąpieniem do sadzenia materiał siewny należy koniecznie potraktować roztworem leku grzybobójczego, a nawet po zbiorach obszar należy uwolnić od chwastów i resztek roślinnych.

zgnilizna korzeni

najczęściej zgnilizna korzeni pitiozowych wpływa na te krzewy, które rosną na ciężkiej glebie i przy zbyt wysokiej wilgotności. Patogen tej choroby wpływa na krzaki podczas pojawienia się sadzonek, podczas gdy ich system korzeniowy cierpi przede wszystkim, dzięki czemu na korzeniach powstają przeciągnięcia, podczas gdy włosy korzeniowe w ogóle się nie tworzą. W rezultacie korzenie gniją i wysychają, zaczynając od końcówek, z czasem cały krzew umiera. Wraz z przebiegiem choroby w łagodnej postaci zmienia się kolor płytek liściowych, a wzrost rośliny spowalnia. Aby wyleczyć chorą kukurydzę, traktuje się ją fosfonianami lub fungicydami, środki te można również wykorzystać do celów profilaktycznych.

Czerwona zgnilizna kolb

szczególnie niebezpieczna jest czerwona zgnilizna kolb, ponieważ przyczynia się do zmniejszenia wydajności takiej rośliny, a także jest w stanie infekować zarówno zwierzęta, jak i ludzi, podczas gdy mają one uszkodzenie komórek nerwowych. Pierwsze objawy tej choroby pojawiają się podczas dojrzałości mleczno-woskowej, dzięki czemu na górnych kolbach można znaleźć czerwonawo-białą powłokę, która szybko się rozprzestrzenia, wpływając na nasiona i trzon. Chora roślina ma zniszczenie nasion, opakowanie staje się brązowe, a następnie wysycha, szczelnie pokrywając dotknięte ucho. Choroba rozprzestrzenia się najbardziej aktywnie podczas deszczowej pogody w niskich temperaturach podczas dojrzewania nasion. Aby zapobiec uszkodzeniu kukurydzy, należy przestrzegać następujących środków zapobiegawczych: należy pamiętać o zasadach płodozmianu; uprawiać hybrydy, które różnią się odpornością na taką chorobę; materiał siewny wymaga obowiązkowego przygotowania przedsiewnego; kontrolować ilość azotu wprowadzanego do gleby; miejsce wymaga obowiązkowego głębokiego kopania; po zbiorach miejsce należy oczyścić z chwastów, a także resztek roślinnych. Leczyć chore krzewy można leczyć fungicydami.

szkodniki kukurydzy ze zdjęciami i nazwami

największym zagrożeniem dla takiej uprawy są druciarze, fałszywi druciarze, miarki, ćmy łąkowe i kukurydziane oraz szwedzka mucha owsiana.

wireworm

larwy czarnotelok (fałszywe robaki) i larwy dziadka do orzechów (wireworm) lubią jeść kukurydzę, są również w stanie zaszkodzić innym roślinom warzywnym (ziemniaki, marchew, buraki itp.). Takie owady uszkadzają podziemną część rośliny. Jeśli na 1 metrze kwadratowym działki znajduje się 90 lub więcej szkodników, wówczas jedna czwarta roślin jest niszczona, aw niektórych przypadkach wszystko może umrzeć. Szkodniki wykazują największą aktywność podczas długotrwałych opadów w niskiej temperaturze lub na polach nawadniających. Aby zapobiec rozmnażaniu się szkodników, konieczne jest oranie terenu jesienią, przestrzeganie zasad płodozmianu, traktowanie materiału siewnego roztworem leku owadobójczego przed siewem, a podczas sezonu wegetacyjnego należy stosować pułapki feromonowe przeciwko szkodliwym owadom.

miarki do liści

miarki do liści mogą nadal bardzo zaszkodzić kukurydzy. Można je spotkać wszędzie, a jednocześnie uszkadzają wszystkie nadziemne części buszu. Najbardziej niebezpieczne dla takiej kultury są miarki bawełniane, zimowe i łąkowe, ponieważ są w stanie dać 2-4 pokolenia w ciągu jednego sezonu. Pierwsza, a także druga generacja, z reguły uszkadza płytki liściowe rośliny, podczas gdy trzecia i czwarta ― poważnie szkodzi kolbom, poważnie uszkadzając narządy rozrodcze, w wyniku czego jakość i ilość plonu są znacznie zmniejszone. W walce z gałkami, a także ich larwami, metody agrotechniczne wykazują wysoką skuteczność, w tym celu konieczne jest usunięcie chwastów na czas, przestrzeganie zasad płodozmianu, a po zbiorach konieczne jest zaoranie terenu. Aby pozbyć się larw, zaleca się stosowanie pułapek feromonowych.

szwedzka mucha owsiana

szkodnik, taki jak szwedzka mucha owsiana, żyje w umiarkowanie wilgotnym klimacie: w obszarze pól nawadniających, a nawet bliżej strefy leśno-stepowej. W ciągu jednego sezonu rodzi się od 2 do 3 pokoleń, które mogą zaszkodzić kulturze w ten sam sposób. Aby zapobiec uszkodzeniu krzaków przez takiego szkodnika, konieczne jest przestrzeganie następujących środków zapobiegawczych: jesienią miejsce poddaje się głębokiemu kopaniu lub orce z obowiązkowym późniejszym zagęszczeniem gleby, konieczne jest wysiewanie nasion i sadzenie sadzonek na czas, a także systematyczne usuwanie chwastów. Jeśli taki szkodnik pojawi się na miejscu, krzewy należy spryskać roztworem leku owadobójczego.

ćma Łąkowa

najczęściej ćma łąkowa występuje w regionie leśno-Stepowym, Stepowym i tajdze. W sezonie pojawiają się 4 pokolenia szkodników, podczas gdy pierwsze z nich może zaszkodzić krzakom ― szybko rozmnażające się gąsienice. Należy pamiętać, że liczba tego szkodnika przejawia się w cyklach, z reguły inwazja ćm występuje raz na 10-12 lat, podczas gdy jest ich tak wiele, że mogą zniszczyć od 60 do 100 procent całej uprawy. Gąsienice eksterminują pędy i płytki liściowe nie tylko kukurydzy, ale także roślin strączkowych, słoneczników, ziemniaków, konopi, buraków i części zbóż. Aby zapobiec pojawieniu się takiego owada na stronie, musisz przestrzegać tych samych zasad agrotechnicznych, które opisano powyżej. Aby zniszczyć ćmy i gąsienice, należy użyć produktów biologicznych.

ćma macierzysta

kukurydza jest również w stanie zaszkodzić ćmie macierzystej, uszkadza również soję, sorgo, chmiel, pieprz i proso. Rozwój takiego szkodliwego owada występuje w trzech pokoleniach, podczas gdy na pędach i płytkach liści roślin organizuje składanie jaj, a nawet najsilniejsze mrozy nie mogą zaszkodzić jajom. Jeśli na krzakach znajdują się ćmy, wówczas płytki liściowe, a także ich żyły środkowe, zaczynają żółknąć. W miarę rozwoju choroby dochodzi do złamania żyły, sama płyta wygina się i umiera. Próg szkodliwości ćmy macierzystej wynosi 6 sztuk na 1 metr kwadratowy. Aby chronić kukurydzę przed takim szkodnikiem, konieczne jest przestrzeganie zasad techniki rolniczej tej uprawy. Gdy pojawi się szkodnik, krzewy są traktowane roztworem leku owadobójczego.

zbieranie i przechowywanie kukurydzy

zbieranie kukurydzy cukrowej zaczyna się selektywnie, gdy kolby osiągną dojrzałość mleczną. Jak zrozumieć, że kolbę można już usunąć? Mówią o tym następujące znaki:

  • wysychanie zewnętrznej warstwy opakowania i zmiana koloru na jasnozielony;
  • stały się brązowe i lekko zwiędły nici, które wystają z kolby;
  • jeśli naciśniesz ziarno, pojawi się z niego biały sok;
  • na kolbie ziarna są gładkie, pozbawione wgnieceń i zmarszczek, pomalowane na Żółto i bardzo dobrze przylegają do siebie.

jeśli zbierzesz plony później niż to konieczne, wówczas przejrzałe kolby znacznie zmniejszą wartość odżywczą i smakową, ziarna staną się pomarszczone i będą gotować się znacznie gorzej. Aby przygotować zbiory do układania w celu długotrwałego przechowywania, najpierw przeprowadza się pierwotne czyszczenie kolb, a następnie suszy się je i oczyszcza z śmieci i zanieczyszczeń zbożowych. Do suszenia nadają się tylko absolutnie całe kolby. Musisz usunąć z nich wszystkie liście, pozostawiając opakowanie, Usuń znamiona kukurydzy, które są cienkimi nitkami, które owijają kolbę. Następnie na przygotowanych kolbach liście należy utkać w warkocz, a następnie należy je zawiesić na suficie w suchym pomieszczeniu z dobrą wentylacją, gdzie powinny całkowicie wyschnąć. Aby zrozumieć, że kolba dobrze wyschła,należy ją lekko wstrząsnąć, a ziarna powinny zacząć się z niej wylewać.

do długotrwałego przechowywania łuskane ziarna należy umieścić w słoikach wykonanych ze szkła lub plastiku, a do tego można użyć worków z tkaniny lub kartonów. Ziarna przeznaczone do przygotowania pop corn należy przechowywać w plastikowej torbie, a następnie w zamrażarce, w razie potrzeby zamrożone ziarna wlewa się na patelnię. Kukurydza mleczna, która zostanie następnie ugotowana, jest przechowywana na półce lodówki, gdzie może zachować swoje właściwości w temperaturze powietrza 0 stopni przez około 20 dni. Jeśli jest przechowywany w cieple, to w ciągu 24 godzin kolba traci 1,5 lub więcej procent cukru (im cieplej, tym wyższa strata). Aby kukurydza mleczna mogła być przechowywana przez długi czas, zaleca się jej zamrożenie lub zachowanie faktu, że w tym przypadku możliwe będzie zachowanie jej właściwości odżywczych. Jeśli w zamrażarce jest dużo wolnego miejsca, możesz zamrozić całe kolby. Aby przygotować je do zakładki, weź kilka dużych pojemników, podczas gdy do jednego z nich wlewa się świeżo zagotowaną wodę, a do drugiego ― zimną z kawałkami lodu. Najpierw okłady i znamiona są usuwane z kukurydzy, po czym jest ona zanurzana w świeżo zagotowanej wodzie przez 2 minuty, a następnie przenoszona do lodu i utrzymywana przez ten sam czas. Następnie kolby są układane na tkaninie do wyschnięcia, a po owinięciu folią spożywczą są usuwane do zamrażarki. Tam mogą być przechowywane przez około półtora roku bez utraty swoich właściwości.

rodzaje i odmiany kukurydzy ze zdjęciami i nazwami

wszystkie odmiany kukurydzy uprawnej są podzielone na 6 grup: zębate, woskowe, krzemionkowe, cukrowe, pękające i skrobiowe.

kukurydza zębata (Zea mays indentata)

w odmianach kukurydzy należących do tej grupy ziarna są wydłużone i duże, w ich górnej płaszczyźnie pojawia się wgłębienie, gdy dojrzewają, dzięki czemu ziarna stają się podobne do zębów. Rośliny w takich odmianach mają silne łodygi, podczas gdy nie krzaczą się, a większość z nich charakteryzuje się wysoką wydajnością, ale są późno Dojrzałe. Taka kultura paszowa jest szeroko uprawiana w Stanach Zjednoczonych Ameryki, podczas gdy jest wykorzystywana jako pasza dla zwierząt gospodarskich, a także przetwarzana na alkohol, mąkę i zboża.

kukurydza skrobiowa (Zea mays amylacea)

ta odmiana kukurydzy jest jedną z najstarszych, podczas gdy jest szeroko uprawiana w krajach Ameryki. Spośród wszystkich odmian większość późno dojrzewających krzewów jest średnio wysoka, mogą być silnie i średnio krzaczaste. Wierzch zbóż jest wypukły, ich powierzchnia jest gładka i matowa, a ich wnętrze jest mączne i luźne. Te odmiany są zwykle używane do produkcji skrobi i alkoholu.

kukurydza krzemionkowa (Zea mays indurata)

takie odmiany są najbardziej rozpowszechnione w kulturze. Błyszczące gładkie ziarno ma wypukły wierzchołek, a jego kolor może być żółty lub biały. Odmiany te są wykorzystywane do produkcji paluszków kukurydzianych i płatków zbożowych, a także zbóż. Bardziej popularne są wczesne dojrzałe odmiany, charakteryzujące się wysoką wydajnością, podczas gdy powstały w wyniku krzyżowania kukurydzy zębatej i kukurydzy krzemionkowej.

kukurydza pękająca (Zea mays everta)

ta odmiana należy również do najstarszych. Odmiany należące do tej grupy mają jedną cechę ― ziarna pękają po podgrzaniu. Ziarna takich odmian są gładkie i błyszczące, a to z nich powstaje pop corn. Wszystkie odmiany są podzielone na podgrupy 2, a mianowicie jęczmień perłowy i ryżowy, różnią się między sobą kształtem i smakiem ziaren. Na bujnie liściastych krzewach rośnie duża liczba stosunkowo małych kolb, które są gęsto wypełnione ziarnami. Takie odmiany są uprawiane w prawie wszystkich krajach.

wosk kukurydziany (Zea mays ceratina)

ta grupa obejmuje zmodyfikowane odmiany Amerykańskie. Matowe i gładkie płatki Na Zewnątrz pokrywają warstwę podobną do twardego wosku. Wnętrze zbóż ma mączną i lepką strukturę. Najczęściej odmiany tej grupy, których jest stosunkowo niewiele, są uprawiane w Chinach.

Kukurydza cukrowa (Zea mays saccharata)

w rolnictwie, podobnie jak w amatorskiej uprawie warzyw, odmiany tej grupy są najbardziej popularne. Główną cechą tych odmian jest to, że w dojrzewających ziarnach gromadzi się duża ilość rozpuszczalnych w wodzie cukrów o małej zawartości skrobi. Takie odmiany są używane do konserwowania. Krzewy tej odmiany są stosunkowo niskie i krzaczaste, podczas gdy rośnie na nich kilka kolb. Kolor zbóż może być inny i zależy od odmiany. Wśród nich jest kukurydza czerwona, złota i czarna. Istnieje również niepopularna hybryda, która nie wyróżnia się wysoką wartością ― kukurydza nosowa lub ostra. Istnieje również kukurydza Karagua, uprawiana w Ameryce Północnej i wykorzystywana do produkcji kiszonki.

poniżej zostaną szczegółowo opisane te hybrydy i odmiany, które są najlepsze:

  1. Łakomczuch121 . Ta odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na choroby, czas trwania sezonu wegetacyjnego wynosi od 70 do 75 dni. Wysokość rośliny wynosi około 150 cm, rosną na niej cylindryczne kolby, których długość wynosi około 20 cm, a wydłużone i szerokie ziarna są bardzo soczyste i słodkie. Ta kukurydza służy do zamrażania, a także do gotowania.
  2. Dobrynia . Wysokość takiej wczesnej dojrzałej hybrydy z dużymi kolbami wynosi około 1,7 m, jej ziarna są bardzo słodkie. Każda gleba jest idealna do uprawy takiej kukurydzy, a także jest odporna na mozaikę i rdzę.
  3. Pioneer . Taka hybryda należy do najlepszych związanych z kukurydzą Krzemową. Charakteryzuje się odpornością na mróz i bardzo wysoką wydajnością, którą obserwuje się w każdych warunkach pogodowych. Ale wśród ogrodników nie jest szczególnie popularny, ponieważ zboża nie są zbyt smaczne i niezbyt słodkie. Taka kukurydza jest karmiona bydłem, a także wykorzystywana do przetwarzania.
  4. Spirit . Ta hybryda jest odporna na szkodliwe owady i choroby, a także wydajność. Taka roślina doskonale toleruje zabiegi chemiczne. Płatki smakują słodko.
  5. Syngenta . Ta Austriacka hybryda wyróżnia się wydajnością, a także dobrze rośnie na średnich szerokościach geograficznych. W ziarnach o zębatym kształcie znajduje się wiele składników odżywczych. Taka roślina służy do karmienia zwierząt gospodarskich, a także do produkcji zbóż.
  6. Early Gold 401 . Ta odmiana ma średni okres dojrzewania niewymiarowe krzewy. Na kolbach o długości około 19 centymetrów rosną pyszne zboża. Ta kukurydza służy do przygotowywania konserw.
  7. Oerlikon. ta odmiana należy do grupy pękającej kukurydzy. Pod wpływem wysokich temperatur ziarna bardzo się zwiększają, w wyniku czego powstaje duży elastyczny Korn Pop, charakteryzujący się wysokim smakiem. Zboża zawierają dużo cukru, czym różni się od innych odmian pękających.

właściwości kukurydzy: korzyści i szkody

przydatne właściwości kukurydzy

od dawna człowiek wie, że kukurydza ma właściwości lecznicze. Oprócz skrobi zawiera fosfor, nikiel, potas, miedź i magnez, witaminy D, C, K, PP i grupy B. A znamiona kukurydzy zawierają olej tłuszczowy, olejek eteryczny, saponiny, gumowate i gorzkie substancje glikozydowe, steroidy stygmasterol i sitosterol. W skład blaszek liściowych wchodzą estry kwasów fenolokarboksylowych (np. kawowy i ferulowy), kwercytyna, flawonoidy, rutyna i niektóre glikozydy.

eksperci są przekonani, że jeśli w codziennej diecie uwzględni się ziarna kukurydzy, poprawi to procesy metaboliczne w organizmie i zmniejszy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu i cukrzycy. Według dietetyków kukurydza jest przydatna do codziennego jedzenia dla osób w wieku, ponieważ pomaga zachować i poprawić wzrok, ponieważ żółte ziarna zawierają karotenoidy. W żywności zaleca się stosowanie tylko delikatnych płatków mlecznych, a przejrzała kukurydza jest znacznie gorzej wchłaniana przez organizm.

jeśli spożywasz 1 dużą łyżkę oleju kukurydzianego rano i wieczorem podczas posiłku, będzie to doskonałe zapobieganie migrenie, astmie i chorobom skóry, a także przyczynia się do zwiększenia skurczu ścian pęcherzyka żółciowego i zwiększenia jego napięcia. Olej ten jest ceniony za to, że zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (linolenowy, linolowy, arachidonowy), biorą udział w procesach metabolicznych i regulacji metabolizmu cholesterolu. Jeśli osoby cierpiące na stwardnienie wieńcowe regularnie spożywają podobny olej, znacznie zmniejszy to skłonność do zakrzepicy. Olej zawiera dużą ilość biologicznie aktywnych fosfatydów, które mają pozytywny wpływ na pracę tkanek mózgu, regulując ilość cholesterolu w organizmie, a także pomagają gromadzić w nim białko. Jeśli w organizmie jest zbyt mało fosfatydów, prowadzi to do zwiększonej akumulacji tłuszczu, a także do odkładania się cholesterolu w tkankach. Taki olej jest również stosowany w leczeniu miażdżycy, a także w celu jej zapobiegania.

przeciwwskazania

genetycznie zmodyfikowana kukurydza, która jest odporna na szkodliwe owady, ma pyłek, który zawiera niebezpieczne trujące substancje, które mogą zniszczyć każdego owada. W związku z tym nie zaleca się jedzenia takich zbóż, dopóki specjaliści nie zrozumieją, czy stanowią one zagrożenie dla ludzi. Należy pamiętać, że jeśli istnieją takie "mutanty pokarmowe", ryzyko otyłości, alergii i innych konsekwencji zaburzeń metabolicznych wzrośnie wielokrotnie.

ponieważ kukurydza przyczynia się do wzdęć, należy powstrzymać się od jej stosowania w przypadku zaostrzenia wrzodów żołądka i dwunastnicy. Nie zaleca się włączania takiej rośliny do diety ze zwiększoną krzepliwością krwi i zakrzepowym zapaleniem żył, a nawet przy niskiej masie ciała, ponieważ kukurydza zmniejsza apetyt. Olej kukurydziany nie może być spożywany przez osoby otyłe, a nawet w obecności indywidualnej nietolerancji produktu.