Azimina

kwitnąca roślina azymina (Asimina) lub Pau-Pau jest przedstawicielem rodziny Annonaceae. Rodzaj ten łączy 8 gatunków, w warunkach naturalnych roślina ta jest najbardziej rozpowszechniona w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Nazywa się to również amerykańską papai (WWA-WWA) lub drzewem bananowym faktem jest, że owoce wszystkich tych roślin są ze sobą podobne. Aby uzyskać takie owoce, które można jeść, ogrodnicy uprawiają azyminę triloba ((Asimina triloba) lub azyminę triloba, a ten gatunek uprawia się od 1736 r. Ten gatunek jest uprawiany w ciepłych obszarach, na przykład we Francji, Hiszpanii, Włoszech i Japonii. Również taką kulturę można spotkać na Ukrainie, w większości w jej południowych regionach. W Rosji azymin można spotkać głównie na terytorium Stawropola i Krasnodaru, a czasem rośnie bardzo dobrze i owocuje w Orenburgu. Oprócz tego, że taka kultura ma smaczne owoce, nadal ma właściwości lecznicze.

cechy azyminy

Gatunek azymina triloba jest drzewem liściastym, którego wysokość waha się od 5 do 8 metrów. Kora jest gładka brązowo-szary kolor. Korona szerokopiramidalna jest jednolicie liściasta. Młode pędy mają pokwitanie. Skórzaste zielonkawe płytki liściowe mają podłużny, jajowaty kształt, zwężają się do grubego krótkiego ogonka i są zaostrzone do wierzchołka, ich długość wynosi od 22 do 25 centymetrów,a szerokość od 7 do 12 centymetrów. Przednia powierzchnia młodych liści jest błyszcząca, a niewłaściwa ― Owłosiona. Kwitnienie rozpoczyna się w kwietniu lub maju, piękne kwiaty w kształcie dzwonu mają purpurowo-brązowy kolor, rosną w tym samym czasie z liśćmi w kątach liści na zeszłorocznych łodygach. Owoce są soczystymi jagodami o cylindrycznym kształcie z wirującymi końcówkami, dojrzewają w pierwszej połowie okresu jesiennego. Jagody są zbierane w owocach 2-9 sztuk, ich długość waha się od 7 do 9 centymetrów, a szerokość ― od 4 do 5 centymetrów, a masa wynosi 60-200 gramów. Ciemnozielone owoce, dojrzewające, stają się jaśniejsze i stają się żółtawe, a następnie ich kolor zmienia się na brązowy. Powierzchnia jagód pokryta jest cienką skorupą, a wewnątrz mają delikatny miąższ o pomarańczowym, żółtawym lub kremowym kolorze, ma słodki smak, który jednocześnie przypomina banana i mango, a jej zapach jest ananasowo-truskawkowy.  W miąższu znajdują się nasiona, które są umieszczone w 2 rzędach. W jednym owocu znajduje się od 10 do 12 ciemnobrązowych nasion ściśniętych z boków, których długość wynosi 25 mm.

uprawa azyminy w otwartym terenie

sadzenie azyminy w ziemi

owoce azyminy dojrzewają co najmniej 160 dni bez mrozu. Młode rośliny przez dwa lata potrzebują cieniowania od bezpośredniego palącego światła słonecznego. Jednak z czasem takie drzewo potrzebuje jasnego światła słonecznego, a jednocześnie doskonale rośnie i daje owoce w jasnym świetle słonecznym.

Azymina może rosnąć w każdej glebie, ale lepiej, jeśli jest luźna, lekko kwaśna, przepuszczalna dla powietrza i wilgoci. Można go również uprawiać w ciężkiej glebie, ale podczas sadzenia w wykopie zaleca się ułożenie warstwy drenażowej, która powinna być dość gruba. Najlepsze sadzonki to te, które ukończyły 2 lata, podczas sadzenia odległość między nimi powinna wynosić co najmniej 300 cm, a odległość między rzędami wynosi 500 cm, a średnica dołu do sadzenia powinna osiągnąć 0,6-0,7 m, a jego głębokość powinna wynosić 0,5-0,6 m. Konieczne jest wypełnienie otworu do sadzenia mieszanką ziemi, która składa się z ziemi ogrodowej, 5-10 kilogramów kompostu lub próchnicy, niewielkiej ilości piasku i popiołu drzewnego. Na dnie wykopu należy wykonać warstwę drenażową, której grubość powinna wynosić od 15 do 20 centymetrów, w tym celu stosuje się żwir lub połamaną cegłę. Na wierzchu należy wlać mieszankę ziemi ze zjeżdżalnią. Sadzonka jest sadzona na wykopie na wzgórzu żyznej gleby, gdy korzenie są wyprostowane, dół jest pokryty tą samą mieszanką ziemi. Powierzchnia gleby w pobliżu rośliny musi być lekko ubita, a następnie jest dobrze podlewana. Po całkowitym wchłonięciu cieczy w glebę powierzchnię koła podstawowego należy przykryć warstwą ściółki (torfem, humusem lub korą drzewną).

Pielęgnacja aziminy w ogrodzie

w pierwszych wiosennych tygodniach tuż przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego drzewo jest przycinane, w tym celu usuwane są uszkodzone, nieprawidłowo rosnące, zamrożone lub dotknięte chorobą pędy, a także Korona musi być ukształtowana. Kwitnienie rozpoczyna się w kwietniu, a jego czas trwania wynosi około 20 dni. Podczas intensywnego wzrostu roślina musi być regularnie i obficie podlewana, ale jednocześnie konieczne jest zapobieganie stagnacji wody w ziemi, w przeciwnym razie zgnilizna pojawi się na systemie korzeniowym. Jesienią po rozpoczęciu okresu uśpienia roślina przestaje podlewać. Kiedy drzewo jest podlewane, powierzchnia koła pnia musi zostać poluzowana, Jeśli pojawi się chwast, jest natychmiast usuwana. Woda przeznaczona do podlewania musi być osadzona, a także musi być podgrzewana na słońcu.

podczas uprawy w otwartej glebie roślina zaczyna być karmiona dopiero w drugim roku życia. W pierwszym roku po posadzeniu sadzonka użyje nawozów organicznych, które zostały wprowadzone do gleby podczas przygotowywania mieszanki gleby. Na początku drugiego roku życia wiosną, a raczej w kwietniu, do koła pnia należy wprowadzić roztwór złożonego nawozu mineralnego o wysokiej zawartości azotu i fosforu. W razie potrzeby możesz użyć materii organicznej do karmienia, do tego dobrze nadaje się obornik lub staw.

aby zwiększyć wydajność takiej uprawy, można zastosować metodę sztucznego zapylania między genetycznie odmiennymi odmianami azyminy. Aby to zrobić, w ogrodzie musisz wyhodować co najmniej 2 rośliny, za pomocą pędzla pyłek z kwiatów jednego okazu należy ostrożnie przenieść na kwiaty drugiego. Z reguły w wyniku takiego zapylenia wydajność azyminy wzrasta nie mniej niż 2 razy. Ponieważ muchy są naturalnymi zapylaczami takiej kultury, w okresie kwitnienia na gałęziach drzewa na różnych wysokościach należy zawiesić kawałki zgniłego mięsa.

taka kultura jest odporna na mróz i może wytrzymać spadek temperatury powietrza do minus 29 stopni. W związku z tym azymina nie potrzebuje specjalnego przygotowania do zimowania. W połowie okresu wiosennego powstają pąki kwiatowe, których powierzchnia jest chroniona przez gęstą skorupę, więc nie boją się mrozu.

rozmnażanie azyminy

możesz rozmnażać taką kulturę w sposób nasienny, a także wegetatywny-przez pędy podstawowe, części kłącza i szczepienie.

uprawa z nasion

przed siewem materiał siewny musi być rozwarstwiony, w tym celu jest przechowywany w temperaturze od 0 do 4 stopni przez 3-4 miesiące. Następnie wysiewa się 1 lub 2 nasiona, podczas gdy są one zakopane w podłożu o 20-30 mm. do sadzenia stosuje się doniczki torfowe, które są wypełnione podłożem sadzonkowym. Nie warto wysiewać nasion w całkowitej pojemności, ponieważ roślina ma niezwykle wrażliwy system korzeniowy, a zatem mogą cierpieć z powodu zbierania lub przesadzania. Sadzonki potrzebują ciepła(od 18 do 22 stopni).

nasiona można również wysiewać na otwartej glebie. W takim przypadku użyj siewu zimowego i wyprodukuj go w październiku, nasiona zimą przejdą naturalną stratyfikację. Podczas wysiewu nasion w doniczkach pierwsze pędy mogą pojawić się po około siedmiu tygodniach, a nasiona wysiane na otwartej glebie wykiełkują dopiero wraz z nadejściem następnej wiosny. Pod koniec pierwszego sezonu wegetacyjnego sadzonki osiągną wysokość 10-15 centymetrów. Pierwsze owoce takie drzewo wyhodowane z nasion da dopiero po 5 lub 6 latach.

rozmnażanie części kłącza i pędów podstawowych

Azymina może być rozmnażana przez część kłącza, która jest odrywana od stóp rośliny. Jest sadzony w otworze do sadzenia i pokryty żyzną mieszanką gleby. Pierwsze pędy mogą pojawić się po zaledwie 4 tygodniach. W razie potrzeby w ten sam sposób przeprowadza się osadzenie pędu podstawowego, jeśli jest dostępny.

szczepienie

Azymina jest również rozmnażana przez szczepienie w sposób "w podziale", podczas gdy zdrewniałe sadzonki są używane jako przeszczep. Podział podkładki odbywa się na głębokość od 10 do 15 mm, podczas gdy spiczaste cięcie zrazu należy umieścić w szczelinie, upewnij się, że warstwy kambialne obu części pokrywają się. Aby chronić miejsce szczepienia przed wilgocią, należy je owinąć folią. Wybierając metodę rozmnażania, należy pamiętać, że tylko podczas szczepienia można zachować cechy odmianowe Kultury.

szkodniki i choroby azyminy

Azymina jest odporna na szkodliwe owady i choroby. Jeśli jednak w glebie wystąpi stagnacja wody, roślina zostanie uszkodzona przez zgniliznę korzeni, z tego powodu zacznie rosnąć i rozwijać się wolniej, a liście zmienią kolor na brązowy. W związku z tym niezwykle ważne jest prawidłowe podlewanie takiej kultury. Bardzo rzadko obserwuje się uszkodzenie takiego drzewa przez szkodniki i infekcje bakteryjne, a także wirusowe.

zbieranie i przechowywanie azyminy

W ostatnich letnich lub pierwszych jesiennych tygodniach wzrost owoców zatrzymuje się i rozpoczyna się ich dojrzewanie. Po dojrzewaniu owoce stają się miękkie, nabierają ostrego zapachu i zmieniają kolor z zielonego na żółty. Jeśli zebrane owoce będą przechowywane przez jakiś czas, należy je zebrać 7 dni przed ich pełnym dojrzewaniem, a to musi mieć czas, aby zrobić to przed ich niezależnym upadkiem. Takie owoce charakteryzują się słabą jakością przechowywania, więc nie można ich przechowywać przez długi czas. Na przykład w lodówce na półce na warzywa mogą pozostać świeże przez 20 dni, a jeśli są przechowywane w pomieszczeniach, znikają po 3-4 dniach. W związku z tym doświadczeni ogrodnicy zalecają ich przetwarzanie (można gotować kompot lub dżem) lub zamrażać. Ponadto owoce te nie tolerują transportu, w związku z tym w tym celu stosuje się tylko niedojrzałą azyminę, podczas gdy należy ją chronić przed uszkodzeniami mechanicznymi. Jeśli każdy owoc jest owinięty arkuszem papieru, jego okres przydatności do spożycia stanie się dłuższy.

rodzaje i odmiany azyminy

W naturze istnieje 8 gatunków azyminy, w tym 1 naturalna hybryda. Spośród wszystkich ogrodników uprawia się tylko 1 gatunek-trójłopatową azyminę lub trilobę. Jednak w wyniku wieloletnich prac hodowlanych narodziło się około 70 kultywarów takiego drzewa. Najbardziej popularne wśród ogrodników są takie odmiany jak:

  1. Davies . W pachnących owocach wysokiej jakości miąższ ma słodki żółty kolor.
  2. Marcin . Odmiana jest odporna na mróz. Owoce są wysokiej jakości.
  3. Overlize . Owoce tej odmiany są podobne pod względem jakości do owoców odmiany Davies.
  4. Victoria . Owoce ważą około 380 gramów. Ich żółte miąższ jest pachnący i słodki.

odmiany takie jak: jesienna niespodzianka, deser, Strickler, Sunflower, Prima, Balda, Zimmerman, Potomac, Taylor itp.

właściwości azyminy: szkody i korzyści

korzystne właściwości azyminy

owoce azyminy, zwane także Meksykańskimi bananami, zawierają witaminy A I C, różnią się działaniem przeciwstarzeniowym i przeciwutleniającym. W związku z tym miąższ owoców może być zarówno zjedzony, jak i użyty do przygotowania masek na skórę twarzy. W skład owoców wchodzą również sole mineralne wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i potasu, aminokwasy, cukry, tłuszcze, pektyna i błonnik.

takie owoce mają unikalne działanie przeciwnowotworowe i przeciwdrobnoustrojowe. Tak więc ich skład obejmuje acetogeninę, która pomaga zapobiegać rozwojowi niektórych rodzajów komórek nowotworowych, a także dzięki niej zatrzymuje się wzrost już utworzonego raka. Wyciąg z azyminy pomaga wzmocnić obronę organizmu, chronić komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i negatywnym wpływem stresujących sytuacji.

przeciwwskazania

Azymina jest przeciwwskazana u osób z indywidualną nietolerancją produktu. Są takie owoce, eksperci nie zalecają podczas ciąży i karmienia piersią. Do tej pory nie znaleziono innych przeciwwskazań.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny