Batat

słodki ziemniak Ipomoea (Ipomoea batatas) lub słodki ziemniak jest cenną uprawą żywności i paszy, która należy do rodzaju bulwiastych roślin z rodzaju Ipomoea z rodziny powojników. Ojczyzną takiej kultury jest Peru i Kolumbia, a stamtąd rozprzestrzeniła się w całej Ameryce Południowej, zanim jeszcze przybyli tam Europejczycy. Następnie słodki ziemniak został wprowadzony do Polinezji Południowej i wschodniej, wyspy Wielkanocnej, Indii Zachodnich i Nowej Zelandii. Jadalne korzenie takiej rośliny Aztekowie nazywali "camotli", spożywali je gotowane, smażone i surowe. Został sprowadzony na Wyspy filipińskie przez Hiszpanów podczas konkwisty, a stamtąd batat trafił na Tajwan, Morze Śródziemne i Japonię. Do tej pory na wolności taka roślina nie występuje, ale jest szeroko uprawiana w różnych krajach. Jest uprawiany w regionach tropikalnych i subtropikalnych, a nawet w ciepłych regionach strefy umiarkowanej, na przykład słodki ziemniak jest uprawiany na Ukrainie przez długi czas, a na przedmieściach jest dość powszechny. W przemysłowej uprawie słodkich ziemniaków wiodące miejsca zajmują kraje takie jak: Indonezja, Chiny i Indie.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Nasiona wysiewa się na sadzonki w ostatnich dniach stycznia lub w pierwszych-lutym, sadzonki sadzi się na otwartej glebie od połowy do końca maja.
  2. oświetlenie . Potrzebuje jasnego światła słonecznego.
  3. Grunt . Idealna jest gleba gliniasta lub piaszczysta, która zawiera dużą ilość azotu.
  4. podlewanie . Po przesadzeniu sadzonek na otwartym terenie przez pierwsze 4 tygodnie jest ona regularnie i obficie podlewana, a od połowy lata podlewanie odbywa się 1 raz w dekadzie, ale jeśli deszcze występują systematycznie, roślina ma dość naturalnych opadów. Ostatni raz krzewy należy podlewać 15-20 dni przed zbiorem.
  5. nawóz . Górny opatrunek przeprowadza się podczas formowania bulw (około połowy sierpnia), roślina potrzebuje potasu, w tym celu roztwór popiołu drzewnego należy wprowadzić do gleby, aby go przygotować, należy połączyć 1 wiadro wody i 1-2 łyżki.popiół, mieszaninę należy zaparzać przez 7 dni, podczas gdy należy ją systematycznie mieszać. Do karmienia 1 krzaka wlewa się pod niego 1 litr mieszanki.
  6. rozmnażanie . Z reguły bulwy lub ich części.
  7. szkodliwe owady . Chrząszcze (larwy chrząszczy majowych), ślimaki, przędziorków i druciarzy.
  8. choroby . Czarna noga.
  9. właściwości . Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, jest uważany za produkt dietetyczny i ma właściwości lecznicze.

funkcje słodkich ziemniaków

słodki słodki ziemniak to trawiasta winorośl. Długość pełzających pni osiąga około 500 cm, są w stanie szybko zakorzenić się w węzłach. Wysokość krzewu waha się od 15 do 18 metrów. Korzenie boczne są bardzo pogrubione, tworzą bulwy, których miąższ jest jadalny, może być zabarwiony na pomarańczowy, kremowy, czerwony, żółty, biały, różowy lub fioletowy. Masa bulw waha się od 0,2 do 3 i więcej kilogramów. Długie płytki liściowe mają kształt sercowaty lub palcowy. Pachowe kwiaty w kształcie lejka mają dużą koronę, która jest pomalowana na biały, różowy lub jasny liliowy kolor. Ale w większości odmian, gdy są uprawiane w środkowym pasie, kwitnienie nie występuje. Owoc jest pudełkiem, w którym znajdują się 4 nasiona koloru czarnego lub brązowego, osiągające średnicę 0,35–0,45 cm.

uprawa słodkich ziemniaków z nasion

siew

do rozmnażania słodkich ziemniaków podczas uprawy na średnich szerokościach geograficznych stosuje się metodę kiełkowania bulw, ponieważ w tych warunkach kwitnienie występuje rzadko, w wyniku czego nie dochodzi do powstawania nasion. Oczywiście możesz kupić siew w specjalistycznym sklepie, a ponieważ roślina ta jest ciepłolubna, a jej sezon wegetacyjny trwa 90-180 dni, musisz wysiać słodkie ziemniaki na sadzonkach, a nie na otwartej glebie. Materiał siewny takiej rośliny ma bardzo wysokie kiełkowanie.

siew sadzonek odbywa się w ostatnich dniach stycznia lub w pierwszych dniach lutego. Nasiona wymagają przygotowania przedsiewnego, w tym celu należy je zanurzyć w ciepłej wodzie na 24 godziny, a następnie należy je zdezynfekować w roztworze siarczanu miedzi lub manganu potasu. Przetworzony materiał siewny wymaga wysuszenia. Mieszanka gleby odpowiednia do siewu powinna być luźna i pożywna, na przykład można użyć podłoża składającego się z ziemi darniowej, próchnicy lub piasku (1:1:1). Do siewu słodkich ziemniaków na sadzonkach nie można przyjmować gleby ogrodowej, ponieważ zawiera ona niezbyt dużą ilość składników odżywczych, a także może zawierać patogeny lub jaja szkodników. Mieszanka gleby wymaga dezynfekcji, w tym celu jest podgrzewana w kuchence mikrofalowej lub kalcynowana w piekarniku. Wysiew nasion odbywa się w wilgotnej mieszance gleby, podczas gdy muszą być zakopane 15-20 mm, a następnie ich powierzchnia jest lekko ubijana i podlewana. Pojemnik należy przykryć szkłem lub folią, a następnie umieścić go w dobrze wentylowanym i oświetlonym miejscu przed pojawieniem się pierwszych sadzonek, a Temperatura powietrza powinna wynosić od 18 do 20 stopni.

zasady uprawy sadzonek

aby wyhodować takie sadzonki, będzie potrzebować pewnego reżimu temperaturowego ― od 20 do 30 stopni. Podlewanie powinno być umiarkowane, ale systematyczne. Chociaż roślina ta jest kochająca wilgoć, reaguje wyjątkowo negatywnie na stagnację wody w systemie korzeniowym. Do podlewania stosuje się wodę o temperaturze pokojowej, którą należy ustawić na 24 godziny.podlewanie odbywa się dopiero po wyschnięciu górnej warstwy mieszanki gleby. Pomieszczenie, w którym znajdują się sadzonki, powinno być systematycznie wentylowane, ale jednocześnie roślina powinna być chroniona przed przeciągiem. Zaleca się wietrzenie słodkich ziemniaków natychmiast po ich podlaniu. Po wysokości sadzonek wynosi 15 centymetrów i tworzą 4-5 międzywęźli, eksperci zalecają rozpoczęcie ich utwardzania, co pozwoli roślinom dostosować się do nowych warunków przed przesadzeniem ich na otwarty teren. Aby to zrobić, sadzonki codziennie przez 15 dni są przez pewien czas przenoszone na ulicę. Czas trwania takiej procedury musi być stopniowo zwiększany, aż będzie mógł być na świeżym powietrzu przez całą dobę.

sadzenie słodkich ziemniaków w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzonki słodkich ziemniaków przesadza się na otwartą glebę dopiero po tym, jak Temperatura powietrza w ciągu dnia nie będzie już niższa niż 20 stopni, a ziemia powinna być ogrzana do 15 stopni. Na przykład na Ukrainie, zwłaszcza w jej południowej części, sadzonki są sadzone na otwartym terenie w ostatnich dniach kwietnia, podczas gdy w regionie moskiewskim procedura ta jest często przeprowadzana w pierwszych dniach czerwca.

otwarty obszar, dobrze nasłoneczniony i posiadający niezawodną ochronę przed silnymi podmuchami wiatru, jest idealny do uprawy takiej kultury. Najlepiej rośnie w glebie gliniastej lub piaszczystej, która charakteryzuje się niską kwasowością, podczas gdy jej skład powinien zawierać dużą ilość azotu. Jednak słodkie ziemniaki można uprawiać na innych glebach.

przygotowanie działki

przygotowanie strony powinno odbywać się jesienią. Kopanie gleby odbywa się na głębokość od 15 do 20 centymetrów, podczas gdy siarczan potasu, humus i superfosfat należy do niej dodać. Pół miesiąca przed nawożeniem kwaśną glebę należy wapnować. Wiosną tuż przed sadzeniem sadzonek gleba na stronie musi zostać poluzowana, a azotan amonu należy do niej dodać.

zasady sadzenia w otwartym terenie

głębokość dołów do sadzenia powinna wynosić około 15 centymetrów, a odległość między nimi wynosi 0,4 m, a odległość między rzędami wynosi 0,7 m. podczas sadzenia odmian o długich lotach doły do sadzenia należy wykonać zgodnie ze schematem 0,7 x 0,7 m, Jednak jeśli słodki ziemniak zostanie posadzony bardziej zwarto, z czasem utworzy dywan z liści i pędów, który może chronić powierzchnię łóżka przed szybkim parowaniem wilgoci. W glebie roślina musi być zakopana w taki sposób, aby para międzywęźli znajdujących się na samym dole była pod ziemią. Aby sadzonki łatwiej przeszczepiły się i szybko zapuściły korzenie, zaleca się odcięcie wszystkich liści z krzaków, a tylko 1-2 pary górnych płytek liściowych należy pozostawić. Kiedy roślina zostanie posadzona na otwartej glebie, jej powierzchnia powinna zostać ubita, a łóżko jest dobrze podlewane. Każdy krzak powinien być przykryty ciętą plastikową butelką, która powinna być przezroczysta lub słoikiem wykonanym ze szkła. Po tym, jak rośliny zaczną rosnąć młode liście, schronienie należy usunąć.

Pielęgnacja słodkich ziemniaków

zarówno doświadczony ogrodnik, jak i początkujący mogą uprawiać słodkie ziemniaki na swojej stronie. Co najważniejsze, należy pamiętać, że materiał do sadzenia lub siewu musi być koniecznie wysokiej jakości, a rośliny muszą być odpowiednio pielęgnowane i przestrzegać zasad agrotechnicznych tej kultury. Nie zapominaj również, że roślina ta wyróżnia się ciepłolubnością. W opiece nad słodkimi ziemniakami nie ma nic skomplikowanego: w razie potrzeby sadzenie powinno być chronione przed zimnem, podlewane w odpowiednim czasie, płócienne, karmione, chronione przed szkodliwymi owadami i chorobami, a także poluzować powierzchnię łóżka.

uprawiając taką kulturę, należy pamiętać, że jej rzęsy w żadnym wypadku nie powinny zakorzeniać się w międzywęźlach, w związku z tym konieczne jest systematyczne podnoszenie każdego pędu, aby uformowane korzenie pękły. Aby bulwy były większe, w latach dwudziestych sierpnia konieczne jest obowiązkowe uszczypnięcie górnej części każdego bicza.

jak podlewać

ta roślina jest odporna na suszę, w związku z tym nie musi być obficie podlewana. Jednak w pierwszych 4 tygodniach po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę podlewanie powinno być systematyczne i obfite, po czym jest zmniejszone do umiarkowanego. Od połowy lata łóżko jest podlewane nie więcej niż 1 raz na 1,5 tygodnia, ale jeśli w tym czasie systematycznie pada deszcz, naturalne opady wystarczą krzakom. Kiedy do zbiorów pozostanie 15-20 dni, musisz przestać podlewać słodkie ziemniaki.

górny sos słodkich ziemniaków

podczas formowania i wzrostu bulw słodki ziemniak szczególnie pilnie potrzebuje górnego opatrunku, do którego stosuje się nawóz potasowy. Z reguły czas ten przypada na połowę sierpnia. Napar z popiołu drzewnego jest doskonały do karmienia, aby go przygotować, musisz połączyć 1 wiadro wody i 1-2 łyżki.popiół drzewny, napar będzie gotowy po 7 dniach, nie zapomnij go okresowo mieszać. Aby nakarmić jeden krzak, pod nim wlewa się 1 litr mieszanki składników odżywczych.

szkodniki i choroby słodkich ziemniaków

szkodliwe owady

słodki ziemniak jest dość odporny na różne szkodliwe owady i choroby, które są znane na średnich szerokościach geograficznych. Jednak larwy chrustu mogą go skrzywdzić, zauważając, że z reguły uszkadzają największe i najpiękniejsze bulwy. Konieczne jest zwalczanie chruścików i ich larw, podczas gdy można ich używać na różne sposoby.

ślimaki mogą osiadać na krzakach podczas długotrwałych deszczy. Aby się ich pozbyć, użyj przynęt, w tym celu w kilku miejscach musisz umieścić miski wypełnione piwem. Powinny być systematycznie sprawdzane i zbierane ślimaki pełzające po zapachu przynęty. Krzewy można również chronić, kopiąc niezbyt głęboki rowek wokół łóżka, który należy wypełnić płytkim odsiewem, stanie się on przeszkodą nie do pokonania dla takiego szkodnika.

przędziorki mogą osiedlić się na krzakach, z reguły dzieje się to podczas długotrwałej suszy. Aby pozbyć się takiego szkodnika, rośliny spryskuje się naparem z barszczu, łuski cebuli, bieleny, datury lub rumianku aptecznego.

choroby

w okresie sadzonek krzaki mogą uderzać w czarną nogę. W dotkniętych roślinach łodyga gnije na szyi korzenia, co prowadzi do ich śmierci. Aby zapobiec wysiewowi nasion, konieczne jest użycie zdezynfekowanego podłoża, w tym celu rozlewa się go roztworem fitosporyny-m, a aby uniknąć zakwaszenia, dodaje się do niego skorupkę z jaj, którą należy najpierw zmielić na mąkę.

czyszczenie i przechowywanie słodkich ziemniaków

zbiory słodkich ziemniaków zaczynają być zbierane 14-16 tygodni po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę, z reguły czas ten przypada w połowie września. Nie zapominaj, że zbiory należy zbierać przed nadejściem mrozu, a do tego należy wybrać pogodny i suchy dzień. W tym czasie powinno rozpocząć się żółknięcie i suszenie liści i pędów. Jeśli bulwy zostały wykopane w deszczową pogodę, nie można ich przechowywać, w związku z tym należy je poddać recyklingowi, należy to zrobić również w przypadku uszkodzonych roślin okopowych. Aby usunąć bulwy z gleby, użyj widełek, a następnie należy je pozostawić na powierzchni witryny przez pewien czas, aby mogły dobrze wyschnąć. Konieczne jest bardzo ostrożne wykopanie ich z gleby, ponieważ ich długość może osiągnąć 0,3 m.gdy rośliny okopowe wyschną, resztki gleby należy usunąć z ich powierzchni, a następnie należy je posortować. Zdrowe i całe bulwy nadają się do przechowywania, a wszystkie zranione i budzące wątpliwości należy wysłać do przetwarzania. Te warzywa korzeniowe, które nadają się do przechowywania, należy umieścić w ciepłym miejscu (od 28 do 30 stopni) na 7 dni, a wilgotność powietrza powinna wynosić 85-90 procent, nie zapomnij systematycznie wentylować pomieszczenia. Następnie bulwy umieszcza się w niezbyt głębokich tacach i usuwa do przechowywania w chłodnym pomieszczeniu (od 10 do 15 stopni), tam będą przechowywane przez kilka miesięcy.

słodkie ziemniaki można przechowywać zamrożone, w tym celu kroi się je na plasterki, a następnie piecze do połowy. Następnie umieszcza się je w pojemnikach lub workach, a następnie szczelnie zamykają i wkładają do zamrażarki. Ponadto to warzywo korzeniowe można przechowywać w postaci suszonej, w tym celu jest dokładnie myte, czyszczone i krojone w paski lub cienkie plasterki. Powinny być myte pod bieżącą wodą i blanszowane we wrzącej wodzie przez pięć minut, po czym są Ostro chłodzone przez zanurzenie w wodzie. Gdy woda spłynie, słodki ziemniak jest układany na blasze do pieczenia w 1 warstwie i suszony w piekarniku nagrzanym do 80 stopni, podczas gdy musi być systematycznie mieszany. Kiedy warzywa korzeniowe dobrze wyschną, musisz poczekać, aż całkowicie ostygną naturalnie, a następnie wlewa się je do worków lub worków papierowych do przechowywania.

bulwy mogą być również używane do konserwacji. Są one krojone w kostki i gotowane do połowy w wodzie, którą należy osolić i dodać przyprawy, a następnie układa się je w sterylizowanych słoikach o objętości 0,5 , wlewa się do nich wrzącą wodę i dodaje pół łyżeczki octu do każdego, a następnie zwija się je i usuwa pod futrem, aż całkowicie ostygnie. Całkowicie schłodzone słoiki są przechowywane.

rodzaje i odmiany słodkich ziemniaków

słodki ziemniak nie ma oficjalnej klasyfikacji odmian, istnieje około 7 tysięcy hybryd i odmian takiej rośliny. Tylko w Chinach uprawia się około 100 odmian słodkich ziemniaków. Wszystkie odmiany są podzielone na warzywa, Pasze i desery. Różnią się również kolorem miąższu, kolorem skórki i kształtem rośliny okopowej. Wyróżnia się również takie cechy, jak: kształt i kolor liści, wydajność, a także dokładność formowania bulw. Nadal wszystkie odmiany są podzielone na wczesne dojrzewanie, w połowie sezonu i późne dojrzewanie.

deserowy słodki ziemniak

takie odmiany zawierają duże ilości glukozy i beta-karotenu. Kolor miąższu bulw jest pomarańczowy lub nasycony żółty, a ich smak jest słodki. Takie odmiany są lekkie i ciepłolubne, w związku z tym w Warunkach średnich szerokości geograficznych rosną dość słabo, subtropiki i tropiki są dla nich najlepsze. Smak bulw zależy od odmiany i może być podobny do dyni, Banana, ananasa, kasztana lub marchwi. Doskonale łączą się z orzechami, melasą, owocami i karmelem, w związku z czym takie słodkie ziemniaki są najczęściej używane do przygotowywania zapiekanek, słodkich zbóż i innych deserów. Najpopularniejsze odmiany:

  1. Kumara Red . Ta hybryda jest wymagająca pod względem temperatury i światła. Duże krzewy mają grube liście i długie rzęsy. Kształt roślin okopowych jest podłużny i okrągły, smak jasnożółtego miąższu jest umiarkowanie słodki. Smak surowego miąższu ma niewielką cierpkość.
  2. Beauregard . Taka roślina jest bardzo łatwa w pielęgnacji. Bardzo smaczne i słodkie bulwy zawierają dużą ilość karotenu i glukozy. Krzewy są zwarte, rośliny okopowe rosną równomiernie w kolorze miedzi. Kolor miąższu jest pomarańczowy.
  3. O&8217;Henry . Jest to odmiana amerykańskiej odmiany Boregrad, charakteryzująca się wysoką odpornością na szkodliwe owady i choroby. Kolor bulw jest jasnobrązowy, słodkawy jasnożółty miąższ ma suchą konsystencję.
  4. Garnet . Taka średnio wczesna odmiana amerykańskiej selekcji charakteryzuje się średnią wydajnością. Bulwy są jasnoczerwone, słodki miąższ ma pomarańczowy kolor.
  5. zwycięstwo 100 . Ta wczesna odmiana, charakteryzująca się wysoką wydajnością, dobrze rośnie w średnich szerokościach geograficznych. Krzew jest zwarty, a rośliny okopowe są równe i gładkie. Smak pomarańczowego miąższu jest umiarkowanie słodki i podobny do bananów i orzechów, ale cechy te pojawiają się dopiero po tym, jak bulwy lekko leżą po ekstrakcji z gleby, a na początku są bez smaku.
  6. Georgia Red . Taka produktywna odmiana dobrze rośnie na średnich szerokościach geograficznych. Zwarty krzew zdobi liście o ciemnoczerwonym kolorze. Kolor zaokrąglonych roślin okopowych jest miedziano-pomarańczowy. Jasny miąższ, gdy jest surowy, ma smak bardzo podobny do ziemniaków, ale po obróbce termicznej staje się miękki i słodki.
  7. Burgundia . Ta wczesna Dojrzała odmiana amerykańskiej hodowli jest odporna na Fusarium. Ciemnoczerwone bulwy mają bardzo przyjemny zapach, a ich skład obejmuje dużą ilość sacharozy. Kolor ciemnopomarańczowej miazgi nie zmienia się nawet po obróbce cieplnej.

batat paszowy

skład bulw takich odmian obejmuje mniejszą liczbę cukrów w porównaniu do warzyw lub deserów. Te odmiany mogą być doskonałym substytutem ziemniaków. Z reguły miąższ bulw ma jasny kolor, po obróbce cieplnej staje się miękki. Takie warzywa korzeniowe można smażyć. Odmiany te dobrze rosną zarówno w regionach południowych, jak i na średnich szerokościach geograficznych. Najpopularniejsze odmiany:

  1. biały bukiet . Ta odmiana ma wysoką wydajność. Potężne krzewy mają długie rzęsy. Masa dużych roślin okopowych o kremowym kolorze w niektórych przypadkach może osiągnąć od 3 do 4 kilogramów. Biały miąższ ma smak podobny do kasztana.
  2. Brazylijski . Taka hybryda dobrze rośnie na średnich szerokościach geograficznych, jest odporna na choroby i szkodliwe owady i charakteryzuje się wysoką wydajnością. Warzywa korzeniowe o jasnym kolorze mają biały miąższ o słabym smaku.

batat warzywny

bulwy odmian warzyw zawierają mniejszą ilość glukozy w porównaniu do deserów, ale jest ich więcej niż w odmianach paszowych. W związku z tym rośliny okopowe mają smak podobny do zamrożonych bulw ziemniaczanych. Ich miąższ ma jasny kolor z Plamami żółtego, pomarańczowego lub różowego koloru. Po obróbce cieplnej staje się miękka, delikatna i soczysta. Jednak w większości odmian warzywa korzeniowe nie nadają się do smażenia, ponieważ różnią się pewną wodnistością, ale uzyskują bardzo smaczne tłuczone ziemniaki. Najpopularniejsze odmiany:

  1. magenta . Wczesna Dojrzała odmiana, charakteryzująca się wysoką wydajnością i odpornością na szkodliwe owady i choroby. Taki słodki ziemniak przewyższa ziemniaki pod względem odżywczym i smakowym. Na potężnym krzaku znajdują się liście o ciemnozielonym kolorze i długie rzęsy. Fioletowy kolor roślin okopowych utrzymuje się nawet po obróbce cieplnej. Miąższ jest prawie niesłodzony i ma smak kasztana.
  2. biały słodki ziemniak . Bulwy tej odmiany mają teksturę i smak bardzo podobny do ziemniaków. Taki słodki ziemniak dobrze rośnie na średnich szerokościach geograficznych i ma dość wysoką wydajność. Kształt lekkich roślin okopowych jest podłużny, ich miąższ jest biały.
  3. Japoński . Ta odmiana jest wcześnie Dojrzała. W czerwonych roślinach okopowych miąższ ma blady kremowy kolor. W porównaniu z odmianami z pomarańczowym rdzeniem miąższ tej odmiany jest mniej słodki i bardziej suchy. Takie bulwy mogą zastąpić zwykłe ziemniaki.
  4. Bit-1 . Taka włoska odmiana jest późna. Białe rośliny okopowe mają mało słodką miąższ o tym samym kolorze.
  5. Bonita . Ta wczesna Dojrzała odmiana jest skrobiowa i małosłodka, charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na Fusarium. W różowo-kremowych bulwach miąższ ma biały kolor z kremowym odcieniem.
  6. Bushbock . Ojczyzną tej odmiany jest Republika Południowej Afryki. Kolor bulw jest malinowo-różowy, podczas przechowywania staje się ciemniejszy. Lekko kremowo-biały miąższ ma smak bardzo podobny do ziemniaków.
  7. winnicki różowy . Ta Ukraińska odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością. Krzewy są wysokie. Kolor gładkich roślin okopowych jest różowy, wyróżniają się doskonałą jakością utrzymania. Lekki, prawie niesłodzony miąższ, podczas gdy surowy ma smak podobny do kikuta kapusty. Taki słodki ziemniak jest czasami sprzedawany pod nazwą Redgold, Gocha i TEKKEN, ponieważ Na zewnątrz jest bardzo podobny do tych odmian.
  8. Sumor . Taka wczesna Dojrzała odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na szkodliwe owady i choroby. Kolor warzyw korzeniowych jest kremowy, miąższ jest lekki i niesłodzony, jego smak jest identyczny ze smakiem ziemniaków.

oprócz opisanych odmian są bardzo popularne wśród ogrodników, takich jak: Tainung, Hannah Gold, har Bay, Batty, Burgundia, Belvue, Baker, Butterbach biały, czerwony i różowy, biały Delaitte, Dziewica, delawar fioletowy, Golden Bell, Derby, Jersey żółty i pomarańczowy, żeń-szeń czerwony, Indyjski, Carver itp.

właściwości słodkich ziemniaków: szkody i korzyści

przydatne właściwości słodkich ziemniaków

bulwa słodkich ziemniaków zawiera dość dużą ilość cukru i skrobi, ale jednocześnie ma dość niską kaloryczność. Zawierają białka, węglowodany, wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, cholinę, tiaminę, ryboflawinę, kwas pantotenowy, witaminy A, C, PP.

skrobia takiej rośliny znalazła szerokie zastosowanie w oficjalnej medycynie. Tak więc stosuje się go podczas terapii różnych chorób przewodu pokarmowego, a jednocześnie charakteryzuje się łagodnym, wzmacniającym i otaczającym efektem, a także zawiera dużą ilość witamin. W roślinach okopowych znajduje się witamina B6 (pirydoksyna), która pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, dlatego osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe zaleca się włączenie potraw ze słodkim ziemniakiem do diety.

w porównaniu z innymi warzywami, słodki ziemniak zawiera znacznie więcej kwasu askorbinowego, który zapewnia ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników, które powodują korozję komórkową, która przyczynia się do rozwoju raka. To warzywo jest zalecane dla kobiet podczas menopauzy, ponieważ zawiera progesteron. Ponieważ błonnik w bulwach jest znacznie delikatniejszy niż w innych warzywach, zaleca się włączenie ich do diety osób cierpiących na zaburzenia trawienia. Takie warzywa korzeniowe w postaci smażonej i gotowanej mają słodkawy smak podobny do zamrożonych ziemniaków, ale zawierają znacznie więcej węglowodanów i wapnia w porównaniu z bulwami ziemniaczanymi.

przeciwwskazania

eksperci nie zalecają jedzenia słodkich ziemniaków osobom cierpiącym na zapalenie żołądka, a także wrzody dwunastnicy i żołądka, ponieważ podrażnia błonę śluzową. Zaleca się również wykluczenie go z diety kobiet podczas ciąży i karmienia piersią. Nie można go również jeść osobom z indywidualną nietolerancją.