koper włoski

roślina zielna kopru włoskiego (Foeniculum vulgare) jest uważana za gatunek z rodzaju kopru włoskiego z rodziny parasolowej. Ludzie nazywają go również koperkiem Wołoskim lub aptecznym. W warunkach naturalnych koper można znaleźć w Europie Zachodniej (we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Anglii i Portugalii), w Afryce Północnej (w Libii, Algierii, Egipcie, Maroku i Tunezji) oraz w Europie Południowo-Wschodniej (w Bułgarii, krajach byłej Jugosławii, Grecji i Albanii). Ponadto taką kulturę można znaleźć na terytorium Ameryki Środkowej, Północnej i południowej, Azji Środkowej i Zachodniej, a także Nowej Zelandii. Woli rosnąć w Rowach,na skalistych zboczach i w chwastach.

uprawiaj taką kulturę w wielu krajach. Pierwsze wzmianki o koprze znaleziono w zielarzach starożytnych Indii, które zostały napisane około 5 tysięcy lat temu. Taka roślina była znana w starożytnych Chinach, była tam używana do celów kosmetycznych i kulinarnych, była również znana w starożytnym Egipcie, uważano, że oprócz właściwości leczniczych i smakowych ma władzę nad złymi duchami. Starożytni Sasi wierzyli również, że taka roślina ma mistyczne właściwości, używali wiązek takiej trawy do ochrony swoich domów przed czarami. Grecy używali kopru włoskiego jako środka o działaniu żółciopędnym, moczopędnym i aborcyjnym, a także używali go do pozbycia się pcheł. W pismach Dioscorides, Awicenna, Hipokrates i Pliniusz znajdują się wzmianki o takiej roślinie. W średniowieczu kulturę tę zaczęto uprawiać na terenie Całej Europy, a jej czeskim lekarzem Matthiolem, który służył na dworze arcyksięcia Ferdynanda, poświęcono traktat zwany "mocą i działaniem kopru włoskiego". W XVIII wieku aptekarz Stevens stworzył lek na bazie kopru włoskiego na choroby nerek i żołądka, charakteryzujący się wysoką skutecznością, angielski parlament postanowił zapłacić mu przyzwoitą rekompensatę za upublicznienie tej recepty. Roślina ta jest używana jako przyprawa do kuchni krajowych wielu krajów, w tym zarówno azjatyckich, jak i europejskich.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Użyj zimowego siewu nasion na otwartej glebie, który odbywa się w październiku. Można je również wysiewać wczesną wiosną (w kwietniu), w obszarach o ciepłym klimacie wysiew suchych nasion w ogrodzie odbywa się w lipcu lub sierpniu.
  2. Oświetlenie . Potrzebuje dużo światła słonecznego.
  3. Grunt . Gleba powinna być lekka gliniasta lub piaszczysta.
  4. podlewanie . Średnio krzewy są podlewane 1 raz na 5 dni, a na 1 metr kwadratowy łóżka pobiera się od 1 do 1,5 wiadra wody. Konieczne jest zwiększenie liczby podlewania podczas długotrwałej suszy lub jeśli Koper rośnie na lekkiej glebie.
  5. nawóz . Zaleca się karmienie tej kultury roztworem odchodów kurczaka (1:20) lub dziewanny (1:10), a do tego stosuje się napar z ziół. W sezonie krzewy należy karmić kilka razy: kiedy zostaną przerzedzone i po rozpoczęciu formowania szypułek.
  6. Hilling . Tylko odmiany warzywne muszą być hillowane dwa lub trzy razy w sezonie na wysokość od 30 do 70 mm.
  7. rozmnażanie . Metoda nasienna i najczęściej stosuje się rozmnażanie wegetatywne (podział kłącza).
  8. szkodliwe owady . Drutowce, larwy chrząszcza majowego, gąsienice szufelki i Ćmy łąkowe.
  9. choroby . Cercosporoza, zgnilizna korzeni i łodyg lub rdza.
  10. właściwości . Takie pikantne zioło ma łagodne działanie dezynfekujące, przeciwskurczowe i słabe działanie moczopędne.

cechy kopru włoskiego

koper jest uprawiany jako roślina jednoroczna, dwuletnia lub wieloletnia. Korzeń w kształcie wrzeciona jest mięsisty i pomarszczony, w górnej części silnie rozgałęzia się. Kolor wszystkich nadziemnych części rośliny jest zielony z jasnoniebieską powłoką. Wysokość silnie rozgałęzionej zaokrąglonej prostej łodygi waha się od 0,9 do 2 m.pierzaste, naprzemiennie rozmieszczone płytki liściowe są czterokrotnie lub trzykrotnie rozcięte, dolne liście mają ogonki, a górne znajdują się na wąsko podłużnej pochwie, której długość wynosi 30-50 mm, do góry jest rozszerzona. Podwójne kwiatostany w kształcie parasola osiągają 3-15 centymetrów średnicy, składają się z żółtych kwiatów. Krzewy kwitną w lipcu-sierpniu. Owoc jest nagim owocnikiem o podłużnym kształcie brązowo-zielonym kolorze, jego smak jest słodki, długość wynosi od 0,5 do 1 cm, a szerokość od 0,2 do 0,3 cm Owoce rozpadają się na 2 części, ich dojrzewanie obserwuje się we wrześniu.

uprawa kopru włoskiego z nasion

siew w ziemi

do rozmnażania kopru włoskiego stosuje się metodę nasion i metodę podziału kłącza. Materiał siewny pozostaje kiełkujący przez 2-3 lata. Stosuje się je jako siew zimowy, więc wysiewa się je na początku wiosny. W ciepłych regionach do uprawy kopru włoskiego jako byliny stosuje się suchy materiał siewny, który wysiewa się na otwartej glebie w lipcu lub sierpniu. Kupując nasiona tej kultury, należy pamiętać, że istnieją 2 odmiany materiału siewnego: pierwsza odmiana służy do uzyskania pachnących zieleni, a druga jest warzywem, podczas uprawy uzyskuje się warzywa, a także główki kapusty o wysokim smaku.

do wysiewu tej kultury zaleca się wybranie tych obszarów, w których w zimie zaobserwowano nagromadzenie śniegu. Koper włoski charakteryzuje się ciepłolubnością i dlatego bardzo słabo rośnie w zacienionych miejscach. Do uprawy dobrze nadają się lekkie gleby gliniaste lub gliniaste. Dobrymi prekursorami dla takiej rośliny są uprawy rzędowe i zimowe, a także jednoroczne rośliny zielne. W sąsiedztwie kopru włoskiego nie można uprawiać szpinaku, papryki, fasoli, pomidorów, fasoli i kminku, ponieważ przyczynia się to do zahamowania wzrostu takich roślin. Eksperci zalecają uprawę tej kultury obok kapusty i ogórków, ponieważ odstrasza ona tak powszechnego szkodnika, jak mszyce, swoim aromatem.

jeśli siew zostanie przeprowadzony wiosną, przygotowanie terenu należy wykonać jesienią. Aby to zrobić, wapnowanie kwaśnej gleby jest przeprowadzane, a po co najmniej 15 dniach dodaje się do niej 2 łyżki do głębokiego kopania.l superfosfat, 1 wiadro kompostu lub próchnicy i 2 litry leżących trocin na 1 metr kwadratowy działki. Wiosną, przed rozpoczęciem siewu nasion, Powierzchnia działki jest poluzowana i wyrównana. Do siewu przed zimą zaleca się wybranie tych obszarów, w których gleba została zastosowana pod poprzednimi uprawami. Nie jest konieczne stosowanie nawozu do gleby specjalnie przed sadzeniem tej rośliny, ponieważ z tego powodu dojrzeje bardzo powoli.

podczas siewu materiał siewny należy zakopać w ziemi o 20 mm, a szerokość między rzędami powinna wynosić co najmniej 0,6 m. jeśli siew odbywa się na początku kwietnia, po posadzeniu łóżko należy podlać, a następnie jego powierzchnia jest pokryta folią, którą usuwa się tylko wtedy, gdy pojawiają się pierwsze sadzonki. Półtora tygodnia po pojawieniu się sadzonek będą potrzebować przerzedzenia, podczas gdy odległość między roślinami odmian warzyw powinna wynosić od 20 do 30 centymetrów, a między sadzonkami zieleni ― od 10 do 15 centymetrów. W regionach o dość zimnym klimacie koper włoski zaleca się uprawiać przez sadzonki.

Pielęgnacja kopru włoskiego

uprawa tej kultury na swojej stronie jest dość prosta. Taka roślina powinna zapewnić terminowe podlewanie, pielenie, górny opatrunek, a także musi być chroniona przed chorobami i szkodliwymi owadami, a także w ciągu jednego sezonu 3 razy poluzować powierzchnię ziemi między rzędami. Jeśli uprawiane są odmiany warzywne, należy je dwa lub trzy razy w sezonie wegetacyjnym spudłować na wysokość od 30 do 70 mm.jest to konieczne, aby wybielić główki kapusty, a nawet po spudłowaniu stają się bardziej mięsiste i soczyste.

jak podlewać

ta roślina uwielbia wodę. Jeśli w lecie regularnie pada deszcz, średnio będzie musiał być podlewany 1 raz na 5 dni, a na 1 metr kwadratowy łóżka pobiera się od 1 do 1,5 wiadra wody. Jeśli kultura jest uprawiana na lekkiej glebie, podlewanie powinno stać się częstsze. Szczególną uwagę należy zwrócić na podlewanie podczas uprawy odmian warzyw, ponieważ jeśli brakuje im wody, wpłynie to wyjątkowo negatywnie na jakość końcówek, podczas gdy same krzewy mogą wpaść w łodygę. Należy również pamiętać,że przy niewystarczającym podlewaniu krzewy zaczynają uruchamiać swoje korzenie na pobliskich łóżkach.

Kiedy pada deszcz lub koper włoski jest podlewany, powierzchnię ziemi wokół krzaków należy poluzować bez wątpienia. Aby zmniejszyć liczbę podlewania, pielenia i rozluźniania, powierzchnię łóżka należy wypełnić warstwą ściółki.

górny opatrunek kopru włoskiego

koper włoski najlepiej reaguje na górny opatrunek roztworem dziewanny. Aby go ugotować, musisz połączyć wodę z obornikiem w stosunku 10: 1. Możesz również użyć roztworu odchodów kurczaka, ale w tym przypadku woda i substancje organiczne są łączone w stosunku 20:1. Możesz również karmić tę kulturę naparem ziołowym. W sumie w sezonie wegetacyjnym krzewy należy karmić 2 razy. Po raz pierwszy łóżko jest nawożone natychmiast po przerzedzeniu sadzonek, a po drugie, gdy zielone odmiany zaczynają tworzyć strzały kwiatowe, a podczas uprawy odmian głowy 4 tygodnie po pierwszym opatrunku.

żniwa

cięcie zieleni kopru włoskiego odbywa się po wysokości krzewów równej 0,3 m faktem jest, że w tym czasie ma najbardziej nasycony zapach. Warzywa są cięte wczesnym rankiem, aż Rosa wyschnie, lub wieczorem, gdy zachodzi słońce.

możesz rozpocząć zbieranie głów głowy po osiągnięciu średnicy 10 centymetrów. Główki kapusty należy przyciąć pod samym korzeniem, ale ogonki z liśćmi o długości około 20 centymetrów powinny pozostać na nich. Odcięte główki kapusty należy ułożyć w zacienionym miejscu na świeżym powietrzu, tam powinny zostać przez jakiś czas. Następnie odcinają wszystkie ogonki z wyjątkiem jednego, który jest skracany do 10 centymetrów, a następnie są usuwane do przechowywania. Przechowuj je Zakopane w piasku w chłodnym miejscu, ponieważ w lodówce mogą być przechowywane nie dłużej niż pół miesiąca.

zbieranie nasion

z reguły pierwsze kwitnienie obserwuje się dopiero w drugim roku po wysianiu kopru włoskiego. Zbiór nasion można przeprowadzić dopiero po kwitnieniu krzewów. Można je zebrać tylko wtedy, gdy jasnozielone kwiatostany zmienią kolor na brązowo-żółty. Ostrożnie odetnij je i zawieś w dobrze wentylowanym, suchym, chłodnym miejscu do wyschnięcia, a pod nimi musisz położyć arkusze gazet. Po tym, jak parasole dobrze wyschną, konieczne będzie wytrząsanie z nich nasion na liściu. Po oddzieleniu od resztek roślinnych są one rozrzucane na workach wykonanych z papieru. Do przechowywania umieszcza się je w ciemnym i suchym miejscu.

szkodniki i choroby kopru włoskiego ze zdjęciami i nazwami

choroby kopru włoskiego

koper włoski charakteryzuje się dość wysoką odpornością na choroby, ale czasami choruje na zgniliznę łodyg lub korzeni, cercosporozę lub rdzę.

Cercosporoza

jeśli krzew jest chory na cercosporozę, na wszystkich jego zielonych częściach powstają kanciaste małe plamki żółtego koloru. Z czasem kolor plam staje się ciemniejszy, obserwuje się ich łączenie ze sobą. Dotknięte części krzewu zmieniają kolor na żółty, a następnie umierają. W celu zapobiegania nie należy dopuszczać do zagęszczania upraw. Dotknięte krzewy należy spryskać roztworem mieszanki Bordeaux (1%), Kaptana lub Kuprozanu.

zgnilizna korzeni

z powodu zgnilizny korzeni Koper umiera. Początkowo liście opadają, a następnie więdną, stają się brązowe i umierają. Jeśli wykopiesz dziurę o głębokości 15 centymetrów w pobliżu krzaka, możesz znaleźć poczerniałe korzenie. Dotkniętą roślinę należy wykopać i usunąć z terenu wraz z glebą przylegającą do korzeni. Jeśli choroba została wykryta w początkowej fazie rozwoju, zaleca się zaprzestanie podlewania kopru włoskiego, a także spryskanie go roztworem leku grzybobójczego.

zgnilizna łodygi

rośliny dotknięte zgnilizną łodyg uszkadzają pędy i łodygi. Najpierw następuje rozkład części łodygi lub pędu, po czym umiera. W niektórych przypadkach dotyczy to również liści. Z reguły roślina gnije na poziomie powierzchni gleby, a także powyżej, a pojawienie się białej płytki nazębnej jest uważane za pierwszy objaw choroby, a następnie na powierzchni łodygi powstają małe brązowe plamy. Po znalezieniu oznak tej choroby na krzaku konieczne jest zaprzestanie jej podlewania, a następnie usunięcie płytki nazębnej i pokrycie dotkniętych obszarów silnym roztworem manganu potasu, po czym rośliny są sproszkowane popiołem drzewnym.

rdza

jeśli na krzew wpływa rdza, która jest chorobą grzybiczą, wówczas na jego nadziemnych częściach pojawiają się brązowawo-pomarańczowe guzki, a także krosty, które powodują zwiększoną parowalność wilgoci. Jeśli roślina jest bardzo dotknięta, liście zaczynają latać wokół niej. Po zauważeniu pierwszych objawów choroby należy odciąć wszystkie dotknięte łodygi i liście, a następnie koper włoski spryskuje się roztworem leku grzybobójczego.

szkodniki kopru włoskiego

koper włoski ma zdolność odstraszania różnych szkodników, ale należy pamiętać, że wiele kultur nie może się z nim dogadać. Na przykład mszyce, pchły, ślimaki i wszy nigdy się na nim nie osiedlają, dlatego zaleca się umieszczenie łóżka z taką rośliną obok roślin warzywnych, które często na nie cierpią. Ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy te kultury mogą dogadać się obok kopru włoskiego. Jednak larwy chrząszcza majowego, ćmy łąkowe, druty, a także gąsienice szufelki mogą go skrzywdzić.

ćma Łąkowa

ćma łąkowa jest wielożernym szkodliwym owadem, który może poważnie zaszkodzić ogrodowi warzywnemu. Taki Motyl osiąga długość 10 mm, u samic rozpiętość skrzydeł około 26 centymetrów,a u samców do 20 centymetrów. Kolor przednich skrzydeł jest brązowo-szary z ciemnymi plamami, przy zewnętrznej krawędzi znajduje się żółty pasek. Tylne skrzydła szare z 2 paskami. Czarnogłowa gąsienica takiej ćmy ma szaro-zielony kolor, a ciemny pasek biegnie wzdłuż pleców. Szkodnik ten wyróżnia się płodnością, dlatego jest bardzo niebezpieczny dla uprawianych roślin. Gąsienice jedzą wszystko, co napotykają na drodze, podczas gdy tylko ogonki i żyły pozostają z liści. Same motyle jedzą nektar, w związku z tym w latach masowego lata ćmy łąkowej często dochodzi do zauważalnego zmniejszenia ilości miodu produkowanego na tym obszarze. Podobne lata występują 1 raz na 8-10 lat, w tym czasie ogrodnicy i ogrodnicy muszą bardzo starać się zachować plony. Aby zniszczyć ćmy, stosuje się różne metody. Jeśli na stronie jest stosunkowo mało szkodników, wówczas można je zbierać ręcznie, należy pamiętać, że im więcej chwastów znajduje się na terenie, tym większe prawdopodobieństwo, że ćmy się na nim osiedlą. Jeśli jest wiele szkodliwych owadów, musisz użyć chemikaliów, aby je zniszczyć, a Metafos, Decys, Fufanon, Fosfamid i karbofos różnią się największą skutecznością.

szufelki Zimowe

szufelki zimowe są również zjadliwym szkodliwym owadem, który jest bardzo rozpowszechniony. Kolor przednich skrzydeł jest ciemnoszary, prawie czarny, a na nich znajdują się 3 paski o jeszcze ciemniejszym odcieniu, a także cienka czarna granica. U samicy tylne skrzydła są jasnobrązowe, a u samca białe. Gąsienice takiego owada są pomalowane na ziemisto-szary kolor, podczas gdy w późnym stadium rozwoju na ich grzbiecie tworzy się ciemny pasek. Motyle i ich gąsienice, które są bardzo żarłoczne, mogą zaszkodzić tej kulturze. W celu zapobiegania musisz przestrzegać zasad techniki rolniczej kopru włoskiego,a także systematycznie odchwaszczać. Jeśli na stronie jest dużo szufelki, konieczne będzie leczenie lekiem owadobójczym, który służy do zwalczania ćmy łąkowej (patrz wyżej).

główne odmiany

koper włoski nie ma wielu odmian. Odmiany oleiste:

  1. czerniowiecki 3 . Dojrzewanie tej odmiany obserwuje się w ciągu 135-150 dni.
  2. Krymski . Ta odmiana wyróżnia się zwartością i jest mniej wysoka. Dojrzewa 15 dni wcześniej w porównaniu z odmianą Czerniowce 3. Ze względu na fakt, że jego kwiatostany są umieszczone na tej samej wysokości, zbiory są dość proste.

oprócz tych odmian warzywa o wysokiej zawartości olejków eterycznych i pachnących leczniczych owoców dają takie odmiany, jak: ptasie mleczko, Oksamit Krymu, Marcishor. Odmiana pieprzu ma palący smak.

hodowcy z Włoch i Rosji pracują głównie nad hodowlą odmian warzyw kopru włoskiego. Największą popularnością u aptece są następujące rosyjskie odmiany Korweta, Лужниковский Семко, Sopran, Rondo, Zapach, Casanova: wysokość krzewów od 0,5 do 0,6 m, dojrzewają za 60-70 dni, masa główek średnio 0,25 kg. A jeszcze popularne następujące сильнорослые nowsze rosyjskie odmiany ― Lider i Jesień przystojny: wysokość krzewów charakteryzujących się delikatny zapach około 1,8 m, kolor liści blado-niebieski. Hybrydowa wczesna Dojrzała odmiana Udalets jest również dość powszechnie znana, zaledwie 40-55 dni po pojawieniu się sadzonek rośnie gęsta głowa białawego koloru o wadze 100-350 gramów, a jego średnica sięga od 10 do 18 centymetrów.

najbardziej popularne są włoskie odmiany sycylijskie, Zelma, Carmo, Florenckie, włoskie okrągłe, bolońskie: wysokość krzewów wynosi około 0,6 m, a główki kapusty osiągają 15 centymetrów. Należy jednak pamiętać, że podczas uprawy na średnich szerokościach geograficznych takie odmiany różnią się skłonnością do strzelania. Najlepsze odmiany rosną na środkowym pasie: Zeta fino, Cantino, Romanesco i holenderska hybryda rudy, są one również bardzo odporne na kwitnienie. Najpopularniejsze odmiany stołowe kopru włoskiego to grzbiet i ogród.

właściwości kopru włoskiego: szkody i korzyści

korzystne właściwości kopru włoskiego

już od czasów starożytnych ludzie używali kopru włoskiego jako środka leczniczego. Olejki eteryczne z roślin i owoców w postaci proszku mają największą wartość leczniczą. Jednak do gotowania stosuje się tylko liście, nasiona i głowy takiej rośliny. Zawiera witaminy A, C, B1, B2, B3, B5, B6 i B9, wapń, sód, selen, magnez, miedź, cynk, potas, żelazo, chrom i aluminium, popiół i błonnik pokarmowy. Oleje tłuszczowe zawarte w tej roślinie obejmują tak cenne kwasy, jak: linolowy, petrozelinowy, palmitynowy i oleinowy.

koper włoski i produkty na jego bazie wyróżniają się środkiem dezynfekującym, łagodnym działaniem przeciwskurczowym, a także słabym działaniem moczopędnym. Koper włoski jest zalecany noworodkom w skurczach jelit w pierwszych miesiącach życia, ale konieczne jest przestrzeganie dawki przepisanej przez lekarza prowadzącego. Woda koperkowa znana wielu osobom jest przygotowywana z owoców tej rośliny. Olejek eteryczny z kopru włoskiego oczyszcza organizm z toksyn i toksyn, dlatego często stosuje się go po obfitych ucztach lub po spożyciu tłustych potraw. Proszek tej rośliny jest stosowany do produkcji tabletek na kaszel, ponieważ ma działanie wykrztuśne. Zaleca się stosowanie tej rośliny w następujących chorobach: zapalenie płuc, zapalenie migdałków, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli, SARS, zapalenie krtani i tchawicy. Koper włoski i produkty na jego bazie przyczyniają się do przywrócenia apetytu, który został utracony podczas choroby, a także poprawy trawienia. Z tego powodu jest stosowany w różnych chorobach przewodu pokarmowego, w tym podczas zaparć. W czasie ciąży środki na bazie kopru włoskiego stosuje się w celu wyeliminowania ataków zatrucia, a po porodzie stosuje się je w celu normalizacji trawienia. Ponadto u kobiet karmiących piersią takie leki przyczyniają się do stymulacji laktacji. Ta roślina jest również stosowana w kosmetologii i perfumerii.

koper włoski jest najczęściej używany przez:

  • środek przeciwdrobnoustrojowy;
  • preparat wzmacniający układ odpornościowy i gojący rany;
  • środek zapobiegający rakowi;
  • środek przeciwzapalny;
  • lek normalizujący pracę przewodu pokarmowego;
  • środek wspomagający metabolizm organizmu;
  • preparat pobudzający laktację;
  • środek wspomagający i normalizujący pracę serca.

przeciwwskazania

niektórzy ludzie mogą mieć indywidualną nietolerancję takiej rośliny. Osobom cierpiącym na padaczkę, kobietom w ciąży i z biegunką zaleca się stosowanie kopru włoskiego bardzo ostrożnie i w małych dawkach. Ponadto, jeśli dana osoba ma słabe zdrowie, użycie tej rośliny w zbyt dużej ilości może przyczynić się do rozwoju krwawienia.