kurkuma

Jednoliścienna kurkuma (Curcuma)jest członkiem rodziny imbirowej. Kłącze zawiera żółte barwniki, a także olejki eteryczne, w związku z tym jest uprawiane jako roślina lecznicza i Korzenna. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest kurkuma domowa, kurkuma długa lub turmeryk, kurkuma kulturowa lub kurkuma żółta (Curcuma longa). Proszek jest wytwarzany z suszonego kłącza, który jest używany jako przyprawa zwana "kurkumą". W warunkach naturalnych taką roślinę można znaleźć tylko w Indiach, dziś jest liderem w eksporcie przypraw wytwarzanych z kłącza kurkumy. W ogrodach roślina ta zaczęła być uprawiana od lat dziewięćdziesiątych XIX wieku.

Krótki opis uprawy

  1. Kwitnienie . Rozpoczyna się w lipcu, a kończy w październiku.
  2. lądowanie . Części kłącza w otwartej glebie sadzi się od marca do kwietnia.
  3. Oświetlenie . Jasne światło słoneczne lub zacienione miejsce.
  4. Grunt . Bogata gleba piaszczysta lub gliniasta.
  5. podlewanie . Konieczne jest obfite i częste podlewanie, a zużycie wody zależy bezpośrednio od składu gleby.
  6. nawóz . Podczas pączkowania, na początku kwitnienia i pół miesiąca po kwitnieniu kurkumy, w tym celu stosuje się złożony nawóz mineralny do roślin ozdobnych i liściastych, podczas gdy konieczne jest zastosowanie tylko ½ części dawki wskazanej w instrukcji.
  7. rozmnażanie . Metodą nasienną i częściami kłącza.
  8. szkodliwe owady . Przędziorków.
  9. choroby . Plamistość liści i zgnilizna korzeni.
  10. właściwości . Jest to dość popularna roślina lecznicza i pikantna. Charakteryzuje się działaniem przeciwwirusowym, przeciwdrobnoustrojowym, immunomodulującym, tonizującym, rozgrzewającym, przeciw robakom, antyseptycznym, przeciwzapalnym, regenerującym, uspokajającym i rozpraszającym krew.

funkcje kurkumy

Gatunek kurkuma długa to wieloletnia roślina zielna, która ma około 0,9 m wysokości. Owalne płytki liściowe naprzemiennie dwurzędowe. Zaokrąglony bulwiasty kłącze osiąga 40 mm średnicy, jest pomalowany na szaro-żółty kolor i ma blizny po liściach w kształcie pierścienia. Wiele cienkich korzeni odchodzi od kłącza, a niektóre z nich tworzą małe bulwy na końcach. Nadziemna część krzewu wyrasta z wierzchołkowego pąka kłącza, który obejmuje kilka pochwowych płytek liściowych o długich ogonkach i szypułce o wysokości około 0,3 m, podczas gdy jest gęsto osadzony przylistkami o zielonym kolorze, które mają jaśniejsze końce. W tych przylistkach, które znajdują się w środkowej części szypułki, w zatokach rosną rurkowe, trzyłopatowe pachnące kwiaty o żółtym kolorze, mają szeroką wargę i nieco nieregularne wygięcie. Skład wszystkich tkanek tej rośliny obejmuje cenne olejki eteryczne.

uprawa kurkumy w otwartym terenie

sadzenie kurkumy

kurkuma jest uprawiana zarówno w otwartej glebie, jak iw warunkach pokojowych, w wyniku czego otrzymasz przydatną przyprawę, a także będziesz mógł podziwiać spektakularne i pachnące kwiaty tej rośliny. Należy jednak pamiętać, że od momentu pojawienia się sadzonek do zbiorów powinno upłynąć około 9 miesięcy, w związku z tym kurkuma jest uprawiana na otwartej glebie tylko w południowych regionach, gdzie jesień przychodzi późno, a wiosna jest ciepła i wczesna. Na średnich szerokościach geograficznych i na obszarach o chłodniejszym klimacie taka kultura jest uprawiana w warunkach pokojowych.

obszary w półcieniu lub dobrze nasłonecznione są idealne do uprawy tej rośliny, a gleba powinna być bogata w glinę. Jednak kurkuma dobrze rośnie w piaszczystej glebie. Przed przystąpieniem do sadzenia strona musi być przygotowana. Aby to zrobić, wykop go na głębokość co najmniej 20 centymetrów, a następnie poluzuj glebę. Głębokość dołów do sadzenia powinna wynosić około 15 centymetrów, a odległość między nimi od 15 do 20 centymetrów, należy umieścić w nich 2 lub 3 segmenty kłącza. 1-2 nerki powinny być obecne na wszystkich częściach kłącza, a te nerki powinny być umieszczone w otworach podczas sadzenia. Następnie wykonuje się doły, a grubość warstwy gleby nad każdym kłączem powinna wynosić co najmniej 20 mm.posadzony materiał do sadzenia wymaga podlewania. Sadzenie tej rośliny na otwartej glebie odbywa się w marcu lub kwietniu.

Pielęgnacja kurkumy w ogrodzie

ponieważ kurkuma jest rośliną kochającą wilgoć, bardzo ważne jest, aby zapewnić jej prawidłowe i terminowe podlewanie. Na częstotliwość i obfitość podlewania wpływają warunki pogodowe, klimat, a także skład gleby w miejscu, w którym uprawiana jest ta kultura. Podlewaj taką roślinę ciepłą wodą, która została wcześniej podgrzana na słońcu.

do nawożenia stosuje się złożony nawóz mineralny do roślin ozdobnych i liściastych, który powinien zawierać dużą ilość fosforu, podczas gdy należy wziąć pod uwagę, że roztwór odżywczy powinien mieć stężenie o połowę mniejsze niż wskazane na opakowaniu. Krzewy są karmione podczas tworzenia pąków, gdy tylko zakwitną i pół miesiąca po zakończeniu kwitnienia.

w przeciwnym razie opieka nad taką rośliną jest dość prosta. Aby krzewy były schludne i spektakularne, konieczne jest oderwanie kwiatów, które zaczęły więdnąć w odpowiednim czasie. Po deszczu lub podlewaniu łóżka konieczne jest poluzowanie powierzchni gleby między roślinami,podczas gdy Wyrywanie całej chwastów.

zbiór kurkumy

kłącza kurkumy są usuwane z gleby przed nadejściem zimna, a raczej w październiku lub listopadzie, podczas gdy nadziemna część krzewu powinna zacząć więdnąć. Górna część kłącza jest odcinana, a resztki gleby i małe korzenie są usuwane z niej. Następnie zanurza się go we wrzącej wodzie na 60 sekund, dzięki czemu rozpocznie się uwalnianie substancji barwiącej ze specjalnych komórek, to ona nadaje kłączu żółty kolor. Następnie surowiec jest układany do wyschnięcia w miejscu o dobrej wentylacji, będzie gotowy po 7-15 dniach. Gdy kłącza będą gotowe, ich kształt będzie przypominał róg.

jak przechowywać kurkumę

surowce są umieszczane w pojemnikach lub pudełkach wypełnionych zwilżonym piaskiem do przechowywania,a Temperatura powietrza powinna wynosić od 10 do 12 stopni. Rozdrobnione surowce do przechowywania umieszcza się w słoiku ze szkła, który jest szczelnie zamknięty pokrywką i usuwany w chłodnym i ciemnym miejscu, tam będzie przechowywany nie dłużej niż trzy lata. Należy pamiętać, że taka przyprawa jest w stanie wchłonąć obce zapachy.

rodzaje i odmiany kurkumy ze zdjęciami i nazwami

uprawianych jest tylko kilka rodzajów kurkumy. Każdy z tych gatunków ma swój własny cel.

kurkuma aromatyczna (Curcuma aromatica) lub szafran indyjski

ta wieloletnia roślina może być czasami spotykana w Azji Południowej, ale najczęściej występuje w ciepłych masywach wschodnich regionów Himalajów i Indii. Wysokość krzewu wynosi około 100 centymetrów. Pachnące mięsiste kłącza mogą być eliptyczne lub wąskie, od wewnątrz mają żółty kolor, bulwy w kształcie wrzeciona tworzą się na ich cienkich korzeniach. Długość podłużnych płyt liściowych wynosi około 0,6 m, a ich szerokość wynosi do 0,2 M, mają ogonki, których kształt jest podobny do liści. Kwiaty w kształcie lejka ukrywają się w kwiatostanach w kształcie kolca, których długość wynosi 15 centymetrów, a szerokość 8 centymetrów. Długość jajowatych przylistków wynosi około 50 mm, mają jasnozielony kolor, ale na szczycie staje się czerwonawo-czerwony. Gatunek ten jest bardzo popularny jako roślina przyprawowa, aw produkcji słodyczy jest ceniony wyżej niż długa kurkuma.

kurkuma długa (Curcuma longa) lub turmeryk lub żółty imbir

ten gatunek jest cenną przyprawą, a także jest stosowany jako roślina lecznicza i jako barwnik. Ten gatunek jest szczegółowo opisany na początku artykułu. Dobrze jest wiedzieć, że kurkuma długa jest koniecznie dodawana do indyjskiego Curry podczas gotowania.

kurkuma okrągła (Curcuma leucorrhiza)

w naturze gatunek ten można znaleźć tylko w Indiach. Wydłużone korzenie mają podłużny kształt. Blaszki liściowe wąskolistne mają ogonki. Gatunek ten został tak nazwany, ponieważ kształt jego kwiatów jest okrągły. W Indiach skrobia jest wytwarzana z korzeni takiej rośliny. Aby to zrobić, korzenie wyekstrahowane z gleby są mielone kamieniami młyńskimi lub popychane w moździerzu. Następnie cały płyn, który jest filtrowany przez tkaninę, jest ręcznie wyciskany z powstałej masy. Sama masa jest dobrze wysuszona i stosowana jako skrobia.

kurkuma cedoaria (Curcuma Zedoaria)

na wolności ten gatunek można znaleźć w Indonezji i Indiach. Ta kurkuma jest uprawiana na wyspie Jawa, w Indiach, południowych Chinach i Tajlandii. Wysokość krzewu może osiągnąć 150 centymetrów, ale są też wyższe okazy. Długość blaszek liściowych wynosi około 0,8 m, na ich powierzchni wyraźnie widoczne są smugi brązowo-fioletowego koloru, które odchodzą od żyły środkowej. Kolor przylistków jest nasycony różem. Nawet zanim liście wyrosną, powstają kwiatostany składające się z pachnących kwiatów, podczas gdy odchodzą od kłącza. Kształt korzenia jest gruszkowaty, a jego wielkość jest podobna do jaja gołębia. Ma kamforowy zapach i gorzki palący smak, jest stosowany w produkcji słodyczy i przy przygotowywaniu likieru.

kurkuma mała (Curcuma exigua)

wysokość krzewu wynosi około 0,8 m. wielokrotnie rozgałęzione kłącza korzenia są żółte od wewnątrz i mięsiste. Bulwy tworzą się na końcach korzeni. Lancetowate płytki liściowe o zielono-fioletowym kolorze wzdłuż żyły środkowej mają jasnoczerwony pasek, a także mają ogonki o długości dochodzącej do 50-80 mm.długość liści wynosi około 20 centymetrów, a ich szerokość do 7 centymetrów. Żółte kwiaty mają kształt eliptyczny. Wierzchołki owalnych eliptycznych przylistków są fioletowo-białe. Kolor Korony jest jasnofioletowy. Roślina kwitnie w sierpniu-październiku. Ten gatunek jest uprawiany tylko jako roślina ozdobna.

kurkuma sumatrzańska (Curcuma sumatrana)

ta roślina jest endemitem wyspy Sumatra. Został po raz pierwszy opisany ponad półtora wieku temu. Bardzo spektakularny krzew wygląda podobnie do kurkumy domowej. Gatunek ten jest zagrożony w wyniku gwałtownego spadku zasięgu. Roślina ta jest uprawiana tylko jako ozdobna.

właściwości kurkumy: korzyści i szkody

korzystne właściwości kurkumy

korzenie kurkumy zawierają dużą ilość olejków eterycznych i skrobi, a polifenol kurkuminy nadaje mu charakterystyczny żółty kolor. W skład tej rośliny wchodzą również lipidy, białka, błonnik pokarmowy, węglowodany, witaminy z grupy B (cholina, pirydoksyna, ryboflawina, tiamina), witaminy E, PP, C, K, betaina, sole mineralne fosforu, magnezu, wapnia, sodu, manganu, żelaza, cynku, siarki i miedzi, kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, fitosterole i monoterpeny. W rezultacie kurkuma ma działanie przeciwwirusowe, przeciwdrobnoustrojowe, immunomodulujące, tonizujące, rozgrzewające, przeciw robakom, antyseptyczne, przeciwzapalne, regenerujące, uspokajające i rozgrzewające krew.

ta roślina jest stosowana do skaleczeń i oparzeń, ponieważ jest naturalnym środkiem antyseptycznym. Kurkuma przyczynia się do zawieszenia rozwoju czerniaka i zniszczenia utworzonych komórek tej formacji. Przyczynia się również do spowolnienia rozwoju choroby Alzheimera i rozpuszczania złogów płytek amyloidowych w mózgu. Kurkuma pomaga zapobiegać powstawaniu przerzutów różnych form raka. Przy jednoczesnym stosowaniu kurkumy i kalafiora można opóźnić rozwój złośliwego guza prostaty. Stosowanie tej rośliny podczas chemioterapii pomaga zwiększyć efekt leczniczy i zmniejszyć niepożądane skutki uboczne toksycznych leków. W przypadku wątroby kurkuma jest naturalnym środkiem detoksykującym, bierze udział w metabolizmie tłuszczów, a także przyczynia się do szybszego pozbycia się dodatkowych kilogramów.

ta kultura jest uważana za silny lek przeciwdepresyjny i jest szeroko stosowana w chińskiej medycynie alternatywnej. Jest z powodzeniem stosowany w leczeniu cukrzycy, w tym reumatoidalnej. Kurkuma pomaga szybko naprawić naskórek w chorobach zapalnych skóry, egzemie, czyrakach i łuszczycy. Aby szybko pozbyć się oparzenia, zaleca się stosowanie pasty zawierającej sok z aloesu i kurkumy. Eksperci zalecają stosowanie takiej rośliny w przypadku przeziębienia, bólu gardła i silnego kaszlu, migreny, miażdżycy, przewlekłej biegunki, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i kamicy żółciowej.

zdolność kurkumy do pozbycia się dodatkowych kilogramów jest również bardzo popularna. Jak prawidłowo go przyjąć w tym przypadku? Połącz 1 łyżkę. bio-kefir i ½ łyżeczki. kurkuma, mieszanina powinna być parzona przez 15-30 minut, jest pijana bezpośrednio przed snem. Czas trwania kursu od 1 do 2 miesięcy.

przeciwwskazania

ponieważ roślina ta ma silny wpływ na organizm, zanim zaczniesz ją przyjmować, zdecydowanie powinieneś skonsultować się z lekarzem prowadzącym, zwłaszcza jeśli już używasz jakiegokolwiek leku. Kurkuma jest dokładnie przeciwwskazana dla osoby z indywidualną nietolerancją, a nawet jeśli drogi żółciowe są zatkane lub w pęcherzyku żółciowym występują kamienie większe niż 0,5 cm, eksperci często nie zalecają stosowania tej rośliny dzieciom poniżej 5 lat i kobietom w czasie ciąży. Do tej pory nie ustalono innych przeciwwskazań.