Kolendra (Kolendra)

zielna roślina jednoroczna kolendra Siewna (Coriandrum sativum), zwana także warzywną kolendrą, jest przedstawicielem rodzaju kolendry z rodziny parasolowej. Jest szeroko stosowany jako przyprawa do gotowania, a także jako aromat w produkcji mydła, perfum i produkcji kosmetyków. Ten gatunek jest rośliną miododajną. Nazwa kolendra pochodzi od starożytnego greckiego słowa, część naukowców uważa, że pochodną nazwy jest słowo oznaczające "pluskwa". Niedojrzała roślina ma zapach podobny do tego, który wydziela pluskwa po zmiażdżeniu. Inna część specjalistów uważa, że słowo pochodne ma homonim, co oznacza "dziurawiec". W związku z tym nie wiadomo dokładnie, dlaczego kolendra została tak nazwana. Powinieneś również wiedzieć, że kolendra i kolendra to ta sama roślina. Do tej pory nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi ta kultura, według jednej z wersji z Morza Śródziemnego. Roślina ta dotarła do Wielkiej Brytanii, Europy Środkowej i zachodniej z Rzymu, a później została sprowadzona z terytorium Europy do Nowej Zelandii, Ameryki i Australii. Dziś kolendra jest szeroko uprawiana na Kaukazie, w Azji Środkowej, na Ukrainie i na Krymie.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Do uprawy w pomieszczeniach nasiona wysiewa się od początku do połowy marca, a na otwartej glebie wysiewa się je w maju–marcu.
  2. Oświetlenie . Obszar zacieniony lub dobrze oświetlony.
  3. Grunt . Piaszczysta lub gliniasta gleba, która powinna być lekko zasadowa lub neutralna.
  4. podlewanie . Uprawy należy podlewać obficie i systematycznie. Kiedy pojawiają się sadzonki, podlewanie należy zmniejszyć, a gleba na stronie powinna być nieco wilgotna przez cały czas. Po rozpoczęciu aktywnego wzrostu zielonej masy krzaków należy je ponownie obficie podlewać, w przeciwnym razie zaczną kwitnąć. Podczas dojrzewania owoców kolendra powinna być ponownie podlewana.
  5. nawóz . Jeśli niezbędne nawozy zostały wprowadzone do gleby przed siewem, nie trzeba karmić krzaków.
  6. rozmnażanie . Nasiona.
  7. szkodliwe owady . Siewniki, pluskwy parasolowe i pasiaste, szufelki zimowe i jej gąsienice.
  8. choroby . Ramularioza, rdza i mączniak prawdziwy.
  9. właściwości . Zieleń takiej rośliny ma działanie antycyngotyczne, przeciwbólowe, moczopędne, przeciw robakom i wykrztuśne. Owoce kolendry to popularna przyprawa.

funkcje kolendry

kolendra to zielna roślina jednoroczna. Kształt korzenia jest wrzecionowaty, wysokość nagiej wyprostowanej łodygi waha się od 0,4 do 0,7 m, która rozgałęzia się w górnej części. Podstawowe płytki liściowe są długoziarniste, Duże, trójdzielne z szerokimi płatami,a ich krawędź jest karbowana. Dolne liście łodygi są krótkoczłonowe dwukrotnie pierzaste, z górną i Środkową pochwą pierzasto-pociętą na plastry o liniowym kształcie. Na wierzchołkach szypułek znajdują się kwiatostany parasolowe, które obejmują 3-5 promieni składających się z białych lub różowych małych kwiatów. Owoce są żebrowanymi, twardymi owocnikami o jajowatym lub kulistym kształcie. Kwitnienie obserwuje się w czerwcu–lipcu, czas dojrzewania owoców zależy od klimatu i obserwuje się w lipcu–wrześniu. Materiał siewny pozostaje kiełkujący przez 2 lata. Pachnące warzywa nazywane są kolendrą i są używane w postaci suszonej i świeżej, a nasiona są używane jako przyprawa zwana kolendrą.

uprawa kolendry na parapecie

W razie potrzeby kolendrę można uprawiać na parapecie, w którym to przypadku świeże warzywa będą stale na stole. Taka zieleń zawiera dużą ilość witamin i innych substancji, które są bardzo przydatne i niezbędne dla ludzkiego ciała. Nasiona wysiewa się na sadzonki od początku do połowy marca. Nasiona muszą być równomiernie rozmieszczone na powierzchni zwilżonej mieszanki gleby, zachowując między nimi odległość około 70 mm, podczas gdy są one zakopane w podłożu o około 10-15 mm. Uprawy należy przykryć przezroczystym polietylenem lub szkłem od góry, a następnie pojemnik umieszcza się w ciepłym i dobrze oświetlonym miejscu. W przypadku, gdy światło dzienne jest jeszcze zbyt krótkie nad uprawami, należy zainstalować fitolamp lub lampę dzienną na wysokości od 20 do 25 centymetrów.

dbanie o sadzonki jest bardzo proste. Podlewanie należy przeprowadzać tylko wtedy, gdy jest to konieczne, jego wentylacja odbywa się systematycznie, podczas gdy kondensat należy usunąć ze schronienia. Po utworzeniu liścieni liściowych w sadzonkach szkło należy usunąć. Pierwsze warzywa można wyciąć po 20 dniach.

sadzenie kolendry w otwartym terenie

aby wyhodować kolendrę na otwartej glebie, musisz wybrać miejsce, na którym wcześniej rosły ogórki, cukinia i squash, a także powiązane Kultury. Witryna powinna być słoneczna i niezawodnie chroniona przed przeciągami. Ta kultura może być również uprawiana w zacienionym miejscu, ale cień nie jest do tego odpowiedni, ponieważ tam kolendra rośnie słabo, z niewielką ilością liści, podczas gdy strzały kwiatowe powstają wystarczająco wcześnie, a owoce rosną małe i dojrzewają przez długi czas. Obszary nizinne nie nadają się do siewu kolendry, w przeciwnym razie krzewy zmoczą się, zanim zdążą dojrzeć. Taka kultura rośnie bardzo dobrze na lekko zasadowej lub neutralnej glebie, która powinna być gliniasta lub piaszczysta.

miejsce należy przygotować przed siewem kolendry, w tym celu wykopuje się glebę z wprowadzeniem do niej próchnicy (na 1 metr kwadratowy działki ½ wiadra), którą należy połączyć z niezbyt dużą ilością popiołu drzewnego. Zamiast tego do gleby można wprowadzić złożony nawóz mineralny(na 1 metr kwadratowy od 20 do 30 gramów). Siew odbywa się w marcu–maju. Kiełki zaczynają pojawiać się już w temperaturze gleby od 4 do 6 stopni, ale im cieplejsza Ziemia, tym szybciej pojawią się sadzonki.

na stronie konieczne jest wykonanie niezbyt głębokich rowków, podczas gdy w nich należy rozłożyć suche nasiona na 2 lub 3 sztuki, między którymi obserwuje się odległość od 80 do 100 mm.Odległość między rowkami powinna wynosić od 10 do 15 centymetrów, w tym przypadku rosnące krzewy nie będą się wzajemnie zamykać przed promieniami słońca. Nasiona są zakopane w ziemi o 15-20 mm, a następnie uprawy należy podlać. Czas pojawienia się sadzonek zależy od odmiany kolendry, warunków przechowywania i pogody i waha się od 7 do 20 dni.

Pielęgnacja kolendry

po wzroście sadzonek będą potrzebować przerzedzenia, w którym to przypadku każda roślina będzie miała wystarczającą powierzchnię do normalnego wzrostu i rozwoju. Spośród sadzonek, które wyrosły w jednym gnieździe, należy pozostawić najsilniejsze, a pozostałe należy wyrwać. Następnie kolendrę należy podlewać w odpowiednim czasie, chwastować, a także poluzować powierzchnię gleby wokół krzaków.

jak podlewać

uprawy muszą zapewniać częste i obfite podlewanie, ponieważ kiełkujące nasiona nie powinny odczuwać braku płynu. Po pojawieniu się sadzonek podlewanie należy zmniejszyć, a gleba w ogrodzie powinna być lekko wilgotna przez cały czas. Po rozpoczęciu aktywnego wzrostu zielonej masy zwiększa się obfitość podlewania, jeśli nie zostanie to zrobione, Krzaki zaczną kwitnąć zbyt wcześnie. Po rozpoczęciu dojrzewania owoców podlewanie powinno stać się bardzo rzadkie. Kiedy łóżko jest podlewane lub pada deszcz, jego powierzchnia musi zostać poluzowana, w przeciwnym razie będzie trochę zieleni, a kwiatostany będą rosły wystarczająco wcześnie.

górny opatrunek kolendry

zaleca się stosowanie nawozów do gleby przed wysiewem nasion. A w sezonie wegetacyjnym nie przeprowadza się górnego opatrunku krzewów. Miejsce do siewu należy przygotować jesienią, w tym celu podczas kopania do gleby stosuje się nawozy potasowo-fosforowe i kompost, a wiosną tuż przed wysiewem nasion ― nawozy zawierające azot.

zbieranie zieleni odbywa się w miarę jej wzrostu. Po uformowaniu szypułek zieleń stanie się znacznie mniejsza, a liście będą grubsze, a ich wartość odżywcza zmniejszy się. Jeśli kultura jest odpowiednio pielęgnowana i przestrzegana zasad techniki rolniczej kolendry, wówczas z jednego krzaka na sezon można usunąć 3 zbiory zieleni.

w miejscu, w którym uprawiano tę kulturę, w przyszłym roku można sadzić bakłażany, a także innych przedstawicieli rodziny psiankowatych.

choroby i szkodniki kolendry

choroby

jeśli kolendra jest niewłaściwie pielęgnowana lub nie przestrzega zasad agrotechnicznych kultury, na krzaki może wpływać rdza, ramularioza lub mączniak prawdziwy.

Ramularioza

Ramularioza jest chorobą grzybiczą, która aktywnie rozwija się przy wysokiej wilgotności, jeśli latem jest bardzo zimno, a rano występuje obfita Rosa. Taka choroba może zniszczyć Krzaki kolendry. Na powierzchni blaszek liściowych powstają brązowe plamki, z czasem pojawia się na nich jasnoszara powłoka. Na Zewnątrz krzew wygląda jak spalony i umiera dość szybko. Aby zapobiec siewowi, przed siewem należy wytrawić roztwór fitosporyny-m, podczas gdy w miejscu, w którym kolendra rosła w ubiegłym roku, nie można jej wysiewać w tym sezonie.

rdza

inną chorobą grzybiczą jest rdza, jest bardzo powszechna i może poważnie zaszkodzić tej kulturze. W dotkniętych krzewach na powierzchni płytek liściowych tworzą się krosty o ciemnoczerwonym kolorze, z czasem pękają, a zarodniki grzybów rozprzestrzeniają się z nich, przenoszone przez owady lub wiatr. Aby krzaki nie zachorowały na rdzę, konieczne jest podjęcie takich samych środków zapobiegawczych, jak w walce z ramulariozą.

mączniak prawdziwy

mączniak prawdziwy jest również chorobą grzybiczą. Na nadziemnej części dotkniętej rośliny powstaje białawy kolor. Po pewnym czasie ta powłoka staje się gęstsza i zmienia kolor na brązowy. Najbardziej aktywna choroba rozwija się podczas suchej i upalnej pogody z nagłymi zmianami temperatury i wilgotności. Duża ilość azotu w glebie może również przyczynić się do rozwoju choroby. Wszystkie chore krzewy należy jak najszybciej usunąć z gleby i zniszczyć. Aby pozbyć się takiej choroby, w razie potrzeby możesz skorzystać z środków ludowych, które wyróżniają się nietoksycznością: liście należy traktować roztworem sody kalcynowanej lub świeżej dziewanny, jogurtu lub naparu fermentowanej chwastów.

szkodliwe owady

na kolendrze może osiedlić się pluskwa Pasiasta i parasolowa, siewnik, a także gąsienice szufelki zimowej.

ponieważ eksperci nie zalecają opryskiwania krzewów środkami owadobójczymi, aby zapobiec pojawieniu się nasion na krzakach, materiał siewny należy wytrawić przed siewem. Jesienią konieczne jest oczyszczenie obszaru ze wszystkich resztek roślin, a gleba w tym czasie będzie wymagać głębokiego kopania.

jeśli na krzakach pojawią się robaki lub gąsienice szufelki, będą musiały zostać zebrane ręcznie. Jeśli uprawia się dużo kolendry, wówczas krzewy można traktować roztworem popiołu drzewnego lub musztardy, można również użyć naparu z łuski cebuli.

odmiany kolendry

poniżej zostaną opisane odmiany kolendry, które są najbardziej popularne wśród ogrodników.

  1. Caribe . Ta hybrydowa holenderska odmiana pojawiła się stosunkowo niedawno. Na krzakach jest dużo liści, które mają silny i przyjemny zapach. Ta roślina jednoroczna jest odporna na mróz. Jego liście są bardzo delikatne i są używane jako przyprawa do pierwszych i drugich potraw, a także do sałatek, a nasiona są używane do przygotowania słodyczy i marynaty.
  2. Bursztyn . Odmiana charakteryzuje się powolnym strzelaniem. Na krzakach znajduje się duża liczba bardzo pachnących liści. Kompozycja takiej rośliny zawiera wiele olejków eterycznych, jej zielenie dodaje się do pierwszych i drugich potraw, a także do sałatek, a nasiona są używane do przygotowywania kiełbas, wyrobów cukierniczych i marynat.
  3. Borodinski . Ta odmiana o średnim okresie dojrzewania może być spożywana na świeżo, a przyprawy są z niej przygotowywane. Smak takiej kolendry jest bardzo przyjemny, a zapach subtelny.
  4. debiut . Ta odmiana o średnim okresie dojrzewania jest odporna na łodygi. Służy do przygotowywania marynat i różnych potraw.
  5. Zachęta . Odmiana średnio późna. Krzew ma zwartą rozetę składającą się z ciemnozielonych błyszczących blaszek liściowych, osiąga 25-30 centymetrów średnicy. Taką kolendrę można dodawać do potraw mięsnych, sałatek i zup.
  6. Wenus . W tej późnej dojrzałej odmianie rozeta liściowa jest podniesiona. Warzywa mają przyjemny smak i wykwintny zapach, są dodawane do sałatek i wykorzystywane do dekoracji różnych potraw, nasiona są używane do aromatyzowania chleba i wyrobów cukierniczych, a także do przygotowywania marynat.
  7. Tajga . Późno dojrzewająca pikantna odmiana, która ma dużą liczbę liści pomalowanych na bogaty kolor, nie mają zwykłego zapachu. Nasiona są używane jako przyprawa, a warzywa są dodawane do różnych potraw.
  8. Awangarda . Ta odmiana o średnim okresie dojrzewania jest niewymiarowa. Rozeta liściowa jest podniesiona, ma silny zapach. Nasiona dodaje się do marynat, a suszone i świeże liście dodaje się do różnych potraw.

odmiany kolendry, takie jak: Aleksiejewski, król rynku, wczesny, Kirowohrad i październikowy, są nadal popularne.

właściwości kolendry: korzyści i szkody

korzystne właściwości kolendry

pędy i liście kolendry zawierają rutynę, karoten, witaminy, pierwiastki śladowe i olejki eteryczne, a owoce zawierają związki steroidowe, garbniki, sacharozę, fruktozę, glukozę, polifenole, oleje tłuszczowe, pektynę, alkaloidy, skrobię i olejek eteryczny. Taka roślina staje się jeszcze bardziej przydatna, ponieważ zawiera mieszaninę kwasów organicznych: linolowego, oleinowego, izooleinowego, askorbinowego, mirystynowego, stearynowego i palmitynowego.

kolendra ma działanie przeciwcingotyczne, przeciwbólowe, moczopędne, przeciw robakom i wykrztuśne. Przyczynia się do zwiększenia apetytu, obniżenia ciśnienia krwi, dezynfekcji przewodu pokarmowego, poprawy motoryki jelit i wzroku, zwiększenia siły działania, stymulacji nerek, a kolendra pomaga w bezsenności, eliminuje obrzęk i łagodzi napięcie nerwowe, energetyzuje i tonizuje.

sok z takiej kultury przyczynia się do zmniejszenia krwawienia dziąseł i ich wzmocnienia, wyeliminowania bólu zęba i dezynfekcji jamy ustnej w zapaleniu jamy ustnej. Zieleń pomaga oczyścić organizm ludzki ze szkodliwego cholesterolu, a także ma korzystny wpływ na aktywność układu sercowo-naczyniowego. Jeśli zjesz kilka liści kolendry, możesz zmniejszyć wpływ alkoholu i pozbyć się zespołu kaca.

przeciwwskazania

kolendry nie można jeść w cukrzycy, chorobie wieńcowej, zakrzepicy i zakrzepowym zapaleniu żył, po zawale serca i udarze, a także u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Jeśli jesz zbyt dużo zieleni kolendry, może to zaszkodzić nawet całkowicie zdrowej osobie: występuje naruszenie cyklu miesiączkowego i snu, a także osłabienie pamięci. W niektórych przypadkach alergie mogą pojawić się podczas przejadania się zieleni: ból brzucha, wymioty, swędząca wysypka na powierzchni skóry, nudności i rozstrój stolca. Po zauważeniu pierwszych objawów alergii należy natychmiast przyjąć lek przeciwhistaminowy, w przeciwnym razie powikłania, takie jak obrzęk Quinckego i wstrząs anafilaktyczny, mogą pojawić się wkrótce.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny