Czosnek

zielna bylina czosnek (Allium sativum)jest przedstawicielem rodzaju cebuli z podrodziny cebuli z rodziny Amarylis. Roślina ta jest bardzo popularna wśród ogrodników, ma ostry smak i specyficzny aromat, ze względu na fakt, że zawiera tioestry. Pochodzi z Azji Środkowej, na jej terytorium uprawiano czosnek w Uzbekistanie, Afganistanie, północnym Iranie, Turkmenistanie, Tadżykistanie i Pakistanie. Według założeń naukowców kultura ta wywodzi się z cebuli o długich końcach, czosnek rośnie w wąwozach Gór Turkmenistanu, Tien Shan i Pamiro-Alai. Od dawna roślina ta była uważana za bardzo cenną ze względu na fakt, że przyczynia się do pobudzenia apetytu, wzmocnienia układu odpornościowego i poprawy trawienia. Był szeroko stosowany jako antidotum na zatrucia, a także jako środek zapobiegający niebezpiecznym chorobom. W grobowcu Tutanchamona znaleziono glinianą cebulę czosnku, wzmianki o takiej kulturze znaleziono w inskrypcjach na starożytnych egipskich piramidach, a Pitagoras nazwał takie warzywo "królem przypraw". Ludzkość wie o czosnku od ponad trzech tysięcy lat i do dziś cieszy się dość dużą popularnością. Na przykład w Indiach, Włoszech, Chinach i Korei czosnek jest spożywany 8-12 plasterków dziennie na mieszkańca.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Czosnek należy sadzić na otwartym terenie nie później niż w pierwszej połowie kwietnia, podczas gdy strona jest przygotowywana jesienią. Czosnek nadaje się również do sadzenia zimowego od połowy września do drugiej połowy października.
  2. Oświetlenie . Strona powinna być słoneczna lub zacieniona.
  3. Grunt . Najlepiej do uprawy takiej kultury nadaje się umiarkowanie wilgotna i pożywna glina, która powinna być neutralna.
  4. podlewanie . W okresie suchym czosnek należy obficie podlewać (na 1 metr kwadratowy łóżek pobiera się od 10 do 12 litrów wody). Łóżko przestaje podlewać w sierpniu.
  5. nawóz . Kiedy pojawiają się sadzonki, należy je karmić mocznikiem lub dziewanny, powtarzane karmienie odbywa się w odstępach 15 dni. W ciągu jednego sezonu krzewy będą musiały być karmione tylko 4 razy.
  6. rozmnażanie . Wegetatywne - za pomocą zębów.
  7. szkodliwe owady . Gąsienice warzywne, zimowe, kapustne i gamma, ryjkowce, ćmy i muchy cebulowe, niedźwiedzie, nicienie łodygowe, skrytokhobotniki, wciornastki tytoniowe.
  8. choroby . Szara, biała i szyjna zgnilizna, mączniak rzekomy, żółtaczka, Fusarium, helmintosporiosis, głownia, rdza, mozaika wirusowa, tracheomykoza.

funkcje czosnku

czosnek ma włóknisty system korzeniowy. Złożona okrągła żarówka jest lekko spłaszczona, tworzy 2-50 dzieci w zatokach łusek, które nazywane są zębami lub płatkami, na ich powierzchni znajdują się łuski jasnożółtego, ciemnofioletowego, białego lub fioletowo-różowego koloru. Lancetowate wąskie płytki liściowe są całkowicie wyprostowane lub opadające rowkowane, po niewłaściwej stronie są stępkowane. Liście osiągają szerokość 10 mm, a ich długość waha się od 0,3 do 1 metra. Płytki liściowe rosną jedna z drugiej, tworząc fałszywą łodygę, taką jak cebula, ale wyróżnia się większą wytrzymałością. Wysokość szypułki waha się od 0,6 do 1,5 m, na jej szczycie znajduje się kwiatostan w kształcie parasola, jest ukryty przez powłokę filmową, która pęka w momencie otwierania sterylnych kwiatów o długich szypułkach, składają się one z 6 pręcików i płatków o białym lub jasnofioletowym kolorze, podczas gdy osiągają długość 0,3 cm owoc jest pudełkiem. Jest czosnek zimowy i wiosenny.

sadzenie czosnku w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

konieczne jest sadzenie czosnku na otwartej glebie nie później niż w pierwszej połowie kwietnia, ale trudno jest wykopać zamarzniętą glebę, dlatego przygotowanie terenu pod wiosennym czosnkiem powinno odbywać się jesienią. Konieczne jest sadzenie czosnku jesienią od połowy września do drugiej połowy października, posadzone zęby przed nadejściem mrozu powinny mieć czas na utworzenie potężnego systemu korzeniowego, który powinien wnikać głęboko o 10 centymetrów. Jednak krzewy nie powinny zacząć rosnąć.

odpowiedni podkład

do uprawy takiej kultury potrzebna jest neutralna i pożywna gleba, ale glina najlepiej nadaje się do tego. Gleba nie powinna być zbyt sucha, ale do sadzenia czosnku nie można wybrać obszarów nizinnych, na których występuje nagromadzenie wody deszczowej lub stopionej. Przygotowanie terenu odbywa się jesienią, w tym celu wykonuje się jego głębokie kopanie, a do gleby dodaje się 20 gramów soli potasowej, 30 gramów superfosfatu i 1 wiadro próchnicy na 1 metr kwadratowy działki. Wiosną powierzchnię łóżka należy tylko wyrównać za pomocą grabi. Następnie możesz rozpocząć sadzenie czosnku. Rośliny takie jak cukinia, fasola, sideraty, Dowolna kapusta, dynia i groch są uważane za dobrych prekursorów takiej kultury. Na obszarach, na których rosły ogórki, pomidory, cebula, marchew i czosnek, nie zaleca się uprawy tej kultury. Jeśli czosnek zostanie posadzony obok truskawek, ziemniaków, czarnych porzeczek, truskawek, malin lub agrestu, będzie w stanie chronić takie uprawy przed wieloma szkodnikami. Zaleca się również, aby czosnek był uprawiany obok mieczyków, róż i tulipanów, ponieważ jest w stanie odstraszyć gąsienice, ślimaki i wiertarki, a nawet Krety nigdy nie kopią NOR w pobliżu obszarów z tą kulturą.

zasady sadzenia w otwartym terenie

dość często można usłyszeć wyrażenie "nasiona czosnku" lub "uprawa czosnku z nasion", ale ta kultura nie jest w stanie tworzyć nasion. Czosnek rozmnaża się wegetatywnie, a mianowicie z zębami. A do rozmnażania odmian zimowych nadal stosuje się żarówki powietrzne-żarówki.

aby uzyskać bogate zbiory, potrzebujesz wysokiej jakości materiału do sadzenia, w związku z tym 15-20 dni przed sadzeniem czosnku w ziemi wiosną zęby są usuwane na półce lodówki, gdzie zostaną rozwarstwione, a następnie posortowane według wielkości, podczas gdy konieczne jest odrzucenie zakrzywionych, miękkich, dotkniętych chorobą, rannych, zbyt małych i o nieregularnym kształcie oraz tych, które nie mają powłoki. Następnie wybrane zęby należy zdezynfekować, zanurza się je w roztworze popiołu na kilka godzin, aby je przygotować, należy połączyć 1 litr wody i 200 gramów popiołu drzewnego, a następnie mieszaninę należy gotować przez 30 minut i schłodzić. Zamiast roztworu popiołu można użyć roztworu siarczanu miedzi (1%) lub słabego roztworu nadmanganianu potasu, zęby powinny pozostać w nich przez około 12 godzin.zęby muszą kiełkować w temperaturze pokojowej, w tym celu są owinięte serwetką, którą należy najpierw zwilżyć wodą, a następnie umieścić w plastikowej torbie, gdzie powinny pozostać przez 2 do 3 dni. Jednak kiełkowanie czosnku przed sadzeniem nie jest konieczne. Po ogrzaniu ziemi do 5-7 stopni należy przygotować miejsce, w tym celu wykonuje się na nim rowki, których głębokość powinna wynosić 70-90 mm, a szerokość między rzędami wynosi 20-25 centymetrów. Posadź plastry czosnku do dołu, umieszczając je pionowo w glebie, a odległość między krzakami powinna wynosić od 60 do 80 mm. plastry należy zakopać w glebie na głębokość 2 razy większą niż ich wysokość (około 50-60 mm). W rowku plastry są umieszczane żebrem na południu, dzięki czemu pióra czosnku będą mogły uzyskać bardzo dużą ilość światła słonecznego na wiosnę, w wyniku czego krzewy staną się bardziej produktywne, a opieka nad nimi będzie znacznie łatwiejsza. Jeśli gleba jest zwilżona stopionym śniegiem,po posadzeniu czosnku nie trzeba podlewać łóżka. Jeśli jednak gleba jest sucha, łóżko musi być bardzo obficie podlewane. Sadzonki wiosennego czosnku pojawiają się już w temperaturze 3-4 stopni, podczas gdy nie boją się mrozu, ale powierzchnię łóżka należy przykryć warstwą ściółki (torf).

sadzenie czosnku przed zimą

zasady sadzenia czosnku jesienią opisano powyżej, podczas gdy należy go przeprowadzić dokładnie tak samo jak wiosną, ale przygotowanie witryny należy wykonać 15 dni przed sadzeniem czosnku. Dno rowka powinno być pokryte warstwą popiołu drzewnego lub gruboziarnistego piasku, którego grubość powinna wynosić 15-30 mm, co ochroni plastry przed kontaktem z ziemią i próchnicą.

najczęściej czosnek wiosenny jest mniejszy niż czosnek zimowy. Podczas sadzenia między największymi zębami należy zachować odległość od 12 do 15 centymetrów, podczas gdy między małymi plasterkami należy zachować odległość od 8 do 10 centymetrów. Podczas sadzenia w zimie czosnek należy zakopać w glebie o 15-20 centymetrów. Siew cebul odbywa się w tym samym czasie, podczas gdy są one zakopane w glebie o 30 mm, zgodnie ze schematem 2x10 centymetrów. W przyszłym roku z żarówek wyrosną żarówki jednozębne. Jeśli posadzisz je ponownie, w przyszłym roku wyhodujesz pełnoprawne cebule czosnkowe.

powierzchnia łóżka na zimę musi być pokryta warstwą ściółki (trociny zmieszane z ziemią lub suchym torfem). Warstwa mulczująca zapewni ochronę czosnku przed zamarzaniem, a jego grubość powinna wynosić co najmniej 20 mm.W przypadku, gdy śnieg jeszcze nie spadł, a silne mrozy już uderzyły, łóżko z góry należy przykryć pokryciem dachowym lub folią. Po tym, jak śnieg zacznie padać, schronienie należy usunąć z witryny. Pod warstwą śniegu czosnek jest w stanie wytrzymać spadek temperatury do minus 20 stopni.

pielęgnacja czosnku

aby wyhodować czosnek na swojej stronie, należy go systematycznie podlewać, karmić, kroić i rozluźniać powierzchnię gleby. Aby uzyskać dobre zbiory, konieczne jest wyciągnięcie strzałek natychmiast po ich pojawieniu się, a także należy je leczyć na czas przed chorobami i szkodnikami.

Jak podlewać

podlewanie odbywa się w razie potrzeby, gdy tylko górna warstwa gleby wyschnie, powinna być obfita (na 1 metr kwadratowy łóżka od 10 do 12 litrów wody). Jeśli jednak deszcz pada systematycznie, czosnek nie może być w ogóle podlewany. W sierpniu, kiedy żarówki zaczną przybierać na wadze i objętości, podlewanie musi zostać zatrzymane.

nawóz

natychmiast po pojawieniu się pierwszych sadzonek wiosną konieczne jest ich nawożenie nawozami zawierającymi azot (dziewanna, Fertaka lub mocznik), po pół miesiąca przeprowadza się ponowne nawożenie. W sezonie musisz karmić czosnek tylko 4 razy.

szkodniki i choroby czosnku

Możliwe problemy

czosnek i cebula atakują prawie te same szkodliwe owady i choroby. Spośród chorób krzewy najczęściej dotykają zgnilizny białej, szyjnej i szarej, robaków robaczkowych, Fusarium, głowni, żółtaczki, mączniaka rzekomego (lub peronosporozy), mozaiki, rdzy i tracheomykozy. A spośród szkodliwych owadów szkodniki, takie jak: cebula skryta, wciornastki tytoniu, nicienie łodygowe, gąsienice zimowe, kapusta, Ogród i miarki gamma, muchy kiełkowe i cebulowe, niedźwiedź pospolity, ćma cebulowa i ryjkowiec, są najbardziej kłopotliwe dla czosnku.

przetwarzanie czosnku

istnieje wiele różnych preparatów chemicznych, które są w stanie zniszczyć prawie wszystkie szkodniki i leczyć różne choroby, ale przed przystąpieniem do przetwarzania należy pomyśleć o tym, że szkodliwe substancje zawarte w tych środkach mogą gromadzić się w cebuli czosnkowej. W związku z tym nie należy dopuszczać do sytuacji, w której trzeba wybierać między ratowaniem zbiorów lub ryzykiem dla własnego zdrowia.

aby uzyskać bogate zbiory czosnku, należy przestrzegać zasad płodozmianu i technologii rolniczej tej kultury:

  • czosnek można uprawiać w tym samym miejscu, w którym wyrósł dopiero po 4 lub 5 latach;
  • magazyn będzie wymagał obowiązkowego przetwarzania, które odbywa się 8 tygodni przed złożeniem zbiorów, w tym celu stosuje się roztwór chloru wapiennego (na 1 wiadro wody 400 gramów substancji);
  • przed siewem zęby i żarówki muszą być przetworzone.

przed sadzeniem zęby można leczyć w inny sposób, w tym celu są ogrzewane przez 10 godzin w temperaturze od 40 do 42 stopni.

Czyszczenie i przechowywanie czosnku

zbiór wiosennego czosnku odbywa się od drugiej połowy sierpnia do drugiej dekady września. A zbiór czosnku zimowego rozpoczyna się w ostatnich dniach lipca lub w pierwszych dniach sierpnia. Zrozumienie, że nadszedł czas zbioru czosnku, jest możliwe z kilku powodów:

  • przestało tworzyć się nowe pióra;
  • stare pióra opadły i stały się żółte;
  • głowy są w pełni uformowane, mają kolor i rozmiar, które są charakterystyczne dla tej odmiany.

jeśli nie usuniesz plonów na czas, rośliny znów zaczną rosnąć, a głowy rozpadną się na plastry i nie będą już mogły być przechowywane przez długi czas. Głowice należy wyciągnąć lub wykopać z ziemi, używając do tego widelców, podczas gdy należy je złożyć na krawędzi bruzdy do wyschnięcia. Następnie należy je otrząsnąć z ziemi i złożyć na zewnątrz, gdzie będą musiały wyschnąć w temperaturze około 25 stopni przez półtora tygodnia lub czosnek suszony w dobrze wentylowanym pomieszczeniu przez 7 dni w temperaturze od 30 do 35 stopni, następnie należy odciąć liście i korzenie, a pozostała szyjka powinna osiągnąć około 50 mm w odmianach nie strzelających, a u strzelających-około 20 mm.

czosnek zimowy najlepiej przechowywać w temperaturze powietrza od 2 do 4 stopni, a czosnek wiosenny w temperaturze 16-20 stopni. Czosnek zimowy jest przechowywany znacznie gorzej niż wiosenny, najczęściej gnije i szybko wysycha. Jednocześnie w magazynie nie powinno być zbyt mokro ani zbyt sucho. Najlepiej jest przechowywać takie warzywo przy wilgotności powietrza od 60 do 80 procent. Najdłużej przechowywane są te głowy, które mają trzy łuski pokrywające, a dno jest spalone ogniem.

bardzo popularny sposób przechowywania czosnku, w którym jest wpleciony w wieńce lub warkocze. Fałszywej łodygi nie należy usuwać z głowy, podczas gdy liście należy odciąć, a następnie wplatają się w warkocz i zaczynają to robić od dołu, podczas gdy nowe głowy są dodawane stopniowo, aby warkocz był mocniejszy, konieczne jest wplecenie w niego Sznurka. Aby przechowywać go w stanie zawieszenia, na końcu należy wykonać pętlę. Najłatwiej jest związać głowy wiązką fałszywych pędów. Do przechowywania zarówno wiązki, jak i warkocze są zawieszone pod sufitem lub pod dachem strychu lub suchej szopy.

metoda przechowywania czosnku w siatkach lub nylonowych pończochach jest również bardzo popularna wśród ogrodników, podczas gdy należy je zawiesić. Możesz zapisać czosnek, składając go w wiklinowym koszu, który jest przechowywany w pomieszczeniu mieszkalnym, ale nie ogrzewanym w zimie, na przykład na werandzie lub poddaszu. Takie warzywo jest również przechowywane w słoikach szklanych, które należy wcześniej wysterylizować, a w razie potrzeby można je posypać solą. Jeśli posypać główki czosnku solą, należy je przechowywać w małych pudełkach wykonanych z drewna. Główki czosnku można wypełnić w rapie, po wyschnięciu należy je przechowywać w małych płóciennych workach, które są zawieszone na suficie. Przechowywane główki czosnku należy systematycznie sortować, co pozwoli na terminowe usunięcie zgniłych i wysuszonych okazów.

rodzaje i odmiany czosnku

odmiany przeznaczone do uprawy w otwartej glebie są podzielone na 3 grupy:

  • Ozimek;
  • strzelec Ozimek;
  • Jary nie strzelają.

czosnek zimowy dojrzewa bardzo wcześnie, charakteryzuje się wysoką wydajnością i stosunkowo dużymi główkami i plasterkami, ale jakość przechowywania takich odmian jest słaba, dlatego zaleca się stosowanie go do przygotowywania różnych potraw lub jako przyprawy do marynat warzywnych i konserw.

najlepsze odmiany czosnku zimowego

  1. Bogusławski . Kształt głów takiej odpornej na mróz odmiany jest kulisty, mają masę około 45 gramów, a ich skład obejmuje nie więcej niż 6 zębów, skorupy są pomalowane na szaro-fioletowy kolor.
  2. Komsomolec . Odmiana strzelająca o średnim okresie dojrzewania jest odporna na mróz. Gęsta duża głowa pokrywa jasnoróżowa łuska, w jej skład wchodzi 6-13 płatków o ostrym smaku.
  3. Jubileusz Grzybowski . Odmiana o średnim okresie dojrzewania o wysokiej wydajności jest odporna na choroby, matowe fioletowe łuski pokrywają duże głowy, zawiera 10-12 płatków o bardzo ostrym smaku.
  4. Grzybowski 60 . Odmiana strzelecka przedwczesna, charakteryzująca się odpornością na warunki pogodowe. Głowa o ostrym smaku składa się z 7-11 płatków.
  5. Piotrowski . Taka strzelanka o wysokiej wydajności ma doskonałą jakość przechowywania i jest odporna na choroby. Miąższ zębów jest gęsty, a jego smak jest ostry.
  6. Łosowski . Średnio dojrzewająca, odporna na mróz odmiana o wysokiej wydajności ma płaskie zaokrąglone Cebulki ze zwężeniem do góry. Głowy ważą około 80 gramów i składają się z 4-5 plasterków o ostrym smaku. Odmiana jest przechowywana przez około sześć miesięcy.
  7. jubileusz 07 . Odmiana strzelająca o średnim okresie dojrzewania wyróżnia się wydajnością. Płaskie zaokrąglone głowy ważą około 80 gramów, mają 5-8 płatków o Smaku Półwyspu. Taki czosnek jest przechowywany nie dłużej niż sześć miesięcy.
  8. Guliwer . Taka odmiana średnio późna jest strzelająca. Płaskie okrągłe głowy pokryte są łuskami pokrywającymi ciemnoszary kolor, miąższ zębów jest biały i ma ostry smak. Głowa waży 90-120 gramów, zawiera 3-5 plasterków, taki czosnek jest przechowywany przez około 8 miesięcy.
  9. lot . Skład niezbyt dużych żarówek odpornych na zimno obejmuje nie więcej niż 8 plasterków.

ponadto popularne są takie odmiany, jak: żagiel, Prometeusz, Sofijewski, Spas, fioletowy charkowski, Lubasha, fioletowy doniecki, Promin, lider, Sacki itp.

czosnek wiosenny jest przechowywany znacznie lepiej niż czosnek zimowy, ale musi być przechowywany w pewnych warunkach, w przeciwnym razie głowy mogą gnić. Czas trwania sezonu wegetacyjnego takich odmian wynosi około 12 tygodni.

popularne odmiany czosnku wiosennego

  1. Hafuryjski . Wczesna odmiana jest ostra i wielopłodowa. W dużej głowie jest około 10 plasterków.
  2. Ukraiński biały . Spłaszczona duża głowa składa się z około 20 płatków.
  3. Dziegciarski . Odmiana nie dojrzewająca o średnim okresie dojrzewania ma półwysepowy smak. Głowy składają się z 16-18 zrazików.
  4. Helenowski . Ta odmiana nie strzela i wyróżnia się doskonałą jakością przechowywania i średnio ostrym smakiem. Wewnętrzne łuski są jasnoróżowe, a górne białe.
  5. Jerszowski . Odmiana nie dojrzewająca o średnim okresie dojrzewania ma półwysepowy smak. Masa płaskich zaokrąglonych głów wynosi około 35 gramów, są przechowywane przez około 7 miesięcy. Jedna głowa zawiera 16-25 płatków.

popularne odmiany hodowli zagranicznej

  1. Francuskie odmiany różowego czosnku Lautrec.
  2. Czeska odmiana Red Duke jest odporna na zimno. Głowy obejmują 8 dużych zębów o fioletowym kolorze, ale zewnętrzne łuski są białe.
  3. czosnek słonia o delikatnym smaku. W średnicy główka czosnku osiąga 15 centymetrów, podczas gdy ważą około 1 kg, ale czasami mogą mieć masę około 2,5 kg. jedna głowa może zawierać około 20 plasterków, które mają masę do 50 gramów.
  4. Silver. Ta niestrudząca się odmiana jest wydajna, ma odporność na rdzę. Zewnętrzne łuski są śnieżnobiałe ze srebrnym odcieniem, Głowa zawiera 18-20 zębów.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny