fasola

fasola (Phaseolus) jest typowym rodzajem rodziny roślin strączkowych. Skupia około 90 gatunków występujących naturalnie w ciepłych regionach obu półkul. Grecka nazwa phaseolus w tłumaczeniu oznacza "prom, Łódź", najprawdopodobniej wynika to z faktu, że fasola tej rośliny jest nieco podobna do łodzi. Bernardino de Saagun który był misjonarzem i hiszpańskim mnichem Franciszkańskim, mieszkał i pracował w Meksyku w XVI wieku, w opusie "ogólna historia spraw Nowej Hiszpanii"przedstawił opis świadectw Azteków na temat różnorodności gatunków i właściwości fasoli. Ta roślina pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Kultura ta trafiła na terytorium Rosji z Turcji i Francji w XVI wieku, początkowo była uprawiana tylko jako roślina ozdobna. Dziś fasola ognista czerwona lub wielokwiatowa (Phaseolus coccineus) jest dość popularna wśród ogrodników, krzewy zdobią kwiaty ognistego koloru, roślina ta jest również nazywana "fasolą turecką". Jako roślina ogrodowa fasola zaczęła być uprawiana w XVIII wieku. Obecnie fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris) jest bardzo powszechna wśród ogrodników, gatunek ten ma wiele odmian i odmian, jest uprawiany jako nasiona i owoce. Fasola jest przedstawicielem 10 najzdrowszych roślin warzywnych. Jest bezpretensjonalny, więc uprawa w otwartej glebie jest bardzo prosta. Aby jednak uzyskać bogate zbiory, musisz znać niektóre funkcje.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Siew na otwartej glebie odbywa się w maju po podgrzaniu gleby na głębokości 10 centymetrów do 12-15 stopni.
  2. Oświetlenie . Działka powinna być dobrze oświetlona.
  3. Grunt . Ziemia powinna być lekka i przepuszczalna dla składników odżywczych, a jej pH wynosi 6-7.
  4. podlewanie . Przed rozpoczęciem tworzenia pąków należy obficie podlewać krzewy, ale rzadko (nie częściej niż 1 raz na 7 dni). Podczas formowania 4 lub 5 płyt liściowych podlewanie powinno być całkowicie zatrzymane i konieczne jest jego wznowienie dopiero po kwitnieniu krzewów, a ilość wody musi być stopniowo zwiększana.
  5. Hilling and spulchnianie . Po tym, jak wysokość sadzonek wyniesie 7 centymetrów, łóżko należy poluzować płytko po raz pierwszy, po raz drugi ― pół miesiąca po pierwszym, podczas gdy trzeba spuścić Krzaki. A przed zamknięciem rzędów powierzchnia łóżka jest poluzowana po raz trzeci, a krzaki są ponownie hillowane.
  6. podwiązka . Taka kultura potrzebuje podpór, których wysokość powinna wynosić około półtora metra. Należy na nich pociągnąć drut. Aby przymocować łodygi fasoli do prowadnic, musisz użyć liny lub sznurka. Ponadto w pobliżu każdego krzewu można zainstalować kołek, na którym wspinają się kręcone łodygi tej rośliny.
  7. nawóz . Podczas formowania pierwszej prawdziwej płyty liściowej roślina musi być karmiona superfosfatem, podczas tworzenia pąków ― solą potasową. Podczas formowania fasoli krzewy należy nawozić popiołem drzewnym. Nawozy zawierające azot nie są potrzebne do takiej kultury, ponieważ sam wydobywa ten pierwiastek.
  8. rozmnażanie . Nasiona.
  9. szkodliwe owady . Ziarna fasoli, gąsienice warzywne i szufelka z kapusty.
  10. choroby . Antraknoza, bakterioza, mozaika wirusowa.

funkcje fasoli

kultura warzywna fasola jest wyprostowaną, pnącą byliną zielną lub jednoroczną. W pierzastych płytkach liściowych każdy z płatów ma przylistki. Kwiaty są częścią kwiatostanów racemose, tworzą się w zatokach. Owoce są fasolą dwuskrzydłową, zawierają duże nasiona, są oddzielone gąbczastymi niekompletnymi przegrodami. Każda z fasoli waży około 1 grama. Eksperci nazywają tę roślinę "mięsem zdrowych ludzi", ponieważ jest pożywna i zawiera dużą ilość białka, a fasola jest bardzo przydatna. Ta roślina jest kulturą krótkiego dnia, będzie potrzebować nie więcej niż 12 godzin światła dziennie, aby owoce dojrzewały na czas, a plony były wysokie. Zaletą fasoli jest jej samozapylenie. W jednym miejscu można uprawiać różne odmiany fasoli, nie zapylają się.

sadzenie fasoli w otwartym terenie

kiedy sadzić fasolę w ziemi

wysiew fasoli na otwartym terenie rozpoczyna się od maja, podczas gdy ziemia na głębokości 10 centymetrów powinna koniecznie ogrzać się do 12-15 stopni. Również powracające wiosenne przymrozki powinny pozostać w tyle. Z reguły ta kultura zaczyna siać podczas kwitnienia kasztana. Siew odmian wyprostowanych należy przeprowadzić 7 dni wcześniej niż siew odmian fasoli pnącej. Fasola krzewiasta może być uprawiana jako druga uprawa po zbiorach roślin warzywnych, która dojrzewa do pierwszych dni lipca. Siew fasoli należy przeprowadzać w kilku etapach: 1 raz na 1,5 tygodnia od drugiej połowy maja do pierwszych dni lipca. Często groszek i fasola są uprawiane w pobliżu jabłoni, ponieważ to drzewo jest w stanie chronić rośliny strączkowe przed podmuchami zimnego wiatru.

przed rozpoczęciem siewu musisz najpierw przygotować nasiona i glebę. Aby to zrobić, przed sadzeniem nasiona należy posortować, a następnie zalać je wodą w nocy, aby puchnąć. A rano przed wysiewem nasiona należy zanurzyć w roztworze kwasu borowego na pięć minut (1 gram substancji na pół wiadra wody), ta obróbka zapewni ochronę nasion przed większością chorób i szkodników.

odpowiedni podkład

ta kultura nie jest zalecana do uprawy na glebie gliniastej, ponieważ bardzo powoli przepuszcza wodę, a stagnacja cieczy w glebie szkodzi tej kulturze. Taka roślina reaguje również negatywnie na glebę, która zawiera dużą ilość azotu, ponieważ jest w stanie samodzielnie wydobywać tę substancję z powietrza.

dobrze oświetlone obszary, które mają niezawodną ochronę przed podmuchami wiatru, najlepiej nadają się do uprawy tej kultury. Gleba powinna być lekka i przepuszczalna dla składników odżywczych, podczas gdy woda gruntowa powinna leżeć bardzo głęboko, a pH gleby powinno wynosić 6-7. Zaleca się również, aby ta kultura była uprawiana na obszarach o ubogiej glebie, w których nawozy nie były stosowane przez długi czas, ponieważ podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe jest syderatem i dobrym prekursorem dla różnych roślin warzywnych.

przygotowanie strony powinno być zrobione jesienią. Aby to zrobić, konieczne jest wykopanie gleby na głębokość bagnetu łopaty, podczas gdy dodaje się do niej 2 łyżki.l mąka dolomitowa, 1 łyżka. l podwójny superfosfat, 4 kilogramy kompostu lub próchnicy, 1 łyżka. l azotan amonu, ½ łyżki. l soda potasowa lub chlorek potasu na 1 metr kwadratowy gleby. Lub możesz dodać do niego 30 gramów superfosfatu, ½ wiadra kompostu lub próchnicy, a także 20 gramów popiołu drzewnego na 1 metr kwadratowy działki. Dobrymi poprzednikami tej kultury są: kapusta, pomidory, ziemniaki, bakłażan, papryka i ogórek. Fasola nie jest zalecana do uprawy na obszarach, na których wcześniej uprawiano przedstawicieli rodziny roślin strączkowych, na przykład: groch, soczewica, soja, orzeszki ziemne, fasola i fasola. Takie obszary można wykorzystać do uprawy fasoli dopiero po 3 lub 4 latach. Obok fasoli można uprawiać buraki, pomidory, kapustę, marchewkę, cebulę i ogórki.

zasady sadzenia

odmiany krzewów wysiewa się na głębokość od 50 do 60 mm, podczas gdy odległość między krzakami powinna wynosić od 20 do 25 centymetrów, a odległość między rzędami wynosi około 0,4 metra. Podczas wysiewu odmian pnących odległość między roślinami powinna wynosić od 25 do 30 centymetrów, a odległość między rzędami wynosi około 0,5 m.w jednym otworze sadzi się 5 lub 6 nasion. Po pojawieniu się sadzonek w jednym otworze należy pozostawić tylko 3 z nich najsilniejsze, a nadmiar należy przesadzić. Uprawy muszą być podlewane, a następnie gleba jest zagęszczana grzbietem grabi. Jeśli istnieje niebezpieczeństwo powrotu wiosennych przymrozków, powierzchnię łóżka należy przykryć folią.

Pielęgnacja fasoli

aby sadzonki fasoli, które się pojawiły, były bardziej stabilne, należy je spudłować. Następnie krzewy będą musiały być systematycznie podlewane, płótno, hilling, karmienie, rozluźnianie powierzchni gleby, Wiązanie łodyg do podpór. Aby krzewy były bardziej rozgałęzione, a fasola dojrzewała szybciej, końcówki pędów należy uszczypnąć.

jak podlewać

zanim rozpocznie się tworzenie pąków, podlewanie należy wykonywać tylko wtedy, gdy jest to konieczne (nie więcej niż 1 raz na 7 dni). Podlewanie powinno być obfite, ale dokładna ilość wody zależy bezpośrednio od gleby i pogody. Gleba powinna być umiarkowanie wilgotna.

po utworzeniu sadzonek 4 lub 5 prawdziwych płyt liściowych krzewy należy przestać podlewać. Kiedy kwitną, podlewanie należy wznowić. Następnie przeprowadza się stopniowy wzrost ilości podlewania i zużytej wody, w rezultacie należy je zwiększyć 2 razy. Woda deszczowa jest najlepsza do podlewania, ale możesz do tego użyć wody z kranu, ale najpierw należy ją wlać do dużego pojemnika, w którym powinna pozostać przez co najmniej 24 godziny, co pozwoli jej dobrze się osadzić. Kiedy łóżko jest podlewane, znacznie łatwiej jest usunąć chwasty i poluzować powierzchnię gleby między rzędami.

po raz pierwszy powierzchnia gleby w ogrodzie jest głęboko poluzowana po tym, jak wysokość sadzonek wyniesie 70 mm. po pół miesiąca gleba ponownie nie jest bardzo głęboko poluzowana, podczas gdy krzewy muszą być spulchnione. Zanim rzędy fasoli się zamkną, gleba musi zostać poluzowana po raz trzeci, a krzaki ponownie się spuszczają.

karmienie fasoli

po utworzeniu pierwszej prawdziwej płyty liściowej krzewy będą wymagały górnego opatrunku superfosfatem(na 1 metr kwadratowy działki od 30 do 40 gramów). A podczas tworzenia pąków sól potasowa powinna być wprowadzana do gleby(na 1 metr kwadratowy działki od 10 do 15 gramów). Podczas dojrzewania fasoli popiół drzewny należy wprowadzić do gleby. Lepiej nie używać nawozów zawierających azot do karmienia tej kultury. Faktem jest, że fasola jest w stanie samodzielnie wydobywać azot z powietrza, a jeśli w glebie jest dużo tego pierwiastka, spowoduje to silny wzrost zieleni, co będzie miało bardzo negatywny wpływ na plon.

podwiązka

podczas sadzenia odmian fasoli pnącej w pobliżu krzaków należy zainstalować wsparcie, którego wysokość powinna wynosić około 150 centymetrów. Na zainstalowanych podporach należy pociągnąć linę lub drut, a jednocześnie należy go ustawić poziomo. Wzdłuż tych lin konieczne będzie poprowadzenie kręconych łodyg krzaków.

możesz uprawiać tę kulturę w gniazdach, w tym celu po pojawieniu się sadzonek nie należy ich przerzedzać, będą rosły w bujnym krzaku. W pobliżu krzaka musisz zainstalować kołek z drzewa, to na nim pojawią się pełzające pędy. Następnie wokół krzaka należy zainstalować 3 lub 4 prowadnice o wysokości dwóch metrów, a następnie ich wierzchołki są połączone, a konstrukcja powinna być podobna do tipi Indian. Podpora nie powinna być wykonana z metalu lub tworzywa sztucznego, ponieważ pędy nie są w stanie się na nich wspinać.

choroby i szkodniki fasoli

szkodliwe owady

najczęściej krzewy fasoli są ranne przez gałkę ogrodową i kapuścianą,a także ziarno fasoli. Szufelki układają jaja na nadziemnych częściach krzewu, a po pewnym czasie pojawiają się larwy, które jedzą kwiaty, warzywa i owoce.

ziarno fasoli jest robakiem, który dostaje się do ziemi wraz z nasionami. Taki błąd niszczy owoce od wewnątrz.

choroby

jeśli taka kultura jest niewłaściwie pielęgnowana lub nie przestrzega zasad agrotechnicznych, może na nią wpływać bakterioza, antraknoza lub mozaika wirusowa.

niebezpieczeństwo bakteriozy polega na tym, że jest w stanie zniszczyć Krzaki fasoli, podczas gdy jej patogeny pozostają żywotne przez wiele lat i rozwijają się w glebie i resztkach roślin.

jeśli na krzak wpływa antraknoza, wówczas na jego powierzchni pojawiają się wciśnięte brązowe plamki, ich kształt może być okrągły lub nieregularny, podczas gdy żyły na płytkach liści stają się brązowe, liście stają się żółte i pojawiają się na nich dziury, po czym umiera. Na powierzchni owoców pojawiają się plamki jasnoczerwonego, czerwonego lub brązowego koloru, z czasem stają się owrzodzeniami.

po uszkodzeniu przez mozaikę na powierzchni płytek liściowych powstają martwicze plamki, a żyły stają się odbarwione.

przetwarzanie fasoli

jeśli fasola zachorowała na mozaikę wirusową, nie można jej już wyleczyć, ponieważ choroba ta jest uważana za nieuleczalną. W celu zapobiegania konieczne jest prawidłowe dbanie o fasolę, podczas gdy musisz przestrzegać zasad płodozmianu i nie zaniedbywać przygotowania nasion przedsiewnych.

uszkodzenia bakteriozy lub antraknozy fasoli można również uniknąć, zapewniając kulturze odpowiednią opiekę. Jeśli jednak Krzaki zachorują, dotknięte części lub roślina jest całkowicie usuwana z witryny i niszczona. Następnie krzewy i łóżko należy spryskać roztworem mieszanki Bordeaux (1%). Należy jednak zauważyć, że lepiej jest przeprowadzić profilaktyczne leczenie krzewów i łóżek z chorób grzybiczych w odpowiednim czasie, niż spryskać fasolę środkami chemicznymi. Konieczne jest spryskanie roślin i powierzchni gleby wokół nich roztworem fitosporyny, należy to zrobić wiosną po wysokości sadzonek od 12 do 15 centymetrów, procedurę tę przeprowadza się ponownie po zbiorach. Jeśli zastosujesz się do środków zapobiegawczych, a także przestrzegasz zasad płodozmianu i technologii rolniczej, dzięki temu krzewy będą miały bardzo wysoką odporność na wszystkie choroby.

aby miarki nie pojawiły się na stronie, jesienią gleba musi być głęboko wykopana. Jeśli jednak pojawią się na łóżku wiosną, krzewy należy spryskać roztworem Homeliny (0,5%) lub Bitoksybacyliny (1%), leki te są bakteryjne. Aby ziarna fasoli nie pojawiały się w ogrodzie, przed siewem materiał siewny musi być sortowany, a następnie musi być namoczony w celu pęcznienia, a następnie nasiona są traktowane kwasem borowym.

Czyszczenie i przechowywanie fasoli

jeśli potrzebujesz młodej fasoli do jedzenia, zbiór owoców można rozpocząć pół miesiąca po pojawieniu się kwiatów po tym, jak wielkość owoców stanie się maksymalna, a jednocześnie będą bardzo smaczne. Aby wyciąć strąki, musisz użyć nożyczek, wykonaj tę procedurę 1 raz na dwa dni rano, podczas gdy powinny być nasycone nocnym chłodem i wilgocią. Młoda fasola służy do gotowania gulaszów warzywnych, sałatek i zup, a także jest podawana w postaci gulaszu jako dodatek do dań rybnych i mięsnych. Należy zauważyć, że świeża młoda fasola nie może być przechowywana przez długi czas. Aby przedłużyć okres przechowywania takiej fasoli, należy ją konserwować lub zamrozić.

W przypadku, gdy roślina ta jest uprawiana na ziarno, zbiór odbywa się tylko 1 raz po tym, jak owoce są w pełni dojrzałe, a strąki wyschną. Pędy należy przycinać na powierzchni gleby, po czym są wiązane w wiązki, a następnie zawieszane w dół w dobrze wentylowanym i suchym pomieszczeniu, na przykład w suchej szopie lub na strychu. Pół miesiąca po tym, jak nasiona są w pełni dojrzałe i suche, są łuskane ze strąków, a następnie fasola jest przechowywana w szklanym pojemniku, który jest przykryty metalową pokrywką. Następnie pojemniki są czyszczone w chłodnym miejscu.

korzenie krzewów należy pozostawić w ziemi, rozkładając się, nasycą ziemię azotem. Aby zebrać nasiona, użyj kilku strąków, które rosną w dolnej części krzewu. Muszą być dokładnie wysuszone, a następnie fasola jest z nich usuwana, są one przechowywane w lodówce na półce na warzywa, gdzie Temperatura powietrza powinna wynosić 5-6 stopni. Materiał siewny pozostaje kiełkujący przez 10 lat.

rodzaje i odmiany fasoli

wszystkie odmiany fasoli przeznaczone do uprawy w otwartej glebie są klasyfikowane według różnych cech. Na przykład są one podzielone według Okresu Dojrzewania:

  • wczesne-dojrzewają po 65 dniach;
  • średnio wczesne-dojrzewają w ciągu 65-75 dni;
  • średni okres dojrzewania-dojrzewają w ciągu 75-85 dni;
  • W połowie sezonu-dojrzewają w ciągu 85-100 dni;
  • późno dojrzewają ― dojrzewają 100 dni lub dłużej.

odmiany są podzielone zgodnie z kształtem części nadziemnej na kręcone i krzaczaste. Są one również podzielone na grupy 3 według celu i smaku na zboża (łuskane), szparagi (cukry) i półsacharnymi.

łuszcząca się, czyli fasola zbożowa

odmiany zbóż są uprawiane w celu uzyskania ziaren, ponieważ strąk ma w środku warstwę pergaminu, więc nie można ich jeść razem z skorupą. Na średnich szerokościach geograficznych takie odmiany nie są uprawiane, ponieważ nie mają czasu na dojrzewanie i nie można jeść niedojrzałych owoców. W ciepłych regionach takie odmiany są uprawiane z powodzeniem. Najpopularniejsze odmiany:

  1. Grzybowska 92 . Ta krzewiasta odmiana w połowie sezonu jest umiarkowanie rozgałęziona, dojrzewa w ciągu 90 dni. Zielone strąki o kształcie mieczykowatym mają około 12 centymetrów długości.
  2. czekolada . Odmiana krzewu o średnim okresie dojrzewania, krzewy osiągają wysokość około 0,6 m.proste strąki koloru brązowego mają średnią długość, są odporne na zrzucanie.
  3. marzenie kochanki . Odmiana krzewu o średnim okresie dojrzewania ma długie żółte i dość szerokie strąki, wewnątrz nich znajdują się białe nasiona, które zawierają dużą ilość białka.
  4. Ballada . Odmiana w połowie sezonu jest odporna na suszę, krzewy nie są bardzo wysokie. Zielone strąki mają beżowe nasiona, na których powierzchni znajdują się fioletowe plamki, zawierają bardzo dużo białka.
  5. Złoty . Wysokość krzewów wynosi około 0,4 m, w złotych strąkach o zakrzywionym kształcie znajdują się bardzo smaczne żółte nasiona, zawierają dużą ilość białka.
  6. Rubin . Odmiana krzewu o średnim okresie dojrzewania ma wąskie strąki, wewnątrz których znajdują się bardzo smaczne nasiona wiśni.

wśród ogrodników popularne są następujące odmiany: Oran, Barbarzyńca, Liliowy, Nerussa, Hojny, Yin-Yang, Pervomay, Heliada, jasny, biały, Ufim i płowy.

fasola cukrowa, szparagowa lub warzywna

odmiany szparagów (cukru lub warzyw) nie mają warstwy pergaminu wewnątrz strąka. W związku z tym, jeśli chcesz, nasiona można jeść razem ze strąkiem. Odmiany te w porównaniu z innymi odmianami są najsmaczniejsze i bardzo często są częścią menu dietetycznego, ponieważ przyczyniają się do usuwania nadmiaru wilgoci z organizmu. Strąki mogą być pomalowane na brązowo, zielono, biało lub w różnych odcieniach żółtego. Najbardziej popularne są następujące odmiany:

  1. fioletowa królowa . Odmiana krzewiasta w połowie sezonu charakteryzuje się wysoką wydajnością, bezpretensjonalnością i odpornością na wirusy. Długość ciemnofioletowych strąków wynosi około 15 centymetrów.
  2. Żuraw . Taka kompaktowa odmiana ma bezpretensjonalność i wysoką wydajność. Wysokość krzewów wynosi około pół metra, bezwłose strąki są bardzo delikatne, są pomalowane na Zielono.
  3. melodia . Ta kędzierzawa wczesna odmiana potrzebuje podwiązki, długość zielonych owoców wynosi około 13 centymetrów, są prawie płaskie. Na jednym pędzie rośnie 8 lub 9 strąków.
  4. Król masła . Wczesna odmiana krzewu wyróżnia się wydajnością. Żółte strąki mają delikatny smak.
  5. Ad Rem . Owoce takiej odmiany pnącej mają grzybowy przyjemny smak. Fasola ma jasnoróżowy kolor. Zupa przygotowana z tej fasoli ma grzybowy smak i zapach.

następujące odmiany są nadal popularne: Zwycięzca, Pantera, Król jeleni, Karmel, Fatima i Saksa 615.

półsacharowana fasola

w owocach półsacharnych warstwa pergaminowa nie jest bardzo gęsta lub tworzy się dość późno. Strąki można jeść tylko na wczesnym etapie rozwoju, później tworzą twarde włókna, które nie smakują bardzo dobrze. Popularne odmiany:

  1. sekunda . Odmiana krzaka wczesnego dojrzewania ma zielone strąki, które osiągają długość około 10 centymetrów, wewnątrz znajduje się 5 lub 6 brązowo-żółtych nasion. Owoce podczas dojrzałości technicznej nie mają gęstych przegród, jednak w fazie dojrzałości biologicznej powstają.
  2. rant . Odmiana krzewu ma wysoką wydajność i odporność na antraknozę i ascochitozę. Długość zielonych strąków wynosi około 13 centymetrów, znajdują się w nich 5-6 liliowo-różowych ziaren.
  3. Indiana . Ta odmiana krzewu wczesnego dojrzewania ma białe nasiona z czerwonym wzorem. W regionach południowych ta odmiana daje plony 2 razy w sezonie.

odmiany takie jak: Antoshka, fantasy i Wallena są nadal popularne.