koperek

zielna roślina jednoroczna Koper (Anethum) jest częścią monotypowego rodzaju rodziny parasolowej. Ten rodzaj jest reprezentowany przez rodzaj kopru ogrodowego lub pachnącego. W warunkach naturalnych taką roślinę można znaleźć w południowo-zachodnich lub centralnych regionach Azji, w północnej Afryce i Himalajach. Ten gatunek jest uprawiany we wszystkich krajach. Już w starożytnym Egipcie człowiek wiedział o istnieniu koperku, ale jako przyprawa taka roślina zaczęła być używana w krajach europejskich dopiero w XVI wieku. Do tej pory roślina ta, charakteryzująca się bezpretensjonalnością i mrozoodpornością, jest bardzo poszukiwana zarówno w medycynie, jak i gotowaniu.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Nasiona kopru włoskiego należy wysiewać na otwartej glebie wczesną wiosną, a następnie można je wysiewać co 15 dni. Jeśli koperek jest uprawiany w warunkach pokojowych, możesz go zasiać w dowolnym momencie. Nasiona kopru krzaczastego wysiewa się na sadzonki w marcu,a po 4 tygodniach przesadza się je na otwartą glebę.
  2. Oświetlenie . Obszar zacieniony lub słoneczny.
  3. Grunt . Dobrze nawożona luźna, neutralna gleba.
  4. podlewanie . Konieczne jest częste podlewanie, w upalne dni 2 razy dziennie, a 2-3 wiadra wody są pobierane na 1 metr kwadratowy działki.
  5. nawóz . Jeśli koper jest uprawiany w wcześniej nawożonej glebie, nie trzeba go karmić. Nawozy zawierające azot należy dodać do zubożonej gleby, w tym celu stosuje się sfermentowany napar z pokrzywy.
  6. rozmnażanie . Metoda generatywna (nasienna).
  7. szkodliwe owady . Parasole, włoskie pluskwy (paski tarczowe), liście marchwi i muchy, melon, wierzba i mszyce marchewkowe.
  8. choroby . Czarna noga, mączniak prawdziwy, Fusarium, fomoza, cercosporoza i rdza.

funkcje kopru włoskiego

Koper to roślina zielna o silnym pikantnym aromacie. Wysokość pojedynczej prostej łodygi waha się od 0,4 do 1,5 m, jej ciemnozielona powierzchnia jest cienko bruzdowana. Kształt blaszek liściowych jest jajowaty, są one podzielone na 3 lub 4 części, płaty ostatniego rzędu są liniowo nitkowate lub szczecinkowate. Parasole o średnicy dochodzącej do 20-90 mm składają się z żółtych kwiatów i są zbierane w kwiatostany parasolowe o średnicy 15-20 centymetrów. Owocem jest wiślak. Kształt nasion jest jajowaty lub szeroko eliptyczny, mają długość do 0,5 cm, a grubość do 0,35 cm. Kwitnienie rozpoczyna się w czerwcu lub lipcu, a dojrzewanie owoców odbywa się od lipca do września.

sadzenie kopru włoskiego

o której godzinie siać

po raz pierwszy wysiewaj nasiona na otwartej glebie na początku wiosny. Aby świeże zielenie kopru znajdowało się na stole wiosną, latem i jesienią, ogrodnicy często uciekają się do metody siewu przenośnika, podczas gdy nasiona należy wysiewać 1 raz na 10-12 dni od początku wiosny do ostatnich dni sierpnia.

jeśli siew koperku jest zaplanowany na wiosnę, wówczas przygotowanie terenu będzie musiało zostać wykonane jesienią. Jednak nawozy organiczne (obornik) najlepiej stosować pod prekursorami kopru włoskiego, a nie pod tą uprawą. Jednocześnie najlepszymi poprzednikami kopru są buraki, rośliny strączkowe, kapusta i ogórki. Obszary, w których wcześniej uprawiano przedstawicieli rodziny parasolowej (pietruszka, koper włoski, marchew, kminek i pasternak), nie nadają się do uprawy kopru włoskiego. Ta kultura nie jest zalecana do uprawy obok pietruszki lub marchwi. Najlepiej jest sadzić czosnek i koperek w pobliżu. Również koperek pięknie rośnie obok ziemniaków.

wczesną wiosną, przed wysianiem nasion, glebę należy poluzować grabią, podczas gdy należy do niej dodać 15-20 gramów soli potasowej, taką samą ilość mocznika i 20-30 gramów superfosfatu na 1 metr kwadratowy.

Zasady siewu

siew wymaga przygotowania przedsiewnego, w tym celu należy go napełnić wodą przez 3-4 godziny, w tym czasie należy go kilkakrotnie wymienić, co usunie substancje z nasion, które przyczyniają się do spowolnienia ich kiełkowania. Następnie siew utrzymuje się przez kilka godzin w roztworze silnego manganu potasu. Następnie należy go dokładnie umyć i wysuszyć. Następnie nasiona wysiewa się w rowki, których głębokość powinna wynosić około 20 mm, a odległość między nimi powinna wynosić od 15 do 20 centymetrów. Konieczne jest rozprowadzenie nasion w rowku, aby odległość między nimi wynosiła od 10 do 20 mm, następnie nasiona należy zamknąć i podlać łóżko.

kiełkowanie nasion obserwuje się w temperaturze 5 stopni, aby sadzonki pojawiły się jak najszybciej, Powierzchnia działki powinna być pokryta agrospanem. Pierwsze pędy powinny pojawić się po 7-14 dniach.

uprawa kopru na parapecie

siew

o której godzinie wysiewać koperek w warunkach pokojowych? W takim przypadku możesz siać koperek o każdej porze roku. Ale jeśli chcesz, aby pachnące świeże warzywa były zimą, musisz wiedzieć, którą odmianę należy wysiać. Do uprawy w pomieszczeniach najlepiej nadają się takie wczesne odmiany krzewów koperkowych, jak Grenadier, Gribovsky i Richelieu.

nasiona wymagają takiego samego wstępnego przygotowania, jak w przypadku siewu na otwartej glebie. Nasiona są zakopane w podłożu o 10-20 mm, a do siewu stosuje się duże pojemniki, na dnie których wykonuje się warstwę drenażową, a na wierzchu jest pokryta zwilżoną mieszanką gleby, która składa się z włókna kokosowego i biohumusu (2:1). Następnie pojemnik musi być przykryty folią lub szkłem, a następnie jest usuwany w zaciemnionym miejscu. Uprawy muszą zapewnić regularną wentylację, a kondensat należy usunąć z ukrycia w odpowiednim czasie. Pierwsze sadzonki powinny pojawić się po 15 dniach. Kiedy tak się stanie, schronienie zostanie usunięte, a pojemnik zostanie przeniesiony do dobrze oświetlonego miejsca.

zasady opieki w warunkach pokojowych

gęste pędy należy przerzedzić, ponieważ roślina ta reaguje wyjątkowo negatywnie na ciasnotę. Najlepiej jest, aby między roślinami była odległość od 20 do 30 mm.pomieszczenie powinno być chłodne, ponieważ w cieple sadzonki mogą się rozciągać. Po pojawieniu się sadzonek temperaturę w pomieszczeniu należy zmniejszyć o 2 stopnie przez 7 dni. Aby to zrobić, sadzonki można przenieść na izolowany balkon. Gdy minie 7 dni, temperaturę należy podnieść do 15-18 stopni. Ta temperatura jest optymalna do uprawy koperku. W czasie, gdy noce są dłuższe niż dni, ta roślina uprawiana na parapecie musi zapewnić dodatkowe oświetlenie. Aby to zrobić, nad pojemnikiem z koperkiem zainstaluj lampę fluorescencyjną o mocy 40-80 W w odległości około 0,6 m. sadzonki należy oświetlić wczesnym rankiem przez 5-6 godzin.

jak podlewać

ponieważ ta kultura reaguje wyjątkowo negatywnie na chlor, do nawadniania używa się wody osiadłej przez 24 godziny, powinna być w temperaturze pokojowej lub nieco cieplejsza. Ale najlepiej podlewać roślinę wodą przepuszczoną przez magnes lub stopioną. Należy zauważyć, że podłoże w pojemniku powinno być stale luźne i nieco wilgotne. Nie wolno dopuścić do stagnacji wody w mieszance gleby, ponieważ z tego powodu może rozwinąć się czarna noga. Taka roślina uprawiana w warunkach pokojowych powinna być regularnie nawilżana z opryskiwacza, zwłaszcza jeśli pojemnik z koperkiem znajduje się obok urządzenia grzewczego.

nawóz

nawożenie roślin odbywa się 1 raz na 2 tygodnie, w tym celu stosuje się roztwór złożonego nawozu mineralnego (na przykład tęczy lub ideału) w słabym stężeniu. Pamiętaj, że jeśli zastosujesz zbyt dużo nawozu do podłoża, Młody koperek umrze. Przed przystąpieniem do karmienia roślina jest podlewana, a po niej zaleca się spryskanie ich czystą wodą, co pozwoli uniknąć poparzenia na płytkach liściowych. Do nawożenia kopru można również stosować opatrunki dolistne, jednak w tym przypadku stężenie roztworu odżywczego powinno być bardzo, bardzo słabe.

uprawa kopru włoskiego w otwartym terenie

o tym, jak siać nasiona kopru włoskiego na otwartej glebie, opisano więcej powyżej. W tej sekcji porozmawiamy o tym, jak prawidłowo sadzić sadzonki tej rośliny w ogrodzie. Eksperci zalecają, aby odmiany krzewów kopru rosły wyłącznie przez sadzonki, a ta metoda pozwoli ci uzyskać wczesne zbiory.

wysiew nasion do sadzonek odbywa się w marcu, należy go uprawiać na parapecie lub w szklarni. Po 4-5 tygodniach roślina jest przesadzana na otwartą glebę, podczas gdy powinny rozwinąć się od 3 do 5 prawdziwych płyt liściowych. Sadzenie odbywa się w pochmurny dzień lub wieczorem, ponieważ bezpośrednie promienie słoneczne mogą zaszkodzić sadzonkom. Aby nie przerzedzić koperku, podczas sadzenia między krzakami należy zachować odległość od 0,2 do 0,3 m, a odległość między rzędami powinna być w przybliżeniu taka sama. Po posadzeniu rośliny gleba nie powinna być bardzo mocno zagęszczona, a łóżko należy podlać, po czym jej powierzchnia jest ściółkowana suchą glebą. Sadzone sadzonki przez kilka dni zaleca się chronić przed bezpośrednimi promieniami słońca.

po rozpoczęciu tworzenia pędów kwiatowych zaleca się ich usunięcie, dzięki czemu nastąpi wzrost gałęzi bocznych.

zasady opieki

uprawa takiej kultury na otwartej glebie jest bardzo prosta. Aby to zrobić, wystarczy podlewać, karmić, chwastować i przerzedzać roślinę w odpowiednim czasie,a także regularnie poluzować powierzchnię łóżka. Gleba na stronie powinna zostać poluzowana na głębokość pięciu centymetrów i odbywa się to natychmiast po całkowitym zakorzenieniu sadzonek. Kolejne kilka spulchnień przeprowadza się w odstępie 15 dni, robią to po deszczu lub podlewaniu, podczas gdy gleba musi być poluzowana na głębokość od 10 do 12 centymetrów.

podczas gdy roślina jest młoda, bardzo ważne jest, aby usunąć chwasty z ogrodu na czas. Po tym, jak krzewy rosną i stają się silniejsze, trawa chwastów nie będzie już w stanie wyrządzić im wymiernej szkody.

Jak podlewać

podlewanie kopru powinno być systematyczne i częste, w przeciwnym razie krzewy tracą smak, żółkną, a czasem tracą efekt leczniczy. W upalne dni podlewanie należy wykonywać 2 razy dziennie. Jeśli masz taką możliwość, zainstaluj automatyczny system nawadniania. Do podlewania 1 metra kwadratowego łóżka pobiera się 2-3 wiadra wody.

górny opatrunek koperkowy

krzewy są karmione nawozem zawierającym azot, ale należy pamiętać, że mogą gromadzić azotany, w związku z tym najlepiej jest użyć naparu pokrzywy sfermentowanego przez 5 dni jako nawozu. Taki nawóz nie tylko nasyci roślinę azotem, ale także zniszczy mszyce. Nie zaleca się stosowania środków owadobójczych do przetwarzania koperku, zwłaszcza gdy do zbioru pozostanie mniej niż 15 dni.

w razie potrzeby stosuje się od 10 do 15 gramów nawozu potasowo-fosforowego na 1 metr kwadratowy działki.

jak i kiedy zbierać nasiona kopru włoskiego

po wyschnięciu nasion staną się jak płaskie dyski o brązowym kolorze i można je bardzo łatwo oddzielić od parasola. Kiedy tak się stanie, można je zebrać. Pozostają kiełkujące przez 3 lub 4 lata. Po zebraniu nasion należy je rozłożyć do wyschnięcia w dobrze wentylowanym, suchym miejscu, powinny stać się całkowicie suche.

co można uprawiać po koprze

łóżko, na którym rosło koper włoski, nadaje się do uprawy roślin takich jak: czosnek, groszek, pomidory, cebula, fasola i ziemniaki. Takie miejsce nie nadaje się do uprawy przedstawicieli rodziny parasolowej (seler), ponieważ mają wspólne szkodliwe owady i choroby. Na tym obszarze można wysiewać rośliny, takie jak koperek, dopiero po 4 lub 5 latach.

szkodniki i choroby kopru włoskiego ze zdjęciami i nazwami

choroby kopru włoskiego

koperek jest bardzo odporny na choroby, ale może również cierpieć, zwłaszcza jeśli jest niewłaściwie pielęgnowany lub nie przestrzega zasad techniki rolniczej tej kultury. Krzewy mogą zachorować na mączniaka prawdziwego, fomozę, rdzę, czarną nogę, Fusarium lub cercosporozę.

czarna noga

u młodych krzewów chorych na czarną nogę wpływa na szyjkę korzenia, z tego powodu staje się czarna, mięknie, staje się cienka i gnije. Roślina spada, a następnie wysycha. Z reguły chorują z powodu naruszeń zasad opieki, na przykład z powodu nadmiernego podlewania, stojącego powietrza, nagłych zmian temperatury, braku światła lub podczas uprawy w zacienionym miejscu. Po zauważeniu pierwszych objawów choroby krzewy należy spryskać roztworem Fundazolu.

mączniak prawdziwy

mączniak prawdziwy wpływa na nadziemne części krzewów, a na nich pojawia się białawy kolor. Najbardziej aktywna choroba rozwija się w upalne dni z wysoką wilgotnością powietrza. Dotknięte rośliny będą wymagały leczenia siarką koloidalną.

peronosporoza

z powodu mączniaka rzekomego (peronosporozy) na nadziemnych częściach krzewu pojawiają się chlorotyczne plamki, które stopniowo brązowieją, na ich dolnej powierzchni tworzy się dobrze rozpoznawalna Brudno-fioletowa powłoka. Przy pierwszych objawach choroby krzewy spryskuje się roztworem mieszaniny Bordeaux (1%) lub chloroksylu miedzi(na 1 wiadro wody 40 gramów).

Fomoz

po uszkodzeniu przez fomozę na pędach, liściach i kwiatostanach powstają brązowe plamki, cierpi również system korzeniowy, na powierzchni którego pojawiają się ciemne paski, które znajdują się w rzędach. W celu zapobiegania przed siewem konieczne jest podgrzanie materiału siewnego przez 30 minut.w gorącej wodzie, a następnie natychmiast zanurza się go w zimnej wodzie, po czym należy go wysuszyć do stanu luźnego. Chore krzewy należy traktować roztworem mieszanki Bordeaux (1%). W razie potrzeby koperek można spryskać tą mieszaniną kilka razy z przerwą 10-12 dni. Jednak ostatni raz krzewy należy przetworzyć nie później niż pół miesiąca przed zbiorem. Przed zjedzeniem lub przetworzeniem takiego koperku warzywa należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Cercosporoza

kiedy roślina jest chora na cercosporozę, na powierzchni kwiatostanów i pędów pojawiają się brązowo-żółte brudne plamki o średnicy dochodzącej do 0,6 centymetra, w miarę rozwoju choroby ich środek staje się blady, a krawędź pozostaje ciemnobrązowa. Aby pozbyć się tej choroby, do leczenia należy użyć tych samych środków, co podczas opryskiwania krzaków z fomozy.

więdnięcie fusarium

rozwój więdnięcia Fusarium obserwuje się w krzakach podczas tworzenia 3-4 prawdziwych płyt liściowych. Na powierzchni roślin powstają plamki chlorotyczne, a następnie opadają. Choroba rozwija się szybko, gdy gleba się przegrzewa, stagnacja w niej wody lub uszkodzenie systemu korzeniowego podczas rozluźniania. Krzewy można leczyć tylko na wczesnym etapie rozwoju choroby, a do opryskiwania stosuje się roztwór leku grzybobójczego. Silnie dotknięte krzewy muszą zostać wyrwane i zniszczone. Aby zapobiec, musisz przestrzegać zasad płodozmianu kopru włoskiego, a do uprawy wybierz te odmiany, które są odporne na więdnięcie fusarium.

rdza

z porażką kopru włoskiego przez rdzę w pierwszych tygodniach letnich na spodniej stronie liści, ogonków i pędów tworzą się brązowo-żółte poduszki. W celu zapobiegania przed siewem materiał siewny należy ogrzać w wodzie podgrzanej do 50 stopni, a następnie natychmiast zanurzyć w zimnej wodzie, a następnie wysuszyć. Chore krzewy będą potrzebować kilku zabiegów z przerwą 10-12 dni, w tym celu użyj roztworu mieszanki Bordeaux (1%). Ostatni raz roślinę należy przetworzyć nie później niż 2 tygodnie przed zbiorem. Przed przetworzeniem lub jedzeniem warzywa należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

szkodniki kopru włoskiego

najczęściej parasole, włoskie pluskwy lub paski tarczowe, liście marchwi, mucha marchewkowa, melon, wierzba i mszyce marchewkowe osiedlają się na koperku.

mucha marchewkowa

mucha marchewkowa uszkadza nadziemną część krzewu, dlatego obserwuje się opóźnienie w rozwoju, a liście na początku zmieniają kolor na fioletowo-czerwony, po czym stają się żółte i wysychają. Najczęściej szkodniki osiedlają się na krzakach kopru włoskiego, które znajdują się w pobliżu łóżka z marchewką, ponieważ taki szkodnik przyciąga aromat wierzchołków marchwi. Aby chronić krzaki przed taką muchą, powierzchnię ziemi wzdłuż rzędów należy wypełnić warstwą mieszanki złożonej z piasku, do której dodaje się proszek musztardowy, suchy torf, ostry mielony pieprz lub popiół drzewny. Jeśli jednak pojawi się mucha marchewkowa, rośliny należy traktować następującymi środkami: arrivo, VANTEX lub Karate Zeon. W takim przypadku krzewy należy spryskać nie później niż pół miesiąca przed zbiorem.

ślepcy parasolowi

ślepce parasolowe to małe pluskwy, które dotykają wszystkich członków rodziny selera, zarówno dzikich, jak i kulturowych. Taki szkodnik żywi się sokiem roślinnym, który wysysa z liści, parasoli i łodyg, co prowadzi do śmierci zieleni. W łóżkach, w których występują ślepce, wydajność krzewów zmniejsza się o 30-40 procent. Aby pozbyć się takich szkodników, krzewy należy spryskać roztworem Fitoverma lub Actellica.

włoskie pluskwy

włoscy ślepcy zachowują się dokładnie tak samo jak ślepcy parasolowi i szkodzą w ten sam sposób. W ciągu jednego sezonu w ciepłym obszarze takie szkodniki mogą dać 2 pokolenia. Ale taki pluskwa może bardzo zaszkodzić koperkowi tylko wtedy, gdy w ogrodzie jest duża liczba osobników. W takich przypadkach krzewy należy spryskać roztworem Actellica lub Fitoverma.

mszyce

koper może zaszkodzić 3 rodzajom mszyc: wierzbowo-marchewkowej, marchewkowej i melonowej. Wszystkie żywią się sokiem, który jest wysysany z nadziemnych części krzewów, w wyniku czego mają opóźnienie wzrostu, deformację, marszczenie, żółknięcie i suszenie. Należy pamiętać, że taki szkodnik jest głównym wektorem chorób wirusowych i bakteryjnych, które dziś są uważane za nieuleczalne. Na początek szkodniki są usuwane z krzaków silnym strumieniem wody, a następnie przeprowadza się opatrunek dolistny, używając do tego roztworu nawozu fosforowo-potasowego. 1 wiadro wody należy połączyć z 3 kilogramami popiołu drzewnego, gdy mieszanina zaparzy się przez 24 godziny, należy rozpuścić w niej 1 dużą łyżkę mydła w płynie, a następnie należy ją odcedzić i użyć do spryskania krzewów. Po 7 dniach mieszaninę z powierzchni roślin należy zmyć czystą wodą.

odmiany kopru włoskiego

eksperci rozróżniają wszystkie odmiany koperku pod względem długości, szerokości i kształtu segmentów płyt liściowych, kształtu rozety oraz stopnia rozcięcia i koloru liści. Niedoświadczeni ogrodnicy najczęściej koncentrują się na następującym znaku ― początku powstawania łodyg, zgodnie z nim odmiany są podzielone na wczesne dojrzewanie, w połowie sezonu i późne dojrzewanie.

wczesne dojrzałe odmiany

  1. Grzybowski . Ta produktywna odmiana jest mało wymagająca w pielęgnacji. Może być uprawiany na otwartej glebie iw warunkach pokojowych. Taka pachnąca odmiana ma bardzo wysoką odporność na choroby. Wysokość krzewów wynosi około 25 centymetrów.
  2. Daleki . Ta odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na wyleganie. Taki koperek jest uprawiany do zamrażania, jedzenia, jest suszony i używany do przygotowywania solanek i marynat. Tworzenie rozety następuje 38-40 dni po pojawieniu się sadzonek. Na powierzchni zielonych blaszek liściowych znajduje się niezbyt duża powłoka woskowa.
  3. Aurora . Taka produktywna odmiana pojawiła się stosunkowo niedawno, ma odporność na szkodliwe owady i choroby, a dojrzewa po 25 dniach. Potężny krzew ma bujną rozetę i zbliżone międzywęźla, bogate zielone pachnące liście są bardzo soczyste.
  4. Grenadier . Dojrzewanie takiej odmiany krzewów następuje w ciągu 35-40 dni od pojawienia się sadzonek. Krzaki mają największy aromat w fazie rozwoju 3 lub 4 płyt liściowych.
  5. parasol . Ta odmiana pojawiła się również nie tak dawno temu, jej okres dojrzewania jest taki sam jak odmiana grzybowa. Eksperci zalecają stosowanie tej odmiany do uprawy w szklarni.

odmiany w połowie sezonu

  1. Umbrella . Krzak ma grube gałęzie i długie liście, takie warzywa są spożywane zarówno świeże, jak i używane jako przyprawa.
  2. Borey . Taka odmiana krzewu wyróżnia się aromatem i wydajnością. Wysokość półfabrykatów wynosi około 36 centymetrów, w ich skład wchodzą duże blaszki liściowe w kolorze zielonym z niebieskawym odcieniem. Krzewy dojrzewają po 40-60 dniach od siewu, a dojrzewanie nasion następuje po 65-105 dniach.
  3. Richelieu . Ta odmiana jest dekoracyjna i jest odporna na choroby. Duże rozety składają się z pachnących, pięknych koronkowych blaszek liściowych w Kolorze zielonkawo-niebieskim, które mają długie płaty. Podczas kwitnienia na pędach występuje największa liczba liści.
  4. Cybraj . Ta odmiana ma wysoką wydajność i odporność na mączniaka prawdziwego. Można go uprawiać w szklarni i na otwartej glebie. Zieleń dojrzewa nie więcej niż 45 dni od pojawienia się sadzonek, a dojrzewanie nasion następuje po 70 dniach. Zielonkawe soczyste i pachnące liście są bardzo delikatne.
  5. Aligator . Odmiana krzewu ma płytki liściowe, które są uniesione nad powierzchnią gleby, jest to bardzo wygodne podczas zbiorów. Dojrzewanie zieleni następuje 42-45 dni po pojawieniu się sadzonek, ale cięcie zieleni na żywność można wykonać wcześniej.
  6. Leśnogrodzki . Ta odmiana, charakteryzująca się wysoką wydajnością i odpornością na choroby, ma jedną cechę, więc na krzakach jesienią, kiedy obserwuje się dojrzewanie nasion liści, nadal pozostaje pachnąca duża i zielona, a jednocześnie zawiera dużą ilość prowitaminy A i witaminy C.

odmiany późno dojrzewające

  1. Pozdrawiam . Taka odmiana krzewów wyróżnia się wydajnością, krzewy osiągają wysokość około półtora metra i dojrzewają w ciągu 35-45 dni. Gęsto liściasta łodyga jest bardzo mocna. Bardzo pachnące liście o ciemnozielonym kolorze z szarym odcieniem, są duże i delikatne. Ta odmiana jest cenna, ponieważ liście rosną bardzo szybko po cięciu, a parasole powstają powoli.
  2. Bujan . Odmiana jest odporna na choroby, jest uprawiana w otwartej glebie przez sadzonki. W soczystych krzewach pędy nie stają się szorstkie przez długi czas, a na powierzchni pachnących liści znajduje się silna powłoka woskowa.
  3. szron . Odmiana, charakteryzująca się wydajnością, służy do konserwacji i zamrażania, a także do świeżego jedzenia. Silnie liściaste rośliny mają duże parasole i podniesioną rozetę, składającą się z długich zielono-szarych silnie rozciętych blaszek liściowych, na powierzchni których znajduje się woskowa powłoka.
  4. psotnik . Pachnąca odmiana, charakteryzująca się wydajnością, ma zielono-szare liście, na powierzchni których znajduje się woskowa powłoka. Najczęściej warzywa są używane do świeżego jedzenia, ale mogą być również używane jako przyprawa do potraw.
  5. Kutuzowski . Ta odmiana dojrzewa 41-44 dni po pojawieniu się sadzonek. Delikatne pachnące i duże liście są pomalowane na zielonkawy kolor, osiąga długość około 20 centymetrów, jest podzielony na segmenty w kształcie nici. Krzewy są silnie Liściaste. Są uprawiane do suszenia, zamrażania, jako przyprawa oraz do przygotowywania solanek i marynat.

właściwości kopru włoskiego

przydatne właściwości kopru włoskiego

koperek można jeść przez cały rok. Zawiera substancje niezbędne dla ludzkiego organizmu, takie jak: kwas nikotynowy i askorbinowy, karoten, tiamina, ryboflawina, pektyny, flawonoidy, witaminy A, B2, B6, C, PP, a także potas, żelazo, fosfor i wapń. Owoc zawiera olej tłuszczowy o wysokim stężeniu, składający się z kwasu palmetynowego, oleinowego i linolowego.

olejek eteryczny o zapachu charakterystycznym dla kopru zawiera wszystkie części rośliny. Liście zawierają sole magnezu i żelaza w łatwo przyswajalnej formie, przyczyniają się do zwiększenia procesów hematopoezy. Zawarty w nim olejek eteryczny stymuluje tworzenie enzymów trawiennych i żółci, a także dezynfekuje narządy układu trawiennego i moczowo-płciowego. Lek zwany Anetyną jest wytwarzany z tej rośliny w przemyśle medycznym, pomaga stymulować pracę mięśnia sercowego, a także rozszerza naczynia mózgu i serca, w wyniku czego ich odżywianie jest kilkakrotnie wzmacniane.

ta kultura jest bardzo przydatna dla kobiet karmiących piersią, ponieważ przyczynia się do stymulacji laktacji. Zaleca się również stosowanie koperku w przypadku nadciśnienia, problemów z oddychaniem i pogorszenia widzenia. Środki z niego mają działanie moczopędne, uspokajające i przeciwskurczowe, a także działanie przeciwbólowe na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Z nasion kopru powstaje napar, który przyczynia się do pobudzenia apetytu, poprawy trawienia, a także eliminuje zapalenie nerek i pomaga pozbyć się bezsenności. Wymieszaj 2 łyżki. świeżo zagotowanej wody z 2 godz. l. nasiona kopru włoskiego, pojemnik jest przykryty i czeka na 10 minut. napar należy odcedzić i wypić 1 łyżkę. dziennie. To narzędzie ma silne działanie przeciwalergiczne i przeciwhemorroidalne, a także jest stosowane jako zewnętrzny środek gojący rany.

proszek wykonany z nasion tej rośliny jest nadal bardzo popularny, co zwiększa laktację. Jest spożywany 3 razy dziennie po 1 gram na 30 minut. przed posiłkiem. Napar z liści eliminuje worki pod oczami, w tym celu namoczone w nim dyski z waty należy umieścić na 10 minut.na oczy. Olej koperkowy pomaga w zapaleniu oskrzeli i zapaleniu płuc, dzięki czemu śluz jest szybko oddzielany od ścian oskrzeli. Aby wyeliminować powstawanie gazu u niemowląt, użyj wody koperkowej, aby ją ugotować, musisz połączyć wodę i olej koperkowy w proporcji 1000:1. Ponadto narzędzie to przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, zwiększenia diurezy, spowolnienia perystaltyki jelit i rozszerzenia naczyń krwionośnych.

przeciwwskazania

każdy może jeść koperek, ponieważ nie może nikogo skrzywdzić. Jednocześnie środki z niego, które przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, niedociśnienia powodują osłabienie, pogorszenie widzenia, utratę siły, a czasem omdlenia. Jest również przeciwwskazany dla osób z nietolerancją kopru włoskiego. Zaleca się spożywanie takich zieleni tak rzadko, jak to możliwe dla kobiet w ciąży i kobiet podczas menstruacji, ale nie należy jej całkowicie porzucać.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny