Dynia

zielna roślina jednoroczna Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)jest członkiem rodzaju dynia z rodziny dyniowatych. Roślina ta jest uważana za melon, pochodzi z Meksyku. Dynia rośnie w dolinie Oaxaca od co najmniej 8 tysięcy lat. Już przed nadejściem naszej ery taka roślina rozprzestrzeniła się w Ameryce Północnej w dolinach rzek Missisipi i Missouri. Na terytorium Europy taka kultura została wprowadzona przez żeglarzy z Hiszpanii w XVI wieku, od tego czasu zaczęła być szeroko uprawiana w Azji i na Starym Świecie. Indie, Chiny i Rosja są rekordzistami w uprawie takiej kultury.

takie pyszne warzywo jest bardzo przydatne, jego miąższ zawiera dużą ilość przydatnych substancji niezbędnych dla ludzkiego ciała, a także zawiera najrzadszą witaminę T. również warzywo zawiera nasiona dyni, które zawierają olej o działaniu przeciwzapalnym i regenerującym, a także nie powoduje reakcji alergicznych.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Wysiew nasion w otwartej glebie przeprowadza się po ogrzaniu do 12-13 stopni, należy je zakopać w ziemi o 70-80 mm.wysiew dyni na sadzonki przeprowadza się w kwietniu lub w pierwszych dniach maja, a roślinę przesadza się na otwartej glebie w ostatnich dniach maja lub w pierwszych dniach czerwca.
  2. Grunt . Każdy jest odpowiedni, ale dynia rośnie lepiej na pożywnej glebie, którą należy wcześniej wykopać i dodać do niej wszystkie niezbędne nawozy mineralne i substancje organiczne.
  3. podlewanie . Gdy sadzonki zostaną posadzone w ziemi, należy je podlewać 1 raz dziennie, zanim się ukorzenią. Następnie podlewanie nie powinno być bardzo częste, dopóki wielkość jajników nie będzie równa pięści. Jeśli latem pada systematycznie, dynia nie może być w ogóle podlewana. Gdy owoce zaczną przybierać na wadze, konieczne jest stopniowe zwiększanie obfitości podlewania do 10 litrów na 1 dorosły krzew.
  4. nawóz . 7 dni po posadzeniu sadzonek w otwartej glebie są one karmione roztworem dziewanny lub odchodów kurczaka. Następnie 1 raz na 4 tygodnie krzewy są karmione materią organiczną, podczas gdy takie opatrunki powinny być 3 lub 4.
  5. rozmnażanie . Generatywną (nasienną) metodą bezsiarkową lub przez sadzonki.
  6. szkodliwe owady . Mszyce melonowe, podury (lub białe ogony), druty, ślimaki.
  7. choroby . Biała zgnilizna, antraknoza, ascochitoza, mączniak prawdziwy i czarna pleśń.

funkcje dyni

korzeń rozgałęziony w dyni jest pełzający i pięciokątny. Na powierzchni chropowatych pędów znajdują się kolczaste pokwitanie, ich długość waha się od 5 do 8 m.po raz kolejny ułożone długie płytki liściowe mają pięciopłatkowy lub pięciodzielny kształt W kształcie serca, ich długość wynosi około 25 centymetrów, a na ich powierzchni znajduje się pokwitanie reprezentowane przez krótkie sztywne włosy. W każdej zatoce liściowej znajduje się spiralny Wąsik. Duże jednopłciowe pojedyncze kwiaty mają pomarańczowy lub żółty kolor. Kwiaty żeńskie mają krótkie szypułki, a męskie długie. Kwitnienie rozpoczyna się w czerwcu lub lipcu, zapylenie kwiatów jest krzyżowe. Duży mięsisty owoc to fałszywa jagoda-dynia, która ma kulisty lub owalny kształt, wewnątrz znajduje się wiele nasion, które dojrzewają w ostatnich letnich lub pierwszych tygodniach jesieni.  Długość białawo-kremowych nasion wynosi 10-30 mm, podczas gdy wystająca krawędź biegnie wzdłuż krawędzi, zewnętrzna skorupa jest Drzewna.

uprawa dyni z nasion

wysiew nasion

możesz wyhodować dynię z nasion przez sadzonki, a także można je wysiewać bezpośrednio na otwartym terenie. Należy jednak zauważyć, że taką odmianę jak dynia muszkatołowa można uprawiać tylko przez sadzonki. Siew w otwartej glebie przeprowadza się dopiero po ogrzaniu na głębokości 70-80 mm do temperatury od 12 do 13 stopni. Przed przystąpieniem do siewu nasiona i działka muszą być poddane starannemu przygotowaniu przedsiewnemu. Na początek siew ogrzewa się, w tym celu umieszcza się go na 9-10 godzin w cieple (około 40 stopni), a następnie umieszcza się go na 12 godzin w roztworze popiołu (na 1 litr świeżo zagotowanej wody 2 łyżki.l popiół drzewny), dzięki czemu zarodek przejdzie znacznie szybciej przez dość grubą i mocną skórkę. Następnie należy go ogrzać w piekarniku, a następnie owinąć kilkoma warstwami gazy, którą należy dobrze zwilżyć roztworem popiołu drzewnego. Jeśli przetwarzanie przedsiewne nie zostanie przeprowadzone, Dynia dojrzeje później. Jeśli w regionie lato jest krótkie i chłodne, to jeśli zaniedbasz obróbkę przedsiewną nasion, Dynia po prostu nie będzie miała czasu, aby w końcu dojrzeć przed nadejściem mrozu.

przed przystąpieniem do sadzenia dyni na wstępnie przygotowanym obszarze konieczne jest zarysowanie rzędów, po czym konieczne jest wykonanie otworów do sadzenia, które powinny osiągnąć średnicę 0,3 m.jeśli zimą było bardzo mało śniegu, gleba na miejscu może być zbyt sucha. W takim przypadku do każdego otworu należy wlać 1,5-2 litry ciepłej wody(Około 50 stopni). Po całkowitym wchłonięciu cieczy w ziemię, w każdej studzience należy wysiać 2-3 nasiona, podczas gdy są one zakopane w średnio gliniastej glebie o 50-60 mm, a w lekkiej glebie o 80-100 mm. Z góry nasiona muszą być pokryte pożywną glebą, a następnie łóżko jest ściółkowane, w tym celu stosuje się próchnicę lub okruchy torfu. Szerokość między rzędami powinna wynosić około 200 cm, a odległość między otworami w rzędzie powinna wynosić co najmniej 100 cm zaleca się umieszczenie otworów do sadzenia na stronie w szachownicę. Aby sadzonki pojawiły się jak najszybciej, obszar należy przykryć folią, aby go naprawić, gleba wylewa się na krawędzie.

jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, pierwsze sadzonki będą musiały pojawić się po 7 dniach, po czym musisz usunąć schronienie. Kiedy rośliny utworzą dwie prawdziwe płytki liściowe, będą musiały zostać przerzedzone, a nie więcej niż dwie sadzonki powinny pozostać w jednym otworze. Dodatkowych roślin nie można wyciągnąć, zamiast tego są one cięte na poziomie powierzchni gleby, co pozwoli uniknąć uszkodzenia systemu korzeniowego pozostałych sadzonek. Jeśli powrotne wiosenne przymrozki jeszcze nie pozostały w tyle, wówczas rama z drutu powinna być zainstalowana w ogrodzie, na którym ciągnie się folię.

uprawa sadzonek dyni

wysiew nasion na sadzonki należy przeprowadzić 2-3 tygodnie przed przesadzeniem roślin na otwartą glebę. Po przygotowaniu przedsiewnym przyklejone nasiona należy wysiewać pojedynczo w doniczkach torfowych lub plastikowych, które powinny osiągnąć średnicę od 10 do 15 centymetrów. Ich ½ część musi być wypełniona podłożem, które składa się z ziemi darniowej, próchnicy i torfu (1:2:1). Nasiona z góry należy wypełnić tym samym podłożem, ale należy je wymieszać z 10-15 gramami popiołu drzewnego i roztworem dziewanny (5%). Podłoże należy zwilżyć, a następnie przykryć pojemnik folią na wierzchu.

często podczas uprawy sadzonek w warunkach pokojowych jest bardzo rozciągnięty. Jak temu zapobiec? Uprawy należy umieścić w dobrze oświetlonym miejscu, chronionym przed bezpośrednimi promieniami słońca,a Temperatura powietrza może wynosić od 20 do 25 stopni. Po pojawieniu się sadzonek dynia będzie potrzebować następującego reżimu temperaturowego:w ciągu dnia-od 15 do 20 stopni, aw nocy-od 12 do 13 stopni. Wydłużone pędy po 7-10 dniach poddaje się następującej procedurze: obszar podrodziny rośliny należy zwinąć pierścieniem, po czym jest pokryty zwilżoną glebą na liścieniach liści. Podlewanie powinno być umiarkowane, a woda nie powinna stagnować w mieszance gleby. Podczas uprawy sadzonek dynia musi być karmiona 2 razy, używając do tego złożonego nawozu mineralnego. Skład roztworu odżywczego obejmuje 1 wiadro wody, 17 gramów siarczanu amonu, 20 gramów superfosfatu, 1 litr dziewanny i 15 gramów siarczanu potasu. Do karmienia jednej rośliny pobiera się 500 ml roztworu. Przed przesadzeniem krzewów na otwartą glebę należy je utwardzić. Aby to zrobić, są one przenoszone na balkon lub werandę, najpierw musisz otworzyć okno na 1-2 godziny, a czas trwania procedury powinien być stopniowo zwiększany. Kiedy pozostaną dwa dni przed sadzeniem sadzonek, okno nie będzie musiało być całkowicie zamknięte.

picking

nie można nurkować sadzonek dyni ,ponieważ podczas przesadzania może łatwo zranić system korzeniowy. W związku z tym do siewu nasion konieczne jest użycie indywidualnych kubków.

sadzenie dyni w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzenie sadzonek dyni na otwartej glebie jest konieczne po ustaleniu ciepłej pogody, z reguły czas ten przypada na ostatnie dni maja lub pierwsze ― czerwca. Dynia jest melonem, w związku z tym potrzebuje dużo światła słonecznego, więc do sadzenia musisz wybrać Południową działkę. Krzewy najlepiej rosną w temperaturze powietrza około 25 stopni, ale jeśli Na zewnątrz jest chłodniej niż 14 stopni, wzrost dyni zostaje wstrzymany. Najlepszymi poprzednikami takiej kultury są sideraty, cebula, kapusta, marchew, buraki, soja, groch, fasola, fasola, soczewica lub orzeszki ziemne. I nie zaleca się uprawy na obszarach, na których wcześniej rosły ziemniaki, Słonecznik, ogórek, cukinia, squash, arbuz, melon i dynia.

odpowiednia gleba

możesz uprawiać tę kulturę na dowolnej glebie, ale słodka i bardzo duża może rosnąć tylko na pożywnej glebie. Przygotowaniem działki pod lądowania należy zająć się w jesienny czas, aby to zrobić, należy przekopać, w tym w nader mało gleby należy dokonać obornik lub kompost (od 3 do 5 kg na 1 metr kwadratowy działki), a jeśli grunt kwaśny lub ciężki, to do niego wnoszą wapno lub jesion (na 1 metr kwadratowy działki od 200 do 300 gram), a w każdą glebę należy dokonać od 15 do 20 g potasowego i od 25 do 30 gramów фосфорного nawozu. Wiosną, kiedy pokrywa śnieżna zejdzie, aby gleba nie wyschła, należy ją bronować,a następnie lekko poluzować i usunąć z niej całą chwast. Przed wysiewem nasion lub posadzeniem sadzonek glebę należy wykopać na głębokość od 12 do 18 centymetrów. Jeśli jesienią z jakiegoś powodu strona nie została przygotowana, podczas sadzenia niezbędny nawóz należy dodać do każdej dziury.

uprawa dyni w szklarni

tylko w bardzo rzadkich przypadkach ta kultura jest uprawiana w szklarni od początku do końca. Najczęściej tylko sadzonki takiej rośliny są uprawiane w szklarni, a następnie przesadzane na otwartą glebę. Do siewu dyni w szklarni należy używać doniczek torfowych o wymiarach 10 x 10 centymetrów, w wyniku czego można uniknąć nurkowania roślin, ponieważ reagują one wyjątkowo negatywnie na tę procedurę.

przed pojawieniem się sadzonek uprawy należy utrzymywać w temperaturze około 26 stopni, a następnie zmniejszać do 19 stopni przez 7 dni, a następnie ponownie powrócić do poprzedniego reżimu temperaturowego. Kiedy minie pół miesiąca od pojawienia się sadzonek, należy je karmić roztworem dziewanny. Podlewanie odbywa się w razie potrzeby, ale zawsze powinno być obfite. Gleba powinna być zawsze luźna przy średniej wilgotności. Sadzenie roślin na otwartej glebie odbywa się 1 miesiąc po pojawieniu się sadzonek.

zasady sadzenia w otwartym terenie

jak umieścić Krzaki dyni podczas sadzenia w otwartym terenie opisano powyżej, jednak w tym przypadku doły do sadzenia powinny być głębsze niż podczas siewu nasion. Otwory powinny być tak duże, aby mogły w pełni pomieścić system korzeniowy roślin na głębokości od 80 do 100 mm.Jeśli jesienią podczas przygotowywania terenu gleba nie została nawożona, podczas sadzenia sadzonek w glebie wiosną do każdego otworu należy wlać 50 gramów superfosfatu, ½ wiadra kompostu lub próchnicy i kilka szklanek popiołu drzewnego. W takim przypadku nawóz należy dokładnie wymieszać z glebą. Podczas nakładania nawozu do gleby dziury muszą być jeszcze większe.

studzienkę należy rzucić 1-2 l tylko że вскипевшей wody, po tym, jak w pełni wchłaniana, należy przekazać roślinę wraz z bryłą ziemi, przy tej pustki wypełnić ziemią, a ziemię wokół krzewu dobrze zagęszczony. Po posadzeniu dyni powierzchnię łóżka należy przykryć warstwą ściółki (suchą ziemią lub torfem), dzięki czemu na glebie nie pojawi się gęsta skorupa.

pielęgnacja dyni

kiedy sadzonki dyni zostaną posadzone w ziemi, należy je podlewać, chwastować, przerzedzać, karmić w odpowiednim czasie. A krzewy mogą potrzebować sztucznego zapylenia , w tym celu musisz zerwać 2 męskie kwiaty nie później niż 11 rano. Usuń na nich wszystkie płatki, podczas gdy pylniki obu kwiatów muszą być starannie narysowane wzdłuż piętna żeńskiego kwiatu,a ostatni z męskich kwiatów należy pozostawić na piętnie żeńskim. Ta metoda zapylania jest stosowana, jeśli istnieje zagrożenie niepełnym zapłodnieniem jajników, z powodu którego obserwuje się tworzenie owoców o nieregularnym kształcie.

jak podlewać

sadzonki, które zostały niedawno posadzone na otwartej glebie, wymagają systematycznego podlewania, które odbywa się codziennie, dopóki nie zostanie dobrze ukorzenione. Następnie podlewanie powinno stać się bardzo rzadkie, aż wielkość jajników będzie równa pięści. Jeśli w lecie regularnie pada deszcz, nie możesz podlewać dyni.

po tym, jak dynia zacznie przybierać na wadze, krzewy zaczynają regularnie podlewać ponownie, a objętość wody musi być stopniowo doprowadzana do 10 litrów pod jednym DOROSŁYM krzakiem.

spulchnianie gleby

kiedy dynia jest podlewana lub pada deszcz, musisz poluzować powierzchnię gleby w pobliżu krzaków, wyrywając wszystkie chwasty. Po raz pierwszy konieczne jest poluzowanie gleby na głębokość od 60 do 80 mm po pojawieniu się sadzonek. Powierzchnia gleby między rzędami musi zostać poluzowana na głębokość od 12 do 18 centymetrów bezpośrednio przed podlewaniem, dzięki czemu ciecz szybciej przenika do systemu korzeniowego. Podczas poluzowywania powierzchni gleby lekko spulchnij Krzaki, dzięki czemu staną się bardziej stabilne.

przerzedzenie

jeśli wysiew nasion przeprowadzono bezpośrednio na otwartej glebie, to po uformowaniu 2 prawdziwych liści w sadzonkach należy je przerzedzić, podczas gdy jedna roślina powinna pozostać w 1 otworze podczas uprawy dyni o dużych owocach, a gałka muszkatołowa lub twarda ― 2. Ponowne przerzedzenie należy przeprowadzić podczas tworzenia trzeciej lub czwartej płytki liściowej w roślinach. Należy jednak pamiętać, że w żadnym wypadku nie można wyciągnąć dodatkowych roślin, w przeciwnym razie korzenie pozostałych sadzonek można łatwo zranić. W związku z tym nadmiar rośliny należy wyciąć na poziomie powierzchni witryny.

karmienie dyni

po raz pierwszy dynia jest karmiona roztworem obornika lub odchodów kurczaka (1:4), nawozy stosuje się do gleby 7 dni po przesadzeniu sadzonek na otwartym terenie lub 20 dni po wysianiu nasion w ziemi. Dynia powinna być karmiona materią organiczną 3 lub 4 razy w ciągu 4 tygodni.

taka kultura dobrze reaguje na górny opatrunek roztworem mieszanki ogrodniczej (na 1 wiadro wody od 40 do 50 gramów), podczas gdy 1 litr roztworu odżywczego jest pobierany na 1 krzak. Zaleca się również karmienie krzewów roztworem popiołu drzewnego (1 szklanka wody na 1 wiadro). Przed karmieniem dyni po raz pierwszy wokół krzaka należy wykonać bruzdę o głębokości od 60 do 80 mm w odległości od 10 do 12 centymetrów. Następnie roztwór odżywczy wlewa się do tego rowka. Przy kolejnym opatrunku głębokość rowków powinna wynosić od 10 do 12 centymetrów, a około 40 centymetrów należy wycofać z krzaka. Po wprowadzeniu mieszaniny składników odżywczych do bruzd należy je przykryć ziemią. Jeśli pochmurna pogoda ustali się na długi czas, krzewy należy traktować roztworem mocznika (10 gramów na 1 wiadro wody).

szkodniki lub choroby dyni ze zdjęciami i nazwami

choroby

dynia może być dotknięta chorobami grzybiczymi, na przykład: czarną pleśnią, mączniakiem prawdziwym, zgnilizną, ascochitozą i antraknozą.

czarna pleśń

jeśli krzew jest dotknięty czarną pleśnią, to między żyłami blaszek liściowych tworzą się brązowawo-żółte plamy, w miarę rozwoju choroby na ich powierzchni pojawia się płytka o ciemnym kolorze, która zawiera zarodniki grzyba. Kiedy plamy wysychają, na ich miejscu powstają dziury. Młode owoce stają się pomarszczone, a ich rozwój zatrzymuje się.

Ascochitosis

jeśli krzewy są chore na ascochitozę, wówczas na pędach, liściach i węzłach łodyg najpierw powstają duże brązowo-żółte plamki, a następnie powstają jasne plamki z chlorotycznym obrzeżem, a na ich powierzchni pojawiają się czarne pyknidy, które zawierają ciała patogennego grzyba. Krzew wysycha i umiera.

mączniak prawdziwy

dość powszechną chorobą jest mączniak prawdziwy. Na chorych roślinach tworzy się gruba powłoka białawego koloru, która wygląda podobnie do budzonej mąki, podczas gdy zawiera zarodniki grzyba. Dotknięte płytki liściowe wysychają, a także obserwuje się deformację i zatrzymanie rozwoju dyń. Choroba ta rozwija się najszybciej w Warunkach nagłej zmiany temperatury i wilgotności powietrza.

antraknoza

jeśli dynia jest dotknięta antraknozą, wówczas na płytkach liściowych powstają duże wodniste plamki o jasnożółtym kolorze. Przy zbyt wilgotnej pogodzie na powierzchni żył płyt liściowych tworzy się różowa powłoka. W miarę rozwoju choroby różowe plamki pojawiają się na ogonkach, liściach, dyniach i pędach, a jesienią dotknięte obszary stają się czarne. Przy wysokiej wilgotności rozwój antraknozy jest szybszy.

biała zgnilizna

rozwój białej zgnilizny obserwuje się na wszystkich częściach krzewów, podczas gdy system korzeniowy jest dotknięty, pędy owocujące wysychają, a wydajność maleje. Na powierzchni pożółkłej i brązowej dyni pojawia się płatkowata powłoka pleśni. Na powierzchni pędów może tworzyć się śluz.

gdy krzaki są dotknięte szarą zgnilizną, na jego powierzchni powstają niewyraźne plamy o brązowym kolorze, które szybko łączą się ze sobą i wpływają na cały krzew.

rozwój mokrej zgnilizny bakteryjnej jest najczęściej spowodowany uszkodzeniem podurów przez ślimaki jajników lub Młode dynie w nadmiernie gęstych nasadzeniach.

szkodniki

mszyce melonowe, podury lub białe ogony, druty i ślimaki mogą osiedlić się na dyni.

ślimaki

ślimaki gryzą liście, podczas gdy pozostaje z nich tylko siatka żył. Przy długiej deszczowej pogodzie istnieje wiele takich szkodników. Ponadto mogą żyć i uszkadzać różne rośliny uprawne przez kilka lat.

mszyca melonowa

mszyce melonowe są w stanie zranić kwiaty, łodygi, niewłaściwą powierzchnię płytek liściowych i jajników. Liście stają się pomarszczone i skręcone.

Podury

Podury są bardzo małymi owadami o białym kolorze, a długość cylindrycznego ciała wynosi około 0,2 cm, żywią się podziemnymi częściami krzewu, a także nasionami. Taki szkodnik wykazuje największą aktywność w chłodne dni przy wysokiej wilgotności.

druty

wireworms to larwy chrząszcza dziadka do orzechów, które uszkadzają szyjkę korzenia młodych krzewów, co prowadzi do ich śmierci. Takie szkodniki wolą gromadzić się na wilgotnych nizinach.

obróbka

dynia powinna być leczona w obecności objawów choroby lub gdy pojawią się szkodniki. Zaleca się również regularne przeprowadzanie zabiegów profilaktycznych, ponieważ zapobieganie chorobom krzewów jest znacznie łatwiejsze niż leczenie chorych krzewów.

aby zapobiec uszkodzeniu dyni przez choroby grzybowe, konieczne jest przestrzeganie zasad płodozmianu i agrotechnicznych, a także nie należy zaniedbywać przedsiewnego przetwarzania nasion. Jeśli zostaną zauważone pierwsze objawy choroby, krzewy i łóżko należy traktować roztworem mieszanki Bordeaux (1%) lub innego leku grzybobójczego. Również wiosną i jesienią miejsce należy spryskać fitosporyną, która jest w stanie chronić krzewy przed dużą liczbą chorób.

aby pozbyć się ślimaków, będą musiały być zbierane ręcznie lub konieczne będzie wykonanie specjalnych pułapek. W kilku miejscach na stronie należy umieścić miski, które należy napełnić piwem, a następnie są one systematycznie sprawdzane i zbierane przez pełzające szkodniki.

aby oczyścić obszar z drutów, musisz również zrobić kilka pułapek. Aby to zrobić, musisz wykopać dziury o głębokości pół metra, w których umieszcza się warzywa korzeniowe pokrojone na kawałki (buraki lub marchewki), otwór należy przykryć drewnianymi tarczami, deskami lub pokryciem dachowym. Konieczne jest regularne sprawdzanie pułapek, a istniejące tam szkodniki są niszczone.

aby pozbyć się podurów, powierzchnia gleby w pobliżu krzaków jest sproszkowana popiołem drzewnym. Aby zniszczyć mszyce, możesz użyć karbofos lub Fosfamidu, a także użyć roztworu mydła (0,3 kg mydła na 1 wiadro wody). Należy również pamiętać, że osłabione i zaniedbane krzewy są najbardziej podatne na uszkodzenia przez szkodniki i choroby.

zbieranie i przechowywanie dyni

zbiór dyni odbywa się po osiągnięciu dojrzałości biologicznej dyni, jednak przed usunięciem owoców należy upewnić się, że są one rzeczywiście w pełni dojrzałe. Zrozumieć, że dynia jest dojrzała, można z kilku powodów: łodygi u твердокорых odmian kurczą się i obserwuje ich korka, przy tym мускатной i крупноплодной dynie na utwardzonej korze pojawia się wyraźny wzór.

zbieranie dyń powinno odbywać się przy suchej pogodzie po pierwszych przymrozkach, po których umrą liście dyni. Dynie są cięte łodygą, a następnie będą potrzebować sortowania według wielkości i jakości. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie zranić owoców. Uszkodzone lub niedojrzałe dynie będą musiały zostać poddane recyklingowi, a te, które są przeznaczone do długotrwałego przechowywania, muszą być dokładnie wysuszone na słońcu lub w ciepłym i suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu przez 15 dni, podczas gdy łodygi powinny zostać zaszczepione, a kora stanie się bardzo twarda. Następnie dynie są usuwane do przechowywania.

przed pierwszymi mrozami dynie można przechowywać na loggii, balkonie lub w suchej szopie, a na wierzchu pokryte są warstwą szmat lub słomy. Po obniżeniu temperatury powietrza do 5 stopni dynie należy przenieść do pomieszczenia mieszkalnego, w którym powinno być sucho i ciepło, a temperatura nie powinna być mniejsza niż 14 stopni, w tych warunkach powinna być przechowywana przez pół miesiąca. Następnie dynię należy usunąć w chłodniejszym pomieszczeniu (około 3-8 stopni), a wilgotność powietrza powinna wynosić od 60 do 70 procent, jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, będą mogły tam leżeć do wiosny, a nawet przed zbiorem nowych zbiorów. Do przechowywania dyni możesz wybrać strych, suchą stodołę lub piwnicę. Jeśli przechowujesz dynie w cieplejszym miejscu (od 15 do 20 stopni), tracą one około 20 procent masy, przy czym istnieje duże prawdopodobieństwo, że pojawią się na nich zgnilizna. Jeśli jest dużo dyni, można ją umieścić na stojaku do przechowywania, a jej powierzchnia musi być pokryta słomą. Na nich dynie należy układać w 1 rzędzie, nie należy ich dotykać. Można je również umieścić w pudełkach, wlewając suchy mech. Przechowywanie musi mieć dobrą wentylację. Dynie można również przechowywać w ogrodzie w wykopanych okopach, których dno i ściany należy wyłożyć słomą, grubość warstwy powinna wynosić 25 centymetrów. Przy pierwszych przymrozkach wykop należy rzucić glebą, wykonując kilka otworów wentylacyjnych, w silnych mrozach należy je zamknąć, a w okresie odwilży są otwierane. Jeśli nie ma zbyt wielu owoców, można je przechowywać w domu lub mieszkaniu, wybierając ciemne miejsce, tam nasiona nie wykiełkują, a miąższ nie nabierze gorzkiego smaku. Pokrojoną dynię usuwa się do przechowywania na półce lodówki.

rodzaje i odmiany dyni

dynia ma wiele odmian, które są przeznaczone do uprawy na otwartej glebie, ponieważ bardzo trudno jest uprawiać tak duże warzywo w szklarni. Jednak w regionie o chłodnym i krótkim okresie letnim taką roślinę można uprawiać tylko w szklarni. Ogrodnicy uprawiają trzy odmiany dyni.

Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), czyli twarda

ta zielna roślina jednoroczna ma dynie gładkie i duże, mają zaokrąglony kształt. Z reguły mają żółty kolor, ale istnieją odmiany, w których owoce są pomalowane na inne kolory. Dojrzewanie owoców obserwuje się we wrześniu. Długość jasnożółtych lub białych nasion wynosi od 30 do 40 mm, ich skóra jest gruba. Jeśli dynie są prawidłowo przechowywane, będą mogły dotrzeć do nowej uprawy. Najbardziej popularne są następujące odmiany:

  1. Spaghetti . Ta odmiana jest przedwczesna, a dynie dojrzewają w ciągu 8 tygodni. Gotowana miąższ owoców rozpada się na dość długie włókna, które są nieco podobne do makaronu na zewnątrz. Zarówno zimna, jak i gorąca miąższ jest pyszny.
  2. Grzybowska 189 . Ta wczesna odmiana jest bardzo popularna. Dynia rośnie w krzaku, na nim z reguły dojrzewa para lekko żebrowanych owoców na szypułce, które mają kształt łzy, ważą 6-7 kilogramów. Dojrzałe dynie mają bogaty pomarańczowy kolor z zielonymi fragmentami. Słodki i soczysty miąższ ma bogaty pomarańczowy kolor.
  3. migdałowa . Odmiana pnąca o średnim okresie dojrzewania. Okrągłe pomarańczowe dynie ważą około 5 kilogramów. Soczysty chrupiący i słodki miąższ ma pomarańczowo-żółty kolor.
  4. Akorn . Ta wczesna odmiana może być pnąca lub krzewiasta. Dynie nie są bardzo duże żółte, zielone lub prawie czarne, Na Zewnątrz mają podobny kształt do żołędzia. Miąższ o niskiej zawartości cukru jest żółtawy lub prawie biały. Ta odmiana jest również nazywana Żołędzią.
  5. Pieg . Dynie krzaczaste wczesnej odmiany nie są bardzo dużymi siatkowymi zielonymi kolorami, ważą około 3 kilogramów. Kolor miąższu jest żółty lub pomarańczowy, nie jest zbyt słodki, nasiona są małe.
  6. krzak Pomarańczowy . Bogate pomarańczowe dynie ważą około 5 kilogramów, rdzeń jest słodki i miękki. Owoce mają dobrą jakość przechowywania.
  7. Ałtajska 47 . Taka wczesna wczesna odmiana o uniwersalnym przeznaczeniu wyróżnia się wydajnością, owoce dojrzewają w ciągu 8 tygodni. Twarde dynie są pomalowane na pomarańczowo-żółty kolor, ważą 2-5 kilogramów. Na ich powierzchni znajdują się paski o żółtawym lub brązowo-żółtym kolorze. Miąższ owocu jest włóknisty. Odmiana charakteryzuje się odpornością na zimno i doskonałą jakością przechowywania.

Dynia muszkatołowa (Cucurbita moschata)

Ojczyzną takiej dyni jest Ameryka Środkowa (Meksyk, Peru i Kolumbia). Na pełzających pędach znajdują się kolejno rozłożone długie płytki liściowe, na ich powierzchni występuje pokwitanie. Dynie są różowawo-brązowe lub żółte, na powierzchni znajdują się podłużne plamki o jasnym kolorze. Gęsty pachnący bogaty pomarańczowy miąższ jest smaczny i delikatny. Małe nasiona o białawo-szarym kolorze wzdłuż krawędzi biegnie Brzeg ciemniejszego koloru. Ten gatunek ma odmianę, którą nazywa się turbanem, ponieważ dynie mają niezwykły kształt. Najpopularniejsze odmiany:

  1. gałka muszkatołowa . Długa późna odmiana z dyniami o wadze 4-6, 5 kilograma. Miąższ jest soczysty gęsty i słodki, ma kolor pomarańczowy.
  2. Palaw Kadu . W takiej wspinaczkowej późnej dojrzałej odmianie zaokrąglone Duże dynie są segmentowane na pomarańczowo, ich masa wynosi około 10 kilogramów. Pomarańczowy soczysty i słodki miąższ jest pyszny.
  3. Perła . W takiej późnej odmianie masa ciemnozielonych owoców wynosi około 7 kilogramów. Jasnopomarańczowy miąższ jest bardzo soczysty.
  4. Butternut . Późna odmiana wspinaczkowa z małymi dyniami w kształcie gruszki o jasnopomarańczowym lub brązowo-żółtym kolorze, ważą około 1,5 kilograma. Bogaty pomarańczowy włóknisty, maślany miąższ jest słodki i ma orzechowy smak.
  5. Przykubańska . Pnąca odmiana średnio późna. Brązowo-pomarańczowe gładkie dynie mają kształt gruszki, ważą około 5 kilogramów. Na ich powierzchni znajdują się plamki koloru pomarańczowego lub brązowego. Pomarańczowo-czerwony miąższ jest soczysty delikatny i słodki.
  6. witaminowa . Jest to odmiana późno dojrzewająca, która dojrzewa nie mniej niż 130 dni. Na powierzchni ciemnozielonych dyń znajdują się żółte paski, ważą około 7 kilogramów, ich miąższ jest nasycony pomarańczą.

Dynia wielkoowocowa (Cucurbita maxima)

w tej odmianie odmiany mają największe i najsmaczniejsze dynie. Istnieją odmiany, które mają zawartość cukru około 15 procent, wskaźnik ten jest większy niż arbuz. Szypułka jest cylindryczna zaokrąglona, łodyga bez brody jest również zaokrąglona. Matowe nasiona mają brązowy lub mlecznobiały kolor. W tej odmianie, w porównaniu z resztą, dynie tolerują niskie temperatury i najlepiej są przechowywane w warunkach pokojowych.

  1. Zorka . Rzęsy w takiej średnio wczesnej odmianie są długie i mocne. Na powierzchni ciemnoszarych dyń znajdują się pomarańczowe plamy, ważą około 6 kilogramów. Bardzo słodka, bogata pomarańczowa i gęsta miąższ zawiera karoten w wysokim stężeniu.
  2. marmurowa . Długa późna odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością. Ciemnozielone bulwiaste dynie mają okrągły kształt, ważą około 4,5 kilograma. Słodka, chrupiąca, gęsta miąższ o jasnopomarańczowym kolorze zawiera dużą ilość karotenu.
  3. Cukiereczek . Wczesna odmiana wspinaczkowa. Pomarańczowo-czerwone duże owoce o zaokrąglonym kształcie ważą około 2 kilogramów. Soczysty słodki i gęsty miąższ ma Ciemnopomarańczowy kolor, zawiera dużą ilość witaminy C i cukrów. Ta odmiana jest odporna na mróz i charakteryzuje się wysoką wydajnością.
  4. Wołga szara . Odmiana pnąca o średnim okresie dojrzewania ma okrągłe, lekko spłaszczone dynie o szarawym kolorze, ważą 7-9 kilogramów. Kolor miąższu waha się od bogatego pomarańczowego do żółtawego, różni się średnią słodyczą. Odmiana jest odporna na suszę i charakteryzuje się dobrą jakością przechowywania.
  5. uśmiech . Wczesna odmiana ma dobrą jakość przechowywania. Na powierzchni okrągłych nasyconych pomarańczowych dyń znajdują się białawe paski. Pomarańczowy miąższ jest bardzo słodki i chrupiący o delikatnym zapachu melona. Ta dynia jest odporna na niskie temperatury i może być przechowywana przez długi czas w domu.
  6. Cetner . Odmiana wczesnego dojrzewania o uniwersalnym przeznaczeniu. Bardzo duże segmentowane żółte owoce mogą ważyć 60 i 100 kilogramów. Słodki miąższ o białym kolorze. Ta dynia jest przeznaczona do uprawy na otwartym terenie, często jest uprawiana w celu uzyskania nasion.
  7. Arina . Wczesna Dojrzała odmiana jest bezpretensjonalna i odporna na choroby. Zaokrąglone szarawe owoce są słabo segmentowane, ważą około 5 kilogramów. Żółty miąższ jest słodki i gęsty. Nasiona zawierają dużą ilość oleju.