Topinambur

roślina zielna topinambur (Helianthus tuberosus), zwana także słonecznikiem bulwiastym, jest uważana za przedstawiciela rodzaju słonecznika z rodziny astrowatych. Również ludzie nazywają tę roślinę karczoch jerozolimski, Bulba, ziemna gruszka lub barabola. "Topinambur" pochodzi od nazwy indyjskiego plemienia tupinamoas, które zamieszkiwało tereny, na których dziś znajduje się współczesna Brazylia. W krajach europejskich taka roślina została wprowadzona przez Francję i Anglię w 16 wieku, a od połowy 19 wieku zaczęła być szeroko uprawiana jako roślina spożywcza i paszowa. W warunkach naturalnych taką kulturę można znaleźć w Ameryce Północnej na nieużytkach i wzdłuż dróg. I topinambur jest uprawiany w prawie wszystkich krajach, podczas gdy w niektórych z nich (na przykład w Szwajcarii, Japonii i Australii) jest uważany za chwast, ponieważ jest odporny na mróz, bezpretensjonalny, produktywny, a taka roślina jest w stanie szybko dostosować się do każdych warunków.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Bulwy sadzi się na otwartej glebie zimą 15-20 dni przed pierwszymi przymrozkami.
  2. Oświetlenie . Działka powinna być dobrze oświetlona.
  3. Grunt. Gleba może być dowolna, o ile jest neutralna lub lekko zasadowa (pH 6,0–7,5), ale nie powinna być zbyt ciężka, a słone bagna również nie będą działać.
  4. podlewanie . Roślina wymaga podlewania tylko w długim okresie suchym. Na 1 krzak pobiera się 1-1,5 wiadra wody.
  5. nawóz . Każdego roku wiosną nawozy mineralne są wprowadzane do gleby, a substancje organiczne ― 1 raz na 2 lub 3 lata w tygodniach jesiennych.
  6. rozmnażanie . Najczęściej całe lub pocięte bulwy z oczami. Rzadziej stosuje się metodę generatywną (nasienną).
  7. szkodliwe owady . Ślimaki, niedźwiedzie, drutowce.
  8. choroby . Biała zgnilizna, alternarioza lub mączniak prawdziwy.

funkcje karczocha jerozolimskiego

karczoch jerozolimski ma potężny system korzeniowy, tworzenie bulw, które można jeść, odbywa się na ich podziemnych Rozłogach. Kolor bulw może być czerwony, biały, żółty lub fioletowy, Na Zewnątrz są podobne do korzenia imbiru, a ich smak jest podobny do rzepy lub łodygi kapusty. Na powierzchni prostej i potężnej łodygi występuje pokwitanie reprezentowane przez krótkie kosmki, jego wysokość może wynosić od 0,4 do 3 metrów, aw górnej części rozgałęzia się. Ząbkowane płytki liściowe mają ogonki, a na ich powierzchni znajduje się pokwitanie. Górne liście są naprzemiennie rozmieszczone, ich kształt jest wydłużony-jajowaty lub lancetowaty, a dolne ― w kształcie serca-jajowaty przeciwległy. Kwiatostany koszowe osiągają średnicę 10 centymetrów, składają się z rurkowych środkowych biseksualnych żółtych kwiatów, a także 10-15 fałszywie języcznych brzegowych jałowych kwiatów o złotym żółtym kolorze. Owoc jest ziarnem, które dojrzewa w sierpniu i wrześniu.

na skalę przemysłową ta kultura jest uprawiana w Rosji, Ameryce i Azji. Jednak ogrodnicy od wielu dziesięcioleci uprawiają karczoch jerozolimski jako produkt spożywczy o właściwościach leczniczych. Skład chemiczny bulw karczocha jerozolimskiego jest bardzo podobny do ziemniaków, a jego wartość odżywcza jest wyższa nawet niż buraków. Takie bulwy są spożywane zarówno na surowo, jak i gotowane, smażone i duszone. Są również używane do przygotowywania herbaty i kompotu.

sadzenie karczocha jerozolimskiego w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

karczoch jerozolimski można uprawiać w pojemniku i na otwartej glebie. Sadzenie bulw na otwartej glebie odbywa się zimą 15-20 dni przed nadejściem trwałych mrozów. Można to zrobić wiosną, po tym, jak gleba dobrze się rozgrzeje. Do sadzenia zimą stosuje się całe bulwy, a wiosną, jeśli to konieczne, dzieli się je na kilka części.

do sadzenia karczocha jerozolimskiego należy wybrać słoneczny obszar, podczas gdy musisz znaleźć miejsce, w którym silne krzewy, których wysokość wynosi około 300 centymetrów, nie zasłaniają innych upraw. Doświadczeni ogrodnicy sadzą krzewy wzdłuż ogrodzenia lub na obwodzie witryny.

odpowiedni podkład

Topinambur najlepiej rośnie w glebie neutralnej lub lekko zasadowej, a pH powinno wynosić 6,0-7,5. Nie jest wybredny pod względem składu gleby, więc można go uprawiać na prawie każdej glebie. Jednak takiej rośliny nie można uprawiać na słonych bagnach, a także na zbyt ciężkiej glebie. Przygotowanie miejsca do sadzenia zimą zajmuje się 15-20 dni przed sadzeniem bulw. Jeśli sadzenie odbędzie się wiosną, przygotowanie terenu powinno być również zaangażowane jesienią. Kopanie gleby odbywa się na głębokość bagnetu łopaty, podczas gdy należy do niego dodać kompost. Jeśli sadzenie planowane jest na wiosnę, grudki gleby nie pękają podczas kopania. Należy to zrobić pod koniec okresu zimowego. Podczas sadzenia nawóz potasowo-fosforowy jest wprowadzany do gleby. Następnie możesz rozpocząć sadzenie karczocha jerozolimskiego. Najlepiej sadzić taką kulturę na miejscu, na którym wcześniej rosła kapusta, ziemniaki i ogórki.

zasady sadzenia

w ostatnich dniach kwietnia lub w pierwszych dniach maja musisz wybrać małe schludne bulwy wielkości jaja kurzego. Należy je moczyć w roztworze Alpin (na 1 litr wody 1 miligram), po to je sadzi, zachowując dystans do 0,4 m, głębokość wykopu powinna być od 12 do 15 centymetrów, a szerokość między rzędami ― od 0,6 do 0,7 m. Grunt wydobyty z wykopu, należy połączyć z kości mąką, potem tę почвосмесь wlać do rowka.

pielęgnacja topinamburu

podczas uprawy karczocha jerozolimskiego opieka nad nim jest bardzo prosta. Po posadzeniu bulw miejsce należy chwastować w odpowiednim czasie, a także poluzować jego powierzchnię. Gdy wysokość sadzonek osiągnie 0,3 metra, będą potrzebować hillingu kompostem ogrodowym. Ta procedura jest przeprowadzana w razie potrzeby przez cały sezon wegetacyjny. A gdy wysokość łodyg wynosi 100 cm, na obu końcach rzędu musisz wykopać kolumny, a następnie musisz rozciągnąć między nimi drut w plastikowym uzwojeniu, jest on umieszczony poziomo. Następnie przeprowadza się do niej podwiązkę krzaków, co ochroni je przed uszkodzeniem przez podmuchy wiatru. Po rozpoczęciu tworzenia pąków należy je odciąć, w wyniku czego roślina nie zużyje energii na kwitnienie i tworzenie owoców. W tym samym celu krzewy należy skrócić do 150-200 cm.

podlewanie

rośliny należy podlewać tylko podczas długiego okresu suchego, podczas gdy na 1 roślinę pobiera się od 1 do 1,5 wiadra wody. Jeśli w lecie regularnie pada deszcz, nie trzeba podlewać karczocha jerozolimskiego.

nawóz

podczas uprawy takiej rośliny na swojej stronie w glebie konieczne jest nawożenie. Wiosną podczas rozluźniania terenu do gleby wprowadza się granulowany nawóz, który obejmuje potas i azot. Podczas tworzenia pąków zaleca się stosowanie nawozu w postaci płynnej do karmienia. Na przykład w połowie lata zaleca się karmienie naparem z sideratów lub roztworem wodorostów. Każdego roku nawozy mineralne należy nakładać na glebę, a górny opatrunek organiczny przeprowadza się 1 raz na 2 lub 3 lata.

rozmnażanie karczocha jerozolimskiego

wśród ogrodników wegetatywna metoda rozmnażania jest najbardziej popularna: bulwy, ich oczy i części. Więcej na ten temat opisano powyżej. Możesz wyhodować tę kulturę również z nasion, ale rozmnażanie nasion zajmuje dużo wysiłku i czasu, a wymagana będzie specjalna wiedza.

topinambur w domu

do lądowania używaj dużych pojemników lub szuflad z drenażem. Konieczne jest uprawianie takiej kultury w warunkach pokojowych w taki sam sposób, jak w otwartej glebie. Ale w tym przypadku karczoch jerozolimski musi być systematycznie podlewany.

szkodniki i choroby karczocha jerozolimskiego

choroby karczocha jerozolimskiego

karczoch jerozolimski jest wysoce odporny na choroby. Ale czasami może to wpłynąć na alternariozę, białą zgniliznę lub mączniaka prawdziwego.

biała zgnilizna

Sklerotynioza (biała zgnilizna) ― z tego powodu na pędach tworzy się filcowa pleśniowa powłoka, z tego powodu krzewy chorują, a wraz z rozwojem choroby od wewnątrz są pokryte czarnymi naroślami. Uszkodzenie roślin następuje przez glebę. Biała zgnilizna aktywnie rozwija się przy wysokiej wilgotności powietrza i nagłych zmianach temperatury. Wszystkie dotknięte krzewy należy usunąć z gleby i zniszczyć.

Alternarioza

Alternarioza-choroba ta jest powszechna, przyczynia się do uszkodzenia wszystkich nadziemnych części krzewu. Na płytkach liściowych powstają ciemnobrązowe lub jasnobrązowe plamki o jasnożółtym obrzeżu. Z biegiem czasu obserwuje się wzrost plam między żyłami liści, a płytki liściowe wysychają wraz z ogonkami. Aby pozbyć się takiej choroby, krzewy należy spryskać środkami grzybobójczymi, podczas gdy leczenie należy przeprowadzić w temperaturze powyżej 18 stopni. W niektórych przypadkach wystarczy jeden zabieg, ale lepiej spryskać rośliny ponownie po 10-12 dniach.

mączniak prawdziwy

mączniak prawdziwy-uszkodzenie karczocha jerozolimskiego występuje w drugiej połowie sezonu wegetacyjnego, podczas gdy luźna biała powłoka pojawia się na przedniej powierzchni płytek liściowych. W miarę rozwoju choroby płytka zmienia kolor na brązowy lub jasnoróżowy, a dotknięte liście stają się kruche i kruche. Choroba aktywnie rozwija się w upalną pogodę z nagłymi zmianami temperatury i wilgotności powietrza, a także z powodu dużej zawartości azotu. Chorobę można wyleczyć za pomocą opryskiwania krzewów roztworem leku grzybobójczego, na przykład Byletona, skora, ale, Topaz, Quadris, Tilt, Topsin i podobnych środków.

szkodniki karczocha jerozolimskiego

kultura może uszkodzić niedźwiedzie, ślimaki i larwy niektórych owadów. Aby zapewnić ochronę karczochów jerozolimskich przed ślimakami, na powierzchni witryny należy rozłożyć specjalne granulki przeciwpłytkowe.

jeśli na stronie zostaną zauważone takie szkodliwe owady, jak chrząszcze majowe, miarki lub niedźwiedzie, to przed posadzeniem karczocha jerozolimskiego w glebie wykopuje się go i wprowadza Foxim lub Diazonon.

Czyszczenie i przechowywanie karczocha jerozolimskiego

czas dojrzewania bulw karczocha jerozolimskiego wynosi co najmniej 120 dni. Kopanie ich przed terminem nie jest konieczne, ponieważ w tym przypadku nie będą miały czasu dojrzeć do wymaganej jakości. Bulwy należy usunąć wiosną po dokładnym rozgrzaniu gleby lub jesienią po tym, jak gleba zacznie zamarzać. Bulwy, znajdujące się w otwartej glebie, mogą spokojnie wytrzymać spadek temperatury powietrza do minus 40 stopni, ale zimą miejsce należy rzucić warstwą śniegu lub suchej gleby. Ogrodnicy Zwykle wykopują taką liczbę bulw jesienią, która wystarcza na całą zimę, podczas gdy pozostałe są usuwane z ziemi wiosną (nie będą zbędne w okresie beri-beri). Należy je jednak usunąć przed ustaleniem ciepłej pogody, w przeciwnym razie bulwy będą rosły i stracą swój smak i korzyści, a karczoch jerozolimski stanie się tylko chwastem.

bulwy należy przechowywać w taki sam sposób, jak inne rośliny okopowe, w tym celu umieszcza się je w pudełkach i wylewa piaskiem. Przed umieszczeniem karczocha jerozolimskiego do przechowywania w piwnicy należy je umyć i poczekać, aż dobrze wyschną. Pudełka z topinamburem można również przechowywać na izolowanym balkonie lub loggii. Jeśli jest mało bulw, można je przechowywać na półce lodówki przeznaczonej do warzyw.

odmiany karczocha jerozolimskiego

do tej pory hodowcy próbują wydobyć takie odmiany karczocha jerozolimskiego, w których bulwy w glebie będą umieszczone zwarto, ponieważ system korzeni z uformowanymi guzkami może rosnąć szeroko i głęboko. Hodowcy mają już pewne sukcesy. Prowadzą również prace nad hodowlą takiej odmiany paszowej, w której grubość pędów będzie większa niż zwykle. Pracują także nad hodowlą odmian strefowych.

obecnie dostępne odmiany są podzielone na bulwy i pasze. W odmianach paszowych bulw nie powstaje zbyt wiele, ale rośnie bogata plon zielonej masy. Te odmiany są wykorzystywane do uprawy na skalę przemysłową. Nadal wszystkie odmiany paszowe i bulwiaste są podzielone według Okresu Dojrzewania na wczesne i późne. Poniżej zostaną opisane najlepsze odmiany karczocha jerozolimskiego:

  1. zainteresowanie . Ta późna szybko rosnąca odmiana charakteryzuje się wydajnością, wymaganiem wilgoci, a także odpornością na upały i mróz. Wyprostowane silne pędy o średniej rozgałęzieniu zdobią szorstkie duże płytki liściowe o ciemnozielonym kolorze. Gładkie białe bulwy mają głębokie oczy. Stosowany do uprawy przemysłowej w regionach o ciepłym klimacie.
  2. leningradzki . Taka późna odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością. Roślina ma kształt krzaka i pędy o ciemnozielonym kolorze. Zielone płytki liściowe mają owalny kształt. Białe bulwy o wydłużonym kształcie są średniej wielkości. Są dobrze przechowywane w glebie przed nadejściem zimy. Ta odmiana może być uprawiana w regionie północno-zachodnim.
  3. Wołżański 2 . Ta silnie rosnąca odmiana jest odporna na suszę i mróz. Krzewy mają zwarty system korzeniowy i zaokrąglone pędy. Powierzchnia zielonych płyt liściowych jest słabo wysuszona. Białe bulwy w kształcie gruszki mają jasnofioletowe fragmenty.
  4. Skorospelka . Ta wczesna odmiana charakteryzuje się mało wymagającym oświetleniem i odpornością na mróz. Jego system korzeniowy jest zwarty. Silnie rozgałęzione pędy mają sercowate płytki liściowe, które są cięte wzdłuż krawędzi dużymi zębami. Białe gładkie bulwy mają zaokrąglony kształt.
  5. Pasko . Późna bulwiasta odmiana krzaczasta ma wysoką wydajność. Silne krzewy składają się ze słabo rozgałęzionych pędów, dużych blaszek liściowych i zaokrąglonych białych bulw, które ważą około 80 gramów.
  6. słoneczny . Taka bulwiasta odmiana późnego dojrzewania ma wysoką wydajność, może być uprawiana w dowolnym regionie. Umiarkowanie krzaczaste rośliny mają silnie rozgałęzione pędy i duże płytki liściowe. Średnie białe bulwy mają wydłużony eliptyczny kształt i ważą około 60 gramów.
  7. znalezisko . Późna odmiana, charakteryzująca się wydajnością. Na słabo rozgałęzionych pędach duże płytki liściowe są asymetrycznie umieszczone. System korzeniowy jest zwarty, białe bulwy w kształcie gruszki w pobliżu oczu mają różowe smugi. Odmiana przeznaczona jest do uprawy w regionach południowych.

wśród ogrodników bardzo popularne są następujące odmiany karczocha jerozolimskiego: Biały, Patat, wrzecionowaty, Vadim, Czerwony, Biały Omsk i Północny Kaukaz.

właściwości karczocha jerozolimskiego: szkody i korzyści

właściwości lecznicze karczocha jerozolimskiego

karczoch jerozolimski zawiera dużą liczbę różnych witamin i minerałów. Bulwy zawierają więcej żelaza niż rzepa, marchew i buraki, a 1 kilogram karczocha jerozolimskiego zawiera od 60 do 70 miligramów karotenu. Karczoch jerozolimski zawiera potas i wapń, chrom i fluor, magnez i mangan, krzem i sód, witaminy B1, B2, B6, B7, C, PP, a także błonnik, pektynę, tłuszcze, białka, kwasy organiczne, naturalny analog insuliny inulina i aminokwasy arginina, walina, leicyna i lizyna.

ta roślina może pomóc w kamicy moczowej, złogach soli, niedokrwistości, dnie moczanowej i otyłości. Z karczocha jerozolimskiego przygotowuje się wywar, który przyczynia się do normalizacji aktywności trzustki, a także do obniżenia poziomu cukru. Mieszkańcy dużych miast o niekorzystnej sytuacji ekologicznej eksperci zalecają włączenie do diety bulw karczocha jerozolimskiego, ponieważ zawierają inulinę i błonnik, które przyczyniają się do oczyszczania ludzkiego ciała z radionuklidów, soli metali ciężkich, nadmiaru cholesterolu i toksyn. Eksperci zalecają włączenie bulw takiej rośliny do diety w następujących sytuacjach:

  • w różnych chorobach przewodu pokarmowego;
  • do oczyszczania organizmu z toksyn;
  • do ochrony przed infekcjami wirusowymi;
  • do zapobiegania cukrzycy;
  • dla obniżenia ciśnienia krwi;
  • aby zwiększyć poziom hemoglobiny we krwi.

ta roślina zawiera większą ilość węglowodanów niż buraki i trzcina cukrowa. Bulwy karczocha jerozolimskiego mają największe korzyści natychmiast po zbiorach faktem jest, że podczas długotrwałego przechowywania pewna część insuliny w wyniku hydrolizy staje się fruktozą. Ale to nie znaczy, że bulwy stają się szkodliwe, tym bardziej dla pacjentów z cukrzycą, ponieważ zamiast cukru używają fruktozy.

taka kultura może eliminować nudności, zatrzymywać wymioty, a także przyczynia się do eliminacji gorzkiego smaku w jamie ustnej i neutralizacji nadkwaśności. Takie bulwy można również włączyć do diety kobiet w ciąży, ponieważ wzbogacają ciało płodu i matki przydatnymi substancjami. Jeśli podczas leczenia różnych chorób regularnie spożywasz bulwy takiej rośliny, to w wyniku wyzdrowienia minie znacznie szybciej, wynika to z faktu, że karczoch jerozolimski pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także oczyścić organizm z toksyn. Jeśli regularnie pijesz sok z takiej rośliny, przyczyni się to do obniżenia wysokiej kwasowości soku żołądkowego, wyeliminowania bólów głowy związanych z wysokim ciśnieniem krwi, a także pomoże szybciej leczyć wrzody i rany, a także pomoże złagodzić stan w chorobach dwunastnicy i żołądka oraz w zapaleniu wielostawowym. Świeżo wyciśnięty sok z karczocha jerozolimskiego należy przyjmować trzy razy dziennie po 15 miligramów kwadrans przed posiłkiem.

taka kultura jest szeroko stosowana w kosmetologii. Karczoch jerozolimski pomaga wyeliminować podrażnienia lub stany zapalne skóry, a także pomaga oczyścić pory i wygładzić zmarszczki. Aby wyeliminować zwiotczenie skóry, szyję i twarz należy przetrzeć przez noc sokiem z tej rośliny. W leczeniu skóry tłustej stosuje się maskę, do przygotowania której stosuje się rozdrobnioną bulwę karczocha jerozolimskiego z dodatkiem ½ łyżeczki.miód. Odżywia suchą skórę twarzy ta sama maska, której skład opisano powyżej, ale należy ją zmieszać z ½ łyżeczki oliwy z oliwek. Po trzeciej godzinie twarz należy umyć ciepłą zieloną herbatą,a po kolejnych 10 minutach. Kurs kosmetyczny obejmuje 20 zabiegów.

przeciwwskazania

ta kultura nie ma przeciwwskazań. Nie można go jednak stosować z indywidualną nietolerancją. Jeśli są surowe bulwy, może to przyczynić się do rozwoju wzdęć, ale po pewnym czasie jelito przyzwyczai się. Są chwile, kiedy takie przyzwyczajenie się nie zdarza, wtedy eksperci radzą, aby jeść gotowane lub duszone bulwy. Należy również pamiętać, że nie można jeść dużych ilości karczocha jerozolimskiego na raz.