szparagi

roślina szparagów (Asparagus), która jest również określana jako szparagi, jest przedstawicielem rodziny szparagów. Ten rodzaj łączy ponad 200 gatunków, które w naturze można spotkać w regionach o suchym klimacie. Najbardziej popularny jest gatunek-szparagi lecznicze. Ten rodzaj jest reprezentowany przez rośliny zielne i krzewy, które mają rozwinięte kłącza, a także często pełzające rozgałęzione pędy. Tylko w kilku gatunkach szparagów górne części kiełków są uważane za przysmaki, a mianowicie: zawijane, lecznicze i krótkolistne. Szparagi należą do najdroższych, najsmaczniejszych i najzdrowszych upraw.

Krótki opis uprawy

  1. lądowanie . Siew nasion dla sadzonek odbywa się w połowie kwietnia, sadzonki przesadza się na otwartą glebę w pierwszych dniach czerwca.
  2. Oświetlenie . Miejsce powinno być słoneczne i otwarte.
  3. Grunt . Gleba powinna być piaszczysta i bogata w składniki odżywcze.
  4. podlewanie . Po siewie pierwsze 10 dni należy podlewać obficie i często, podczas suszy-podlewanie odbywa się codziennie, aw innych dniach w razie potrzeby, należy wziąć pod uwagę, że gleba w ogrodzie powinna być stale nieco wilgotna.
  5. nawóz . Po posadzeniu sadzonek na otwartym terenie, po 7-10 dniach jest karmiony roztworem gnojowicy, po kolejnych 20 dniach-roztworem odchodów ptaków (1:10), a przed nadejściem mrozu ― pełnym nawozem mineralnym.
  6. rozmnażanie . Generatywne (nasienne).
  7. szkodliwe owady . Szparagi, mszyce, szparagi, łuskowce, szparagi, wciornastki szklarniowe.
  8. choroby . Zgnilizna korzeni i szarości, rdza, fomoza, cercosporoza.

cechy szparagów

szparagi warzywne są byliną. Kłącze takiej rośliny jest rozwinięte i potężne, a pędy są rozgałęzione. Na gałęziach wiele gałązek w kształcie igły jest zebranych w wiązki, które wyrastają z zatok słabo rozwiniętych łuszczących się lub kolczastych małych płyt liściowych, u ich podstawy tworzą się twarde ostrogi. Małe kwiaty mogą być pojedyncze lub wchodzą w skład kwiatostanów tarczycy lub torbieli, prawie wszystkie z nich rosną w zatokach liści. Owocem jest jagoda, w której znajduje się kilka lub jedno ziarno pokryte grubą skórką o ciemnym kolorze. Do jedzenia używaj wyłącznie młodych pędów, które właśnie wyrosły w ogrodzie. Kiedy pąki liści zaczynają się otwierać na łodygach, nie można ich już jeść, ponieważ stają się bardzo sztywne. Krzewy podczas szczytowego owocowania mogą przynieść 9-12 łodyg w sezonie 1, ta ilość wystarczy do przygotowania 2 pełnych porcji dekoracji. Ponieważ wydajność tej rośliny jest niska, taka uprawa warzyw ma bardzo wysoką cenę. Wśród ogrodników o średnich szerokościach geograficznych szparagi nie są dziś bardzo popularne.

uprawa szparagów z nasion

wysiew nasion

podczas siewu nasion szparagów na otwartej glebie pojawienie się sadzonek będzie musiało czekać bardzo długo. W związku z tym zaleca się hodowanie tej kultury przez sadzonki. Materiał siewny wymaga obowiązkowego przygotowania przedsiewnego, które odbywa się bezpośrednio przed siewem. Aby to zrobić, jego trzy lub cztery dni są przechowywane w ciepłej wodzie, podczas gdy należy go wymienić 2 razy w pukaniu. Spuchnięty materiał siewny należy rozłożyć na powierzchni zwilżonej tkanki, po czym należy poczekać, aż nasiona pojawią się na kiełkach. Sadzi się nasiona o kiełkach o długości od 0,1 do 0,3 centymetrów, podczas gdy stosuje się pudełka lub doniczki o objętości 100-200 mililitrów, które należy wypełnić podłożem składającym się z gleby ogrodowej, zgniłego obornika, piasku i torfu (1:1:2:1). Wysiewa się je w pudełkach, zachowując odległość 60 milimetrów. Nasiona są zakopane w mieszance gleby o 0,15-0,2 centymetra, a następnie pojemnik jest usuwany w słonecznym miejscu, podczas gdy pomieszczenie powinno być ciepłe (około 25 stopni). Podlewanie upraw jest konieczne każdego dnia. Jeśli wszystko zostanie zrobione poprawnie,pierwsze sadzonki będą musiały pojawić się po 1-1, 5 tygodniu. Po pojawieniu się kiełków są one pokryte cienką warstwą torfu. Pół miesiąca później sadzonki będą potrzebowały górnego opatrunku, w tym celu stosuje się roztwór złożonego nawozu mineralnego w słabym stężeniu.

jak prawidłowo nurkować

konieczne jest nurkowanie sadzonek szparagów tylko wtedy, gdy do siewu użyto wspólnego pudełka. Gdy wysokość roślin osiągnie 15 centymetrów, należy je przesadzić do pojemnika o większej objętości, a odległość między nimi powinna wynosić około 10 centymetrów. Podczas przesadzania korzeń sadzonek jest nieco skrócony. Kiedy minie kilka dni po zbiorze, szparagi muszą być karmione. Po kolejnych 7 dniach krzewy zaczynają twardnieć, a gdy sadzonki będą mogły przebywać na ulicy przez całą dobę, są przesadzane na otwartą glebę.

uprawa w domu

w warunkach pokojowych rosną tylko sadzonki takiej rośliny, a następnie należy ją przesadzić na otwartą glebę. Bardzo trudno jest wyhodować w domu taką jadalną roślinę o silnym i długim korzeniu. W warunkach pokojowych może być uprawiany tylko jako roślina ozdobna, podczas gdy szparagi mogą być uprawiane tylko na otwartej glebie jako roślina warzywna.

sadzenie szparagów w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

w otwartej glebie sadzonki szparagów sadzi się w pierwszych dniach czerwca. Aby uzyskać dobre zbiory tej uprawy, do sadzenia sadzonek musisz wybrać bezwietrzny słoneczny obszar położony w pobliżu ogrodzenia lub ściany. Ponieważ roślina ta reaguje wyjątkowo negatywnie na stagnację wody w glebie, do jej sadzenia nie należy wybierać obszarów, w których występuje wysokie występowanie wód gruntowych. Musisz ostrożnie wybrać miejsce do sadzenia, ponieważ szparagi można uprawiać w tym samym miejscu od 20 do 25 lat.

odpowiednia gleba

do uprawy szparagów idealna jest gleba pożywna, bogata i piaszczysta. Przygotowanie miejsca do sadzenia powinno odbywać się jesienią. Aby to zrobić, usuń z niego całą trawę chwastów i wykop na głębokość 0,4–0,5 metra, podczas gdy 70 gramów superfosfatu, 15-20 kilogramów kompostu i 40 gramów siarczanu potasu dodaje się do gleby na 1 metr kwadratowy działki. Wiosną, gdy tylko pokrywa śnieżna zejdzie, powierzchnia witryny musi zostać bronowana, a jednocześnie 60 gramów popiołu drzewnego i 20 gramów azotanu amonu należy dodać do gleby na 1 metr kwadratowy łóżka.

zasady sadzenia w otwartym terenie

przed rozpoczęciem sadzenia sadzonek szparagów na przygotowanym łóżku należy wykonać doły do sadzenia, których głębokość wynosi 0,3 m, a szerokość wynosi 0,4 m, a odległość między nimi powinna wynosić około 1 m. w rowku dno należy poluzować na głębokość od 15 do 20 centymetrów. Następnie luźną glebę należy wlać na dno zjeżdżalnią, a jej wysokość powinna być taka, aby sięgała krawędzi dołu. Na tym wzgórzu konieczne jest zainstalowanie rośliny, podczas gdy konieczne jest wstępne skrócenie korzenia do 30-40 mm, a następnie otwór należy wypełnić glebą, która jest ubijana i podlewana. Gdy ciecz zostanie całkowicie wchłonięta, powierzchnia dołu jest pokryta warstwą ściółki (suchą glebą).

Pielęgnacja szparagów

szparagi to roślina nie kapryśna. Musisz o nią dbać w taki sam sposób, jak w przypadku wielu innych upraw ogrodowych. Należy go podlewać, chwastować, karmić w odpowiednim czasie, a także poluzować powierzchnię gleby między rzędami i w pobliżu krzewów. Poluzuj glebę na głębokość od 60 do 80 milimetrów, podczas gdy musisz starać się nie uszkadzać korzeni roślin. Pomiędzy rzędami zaleca się pierwsze 2 lata uprawy zielonych roślin.

jak podlewać

pierwsze 10-15 dni po posadzeniu sadzonek na otwartej glebie powinno zapewnić obfite i częste podlewanie. Następnie objętość wody użytej do nawadniania musi zostać zmniejszona, podczas gdy procedura ta musi być przeprowadzana rzadziej. Podczas długotrwałej suszy konieczne jest codzienne podlewanie łóżka, należy zauważyć, że gleba na stronie powinna być stale nieco wilgotna, w przeciwnym razie łodygi będą włókniste i nabierają gorzkiego smaku.

nawóz

aby łodygi rosły szybciej, gdy łóżko jest pielenie po raz pierwszy, roztwór gnojowicy wprowadza się do gleby: aby go przygotować, połącz gnojowicę i wodę (1:6). Po 20 dniach krzewy będą potrzebowały górnego opatrunku roztworem odchodów ptaków: konieczne jest zmieszanie wody i odchodów w stosunku 10:1. Po raz ostatni szparagi są karmione przed nadejściem pierwszych przymrozków, w tym celu stosuje się roztwór złożonego nawozu mineralnego.

jeśli przed posadzeniem sadzonek na otwartej glebie zastosowano w niej wszystkie niezbędne nawozy, wówczas krzewy zaczynają karmić dopiero w drugim roku wzrostu.

choroby i szkodniki szparagów

choroby szparagów

szparagi są bardzo odporne na choroby, ale w niektórych przypadkach mogą również występować problemy. Najczęściej taka kultura cierpi na następujące choroby:

rdza

jest to choroba grzybicza, której rozwój występuje w 4 etapach. Dotknięte krzewy mają opóźnienie w rozwoju, praktycznie nie dają łodyg. W ostatnich tygodniach okresu letniego krzewy zmieniają kolor na żółty przed czasem i kończą sezon wegetacyjny bardzo wcześnie, podczas gdy system korzeniowy nie ma czasu na uformowanie się, a pąki nie mają czasu na ułożenie pędów u podstawy pędów, co ma bardzo negatywny wpływ na przyszłe zbiory. Z reguły te krzewy, które rosną na obszarach o przepuszczalnej dla wilgoci glebie, a także o wysokim poziomie wód gruntowych, są podatne na tę chorobę. Ponadto choroba zaczyna się intensywnie rozwijać w deszczową, wilgotną pogodę.

Rizoktonia

ta choroba z reguły wpływa na warzywa korzeniowe, a zwłaszcza marchew. Krzewy szparagów bardzo rzadko chorują na taką chorobę.

Fusarium (zgnilizna korzeni)

ta bardzo niebezpieczna choroba atakuje wiele kultur. Aktywnie rozwija się przy wysokiej wilgotności gleby.

szkodniki

taka kultura charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na szkodliwe owady, ale może osiedlić się na krzakach:

liść szparagów

taki szkodnik został przywieziony z Europy Zachodniej wraz z tą kulturą. Chrząszcz ten ma ciemnoniebieski kolor, a na grzbiecie ma czerwoną obwódkę. Zjada kwiaty, owoce i zielone szparagi. Jego pojawienie się występuje wiosną, jednak od połowy lata obserwuje się największą liczbę szkodników.

mucha szparagowa

ten mały szkodnik o brązowym kolorze ma żółtą głowę, kończyny i anteny, podczas gdy używa łodyg szparagów do jedzenia, mucha gryzie w nich wiele ruchów. Z czasem obserwuje się krzywiznę łodyg, ich więdnięcie i obumieranie.

przetwarzanie szparagów

w celu zapobiegania różnym chorobom wiosną i jesienią krzewy są traktowane roztworem mieszanki Bordeaux lub innego leku grzybobójczego, na przykład: Topaz, Fitosporyna lub Topsina M. aby pozbyć się szkodników, do opryskiwania krzewów można użyć roztworu karbofosu, który jest mało toksycznym lekiem, który nie ma zapachu, można również użyć innego leku z tej serii, który można kupić w specjalistycznym sklepie. Przetwarzanie roślin należy rozpocząć natychmiast po wykryciu pierwszych szkodliwych owadów. Aby jednak całkowicie pozbyć się szkodników, konieczne jest systematyczne sprawdzanie miejsca, podczas gdy znalezione jaja muszą zostać zniszczone. Nadal musisz usunąć chwasty z łóżka w odpowiednim czasie i powinieneś zniszczyć martwe części krzewów w odpowiednim czasie.

zbieranie i przechowywanie szparagów

cięcie pędów szparagów można rozpocząć od trzeciego roku wzrostu faktem jest, że w ciągu pierwszych 2 lat rozwija się system korzeniowy. Cięcie łodyg odpowiednich do spożycia odbywa się w maju przed otwarciem ich głów, podczas gdy konieczne jest ostrożne odgrzybianie gleby w miejscu, w którym pęknięcie pojawiło się w ogrodzie. Po cięciu powinny pozostać konopie, które osiągają wysokość 10-20 mm. cięcie odbywa się rano lub wieczorem, odbywa się to codziennie lub 1 raz na 2 dni. W pierwszym roku cięcia z jednego krzaka nie zaleca się przyjmowania więcej niż 5 łodyg, w przeciwnym razie może to prowadzić do silnego osłabienia szparagów. W miarę dojrzewania krzewów z każdego z nich w sezonie można wyciąć około 30 łodyg.

pędy są owinięte zwilżoną szmatką, a następnie układane na półce lodówki, gdzie można je przechowywać przez 0,5 do 4 miesięcy (w zależności od warunków przechowywania i odmiany rośliny). Podczas przechowywania szparagów w lodówce nie zaleca się umieszczania silnie pachnących produktów, w przeciwnym razie szybko je wchłonie. Łodygi w lodówce powinny być ustawione pionowo, ponieważ jeśli leżą poziomo, nastąpi ich deformacja.

rodzaje i odmiany szparagów

szparagi mają 3 odmiany:

  1. zielone szparagi . Ta odmiana jest najbardziej popularna, nawet w starożytnym Rzymie była uprawiana w celach leczniczych.
  2. białe szparagi lub bielone, etiolowane lub bezchlorofilowe. Pojawienie się tej odmiany miało miejsce na początku XIX wieku. W tamtych czasach to Moskwa była centrum destylacji i uprawy bielonych szparagów.
  3. Fioletowa lub czerwone szparagi. Ta odmiana jest najrzadsza, jej smak nie jest zwykły lekko gorzki. Jego pędy podczas obróbki cieplnej są pomalowane na Zielono.

odmiany różnią się również dojrzałością. Poniżej opisano kilka odmian szparagów, które można uprawiać na otwartym terenie na średnich szerokościach geograficznych:

  1. Early Yellow . Taka wczesna odmiana Rosyjskiej selekcji wyróżnia się wydajnością i odpornością na choroby. Delikatne łodygi mają żółtą gęstą głowę, a także miąższ o białym kolorze.
  2. Heinlim . Ta zagraniczna wczesna Dojrzała odmiana ma wiele wysokich łodyg, które wyróżniają się wysoką jakością.
  3. Mary Washington . Ta amerykańska odmiana średnio wczesna dobrze rośnie na średnich szerokościach geograficznych. Duże grube łodygi mogą być barwione w różnych kolorach od fioletowego do czerwonego. Kolor głów w jasnym świetle można zastąpić zielonym.
  4. Argentelska . Taka średnio wczesna odmiana jest zagraniczna, została zmodyfikowana przez rosyjskich hodowców. Kolor łodyg jest różowo-biały, ale w jasnym świetle może zmienić się na fioletowo-zielony. Delikatny i soczysty miąższ ma białawo-żółty kolor.
  5. Carska . Odmiana o średnim okresie dojrzewania jest odporna na suszę, mróz, szkodniki i choroby. Zielone łodygi mają kształt przypominający igłę.
  6. Chwała Brunszwiku . Taka późno Dojrzała odmiana ma wiele łodyg o soczystym miąższu o białym kolorze, które dobrze nadają się do konserwacji.

właściwości szparagów: szkody i korzyści

korzystne właściwości szparagów

szparagi są delikatnym produktem, a także zawierają dużą ilość witamin K, A, C, E, PP, grupy B, a także kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, miedzi, sodu, żelaza, fosforu, magnezu, selenu, potasu, manganu i innych pierwiastków. Jest idealny na dni postu, ponieważ jest niskokalorycznym produktem. Składniki składników odżywczych przyczyniają się do wzmocnienia kości, tworzenia tkanek łącznych, poprawy pracy wątroby, nerek i serca oraz mają korzystny wpływ na proces krwiotwórczy.

zaleca się włączenie szparagów do diety w czasie ciąży, ponieważ zawiera dużą ilość kwasu foliowego. Dla osób, które doznały zawału serca, wskazana jest dieta szparagowa, ponieważ roślina ta zawiera asparaginę, która pomaga normalizować pracę serca, rozszerzać naczynia krwionośne i obniżać ciśnienie krwi. Nawet skład tej kultury obejmuje kumarynę, która stymuluje pracę serca, a także przyczynia się do oczyszczania krwi i zapobiega pojawianiu się skrzepów krwi w naczyniach krwionośnych. Szparagi pomagają również w usuwaniu toksyn i toksyn z organizmu, na przykład: chlorków, fosforanów i mocznika. Ma działanie tonizujące na nerki, pęcherz, a także cały układ wydalniczy jako całość. Taka roślina jest również używana do celów kosmetycznych, jej sok pomaga odżywiać, oczyszczać i zmiękczać skórę, a także usuwa małe brodawki i modzele.

przeciwwskazania

istnieją dowody, że ze względu na długotrwałe stosowanie szparagów w organizmie występuje nagromadzenie soli kwasu szczawiowego, a jeśli dana osoba ma predyspozycje genetyczne, może to spowodować rozwój kamicy moczowej. Inni eksperci twierdzą, że taka roślina pomaga zapobiegać rozwojowi kamicy moczowej, ponieważ ma silne działanie moczopędne. Szparagi nie są zalecane do jedzenia dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, ponieważ zawiera saponinę, która przyczynia się do podrażnienia błony śluzowej żołądka. Ten produkt nie jest również zalecany do stosowania w zapaleniu pęcherza moczowego, reumatyzmie stawów, zapaleniu gruczołu krokowego i indywidualnej nietolerancji.