seler

roślina zielna seler (Apium) jest członkiem rodziny parasolowej. Największą popularnością wśród ogrodników jest uprawa warzyw, taka jak seler pachnący (Apium graveolens). Taka kultura pochodzi z Morza Śródziemnego, jest tam i dziś znajduje się na wolności. Seler w naturze można znaleźć na półwyspie Hindustan iw innych krajach azjatyckich, a także w Ameryce i Afryce, podczas gdy roślina ta woli rosnąć w wilgotnych miejscach.

ludzie zaczęli uprawiać taką roślinę dawno temu, więc w starożytnej Grecji seler uprawiano w specjalny sposób, a tylko ogonki liściowe były używane do jedzenia. A w innych krajach starożytnego świata kultura ta była świętą rośliną, tak więc w Cesarstwie Rzymskim i Egipcie seler był używany do wyrobu biżuterii do grobów, podczas gdy żywność, która składała się z takiej rośliny, była używana do upamiętniania zmarłych. Na terytorium europejskim taka kultura stała się popularna w XVIII wieku, podczas gdy początkowo była uprawiana tylko w celach dekoracyjnych, a dopiero po pewnym czasie zaczęła być spożywana. Do tej pory roślina ta staje się coraz bardziej popularna każdego roku.

Krótki opis uprawy

  1. siew . Seler korzeniowy wysiewa się na sadzonki w ostatnich dniach lutego, a liść ― pół miesiąca później. Sadzonki sadzi się na otwartym terenie w pierwszych dniach maja.
  2. Oświetlenie . Dobrze oświetlony teren.
  3. Grunt. Odpowiednia gleba powinna być lekka luźna i pożywna, najlepiej nadaje się gleba piaszczysto-gliniasta lub gliniasta, która powinna być neutralna lub lekko zasadowa.
  4. podlewanie . Podlewaj 1 raz na 7 dni,A 2-2,5 wiadra wody zużywa się na 1 metr kwadratowy.
  5. nawóz . W sezonie będziesz musiał wykonać 4 opatrunki: roztwór nitrofoski karmi sadzonki 7 dni po zbiorze; napar ziołowy 7 dni po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę; pół miesiąca później nawozić roztworem dziewanny lub odchodów kurczaka; roztwór superfosfatu w ostatnich dniach lipca.
  6. rozmnażanie . Metoda generatywna (nasienna).
  7. szkodliwe owady . Muchy selerowe (barszczowe), muchy marchewkowe, mszyce strączkowe.
  8. choroby . Rdza, septorioza (późne oparzenie lub białe plamienie), cercosporoza (wczesne oparzenie), peronosporoza i wirus mozaiki ogórkowej.

funkcje selera

zielna roślina selera jest dwuletnia, osiąga wysokość około 100 centymetrów, jej korzeń jest pogrubiony. W pierwszym roku wzrostu w krzakach powstaje roślina okopowa, a także rozeta składająca się z błyszczących pierzastych rozciętych płyt liściowych o ciemnozielonym kolorze. A w drugim roku wzrostu powstają pędy, kwitnienie rozpoczyna się w połowie lipca. Powstające parasole składają się z zielonkawo-białych kwiatów.

taka kultura jest kochająca wilgoć i odporna na mróz, kiełkowanie nasion obserwuje się już w 3 stopniach, a przyjazne pędy pojawiają się w temperaturze 15 stopni. Młode sadzonki mogą wytrzymać przymrozki do minus 5 stopni. Zaokrąglony, prawie podwójny owoc ma nitkowate żebra na każdej z połówek. Obecnie uprawiane są 3 odmiany selera: liść, korzeń i łodyga (ogonek). Najbardziej popularne są następujące zielone uprawy: seler, koperek i pietruszka.

uprawa selera z nasion

o której godzinie sadzić

ponieważ długość sezonu wegetacyjnego selera wynosi 120-170 dni, ta kultura powinna być uprawiana przez sadzonki. Siew nasion selera korzeniowego na sadzonki przeprowadza się 70-75 dni przed przesadzeniem sadzonek na otwartą glebę, na przykład w ostatnich dniach lutego. Jednocześnie wysiew selera liściowego na sadzonki przeprowadza się pół miesiąca później.

nasiona wymagają obowiązkowego przygotowania przedsiewnego, ponieważ zawierają olejki eteryczne, które znacznie hamują pęcznienie i pojawienie się kiełków, w niektórych przypadkach pierwsze sadzonki pojawiają się po 20-30 dniach. Aby kiełki z nasion pojawiły się tak szybko, jak to możliwe, należy je bulbotować: materiał siewny jest przechowywany przez 24 godziny w natlenionej wodzie, a następnie jest trawiony, w tym celu zanurzony na 45 minut.w roztworze potasu manganowego (1%), a następnie należy go dokładnie spłukać czystą wodą i wysuszyć. Istnieje inna metoda przygotowania nasion do siewu: najpierw są one trawione, w tym celu zanurzone na 45 minut.w roztworze potasu manganowego (1%), następnie są myte, a następnie zanurzone w roztworze epiny przez 18 godzin (krople 2 na 100 ml wody).

przetworzony materiał siewny należy rozsypać cienką warstwą na zwilżonej tkaninie, tam wykiełkują w temperaturze od 20 do 22 stopni. Przyklejone nasiona wysiewa się w pudełku, które jest wstępnie wypełnione żyznym podłożem, zawiera torf nizinny, ziemię darniową i próchnicę (3:1:1), dodaje się do niego również gruboziarnisty piasek. W 10 litrach podłoża należy dodać 1 łyżkę. popiół drzewny i 1 łyżeczka.mocznik. Po przyklejeniu części nasion łączy się je z niewielką ilością piasku i wysiewa w pojemniku z zwilżoną mieszanką gleby, w której wykonuje się rowki, a odległość między nimi powinna wynosić od 30 do 40 mm.nasiona należy wypełnić cienką warstwą piasku, używając do tego sita, a następnie pudełko z góry przykrywa się szkłem lub folią i usuwa w ciepłe miejsce.

uprawa sadzonek

jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, pierwsze sadzonki powinny pojawić się 7 dni po siewie. W razie potrzeby uprawy są podlewane ciepłą wodą, używając do tego drobnego opryskiwacza. Zanim pojawią się sadzonki, pudełka muszą być ciepłe(od 22 do 25 stopni). Po kiełkowaniu nasion schronienie należy usunąć, a pojemniki przenieść do dobrze oświetlonego miejsca, w którym powinno być chłodno (około 16 stopni).

przez pierwsze 4-6 tygodni młode pędy wyróżniają się dość powolnym wzrostem. Podczas uprawy selera liściowego i ogonkowego, gdy sadzonki rosną 1-2 prawdziwe płytki liściowe, przeprowadza się ich przerzedzenie, a odległość między nimi powinna wynosić od 40 do 50 mm lub można je rozdzielić w dużym pojemniku. W selerze korzeniowym sadzonki nurkują w poszczególnych doniczkach torfowo-humusowych, skracając centralny korzeń o 1/3 części. Podczas zbierania roślina jest sadzona w glebie w doniczkach tylko do połowy kolana podrodziny. Kiedy pędy zostaną wybite, po raz pierwszy będą potrzebować ochrony przed bezpośrednimi promieniami słońca, w tym celu użyj zwilżonych arkuszy papieru. W tym okresie sadzonki będą potrzebować następującego reżimu temperaturowego: w ciągu dnia ― od 15 do 16 stopni, aw nocy ― 11-12 stopni.

bez względu na to, jaką odmianę selera uprawia się, sadzonki będą musiały zapewnić dobrą opiekę, która polega na terminowym podlewaniu i nawożeniu, a także rozluźnieniu powierzchni podłoża. Po raz pierwszy sadzonki są karmione 7-10 dni po ich przerzedzeniu lub rozbiciu, w tym celu stosuje się roztwór nitrofoski (na 10 litrów wody 1 łyżeczka), na 1 krzak przyjmuje się 2-3 łyżki.l mieszanina składników odżywczych. Jeśli roślina jest zbyt blada, będą musiały być karmione 2 lub 3 razy roztworem mocznika z przerwą 10-12 dni. Aby uniknąć poparzeń na sadzonkach, gdy są karmione, będziesz musiał zmyć z nich resztki mieszanki składników odżywczych, w tym celu użyj czystej wody i sita.

kiedy 7-10 dni pozostanie przed sadzeniem sadzonek w otwartej glebie, należy przystąpić do jej hartowania. Aby to zrobić, jest codziennie przenoszony na ulicę, a czas trwania procedury musi być stopniowo zwiększany, aż sadzonki będą mogły być stale na świeżym powietrzu.

uprawa selera na parapecie

siej nasiona selera i uprawiaj sadzonki w warunkach pokojowych dokładnie tak, jak opisano powyżej. Taka roślina na parapecie może być uprawiana z rośliny okopowej, w rezultacie możesz uzyskać wynik znacznie szybciej i łatwiej. Należy jednak zauważyć, że roślina wyhodowana z nasion może trwać nieco dłużej. Jeśli chcesz, nowe warzywa korzeniowe można sadzić 1 raz co 2-3 miesiące lub możesz trochę poczekać i wyhodować tę roślinę z nasion, taki krzew może zapewnić Ci pachnące warzywa przez ponad 1 rok.

aby wyhodować taką roślinę z rośliny okopowej, musisz wziąć doniczkę, której wysokość powinna wynosić około 20 centymetrów. W zależności od wielkości rośliny okopowej można w niej sadzić 1-3 sztuki, a po posadzeniu ich górna część powinna unosić się nad powierzchnią podłoża. Garnek jest wypełniony podłożem zawierającym włókno kokosowe i Biohumus (2:1), należy go ubić i podlać. Aby wyhodować seler, możesz wziąć inną mieszankę gleby.

w którym miejscu wziąć roślinę okopową do sadzenia? Można go kupić na rynku lub wykopać na swojej stronie. Zbiór pierwszej pachnącej zieleni będzie można przeprowadzić już za pół miesiąca. Jeśli krzew zostanie wyhodowany z nasion, pierwsze cięcie zieleni można wykonać dopiero po około 6 tygodniach, ale jego wzrost będzie obserwowany przez rok, a może nawet dłużej. Zaleca się wysiew nasion wczesnych dojrzałych odmian selera korzeniowego. Gdy nasiona zostaną przetworzone przed siewem, jak opisano powyżej, należy je wysiać w zwilżonym podłożu, zakopując w nim pół centymetra, a następnie pojemnik przykrywa się folią lub szkłem.

jak podlewać

taka kultura jest kochająca wilgoć, w związku z tym latem konieczne jest częste i obfite podlewanie krzewów. Zimą są podlewane rzadziej i zużywają do tego mniej wody. Woda z kranu przed podlewaniem powinna siedzieć przez 24 godziny i powinna mieć temperaturę pokojową. Doniczkę z rośliną należy umieścić na palecie, a po podlaniu należy z niej spuścić nadmiar płynu.

nawóz

aby zbierać zielenie tak długo, jak to możliwe, krzewy muszą być karmione w odpowiednim czasie. 1 raz na 15-20 dni w górnej warstwie podłoża należy dodać 1 łyżeczkę. Agrolife lub 1 raz na 7 dni krzewy są podlewane roztworem preparatu wzrost (1 czapka na 2 litry wody).

jeśli seler zapewni dobrą opiekę, krzew wyhodowany z rośliny okopowej da zielenie przez 3-4 miesiące, a z nasion ― dłużej niż rok.

sadzenie selera w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzenie sadzonek selera na otwartej glebie powinno rozpocząć się po utworzeniu 4-5 prawdziwych płytek liściowych w roślinach, podczas gdy powinny one osiągnąć wysokość od 12 do 15 centymetrów. Jednocześnie od momentu pojawienia się sadzonek powinno upłynąć co najmniej 50-60 dni. Kiedy pozostanie od 2 do 3 godzin przed sadzeniem krzewów w otwartym terenie, będą potrzebować obfitego podlewania. Przeszczep sadzonek na otwartą glebę należy przeprowadzić w połowie pierwszej dekady maja. Sadzonki selera korzeniowego nie mogą być prześwietlone, w przeciwnym razie szanse na uzyskanie wysokiej jakości i bogatych zbiorów są znacznie zmniejszone. Dobrze podlewane sadzonki są bardzo łatwe do usunięcia ze zbiornika podczas przesadzania, podczas gdy są one pobierane razem z glinianą bryłą.

odpowiednia gleba

przed posadzeniem sadzonek w otwartej glebie należy dokładnie przygotować miejsce. Taka kultura potrzebuje lekkiej, luźnej gleby gliniastej, która powinna być lekko zasadowa lub neutralna. Witryna powinna być otwarta i dobrze oświetlona. W przypadku takiej rośliny obszary, w których wcześniej uprawiano takie rośliny, jak: kapusta, ogórki, rośliny strączkowe i pomidory, są idealne. A złymi poprzednikami są pietruszka, marchew, koperek i pasternak.

przygotowanie strony powinno być zrobione jesienią. Aby to zrobić, wykopuj glebę na głębokość bagnetu łopaty, podczas gdy konieczne jest dodanie 20 gramów podwójnego superfosfatu i 3,5–4 kilogramów kompostu lub próchnicy na 1 metr kwadratowy działki. Wiosną gleba w ogrodzie musi zostać poluzowana, podczas gdy należy do niej dodać 35-40 gramów złożonego nawozu mineralnego na 1 metr kwadratowy działki.

zasady sadzenia

podczas sadzenia sadzonek selera korzeniowego między krzakami należy zachować odległość od 0,4 do 0,5 m, podczas gdy odległość między rzędami powinna być taka sama. A podczas sadzenia selera liściowego i łodygi odległość między krzakami powinna wynosić od 15 do 20 centymetrów, a szerokość między rzędami wynosi około 30 centymetrów. W razie potrzeby krzewy selera można sadzić między łóżkami ziemniaków, czosnku lub cebuli.

do każdego z dołów do sadzenia należy wlać 1 garść popiołu drzewnego i próchnicy, podczas gdy nawozy są połączone z glebą. Roślina podczas sadzenia jest zakopana w ziemi do kolana liścienia. Następnie gleba w pobliżu sadzonek jest dobrze ubita, a same posadzone rośliny są obficie podlewane. Przeszczepione sadzonki przez kilka pierwszych dni muszą być chronione przed bezpośrednimi promieniami słońca za pomocą arkuszy papieru.

Pielęgnacja selera

uprawa i opieka nad selerem ogonkowym powinna być inna niż w przypadku liści lub korzeni. Każda z odmian takiej rośliny powinna zapewnić terminowe podlewanie, pielenie, górny opatrunek, ściółkowanie i poluzowanie powierzchni gleby, a jeśli to konieczne, konieczne jest również traktowanie krzewów przed chorobami i szkodliwymi owadami.

aby wilgoć była dłużej przechowywana w ziemi, a na jej powierzchni nie pojawiała się skorupa, łóżko z selerem musi być pokryte warstwą mulczującą (trociny, torf lub skoszona trawa). Kiedy 20 dni pozostanie przed zbiorem selera łodygowego (ogonkowego), krzewy będą musiały być wysoko ułożone, pozwoli to wybielić ogonki, a także zmniejszyć gorzki smak i zmniejszyć liczbę olejków eterycznych o ostrym aromacie. Jeśli seler korzeniowy rośnie w ogrodzie, to w połowie lata konieczne jest usunięcie gleby z jego górnej części, a także usunięcie bocznych korzeni i przyciśnięcie liści do powierzchni witryny. Jeśli liście pękną w tym samym czasie, nie zaszkodzi to krzakowi, ale przyczyni się do powstania większej rośliny okopowej. Seler ogonkowy i korzeniowy są całkowicie usuwane podczas zbiorów. A podczas zbioru liściastej odmiany krzewy można wykorzystać do destylacji w warunkach pokojowych w zimie. Aby to zrobić, krzew jest pobierany wraz z glinianą bryłą przed nadejściem pierwszych mrozów, po czym jest sadzony w doniczce.

jak podlewać

ta kultura jest kochająca wilgoć, więc podlewaj ją 1 raz na 7 dni,wydając 2-2, 5 wiadra wody na 1 metr kwadratowy łóżek. Nie możesz pozwolić, aby ziemia wyschła. W okresie suchym podlewanie należy wykonywać 1 raz dziennie. Gleba w ogrodzie powinna być stale nieco wilgotna. Konieczne jest podlewanie krzewów pod korzeniem.

nawóz

aby zebrać bogate zbiory tej kultury, przez cały sezon będziesz musiał przeprowadzić 4 opatrunki. O tym, jak karmić sadzonki, opisano powyżej. 7 dni po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę należy ją karmić naparem z trawy, a po kolejnych pół miesiąca rośliny są nawożone naparem z odchodów kurczaka lub dziewanny. Następnie pod koniec lipca do gleby należy dodać superfosfat(na 1 metr kwadratowy działki 30 gramów).

co sadzić po selerze

na stronie, na której w ubiegłym roku uprawiano seler, można sadzić czosnek, pomidory, cebulę, rośliny strączkowe i ziemniaki.

choroby i szkodniki selera Zdjęcia i nazwy

choroby

podczas uprawy w otwartej glebie seler może wpływać na następujące choroby:

rdza

objawy tej choroby można znaleźć na początku okresu letniego. Na powierzchni dolnej części liści, ogonków i pędów pojawiają się brązowo-czerwone podkładki. Z czasem dotknięte części krzewu stają się żółte i wysychają, tracąc swój smak. Aby pozbyć się choroby, Krzaki należy spryskać roztworem fitosporyny-m (na 1 litr wody 4-5 miligramów), a 100 ml mieszanki wystarczy do przetworzenia 1 metra kwadratowego działki.

białe plamienie (septorioza lub późne oparzenie)

krzewy zwykle chorują w ostatnich tygodniach okresu letniego. W dotkniętych roślinach na liściach powstaje wiele żółtych plam, a na ogonkach wcięte brązowo-brązowe plamki o podłużnym kształcie. Najbardziej aktywna choroba rozwija się w wilgotną zimną pogodę. Chore krzewy będą wymagały leczenia roztworem Topsin-M lub Fundazolu. Gdy do zbioru pozostanie 20 dni, należy przerwać wszystkie zabiegi.

wczesne oparzenie lub cercosporoza

rozwój takiej choroby przyczynia się do zimnej, deszczowej pogody z nagłymi wahaniami temperatury. W dotkniętych roślinach na powierzchni liści powstaje wiele okrągłych plamek, które osiągają pół centymetra średnicy, mają blady środek i brązowe obramowanie. Podłużne plamy pojawiają się na powierzchni ogonków, a przy wysokiej wilgotności powietrza powstaje na nich fioletowa powłoka. Z czasem dotknięte liście i ogonki wysychają. Ta choroba jest zwalczana w taki sam sposób, jak w przypadku septoriozy.

mączniak rzekomy

wpływa na nadziemną część krzewu, podczas gdy na nim pojawia się Pajęcza powłoka o białawym kolorze, w miarę rozwoju choroby staje się filcową folią, na której powierzchni znajdują się czarne kropki. Choroba aktywnie rozwija się przy nagłych zmianach temperatury i wilgotności powietrza, a nawet przy zimnych rosach. Napar ostropestu polnego najlepiej radzi sobie z tą chorobą. Aby go przygotować, musisz połączyć pół wiadra wody z 0,3 kg posiekanego ostu, mieszaninę należy zaparzyć przez 8 godzin.

mozaika ogórkowa

ta choroba jest wirusowa. Objawy tej choroby zależą bezpośrednio od rodzaju szczepu, który uderzył w krzew: na szczycie selera mogą pojawić się duże pierścienie, które przyczyniają się do jego deformacji, a także mogą tworzyć się bardzo małe pierścienie, które spowalniają wzrost rośliny. Wszystkie chore krzewy należy wykopać jak najszybciej i zniszczyć. Ponieważ ta choroba nie jest uleczalna, w celu zapobiegania musisz chronić kulturę przed głównymi wektorami: kleszczami i mszycami.

aby nie używać szkodliwych chemikaliów do opryskiwania chorych roślin, należy przestrzegać zasad zapobiegania:

  • konieczne jest przeprowadzenie przygotowania przedsiewnego materiału siewnego;
  • przestrzegaj zasad płodozmianu i technologii rolniczej tej kultury;
  • zapobiegaj zagęszczaniu nasadzeń;
  • jesienią, kiedy wszystkie zbiory zostaną zebrane, należy usunąć wszystkie resztki roślin z witryny, a także przeprowadzić głębokie kopanie gleby.

szkodniki

najczęściej takie szkodniki osiadają na krzakach selera:

Mucha Barszczowa (selerowa)

W ostatnich dniach maja Szkodnik ten leci na seler z barszczu, aby złożyć jaja pod skórą płytek liściowych, w wyniku czego na ich powierzchni pojawiają się guzki. Pojawiające się larwy gryzą tkankę liści, a po nich pozostają długie ruchy. Z tego powodu ogonki stają się gorzkie w smaku, a nie trzeba liczyć na dobre zbiory selera. Aby takie szkodniki nie pojawiły się na twojej stronie, konieczne jest wyciągnięcie chwastów w odpowiednim czasie, a także sadzenie cebuli w pobliżu łóżka selera, które jest w stanie odstraszyć taką muchę.

mucha marchewkowa

pojawia się wiosną i układa jaja pod krzakami selera, a larwy takiego szkodnika ranią ich pędy, korzenie i płytki liściowe. W sezonie mucha ta daje 2 pokolenia. Aby zniszczyć takiego szkodnika, konieczne jest przeprowadzenie kilku zabiegów z przerwą 7 dni, w tym celu nawy są pokryte warstwą mieszanki złożonej z piasku, suchej musztardy i pyłu tytoniowego (1:1:1).

mszyce strączkowe

ten gatunek mszyc jest największy ze wszystkich. Opracowanie jednego pokolenia takiego szkodnika zajmuje tylko pół miesiąca. Mszyce są owadem ssącym, który jest w stanie gryźć powierzchnię płytki liściowej i wysysać z niej sok. Należy również pamiętać, że taki szkodnik jest głównym wektorem niebezpiecznych chorób, na które nie znaleziono jeszcze skutecznych leków. W związku z tym, gdy tylko mszyce zostaną zauważone na stronie, musisz natychmiast zacząć z nią walczyć. Na przykład krzewy można traktować naparem lub wywarem przygotowanym na bazie wierzchołków ziemniaków, pomidorów lub mniszka lekarskiego. Również w tym celu odpowiedni jest napar ze skórki cytrusowej, aby go przygotować, musisz połączyć wodę (10 części) ze skórkami (1 część), wszystko jest dobrze wymieszane i pozostawione do zaparzenia na 3-5 dni. W celu zapobiegania konieczne jest pielenie terenu na czas, a po zebraniu plonu strona jest oczyszczana z resztek roślinnych, a następnie przeprowadzana jest głęboka kopanie gleby.

rodzaje i odmiany selera

wspomniano już powyżej, że wśród ogrodników seler liściowy, korzeniowy i łodygowy (ogonkowy) jest najbardziej popularny.

seler korzeniowy

taki seler jest zwykle uprawiany w celu uzyskania korzenia, który ma właściwości lecznicze podobne do tych z korzenia żeń-szenia. Masa roślin okopowych waha się od 0,5 do 0,9 kilograma. Minimalna długość sezonu wegetacyjnego dla tej rośliny wynosi 120 dni, więc wyróżnia się tylko odmiany średnio wczesne, średnie i późne. Najbardziej popularne są następujące odmiany średnio wczesne:

  1. Praski Gigant . Od momentu pojawienia się sadzonek do całkowitego dojrzewania roślin okopowych mija około 120 dni. Duże rośliny okopowe mają kształt rzepy. Ich pachnące delikatne miąższ ma jasny kolor i wysoki smak.
  2. Apple . Ta odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na choroby. Czas dojrzewania roślin okopowych zależy całkowicie od warunków pogodowych i wynosi 90-160 dni. Masa zaokrąglonych warzyw korzeniowych wynosi 80-140 gramów. Miąższ nasycony cukrami jest pomalowany na śnieżnobiały kolor. Rośliny okopowe mają dobrą jakość utrzymania.
  3. Grzybowski . Czas trwania sezonu wegetacyjnego takiego selera wynosi od 120 do 150 dni. Kształt roślin okopowych jest okrągły, ich waga waha się od 65 do 135 gramów. Lekki pachnący miąższ ma żółte plamki. W żywności takie warzywa korzeniowe są spożywane świeże, a nawet suszone.
  4. Globus . Duże rośliny okopowe mają zaokrąglony kształt, ich waga waha się od 150 do 300 gramów. Gęsta i soczysta miąższ białego koloru ma dość małe puste przestrzenie.
  5. Diament . Odmiana jest odporna na strzelanie, czas trwania sezonu wegetacyjnego wynosi około 150 dni. Gładkie warzywa korzeniowe o zaokrąglonym kształcie mają średnią masę około 200 gramów. Po obróbce cieplnej miąższ zachowuje swój biały kolor.

popularne odmiany o średnim okresie dojrzewania:

  1. Albin . Taka odmiana ma wysoką wydajność, jej korzenie dojrzewają w ciągu 120 dni. Zaokrąglone rośliny okopowe osiągają 12 centymetrów średnicy. Soczysty miąższ nie ma pustek i jest zabarwiony na biało.
  2. Jegor . Dojrzewanie owoców trwa 170 dni. Zaokrąglone duże i gładkie warzywa korzeniowe ważą około 0,5 kilograma, są pomalowane na szaro-żółty kolor z zielenią. Biały miąższ jest słodki i pachnący.
  3. Esaul . Białawo-szare duże okrągłe warzywa korzeniowe ważą około 300 gramów, ich dojrzewanie trwa 150-160 dni. W roślinach okopowych korzenie znajdują się w ich dolnej części.
  4. siłacz . W tej odmianie rośliny okopowe mają okrągły kształt i dojrzewają w ciągu około 170 dni. Są zabarwione na żółtawo-biały kolor i ważą około 0,4 kg. biały miąższ jest pachnący i słodki.
  5. Gigant . W tej wysokowydajnej odmianie rośliny okopowe są pomalowane na jasnobeżowy kolor i ważą około 0,7 kilograma.

następujące odmiany późnego dojrzewania są popularne wśród ogrodników:

  1. Anita . Odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na strzelanie. Warzywa korzeniowe w pełni dojrzewają w ciągu 160 dni, są pomalowane na jasnobeżowy kolor i mają owalny lub okrągły kształt, a ich masa wynosi około 0,4 kilograma. Po obróbce cieplnej śnieżnobiała miazga nie traci swojego koloru.
  2. Maxim . Dojrzewanie okrągłych roślin okopowych trwa około 200 dni, ich masa może osiągnąć 0,5 kilograma. Miąższ ma kremowy kolor i pikantny delikatny smak.

seler liściasty

uprawiaj seler liściasty w celu uzyskania pachnących liści zawierających wiele witamin, które są zbierane przez całe lato. Ta odmiana nie tworzy roślin okopowych. Najbardziej popularne są następujące odmiany:

  1. Kartuli . Średnio wczesna odmiana gruzińskiej selekcji jest odporna na suszę i zimno. Pachnące płytki liściowe znajdują się na ogonkach o ciemnozielonym kolorze, które rosną kilka razy latem. Liście są spożywane świeże i suszone.
  2. delikatny . W tej średnio wczesnej odmianie początek dojrzałości technicznej następuje po 105-110 dniach od pojawienia się sadzonek. Liście można jeść świeże lub suszone.
  3. żagiel . Ta wczesna odmiana, charakteryzująca się wydajnością, dojrzewa w ciągu zaledwie 85-90 dni. Liście są smaczne i bardzo pachnące.
  4. Zachar . Odmiana o średnim okresie dojrzewania charakteryzuje się bardzo wysoką wydajnością. W sezonie wegetacyjnym daje 2-3 razy więcej zieleni w porównaniu z innymi rodzajami selera liściastego. Delikatne liście są dość pachnące.
  5. wigor . Uniwersalna odmiana o średnim okresie dojrzewania charakteryzuje się odpornością na suszę i zimno. Dojrzewa w ciągu 65-70 dni. Błyszczące, silnie rozcięte płyty liściowe są dość pachnące.
  6. Samuraj . Ta odmiana o średnim okresie dojrzewania jest najbardziej popularna wśród ogrodników ze wszystkich odmian selera liściastego. Liście w krzaku są silnie owłosione i pachnące, są podobne do kędzierzawej pietruszki. Ta odmiana osiąga dojrzałość w ciągu 80-85 dni.
  7. Spartan . Odmiana dojrzewa w ciągu 80-85 dni, duże pachnące płytki liściowe są pomalowane na ciemnozielony kolor.

seler łodygowy (ogonkowy)

seler Ogonkowy jest ceniony za mięsiste ogonki, ich grubość dochodzi do 40-50 mm. w tej odmianie nie powstają rośliny okopowe. Popularne odmiany selera ogonkowego:

  1. Malachit . W takiej średnio wczesnej odmianie soczyste grube i mięsiste ogonki rosną w ciągu 80 dni. Kolor liści jest ciemnozielony.
  2. Złoty . Taka średnio wczesna odmiana dojrzewa 150 dni. Osobliwością bardzo smacznych ogonków jest to, że można je wybielić samodzielnie.
  3. Tango . Dojrzewanie tej średnio późnej odmiany trwa 170-180 dni. Silnie wygięte zielono-niebieskie długie ogonki są charakterystyczne, ponieważ nie mają grubych włókien.
  4. Triumph . W takiej średnio późnej odmianie rosną mięsiste i soczyste ogonki o ciemnozielonym kolorze, mogą osiągnąć długość 25-30 centymetrów.

oprócz tych odmian selera, które zostały opisane powyżej, ogrodnicy nadal uprawiają takie odmiany, jak: Judinka, Kula śnieżna, Pascal, Odrzański, Non Plus Ultra, Cascade, Zvindra, Delicious itp.

właściwości selera: szkody i korzyści

korzystne właściwości selera

rośliny okopowe, a także liście selera, zawierają substancje bardzo cenne dla ludzkiego ciała, na przykład: aminokwasy, karoten, kwas nikotynowy, olejki eteryczne, Bor, chlor, wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk, potas, selen, fosfor, siarka, witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 i błonnik.

zestaw witamin, minerałów, białek i kwasów w tej roślinie jest wyjątkowy, dzięki temu seler pomaga zapewnić stabilność komórek w organizmie, a także spowolnić procesy starzenia. Zieleń tej kultury jest stosowana podczas terapii zaburzeń nerwowych, które pojawiły się z powodu przepracowania, ponieważ ma działanie uspokajające. Olejek eteryczny zawarty w roślinie pomaga stymulować wydzielanie soku żołądkowego. Liście selera przyczyniają się do normalizacji procesów metabolicznych w organizmie, dlatego zaleca się włączenie go do diety diabetyków. Zaleca się również spożywanie go dla osób w wieku, które muszą stymulować metabolizm wody i soli w organizmie. Skład krzewu obejmuje kumaryny, które pomagają wyeliminować bolesne odczucia w głowie podczas migreny. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, a kultura pomaga zmniejszyć obrzęk i wyeliminować bóle stawów z zapaleniem stawów, dną moczanową i reumatyzmem. Ta roślina ma również działanie gojące rany, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwalergiczne, przeciwzapalne i przeczyszczające. Tonizuje ciało i przyczynia się do poprawy sprawności fizycznej i psychicznej. Sok z selera pomaga oczyścić krew i pozbyć się chorób skóry, zwłaszcza jeśli jest połączony z sokiem z pokrzywy i mniszka lekarskiego. Jest stosowany w chorobach przewodu pokarmowego, pokrzywce, skazie i kamicy moczowej. Seler stosuje się również zewnętrznie w obecności ran, stanów zapalnych, owrzodzeń i oparzeń, w tym celu warzywa są mielone za pomocą maszynki do mięsa i mieszane z ghee (1:1).

produkty wykonane na bazie selera przyczyniają się do poprawy funkcji seksualnych mężczyzn, eliminacji bezsenności, normalizacji procesów metabolicznych i pracy wątroby i nerek, pozbycia się różnych bólów, utraty wagi, a także do zapobiegania miażdżycy. Podczas leczenia chorób serca i naczyń stosuje się korzeń selera, dzięki czemu zmniejsza się ilość cholesterolu we krwi, zmniejsza się ciśnienie i normalizuje aktywność mięśnia sercowego. Skład takiej rośliny zawiera dużo błonnika, który pomaga poprawić perystaltykę jelit i pozbyć się zaparć. Stosowanie korzenia tej rośliny w żywności jest zalecane dla mężczyzn cierpiących na przewlekłe zapalenie gruczołu krokowego, ponieważ przyczynia się do znacznej poprawy pracy gruczołu krokowego poprzez poprawę dopływu krwi. Ponadto kultura ta należy do najpotężniejszych afrodyzjaków, które zwiększają popęd seksualny.

właściwości lecznicze tej kultury są następujące:

  • pomaga pozbyć się chorób serca i naczyń krwionośnych;
  • wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami;
  • eliminuje lęk i ma korzystny wpływ na układ nerwowy;
  • pomaga leczyć nadciśnienie, choroby nerek i układ moczowo-płciowy;
  • wspomaga stymulację aktywności układu trawiennego;
  • usuwa procesy gnilne w jelitach;
  • w zapaleniu żołądka i wrzodach żołądka eliminuje stany zapalne i ból;
  • zapewnia łatwiejsze trawienie białek.

przeciwwskazania

seler wspomaga stymulację układu trawiennego, dlatego nie zaleca się go stosować w przypadku wrzodów żołądka, wysokiej kwasowości soku żołądkowego lub zapalenia żołądka. Nie można go również stosować w przypadku żylaków i zakrzepowego zapalenia żył. Nie należy go również jeść w ciąży. Nie zaleca się również jedzenia podczas karmienia piersią, ponieważ olejki eteryczne mogą dostać się do mleka.