buraki

buraki (Beta) są reprezentowane przez jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie rośliny zielne, które są przedstawicielami rodziny amarantowej. Jednak ostatnio taka kultura została zaliczona do rodziny Marevy. Na Białorusi roślina ta nazywa się burak, a na Ukrainie ― burak. W tym rodzaju głównym przedstawicielem jest burak pospolity, ma 3 odmiany, a mianowicie: burak pastewny, burak stołowy i burak cukrowy. Taka roślina warzywna rośnie na prawie wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Dzikie buraki, uważane za przodka gatunków uprawnych, były już używane w starożytnym Babilonie jako żywność i roślina lecznicza. Najbardziej interesujące jest to, że początkowo spożywano tylko liście do jedzenia, podczas gdy rośliny okopowe były używane tylko do celów leczniczych. W starożytnej Grecji buraki były ofiarowywane Apollo, jako jedna z najcenniejszych roślin. Dopiero na początku naszej ery wyhodowano kulturowe formy buraków korzeniowych, a w Rusi Kijowskiej zaczęto je uprawiać już w 10-11 wieku. W XVI wieku w Niemczech hodowano buraki pastewne. I zaczęli uprawiać buraki cukrowe w 1747 r., po tym, jak okazało się, że w jego roślinach okopowych jest taki sam cukier jak w trzcinie. Obecnie cukier pochodzący z buraków jest znacznie bardziej popularny w większości krajów niż cukier trzcinowy. Jednocześnie buraki zwyczajne (Beta vulgaris) są uważane za cenną uprawę bogatą w potas, kwas foliowy i przeciwutleniacze, których organizm ludzki potrzebuje.

Krótki opis uprawy

  1. siew . Nasiona wysiewa się bezpośrednio na otwartej glebie zimą lub wiosną, po ogrzaniu powietrza na zewnątrz do co najmniej 8-10 stopni. Wczesne odmiany buraków są uprawiane przez sadzonki, a siew odbywa się w kwietniu, a sadzenie roślin na otwartej glebie po 12 tygodniach (w pierwszej połowie maja).
  2. Oświetlenie . Działka powinna być dobrze oświetlona.
  3. Grunt . Najlepiej rośnie na glinie, torfowisku, średnio gliniastej czarnej ziemi, podczas gdy gleba powinna być lekko zasadowa lub neutralna. Buraki nie są uprawiane w miejscu, w którym zastosowano kompost lub świeży obornik.
  4. poprzednicy . Zalecane: zboża i rośliny strączkowe, bakłażany, ogórki, pomidory, cebula, papryka. Złe: marchew, buraki, boćwina, ziemniaki, wszystkie rodzaje kapusty i inne rośliny krzyżowe.
  5. jak podlewać . Podlewanie powinno być systematyczne 3 lub 4 razy w sezonie, odbywa się to dopiero po prawidłowym wyschnięciu górnej warstwy gleby, podczas gdy w okresie suchym powinno być obfite. Najlepiej jest używać zraszania. Na 1 metr kwadratowy łóżka podczas podlewania powinny iść 2-3 wiadra wody. Gdy do zbioru pozostanie 20 dni, krzewy przestają podlewać.
  6. nawóz . Kiedy buraki zostaną przerzedzone po raz pierwszy, należy je nakarmić, w tym celu stosuje się roztwór dziewanny (1:8) lub odchodów ptaków (1:12), A 1,2 litra mieszaniny składników odżywczych jest pobierane na 1 metr kwadratowy działki. Po zamknięciu wierzchołków krzewów popiół drzewny należy rozprowadzić na powierzchni działki, 1 pełna szklanka jest pobierana na 1,5 metra kwadratowego łóżka, a następnie należy ją podlać.
  7. rozmnażanie . W sposób generatywny (nasienny).
  8. szkodliwe owady . Muchy górnicze i buraczane, mszyce, szufelki, pchły i tarczownice.
  9. choroby . Czerwona zgnilizna (lub choroba filcowa), Fusarium (lub brązowa zgnilizna), korneed, peronosporoza, cercosporoza, fomoza.

funkcje buraków

korzeń buraka, zwany warzywem korzeniowym, jest bardzo gruby soczysty i mięsisty. W większości odmian roślina okopowa podczas wzrostu jest zanurzona w ziemi nie w całości, ale nieznacznie wystaje ponad powierzchnię witryny. W pierwszym roku wzrostu obserwuje się rozwój TYLKO JEDNEJ rozety, składającej się z nagich dużych podstawowych długich liści liściowych, mają one jajowaty kształt, a roślina okopowa rośnie. W niektórych przypadkach pod koniec pierwszego roku, ale z reguły dzieje się to w drugim roku, ze środka rozety wyrasta silnie rozgałęziona wyprostowana łodyga o fasetowanym kształcie, jej wysokość może wynosić od 50 do 100 centymetrów. Znajdują się na nim małe prawie siedzące regularnie rozmieszczone płytki liściowe, małe siedzące kwiaty o bladym kolorze rosną w ich zatokach w pęczkach, są częścią złożonych kwiatostanów w kształcie kolca. Owoc jest ściśniętym pojedynczym nasionem.

ta roślina ma różne korzystne właściwości, które są związane z faktem, że w składzie roślin okopowych znajduje się żelazo, kwasy organiczne i błonnik. Z tego powodu buraki są często stosowane w leczeniu kamicy nerkowej, szkorbutu, nadciśnienia, cukrzycy i innych chorób. Świeży sok z tej kultury ma największy efekt leczniczy.

uprawa buraków z nasion

siew

buraki są uprawiane na otwartej glebie, a można to zrobić zarówno przez sadzonki, jak i metodą bez sadzonek. Ta roślina jest odporna na mróz, jej siew odbywa się na otwartej glebie nie wcześniej niż powietrze ogrzeje się do 6-8 stopni, ale krzewy zaczynają się w pełni rozwijać dopiero po tym, jak temperatura Na Zewnątrz wzrośnie powyżej 16 stopni. Należy również zauważyć, że jeśli sadzonki wpadną w mróz, wówczas przestaną budować korzenie, a krzaki zaczną strzelać.

aby kiełki pojawiły się jak najszybciej, nasiona wymagają namoczenia, w tym celu zanurza się je w zimnej wodzie na 24 godziny lub na 30 minut w ciepłym (35 stopni). Nasiona należy zakopać w glebie o 20-30 mm, a szerokość między rzędami zależy od odmiany i może wynosić 7 centymetrów, jeśli potrzebujesz małych roślin okopowych do konserwacji, a także 30-35 centymetrów ― podczas uprawy dużych buraków. W pierwszym przypadku odległość między krzakami w rzędzie powinna wynosić 50-60 mm, a w drugim ― około 100 mm.

ponieważ w większości odmian nasiona 2-3 sztuki są zbierane w płodach, sadzonki są pokazywane w stosie, dlatego należy je przerzedzić na wczesnym etapie rozwoju, robią to podczas tworzenia pierwszej pary prawdziwych płyt liściowych. Podczas przerzedzania między krzakami konieczne jest pozostawienie odległości od 30 do 40 mm. dodatkowe rośliny można w razie potrzeby sadzić w innym miejscu, ponieważ bardzo szybko zapuszczają korzenie na tym etapie rozwoju. Przerzedzenie i pielenie odbywa się w tym samym czasie, a następnie powierzchnia łóżka jest pokryta warstwą małej organicznej ściółki, na przykład można użyć trocin. Po raz drugi sadzonki będą musiały zostać przerzedzone po tym, jak wyrosną 2 pary prawdziwych płyt liściowych, a roślina okopowa powinna osiągnąć 15 mm średnicy.po drugim przerzedzeniu odległość między roślinami powinna wynosić od 60 do 100 mm. konieczne jest przerzedzenie i odchwaszczenie buraków po deszczu lub podlewaniu.

uprawa sadzonek buraków

przez sadzonki uprawiane są tylko wczesne odmiany buraków, które zawierają dużą ilość karotenu i witaminy C, a także sole wapnia, fosforu, betaniny, żelaza i innych substancji bioaktywnych. Młode buraki pod względem wartości nie ustępują tak wczesnym uprawom warzyw, jak sałata, rzodkiewka i szczypiorek. Doświadczeni ogrodnicy zalecają wybór tych odmian do uprawy sadzonek, które mają odporność na kwitnienie: K-249, płaski Polar, odporny na zimno 19.

wysiew nasion na sadzonki przeprowadza się 20 dni przed przesadzeniem sadzonek na otwartą glebę. Przed siewem należy je przygotować. Aby zdezynfekować nasiona, są one moczone w słabym roztworze nadmanganianu potasu. Następnie materiał siewny umieszcza się w wilgotnym środowisku na dwa lub trzy dni, aby pojawiły się kiełki. Pudełko sadzonek jest wypełnione lekką wilgotną mieszanką gleby, którą z góry rozlewa się roztworem fitosporyny, co ochroni sadzonki przed czarną nogą. Nasiona są równomiernie rozmieszczone na powierzchni podłoża, a następnie pokryte cienką warstwą tej samej mieszanki gleby. Następnie pudełko jest czyszczone w szklarni.

takie sadzonki należy dbać tak samo, jak każde inne. Podłoże powinno być stale nieco wilgotne, temperatura-niezmieniona, podczas gdy sadzonki muszą być wentylowane każdego dnia.

jak nurkować sadzonki

sadzonki należy nurkować w ten sam sposób, w tym samym czasie i w tym samym odstępie czasu, co podczas przerzedzania sadzonek podczas uprawy w otwartej glebie (patrz wyżej). Zbieranie odbywa się tylko 1 raz. Jeśli jednak wysiew nasion nie odbywa się we wspólnym pudełku, ale w indywidualnych kubkach, można to zrobić bez zbierania, a rośliny sadzi się na otwartej glebie bezpośrednio w pojemnikach.

sadzenie buraków w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

buraki sadzi się w otwartej glebie w połowie maja, podczas gdy sadzonki powinny mieć od 4 do 5 prawdziwych płyt liściowych. Należy jednak zauważyć, że sadzenie sadzonek można przeprowadzić tylko wtedy, gdy gleba jest dobrze rozgrzana, a jej temperatura na głębokości 80-100 mm powinna wynosić 8-10 stopni. Dlatego miejsce odpowiednie do uprawy tej kultury powinno być zawsze słoneczne.

gleba

przed rozpoczęciem siewu należy wybrać odpowiednie miejsce, a także przygotować glebę. Najlepiej taka kultura rośnie na pożywnej luźnej glebie, na przykład średnio gliniastych czarnych glebach, torfowiskach, które powinny być neutralne lub lekko zasadowe pH od 5 do 8. Jeśli gleba jest nadmiernie alkaliczna lub kwaśna, rośliny zaczynają boleć. Obszar, do którego gleby został wprowadzony kompost lub świeży obornik, można wykorzystać do uprawy buraków dopiero po co najmniej trzech latach. Dobrymi poprzednikami tej kultury są: cebula, pomidory, ogórki, zboża, bakłażan, papryka i rośliny strączkowe. Takiej rośliny nie można uprawiać na miejscu, na którym wcześniej rosły Chard, marchew, wszystkie rodzaje buraków, ziemniaki, rzepak i jakakolwiek kapusta.

wczesną wiosną podczas kopania gleby należy dodać od 15 do 20 gramów azotanu amonu, od 30 do 40 gramów superfosfatu, od 20 do 30 gramów amonu z kwasem siarkowym i od 10 do 15 gramów chlorku potasu na 1 metr kwadratowy działki. Jeśli gleba jest kwaśna, podczas kopania należy do niej dodać 0,5–1 kg puchu wapna na 1 metr kwadratowy działki, A 2-3 kilogramy próchnicy są wprowadzane do ubogiej gleby.

zasady sadzenia na otwartej ziemi

wielkość rośliny okopowej zależy bezpośrednio od gęstości upraw: im mniejsza odległość między roślinami, tym mniej Duże będą rośliny okopowe. Należy jednak zauważyć, że średnie warzywa korzeniowe są znacznie smaczniejsze niż duże, ponadto te ostatnie zawierają znacznie więcej azotanów i są niewygodne w użyciu. Aby rośliny okopowe były słodkie i soczyste, sadzenie sadzonek odbywa się w pochmurny dzień, podczas gdy odległość między roślinami powinna wynosić od 40 do 50 mm, a odległość między rzędami wynosi około 25 centymetrów. W przesadzanych roślinach ich centralny korzeń należy skrócić o 1/3 części. Kiedy sadzonki zostaną przesadzone na otwartą glebę, aby szybciej się ukorzeniły, należy je rozlać roztworem humatu, podczas gdy po raz pierwszy będą potrzebować ochrony przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, w tym celu stosuje się włókninę, która jest ciągnięta na łukach ustawionych na całej długości łóżek. Kiedy rośliny okopowe o średnicy 15 mm osiągną przyjęte i silniejsze sadzonki, będą wymagały przerzedzenia, a odległość między krzakami powinna wynosić od 8 do 10 centymetrów. A w lipcu po prawie zamknięciu liści buraków schronienie należy usunąć, a powierzchnia witryny jest pokryta warstwą ściółki, co zmniejszy liczbę pielenia i podlewania.

siew zimowy

siew buraków zimą odbywa się w ostatnich dniach października lub w pierwszych dniach listopada. Miejsce należy wykopać z wyprzedzeniem i wprowadzić do niego niezbędne nawozy, a następnie wykonuje się na nim rowki, odległość między którymi powinna wynosić od 15 do 20 centymetrów, wysiewa się w nich nasiona w ilości od 2 do 3 gramów na 1 metr kwadratowy. Siew na otwartym terenie można również przeprowadzić w sposób opisany powyżej. Konieczne jest zakopanie nasion w glebie o 30-40 mm podczas siewu zimowego łóżko należy posypać warstwą ściółki (torfem lub humusem).

Pielęgnacja buraków

młode buraki należy chwastować, podlewać w odpowiednim czasie, a także poluzować powierzchnię gleby między rzędami. Aby znacznie zmniejszyć liczbę takich procedur, miejsce jest pokryte warstwą ściółki.

konieczne jest poluzowanie powierzchni gleby między rzędami na głębokość od 40 do 60 mm, spowoduje to zniszczenie skorupy gleby, co utrudnia napowietrzanie korzeni. Skórka wyrządza roślinom szczególne szkody podczas rozwoju pierwszych 2 par prawdziwych płytek liściowych, ponieważ na tym etapie wzrostu buraków obserwuje się pierzenie korzenia, co przyczynia się do zahamowania wzrostu i powoduje, że roślina wykazuje bardzo wysokie wymagania dotyczące warunków uprawy.

obróbka

chwasty są w stanie zagłuszyć buraki, gdy są jeszcze bardzo młode. Faktem jest, że przed pojawieniem się 4 lub 5 prawdziwej płytki liściowej krzewy rosną bardzo powoli. Zanim pojawią się sadzonki, możesz poradzić sobie z chwastami, traktując teren naftą ciągnikową, a na 1 metr kwadratowy działki pobiera się od 35 do 50 mg. a po pojawieniu się 2 lub 3 par prawdziwych płytek liściowych rośliny są traktowane z chwastów roztworem azotanu sodu. Po tym, jak roślina zyska siłę, trawa chwastów nie jest w stanie wyrządzić szkody.

jak podlewać

ta kultura może normalnie tolerować niezbyt długą suszę, ale aby zbiory były bogate, a rośliny okopowe charakteryzowały się wysoką jakością, należy systematycznie podlewać witrynę, zwłaszcza w gorącym, suchym okresie. Podlewanie odbywa się po wyschnięciu górnej warstwy gleby. Najlepiej wykonać tę procedurę wieczorem i dobrze nadaje się do tego zraszanie, ponieważ w tym przypadku liście są myte i odświeżane. Jeśli łóżko nie jest ściółkowane, to dzień po podlaniu musisz poluzować powierzchnię gleby między rzędami na głębokość około 40 mm. Aby buraki były bardziej cukrowe, w 10 litrach wody przeznaczonej do podlewania należy dodać 1 łyżkę. l sól kuchenna.

jeśli podlewasz obszar zbyt często i mocno, może to również zaszkodzić burakom, ponieważ stagnacja wody może powodować rozwój chorób grzybiczych. Średnio w sezonie taka kultura będzie musiała być podlewana 3 lub 4 razy, a na 1 metr kwadratowy działki pobiera się 20-30 litrów wody. Gdy do zbioru pozostanie od 15 do 20 dni, należy przerwać podlewanie, dzięki czemu zwiększy się zawartość cukru w roślinach okopowych, a także będą one znacznie lepiej przechowywane.

Nawożenie buraków

do karmienia takiej kultury zaleca się stosowanie nawozów organicznych. Jeśli użyjesz nawozów mineralnych, rośliny okopowe mogą pękać i pojawią się w nich puste przestrzenie.

po tym, jak młode rośliny zostaną przerzedzone po raz pierwszy, będą potrzebować nawozów zawierających azot, w tym celu można użyć roztworu dziewanny (1:8) lub odchodów ptaków (1:12), A 1,2 litra mieszaniny składników odżywczych jest pobierane na 1 metr kwadratowy działki. Najlepiej jest wykonać rowki, podczas gdy około 50 mm należy wycofać z sadzonek, a roztwór odżywczy jest już wlewa się do nich. Po zamknięciu wierzchołków w ogrodzie rośliny będą wymagały górnego opatrunku nawozami potasowymi, na przykład możesz wziąć popiół drzewny (na 1,5 metra kwadratowego działki 1 łyżka), a następnie teren należy podlać.

ta kultura może być również karmiona liśćmi, a ta metoda ma wiele zalet:

  • podczas nawożenia korzeni składniki odżywcze są wchłaniane wolniej niż podczas rozpylania nawozu na powierzchnię liści;
  • składniki odżywcze są znacznie lepiej wchłaniane, ponieważ po dostaniu się do ziemi część z nich może przybrać formę niedostępną dla roślin;
  • zaleca się karmienie buraków liśćmi tylko wtedy, gdy nie jest już możliwe wprowadzanie składników odżywczych do gleby bez szkody dla roślin okopowych;
  • podczas karmienia na liściach rozkład składników odżywczych jest bardziej równomierny, dzięki czemu nie obserwuje się gromadzenia się substancji, a także zmniejsza się ryzyko przedawkowania.

aby ta kultura nie odczuwała braku boru, molibdenu i miedzi, takie substancje stosuje się do opatrunku dolistnego. Buraki są również spryskiwane liśćmi mlekiem wapiennym (0,2 kg wapna na 10 litrów wody), odżywia rośliny okopowe tak ważnym pierwiastkiem, jak potas. Nadal liście są traktowane roztworem soli fizjologicznej (60 gramów soli pobiera się na 1 wiadro wody, która nie powinna być jodowana), jest w stanie nasycić rośliny okopowe sodem, a także zapewnić ochronę roślinom przed letnią muchą lub motylem Bielanki.

choroby i szkodniki buraków

choroby ze zdjęciami i nazwami

buraki mogą zachorować na cercosporozę, korneedę, fomozę, peronosporozę i zgniliznę. Aby zrozumieć, która choroba dotknęła buraki, musisz znać jej główne objawy.

Fomoz

najczęściej rozwój fomozy występuje z powodu braku boru w glebie, dlatego bardzo ważne jest terminowe karmienie tej kultury pierwiastkami śladowymi. Jeśli roślina jest dotknięta tą chorobą grzybiczą, wówczas koncentryczne plamki o jasnożółtym lub brązowym kolorze pojawiają się na dolnych płytkach liściowych rozety, a na ich powierzchni powstają czarne kropki. Z czasem rozwija się sucha zgnilizna serca, we wnętrzu rośliny okopowej tkanki stają się ciemnobrązowe. Fomoza aktywnie rozwija się z powodu mgieł, częstych długotrwałych deszczy i wysokiej wilgotności powietrza. Po wykryciu pierwszych oznak fomozy rośliny należy jak najszybciej nakarmić metodą korzeniową boraksem (na 1 metr kwadratowy łóżka 3 gramy), a następnie krzewy spryskuje się liśćmi roztworem kwasu borowego (na 1 wiadro wody ½ łyżeczki). W przyszłym roku kwas borowy należy wprowadzić do gleby (na 1 metr kwadratowy 3 gramy).

Cercosporoza

choroba taka jak plamienie (cercosporoza) przyczynia się do zniszczenia 70 procent całej uprawy tej uprawy, podczas gdy liście są dotknięte krzakami, w wyniku czego dochodzi do jej śmierci, a z tego powodu jakość przechowywania i jakość roślin okopowych pogarsza się.

Jeśli na powierzchni liści są małe plamki jasnego koloru, posiadające blado-czerwonym obramowaniem, na odwrocie znajduje się szarawy nalot, w glebie, należy wprowadzić nawozów w postaci chlorku potasu. W celu zapobiegania materiał siewny będzie wymagał przygotowania przedsiewnego, w tym celu stosuje się lek Agat-25, podczas gdy konieczne jest ścisłe przestrzeganie instrukcji, a także przed bezpośrednim sadzeniem miejsce należy potraktować lekiem grzybobójczym.

peronosporoza

mączniak rzekomy (peronosporoza) ― ta choroba jest nie mniej niebezpieczna dla buraków niż zwykły mączniak prawdziwy. Na niewłaściwej powierzchni liści dotkniętej rośliny pojawia się fioletowo-szara powłoka, a następnie krawędzie płytek liści są owinięte w dół, po czym stają się wyblakłe, wysychają i zaczynają kruszyć się przy suchej pogodzie lub gniciu ― w deszczowy. Jednocześnie zebrane rośliny okopowe charakteryzują się słabą jakością przechowywania, szybko gniją. W celu zapobiegania siewowi przed siewem należy namoczyć materiał siewny w roztworze Apronu, a przed rozpoczęciem formowania roślin okopowych krzewy spryskuje się preparatem grzybobójczym.

Corneed

taka choroba zakaźna, taka jak korneed, wpływa na młode sadzonki, ich łodygi stają się czarne, obserwuje się ich przerzedzenie, w wyniku czego sadzonki umierają. Najczęściej uszkodzenie buraków obserwuje się na ciężkich glebach, a ta choroba rozwija się najbardziej aktywnie z powodu braku napowietrzania korzeni, ponieważ na powierzchni gleby tworzy się nadmiernie gęsta skorupa, a także z powodu jej bardzo wysokiej kwasowości. W celu zapobiegania jesienią gleba jest wapnowana, a wiosną wprowadza się do niej roztwór boraksu, a gdy pojawią się sadzonki, powierzchnia łóżka jest pokryta warstwą ściółki (torfem lub humusem).

Fusarium

porażka tej kultury przez zgniliznę Fusarium występuje w pierwszych tygodniach letnich, a brązowa ― w środku lata. Na taką chorobę wpływają rośliny, które zostały osłabione przez suszę i upał lub zranione podczas rozluźnienia. W chorych krzewach dolne płytki liściowe więdną, a ogonki u podstawy stają się czarne. Rośliny okopowe pękają, a biała substancja pojawia się w pęknięciach.

brązowa zgnilizna rozwija się z powodu dużej ilości azotu w glebie i wysokiej wilgotności. Na ogonkach, płytkach liściowych i powierzchni gleby pojawia się filcowa powłoka o szarym kolorze. W celu zapobiegania burakom zaleca się karmienie liści roztworem boru, wapno należy dodać do kwaśnej gleby, a powierzchnia gleby między rzędami po podlaniu powinna być głęboko poluzowana. Te rośliny okopowe dotknięte zgnilizną nie nadają się do długotrwałego przechowywania, nie należy również pozostawiać ich na miejscu.

choroba filcowa

choroba filcowa (czerwona zgnilizna) stanowi również szczególne zagrożenie dla buraków, może nadal wpływać na marchew i inne warzywa korzeniowe. W krzakach dotkniętych tą chorobą na powierzchni rośliny okopowej pojawia się wiele brązowych plam, a z czasem sprzedają się, a zamiast nich powstają sklerocje grzyba. Ta choroba jest niebezpieczna, ponieważ zdrowe warzywa korzeniowe mogą zostać zainfekowane przez pacjentów podczas przechowywania. Jeśli warzywa dotknięte chorobą filcową zostaną znalezione podczas zbiorów, należy je przechowywać osobno. Doświadczeni ogrodnicy zalecają stosowanie takich warzyw korzeniowych do przygotowania półfabrykatów do barszczu, w tym celu są poddawani obowiązkowej obróbce cieplnej.

szkodniki

najczęściej buraki są szkodliwe dla owadów, takich jak: muchy górnicze lub buraczane, mszyce buraczane, tarczownice, szufelki i pchły. W celu zapobiegania konieczne jest systematyczne usuwanie chwastów z między rzędami i rzędami, a jesienią przeprowadzane są głębokie kopanie terenu.

jeśli mszyce osiadły na krzakach, zaleca się spryskanie ich naparem z łuski cebuli, można również użyć Spark bio, ale tylko w skrajnych przypadkach. Aby pozbyć się much, możesz użyć karbofos lub iskry. Aby zniszczyć pchły, nadziemną część krzewu należy sproszkować, używając do tego pyłu tytoniowego, popiołu drzewnego lub trzykrotnie spryskać wcześniej zwilżone liście naparem popiołu. Możesz pozbyć się szufelki zimowej, ogrodowej, kapusty i szufelki gamma, używając do tego środków bakteryjnych: roztworu homeliny (0,5%) lub bitoksybacyliny (1%).

Czyszczenie i przechowywanie buraków

jeśli uprawiane są wczesne odmiany buraków, możliwe jest zbieranie w lipcu, do tego czasu rośliny okopowe o średnicy mogą osiągnąć 5-14 centymetrów. Ale o której godzinie lepiej jest zbierać buraki, które są przeznaczone do przechowywania w zimie? Zbiór buraków rozpoczyna się dopiero po żółknięciu liści i wyschnięciu. Z reguły obserwuje się to w ostatnich dniach sierpnia lub w pierwszych dniach września. Kiedy tak się stanie, poczekaj kolejne 7 dni, a następnie wykop warzywa korzeniowe, zrób to w chłodny, pogodny dzień. Do kopania warzyw korzeniowych musisz używać widełek, rób to bardzo ostrożnie, uważając, aby ich nie zranić. Następnie są wyciągane z ziemi rękami, resztki ziemi są usuwane z powierzchni. Wierzchołki należy odciąć bardzo ostrym nożem, a długość pozostałych ogonków powinna wynosić 20 mm, a następnie rośliny okopowe należy rozłożyć na obszarze, w którym powinny dobrze wyschnąć. Następnie usuń pozostałą ziemię z buraków, po czym należy ją posortować, a uszkodzone, zgniłe, a także wszystkie podejrzane warzywa korzeniowe muszą zostać odrzucone. Wszystkie inne warzywa są czyszczone do przechowywania w dobrze wentylowanym suchym pomieszczeniu, podczas gdy nie powinny padać na nie bezpośrednie promienie słoneczne, tam pozostaną 7 dni, aż w końcu wyschną. Doświadczeni ogrodnicy przetwarzają nieodpowiednie buraki do przechowywania, służą do przygotowywania sosów dla buraków i barszczu.

aby buraki były dobrze przechowywane w zimie, w tym celu Wilgotność w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 90 procent, a optymalna temperatura wynosi 0-2 stopnie. Jeśli pomieszczenie jest cieplejsze, następuje szybkie więdnięcie roślin okopowych, mogą również zachorować lub zgnić. Nawet te warzywa muszą zapewnić dobrą wentylację w pomieszczeniu. Pojemniki, w których ułożone są warzywa, nie mogą być umieszczane bezpośrednio na podłodze, w tym celu należy użyć stojaka, którego wysokość powinna wynosić około 15 centymetrów, dzięki czemu powietrze będzie mogło schłodzić dolne warzywa w pudełku, ponieważ nie powinny być zaparowane i przegrzane. Zaleca się umieszczenie warzyw korzeniowych w pojemnikach z drewna lub tworzywa sztucznego do przechowywania, a następnie zainstalowanie ich na stojaku, a odległość między ścianą a pojemnikiem powinna wynosić co najmniej 10-20 centymetrów. Przed złożeniem warzyw w pojemniku należy je sproszkować kredą.

jeśli to możliwe, buraki są układane na ziemniakach, w tym przypadku bulwy nie będą mokre, ponieważ buraki są w stanie wchłonąć nadmiar wilgoci, co z kolei nie pozwoli im wyschnąć. Również podczas układania roślin okopowych do przechowywania można je posypać piaskiem. Musisz także podjąć wszelkie niezbędne środki, aby chronić swoją piwnicę przed gryzoniami.

rodzaje i odmiany buraków

rodzaj ma 2 uprawy, a także 11 dzikich gatunków buraków. Dzikimi gatunkami są buraki pełzające, gruboziarniste, nadmorskie, pośrednie, rozłożyste itp.gatunkami uprawnymi są takie rośliny dwuletnie, jak buraki zwyczajne i buraki Liściaste. Z biegiem czasu, dzięki selekcji, pojawiły się następujące odmiany: buraki cukrowe, pastewne i stołowe (warzywne lub czerwone). Miąższ buraków stołowych jest pomalowany na fioletowo-czerwony, ciemnoczerwony lub bordowy, płytki liściowe są czerwone lub zielone z ogonkami w kolorze czerwonym. Skład rośliny okopowej obejmuje cukier, białko, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy C, B, PP itp., a także błonnik. Istnieją 3 odmiany buraków stołowych:

Vindifolia &8212; liście i ogonki są pomalowane na Zielono, nie więdną aż do pełnej dojrzałości rośliny okopowej, która ma wydłużony stożkowy kształt. Często roślina okopowa ma rozgałęzienie.

Rubifolia &8212; liście mają ciemnoczerwony lub czerwony kolor. Kształt roślin okopowych jest płaski, okrągły lub wydłużony, stożkowy, ich miąższ jest czerwono-fioletowy. Ta odmiana nie jest produktywna.

Atroruba &8212; miąższ i powierzchnia roślin okopowych są ciemnoczerwone. Kolor młodych liści jest ciemnozielony, ogonki są czerwone, a żyły są fioletowo-czerwone. Ta odmiana ma 4 odmiany:

  • buraki Egipskie ― roślina okopowa w takiej wczesnej dojrzałej odmianie jest płaska lub płaska, waży 0,2 - 0,5 kg, delikatna miąższ i skóra są ciemnoczerwone, jej pierścienie są jasnofioletowe;
  • odmiana Bordeaux o średnim okresie dojrzewania-zaokrąglone lub owalne warzywa korzeniowe o prawie jednolitym miąższu o ciemnoczerwonym kolorze, ciemnozielone lub zielone płytki liściowe mają różowo-czerwone ogonki;
  • sortotype Eclipse jest stosunkowo wczesną odmianą, która ma owalne lub zaokrąglone rośliny okopowe, są one pomalowane na ten sam kolor co odmiana Egipska, ale liście i ogonki tej odmiany mają jaśniejszy kolor;
  • odmiana Erfurt-takie późno dojrzewające odmiany są odporne na suszę, czas trwania sezonu wegetacyjnego wynosi 130-150 dni, kształt roślin okopowych może być wrzecionowaty lub wydłużony-stożkowy czasami z rozgałęzieniem, są dość trudne do usunięcia z gleby, ale zawierają dużą liczbę cukrów i ciał stałych.

Zwykle ogrodnicy wolą klasyfikować tę kulturę według okresu dojrzewania, a także według koloru i kształtu roślin okopowych. Poniżej zostaną opisane odmiany, które są najbardziej popularne.

wczesne odmiany

  1. Marmolada Winegret . Odmiana charakteryzuje się doskonałą jakością przechowywania. Płaskie duże owoce mogą ważyć około 0,5 kg, jasnoczerwony miąższ jest gęsty i bardzo smaczny.
  2. libero . Ta odmiana T charakteryzuje się wysoką wydajnością i doskonałą jakością przechowywania. Okrągły i gładki korzeń ma czerwony kolor, jego waga wynosi około 250 gramów. Miąższ jest bardzo soczysty i czerwony i prawie nie ma w nim bladych pierścieni.
  3. Nieporównywalna A 463 . Ta mrozoodporna odmiana nadaje się do uprawy na Syberii. Spłaszczone warzywa korzeniowe są pomalowane na bordowo-czerwony kolor, ich waga wynosi około 0,4 kg.

odmiany o średnim okresie dojrzewania

  1. Nosowska płaska . Ta odmiana jest odporna na ciepło, strzelanie, a także ma doskonałą jakość przechowywania. Spłaszczone warzywa korzeniowe mają masę około 0,3 kg. miąższ jest czerwony soczysty i bardzo gęsty.
  2. Larka . Odmiana holenderskiej selekcji ma doskonałą jakość przechowywania, a także istnieje informacja, że pomaga oczyścić organizm z radionuklidów. Ciemnoczerwone zaokrąglone warzywa korzeniowe mają masę około 0,3 kg, jednokolorowy czerwony miąższ jest bardzo soczysty.
  3. smużka . Spłaszczona roślina okopowa ma ciemnoczerwony kolor, waży około 500 g, fioletowo-czerwony miąższ jest bardzo soczysty.
  4. Murzynka . Ta odmiana o wysokiej wydajności ma wydłużone ciemnoczerwone warzywa korzeniowe o masie około 0,5 kg fioletowo-czerwony miąższ jest delikatny i soczysty. Są używane do marynowania i świeżego jedzenia.
  5. Bohema . Odmiana jest odporna na strzelanie, szkodliwe owady, charakteryzuje się doskonałą jakością przechowywania, a pędy nie muszą być przerzedzone. Bordowe gęste rośliny okopowe mają okrągły kształt i masę około 0,5 kg.miąższ ma jednolity ciemnoczerwony kolor.

późne odmiany

  1. Renova . Taka wysokowydajna odmiana podczas przechowywania nie traci wyglądu handlowego przez 7 miesięcy. Równe cylindryczno-owalne rośliny okopowe mają Ciemnoróżowy kolor, ich masa wynosi około 0,35 kg. Ciemnofioletowy miąższ jest dość gęsty.
  2. Jednorostek . Odmiana wyróżnia się wydajnością i doskonałym smakiem. Okrągłe warzywa korzeniowe mają delikatny i soczysty ciemnoczerwony miąższ. Pędy nie muszą być przerzedzone.
  3. Cylinder . Dobrze przechowywana odmiana o wysokiej wydajności jest odporna na choroby. Kształt roślin okopowych jest owalno-Cylindryczny, mają około 16 centymetrów długości i masę do 0,25 kg.Ciemnoczerwony jednolity miąższ jest bardzo delikatny.
  4. Ataman . Odmiana odporna na mróz jest odlewana z dobrą jakością przechowywania. Cylindryczne burgundowe rośliny okopowe mają masę 0,2-0,3 kg, można je łatwo usunąć z gleby. Prawie monochromatyczny miąższ jest soczysty i delikatny.