rzepa

roślina zielna rzepa (Brassica rapa)może być jednoroczna i wieloletnia, jest przedstawicielem rodzaju kapusty z rodziny kapustowatych lub krzyżowych. Taka bardzo starożytna kultura pochodzi z Azji Zachodniej. Rzepa zaczęła być uprawiana około 4 tysiące lat temu. Takie warzywo w starożytnej Grecji i starożytnym Egipcie było uważane za główny pokarm niewolników i biednej ludności, ale w Cesarstwie Rzymskim wszystkie klasy gotowały z niego potrawy. Na terytorium Rosji rzepa przez wiele stuleci była uważana za najważniejszy produkt spożywczy, nawet w najstarszych kronikach istnieje wzmianka o takiej kulturze. Dopiero w XVIII wieku rzepa została wyparta przez ziemniaki importowane z Ameryki.

rzepa jest cenną rośliną warzywną, która ma silne właściwości lecznicze. Takie warzywa korzeniowe są używane do pieczenia, gotowania, nadziewania, a także dodawane do sałatek. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwdrobnoustrojowym, moczopędnym i gojącym rany. Rzepa pomaga poprawić apetyt, przyspieszyć trawienie i zwiększyć perystaltykę jelit.

Krótki opis uprawy

  1. siew . Siew nasion rzepy na otwartej glebie do spożycia w lecie odbywa się natychmiast po zejściu pokrywy śnieżnej, a do przechowywania w zimie ― w lipcu lub w pierwszych dniach sierpnia. Tę kulturę można wysiewać również przed zimą, robią to na krótko przed nadejściem trwałych przymrozków. Na sadzonki rzepę wysiewa się w połowie marca, a sadzonki sadzi się w otwartym terenie od połowy do końca maja.
  2. Oświetlenie . Odpowiedni obszar powinien być dobrze oświetlony.
  3. Grunt . Rzepa dobrze rośnie w gliniastej, lekkiej, neutralnej glebie.
  4. podlewanie . Rzepa musi być obficie i systematycznie podlewana. Na 1 metr kwadratowy łóżka pobiera się 0,5–1 wiadro wody. Podlewanie rzepy zajmuje średnio 1 lub 2 razy w ciągu 7 dni i odbywa się to wczesnym rankiem lub wieczorem po zachodzie słońca.
  5. nawóz . W sezonie wegetacyjnym taka kultura jest karmiona 1 lub 2 razy, w tym celu stosuje się nawozy organiczne lub kompleks mineralny. Rzepa najlepiej reaguje na górny opatrunek z popiołu drzewnego.
  6. rozmnażanie . Metoda nasienna.
  7. szkodliwe owady . Pchły krzyżowe i pluskwy, muchy kapuściane, ćma kapuściana, mszyce kapuściane, szufelka kapuściana, Biel kapusty i rzepy, ryjkowiec kapuściany lub skrytokhobotnik.
  8. choroby . Kila, fomoza, bakterioza śluzowa i naczyniowa, czarna noga i szara zgnilizna.

funkcje rzepy

rzepa ma korzeń, który jest mięsistym zagęszczonym warzywem korzeniowym. Wysoka łodyga jest silnie liściasta. Zielone podstawowe sztywne płytki liściowe, mają długie ogonki i lirowo-Pierzasty kształt. Siedzące płytki liściowe łodygi są jajowate, są nieco owłosione lub nagie, a także całe lub ząbkowane. W pierwszym roku wzrostu obserwuje się rozwój tylko jadalnej rośliny okopowej i podstawowej rozety liściowej. A w drugim roku wzrostu łodyga liściasta rośnie u nasady, na której powstaje kwiatostan corymbose, później przekształca się w racemose. W kwiatach płatki są pomalowane na matowy żółtawy lub złotożółty kolor. Owoc jest wyprostowanym, krótkim, guzkowatym strąkiem, dojrzewają w nim brązowo-czerwone nasiona, które mają kształt nieregularnej kuli.

wszystkie odmiany rzepy są podzielone na pasze i stołówki. Odmiany paszowe nazywane są turnepsem. Rzepa jest uważana za krewną następujących roślin warzywnych: biała kapusta, kalarepa, brukselka, czerwona kapusta, kalafior, brokuły, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiewka itp.

uprawa rzepy z nasion

siew

wysiew nasion rzepy na sadzonki przeprowadza się 6-8 tygodni przed sadzeniem na otwartej glebie. Przed przystąpieniem do siewu należy posortować materiał siewny, podczas gdy należy wybrać wszystkie uszkodzone, puste i zdeformowane nasiona. Następnie należy go zanurzyć w roztworze soli (5%), aby go przygotować, należy połączyć 100 miligramów wody w temperaturze pokojowej i 5 gramów soli. Materiał siewny należy dokładnie wymieszać, co usunie pęcherzyki powietrza z jego powierzchni. Złe nasiona pojawią się, a odpowiednie do siewu opadną na dno.

następnie nasiona muszą zostać zdezynfekowane,ponieważ 80 procent chorób jest przenoszonych przez nasiona. Najlepiej je dokładnie ogrzać, do tego używa się gorącej wody. Materiał siewny wlewa się do worka z tkaniny, który umieszcza się na jedną trzecią godziny w bardzo ciepłej wodzie (od 52 do 54 stopni), a następnie natychmiast zanurza w bardzo zimnej wodzie na 2-3 minuty. Ponadto nasiona można zdezynfekować w roztworze manganu potasu (weź 2 gramy substancji na 100 miligramów wody w temperaturze pokojowej), zanurz je na jedną trzecią godziny.

dobrze umyte nasiona należy umieścić w wodzie na kilka dni w celu pęcznienia, a płyn należy wymieniać 2 razy dziennie. Zaleca się wysiew nasion dość gęsto, ale eksperci zalecają stosowanie do tego tabletek torfowych. Na początek tabletki należy namoczyć w wodzie w celu pęcznienia, a następnie w każdym z nich umieszcza się 2 lub 3 nasiona. Tabletki są czyszczone pod przezroczystą kopułą i przenoszone do dobrze oświetlonego miejsca, które jest chronione przed bezpośrednimi promieniami słońca. Jak tylko pojawią się sadzonki, schronienie należy usunąć.

uprawa sadzonek rzepy

pod czapką występuje wysoka wilgotność, co jest idealne dla sadzonek rzepy. Sadzonki są przenoszone w chłodne miejsce (od 5 do 15 stopni), w związku z tym zaleca się trzymanie ich na nieogrzewanej werandzie lub przeszklonej loggii. Po otwarciu liścieni w roślinach należy je przerzedzić za pomocą nożyczek, w tym celu słabe sadzonki są cięte na poziomie powierzchni podłoża, dzięki czemu nie będą w stanie zabrać składników odżywczych z silniejszych roślin. Zapewnij sadzonkom rzepy terminowe podlewanie, górny opatrunek i rozluźnienie powierzchni podłoża, które należy wykonać bardzo ostrożnie.

hartowanie sadzonek rozpoczyna się pół miesiąca przed sadzeniem w otwartej glebie. Aby to zrobić, codziennie jest przenoszony na ulicę przez pewien czas, a czas trwania sesji musi być stopniowo zwiększany. Po tym, jak sadzonki będą mogły przebywać na świeżym powietrzu przez całą dobę, można je sadzić w ogrodzie.

Pickup

zbieranie sadzonek rzepy nie jest zalecane, ponieważ ta kultura reaguje bardzo negatywnie na przeszczep. W związku z tym zaleca się stosowanie tabletek torfowych do siewu, gdy sadzonki rosną i stają się silniejsze, są one przeszczepiane wraz z nimi na otwartą glebę, podczas gdy odległość między nimi musi wynosić co najmniej 0,3 metra.

sadzenie rzepy w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

rzepa może być uprawiana przez sadzonki,ale siew bezpośrednio na otwartej glebie jest bardziej popularny wśród ogrodników. Wielu ogrodników interesuje się tym, kiedy siać rzepę na średnich szerokościach geograficznych? Na czas wysiewu takiej uprawy na otwartej glebie wpływają cechy klimatyczne regionu, a także cel jego uprawy. Na przykład w regionie moskiewskim do użytku letniego rzepa wysiewa się w ostatnich dniach kwietnia, na początku maja lub w pierwszych dniach czerwca. Jeśli rzepa zostanie zasiana od ostatnich dni czerwca do połowy lipca, można ją wykorzystać do przygotowania różnych potraw i do przechowywania w zimie. Aby rzepę można było uzyskać 15-20 dni wcześniej niż zwykle wiosną, stosuje się do tego siew zimowy. Sadzonki pojawiają się już w temperaturze od 2 do 5 stopni, jeśli powietrze ogrzeje się do 18 stopni i więcej, sadzonki mogą pojawić się po zaledwie trzech dniach.

odpowiednia gleba

neutralna lekka gleba gliniasta jest idealna do uprawy takiej kultury. W związku z tym kwaśna gleba musi być wapnowana, w przeciwnym razie jakość przechowywania roślin okopowych znacznie się pogorszy.

zanim zaczniesz sadzić, musisz dokładnie przygotować witrynę. Bez względu na to, na jaki czas planowany jest siew, przygotowanie terenu należy wykonać jesienią. Dobrymi poprzednikami tej rośliny są pomidory, ziemniaki, fasola i ogórki. A po uprawach takich jak: rzeżucha, daikon, chrzan, dowolny rodzaj kapusty, rzodkiewka, rzodkiewka i rzepa nie można uprawiać rzepy, ponieważ wszystkie te rośliny mają te same szkodniki i choroby. Działka musi być głęboko wykopana, a do gleby należy dodać od 2 do 3 kilogramów kompostu lub próchnicy (nie można użyć świeżego obornika), 10-15 gramów nawozów fosforanowych i azotowych, a także 15-20 gramów potasu na 1 metr kwadratowy działki.

zasady sadzenia w otwartym terenie

przygotowany materiał siewny należy wysiać za pomocą podwójnych szwów, a odległość między szwami powinna wynosić około 20 centymetrów. Bezpośrednio przed siewem gleba na miejscu jest dobrze poluzowana, a następnie zwinięta. Dopiero wtedy w ogrodzie można wykonać rowki o głębokości od 10 do 20 milimetrów. Gęstość wysiewu nasion powinna wynosić około 2 sztuki na 10 milimetrów. Ostrożnie wypełnij rowki i podlej uprawy.

siew zimowy

siew rzepy przed zimą odbywa się na krótko przed rozpoczęciem trwałych przymrozków. W okresie zimowym materiał siewny przejdzie naturalną rozwarstwienie, a wraz z nadejściem wiosny na łóżku pojawią się przyjazne pędy. Podczas siewu zimowego konieczne jest pogłębienie nasion w glebie nieco głębiej niż podczas siewu nasion latem lub wiosną. Aby wypełnić rowki, należy użyć wcześniej przygotowanego piasku lub torfu. Zaleca się zainstalowanie wieszaków wzdłuż krawędzi łóżek, aby wiosną można było łatwo znaleźć działkę z uprawami. Po opadnięciu śniegu muszą rzucić uprawy, jednocześnie starając się, aby warstwa była równa.

pielęgnacja rzepy

uprawa rzepy na swojej stronie jest bardzo prosta. Po pojawieniu się sadzonek konieczne jest ich przerzedzenie, podczas gdy musisz wyrwać wszystkie słabe rośliny. Następnie powierzchnię witryny należy wypełnić warstwą popiołu drzewnego, co ochroni rzepę przed pchłami krzyżowymi.

obok łóżka, na którym uprawiana jest rzepa, eksperci zalecają uprawę grochu lub fasoli. Gdy miejsce jest pokryte popiołem, należy je posypać warstwą ściółki (słomy lub siana), co zmniejszy liczbę spulchnień powierzchni gleby w ogrodzie. Ale pomimo ściółki strona nadal będzie musiała być systematycznie poluzowana, a także chwastowana. Po zakończeniu pierwszego przerzedzenia drugi przeprowadza się przez pół miesiąca.

jak prawidłowo podlewać

taka kultura jest kochająca wilgoć, w związku z tym należy ją podlewać systematycznie i obficie, zwłaszcza podczas długotrwałej suszy. Średnio jest podlewany 1 lub 2 razy w ciągu 7 dni. Ilość wody pobranej na 1 metr kwadratowy działki zależy bezpośrednio od fazy rozwoju rzepy, a także od warunków pogodowych i waha się od 5 do 10 litrów wody. Jeśli roślinom brakuje wody, rośliny okopowe będą szorstkie i twarde, a miąższ nabierze gorzkiego smaku.

podczas kiełkowania nasion kultura potrzebuje najbardziej terminowego podlewania, a także w okresie tworzenia prawdziwych płyt liściowych i na etapie aktywnego wzrostu roślin okopowych. Gdy rośliny okopowe osiągną wymaganą objętość, ilość wody użytej do podlewania musi zostać zmniejszona, w przeciwnym razie mogą zacząć pękać.

zaleca się podlewanie rzepy wczesnym rankiem lub wieczorem po zachodzie słońca. Nie można używać zimnej wody do podlewania. Na stronie zaleca się zainstalowanie zbiornika objętościowego, w którym woda z kranu będzie mogła dobrze osiąść i ogrzać się na słońcu. Do podlewania młodych krzewów stosuje się konewkę z drobnym sitem, dorosłe rośliny należy podlewać z węża.

Nawożenie rzepy

w sezonie wegetacyjnym rośliny należy karmić 1 lub 2 razy. Aby to zrobić, możesz użyć kompleksu mineralnego lub możesz karmić tylko nawozami organicznymi. Większość ogrodników jest przekonana, że rzepa najlepiej reaguje na górny opatrunek popiołem drzewnym. Dlatego podczas przygotowywania łóżek pod rzepą rozpala się na nim ognisko. Pozostałe zwęglone kłody należy rozłożyć na miejscu, po czym kopać razem z nimi.

po tym, jak pierwsze prawdziwe płytki liści zaczną pojawiać się w roślinach, zaleca się karmienie ich ziołowym nawozem organicznym.

choroby i szkodniki

u wszystkich przedstawicieli rodziny choroby kapusty i szkodliwe owady są takie same, w związku z tym bardzo niepożądane jest ich hodowanie w pobliżu lub w pobliżu. Najczęściej rzepa jest atakowana przez szkodliwe owady, takie jak: pchły krzyżowe i pluskwy, muchy kapuściane, ćma kapuściana, mszyce kapuściane, szufelka kapuściana, Biel kapusty i rzepy, ryjkowiec kapuściany lub ryjkowiec skryty. Roślina ta może wpływać na kil, fomozę, bakteriozę śluzową i naczyniową, czarną nogę i szarą zgniliznę.

przetwarzanie rzepy

aby chronić tę roślinę przed szkodliwymi owadami i chorobami, należy przestrzegać zasad płodozmianu. Również podczas sadzenia i uprawy takiej rośliny nie należy zapominać o przepisach agrotechnicznych rzepy:

  • materiał siewny wymaga obowiązkowego przygotowania przedsiewnego, a także trawienia;
  • sadzonki należy przerzedzić;
  • pielenie na czas;
  • jesienią miejsce należy oczyścić z resztek roślinnych, które należy spalić;
  • łóżko potrzebuje dobrego kopania po zbiorach.

jeśli jednak Krzaki zostaną dotknięte chorobą grzybową, chore rośliny należy wykopać jak najszybciej, a do leczenia pozostałej rzepy należy użyć środków ludowych. Jeśli jednak krzewy są bardzo chore, obszar należy spryskać środkami grzybobójczymi, na przykład: Topsyną, Fundazolem lub innymi środkami o podobnym działaniu. Aby zniszczyć szkodliwe owady, zaleca się również stosowanie środków ludowych, na przykład wywaru z ziemniaków lub pomidorów. Aby go przygotować, wierzchołki łączy się z wodą i gotuje przez 30 minut, po czym odcedzony bulion należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:3. Następnie w 1 wiadrze wody należy rozpuścić 40 gramów zmielonego mydła na tarce. To narzędzie pomoże pozbyć się różnych szkodników, w tym wiewiórek, much, szufelki i Ćmy. Jeśli rzepa jest bardzo dotknięta szkodnikami, krzewy będą musiały zostać spryskane środkami owadobójczymi, na przykład: Actellik, karbofos, Metafos itp.

Czyszczenie i przechowywanie rzepy

jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie podczas sadzenia i uprawy rzepy, pozwoli to uzyskać bogate zbiory tej rośliny okopowej. Wspomniano już powyżej, że do przechowywania w zimie można użyć tylko rzepy, która została wysiana od końca czerwca do ostatnich dni lipca. W Rosji miała miejsce tradycja organizowania zbiorów na wzniesienie, a mianowicie 27 września. Jeśli ciągniesz przez długi czas ze zbiorem rzepy, roślina okopowa wyrośnie i straci swój smak.

zbiór należy rozpocząć w suchy słoneczny dzień, podczas gdy musisz starać się nie zranić rzepy, ponieważ podczas przechowywania uszkodzone rośliny okopowe najczęściej gniją. W wykopanych rzep należy odciąć wierzchołki, a długość pozostałych ogonków powinna wynosić około 10-20 mm, wyciąć wszystkie drewniane korzenie. Usuń resztki gleby z roślin okopowych i rozłóż je w zacienionym miejscu, gdzie będą musiały wyschnąć. Po posortowaniu po raz pierwszy umieszcza się je w magazynie pod warstwą słomy, którą miesza się z glebą, grubość warstwy powinna wynosić około 10 centymetrów, a następnie rzepy umieszcza się w piwnicy lub piwnicy, gdzie należy je przechowywać w temperaturze 0-3 stopni. Przed umieszczeniem ich w piwnicy rzepy należy umieścić w pudełkach wypełnionych okruchami torfu lub suchym piaskiem, a jednocześnie należy je ustawić w taki sposób, aby rzepy nie dotykały się nawzajem. Jeśli wszystko zostanie zrobione poprawnie, późna rzepa zachowa świeżość przez kilka miesięcy. Jeśli jest mało warzyw korzeniowych, można je owinąć folią i przechowywać na półce lodówki. Rzepa owinięta folią może być przechowywana na balkonie. Warzywa korzeniowe na balkonie i w lodówkach będą mogły zachować świeżość przez około miesiąc. W temperaturze pokojowej rzepa jest przechowywana w pobliżu półksiężyca, a następnie jej miąższ nabiera gorzkiego smaku. Rośliny okopowe najlepiej zachowują swoją świeżość podczas przechowywania, osiągając średnicę co najmniej 50 mm.

rodzaje i odmiany rzepy

wszystkie odmiany rzepy zgodnie z ich przeznaczeniem są podzielone na pasze i stołówki. Jednocześnie wśród odmian stołowych znajduje się grupa odmian sałatkowych. Ich osobliwością jest to, że tylko warzywa korzeniowe są używane w odmianach stołowych, a warzywa korzeniowe i liście są używane w sałatkach. Ponadto wszystkie odmiany według okresu dojrzewania są podzielone na:

  • wczesne dojrzewanie-dojrzewają w ciągu 40-60 dni;
  • średni okres dojrzewania-dojrzewają w ciągu 60-90 dni;
  • późne dojrzewanie-dojrzewają w ciągu 90 dni lub dłużej.

wszystkie odmiany są również podzielone według smaku. Najbardziej popularne są następujące odmiany:

  1. Piotrowska-1 . Ta średnio wczesna odmiana charakteryzuje się dobrą jakością przechowywania, bezpretensjonalnością i wydajnością. Soczyste żółte warzywa korzeniowe mają zaokrąglony, lekko spłaszczony kształt i słodkawy smak.
  2. Biała noc . Czeska odmiana o średnim okresie dojrzewania jest owocna. Warzywa korzeniowe ważą około 0,5 kg, podobnie jak soczysty miąższ są pomalowane na biało.
  3. gejsza . Wczesna odmiana japońskiej rzepy sałatkowej kokabu jest odporna na mróz i wydajność. Zaokrąglone białe warzywa korzeniowe mają masę około 200 gramów, nie mają ostrego gorzkiego smaku, który jest charakterystyczny dla tej rośliny, a także delikatne talerze liściowe są używane do przygotowywania sałatek.
  4. Snow Maiden . Wczesna wysokowydajna odmiana rzepy sałatkowej ma małe zaokrąglone warzywa korzeniowe w kolorze białym, których waga wynosi około 60 gramów, są pokryte cienką skórą, a ich miąższ jest delikatny i soczysty. Liście pełne witamin służą do przygotowywania sałatek.
  5. Majówka żółta zielonogłowa . Taka wczesna odmiana nie nadaje się do przechowywania, jej warzywa korzeniowe mają delikatną i soczystą miąższ.
  6. Szafir . W takiej rzepie sałatkowej najbardziej cenione są soczyste, gładkie i delikatne talerze liściowe.
  7. Królewna Śnieżka . Jest to wczesna odmiana sałatkowa kochająca Cień i mrozoodporna. Masa zaokrąglonych warzyw korzeniowych wynosi około 80 gramów, są białe, podobnie jak ich miąższ, jest bardzo smaczna soczysta gęsta i delikatna.
  8. złota kula . Średnio dojrzała odmiana o stabilnej wydajności charakteryzuje się mrozoodpornością i bezpretensjonalnością. Masa żółtych warzyw korzeniowych o zaokrąglonym kształcie wynosi około 150 gramów, są pokryte delikatną gładką i cienką skórą, ich miąższ jest soczysty i gęsty.
  9. wczesny dojrzały fioletowy . Ta odmiana jest bardzo popularna. Białe rośliny okopowe mają zaokrąglony kształt, osiągają średnicę od 8 do 12 centymetrów,a ich masa wynosi 65-90 gramów. Ich wierzchołek jest zabarwiony na fioletowo, a miąższ jest słodki soczysty i ma biały kolor.

następujące odmiany rzepy są również bardzo popularne wśród ogrodników: Cruncha, Tokyo Cross, Pull-Push, Pull-Pull, Snowball, Snowball, rosyjski rozmiar, rosyjska bajka, Orbita, Presto, grzechotka, Księżyc, biały maj, Czerwony Kapturek, Lira, Tortilla, Pielęgniarka, Kometa, Dunyasha, spalony cukier, Holenderski biały, Gribovsky, dziadek, wnuczka itp.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny