rzodkiewka

roczna lub wieloletnia roślina zielna rzodkiewka (Raphanus) nie jest bardzo dużym rodzajem rodziny krzyżowej lub kapusty. W warunkach naturalnych występuje na obszarach azjatyckich o klimacie umiarkowanym, a także na terenie Europy. Jako roślina warzywna rzodkiewka zaczęła być uprawiana bardzo dawno temu. Obecnie ogrodnicy uprawiają gatunek zwany rzodkiewką siewną (Raphanus sativus), nie występuje w warunkach naturalnych.

Krótki opis uprawy

  1. siew . Wczesne dojrzałe odmiany wysiewa się na otwartej glebie po 25 kwietnia. Późne odmiany wysiewa się w połowie czerwca.
  2. Grunt . Potrzebujesz mokrej, odżywczej gliny nasyconej humusem, powinna być neutralna lub lekko zasadowa. Jeśli gleba jest kwaśna, można to naprawić przez wapnowanie.
  3. podlewanie . Rzodkiewka powinna być systematycznie podlewana. Podlewanie wczesnych dojrzałych odmian odbywa się 1 raz na 7 dni, a późne dojrzewanie ― 3 lub 4 razy w całym sezonie wegetacyjnym. Na 1 metr kwadratowy łóżek pobiera się od 10 do 12 litrów wody.
  4. nawóz . Górny opatrunek wczesnych dojrzałych odmian przeprowadza się tylko w razie potrzeby, używając do tego nawozów azotowych: pierwszy raz ― podczas rozwijania liścieni liściowych, a drugi ― 7 dni po pierwszym. Odmiany późnego dojrzewania należy karmić 1 raz w tygodniu, w tym celu naprzemiennie stosuje się złożony nawóz mineralny i azotowy. 20 dni przed zbiorem konieczne jest zaprzestanie karmienia.
  5. rozmnażanie . Nasiona.
  6. szkodliwe owady . Pchły krzyżowe, szufelki do kapusty i ogrodu, muchy kapuściane, ćmy kapuściane i Bielanki, nicienie łodygowe i druciaki.
  7. choroby . Czarna noga, kil, choroba filcowa, mączniak prawdziwy, peronosporoza, biała zgnilizna, Biel.

funkcje rzodkiewki

rzodkiewka ma pogrubiony korzeń, ale zdarza się, że jest cienki jak odmiana oleista. Korzeń, który powstaje w pierwszym roku wzrostu, może być zabarwiony na różowo, zielono, czarno, biało, czerwono lub fioletowo, ale jego miąższ jest zawsze biały. Lirowate płytki liściowe mogą być pierzasto-oddzielne lub całe z dużym górnym ostrzem, a także 2-6 parami bocznych ostrzy. Kolor kwiatów może być fioletowy, różowy lub biały. Spuchnięte szerokie strąki owoców mogą być nagie lub pokryte sztywnym włosiem.

takie rośliny są uprawiane do jedzenia w czasie, gdy organizmowi brakuje witamin, takie warzywo przyczynia się do pobudzenia apetytu, przyspieszenia procesów metabolicznych i poprawy trawienia. Jest również szeroko stosowany w medycynie alternatywnej.

sadzenie rzodkiewki w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

rzodkiewka jest odporna na mróz. Sadzonki pojawiają się już w temperaturze od 3 do 5 stopni. Roślina może wytrzymać spadek temperatury do 3-4 stopni. Dorosłe krzewy są w stanie wytrzymać zimno do minus 5-6 stopni.

wysiew nasion na otwartej glebie, w zależności od odmiany rośliny, odbywa się latem lub wiosną. Siew wczesnych odmian odbywa się bezpośrednio po 25 kwietnia. A odmiany uprawiane do przechowywania w zimie wysiewa się w połowie czerwca.

odpowiedni podkład

taka kultura najlepiej rośnie na wilgotnej, odżywczej glinie nasyconej humusem, powinna być lekko zasadowa lub neutralna. Jeśli gleba jest kwaśna, przed sadzeniem rzodkiewki należy ją wapnować.

rzodkiewka jest zalecana do uprawy obok rzepy i rzodkiewki. Dobrymi poprzednikami są rośliny strączkowe (groch, fasola, soja, soczewica, orzeszki ziemne i fasola), a także ogórek, pomidory, dynia, cebula, sałata, cukinia, Kabaczek, koperek, bakłażan, kukurydza i papryka. W takim przypadku eksperci zalecają sadzenie prekursorów rzodkiewki w celu wprowadzenia materii organicznej do gleby. Słabymi poprzednikami są chrzan, kapusta, rukiew wodna, turneps, marchew, buraki, rzepa, rzodkiewka i rzodkiewka.

przygotowanie strony powinno być zrobione jesienią. Najpierw gleba musi być łuskana na niezbyt dużą głębokość. Po krótkim czasie, aby usunąć pojawiającą się chwast, gleba jest wykopywana na głębokość bagnetu łopaty, w tym samym czasie dodaje się do niej 0,5 litra popiołu drzewnego i 1 wiadro próchnicy lub kompostu na 1 metr kwadratowy działki.

zasady sadzenia

nasiona wymagają przygotowania przedsiewnego, które odbywa się bezpośrednio przed sadzeniem. Aby to zrobić, nasiona należy skalibrować pod względem wielkości i masy, w tym celu stosuje się roztwór soli fizjologicznej (na 1 litr wody 50 gramów soli) i Sito z otworami o wielkości 0,2 cm nasiona, które pozostały w sicie, należy bardzo dobrze spłukać wodą, a następnie umieścić je w roztworze manganu potasu na 24 godziny (na 1 litr wody 0,2 grama substancji).

w przygotowanych łóżkach musisz wykonać rowki o głębokości dochodzącej do 20 mm, szerokość między nimi powinna wynosić około 35 centymetrów, podczas gdy 3 nasiona są w nich układane, a odległość między gniazdami powinna wynosić 80 mm, a następnie rowki są wypełnione glebą, która jest dobrze zagęszczona. Jeśli ziemia jest zbyt sucha, po zakończeniu siewu należy ją podlać. Pierwsze sadzonki mogą pojawić się po 7 dniach.

sadzenie zimowych odmian rzodkiewki

późne odmiany rzodkiewki wysiewa się dokładnie tak samo jak wczesne (patrz wyżej). Ale w tym przypadku miejsce należy przygotować Nie jesienią, ale wiosną, podczas gdy między gniazdami należy zachować odległość około 15 centymetrów.

pielęgnacja rzodkiewki

rzodkiewka wyróżnia się bezpretensjonalnością, dlatego uprawa na otwartej glebie jest dość prosta. Powinna zapewnić terminowe podlewanie, pielenie, górny opatrunek, przerzedzenie i spulchnienie powierzchni gleby. Po raz pierwszy konieczne jest przerzedzenie sadzonek, gdy będą rosły 1 lub 2 prawdziwe płytki liściowe, a odległość między nimi powinna wynosić co najmniej 60-70 mm.sadzonki będą musiały zostać ponownie przerzedzone po 20-30 dniach po pierwszym przerzedzeniu.

powierzchnia gleby między rzędami w sezonie musi zostać poluzowana 3 lub 4 razy. Pierwsze rozluźnienie przeprowadza się na głębokość około 40 mm, drugie ― na 80 mm, trzecie i czwarte ― na 100-120 mm.

jak podlewać

rzodkiewka, która została wysiana wiosną, wymaga częstszego podlewania, przeprowadzanego systematycznie 1 raz na 7 dni. Odmiany wysiewane latem muszą być podlewane tylko 3 lub 4 razy w sezonie. Taka kultura jest kochająca wilgoć, więc podczas podlewania na każdy metr kwadratowy łóżek pobiera się od 10 do 12 litrów wody.

ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że rzodkiewka powinna być regularnie podlewana. Na przykład, jeśli jest obficie podlewany po długim suchym okresie, doprowadzi to do pękania roślin okopowych. Jeśli krzewy odczuwają brak wody, owoce staną się drewniane i prawie niejadalne. Aby zmniejszyć liczbę podlewania, zaleca się Wypełnienie powierzchni łóżka warstwą ściółki.

górny opatrunek rzodkiewki

jeśli jest to konieczne, wczesne odmiany rzodkiewki są karmione 2 razy. Pierwszy górny opatrunek przeprowadza się po rozwinięciu liścieni liściowych u sadzonek, a drugi ― 7 dni po pierwszym. Ponieważ odmiany wiosenne dojrzewają stosunkowo szybko, do karmienia stosuje się wyłącznie nawozy azotowe, na przykład azotan wapienno-amonowy lub sodowy w stężeniu 0,2 procent.

późno dojrzewające odmiany należy nawozić systematycznie 1 raz na 7 dni, w tym celu stosuje się roztwór pełnego nawozu mineralnego, który składa się z 10 litrów wody, 20 gramów mocznika, 60 gramów superfosfatu i 15 gramów chlorku wapnia. 10 litrów takiego rozwiązania wystarczy na rząd, który osiąga długość 20 metrów. Rzodkiewka potrzebuje dużej ilości azotu, dlatego należy ją karmić naprzemiennie nawozami azotowymi i złożonymi nawozami mineralnymi. Gdy do zbioru pozostanie 20 dni, konieczne będzie zaprzestanie karmienia. Takiej kultury nie można karmić obornikiem, w przeciwnym razie rośliny okopowe będą rozgałęzione.

choroby i szkodniki rzodkiewki ze zdjęciami i nazwami

choroby

najczęściej rzodkiewka jest dotknięta kilą, mozaiką kapusty, chorobą filcową, mączniakiem prawdziwym, peronosporozą, białą zgnilizną, czarną nogą i lnem.

Kila

Kila jest chorobą grzybiczą, u chorych okazów na powierzchni korzeni powstają narośla o kształcie kulistym lub wrzecionowatym, po chwili stają się brązowe i zaczynają gnić. Następnie w krzakach obserwuje się opóźnienie wzrostu i więdnięcie.

Mozaika kapusty

u roślin chorych na mozaikę kapusty na liściach tworzy się wzór, żyły stają się napięte, a płytki zdeformowane. W miarę rozwoju choroby wokół głównych żył tworzy się granica ciemnozielonego koloru, na powierzchni liści pojawiają się martwicze białawe plamy.

choroba filcowa

rzodkiewka dotknięta czerwoną zgnilizną lub chorobą filcową na powierzchni roślin okopowych pojawiają się plamki koloru fioletowego i brązowego, po czym na tych miejscach tworzą się sklerocje ciemnego grzyba. Najintensywniej choroba rozwija się przy nadmiernie wysokiej wilgotności i temperaturze powietrza.

mączniak prawdziwy

krzewy dotknięte mączniakiem prawdziwym pokryte są białawo-szarą powłoką, która wraz z rozwojem choroby zmienia kolor na brązowy. Obserwuje się deformację i suszenie dotkniętych płyt liściowych, krzewy zaczynają pozostawać w tyle w rozwoju.

peronosporoza

mączniak rzekomy (peronosporoza) przyczynia się do powstawania plam chlorotycznych na przedniej powierzchni liści, w miarę rozwoju choroby żółkną i stają się oleiste, a następnie brązowieją. Później na dolnej powierzchni płytek pod punktami tworzy się powłoka Brudno-fioletowego koloru.

czarna noga

jeśli krzaki są dotknięte czarną nogą, wówczas dolna część rozety liściowej i górna część rośliny okopowej stają się cienkie, stają się miękkie, a na ich powierzchni pojawia się grzybnia.

biała zgnilizna

z powodu białej zgnilizny dotknięte części rzodkiewki stają się bezbarwne i wodniste, na ich powierzchni tworzy się grzybnia, która wygląda jak wata.

Belle

nadziemna część krzewów chorych ubrań wydaje się być pokryta farbą olejną, po chwili dotknięte tkanki stają się brązowe i wysychają. Na liściach pojawiają się skupiska zarodników grzybów, stają się zakrzywione, a na powierzchni pojawiają się pęcherze.

szkodniki

pchła krzyżowa, szufelka ogrodowa i kapuściana, mucha kapuściana, Biel kapuściana, ćma kapuściana, wireworms i nicienie łodygowe mogą zaszkodzić takiej roślinie.

pchła krzyżowa

pchła krzyżowa jest bardzo małym robakiem liściastym, który ma tylne nogi skokowe, jak konik polny. Szkodnik ten może eksterminować młode sadzonki rzodkiewki, poważnie uszkadzając ich płytki liściowe.

Gąsienice Scoop

Gąsienice białej kapusty i miarka gryzą miąższ na płytkach liściowych. Larwy muchy kapuścianej uszkadzają owoce, przez co zaczynają gnić. Jeśli larwy nicieni, które żywią się sokiem roślinnym, osiedlają się na krzaku, wówczas zakrzywiają się i zaczynają opóźniać wzrost. Druciarze używają zarówno owoców, jak i liści tej rośliny jako pożywienia.

przetwarzanie rzodkiewki

w przypadku uszkodzenia rzodkiewki przez choroby grzybowe (na przykład: kil, pościel, zgnilizna, mączniak prawdziwy, czarna noga i peronosporoza) należy ją spryskać środkiem zawierającym miedź, a mianowicie: mieszanką Bordeaux, siarczanem miedzi lub chlorokisem miedzi. Przetwarzaj Krzaki, musisz ściśle przestrzegać instrukcji dostępnych na opakowaniu leku.

mozaika jest dziś uważana za nieuleczalną chorobę. Dotknięte nią rośliny należy jak najszybciej usunąć z ziemi i zniszczyć, w przeciwnym razie sąsiednie krzewy mogą zachorować.

aby pozbyć się szkodników, do przetwarzania rzodkiewki stosuje się środki owadobójcze, można je kupić w specjalistycznym sklepie.

ale aby chronić tę kulturę przed szkodliwymi owadami i chorobami, nie należy zapominać, że przed siewem należy traktować materiał siewny i glebę, a także pamiętać o zasadach płodozmianu i technologii rolniczej tej kultury.

Czyszczenie i przechowywanie rzodkiewki

zbiór warzyw korzeniowych wiosennych odmian rzodkiewki należy przeprowadzać latem. Robią to selektywnie po tym, jak owoce osiągną średnicę 30-40 mm, te odmiany nie nadają się do długotrwałego przechowywania, są uprawiane wyłącznie do spożycia. Takie warzywa korzeniowe należy przechowywać na półce lodówki, tam pozostają świeże do 20 dni.

konieczne jest usunięcie warzyw korzeniowych zimowych odmian rzodkiewki jesienią. Robią to od połowy do końca września, przed nadejściem pierwszych przymrozków. Pozostałości gleby muszą zostać usunięte z gleby roślin okopowych. Następnie zrywają małe korzenie i ostrożnie odcinają wierzchołki od samej rośliny okopowej, jednocześnie starając się jej nie zranić. Wysuszone warzywa korzeniowe należy umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka dni. Rzodkiewkę przeznaczoną do przechowywania w zimie należy umieścić w pudełkach z otworami przeznaczonymi do wentylacji, należy ją posypać piaskiem, takim jak buraki lub marchew. Grubość każdej z warstw piasku powinna wynosić około 40 mm. bardzo dobrze takie rośliny okopowe są przechowywane w zimnej (około 2-3 stopni) piwnicy, wilgotność powietrza w niej powinna wynosić około 90 procent. Jeśli wszystko zostanie zrobione poprawnie, zimowe odmiany rzodkiewki, na przykład zimowa okrągła czarna lub zimowa okrągła Biała, mogą pozostać świeże do wiosny.

rodzaje i odmiany rzodkiewki

gatunek Siewnej rzodkiewki ma następujące odmiany:

  1. rzodkiewka czarna . Ten podgatunek ma niższy smak w porównaniu z innymi, ale wyróżnia się najsilniejszymi i najcenniejszymi właściwościami leczniczymi.
  2. daikon lub japońska rzodkiewka . Długość dużych białych roślin okopowych osiąga 0,6 m, a ich średnica sięga od 10 do 15 centymetrów. Taka rzodkiewka jest bardzo smaczna i zdrowa, a także jest bezpretensjonalna. 100 gramów takiej rzodkiewki zawiera około 40 procent dziennej wartości witaminy C. Nawet w tej odmianie jest dużo beta-karotenu, potasu, selenu, błonnika, kwasu foliowego, żelaza i jodu. Najbardziej popularne są takie odmiany, jak: Sasha, Smok, Pałka, japońska biała długa.
  3. rzodkiewka oleista . Taka kochająca wilgoć roczna odmiana wyróżnia się tolerancją cienia, mrozoodpornością i wydajnością. Kwiaty są pomalowane na fioletowo-biały kolor. Zaleca się wysiew tej odmiany w czerwcu lub lipcu.
  4. zielona rzodkiewka uzbecka . Ta odmiana ma prawie takie same korzyści jak czarna rzodkiewka, ale jej smak jest przyjemniejszy i delikatniejszy. Jest bogaty w karoten, witaminy, fitoncydy, potas, fosfor, sód, siarkę, wapń i olejki eteryczne.
  5. rzodkiewka Margelan, chińska lub Loba . Kształt gęstych i soczystych owoców jest wydłużony lub zaokrąglony, ale są one nieco gorsze niż odmiany europejskie. Taka odmiana sałaty ma odmiany, które różnią się kolorem, są: czerwone, ciemnozielone lub jasnozielone, różowe lub fioletowo - liliowe, ale wierzch ich głów ma jasnozielony kolor. Miąższ takiej rzodkiewki nie jest gorzki ani ostry. Najpopularniejsze odmiany to: Ladushka, hostessa, Severyanka, blask.

jednak w Warunkach średnich szerokości geograficznych dobrze rosną tylko odmiany europejskie, poniżej zostaną opisane te, które są najbardziej popularne. Do uprawy na otwartym terenie zaleca się stosowanie następujących odmian:

  1. zimowa okrągła Biała . Ta odmiana o średnim okresie dojrzewania wyróżnia się wydajnością. Białe owoce mają owalny okrągły lub płaski okrągły kształt, ich waga wynosi około 0,4 kg. twarde i soczyste białe miąższ ma średni ostry smak.
  2. zimowa okrągła czarna . Ta odmiana jest jedną z najpopularniejszych, różni się jakością przechowywania i wydajnością. Bardzo smaczne owoce mają płaski lub owalny kształt. Odmiana ma silne właściwości lecznicze. Soczysty i biały miąższ ma lekko ostry smak.
  3. Sudaruszka . Odmiana dojrzewa w ciągu zaledwie 37 dni. Białe owoce są owalne, zanurzone w glebie tylko ½ części, więc zbiór tej odmiany rzodkiewki jest porównywalny z łatwością. Ich miąższ jest bardzo smaczny.
  4. Gajworońska . Odmiana o średnim okresie dojrzewania charakteryzuje się wydajnością i doskonałą jakością przechowywania. Twardy biały miąższ ma ostry smak. Cylindryczne rośliny okopowe mają zieloną głowę.
  5. Majówka . W takiej dojrzałej odmianie gładkie białe owoce mają owalny stożkowy kształt i biały soczysty miąższ, którego smak jest przyjemny.
  6. Zielona bogini . Wczesna odmiana ma jasnozielone owoce o zaokrąglonym kształcie z chrupiącym soczystym miąższem, charakteryzującym się lekko ostrym smakiem. Ta odmiana ma dobrą jakość przechowywania.
  7. Elephant Fang . Odmiana o średnim okresie dojrzewania różni się jakością przechowywania i wydajnością. Długość białych owoców wynosi około 25 centymetrów.
  8. lekarz . Ta późna odmiana łączyła wysokie walory lecznicze i smakowe. Równe Czarne warzywa korzeniowe mają okrągły kształt, soczysty gęsty i chrupiący miąższ jest pomalowany na biało. Odmiana jest idealna do sałatek, a podczas przechowywania owoce pozostają sprężyste przez długi czas i nie tracą swoich właściwości.

popularne są również takie odmiany, jak: Monachium bir, Czernawka, czarna kobieta, przysmak, Odessa 5.