rzodkiewka roślinna (Raphanus sativus) może być jednoroczna lub dwuletnia, należy do grupy rzodkiewki Siewnej z rodzaju rzodkiewki z rodziny kapustowatych (kapustowatych). Nazwa "rzodkiewka" pochodzi od łacińskiego słowa "radix", które tłumaczy się jako"korzeń". Taka wczesna roślina jest liderem wśród wszystkich szybko rosnących roślin warzywnych. Rzodkiewka jest dość popularna wiosną, ponieważ w tej chwili zawiera tylko dużą ilość żywych witamin, które są bardzo potrzebne organizmowi po zakończeniu okresu zimowego.
treść
Krótki opis uprawy
- siew . Nasiona na otwartej glebie wysiewa się zimą lub wiosną od ostatnich dni marca do drugiej połowy kwietnia.
- Oświetlenie . Działka powinna być dobrze oświetlona.
- Grunt . Potrzebujesz lekkiej i luźnej gleby neutralnej lub lekko zasadowej (pH 5,5-7,0).
- poprzednicy . Dobre są ogórki, ziemniaki i rośliny strączkowe. Do złych należą przedstawiciele rodziny krzyżowej. Miejsce po rzodkiewce nadaje się do sadzenia pomidorów.
- podlewanie . Konieczne jest częste i obfite podlewanie. Jeśli regularnie pada wiosną, Krzaki należy podlewać 1 raz dziennie rano lub po 5 wieczorem. W gorącym i suchym okresie należy je podlewać dwa razy dziennie rano i wieczorem. Gleba w ogrodzie powinna być stale nieco wilgotna.
- nawóz . Jeśli gleba jest słaba, rzodkiewka będzie musiała być karmiona 2 razy, a jeśli żyzna ― to 1. Aby to zrobić, użyj złożonego nawozu mineralnego.
- metody rozmnażania . Nasiona.
- szkodliwe owady . Niedźwiedzie i pchły krzyżowe.
- choroby . Kila, bakterioza i czarna noga.
cechy rzodkiewki
rzodkiewka jest bardzo popularną rośliną warzywną w wielu krajach. Taka roślina jest rośliną okopową, która może osiągać średnicę od 25 mm lub więcej, jest pokryta cienką skórą w kolorze różowym, czerwonym lub różowo-białym. Jego smak jest ostry, ponieważ zawiera olej musztardowy.
taka kultura potrzebuje długiego dnia świetlnego, aby roślina okopowa rozwijała się w normalnym zakresie, jej czas trwania powinien wynosić około 13 godzin.okres wegetacji jest bardzo krótki, w związku z tym rzodkiewka może być uprawiana na swojej stronie, jeśli chcesz, przez cały sezon, podczas gdy jest ona regularnie wysiewana 1 raz w tygodniu.
sadzenie rzodkiewki w otwartym terenie
o której godzinie sadzić
kiełkowanie nasion rzodkiewki zaczyna się już w temperaturze od 1 do 2 stopni. Aby krzewy rozwijały się w normalnych granicach, potrzebują temperatury od 15 do 18 stopni, jeśli jest cieplej, to przy braku światła (o tej porze roku dzień świetlny jest nadal krótki) wierzchołki zaczną aktywnie rosnąć, podczas gdy roślina okopowa będzie szorstka, a jej wzrost całkowicie się zatrzyma.
siew rzodkiewki odbywa się natychmiast po rozmrożeniu gleby i dobrym rozgrzaniu. Z reguły czas ten przypada na połowę kwietnia, ale w regionach o ciepłym klimacie wczesne odmiany można wysiewać już w ostatnich dniach marca.
Grunt
przed rozpoczęciem siewu konieczne jest przygotowanie gleby. Odpowiedni obszar powinien być dobrze oświetlony (przynajmniej w pierwszej połowie dnia), a także mieć niezawodną ochronę przed podmuchami wiatru. Do uprawy najlepiej nadaje się lekka i luźna gleba neutralna lub lekko kwaśna (pH 5,5-7,0). Jeśli gleba jest nadmiernie kwaśna, należy ją wapnować przed siewem rzodkiewki.
jeśli jest taka możliwość, zaleca się wysiew rzodkiewki w miejscu, które zostanie następnie wykorzystane do uprawy pomidorów. Aby to zrobić, siew będzie można wykonać 1 raz na 7 dni do dwudziestych maja, a jednocześnie będzie można uzyskać przyzwoity plon roślin okopowych, a jednocześnie przygotować miejsce na pomidory. Jeśli gleba jest ciężka i zimna lub słaba piaszczysta, to przed siewem takiej kultury należy ją wykopać z wprowadzeniem próchnicy(na 1 metr kwadratowy działki od 2 do 3 kilogramów). Należy pamiętać, że nie wolno używać świeżego obornika.
taka roślina okopowa dobrze rośnie na obszarach, na których wcześniej uprawiano ogórki, fasolę, ziemniaki lub pomidory. A złym prekursorem tej kultury jest rzepa, rzodkiewka, turneps, daikon, rukiew wodna, kapusta i chrzan. Eksperci zalecają siew rzodkiewki co roku w nowym miejscu, podczas gdy musisz spróbować, aby za każdym razem miał poprzedników z różnych rodzin.
jeśli siew nasion zostanie przeprowadzony wiosną, należy przygotować miejsce jesienią. Aby to zrobić, przekop miejsce na głębokość bagnetu łopaty z jednoczesnym wprowadzeniem próchnicy lub kompostu do gleby. Następnie wiosną, tuż przed siewem rzodkiewki, miejsce będzie musiało zostać wykopane na głębokość nie większą niż 20 centymetrów, z jednoczesnym zastosowaniem nawozu potasowo-fosforowego do gleby.
Zasady siewu
wysiewa się nasiona rzodkiewki dość gęsto, zakopując je w glebie o 20 mm, w tym celu z góry wykonuje się rowki i rozlewa je wodą. Szerokość między rzędami powinna wynosić od 15 do 20 centymetrów. Rowki należy wypełnić luźną glebą, po czym jego powierzchnia jest ubijana. Podlewanie upraw nie jest konieczne, zamiast tego zaleca się Wypełnienie powierzchni łóżka dwucentymetrową warstwą próchnicy lub torfu.
zanim pojawią się pierwsze sadzonki, w nocy (od 5 wieczorem do rana) powierzchnię łóżka należy przykryć folią. Warunki pogodowe mają duży wpływ na czas pojawienia się sadzonek. Jeśli pogoda jest słoneczna i sucha, kiełkowanie nasion może rozpocząć się trzeciego lub czwartego dnia po siewie. Podczas formowania pierwszej prawdziwej płyty liściowej należy przerzedzić rośliny, a odległość między nimi powinna wynosić od 30 do 50 mm. Jeśli jest taka potrzeba, siew nasion można przeprowadzić natychmiast umieszczając je w określonej odległości, dzięki czemu można uniknąć przerzedzenia, ponieważ podczas przebijania sadzonek można zranić korzenie pozostałych roślin, w wyniku czego ich rozwój pogorszy się, co może prowadzić do strzelania.
jeśli rzodkiewka jest odpowiednio pielęgnowana, to od momentu pojawienia się sadzonek do zbioru minie tylko od 20 do 30 dni.
sadzenie rzodkiewki przed zimą
siew rzodkiewki zimowej odbywa się w ostatnich tygodniach jesieni. Siew nasion rozpoczyna się po pierwszych przymrozkach, a ten czas przypada około drugiej połowy listopada. Nie wszystkie odmiany takiej kultury można wykorzystać do siewu przed zimą. Jednak odmiana Jubilee, Spartacus, Mercado, Lighthouse i Carmen doskonale nadają się do tego, ponieważ mogą kiełkować nawet w niskich temperaturach.
miejsce do siewu zimowego jest przygotowywane w ostatnich tygodniach letnich. Aby to zrobić, musisz wykopać glebę, do której należy dodać 1 łyżkę.l siarczan potasu i podwójny superfosfat, a także pół wiadra zgniłego kompostu lub próchnicy na 1 metr kwadratowy. Przygotowane łóżko z góry musi być pokryte folią, a na krawędziach jest przymocowane cegłami lub kamieniami.
siew nasion jesienią odbywa się w suchej glebie, po osadzeniu nasion powierzchnia witryny jest pokryta warstwą ściółki (torfem lub suchą glebą). Następnie powierzchnia jest ubijana, a jeśli spadnie śnieg, rzucają łóżko. Zaletą takiego siewu jest to, że wiosną można uzyskać wcześniejsze zbiory. Z reguły jego zbiór odbywa się pół miesiąca wcześniej niż podczas siewu na wiosnę.
Pielęgnacja rzodkiewki
podczas uprawy w otwartej glebie rzodkiewki należy regularnie podlewać, chwastować i rozluźniać powierzchnię gleby między rzędami. Aby ułatwić pielęgnację takiej uprawy, powierzchnię łóżka po siewie należy wypełnić warstwą ściółki.
jak podlewać
Rzodkiew różni się kochaniem wilgoci. Aby krzewy rozwijały się normalnie, optymalna wilgotność gleby powinna wynosić około 80 procent. W związku z tym podlewanie łóżek powinno być bardzo częste, zwłaszcza na początku, w przeciwnym razie smak roślin okopowych będzie gorzki. Jeśli krzakom brakuje wody, z tego powodu rozpoczyna się ich strzelanie i zatrzymuje się rozwój roślin okopowych. Jeśli podlejesz łóżko zbyt obficie lub bardzo często, doprowadzi to do pękania roślin okopowych.
Jak prawidłowo podlewać rzodkiewkę? Jeśli wiosną regularnie pada deszcz, konieczne jest podlewanie łóżka codziennie rano lub wieczorem po 5 godzinach.sucha wiosna powinna podlewać taką kulturę codziennie 2 razy dziennie (rano i wieczorem). Szczególnie ostrożnie należy monitorować wilgotność gleby po utworzeniu pierwszej prawdziwej płytki liściowej u sadzonek. Aby warzywa korzeniowe były soczyste i smaczne, konieczne jest, aby powierzchnia łóżka była lekko wilgotna przez cały czas.
górny opatrunek rzodkiewki
jeśli kultura jest uprawiana na ubogiej glebie, to w sezonie wegetacyjnym będzie musiała być karmiona 2 razy. Podczas uprawy rzodkiewki na żyznej glebie należy ją nawozić tylko 1 raz. Staraj się nie wprowadzać dużej ilości azotu do gleby, ponieważ z tego powodu rozpocznie się intensywny wzrost wierzchołków, a rośliny okopowe staną się wydłużone i będą zawierać dużą ilość azotanów.
jakie nawozy najlepiej stosować, aby szkodliwe substancje nie gromadziły się w roślinach okopowych? Najlepiej nadaje się do tego mieszanka składników odżywczych składająca się z próchnicy lub kompostu, który jest pobierany w ilości niezbędnej do gleby na twojej stronie, a także 10-15 gramów azotanu, 10 gramów superfosfatu, 0,5 litra popiołu drzewnego i 10 gramów nawozu potasowego. Dzięki tej kompozycji można uzyskać soczyste, smaczne i zdrowe warzywa korzeniowe. Jeśli gleba na stronie jest nasycona składnikami odżywczymi, stosuje się do niej tylko nawozy mineralne.
choroby i szkodniki rzodkiewki
szkodniki
największe zagrożenie dla rzodkiewki stanowią szkodniki, takie jak niedźwiedź i pchła krzyżowa. Inne szkodliwe owady nie mają czasu zaszkodzić takiej kulturze warzywnej, ponieważ rośnie bardzo szybko. Na wczesnym etapie rozwoju rzodkiewki pchła krzyżowa stanowi największe zagrożenie dla roślin. Faktem jest, że w ciągu zaledwie kilku dni jest w stanie zniszczyć nowo pojawiające się bardzo słabe pędy. Ten szkodnik nie stanowi dużego zagrożenia dla silnych sadzonek. Czego używać do przetwarzania upraw, aby chronić je przed pchłami krzyżowymi? Aby nie dopuścić takiego szkodnika do delikatnych sadzonek, należy je potraktować roztworem składającym się z 1 wiadra wody, 2 łyżek.świeży popiół drzewny i 50 gramów mydła do prania, które należy zmielić na tarce. W razie potrzeby popiół można po prostu równomiernie rozprowadzić na powierzchni łóżka. Należy jednak pamiętać, że zarówno pierwsza, jak i druga metoda mają niską skuteczność. Aby rzodkiewka była niezawodnie chroniona przed takim szkodnikiem, konieczne jest zbudowanie schronienia, w tym celu na całej długości łóżka należy zainstalować metalowe podpory w kształcie łuku, konieczne jest nałożenie na nie spunbondu. To schronienie pozwala sadzonkom oddychać całkiem normalnie, nadziemna część krzaków nie pali się w palącym świetle słonecznym, a także niezawodnie chroni przed takim szkodnikiem. Kiedy sadzonki stają się silniejsze, a wierzchołki rosną, schronienie należy usunąć.
najczęściej niedźwiedzie uszkadzają wczesne dojrzałe odmiany rzodkiewki, które są uprawiane w szklarni, wspinają się tam wiosną, aby się ogrzać. Podczas uprawy takiej kultury na otwartej glebie podobny szkodnik raczej nie wyrządzi wielkiej szkody. Bardzo trudno jest pozbyć się niedźwiedzia.
choroby
dla takiej kultury bakterioza jest najbardziej niebezpieczna, płytki liściowe żółkną przed czasem u dotkniętych krzewów, a także oślizną i zaczynają gnić rośliny okopowe. Jeśli krzewy zachorują na kil, ich liście również staną się żółte, a na korzeniach powstają pęcherze i wzrosty. Sadzonki mogą być dotknięte czarną nogą, u chorych roślin liście stają się żółte i zwijają się, a łodygi u podstawy są pomalowane na czarno.
w celu zapobiegania eksperci zalecają wybór odmian odpornych na takie choroby, a także należy ściśle przestrzegać zasad techniki rolniczej tej kultury, a także nie zapomnij wyrwać i zniszczyć chorych okazów w odpowiednim czasie. Aby pozbyć się kilu, gleba wokół krzaków powinna być traktowana mlekiem wapiennym (2 łyżki są pobierane na 1 wiadro wody. puch wapienny), na 1 krzak należy wziąć 1 litr podobnej mieszanki. Sadzonki chorych na czarną nogę będą musiały 2 lub 3 razy z przerwą 7 dni spryskać naparem z łuski cebuli (w tym celu 1 litr wody należy połączyć z 20 gramami łuski, napar będzie gotowy po 24 godzinach).
przetwarzanie rzodkiewki
podczas przetwarzania tak szybko rosnącej rośliny, jak rzodkiewki, należy pamiętać, że przy stosowaniu pestycydów szkodliwe substancje w nich zawarte mogą gromadzić się w roślinach okopowych. W związku z tym lepiej jest przestrzegać zasad agrotechnicznych tej kultury i właściwie dbać o taką roślinę.
jeśli Krzaki nadal zachorują, będziesz musiał je leczyć. Sadzonki dotknięte czarną nogą należy traktować roztworem siarczanu miedzi (na 1 wiadro wody 50 gramów mydła do prania, zmiażdżonego na tarce i 1 łyżka. l siarczan miedzi). Aby wyleczyć bakteriozę, krzewy należy spryskać roztworem mieszanki Bordeaux (1%). Pamiętaj jednak, że wszystkie szkodliwe substancje zawarte w tych chemikaliach będą znajdować się w roślinach okopowych.
Czyszczenie i przechowywanie rzodkiewki
dojrzewanie rzodkiewki występuje w różnych momentach, w związku z tym konieczne jest selektywne usuwanie warzyw korzeniowych w miarę ich dojrzewania. Zaleca się kopanie warzyw korzeniowych rano, a wcześniej wieczorem krzewy należy obficie podlać. Resztki gleby należy strząsnąć z roślin okopowych wyekstrahowanych z gleby. Część nadziemna powinna zostać odcięta, odchodząc od rośliny okopowej od 20 do 30 mm, podczas gdy korzeni nie można usunąć.
przez bardzo długi czas takie warzywa korzeniowe nie są przechowywane, ponieważ w każdym razie z czasem staną się gorzkie i zwiotczałe. W związku z tym nie trzeba uprawiać zbyt dużej ilości rzodkiewki, ponieważ nie będzie ona mogła być przechowywana zbyt długo, na przykład marchew lub buraki. Jednak świeże i smaczne rzodkiewki można uprawiać nie tylko latem, ponieważ rosną bardzo dobrze w szklarni.
wykopane warzywa korzeniowe należy umieścić w plastikowych torebkach, a następnie na półce lodówki przeznaczonej do warzyw. Tam mogą być przechowywane przez około 7 dni.
rodzaje i odmiany rzodkiewki
wszystkie odmiany rzodkiewki przeznaczone do uprawy w otwartym terenie są podzielone według Okresu Dojrzewania na bardzo dojrzałe, wczesne, średnie i późne.
Ultra wczesne lub wczesne odmiany rzodkiewki
dojrzewanie bardzo wczesnych (wczesnych) odmian rzodkiewki występuje w ciągu zaledwie 18-20 dni, najbardziej popularne są takie jak:
- 18 dni . Rośliny okopowe dojrzewają po zaledwie 18 dniach. Cylindryczne, jasnoróżowe warzywa korzeniowe mają bardzo delikatny i soczysty miąższ.
- pierworodny . Ta Ultra wczesna hybryda dojrzewa w ciągu zaledwie 16-18 dni, charakteryzuje się wysoką wydajnością. Duże rośliny okopowe o zaokrąglonym kształcie mają ciemnoczerwony kolor i odporność na pękanie i strzelanie. Słodki miąższ jest bardzo soczysty.
wczesne dojrzałe odmiany rzodkiewki
dojrzewanie wczesnych odmian trwa od 20 do 30 dni od pojawienia się sadzonek, popularne odmiany:
- Ilka . Ta odmiana jest wysokowydajna. Szkarłatne warzywa korzeniowe o zaokrąglonym kształcie ważą 15-25 gramów. Miąższ jest soczysty gęsty różowo-biały lub biały kolor, średnio ostry smak nie ma goryczy. Odmiana jest odporna na strzelanie, obniżanie temperatury, zrzucanie miazgi i tworzenie porowatości.
- Francuskie Śniadanie . Ta odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na strzelanie. Ciemnoczerwone długie warzywa korzeniowe mają cylindryczny kształt i zaokrągloną końcówkę w kolorze białym, ich waga wynosi około 45 gramów. Soczysty miąższ nie ma goryczy. Należy jednak zauważyć, że w ekstremalnym upale zaczyna się strzelanie do krzaków.
- Saksa . Dojrzewanie trwa 23-27 dni. Okrągłe rośliny okopowe mają bogaty czerwony kolor. Soczysty i biały miąższ ma lekko ostry smak. Średnio warzywa korzeniowe ważą około 22 gramów. Odmiana zachowuje świeżość przez długi czas i jest odporna na kwitnienie.
- Biały Kieł . Rośliny okopowe mają stożkowy kształt i biały kolor nietypowy dla takiej rośliny. Dojrzewanie trwa 33-40 dni. Owoce mają około 12 centymetrów długości i ważą do 60 gramów. Soczysty miąższ ma lekko ostry smak.
- upał . Dojrzewanie tej odmiany trwa 21 dni, charakteryzuje się wysoką wydajnością. Małe zaokrąglone warzywa korzeniowe mają ciemnoczerwony kolor, ich waga wynosi około 25 gramów. Różowawo-biały lub biały miąższ ma lekko ostry smak. Taka odmiana reaguje wyjątkowo negatywnie na ciepło, w związku z tym w upalne dni łóżko należy przykryć baldachimem.
rzodkiewka w połowie sezonu
średni okres dojrzewania odmiana dojrzewa w ciągu zaledwie 30-35 dni. Popularne odmiany:
- wiara . Ta odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na łodygę i pękanie. Bogate czerwone owoce mają prawie taką samą wielkość.
- Helios . Okrągłe warzywa korzeniowe mają żółty kolor. Soczysty miąższ jest bardzo smaczny.
- Kwant . Ta odmiana różni się wydajnością i dojrzewa w ciągu 30 dni. Kolor roślin okopowych jest malinowo-różowy, ich smak jest delikatny, pozostają sprężyste przez długi czas.
- Zlata . Rośliny dojrzewają w ciągu 35 dni od pojawienia się sadzonek. Warzywo korzeniowe ma okrągły kształt i żółty kolor, jego waga wynosi około 18 gramów. Miąższ jest delikatny, soczysty i gęsty.
- Duro . Ta odmiana jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej produktywnych. Rośliny okopowe są zbyt duże (osiągają średnicę do 10 centymetrów), są czerwone i okrągłe, a ich masa wynosi około 40 gramów. Podczas siewu należy pamiętać, że między krzakami należy zachować odległość nie mniejszą niż 10 cm, a ta odmiana jest odporna na wznoszenie, łodygowanie i pękanie roślin okopowych. Są doskonale przechowywane.
późne odmiany
późne odmiany dojrzewają w ciągu 36-45 dni. Popularne są następujące odmiany:
- czerwony olbrzym . Ta odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na niedźwiedzia, a także na pchły krzyżowe. Duże bogate czerwone korzenie o cylindrycznym kształcie osiągają długość 14 centymetrów. Różowawo-biały soczysty miąższ ma lekko ostry smak. Warzywa korzeniowe są bardzo dobrze przechowywane, jeśli zostaną umieszczone w pojemniku z piaskiem, będą przechowywane przez około cztery miesiące.
- lodowy Sopel . Odmiana jest bardzo podobna do czerwonego olbrzyma, ale rośliny okopowe mają biały kolor.
- Champion . Dojrzewanie odmiany trwa 40 dni, charakteryzuje się wysoką wydajnością. Czerwone i malinowe duże rośliny okopowe mają wydłużony Okrągły kształt, ważą około 20 gramów. Delikatny soczysty gęsty i bardzo smaczny miąższ ma biało-różowy kolor. Owoce nie tworzą pustek, pozostają miękkie i wiotkie przez długi czas.
- Dungan . Odmiana jest odporna na mróz. Długość wydłużonych roślin okopowych wynosi około 15 centymetrów i ważą 45-80 gramów. Biały i soczysty miąższ jest bardzo smaczny.
- Würzburg-59 . Zaokrąglone duże rośliny okopowe mają malinowy kolor. Soczysty i gęsty miąższ pozostaje elastyczny przez długi czas.
- Ramposch . Odmiana dojrzewa w ciągu 35-45 dni. Wydłużone korzenie w kształcie wrzeciona mają biały kolor. Miąższ jest również biały o średnio ostrym smaku, nie ma goryczy. Odmiana jest odporna na strzelanie.
siew późnych odmian z reguły odbywa się w pierwszej dekadzie sierpnia.