pomidory

pomidor lub pomidor (Solanum lycopersicum) to gatunek zielnych roślin jednorocznych i wieloletnich, który należy do rodzaju psiankowatych z rodziny psiankowatych. Taka roślina jest uprawiana jako roślina warzywna i jest bardzo popularna we wszystkich krajach. Popularnie nazywany jest "owocem pomidora ― -" pomo d & 8217; oro", co z włoskiego tłumaczy się jako "złote jabłko". Nazwa pomidor pochodzi od azteckiego "tomatl", została udoskonalona przez Francuzów do nowoczesnej formy. Taka kultura pochodzi z Ameryki Południowej, a dziś nadal można ją spotkać w naturalnych warunkach. Pomidor został wprowadzony na terytorium Europy w połowie 15 wieku. Dotarł z żeglarzami do Hiszpanii i Portugalii, a już stamtąd do Francji, Włoch i innych krajów Europy, które są bardziej oddalone od szlaków morskich.

pomidor był wcześniej uprawiany jako egzotyczna roślina, ponieważ jego owoce były uważane za niejadalne przez długi czas. W 1692 r.w Neapolu przepis na rzekomo hiszpańskie danie z pomidorów po raz pierwszy znalazł się w książce kucharskiej. Na terytorium Rosji taka kultura pojawiła się w XVIII wieku, początkowo była uprawiana jako dekoracyjna egzotyczna roślina, ponieważ owoce w trudnych warunkach pogodowych nie miały czasu dojrzeć. Ale Rosyjski wybitny pisarz, przyrodnik i filozof Bolotov A. T. wymyśliłem uprawę pomidorów przez sadzonki, a także zastosowanie metody dojrzewania, co pozwoliło osiągnąć pełne dojrzewanie owoców.

krótki przegląd sadzenia i pielęgnacji

  1. lądowanie . Siać nasiona na sadzonki w drugiej połowie marca. Sadzenie sadzonek na otwartej glebie, w zależności od odmiany, odbywa się 45-60 dni po pojawieniu się sadzonek.
  2. Oświetlenie . Potrzebuje dużo jasnego światła słonecznego.
  3. Grunt . Powinien być ciepły, luźny, bogaty w substancje organiczne, umiarkowanie wilgotny i lekko kwaśny lub neutralny.
  4. poprzednicy . Złe-przedstawiciele rodziny psiankowatych, na przykład: pomidory, ziemniaki, papryka, bakłażan itp.dobre ― marchew, cebula, kapusta, ogórki, cukinia, rośliny strączkowe.
  5. jak podlewać . Podlewanie powinno być systematycznie kroplowe. Na 1 krzak pobiera się 1 litr wody.
  6. Hilling . Po raz pierwszy musisz spudować 8-12 dni po przesadzeniu na otwartą glebę, kiedy pomidory zostaną podlewane. Ponownie tę procedurę należy wykonać 17-20 dni po pierwszym hillingu.
  7. pasierb . 20 dni po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę.
  8. mulczowanie . Musisz użyć materii organicznej: torfu, trawy lub trocin.
  9. podwiązka . Musisz związać kratę lub kołki najpierw na poziomie pierwszej płyty liściowej, następnie na poziomie drugiego pędzla, a później na poziomie trzeciego pędzla.
  10. nawóz . Pierwszy raz 10-12 dni po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę, drugi-pół miesiąca po pierwszym, trzeci-15 dni po drugim.
  11. szkodliwe owady . Pomidor może zaszkodzić: miarki, wciornastki, wireworms, ślimaki, niedźwiedzie, nicienie galusowe i muchy kiełkowe.
  12. choroby . Roślina może wpływać na zarazę późną, brązową, brązową, białą i czarną plamistość, białą, szarą, wierzchołkową i łodygową zgniliznę, werticilliozę, tracheomykozę, Strick, raka bakteryjnego i mozaikę wirusową.

funkcje pomidorów

szybko formujący się rozgałęziony system korzeni pomidorów idzie na głębokość 100 cm i więcej, rośnie na szerokość 150-250 cm osobliwością tej rośliny jest to, że dodatkowe korzenie mogą rozwijać się na dowolnej części pędu. W związku z tym pomidory można rozmnażać przez nasiona, a także przez sadzonki i pasierbów. Wyprostowana lub leżąca rozgałęziona łodyga może mieć wysokość 0,3-2 m, a nawet więcej. Niesparowane płytki liściowe są podzielone na duże płaty, w niektórych odmianach są podobne do liści ziemniaka. Kwiatostany racemose składają się z małych nieestetycznych kwiatów, które można pomalować na różne odcienie żółtego. Kwiaty są biseksualne, każdy z nich ma narządy męskie i żeńskie. Owocem jest jagoda wielopłaszczyznowa, która może mieć inny kształt, a mianowicie elipsoidalny, okrągły i Cylindryczny. Waga owoców może wynosić od 30 do 800 gramów. W zależności od odmiany owoce są w kolorze pomarańczowym, malinowym, zielonkawym, nasyconym żółtym, brązowym, prawie czarnym, różowawym, nasyconym czerwonym, białym, żółtawym, złotożółtym lub fioletowym. Małe i płaskie nasiona są spiczaste u podstawy, są pomalowane na różne odcienie żółtego, na ich powierzchni znajduje się pokwitanie, które nadaje im jasnoszary kolor. Nasiona zachowują zdolność kiełkowania przez 6-8 lat. Pomidory w sensie Botanicznym są jagodami, ale w 1893 r. Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych, aw 2001 r. Unia Europejska postanowiła uznać pomidory za warzywa, a nie owoce, jak wszystkie inne jagody.

uprawa pomidorów z nasion

siew

pomidory na średnich szerokościach geograficznych są uprawiane wyłącznie przez sadzonki, ponieważ jeśli nasiona zostaną wysiane na otwartej glebie, ich owoce nie będą miały czasu na pełne dojrzewanie w sezonie. Sadzonki pomidorów należy rozpocząć zimą, należy pamiętać, że 4 tygodnie po drugim zbiorze należy je sadzić na otwartej glebie.

czas wysiewu nasion pomidorów na sadzonki zależy bezpośrednio od warunków klimatycznych każdego regionu. Należy jednak pamiętać, że w każdym przypadku, jeśli spełnisz wszystkie niezbędne warunki, sadzonki będą musiały zostać przeszczepione na otwarty teren, w zależności od odmiany po 45-65 dniach od wysiewu nasion. Na przykład w średnich szerokościach geograficznych siew pomidorów dla sadzonek odbywa się 8-20 marca. Jeśli pomidory będą uprawiane w szklarni, sadzonki można przesadzić do niej 30-35 dni po ich pojawieniu się. Należy pamiętać, że w regionach o krótkim lecie na otwartej glebie zaleca się sadzenie odmian pomidorów o dużych owocach, więc jeśli ich owoce nie mają czasu na pełne dojrzewanie, można je zerwać z buszu na brązowo i dojrzewać. Jeśli dojrzewasz małe owocowe pomidory, owoce staną się ospałe i stracą swój smak. Odmiany o dużych owocach, nawet po dojrzewaniu w warunkach pokojowych, będą bardzo smaczne, słodkie i soczyste.

nasiona wymagają przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, przez 48 godzin należy je ogrzać w temperaturze 30 stopni, a następnie przez 72 godziny są trzymane w temperaturze 50 stopni. Następnie siew przez 30 minut zanurza się w roztworze manganu potasu, który powinien mieć różowy kolor. Następnie należy je spłukać przez 10 minut. w bieżącej i czystej wodzie i przechowywać przez kilka godzin w roztworze leku, który stymuluje wzrost. Do siewu nasion stosuje się uniwersalną mieszankę gleby, na przykład:która obejmuje torf i piasek (1: 1). Do uprawy takich sadzonek można użyć mieszanki gleby, która składa się z trocin, torfu i ziemi darniowej (0,5:7:1). Również sadzonki rosną bardzo dobrze w mieszance gleby, która składa się z próchnicy, dziewanny, torfu i trocin (1:0,5:3:0,5). Każde podłoże należy zdezynfekować, w tym celu kalcynuje się je w kuchence mikrofalowej lub piekarniku, a pół miesiąca przed wysiewem nasion należy je rozlać roztworem em-Bajkał (1%). Do sterylizacji podłoża można również zastosować metodę liofilizacji. Aby to zrobić, pojemnik z mieszanką gleby jest przenoszony na zewnątrz w pierwszych tygodniach zimowych, podczas gdy wiosną jest wprowadzany do pokoju, a gdy jest dobrze rozgrzany, można wysiewać nasiona.

skrzynki sadzonek powinny mieć wysokość co najmniej 10 centymetrów. Jeśli jest wystarczająco dużo miejsca, nasiona muszą być rzadkie, a jeśli to możliwe, zaleca się stosowanie tabletek torfowych o średnicy dochodzącej do 3,3–3,6 cm, w każdym z nich umieszcza się 2 lub 3 nasiona, w tym przypadku sadzonki nie będą musiały nurkować. Nasiona nie muszą być zbyt głęboko zakopane w podłożu. Są one równomiernie rozmieszczone na powierzchni zwilżonego podłoża, a następnie pokryte cienką warstwą wermikulitu lub podłoża, a grubość warstwy powinna wynosić od 0,3 do 0,4 cm. Uprawy na górze muszą być pokryte arkuszem papieru lub folią.

uprawa sadzonek pomidorów

jeśli sadzonki pomidorów są zadbane dobrze i prawidłowo, będzie to miało korzystny wpływ na ilość, a także jakość plonu. Zanim pojawią się sadzonki, uprawy powinny zapewnić temperaturę powietrza około 25 stopni. Po pojawieniu się sadzonek i powinno to nastąpić po 5-7 dniach, schronienie ze zbiornika należy usunąć (zaleca się to zrobić po południu), a następnie sadzonki są przenoszone do dobrze oświetlonego miejsca z rozproszonym światłem, podczas gdy w ciągu 7 dni powinny zapewnić następujący reżim temperaturowy: w nocy ― 8-12 stopni, a w ciągu dnia ― 10-15 stopni. Tydzień później należy ustawić następujący reżim temperaturowy: w deszczowe dni-od 18 do 20 stopni, w pogodne dni-od 20 do 25 stopni, aw nocy-od 14 do 16 stopni. Pomieszczenie jest systematycznie wentylowane, nie zapomnij chronić sadzonek przed przeciągiem. Podlewanie upraw powinno być dobrze osadzoną wodą o temperaturze pokojowej, w tym celu stosuje się drobny opryskiwacz. Podlewanie odbywa się tylko 1 raz na 7 dni. Należy jednak zauważyć, że po wysianiu nasion na zwilżonym podłożu i zanim pojawi się pierwsza prawdziwa płytka liściowa, nie trzeba podlewać upraw. Po utworzeniu 5 prawdziwych płyt liściowych w roślinach są one podlewane tylko 1 raz na 3-4 dni.

w niektórych przypadkach sadzonki będą musiały zapewnić dodatkowe oświetlenie, ponieważ aby rozwijać się normalnie, będą potrzebować godzin dziennych trwających 12-16 godzin. Ze względu na brak możliwości zorganizowania dodatkowego oświetlenia sadzonki będą potrzebowały górnego opatrunku, w tym celu stosuje się nawóz potasowy w słabym stężeniu. Po wzroście pomidorów konieczne jest wlanie warstwy podłoża do skrzynek, których grubość powinna wynosić od 10 do 20 mm, dzięki czemu sadzonki będą bardziej stabilne.

zbieranie pomidorów

konieczne jest nurkowanie sadzonek podczas rozwoju drugiej prawdziwej płytki liściowej. Ogrodnicy mają różne opinie na temat tego, czy sadzonki pomidorów muszą nurkować. Niezależnie od tego, czy konieczne jest zbieranie sadzonek, możesz dowiedzieć się empirycznie, w tym celu połowę pomidorów należy pozostawić w skrzynce sadzonek, dodając do niej podłoże, a resztę rośliny należy przesadzić do poszczególnych kubków, których objętość powinna wynosić co najmniej pół litra, jeśli weźmiesz mniejszy pojemnik, pomidory będą musiały zostać przeszczepione 2 razy. Dzięki temu doświadczeniu będzie można zrozumieć, w którym przypadku roślina będzie się rozwijać szybciej i lepiej.

przed przystąpieniem do zbierania sadzonek podłoże w skrzynce sadzonek należy bardzo dobrze podlać. Możesz zanurzyć roślinę w osobnych filiżankach po 1 lub 2 sztuki. Jeśli 2 sadzonki zostaną posadzone w pojemniku, to gdy ich długość osiągnie 10-15 centymetrów, ich łodygi muszą być bardzo ściśle związane ze sobą, w tym celu stosuje się syntetyczną nić. Po zrośnięciu dwóch łodyg w jedną nić musi zostać usunięta, w wyniku czego będziesz miał krzak z dwoma systemami korzeniowymi i mocną łodygą.

rośliny na 7 dni muszą zapewnić następujący reżim temperaturowy: w pogodne dni-od 25 do 27 stopni, w deszczowe-od 20 do 22 stopni, aw nocy-od 14 do 17 stopni. Po tygodniu powinieneś wrócić do poprzedniego reżimu temperaturowego. Pół miesiąca przed przesadzeniem pomidorów na otwartą glebę należy je przygotować na nowe warunki. Aby to zrobić, należy stopniowo ograniczyć podlewanie, każdy dzień na krótki czas należy je przenieść na ulicę pod bezpośrednie promienie słońca, także sadzonek potrzeba nawożenia odżywczej mieszanki składającej się z 1 litra wody, 7 gramów siarczanu potasu, 1 g saletry amonowej i 4 g superfosfatu, a jeszcze profilaktyczny traktowanie roztworem bordeaux mieszanki (1%) od szkodliwych owadów i chorób.

uprawa pomidorów na parapecie

różne rośliny warzywne nadają się do uprawy w pomieszczeniach, na przykład: ogórki, gorzka papryka, pomidory, słodka papryka itp.pomidory są światłolubne, dlatego zaleca się je uprawiać na parapecie znajdującym się w południowej części budynku, ponieważ potrzebują bardzo dobrego oświetlenia i nie potrzebują bezpośrednich promieni słonecznych. Jesienią i zimą światło dzienne jest bardzo krótkie, więc aby pomidory rozwijały się normalnie, będą potrzebować oświetlenia, w tym celu użyj lampy fluorescencyjnej lub lampy Agro. Do uprawy w domu zaleca się wybór odmian karłowatych lub karłowatych, na przykład: mała Floryda, Dąb, czerwona lub żółta Perła, Pinokio, a także hybrydy: cud balkonowy, Bonsai i Bonsai Micro.

weź szklankę i wypełnij ją mieszanką gleby, która obejmuje piasek, darń, torf lub próchnicę, należy je wziąć w równych częściach. Podłoże w pojemnikach należy rozlać świeżo zagotowaną wodą, następnie należy poczekać, aż całkowicie ostygnie, a następnie rozprowadzić nasiona na powierzchni. Jeśli nasiona są wykiełkowane, w każdym kubku musisz umieścić je na 1 kawałku, a podczas siewu nie kiełkującego materiału siewnego ― 2 lub 3 sztuki. W podłożu nasiona należy zakopać tylko o 20 mm. Do kiełkowania nasiona umieszcza się w zwilżonej tkance, gdzie pozostaną przez kilka dni, aż pojawią się małe kiełki. Jednak najpierw nasiona należy sprawdzić pod kątem kiełkowania, w tym celu umieszcza się je na kwadrans w różowawym roztworze manganu potasu. Po wyznaczonym czasie kiełkujące nasiona powinny pęcznieć i opadać na dno, a nieopłacalne pojawią się. Następnie pojemniki z uprawami należy usunąć w ciepłym miejscu(od 25 do 30 stopni), przykryć je folią lub szkłem. 3-5 dni po pojawieniu się sadzonek kubki należy usunąć na parapecie, na którym należy wcześniej zainstalować urządzenie dla dodatkowego oświetlenia.

podlewanie odbywa się dopiero po całkowitym wyschnięciu górnej warstwy mieszanki gleby. Rośliny należy podlewać gumową gruszką lekarską, w tym celu stosuje się dobrze osadzoną wodę o temperaturze pokojowej, którą należy ostrożnie wprowadzić między ścianami pojemnika i podłożem. Dzięki takiemu podlewaniu możliwe będzie uniknięcie rozmycia podłoża, a nawet podlewania jego górnej warstwy. Również do podlewania pomidorów można użyć metody przez paletę. Silniejsze rośliny będą wymagały przeszczepu do większych pojemników. Jeśli rośliny są niewymiarowe, wówczas do ich przesadzenia można użyć pojemników o pojemności 3-5 litrów, podczas gdy silni dorośli będą potrzebować doniczek od 8 do 12 litrów.na dnie pojemnika należy wykonać dobrą warstwę drenażową, która jest pokryta dwucentymetrową warstwą piasku. Następnie sadzonka pobrana z bryłą ziemi jest przesadzana do pojemnika metodą przeładunku, a następnie dodaje się do niego tyle podłoża, aby było pełne i nie miało pustek. Konieczne jest zakopanie rośliny w glebie za pomocą liścieni liściowych.

z czasem konieczne będzie systematyczne pasynkovanie krzewów, w tym celu należy usunąć te pędy, które rosną w zatokach liści. Należy je wyłamać rękami, a pozostały pień powinien mieć długość około 1-2 cm, dzięki czemu następuje stymulacja wzrostu głównych pędów, a także zwiększenie plonu krzewu. W ciągu dnia zaleca się, aby pomidory zapewniały temperaturę około 28 stopni, aw nocy-15 stopni. Ich podlewanie odbywa się 2 lub 3 razy w ciągu 7 dni, w tym celu stosuje się dobrze osadzoną wodę o temperaturze pokojowej, podczas gdy musisz być bardzo ostrożny, aby nie rozmazać powierzchni podłoża. Konieczne jest karmienie pomidorów 1 raz w dekadzie, w tym celu stosuje się nawozy organiczne lub mineralne, pamiętaj, że konieczne jest monitorowanie stężenia roztworu, w przeciwnym razie może rozpocząć się aktywny wzrost zieleni, co negatywnie wpłynie na owocowanie. Jeśli łodyga krzaka stała się niestabilna, należy ją przywiązać do podpory. Aby kwiaty dokładnie zapylały się, konieczne jest delikatne potrząsanie krzakami kilka razy w ciągu 7 dni. Po uformowaniu większości owoców eksperci zalecają przycinanie wierzchołków krzewów, a także pędzli kwitnących. Pomidor uprawiany w domu, jeśli zapewni odpowiednią opiekę, przyniesie owoce przez pięć lat, ale z reguły pierwsze 2 lata różnią się największą owocnością.

sadzenie pomidorów w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzenie sadzonek pomidorów na otwartej glebie odbywa się w czerwcu po tym, jak powracające wiosenne przymrozki pozostaną w tyle, a ciepła pogoda powinna zostać ustalona. Sadzonki w tym czasie powinny mieć rozwinięty system korzeniowy, 7-8 płyt liściowych i łodyg o wysokości 25-30 centymetrów, a także powinny zacząć tworzyć się szczotki.

do uprawy pomidorów konieczne jest wybranie słonecznego i dobrze ogrzanego obszaru, który powinien mieć ochronę przed wiatrem. Należy zauważyć, że dobrymi poprzednikami tej kultury są kapusta, rośliny strączkowe, cebula, marchew, buraki, turnepsy i inne warzywa korzeniowe. Obszar, na którym rosły uprawy należące do rodziny psiankowatych, na przykład bakłażan, papryka lub ziemniaki, można wykorzystać do uprawy pomidorów dopiero po 3 latach.

odpowiednia gleba

pomidory zaleca się uprawiać w glebie nasyconej materią organiczną. Należy zauważyć, że takie rośliny szybko wybierają wszystkie składniki odżywcze z gleby, w związku z tym kompost lub humus (na 1 metr kwadratowy działki od 4 do 6 kilogramów) i nawozy mineralne, a mianowicie 20 gramów nawozów fosforowych i potasowych, które należy wprowadzić do gleby jesienią podczas kopania 6 miesięcy przed sadzeniem pomidorów, a kolejne 10 gramów nawozów azotowych wiosną w roku sadzenia pomidorów w ilości 1 metra kwadratowego. Materia organiczna jest wprowadzana do gleby w październiku podczas kopania terenu, podczas gdy musisz starać się, aby grudki ziemi były duże, wiosną gleba powinna być dwukrotnie poluzowana na głębokość 10 centymetrów, a nawóz azotowy jest do niej wprowadzany. Jeśli nawozy organiczne są wprowadzane do gleby każdego roku, to ten sam obszar można wykorzystać do uprawy pomidorów przez 2 lub 3 lata z rzędu, ale następnie robi się przerwę, która powinna trwać co najmniej trzy lata.

zasady sadzenia

na przygotowanym obszarze musisz wykonać doły do sadzenia, których głębokość powinna być równa wysokości kubków, w których rosną sadzonki. Następnie należy je dokładnie przelać wodą. Odległość między dołami powinna wynosić od 0,3 do 0,4 m, a szerokość między rzędami powinna wynosić około 0,5–0,6 m.jeśli wysokość krzewów wynosi około 0,3 m, są one sadzone w dołach pod kątem prostym. W tym samym czasie sadzonki silnie rosnących odmian, a nawet wydłużone krzewy, muszą być sadzone pod nachyleniem, podczas gdy wierzchołek roślin jest skierowany na południe, a łodyga jest zakopana w glebie o ¼ lub 1/3 części. Po posadzeniu pomidorów w ziemi jest zagęszczany i obficie podlewany. Kołki należy zainstalować w pobliżu krzaków silnie rosnących odmian, w przyszłości będą one używane jako wsparcie. Na 1 metr kwadratowy działki sadzi się następującą liczbę krzewów:

  • hybrydy, a także silnie rosnące odmiany ― 3 lub 4 sztuki;
  • odmiany, w których na krzaku powstają 2 lub 3 łodygi ― od 4 do 6 sztuk;
  • odmiany tworzące 1 łodygę, a także o ograniczonym wzroście głównej łodygi ― 6-10 sztuk.

uprawa pomidorów w szklarni

w szklarni konieczne jest sadzenie sadzonek pomidorów w pierwszej dekadzie maja. Należy zauważyć, że późną wiosną w nocy jest jeszcze dość chłodno, w związku z tym szklarnia musi być pokryta dwiema warstwami folii, a luz między nimi powinien wynosić od 20 do 30 mm.Kiedy ustali się ciepła pogoda (z reguły dzieje się to już w pierwszych dniach czerwca), możliwe będzie usunięcie górnej warstwy folii. Należy również pamiętać, że uprawa pomidorów i ogórków w tej samej szklarni jest zabroniona. Faktem jest, że ogórki potrzebują wyższej wilgotności i temperatury powietrza w porównaniu do pomidorów, a także znacznie różnią się reżimami wentylacji. Pomidor potrzebuje również dużej ilości światła, a jeśli są przynajmniej trochę zasłonięte gałęziami drzewa lub krzewem, ma to bardzo negatywny wpływ na plon.

pomidory nie są zalecane do uprawy w ogrodzie szklarniowym po jakimkolwiek poprzedniku. Jeśli nie ma możliwości zmiany całego podłoża, musisz przynajmniej zmienić jego górną warstwę o grubości od 10 do 12 centymetrów, pozwoli to uniknąć uszkodzenia krzewów przez antraknozę. Następnie konieczne jest zdezynfekowanie gleby świeżo zagotowanym roztworem 1 wiadra wody i 1 łyżki.l siarczan miedzi lub 2 tabletki Oxychoma. Przygotowując glebę do sadzenia, należy dodać 1 łyżeczkę. mocznik lub azotan potasu, 1 łyżka. l siarczan potasu, 3 łyżki. l podwójny superfosfat w granulkach, 1 łyżka. l kalimagnezja i 2 łyżki. popiołu drzewnego.

sadzenie sadzonek o standardowej wielkości w szklarni odbywa się dokładnie w taki sam sposób, jak w otwartej glebie. Przerośnięte lub wydłużone rośliny sadzi się w następujący sposób: w dnie otworu do sadzenia należy wykonać kolejny otwór, jego wielkość powinna być równa wielkości pojemnika, w którym roślina jest uprawiana. W tym otworze należy sadzić roślinę doniczką torfową lub grudką ziemi. Następnie konieczne jest wypełnienie dolnej dziury ziemią, podczas gdy górna powinna pozostać całkowicie otwarta. Pół miesiąca po pełnej adaptacji sadzonek można wypełnić górną dziurę. Jeśli zarośnięty krzew zostanie natychmiast zakopany na wymaganej głębokości, wówczas natychmiast zacznie tworzyć dodatkowe korzenie, a ponieważ krzew wydaje na to prawie całą swoją siłę, zapuszcza korzenie znacznie dłużej i gorzej.

krzewy posadzone w szklarni nie mogą być podlewane przez 15 dni, po czym rośliny są podwiązane do podpory, której wysokość powinna wynosić około 200 cm, a następnie tworzą pojedyncze krzewy, na których powinno być 7 lub 8 szczotek. W takim przypadku konieczne jest wycięcie wszystkich powstających pasierbów, z których powinny pozostać krótkie konopie (10-20 mm). Aby mieć pewność, że kwiaty są dokładnie zapylane, musisz delikatnie potrząsnąć pędzlami kwiatowymi, a następnie podlać glebę lub zwilżyć kwiaty, używając do tego drobnego rozpylacza. 2 godziny później konieczne jest zmniejszenie poziomu wilgotności w szklarni, w tym celu jest wentylowane. Pamiętaj, że układając szklarnię wraz z bocznymi oknami i drzwiami, musisz wykonać okna sufitowe, które zapobiegną gromadzeniu się kondensatu na folii. W przeciwnym razie zbyt wysoka wilgotność powietrza i gleby może powodować, że owoce stają się wodniste i kwaśne w smaku.

przed rozpoczęciem formowania pąków konieczne jest podlewanie pomidorów 1 raz na 5-7 dni, a od 4 do 5 litrów wody pobiera się na 1 metr kwadratowy działki. Gdy tylko krzaki zakwitną, podczas podlewania ich na 1 metr kwadratowy działki będziesz musiał wziąć od 1 do 1,5 wiadra wody. Aby dobrze rosły, Temperatura powietrza w szklarni powinna wynosić około 20-22 stopni.

W sezonie wegetacyjnym pomidory będą musiały być karmione 3 lub 4 razy metodą korzeniową. 20 dni po przesadzeniu sadzonek do łóżek szklarniowych należy je karmić po raz pierwszy, w tym celu stosuje się roztwór odżywczy składający się z 1 wiadra wody, 0,5 litra płynnej dziewanny i 1 łyżki.l nitrofoska. Pół miesiąca później krzewy muszą być ponownie karmione, w tym celu stosuje się roztwór składający się z 1 wiadra wody, 1 łyżeczki siarczanu potasu i 1 łyżki.l pełny nawóz mineralny. Trzeci górny opatrunek przeprowadza się po kolejnych 15 dniach, do tego potrzebny jest roztwór odżywczy składający się z 1 wiadra wody, 1 łyżki.l superfosfat i 2 łyżki. l popiół drzewny. Na 1 metr kwadratowy działki pobiera się około 6 do 8 litrów mieszanki składników odżywczych. Aby owoce dojrzałe (налились) szybciej, w okresie pełnego owocowania potrzebują nawożenia, do tego bierze odżywcza mieszanka następującym składzie: 1 łyżka wody, 1 łyżka płynnego гумата sodu i 2 łyżki płynnego superfosfatu, w tym na 1 metr kwadratowy łóżka bierze się 5 litrów takiej mieszanki.

Pielęgnacja pomidorów

podczas uprawy pomidorów na otwartym terenie należy je systematycznie podlewać, karmić, chwastować, rozluźniać powierzchnię gleby i chronić przed chorobami i szkodliwymi owadami. Kolejne krzewy muszą być hillingowane i formowane. Poluzuj powierzchnię gleby między roślinami i krzewami kilka razy w sezonie wegetacyjnym (1 raz na 10-12 dni), co pozwoli na terminowe zniszczenie skorupy tworzącej się na glebie. Wraz z poluzowaniem gleby musisz wykopać całą chwast. Krzewy po raz pierwszy należy sprowadzić 8-12 dni po przesadzeniu sadzonek pomidorów na otwartą glebę, należy to zrobić następnego dnia po podlaniu. Drugie hilling krzewów po podlaniu odbywa się 2,5–3 tygodnie po pierwszym.

konieczne jest również formowanie pomidorów. W regionach o stosunkowo ciepłym klimacie taką kulturę można uprawiać w kilku łodygach. Jeśli jednak klimat jest wystarczająco chłodny, zaleca się hodowanie pomidorów w 1 łodydze, podczas gdy należy pozostawić na nim 2 lub 3 pędzle kwiatowe, i nie zapomnij wyciąć wszystkich pasierbów, w przeciwnym razie duża liczba wierzchołków będzie miała bardzo negatywny wpływ na plon. Pierwsze przycinanie pasierbów bocznych odbywa się 20 dni po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę po tym, jak ich długość wynosi 50-70 mm. Silnie rosnące odmiany wymagają nie tylko szczypania, ale także szczypania punktu wzrostu, który odbywa się w pierwszych dniach sierpnia. Podczas uprawy odmian wspinaczkowych w krzakach należy odciąć wszystkie dolne płytki liściowe, jest to dobre zapobieganie chorobom grzybiczym, a dzięki temu poprawi się dostęp powietrza i światła słonecznego do rośliny. Ten przyczyni się do tego, że plony będą wyższe i wcześniejsze.

jak podlewać

pomidory uprawiane na otwartej glebie muszą być systematycznie podlewane. Musisz wlać wodę do otworów, a 1 litr wody jest pobierany na 1 krzak. Zaleca się podlewanie po południu lub w pochmurny dzień. Obowiązkowe podlewanie należy wykonać przed przystąpieniem do rozluźnienia, w okresie kwitnienia pierwszego i drugiego pędzla kwiatowego, a nawet po dodaniu suchego nawozu do gleby.

najlepiej podlewać takie rośliny kroplowo. Z tego powodu ciecz dostaje się do gleby dość powoli, w związku z tym nie obserwuje się gwałtownej zmiany wilgotności powietrza, co ma bardzo negatywny wpływ na pomidory. Ponadto nie obserwuje się stagnacji płynu na powierzchni gleby, co jest dobrym zapobieganiem chorobom grzybiczym.

zaleca się ściółkowanie powierzchni gleby wokół krzaków czarnym materiałem pokrywającym, dzięki czemu wzrost chwastów całkowicie zatrzymuje się, a także utrzymuje się wilgoć w glebie. Jeśli powierzchnia witryny jest ściółkowana materią organiczną (na przykład: trocinami, trawą lub torfem), przyczyni się to do przyciągnięcia dżdżownic, które rozluźniają glebę i wytwarzają próchnicę podczas swojej aktywności życiowej, a pomidory bardzo jej potrzebują. Należy jednak pamiętać, że na miejscu z dużą liczbą dżdżownic mole mogą osiedlić się.

Zasady podwiązki

do podwiązki pomidorów można użyć kraty lub palików. Zaleca się instalowanie palików po północnej stronie rzędu, a odległość między nimi a pędami wynosi od 9 do 11 centymetrów. Aby wykonać kratę, potrzebujesz palików, które są instalowane co 4 metry, a następnie należy rozciągnąć między nimi nici lub liny. Podwiązka krzewów odbywa się w 3 etapach:

  • po przesadzeniu sadzonek do ziemi na poziomie pierwszej płyty liściowej;
  • na poziomie drugiego pędzla kwiatowego;
  • na poziomie trzeciego pędzla kwiatowego.

karmienie pomidorów

po raz pierwszy konieczne jest karmienie sadzonek 10-12 dni po przesadzeniu na otwartą glebę. Aby to zrobić, użyj mieszaniny składników odżywczych składającej się z nawozów organicznych i mineralnych, aby ją przygotować, musisz dodać 20 gramów superfosfatu w 1 wiadrze roztworu dziewanny (gnojowica i woda pobrane w stosunku 1:8 lub 1:9). Na 1 krzak pobiera się 1 litr takiej mieszanki. Po raz drugi roślina jest karmiona pół miesiąca po pierwszym karmieniu, a po raz trzeci-po tym samym czasie, w tym celu stosuje się nawozy mineralne w postaci suchej, są one równomiernie rozmieszczone na powierzchni łóżka: na 1 metr kwadratowy działki pobiera się 10 gramów azotanu amonu, 20 gramów superfosfatu i 15 gramów soli potasowej. Następnie powierzchnia gleby musi zostać poluzowana, aby uszczelnić nawóz, po czym jest dobrze zrzucana.

jeśli w glebie brakuje jakiegokolwiek elementu lub będzie za dużo, może to wpłynąć na wygląd krzewów. Na przykład, jeśli w glebie jest mało siarki, liście na krzakach zaczerwienią się lub żółkną, a pędy staną się bardzo kruche. Jeśli w glebie brakuje boru, pędy w punkcie wzrostu staną się czarne, sadzonki młodych liści staną się kruche, a brązowe plamy utworzą się na powierzchni owoców. Jeśli nie ma wystarczającej ilości molibdenu, płytki liściowe żółkną i zawijają się, również z tego powodu na krzaki może wpływać chloroza, podobnie jak w przypadku braku żelaza, gdy kolor liści zmienia się na prawie biały, podczas gdy pomidory nie dojrzewają, a ich wzrost zatrzymuje się. Jeśli znajdziesz oznaki braku któregokolwiek z elementów, krzewy będą musiały zorganizować górny opatrunek na liściach, podczas gdy musisz użyć mieszanki zawierającej brakujący element.

obróbka

w regionach, w których klimat jest dość chłodny, w niektórych przypadkach pomidory nie mają czasu na dojrzewanie. Aby uratować plony, krzewy można traktować specjalną mieszanką, która przyspieszy dojrzewanie owoców. Aby to zrobić, potrzebujesz młodych pędów sosny, które musisz umieścić na półce lodówki na 7 dni. Należy je drobno pokroić i wymieszać z wodą w stosunku 1: 2. Mieszaninę należy doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut.schłodzony i odcedzony bulion należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:3. Podczas formowania pąków traktuj krzewy tą mieszanką.

szkodniki i choroby pomidorów

choroby

najczęściej występują choroby pomidorów, takie jak brązowe, brązowe, czarne i białe plamienia, mozaika (z tego powodu rośliny kruszą się), tracheomykoza, rak bakteryjny, Południowa i zwykła zaraza (krzewy zaczynają wysychać), Biała, łodyga, szara i wierzchołkowa zgnilizna, verticilloza i Strick. Każda z tych chorób ma inne objawy i sposoby leczenia. Należy jednak pamiętać, że jeśli ściśle przestrzegasz zasad profilaktyki i technologii rolniczej tej kultury, wtedy możliwe będzie całkowite uniknięcie infekcji rośliny.

szkodniki

najczęściej wciornastki, muchy kiełkowe, niedźwiedzie, miarki, druty, ślimaki i nicienie galusowe osiedlają się na krzakach pomidorów. Zaleca się zwalczanie takich szkodliwych owadów za pomocą środków ludowych, a mianowicie naparów ziołowych i wywarów, które mają działanie grzybobójcze, owadobójcze i przeciwfidantne.

zbieranie i przechowywanie pomidorów

20 dni przed zbiorem pomidorów musisz usunąć wszystkie Kwitnące łodygi i pąki, dzięki czemu uformowane owoce dojrzeją szybciej. Owoce są zbierane selektywnie, gdy pomidory dojrzewają do brązowego, jasnożółtego, różowego lub mlecznego koloru. Takie owoce dojrzewają dobrze w ciągu 7-15 dni, podczas gdy pozostają słodkie i smaczne. Jeśli zbierzesz zielone pomidory z krzaków, po dojrzewaniu ich smak będzie niższy. Wszystkie owoce należy zebrać do momentu, gdy temperatura zacznie spadać do 8 stopni w nocy, ponieważ ta temperatura przyczynia się do wzrostu ryzyka uszkodzenia roślin przez różne choroby. Większość ogrodników zaleca usunięcie całej uprawy przed "zimnym świtem", w przeciwnym razie może umrzeć. Należy jednak zauważyć, że dojrzewanie każdej z odmian odbywa się we właściwym czasie. Na przykład zbiór wczesnych dojrzałych odmian odbywa się w drugiej połowie lipca, średni okres dojrzewania ― w ostatnich dniach lipca lub pierwszy ― sierpnia, późno ― w sierpniu lub wrześniu.

dojrzałe pomidory muszą być ułożone dziobkami w dół, w tym celu stosuje się plastikowe pudełka lub kartony, których dno należy przykryć arkuszami papieru, a do każdego pojemnika umieszcza się nie więcej niż 12 kilogramów pomidorów, w przeciwnym razie nacisk na dolny rząd będzie zbyt silny.

dojrzałe pomidory powinny być przechowywane nie dłużej niż 7 dni przed konserwacją, przetwarzaniem lub jedzeniem na świeżo. Różowe i brązowe owoce, które zostały umieszczone na dojrzewaniu, dojrzewają znacznie szybciej w porównaniu z zielonymi lub mlecznobiałymi. Zaleca się dojrzewanie i przechowywanie Nie rannych i dużych pomidorów, które są zrywane z krzaków wraz z szypułkami. Do dojrzewania owoce są składane w kartonach, które należy przykryć pokrywkami. Na środku pudełka umieszcza się 3 lub 4 dojrzałe owoce, które wytwarzają etylen, który pomaga przyspieszyć dojrzewanie pomidorów. Jeśli umieścisz owoce w pudełkach z tworzywa sztucznego lub w wiklinowych koszach, wówczas są one pokryte gęstym materiałem, na przykład płótnem, zapobiegnie to ulatnianiu się etylenu. W ciepłym pomieszczeniu owoce dojrzewają znacznie szybciej. Różowe owoce będą w pełni dojrzałe po około pięciu dniach, brązowe-po 7 dniach,aw stopniu dojrzałości mlecznej - po 1,5 tygodniu.

aby owoce mogły przetrwać do drugiej połowy grudnia, należy położyć arkusze papieru między warstwami. Należy je usunąć w chłodnym miejscu, na przykład w suchej piwnicy, na przeszklonym balkonie lub na zimnej werandzie. Jeśli owoce są przechowywane przez długi czas, należy je systematycznie sortować, co pozwoli na terminowe usunięcie zgniłych okazów, które mogą wpływać na zgniliznę wszystkich innych pomidorów.

rodzaje i odmiany pomidorów

istnieje kilka rodzajów klasyfikacji pomidorów. Klasyfikacja amerykańskiego naukowca C. Ricka dzieli wszystkie pomidory na 9 gatunków. W Rosji przyjęto tradycyjną klasyfikację, zgodnie z którą wszystkie pomidory są podzielone na 3 gatunki, a mianowicie pomidor peruwiański, zwykły i włochaty. Do tej pory istnieje ponad 70 sztuk mieszańców i odmian zwykłych pomidorów, a są to tylko pomidory przeznaczone do uprawy na otwartym terenie.

taka roślina jest również podzielona w strukturze na niesztambowe, standardowe i w kształcie ziemniaków.

  1. Standardowe pomidory . Są reprezentowane przez zwarte krzewy, które mają bardzo grube pędy, a także średniej wielkości faliste płyty liściowe znajdujące się na krótkich ogonkach. Ta grupa jest dość liczna, obejmuje karłowate i średnie hybrydy i odmiany, które tworzą niewielką liczbę pasierbów.
  2. pomidory niesztampowe . Ich liście są duże i nieco pofałdowane. Pędy są cienkie i leżą pod ciężarem pomidorów. Ta grupa jest reprezentowana przez odmiany karłowate i silnie rosnące, a także hybrydy. Obecnie istnieją pomidory półtambowe, które są czymś pośrednim między gatunkami standardowymi i niesztambowymi.
  3. pomidory ziemniaczane . Duże płytki liściowe są podobne do ziemniaków. Takie gatunki są rzadkie.

inne odmiany są podzielone według rodzaju wzrostu krzewów na deterministyczne (słabo rosnące) i nieokreślone (wysokie). Również w tej grupie są odmiany superdeterministyczne i półdeterministyczne. Jednak tylko specjaliści używają tej klasyfikacji.

więcej pomidorów dzieli się zgodnie z czasem dojrzewania na wczesne dojrzewanie, średnie dojrzewanie i późne dojrzewanie.

wczesne dojrzałe odmiany

  1. Irma . Duże lub średnie owoce dojrzewają w ciągu 100 dni. Wysokość krzewu wynosi od 0,5 do 0,6 m, nie wymaga szczypania. Odmiana charakteryzuje się dobrą jakością przechowywania. Owoce nadają się do jesiennych sałatek, konserwowania we własnym soku i zamrażania całych owoców.
  2. Highlight . Wysokość krzewów waha się od 0,5 do 0,8 m. gęste pomidory w kształcie serca mają czerwony kolor, ważą około 100 gramów. Miąższ arbuza jest słodki i bardzo smaczny. Owoce nadają się do konserwacji i przygotowywania sałatek.
  3. Butuz . Wysokowydajne krzewy osiągają wysokość od 0,5 do 0,6 m.czerwone owoce w kształcie beczki ważą od 100 do 200 gramów, ich jakość przechowywania jest doskonała, podobnie jak smak.

najlepsze odmiany w średnim okresie dojrzewania

  1. Serce byka . Soczyste i miękkie pomidory są średniej i dużej wielkości, mają czerwono-różowy kolor, cienką skórkę i piękny słodkawy smak. Odmiana charakteryzuje się doskonałą wydajnością, ale taka odmiana ma niską odporność na brązowe plamienie.
  2. damskie palce . Na półmetrowych krzewach, które nie tworzą pasierbów, występuje stosunkowo niewielka liczba liści. Czerwone pomidory mają kształt gruszki i twardą, gęstą miąższ. Doskonale nadają się do konserwacji.
  3. Królewca . Wysokość krzewu tak silnej odmiany wynosi od 150 do 200 cm, a czerwone wydłużone pomidory mają kształt podobny do bakłażana. Wyróżniają się doskonałym smakiem i ważą około 0,3 kg.

najlepsze odmiany późno dojrzewające

  1. De Barao . Wysokość mocnych krzewów wynosi około 400 cm, a nawet śliwkowe owoce o gęstym, bardzo smacznym miąższu ważą około 70 gramów. Odmiana jest odporna na zimno i kochająca Cień. Owoce nadają się do konserw pełnoziarnistych, do świeżego spożycia i do długotrwałego przechowywania.
  2. Finish . Wysokość rośliny wynosi około 0,75 m. bardzo smaczne czerwono-pomarańczowe owoce ważą około 90 gramów. Ta odmiana jest produktywna i odporna na verticilliozę.
  3. Cherry . Jest to bardzo popularna odmiana o doskonałym smaku i walorach dekoracyjnych słodkich małych owoców, które ważą około 30 gramów, są zbierane w pędzelkach. Do konserwacji są używane z gałęzią. Odmiana jest uprawiana na balkonie, na otwartym terenie i w szklarni.

istnieją również interesujące i dość niezwykłe odmiany

  1. pomidory bananowe (pieprzowe) . Owoce mają niezwykły kształt i smak. Odmiany bardzo popularne: Jersey Deville, Auria, Wujek Stepa.
  2. żebrowane pomidory . Odmiana wyróżnia się wydajnością i dużymi owocami, które mają podobny kształt do obranej pomarańczy z bardzo wypukłymi plasterkami. Popularne odmiany: Tlacolula, Amerykański żebrowany.
  3. pomarańczowe pomidory . Zawierają duże ilości likopenu, cukru i beta-karotenu w porównaniu do zwykłych odmian. Są zalecane dla osób uczulonych na czerwone owoce. Najpopularniejszą odmianą jest persimmon.
  4. żółte pomidory . Złote pomidory mają bogaty smak. Zawierają wiele karotenoidów i likopenu. Te owoce są dobre dla alergików. Popularne odmiany to: złote kopuły, kropla miodu, cud świata, Złota Rybka.
  5. białe pomidory . Owoce mają niezwykły smak, zawierają dużą ilość cukru i są całkowicie pozbawione kwasu. Popularne odmiany: biały śnieg, białe serce byka, Królewna Śnieżka.
  6. Czarne pomidory . Owoce zawierają większą ilość beta-karotenu, kwasu askorbinowego i innych witamin w porównaniu do wszystkich innych odmian. Takie odmiany są również cenione za niezwykły smak. Jednak takie hybrydy mają niską wydajność i niską odporność na mróz. Owoce dojrzewają bardzo późno, dlatego takie pomidory zaleca się uprawiać na otwartym terenie tylko w regionach o ciepłym klimacie. Popularne odmiany: Raj Kapoor, Gypsy, Black Prince, Blue Sky.
  7. zielone pomidory . Owoce nigdy nie stają się czerwone, mają unikalny smak. Popularne odmiany: szmaragdowe jabłko, Bagno.