pietruszka

dwuletnia roślina zielna pietruszka (Petroselinum) to mały rodzaj należący do rodziny selerowatych (parasolowych). Ta roślina pochodzi z wyspy Sardynii. Pierwsza wzmianka o nim została znaleziona w starożytnych egipskich papirusach: według legendy kultura ta wyrosła z krwi, która wypłynęła z oka Horusa, syna boga Ozyrysa, został wyrwany przez złego Seta. W warunkach naturalnych taka roślina zielna występuje na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Uprawia się pietruszkę korzeniową i liściastą w południowej części Kanady i na północy Stanów, a także w całej Europie kontynentalnej z wyjątkiem Skandynawii. Najpopularniejszą wśród ogrodników jest pietruszka korzeniowa, ponieważ tworzy warzywa korzeniowe, a także daje warzywa.

funkcje pietruszki

Pietruszka to roślina zielna, która może być jednoroczna lub dwuletnia. Jego łodyga jest wyprostowana, a płytki liściowe są dwa razy lub trzy razy pierzaste. Płatki kwiatów w kształcie serca są pomalowane na żółto-zielony lub białawy kolor, czasami u podstawy mają jasnoczerwony odcień. Owoc ma jajowaty kształt, podczas gdy jest ściśnięty z boków.

ta kultura jest kochająca wilgoć i jest odporna na mróz. Kiełkowanie nasion obserwuje się w temperaturze 1-5 stopni, a sadzonki wytrzymują mrozy do minus 9 stopni. W związku z tym w regionach o łagodnych, nie mroźnych zimach jesienią nie trzeba usuwać korzenia takiej rośliny z gleby.

pietruszka korzeniowa

w pierwszym roku wzrostu w krzakach powstaje rozeta liściowa i roślina okopowa, która jest podobna do marchwi, jest pomalowana na jasnożółty lub biały kolor. A w drugim roku krzewy dają nasiona. Warzywa korzeniowe pietruszki mają właściwości lecznicze, pomagają zachować wzrok, leczyć rany, wzmacniać dziąsła, a także stymulować aktywność nerek. Zawierają sole potasu, żelaza i fosforu. Takie warzywa korzeniowe są używane jako przyprawa, dodając je do zup i solanek, a także do marynat podczas konserwowania.

pietruszka liściasta

pietruszka liściasta nie tworzy korzenia, ale ma dobrze rozwinięty i rozgałęziony system korzeniowy. Warzywa takiej rośliny są dodawane do sałatek, a także używane jako przyprawa do ryb i pierwszych potraw. Takie warzywa są spożywane nie tylko świeże, ale są nadal suszone i zamrażane, jeśli taka pietruszka jest odpowiednio przechowywana, może zachować swoje korzystne substancje do 12 miesięcy. Kultura ta jest nadal szeroko stosowana w kosmetologii, a także w medycynie tradycyjnej i tradycyjnej.

sadzenie pietruszki w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

pietruszkę można uprawiać przez sadzonki lub wysiewać nasiona bezpośrednio w ziemi, podczas gdy druga metoda jest bardziej popularna wśród ogrodników. Za pomocą sadzonek taka roślina jest uprawiana tylko w niektórych regionach. Siew nasion na otwartej glebie odbywa się od połowy do końca kwietnia, a także można to zrobić jesienią, a mianowicie od połowy października. Aby zielenie pietruszki liściastej były na stole przez całe lato, zaleca się wysiewać je przenośnikiem: 1 raz na 15 dni do ostatnich dni lipca.

miejsce odpowiednie do siewu powinno być słoneczne, podczas gdy gleba musi być luźna, niezbyt mokra, lekka i pełna składników odżywczych. Co najlepsze, taka kultura rośnie na lekkiej gliniastej lub gliniastej o pH 6,5-7,0. Do siewu pietruszki eksperci nie zalecają wyboru miejsca o wysokim poziomie wód gruntowych. Jeśli nie ma innego miejsca do uprawy, musisz zrobić wysokie łóżka. Pietruszka może być uprawiana na miejscu po następujących uprawach: cebula, pomidory, cukinia, squash, ziemniaki, kapusta i ogórki. Słabymi poprzednikami są przedstawiciele rodziny parasolowej, na przykład: marchew, pietruszka, seler, koper włoski, kolendra, koperek itp. Jednak pietruszkę można uprawiać razem z nimi, na przykład w tym samym miejscu można uprawiać marchewkę i pietruszkę, koperek i pietruszkę, kolendrę i pietruszkę itp.

zasady sadzenia

jeśli siew takiej rośliny jest zaplanowany na wiosnę, należy przygotować witrynę jesienią. Jeśli siew nasion zostanie przeprowadzony jesienią zimą, konieczne będzie przygotowanie terenu nie mniej niż 15-20 dni przed dniem siewu. W przypadku pietruszki korzeniowej (paszowej) do gleby konieczne jest wprowadzenie obornika, jednak odbywa się to około 12 miesięcy przed wysiewem takiej kultury przed uprawą rośliny prekursorowej. Pietruszka liściasta (Zielona) pięknie rośnie na oborniku. Podczas kopania terenu jesienią do gleby należy dodać od 4 do 5 kilogramów obornika (kompostu) na 1 metr kwadratowy. Jeśli gleba jest słaba, to oprócz nawozów organicznych nadal dodaje się do niej kompleks minerałów, ale należy to zrobić wiosną, przygotowując miejsce do siewu. Jeśli planowany jest siew zimowy takiej rośliny, wówczas substancje organiczne i minerały należy wprowadzić do gleby w tym samym czasie. Ponieważ suche nasiona charakteryzują się bardzo powolnym kiełkowaniem, zaleca się je przez 30 minut. zanurz w wodzie, a następnie wysusz materiał siewny, aż zacznie się kruszyć.

na przygotowanym obszarze należy wykonać rowki o głębokości dochodzącej do 10-15 mm, a szerokość między nimi powinna wynosić około 0,5 m.rowki należy obficie rozlać ciepłą wodą, a po całkowitym wchłonięciu przeprowadza się wysiew nasion. Rowki muszą być pokryte ziemią, po czym są ubijane. Z reguły pierwsze sadzonki pojawiają się po 15-20 dniach. Jesienią suche nasiona są używane do siewu, a następnie powierzchnia łóżka jest pokryta warstwą ściółki (humusem lub torfem).

uprawa sadzonek pietruszki

o tym, jak siać nasiona pietruszki na otwartym terenie, opisano szczegółowo powyżej. Ale w niektórych przypadkach taka roślina jest uprawiana w sadzonkach. Przed rozpoczęciem siewu nasiona należy namoczyć w wodzie, gdzie powinny pozostać przez 24 godziny, co pozwoli im oczyścić je z olejków eterycznych, które przyczyniają się do spowolnienia kiełkowania. Następnie nasiona należy umieścić w zwilżonej szmatce. Po pojawieniu się białych pędów nasiona wysiewa się, po wysuszeniu ich do kruchości. Zbieranie sadzonek należy przeprowadzić po tym, jak zaczną tworzyć dwie prawdziwe płyty liściowe, w tym celu stosuje się doniczki torfowe. Po upływie 8 tygodni od wysiewu nasion sadzonki pietruszki korzeniowej należy sadzić na otwartej glebie. Jest sadzony razem z doniczkami i, w zależności od odmiany, obserwuje się odległość 7-15 centymetrów między krzakami. Podczas sadzenia sadzonek pietruszki między nimi należy zachować odległość co najmniej 20 centymetrów. Odległość między rzędami powinna wynosić około 0,5 m.w takim przypadku przygotowanie witryny należy wykonać z wyprzedzeniem.

uprawa pietruszki na parapecie

aby wyhodować pietruszkę w warunkach pokojowych, należy ją wysiać dokładnie tak, jak opisano powyżej, w tym celu stosuje się skrzynki sadzonek wypełnione mieszanką gleby z biohumusu, a także włókna kokosowego, które układa się na warstwie drenażowej. Siew wymaga przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, umieszcza się go w pojemniku z wodą na dwa lub trzy dni, który należy wymieniać dwa razy dziennie. W takim przypadku 2 godziny przed wysiewem nasiona należy zdezynfekować, zanurzając je w słabym roztworze nadmanganianu potasu. Nasiona należy zakopać w mieszance gleby nie większej niż 5 mm, a następnie powierzchnię podłoża wypełnia się luźną glebą, a grubość warstwy powinna wynosić około 10 mm, a następnie pudełko jest usuwane w ciemnym miejscu. Aby sadzonki wydawały się tak szybko, jak to możliwe, pojemniki na górze powinny być pokryte folią lub szkłem, ale konieczne jest regularne wietrzenie upraw, a także terminowe usuwanie kondensatu z powierzchni schronienia.

po 15-20 dniach pojawiają się pierwsze sadzonki, pojemnik z uprawami należy przenieść na parapet. Kiedy sadzonki rosną, należy je przerzedzić, a odległość między roślinami powinna wynosić co najmniej 40 mm. optymalna temperatura powietrza do uprawy pietruszki wynosi od 15 do 20 stopni. Jeśli pomieszczenie jest zimniejsze, wzrost roślin stanie się wolniejszy, aw upale sadzonki wyschną. Aby sadzonki rosły normalnie, potrzebują długiego dnia świetlnego. Jeśli jest krótszy niż to konieczne, pietruszka będzie potrzebować dodatkowego sztucznego oświetlenia, w tym celu w odległości 0,6 m należy umieścić lampę fluorescencyjną. Po około 6 tygodniach będzie można zebrać pierwsze zbiory. Gdy wysokość gałęzi osiągnie 10-12 centymetrów, w razie potrzeby można ją oderwać i wykorzystać do gotowania, a część łodygi z 1/3 płyt liściowych powinna pozostać w pojemniku.

zaleca się stosowanie wczesnych odmian do uprawy w pomieszczeniach, w tym przypadku pierwsze zbiory są przeprowadzane pół miesiąca wcześniej niż w przypadku odmian późnego dojrzewania i w połowie sezonu. Najczęściej na parapecie rosną takie zielone odmiany, jak: Aster, Rosyjska uczta, fitness, Koraliki, zielone perły, poranna świeżość, Gloria itp.

jak uprawiać z warzyw korzeniowych

ta metoda uprawy pietruszki pozwala nie czekać na pojawienie się sadzonek. W ostatnich dniach października, zanim zaczną się przymrozki, krzew pietruszki należy usunąć z ziemi z korzeniami o długości około 50 mm, a także o szerokości około 40 mm, aby zdezynfekować pudełko sadzonek, musisz użyć silnego roztworu manganu potasu, na jego dnie musisz wykonać warstwę drenażową, na której wylewa się mieszaninę gleby na fiołki. W nim prawie blisko siebie należy sadzić korzenie tej rośliny, które zostały wykopane w ogrodzie, podczas gdy tylko wierzchołkowe pąki powinny wznosić się nad powierzchnią podłoża. Mieszanka ziemi musi być nieco zagęszczona i dobrze podlana, po czym pojemnik przenosi się na nieogrzewaną werandę lub na izolowany balkon. Rośliny muszą zapewnić umiarkowane podlewanie, a po pojawieniu się zielonych kiełków pojemnik jest przenoszony do dobrze oświetlonego i ciepłego (około 20 stopni) pomieszczenia. Młode rośliny w pochmurny dzień będą potrzebować dodatkowego oświetlenia. Po rozpoczęciu aktywnego wzrostu zielonej masy podlewanie powinno być częstsze i obfite. Jeśli wszystko zostanie zrobione poprawnie, świeże pachnące warzywa będą rosły na święta Nowego Roku.

jak podlewać

uprawiając pietruszkę w warunkach pokojowych, musi zapewnić systematyczne umiarkowane podlewanie. Podłoże w pojemnikach nie powinno wysychać, nie można również dopuścić do stagnacji wody w mieszance gleby. Taką roślinę należy podlewać codziennie umiarkowaną ilością wody w temperaturze pokojowej. Po pojawieniu się skorupy na powierzchni podłoża jest ona usuwana, w tym celu konieczne jest poluzowanie mieszanki gleby.

nawóz

Jeśli ta kultura jest uprawiana z nasion, sadzonki będą potrzebować płynnego opatrunku górnego, w tym celu użyj przyjaznego dla środowiska nawozu, należy go stosować nie więcej niż 2 razy na 4 tygodnie. Aby to zrobić, możesz użyć organicznych lub złożonych nawozów mineralnych, które są dobrze ugruntowane.

Pielęgnacja pertuszki

uprawa takiej kultury na otwartej glebie jest dość prosta. Aby to zrobić, krzewy muszą zostać przerzedzone, chwastowane, karmione, podlewane, a także poluzowane na powierzchni łóżka. Wiosną, gdy pietruszka jest nadal Bardzo słaba, potrzebuje specjalnej ochrony przed chwastami, ponieważ są w stanie zagłuszyć każdą roślinę uprawną. W związku z tym pietruszka będzie musiała być systematycznie ścinana, a chwasty powinny być usuwane zarówno z rzędów, jak i między rzędami. Zaleca się przeprowadzenie tej procedury 24 godziny po deszczu lub podlewanie łóżka, a wraz z usunięciem chwastów konieczne jest rozluźnienie powierzchni gleby. Rozluźnienie poprawia napowietrzanie systemu korzeniowego krzewów.

jak podlewać

podczas uprawy w ogrodzie ta kultura będzie musiała być systematycznie podlewana. Należy zwrócić uwagę na fakt, że odmiany korzeniowe są mniej wymagające do podlewania w porównaniu z liśćmi. Pietruszka paszowa wyróżnia się odpornością na suszę, dlatego przez cały sezon wegetacyjny będzie musiała być podlewana około 2 razy. A zielone odmiany wymagają więcej podlewania.

według stanu liści na krzakach można zrozumieć, czy rośliny wymagają podlewania. Pietruszka powinna być podlewana wczesnym rankiem lub wieczorem, gdy zachodzi słońce. Do podlewania nie należy używać zimnej wody, jej temperatura nie powinna być niższa niż Temperatura powietrza. Dlatego wodę pozostawia się na słońcu do ogrzania. A jeśli używana jest woda z kranu, musisz poczekać, aż się uspokoi.

nawóz

zielone odmiany pietruszki potrzebują większej ilości azotu niż korzenie, więc górny opatrunek stosuje się 2 razy w sezonie wegetacyjnym, w tym celu stosuje się azotan (na 1 metr kwadratowy działki 5-6 gramów substancji). Pietruszka paszowa bardziej potrzebuje potasu i fosforu, dlatego wiosną należy użyć pełnego nawozu mineralnego, aby go nakarmić, podczas gdy w sierpniu do gleby należy dodać 7 gramów superfosfatu i 5 gramów soli potasowej na 1 metr kwadratowy działki. Jeśli jesienią nawóz zawierający azot zostanie wprowadzony do gleby, może to spowodować gromadzenie się azotanów w ropie korzeniowej.

co sadzić w miejscu, w którym rosła pietruszka

miejsce, w którym uprawiano taką kulturę, nie nadaje się do uprawy przedstawicieli rodziny parasolowej. Następnym razem pietruszka i inne powiązane rośliny będą mogły być uprawiane na tym obszarze dopiero po 4-5 latach. Miejsce, w którym wcześniej uprawiano pietruszkę, doskonale nadaje się do sadzenia cebuli, ziemniaków, grochu, czosnku, pomidorów i fasoli.

choroby i szkodniki pietruszki ze zdjęciami i nazwami

choroby pietruszki

pietruszka nie jest wysoce odporna na choroby. Najczęściej na taką kulturę wpływają następujące choroby:

mączniak prawdziwy

gdy roślina jest uszkodzona przez taką chorobę grzybiczą, na powierzchni jej części nadziemnych tworzy się luźna powłoka o prawie białym kolorze. W miarę rozwoju choroby na tej płytce pojawiają się czarne kropki, które są owocnikami grzyba. W takich krzakach zdolność reprodukcyjna jest znacznie osłabiona. Choroba ta aktywnie rozwija się w deszczową pogodę, jeśli występują gwałtowne wahania temperatury. Aby zwalczyć taką chorobę, po zebraniu plonu pietruszki, miejsce należy oczyścić z resztek roślinnych, które należy zniszczyć. Następnie gleba jest traktowana roztworem Byletona, podczas gdy musisz ściśle przestrzegać instrukcji.

Stolbur

ta choroba przyczynia się do rozwoju chlorozy na krawędziach płyt liściowych niższych poziomów roślin. Z czasem krawędź liści zmienia kolor na czerwony, a następnie cała płyta nabiera takiego koloru. Dotknięte krzewy wykazują spadek turgoru roślin okopowych, przez co są gorzej przechowywane. Rozprzestrzeniają się patogeny takiej choroby cykadki, podczas gdy pierwsze oznaki stolbur pojawiają się w ostatnich dniach lipca lub pierwsze ― sierpnia. W celu zapobiegania konieczne jest terminowe niszczenie cykad osiadłych na miejscu, usuwanie chwastów na czas, Regularne kopanie terenu i traktowanie krzewów herbicydami.

czarna zgnilizna lub alternarioza

porażka takiej choroby może wystąpić zarówno w magazynie, jak i na łóżku. Kiedy choroba dopiero zaczyna się rozwijać, jej objawy są podobne do "czarnej nogi": krzak ma uszkodzenie szyjki korzeniowej, wraz z rozwojem choroby wpływa na całą łodygę, a dzieje się to stosunkowo szybko. Następnie krzew zmienia kolor na żółty i umiera. Kiedy cała nadziemna część pietruszki zostanie dotknięta czarną zgnilizną, choroba może również rozprzestrzenić się na system korzeniowy. Patogeny choroby najczęściej przenikają mikrourazy dostępne na krzaku (skaleczenia, pęknięcia lub zadrapania), tam zaczyna się aktywnie rozwijać. W celu zapobiegania musisz przestrzegać zasad płodozmianu, a strona musi być oczyszczona z resztek roślinnych, które należy zniszczyć. Po wysokości wierzchołków krzewów wynosi 10-12 centymetrów, należy je spryskać roztworem Homa (40 gramów substancji na 1 wiadro wody). W połowie lata w pobliżu roślin okopowych na powierzchni łóżka konieczne jest równomierne rozprowadzenie bariery (na 1 metr kwadratowy działki pobiera się 1 łyżkę. l substancji).

septorioza pietruszki, czyli białe plamienie

ta choroba grzybicza wpływa na ogonki liściowe, liście i pędy. W połowie lata na dolnych płytkach liściowych powstają brązowe plamki, po pewnym czasie stają się jaśniejsze, ale jednocześnie ich ciemna granica nie zmienia koloru. W miarę rozwoju choroby wpływają również górne płytki liściowe. Z czasem liście stają się żółte i wysychają, a ogonki pękają. W rezultacie plon pietruszki bardzo cierpi. Pod koniec sezonu wegetacyjnego wszystkie resztki roślin muszą zostać usunięte z witryny, podczas gdy są spalane. Następnie wykop miejsce. W celu zapobiegania przed siewem materiał siewny należy ogrzać w temperaturze od 45 do 50 stopni. Wykonaj 2 zabiegi na liściach w pierwszej dekadzie lipca z przerwą 1,5 tygodnia roztworem Energen (20 kropli substancji pobiera się na 1 litr wody).

rdza

z reguły porażka pietruszki z taką chorobą występuje w pierwszych tygodniach letnich. U chorych krzewów na niewłaściwej powierzchni płytek liściowych powstają brązowo-czerwone plamki, które z czasem łączą się ze sobą. W rezultacie liście przed czasem stają się żółte, wysychają i tracą smak. Aby wyleczyć chorą roślinę, będzie potrzebować takiego samego leczenia, jak w przypadku uszkodzenia białą plamą.

wczesne oparzenie lub cercosporoza

na powierzchni pędów i liści dotkniętego krzewu powstają brązowe lub jasnożółte plamy, osiągające średnicę około 0,6 cm i mające nieregularny kształt. Przy wysokiej wilgotności na powierzchni plam pojawia się nalot jasnoszarego koloru. Chore krzewy wykazują opóźnienie wzrostu, a także żółknięcie i suszenie liści. Choroba aktywnie rozwija się w ciągu dnia, jeśli jest wilgotna i ciepła pogoda, a także w mgliste noce i jeśli rano spada obfita Rosa. Jeśli choroba dopiero zacznie się rozwijać, obszar będzie musiał zostać spryskany roztworem mieszanki Bordeaux (1%). Jeśli jest to konieczne, takie opryskiwanie przeprowadza się jeszcze kilka razy z przerwą 10-12 dni. Ostatni raz spryskaj krzaki nie później niż pół miesiąca przed zbiorem.

inne choroby, takie jak: filcowa i biała zgnilizna, peronosporoza (mączniak rzekomy), żółtaczka Aster itp.

szkodniki pietruszki

najczęściej następujące szkodniki osiedlają się na krzakach pietruszki:

liść marchewki

ten mały szkodnik żywi się sokiem z rośliny. Jego larwy również żywią się sokiem z pietruszki, podczas gdy są owinięte w liście, a krzew staje się podobny do frotte. Aby pozbyć się liści, musisz spryskać krzaki 2 razy środkami Iskra, Fitoverm, Iskra Bio lub karbofos. Takie zabiegi przeprowadza się w maju, kiedy obserwuje się masowe pojawienie się dorosłych osobników, a także w lipcu po utworzeniu larw.

nicienie macierzyste

ten mały robak osiąga długość zaledwie półtora milimetra, organizuje składanie jaj w tkankach tej rośliny. Taki szkodnik na prawie każdym etapie rozwoju żywi się sokiem z pietruszki, podczas gdy dotknięte części krzewu wykazują opóźnienie wzrostu, krzywiznę i śmierć. W celu zapobiegania przygotowywaniu siewu do siewu należy go podgrzewać w termosie z gorącą wodą (około 45-50 stopni) przez kwadrans. Po zebraniu zbiorów pietruszki obszar będzie wymagał głębokiego kopania. Konieczne jest również przestrzeganie zasad płodozmianu.

mucha marchewkowa

długość takiego szkodnika wynosi tylko pół centymetra,ma zielony kolor z połyskiem. Taka mucha preferuje wilgotne miejsca. Jeśli osiądzie na łóżku z pietruszką, krzaki będą miały opóźnienie w rozwoju, a liście staną się fioletowo-czerwone, a następnie żółte i ostatecznie umrą. Jeśli pietruszka rośnie w pobliżu marchwi, prawdopodobieństwo, że taka mucha osiądzie na krzakach, znacznie wzrasta, ponieważ ten szkodnik przyciąga zapach marchwi. Aby zamaskować silny zapach marchwi, zaleca się potraktowanie jej krzewów roztworem składającym się z 1 wiadra wody, 1 łyżki.l czerwony lub czarny mielony pieprz i 1 łyżeczka. mydło w płynie. Możesz także wypełnić powierzchnię gleby między rzędami warstwą mieszanki złożonej z piasku i naftalenu (10:1). Ponieważ taki szkodnik jest wspinany w ziemi na zimę, po zbiorach jesienią zaleca się głębokie kopanie.

mszyca melonowa

ten szkodnik jest wszystkożerny. Z reguły pojawia się na stronie w ostatnich dniach czerwca, podczas gdy w sezonie 1 może dać do 10 pokoleń. Owady te znajdują się na niewłaściwej powierzchni blaszek liściowych, łodyg i kwiatów i wysysają sok z krzaków. Dotknięta roślina zatrzymuje wzrost i umiera. Należy również wziąć pod uwagę, że mszyce są uważane za głównego nosiciela różnych nieuleczalnych chorób. W celu zapobiegania konieczne jest usunięcie całej chwastów w ogrodzie natychmiast po jej pojawieniu się, przycięcie i zniszczenie żółtych części krzewu, a także po zbiorach konieczne jest głębokie kopanie terenu. Jeśli jednak mszyce osiedlą się na krzakach, należy je spryskać dowolnym roztworem mydła, na przykład: na 1 wiadro wody można wziąć 40 gramów mydła do prania. Jeśli to konieczne, krzaki są spryskiwane 3 lub 4 razy z przerwą na 5 dni.

rodzaje i odmiany pietruszki

wspomniano już powyżej, że 2 rodzaje pietruszki są uprawiane przez ogrodników, a mianowicie: liść i korzeń. Pietruszka liściasta ma dwie odmiany, a mianowicie: kędzierzawą i gładką. Różnią się od siebie tylko wyglądem. Wszystkie odmiany tej rośliny są podzielone według Okresu Dojrzewania. Najpopularniejsze odmiany pietruszki zostaną opisane poniżej.

gładkie odmiany pietruszki liściastej

  1. Gloria . Ta wczesna odmiana wyróżnia się wydajnością, jest przeznaczona do uprawy na otwartym terenie, a także w szklarni. Rozeta jest niska, a blachy są duże i długie. Taka pietruszka jest używana do świeżej żywności, a także do przygotowywania półfabrykatów na zimę.
  2. Bogatynia . Ta produktywna odmiana jest bardzo pachnąca, szybko rośnie po cięciu. Długie duże płytki liściowe są pomalowane na ciemnozielony kolor i mają trójkątny kształt. Czas dojrzewania 70-80 dni.
  3. Hamburger . Taka odmiana, stworzona nie tak dawno temu, ma średnią wysokość i pachnące delikatne liście o bogatym zielonym kolorze. Odmiana dojrzewa w ciągu 75-90 dni. Może być spożywany zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej.
  4. Karnawał . Odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością. Pachnące, długoziarniste, średniej wielkości płytki liściowe mają ciemnozielony kolor. Liście rosną stosunkowo szybko po cięciu. Po pojawieniu się sadzonek minie nie więcej niż 60 dni przed zbiorem.

odmiany takie jak: włoski Gigant, Zielony Kryształ, apetyczna, pachnąca ściana, Rosawa, zielony dywan itp.

Kręcone odmiany pietruszki liściastej

  1. Mooscrause 2 . Taka niemiecka odmiana, charakteryzująca się zwartością, ma silnie pachnące pachnące płytki liściowe o ciemnozielonym kolorze. Po cięciu młode liście odrastają nie dłużej niż 40 dni. Ta odmiana jest odporna na suszę i mróz.
  2. Bravo . Krzewy mają pionowe długie pędy, z których można łatwo zbierać plony. Bardzo pachnące, silnie osadzone płytki liściowe mają bogaty zielony kolor.
  3. Astra . Wczesna Dojrzała odmiana o wysokiej wydajności ma faliste blachy, które są częścią gęstych rozet. Liście po cięciu rosną w dość krótkim czasie. Taka pietruszka jest przeznaczona do uprawy zarówno w szklarni, jak i na otwartym terenie.
  4. Esmeralda . Ta odmiana jest w średnim okresie dojrzewania z szybko rosnącymi liśćmi po cięciu. Krzew może ważyć do 50 gramów. W rozecie znajduje się od 25 do 30 krótkich, kręconych blaszek liściowych.
  5. bryza . Wysokość rozety liściowej takiej silnie rosnącej odmiany wynosi około 0,75 m, czas dojrzewania wynosi około 80 dni. Jeden krzew może ważyć około 60 gramów. Delikatne liście po cięciu pozostają świeże przez długi czas.

nawet wśród ogrodników odmiany takie jak: Friese, Curly, Triplex, Kopciuszek, element, Claudia, Moscurland, Glory Of Erfurt, Kaderava, darky są dość popularne.

odmiany pietruszki korzeniowej

  1. cukrowa . Taka wczesna Dojrzała odmiana wyróżnia się wydajnością. Gęste rośliny okopowe o białawo-szarym kolorze mają stożkowy kształt, osiągają około 0,3 m długości i około 65 mm średnicy, ich masa wynosi do 60 gramów. Bardzo smaczny biały miąższ ma jasnożółty środek. Od momentu pojawienia się sadzonek do początku dojrzałości technicznej mija od 85 do 100 dni.
  2. Alba . Odmiana późno dojrzewająca, charakteryzująca się wydajnością. Bardzo smaczne warzywa korzeniowe ważą około 0,3 kg. zalety tej odmiany obejmują również brak bocznych korzeni roślin okopowych, a także ich doskonałą jakość przechowywania.
  3. Bordowicka . W takiej późnej odmianie białe rośliny okopowe mają kształt podobny do marchwi, ważą około 0,2 kg. miąższ jest pachnący i biały. Jeśli warzywa korzeniowe są prawidłowo przechowywane, będą się różnić doskonałą jakością przechowywania.
  4. żniwa . Odmiana o średnim okresie dojrzewania jest odporna na mróz i choroby. Po pojawieniu się sadzonek osiągną dojrzałość techniczną w ciągu 130 dni. Długość soczystych roślin okopowych wynosi około 20 centymetrów.
  5. finał . Odmiana o średnim okresie dojrzewania wyróżnia się wydajnością. Długość roślin okopowych wynosi około 23 centymetrów, ich masa wynosi do 0,2 kg, a kształt jest podobny do wydłużonego stożka. Mają wysoki smak.

oprócz tych odmian popularne są takie jak: Konica, lekarka, igła, Dzień dobry, wierzchołki i korzenie, Berlina i pikantna.

właściwości pietruszki: korzyści i szkody

korzystne właściwości pietruszki

świeże liście pietruszki zawierają dużą ilość pierwiastków śladowych i witamin potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Co ciekawe, już w starożytnym Egipcie taka kultura była ceniona na wagę złota. Do tej pory taka roślina jest również dość popularna, jest stosowana w medycynie, gotowaniu, a także w kosmetologii.

niewiele osób wie, że skład zieleni takiej rośliny obejmuje taką samą ilość karotenu zawartą w marchwi, podczas gdy witamina C jest w niej mniej więcej taka sama jak w cytrynie. 50 gramów pietruszki zawiera dzienną dawkę kwasu askorbinowego. Skład zieleni obejmuje witaminy A, C, B1, B2, B12, PP, a także kwas foliowy, kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor, żelazo, potas i wapń. Dzięki tym witaminom i elementom pietruszka ma korzystne właściwości, a mianowicie:

  • pomaga poprawić pracę nadnerczy i tarczycy;
  • przyczynia się do poprawy procesów metabolicznych w organizmie;
  • pomaga wzmocnić naczynia krwionośne;
  • ma działanie przeciwzapalne;
  • wspomaga wzmocnienie dziąseł;
  • pomaga poprawić metabolizm tlenu i stymuluje funkcjonowanie mózgu;
  • pomaga kontrolować uczucie sytości i apetyt;
  • korzystnie wpływa na wzrok;
  • wyróżnia się skutecznością podczas leczenia chorób układu moczowo-płciowego i zapalenia nerek;
  • pomaga w przezwyciężeniu depresji, a także w regeneracji sił.

wywar, napar i sok z takiej kultury mają właściwości lecznicze. Sok jest stosowany podczas leczenia chorób serca, dróg oddechowych i oczu. Podczas terapii chorób układu nerwu wzrokowego bardzo skuteczna jest mieszanka soku z pietruszki i marchwi (1:3). Mieszanka czosnku i pietruszki ma silne działanie moczopędne, najczęściej stosuje się ją w celu przywrócenia wysokiego ciśnienia. Ponadto środki, które obejmują czosnek i pietruszkę, pomagają ustabilizować poziom cholesterolu, a także wyróżniają się działaniem przeciwwirusowym, eliminują toksyny z organizmu, zmniejszają wysoką krzepliwość krwi, a także są stosowane w celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.

wyciąg z tej rośliny służy do produkcji kremu o działaniu wybielającym, ponieważ takie zioło pomaga wybielić skórę i rozjaśnić plamy starcze i piegi. Ta roślina jest również stosowana do eliminacji obrzęków, leczenia siniaków i ukąszeń owadów, a także do poprawy bliznowacenia przetok i wrzodów.

wywar, olej, wyciąg i napar takiej rośliny leczniczej są stosowane w leczeniu chorób kobiecych, na przykład bólu podczas menstruacji, naruszenia cyklu miesiączkowego, a także przyczyniają się do poprawy stanu psychicznego i fizycznego w okresie menopauzy. Środki z pietruszki pomagają mężczyznom wyeliminować ból z zapaleniem prostaty, a także mają ogólny efekt wzmacniający.

aby przygotować wywar z pietruszki, musisz wziąć 2 łyżki.l drobno posiekane korzenie takiej rośliny i połączyć je z 1 łyżką. właśnie gotowana woda powinna gotować się tylko przez 1 minutę, a następnie pojemnik jest przykryty pokrywką i pozostawiony do ostygnięcia. Bulion zaleca się pić 3 razy dziennie przed posiłkami 1-2 łyżki.l, pomaga w niedokrwistości, malarii, zapaleniu gruczołu krokowego, zaburzeniach jelit, zwiększonym tworzeniu się gazu i jest stosowany w celu wzmocnienia odporności.

przeciwwskazania

pietruszka może zaszkodzić, jeśli jest spożywana w bardzo dużych ilościach. Składa się z mirystycyny, w której przedawkowaniu występują bóle głowy, halucynacje, nudności, nadmierne pobudzenie, utrata masy ciała i skurcze mięśni. Lepiej odmówić przyjmowania leków wykonanych z pietruszki podczas ciąży, a także pacjentów ze szczawicą, kamicą moczową, zapaleniem pęcherza i zapaleniem nerek. Podczas karmienia piersią pietruszka jest również zalecana do wykluczenia z diety, ponieważ zawiera pikantny olejek eteryczny.