Pieprz

zielna roślina jednoroczna papryka (Capsicum annuum) jest członkiem rodzaju Capsicum rodziny psiankowatych. Taka kultura jest szeroko uprawiana w rolnictwie. Ojczyzną pieprzu jest Ameryka Środkowa, w Europie takie warzywo pojawiło się w XV wieku i pomimo faktu, że taka kultura jest wymagająca w pielęgnacji i kochająca ciepło, w krótkim czasie zyskała ogromną popularność wśród ogrodników. Obecnie istnieje około 2 tysięcy odmian papryki Strąkowej, większość z nich jest związana z podgatunkiem papryki słodkiej, a pozostałe z podgatunkiem papryki gorzkiej. Poniżej porozmawiamy o słodkiej papryce.

cechy pieprzu

słodka papryka, zwana także papryką bułgarską ― roślina jednoroczna warzywna, w warunkach naturalnych taka roślina jest wieloletnim krzewem. Proste płytki liściowe petiolate są pojedyncze lub zmontowane w gnieździe. Kolor liści zależy od odmiany i odmiany i występuje w różnych odcieniach zieleni. Duże kwiaty pachowe są pojedyncze lub wchodzące w skład wiązek, Corolla jest pomalowana na fioletowy, biały lub jasnozielony. Owoc jest pustą, fałszywą jagodą wieloziarnistą, która ma zróżnicowaną wagę, kształt i rozmiar, może być zabarwiona na pomarańczowo, czerwono, żółto lub brązowo.

uprawa papryki z nasion

siew

papryka na średnich szerokościach geograficznych jest najczęściej uprawiana przez sadzonki. W zależności od warunków klimatycznych czas siewu może się różnić, ale w każdym razie konieczne jest zasianie nasion nie później niż w pierwszych dniach marca.

nasiona takiej kultury muszą być przygotowane przed siewem. Najpierw zanurza się je w lekko gorącej (około 50 stopni) wodzie do pęcznienia, gdzie powinny pozostać od 5 do 6 godzin, po czym umieszcza się je w zwilżonej szmatce i usuwa w ciepłym miejscu (około 20 stopni), tam powinny pozostać przez 2-3 dni. Przyklejone nasiona można wysiewać w podłożu. Taki materiał siewny daje sadzonki znacznie szybciej niż nieprzygotowane, więc zwykle sadzonki pojawiają się dwa lub trzy dni po wysianiu ich w mieszance gleby.

możesz przygotować podłoże do siewu własnymi rękami, w tym celu musisz połączyć 1 łyżkę. piasek, 2 łyżki. próchnica ogrodowa, 1 łyżka. ziemia ogrodowa, 1-2 łyżki. l popiół drzewny, wszystko należy dokładnie wymieszać, a następnie zdezynfekować. Mieszanka gleby do tego jest kalcynowana w kuchence mikrofalowej lub piekarniku i układana na gorąco w pojemnikach. Wygładź powierzchnię podłoża i poczekaj, aż ostygnie do 40-45 stopni, po czym nasiona należy równomiernie rozprowadzić w pojemnikach, zachowując odległość między nimi 50 mm. w podłożu należy je pogłębić tylko o 15-20 mm. Jednak eksperci zalecają stosowanie doniczek torfowych do siewu, ponieważ kultura ta negatywnie reaguje na zbieranie. Po zakończeniu siewu podłoże w pojemnikach należy dokładnie zwilżyć, a na wierzchu należy je przykryć szkłem lub polietylenem, po czym przenosi się je do ciepłego miejsca (około 21 do 22 stopni).

pielęgnacja sadzonek

konieczne jest dbanie o sadzonki takiej rośliny w taki sam sposób, jak w przypadku sadzonek każdej innej kultury. Po pojawieniu się pierwszych pędów papryka musi zapewnić następujący reżim temperaturowy: w nocy ― od 10 do 15 stopni, aw ciągu dnia ― od 26 do 28 stopni. Zapewnij roślinom taki tryb nawadniania, aby podłoże w pojemnikach było stale umiarkowanie wilgotne, pamiętaj, że stagnacja wody w mieszance gleby jest przyczyną rozwoju czarnej nogi. Nie należy również dopuszczać do suszenia mieszaniny gleby. Do podlewania należy użyć dobrze osiadłej ciepłej wody (Około 30 stopni). Jeśli do tych celów użyjesz zimnej wody, roślina będzie hirrhet, chory i ostatecznie umrze.

sadzonki papryki wymagają wysokiej wilgotności powietrza, w związku z tym zaleca się systematyczne nawilżanie z opryskiwacza. Ponadto pomieszczenie, w którym znajdują się papryki, musi być systematycznie wentylowane, ale należy chronić sadzonki przed przeciągiem. Należy również wziąć pod uwagę, że takie rośliny potrzebują długiego światła dziennego (od 7 rano do 21 godzin), w związku z tym, jeśli to konieczne, muszą zorganizować dodatkowe oświetlenie.

zbieranie sadzonek

sadzonki są zbierane, gdy obserwuje się tworzenie pierwszej pary prawdziwych płyt liściowych. Papryka uprawiana w doniczkach torfowych nie wymaga zbierania. I musisz nurkować sadzonki, które rosną we wspólnej pojemności, w tym celu stosuje się pojedyncze doniczki torfowe o wymiarach 8 x 8 centymetrów, podczas sadzenia roślin w podłożu należy je zakopać liścieniami liści. Zakorzenione sadzonki powinny zacząć aktywnie rosnąć i rozwijać się. Przed przystąpieniem do przesadzania papryki na otwartą glebę należy je stwardnieć. Aby to zrobić, każdego dnia rośliny muszą być przenoszone na zewnątrz, a czas trwania tej procedury musi być stopniowo zwiększany. Pamiętaj, że podczas hartowania rośliny nie powinny być narażone na przeciągi, a także powinny być chronione przed mrozem (Temperatura powietrza nie powinna być mniejsza niż 13 stopni).

podczas uprawy sadzonek należy go karmić co najmniej 2 razy przed przesadzeniem do łóżka. Pierwszy górny opatrunek jest organizowany pół miesiąca po zebraniu lub w okresie formowania się pierwszej pary prawdziwych płyt liściowych u roślin. Drugi górny opatrunek przeprowadza się 15 dni po pierwszym lub podczas formowania drugiej pary prawdziwych płytek liściowych w sadzonkach. Zaleca się karmienie papryki płynnymi nawozami. Najlepiej jest użyć roztworu, Fertica Lux, agricoli lub silnego do karmienia sadzonek.

uprawa papryki na parapecie

papryka może być uprawiana na parapecie, ale w tym celu należy przygotować: materiał siewny samozapylającej się odmiany, fitolamp, odpowiednią mieszankę gleby, a także wybrać miejsce, które jest oświetlone słońcem przez co najmniej 3-4 godziny dziennie. Po rozpoczęciu kwitnienia krzewów w doniczkach wskazane jest dokładne potrząśnięcie nimi 1 raz dziennie, co przyczynia się do bardziej skutecznego wiązania owoców. Duża liczba owoców rosnących na krzaku zabiera wiele energii roślinie, w związku z tym musisz wybrać tylko 5 lub 6 jajników, a pozostałe odciąć.

rośliny owocowe uprawiane w doniczce przyczyniają się do szybkiego wyczerpania podłoża, w związku z tym takie krzewy muszą być regularnie karmione. Zrób to 1 raz na 15-20 dni, w tym celu mieszaninę gleby podlewa się roztworem wzrostu (na 2 litry wody 1 czapkę leku) lub 1 łyżeczkę wprowadza się do górnej warstwy mieszanki gleby.

pieprz uprawiany na parapecie jest byliną, dlatego zaleca się, aby wlać świeżą Biohumus 1 raz na 2 miesiące do pojemnika (tak długo, jak pozwala na to objętość doniczki) lub, gdy jest to konieczne, przeszczep rośliny do większego pojemnika. Aby krzew dobrze rósł i owocował, każdego roku na wiosnę wymaga niezbyt dużego przycinania przeciwstarzeniowego. Jeśli zrobisz wszystko poprawnie, jedna roślina przyniesie owoce przez kilka lat.

sadzenie papryki w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

kiedy sadzonki pieprzu stają się silniejsze i rosną, należy je utwardzić. Jego sadzenie w otwartym terenie odbywa się podczas formowania pierwszych pąków, po tym, jak powietrze na ulicy ogrzewa się do 15-17 stopni. Z reguły sadzenie sadzonek na otwartej glebie odbywa się od ostatnich dni maja do drugiej połowy czerwca.

podkład do pieprzu

dla takiej rośliny odpowiednia jest bezkwasowa lekka gleba. Przygotowanie miejsca do sadzenia powinno odbywać się około 12 miesięcy przed dniem sadzenia sadzonek. Jednocześnie na tym obszarze można uprawiać rośliny, które są dobrymi prekursorami pieprzu, na przykład: cukinia, cebula, sideraty, ogórek, marchew lub dynia. A na stronie, na której wcześniej uprawiano rośliny psiankowate, na przykład ziemniaki, papryka, bakłażan, pomidory lub pęcherzyca, papryki słodkiej nie można uprawiać. Do sadzenia papryki wiosną 1 rok wcześniej pod poprzednikami w ziemi podczas kopania należy dodać 5 kilogramów nawozu organicznego na 1 metr kwadratowy działki. Jesienią, kiedy zbiory zostaną zebrane, miejsce jest wykopywane, a na 1 metr kwadratowy stosuje się 50 gramów nawozów potasowych i fosforowych.

w roku sadzenia sadzonek pieprzu wiosną do górnej warstwy gleby dodaje się 40 gramów azotanu amonu na 1 metr kwadratowy. Gdy przed przesadzeniem sadzonek na otwartą glebę pozostanie 5 dni, obszar należy rozlać roztworem dezynfekującym, aby go przygotować, należy połączyć 10 litrów wody z 1 łyżką. l siarczan miedzi.

zasady sadzenia

odległość między otworami w ogrodzie powinna wynosić od 0,4 do 0,5 m, a szerokość między rzędami wynosi około 0,6 m.Głębokość otworu do sadzenia powinna być taka, aby po posadzeniu rośliny szyjka korzenia była na tym samym poziomie co powierzchnia witryny. Do każdej studzienki należy wlać 1 łyżkę. l pełny nawóz mineralny, który powinien zawierać potas, azot i fosfor. Nawóz należy dokładnie wymieszać z glebą na dnie otworu do sadzenia.

pieprz uprawiany w doniczkach torfowych należy zanurzyć w otworze wraz ze pojemnikiem. Podczas uprawy sadzonek w pudełku roślina jest ostrożnie wyciągana z niej, jednocześnie starając się utrzymać bryłę ziemi w całości, a następnie umieszcza się ją w otworze do sadzenia. Studzienkę należy wypełnić mieszanką składników odżywczych na ½ części. Posadzone papryki wymagają obfitego podlewania, a 10 litrów wody pobiera się na 3 Krzaki. Po całkowitym wchłonięciu wody w ziemię dół należy wypełnić glebą. Zaleca się Wypełnienie powierzchni witryny warstwą ściółki (torf). Jeśli w nocy na zewnątrz Temperatura powietrza jest niższa niż 13 stopni, sadzonki przesadzone na otwartym terenie będą potrzebować schronienia.

uprawa papryki w szklarni

istnieją odmiany słodkiej papryki przeznaczone do uprawy na otwartej glebie, a są takie, które można uprawiać tylko w szklarniach, na przykład odmiany: Arnes, Accord, Alenushka, Vesper, Bonus, Atlanta, Pinokio, Pomarańczowy cud, czułość, Jaskółka, noc itp.

na początek siew nasion dla sadzonek. Wyhodowane rośliny należy hartować na tarasie lub balkonie, a następnie należy je przesadzić do szklarni. Jak siać nasiona i uprawiać sadzonki opisano powyżej. Sadzenie sadzonek w glebie szklarniowej odbywa się po tym, jak wysokość roślin osiągnie 25 centymetrów, a ich wiek powinien wynosić co najmniej 55 dni. Ponadto rośliny powinny tworzyć grubą zieloną łodygę i 12-14 blaszek liściowych, podczas gdy w zatokach liści powinny znajdować się już uformowane pąki. Pieprz można sadzić w nieogrzewanej szklarni dopiero po podgrzaniu gleby do co najmniej 15 stopni. Dlatego najczęściej czas lądowania przypada na drugą połowę maja.

przed sadzeniem sadzonek w glebie szklarniowej konieczne jest nawożenie: na 1 metr kwadratowy działki pobiera się 40 gramów fosforu i 30 gramów nawozów potasowych. Następnie gleba musi być dobrze podlana. W zależności od odmiany między krzakami należy zachować następującą odległość: dla nisko rosnących wczesnych odmian ― około 15 centymetrów, dla średnio rosnących ― około 25 centymetrów, a dla silnie rosnących ― co najmniej 35 centymetrów. Szerokość między rzędami może wynosić od 0,35 do 0,6 m. po posadzeniu sadzonek gleba w otworach musi być ubita, a jej powierzchnia pokryta warstwą ściółki (torf).

pielęgnacja pieprzu

aby wyhodować paprykę w otwartej glebie, krzewy muszą być podlewane na czas, karmione, wiązane, a także konieczne jest regularne rozluźnianie powierzchni gleby i usuwanie chwastów. Aby krzewy dały więcej owoców, zaleca się oderwanie centralnego kwiatu od pierwszego rozgałęzienia. Ponadto roślina będzie bardziej produktywna, jeśli zostanie uformowana w 2 lub 3 łodygi, a do tego konieczne jest przycięcie dodatkowych pasierbów (pędów bocznych) na czas. Formowanie krzewów można wykonywać tylko przy wilgotnej i upalnej pogodzie. Należy zauważyć, że na jednym krzaku należy pozostawić nie więcej niż 20-25 owoców. Podczas uprawy wysokich odmian podczas sadzenia sadzonek kołek jest instalowany w pobliżu każdego krzewu, do którego roślina jest przywiązana, jeśli to konieczne.

papryka jest zapylana za pomocą owadów zapylających, które w razie potrzeby można przyciągnąć na miejsce. Aby to zrobić, rośliny należy potraktować syropem Borowo-cukrowym z rozpylacza, aby je przygotować, konieczne jest rozpuszczenie 100 gramów granulowanego cukru i 2 gramów kwasu borowego w 1 litrze gorącej wody. Należy również wziąć pod uwagę, że gdy papryka kwitnie, nie można jej leczyć trującymi chemikaliami, ponieważ może to prowadzić do śmierci owadów zapylających.

jak podlewać

pieprz posadzony na otwartej ziemi może początkowo wyglądać ospale, ale nie ma w tym nic złego. Najważniejsze jest, aby w tym czasie nie dopuścić do stagnacji wody w ziemi, ponieważ z tego powodu krzaki mogą bardzo ucierpieć. Zanim Krzaki zakwitną, będą potrzebować rzadkiego podlewania (1 raz na 7 dni). Podczas formowania owoców liczbę podlewania należy zwiększyć do 2 razy w ciągu 7 dni, podczas gdy na 1 metr kwadratowy działki należy wziąć 6 litrów wody. Kiedy papryka jest podlewana, powierzchnia gleby wokół nich musi być bardzo ostrożnie poluzowana, jednocześnie staraj się nie uszkadzać ich powierzchniowego systemu korzeniowego.

podlewaj taką kulturę dobrze ugruntowaną ciepłą wodą z konewki przez zraszanie. Jeśli papryka nie ma wystarczającej ilości wody, z tego powodu może wystąpić spowolnienie wzrostu, a także spadek jajników i kwiatów. Aby zmniejszyć liczbę podlewania, powierzchnię gleby należy wypełnić warstwą ściółki (zgniłej słomy), której grubość powinna wynosić około 10 centymetrów.

nawóz

w procesie uprawy pieprzu w otwartej glebie należy go karmić 2 razy roztworem odchodów kurczaka (1:10). Nawet krzewy będą potrzebować górnego opatrunku na liściach, w tym celu stosuje się roztwór nitrofoski (na 10 litrów wody 1 łyżka.l substancja).

jeśli papryka nie ma wystarczającej ilości potasu, ich liście zwijają się i na krawędziach pojawia się sucha granica, ale należy pamiętać, że zabronione jest karmienie ich chlorkiem potasu, ponieważ ta kultura reaguje wyjątkowo negatywnie na chlor. Jeśli w glebie jest mało azotu, płytki liściowe stają się matowe, a następnie nabierają szarawego odcienia i obserwuje się ich płytkość. A kiedy gleba jest przesycona azotem, w krzakach obserwuje się zrzucanie kwiatów i jajników. Jeśli w glebie jest mało fosforu, wówczas Niewłaściwa powierzchnia liści jest pomalowana na jasny fiolet, a same płytki unoszą się i dociskają do łodyg. W wyniku braku magnezu liście w krzakach zyskują marmurowy kolor. Regularnie sprawdzaj krzewy, a gdy tylko zauważysz oznaki, że roślina nie ma tego lub innego elementu, karm je niezbędnym nawozem.

obróbka

podczas dojrzewania owoców nie zaleca się stosowania środków chemicznych w celu zwalczania różnych chorób, ponieważ zawarte w nich szkodliwe substancje mogą gromadzić się w papryce. Jeśli dana uprawa jest odpowiednio pielęgnowana i przestrzegana wszystkich zasad agrotechnicznych, istnieje duże prawdopodobieństwo, że krzewy w ogóle nie zachorują i nie osiedlają się na nich różne szkodniki. Jeśli jednak pojawią się problemy, musisz podjąć wszystkie niezbędne środki w odpowiednim czasie.

choroby i szkodniki pieprzu ze zdjęciami i nazwami

choroby

papryka może wpływać na: wertykulozę (więdnięcie), brązowość (więdnięcie plamiste), fitoplazmozę, Fusarium, zarazę, zgniliznę wierzchołkową i szarą, czarną nogę.

Verticillesis

Verticillesis to choroba grzybicza, która ma 3 formy: zieloną, brązową i karłowatą. W tym przypadku każda ich forma danych przejawia się inaczej. Ponieważ lepiej unikać przetwarzania pieprzu preparatami chemicznymi, zaleca się przestrzeganie niezbędnych środków zapobiegawczych: jesienią konieczne jest oczyszczenie obszaru z resztek roślinnych, które muszą zostać spalone, a także do uprawy należy wybrać odmiany odporne na tę chorobę.

Fitoplazmoza

jeśli na krzaki wpływa fitoplazmoza (kolumna), wówczas na ich systemie korzeniowym pojawia się zgnilizna, obserwuje się rozwój karłowatości, owoce stają się mniejsze, a także stają się pozbawione smaku i cienkościenne, obserwuje się skręcanie, twardnienie i żółknięcie liści, a na koniec roślina umiera. Nosicielami tej choroby są cykady. Aby pozbyć się fitoplazmozy, krzewy należy spryskać roztworem Akary podczas sadzenia sadzonek na otwartej glebie, a 20 dni później, na tym etapie rozwoju, pestycydy nie są szkodliwe dla roślin. Ponadto konieczne jest systematyczne rozluźnianie powierzchni gleby, a także terminowe usuwanie wszystkich chwastów.

Fusarium

gdy pieprz jest dotknięty chorobą grzybiczą, taką jak Fusarium, obserwuje się jego żółknięcie, a mianowicie liście zmieniają kolor na trujący żółty. Chore krzewy muszą zostać wykopane i spalone, reszta roślin musi być bardzo dobrze pielęgnowana, w tym celu będą potrzebować umiarkowanego podlewania, które odbywa się rano, a także konieczne jest wyciągnięcie całej chwastów na czas. Obszar zainfekowany patogenami zarazy nie może być wykorzystywany do uprawy papryki słodkiej przez co najmniej 1 rok.

zaraza

dość powszechną chorobą grzybiczą jest zaraza, która atakuje pomidory i paprykę. W chorych krzakach na powierzchni owoców powstają twarde plamki, które wychwytują miąższ. Takie krzewy należy spryskać roztworem bariery, Oksychomu lub bariery, ale tylko przed kwitnieniem krzewów. Należy pamiętać, że odmiany hybrydowe mają większą odporność na choroby.

czarna noga

czarna noga z reguły choruje na sadzonki pieprzu. W krzakach wpływa to na podstawową część łodygi, rozwój takiej choroby przyczynia się do nadmiernie gęstego siewu i nieprzestrzegania zasad uprawy sadzonek, a mianowicie zawartości o wysokiej wilgotności powietrza i podłoża. W miarę rozwoju choroby łodyga staje się miękka, a roślina umiera. Aby zapobiec takiej chorobie grzybiczej, sadzonki nie mogą być zagęszczane, konieczne jest ich zbieranie w odpowiednim czasie, a także utrzymanie niezbędnego poziomu wilgotności w szklarni. Jeśli zauważone zostaną dotknięte rośliny, należy je natychmiast wyciągnąć i spalić, powierzchnię podłoża należy poluzować, wysuszyć i posypać popiołem drzewnym. Następnie sadzonki należy traktować roztworem bariery (na 1 litr wody potrzebne są trzy czapki produktu).

zgnilizna wierzchołków

rozwój zgnilizny wierzchołkowej wynika z faktu, że roślinom brakuje wilgoci. W dotkniętej papryce na powierzchni owoców pojawiają się czarne Głębokie lub błyszczące plamy. W niektórych przypadkach rozwój choroby rozpoczyna się, ponieważ gleba zawiera zbyt dużą ilość wapnia i azotu. Dotknięte krzewy należy zniszczyć, a pozostałe potraktować azotanem wapnia.

szara zgnilizna

papryka może być dotknięta szarą zgnilizną na każdym etapie rozwoju. U chorego krzewu pojawiają się gnilne plamki i szara pleśń. Z reguły aktywny rozwój takiej choroby obserwuje się przy deszczowej pogodzie. Dotknięte części krzewu, a także owoce, muszą zostać zniszczone, a następnie papryka jest traktowana środkiem grzybobójczym. Ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy rośliny nie są bardzo dotknięte.

plamiste więdnięcie

również papryka może dostać plamistego więdnięcia lub brązowienia, a na płytkach liści pojawiają się brązowe plamki, które z czasem stają się fioletowe lub brązowe. Większość danych o plamach martwiczych pojawia się wzdłuż centralnej żyły blaszek liściowych. Z czasem wierzchołek krzewu wysycha, a owoce w okolicy łodygi pokryte są pierścieniowymi Plamami brązowego, Zielonego lub żółtawego koloru. Aby uratować plony, konieczne jest zerwanie wszystkich dojrzałych owoców, a także zaprzestanie podlewania. Aby wyleczyć zainfekowane krzewy, należy je spryskać Fundazolem, ale nie należy zapominać o szkodliwości fungicydów, jakie przynoszą DOROSŁYM krzewom.

szkodniki

przędziorków, ślimaków, mszyc lub wireworms mogą osiedlić się na krzakach takiej rośliny.

ślimaki

aby papryka nie cierpiała na ślimaki, powierzchnię witryny należy przykryć warstwą gorzkiej papryki, łupin orzechów lub proszku musztardowego. Nadal możesz tworzyć pułapki, w tym celu w kilku miejscach na stronie musisz umieścić miski wypełnione ciemnym piwem, przyciągną one szkodniki, które pozostaną tylko do zebrania i zniszczenia. Należy również pamiętać, że w upalne dni konieczne jest poluzowanie powierzchni gleby między rzędami na głębokość od 40 do 50 mm.

Druciarze

wireworm to larwy chrząszcza dziadka do orzechów. Żyją w ziemi przez 5 lat i gryzą korzenie krzewów. Aby oczyścić obszar z takiego szkodnika, jesienią należy go wykopać, a wiosną, zanim posadzisz na nim sadzonki pieprzu, musisz zrobić kilka przynęt. Aby to zrobić, na stronie w różnych miejscach należy zakopać kawałki słodkich warzyw korzeniowych, nie zapomnij umieścić etykiet na tych obszarach. Takie przynęty dobrze przyciągają druciarzy. 1 raz na dwa lub trzy dni rośliny okopowe należy wykopać i zebrać szkodniki, które są następnie niszczone.

przędziorków

przędziorki osiedlają się na papryce w okresie suchym, podczas gdy osiadają na niewłaściwej powierzchni płytek liściowych i żywią się sokiem komórkowym. Aby pozbyć się kleszcza, możesz użyć specjalnie zaprojektowanych do tego środków owadobójczych, ale najlepiej użyć narzędzia przygotowanego własnymi rękami, w tym celu wlej 1 łyżkę do 1 wiadra wody.drobno posiekana cebula lub czosnek, a także dodaj 1 łyżkę. l. detergenty do mycia naczyń lub mydła w płynie, a także drobno przycięte liście mniszka lekarskiego. Po zaparzeniu mieszaniny należy ją wykorzystać do przetwarzania krzewów pieprzu.

mszyce

aby zniszczyć mszyce, konieczne jest użycie specjalnego naparu do spryskania papryki, do przygotowania którego należy podłączyć 1 wiadro gorącej wody i 1 łyżkę.pył tytoniowy lub popiół drzewny. Nawet rośliny można spryskać Celtanem lub Karbofosem, które są szybko rozkładającymi się preparatami owadobójczymi, aby przygotować roztwór, należy połączyć 1 wiadro wody z 1 łyżką.l. substancja.

zbieranie i przechowywanie pieprzu

w pieprzu rozróżnia się 2 rodzaje dojrzałości, a mianowicie: techniczne i biologiczne (fizjologiczne). Kiedy owoce są w dojrzałości technicznej, są zwykle zabarwione w różnych odcieniach koloru od zielonkawo-białawego do ciemnozielonego. Na etapie dojrzałości biologicznej owoce są zabarwione na Czerwono, fioletowo, żółto lub brązowo, po zebraniu muszą być spożywane lub konserwowane tak szybko, jak to możliwe, ponieważ bardzo szybko się psują. Jeśli zbierzesz owoce na etapie dojrzałości technicznej, to w optymalnych warunkach będą w stanie zachować świeżość przez 8 tygodni. Różnica czasu między dojrzałością techniczną i biologiczną wynosi od 3 do 4 tygodni.

aby zrozumieć, czy owoc jest gotowy do zbioru, czy nie, należy go lekko nacisnąć, jeśli usłyszysz trzask, pieprz można zrywać. Doświadczeni ogrodnicy zbierają paprykę w tym samym czasie, co zbiór pomidorów i bakłażanów. Z reguły pierwsze owoce zaczynają być zbierane w pierwszej połowie sierpnia. Zbiór może trwać aż do mrozu. Zwykle dojrzałe owoce są zrywane 1 raz na 5-7 dni. Papryka cięta łodygą jest znacznie lepiej przechowywana. W sezonie wegetacyjnym owoce są zbierane 3-5 razy. Przed mrozem musisz zebrać wszystkie plony. Owoce należy posortować według wielkości i stopnia dojrzałości, po czym należy je pozostawić do dojrzewania.

przed złożeniem papryki do przechowywania należy skrócić łodygę, a długość pozostałego segmentu powinna wynosić od 10 do 15 mm.można przechowywać tylko całkowicie zdrowe grubościenne papryki, na których powierzchni nie ma uszkodzeń mechanicznych. Cienkościenne owoce do przechowywania umieszcza się w lodówce. Do przechowywania odmian o soczystych ścianach można użyć worków z polietylenu, których grubość powinna wynosić co najmniej 120 mikronów bardzo dobrze, jeśli mają membranę z perforacją na ścianie bocznej. Aby papryka była lepiej przechowywana, każda z nich musi być owinięta arkuszem papieru.

do przechowywania owoce można umieścić w niezbyt głębokich pudełkach na 1 lub 2 rzędy, w koszu lub na półce w piwnicy, w której wilgotność powietrza powinna wynosić od 80 do 90 procent, a temperatura od 8 do 10 stopni. Takie owoce różnią się tym, że bardzo szybko wchłaniają inne zapachy, więc upewnij się, że w magazynie nie ma nic rozkładającego się ani spleśniałego. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, owoce będą mogły zachować świeżość przez 6-8 tygodni. Również do przechowywania papryki można umieścić w lodówce, gdzie w temperaturze od 9 do 10 stopni będą przechowywane przez około 4 tygodnie. Nadal możesz usunąć jądra z dobrze umytej papryki, po czym owoce są składane jeden w drugim i odkładane do przechowywania w zamrażarce. Papryka nie nadaje się do przechowywania może być używana do przetwarzania, na przykład przygotowują z nich pachnące zimowe sałatki, marynaty lub sos barszczowy.

rodzaje i odmiany pieprzu

powyżej wspomniano już, że pieprz warzywny jest podzielony na gorzki i słodki. W słodkiej papryce rozróżnia się następujące odmiany:

  • papryka;
  • papryka warzywna w kształcie stożka;
  • papryka warzywna w kształcie dzwonu;
  • pomidorowa papryka warzywna;
  • Cylindryczny pieprz warzywny.

również wszystkie odmiany papryki są podzielone na odmiany do uprawy w szklarni, na otwartym terenie i do pojemników (są uprawiane na parapecie lub balkonie, a krzewy regularnie produkują owoce).

również odmiany są podzielone według Okresu Dojrzewania:

  • wczesne dojrzewanie dojrzewa w ciągu 80-100 dni( odmiany-Zdrowie, Dobrynia Nikitich, Królewna Śnieżka, Jaskółka; hybrydy-Atlantik, Pomarańczowy cud, Montero, kardynał, Denis);
  • średni okres dojrzewania osiąga dojrzałość w ciągu 115-130 dni( odmiany-Prometeusz, Ilya Muromets, Korenovsky, Belozerka; hybrydy-Maxim i witamina);
  • późno dojrzewające odmiany dojrzewają w ciągu 140 dni lub dłużej (popularna jest odmiana złoty medal i hybryda nocka).

należy pamiętać, że nasiona zebrane z owoców odmian hybrydowych nie są w stanie zachować cech odmianowych rośliny rodzicielskiej. Dlatego nasiona odmian hybrydowych należy kupować co roku. Plusem hybryd jest to, że są wysokowydajne, wyróżniają się bardzo dużymi i smacznymi owocami oraz wysoką odpornością na choroby.

nadal wszystkie odmiany są podzielone według kształtu i wielkości owocu, co należy wziąć pod uwagę przy wyborze materiału siewnego. Faktem jest, że grubościenne duże owoce, których kształt jest kulisty lub owalny, dobrze nadają się do nadziewania, podczas gdy do przygotowywania sałatek zaleca się stosowanie cienkościennych odmian z niezbyt dużą papryką. Owoce w kształcie są podzielone na prostopadłościan, owalne, cylindryczne, wydłużone, stożkowe i kuliste. Są też papryki o pagórkowatej lub gładkiej powierzchni.

a odmiany różnią się kolorem papryki na etapie dojrzewania biologicznego:

  • czerwona papryka w odmianach-Alosza Popowicz, czerwony słoń, Jaskółka, Ilya Muromets, Kubuś Puchatek i hybrydy-Zaria, Latino i Red Baron;
  • żółta papryka w odmianach ― Katusha, żółty bukiet, a także hybrydy ― Raisa, Isabella, Indalo.

interesujące jest również wiedzieć, że hybryda Maxim z dojrzałością techniczną ma fioletowe owoce, a z biologiczną ― ciemnoczerwoną. W hybrydzie kardynał papryka ma fioletowy kolor; w odmianie bonus owoce mogą być barwione w różnych odcieniach od ciemnoczerwonej do Kości Słoniowej; w hybrydzie kurki i odmiany moreli faworyt mają bogate pomarańczowe owoce.

najbardziej popularne odmiany:

gruby Baron

ta wczesna odmiana ma czerwone owoce w kształcie prostopadłościanu i słodki smak. Ważą około 0,3 kg. wysokość kulistego krzewu wynosi od 0,5 do 0,6 m, może wyrosnąć na nim 8 lub 9 owoców.

Czerwona łopata

wysokość krzewu wynosi około 0,7 m, mogą dorastać do 15 słodkich papryki w kolorze czerwonym, mają masę około 150 gramów, a grubość ich ścian wynosi około 0,8 cm.

California Wonder

ta średnio wczesna odmiana jest znana od bardzo dawna, dojrzewa w ciągu około 75 dni od przesadzenia sadzonek na otwartą glebę. Krzew osiąga wysokość 0,8 m. grubościenne owoce mają czerwony kolor, ważą około 250 gramów.

Żółty dzwon

ta odmiana jest najwcześniej dojrzała i ma wysoką odporność na choroby ze wszystkich, dojrzewa tylko 65-70 dni. Krzewy osiągają wysokość 0,7-0,8 m, złotożółta papryka w kształcie prostopadłościanu na wysokości i średnicy może osiągnąć 12 centymetrów, grubość ścian od 0,8 do 1 cm.

Seria hybrydowa Gwiazda Wschodu

Masa grubościennych owoców wynosi 150-350 gramów, większość odmian jest wcześnie Dojrzała. Owoce mogą mieć czerwono-biały, czekoladowy, biały lub złoty kolor.

Tevere

hybryda średniego okresu dojrzewania. Żółte słodkie owoce są grubościenne i ważą około 0,3 kg.