zielna roślina jednoroczna ogórek siewny lub ogórek Zwyczajny (Cucumis sativus) jest gatunkiem z rodzaju ogórek z rodziny dyniowatych. Ta kultura warzywna jest bardzo popularna wśród ogrodników na całym świecie. Nazwa tego gatunku pochodzi od greckiego słowa "aguros", które tłumaczy się jako"niedojrzały". Za tą nazwą na poziomie etymologicznym kryje się pojęcie, że owoce takiej rośliny są spożywane w zielonej niedojrzałej formie, na przykład w porównaniu z pomidorami, które nie są spożywane niedojrzałe w żywności. Ta roślina w kulturze ma ponad 6 tysięcy lat. Ojczyzną tego gatunku są Indie, Dziś kultura ta nadal występuje dziko u podnóża Himalajów. Wzmianka o ogórku znajduje się w Biblii, jest tam nazywana "warzywem Egiptu". Starożytni Grecy najpierw uprawiali tę kulturę, a następnie Rzymianie, w Europie Środkowej ogórki stały się bardzo popularne w czasach Karola Wielkiego. W Rosji tę kulturę uprawiano już w 1528 r., stało się to znane z notatek niemieckiego ambasadora w państwie Moskiewskim Herbersteina.
treść
funkcje ogórka
pełzające szorstkie pędy ogórków mają około 200 cm długości, które kończą się wąsami, zaczepiają się o wsparcie. Pięciopłatkowe płytki liściowe mają kształt serca. Soczysty, bąbelkowy owoc wieloziarnisty ma szmaragdowo-zielony kolor, jego struktura jest charakterystyczna dla dyni. Odmiany różnią się wielkością i kształtem owoców. Składają się w 95 procentach z wody, a także zawierają następujące pierwiastki śladowe przydatne dla ludzkiego ciała: żelazo, magnez, fosfor, wapń i witaminy – C, B1, B2, prowitamina A. Sok z tego owocu jest uważany za ustrukturyzowany płyn, który dobrze usuwa toksyny i toksyny i ma korzystny wpływ na ludzkie ciało. Takie owoce zawierają jod w związkach łatwo przyswajalnych przez organizm.
uprawa ogórków z nasion
Zasady siewu
jeśli ogórki są uprawiane przez sadzonki, to po przesadzeniu na otwartą glebę zaczną owocować pół miesiąca wcześniej, a owocowanie zakończy się później. Siew ogórków na sadzonki odbywa się w kwietniu. Jeśli nasiona są prawidłowo przechowywane, pozostają one kiełkujące przez 8-10 lat, ale materiał siewny, który skończył 3 lub 4 lata, ma największą wydajność.
do siewu nadają się tylko duże, pełne nasiona, które przez 4 tygodnie powinny znajdować się w pobliżu urządzeń grzewczych w miejscu, w którym temperatura wynosi około 25 stopni. Jeśli nasiona należą do odmian hybrydowych, nie wymagają ogrzewania. Również w przygotowaniu nasion przedsiewnych należy uwzględnić ich dezynfekcję. Aby to zrobić, nasiona należy zanurzyć w naparze składającym się z 30 gramów pulpy czosnkowej i 100 gramów wody. Zdezynfekowany materiał siewny należy umieścić w zwilżonej szmatce do pęcznienia, aby leżał przez dwa dni w cieple w temperaturze około 20 stopni. Następnie są one usuwane na 2 dni na półce lodówki przeznaczonej na warzywa.
wysiew przygotowanych nasion należy wykonać w plastikowych kubkach lub doniczkach torfowych, których wysokość powinna wynosić od 10 do 12 centymetrów. Kubki muszą być wypełnione mieszanką gleby składającą się z trocin, próchnicy lub torfu (1:2:2). 10 litrów takiego podłoża należy połączyć z 1,5 łyżką. l nitrofoska i 2 łyżki. l popiół drzewny. W 1 szklance należy umieścić jedno ziarno, które do tego czasu powinno się wykluć. Podczas siewu nasiona należy położyć dziobkiem do góry, a następnie podczas kiełkowania Skórka z nasion pozostanie w podłożu. Nasiona nie wymagają głębokiego uszczelniania, muszą być pokryte tylko cienką warstwą podłoża, którego grubość powinna wynosić od 0,5 do 1 cm, a następnie podłoże jest delikatnie nawilżane, a jego powierzchnia jest pokryta arkuszem papieru na górze, a następnie uprawy są usuwane w ciepłym miejscu (od 22 do 28 stopni). Sadzonki można przesadzić na otwartą glebę po 20-30 dniach. Jeśli nasiona zostały zasiane w tabletkach torfowych lub doniczkach torfowych o średnicy sięgającej od 41 do 44 centymetrów, w tym przypadku można je sadzić w otworze wraz ze pojemnikiem, faktem jest, że ogórki reagują wyjątkowo negatywnie na przeszczep.
jak dbać o sadzonki
sadzonki ogórków należy podlewać, karmić i nurkować w odpowiednim czasie( gdy są uprawiane we wspólnym pojemniku). Takie sadzonki wymagają sztucznego oświetlenia. Po pojawieniu się sadzonek należy je przestawić w chłodniejsze miejsce: od 20 do 22 stopni w ciągu dnia i od 15 do 16 stopni w nocy. Rośliny będą potrzebowały dodatkowego oświetlenia, do tego używają lamp Agro lub lamp fluorescencyjnych, w tym przypadku sadzonki nie będą się rozciągać.
podczas formowania ogórków 2 prawdziwe płytki liściowe muszą być karmione, w tym celu do podłoża należy dodać mieszaninę składników odżywczych składającą się z 1 litra chłodnej wody (Około 20 stopni), w której konieczne jest rozpuszczenie 1 łyżeczki nitroammofoski. 1-2 dni przed przesadzeniem ogórków na otwartą glebę należy je karmić mieszanką składników odżywczych składającą się z 1 wiadra wody, 10 gramów nawozu potasowego, 15 gramów mocznika i 40 gramów superfosfatu. Ta objętość mieszanki wystarczy na kilka metrów kwadratowych działki.
konieczne jest prawidłowe podlewanie sadzonek, podczas gdy ta procedura jest przeprowadzana tylko 1 raz na 7 dni. Ogórki są podlewane bardzo obficie, a następnie nadmiar płynu musi zostać spuszczony. W związku z tym zaleca się umieszczenie kubków na palecie. Jeśli roślina różni się szybkim wzrostem, ale przesadzanie nie jest planowane w najbliższej przyszłości, wówczas w razie potrzeby konieczne jest dodanie odrobiny podłoża do pojemnika, w wyniku czego rośliny staną się bardziej odporne.
zasady zbierania
jak wspomniano powyżej, taka roślina reaguje wyjątkowo negatywnie na przesadzanie i zbieranie, w związku z tym doświadczeni ogrodnicy zalecają wybór kubków torfowych lub tabletek do uprawy takich sadzonek. Jeśli sadzonki rosną we wspólnej pojemności, konieczne jest ich nurkowanie, robią to podczas formowania 2 prawdziwych płyt liściowych w roślinach. Przed przystąpieniem do zbierania sadzonki należy obficie podlać, dopiero wtedy ostrożnie wyciąga się roślinę, jednocześnie starając się, aby ziemia pozostała na korzeniach. Następnie sadzonkę sadzi się w indywidualnym pojemniku, podczas gdy system korzeniowy i część pędu należy zakopać w podłożu. Aby to zrobić, w mieszaninie gleby wykonuje się takie wgłębienie, aby podczas sadzenia sadzonka była zanurzona w płatach liścieni. Wokół posadzonej rośliny podłoże powinno być bardzo dobrze zagęszczone, w wyniku czego powinno być niemożliwe łatwe wyciągnięcie z gleby. Podczas nurkowania należy odrzucić dotknięte chorobą i skręcone okazy. Należy również pamiętać, że ta procedura przyczynia się do opóźnienia rozwoju ogórków o 5-7 dni. W odpowiednich warunkach pogodowych dobrze rozwinięte sadzonki można nurkować bezpośrednio w otwartej glebie natychmiast w stałym miejscu. Lub zaleca się zbieranie roślin w kubkach torfowych, a następnie po upływie terminu sadzonki w stałym miejscu na otwartym terenie można przesadzić razem z pojemnikiem.
ogórki są utwardzane 7 dni przed przesadzeniem ich na otwartą glebę. Aby to zrobić, sadzonki muszą być przenoszone codziennie na kilka godzin na zewnątrz, a na początku będą potrzebować ochrony przed podmuchami wiatru i przeciągiem. Nawet przed przystąpieniem do sadzenia zaleca się spryskanie rośliny w celu zapobiegania roztworem epiny lub Immunocytofitu.
uprawa ogórków w domu
ogórki można uprawiać w warunkach pokojowych, podczas gdy odmiany, które nie wymagają zapylania, są używane do siewu, więc najłatwiej jest umieścić ogórki środkowe lub krzaczaste na parapecie. Hybrydy takie jak: Klaudia i Marinda dobrze rosną w domu, a także odmiany: domowa, Rytowa, Masza, pokojowa, Marfinsky, Bianka.
aby uzyskać zbiory świeżych ogórków do Nowego Roku, wysiew nasion należy rozpocząć w ostatnich dniach października, a jeśli są one konieczne do ósmego marca, siew należy wykonać w styczniu. Od momentu pojawienia się pierwszych pędów do dojrzewania pierwszych owoców z reguły mija od 45 do 50 dni.
nasiona ogórków wymagają przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, należy je zdezynfekować w słabym roztworze różowego manganu potasu, nasiona w nim są przechowywane przez 15 do 20 minut.
Przygotowane nasiona są układane na poszczególnych стаканчикам, średnicy sięgającej nawet 60-80 mm. W pusty kubek na dnie należy ułożyć warstwę keramzytu lub gruboziarnistego piasku, potem je wypełniają lekkie podłoże bogate w składniki odżywcze, który chcesz połączyć z перепревшей органикой. Eksperci radzą, aby w tym przypadku kupić podłoże specjalnie zaprojektowane do sadzonek ogórków. Po napełnieniu kubków mieszaninę gleby należy rozlać świeżo zagotowaną wodą. Gdy ziemia ostygnie, przygotowane nasiona należy umieścić na jej powierzchni, przykryć je kawałkiem zwilżonej gazy na wierzchu, a następnie pojemniki są przenoszone na parapet znajdujący się we wschodniej lub południowej części pokoju. Uprawy muszą zapewnić temperaturę powietrza od 22 do 26 stopni w ciągu dnia, aw nocy ― od 17 do 22 stopni, podczas gdy będą potrzebować ochrony przed przeciągami. Gaza pokrywająca nasiona powinna znajdować się cały czas w wilgotnym podłożu.
po kilku dniach kiełki powinny rosnąć na nasionach znajdujących się w pojemnikach, a następnie w środku szklanki należy wykonać otwór o głębokości dochodzącej do 10 mm.umieszcza się w nim nasiona, które są posypane cienką warstwą gleby na wierzchu. Pojemnik na górze powinien być przykryty folią lub kawałkiem papieru, co zapobiegnie nadmiernemu parowaniu wilgoci. Jak tylko pojawią się sadzonki, schronienie należy usunąć. Aby się nie rozciągały, muszą zapewnić dodatkowe oświetlenie, jeśli nie jest to możliwe, ogórki należy umieścić w chłodniejszym miejscu: od 13 do 15 stopni w nocy i od 15 do 17 stopni w ciągu dnia.
podlewaj roślinę w odpowiednim czasie, zrób to po wyschnięciu górnej warstwy podłoża. Sadzonki podczas tworzenia trzeciej prawdziwej płyty powinny być nurkowane pojedynczo w indywidualnych pojemnikach, które powinny być dość przestronne, do tego można użyć wiader lub doniczek o średnicy około 25 centymetrów. Zbieranie powinno odbywać się w pochmurny dzień, a następnie roślina przez dwa lub trzy dni musi być chroniona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po wykryciu pierwszych jajników rośliny należy karmić, w tym celu stosuje się napar z popiołu. Aby go przygotować, potrzebujesz 1 litra gorącej wody i 100 gramów popiołu drzewnego, mieszaninę należy zaparzać przez 24 godziny, a następnie stosuje się ją do podlewania gleby w pojemnikach.
po tym, jak procesy boczne wyrosną na środkowym biczu, konieczne jest ich uszczypnięcie. Na jednym krzaku nie powinno być więcej niż dwa rzęsy, podczas gdy potrzebują obowiązkowej podwiązki. Najlepiej jest użyć grubej siatki budowlanej jako podpory, którą należy pociągnąć za okno, gdy rzęsy będą się do niej przyczepiać za pomocą anten. Podlewanie należy wykonać po wyschnięciu górnej warstwy podłoża, procedurę tę wykonuje się wczesnym rankiem lub wieczorem, podczas gdy używa się ciepłej wody o temperaturze od 27 do 30 stopni. Niezwykle ważne jest prawidłowe podlewanie takiej kultury, ponieważ stagnacja wody w glebie może prowadzić do gnicia systemu korzeniowego, jeśli krzakom brakuje wilgoci, ogórki będą miały gorzki smak.
po pojawieniu się owoców nie można pozwolić na ich wzrost, a następnie tworzenie i rozwój kolejnych ogórków nastąpi znacznie szybciej.
sadzenie ogórków w otwartym terenie
o której godzinie sadzić
sadzenie sadzonek ogórków na otwartej glebie powinno odbywać się dopiero po tym, jak rośnie co najmniej 3 lub 4 prawdziwe płytki liściowe, podczas gdy gleba powinna ogrzać się do temperatury 20-24 stopni, a także powinna być ciepła pogoda. Z reguły czas sadzenia ogórków na otwartej glebie przypada na drugą połowę maja.
aby wyhodować tę uprawę, musisz wybrać słoneczny obszar, ale możesz sadzić ogórki w zacienionym miejscu, powinien również mieć niezawodną ochronę przed podmuchami wiatru. W przypadku zagrożenia mrozem w nocy lub szybkiego chłodzenia przeszczepione sadzonki należy przykryć folią, podczas gdy łuki wykonane z metalu należy zainstalować w całym ogrodzie, należy na nie nałożyć materiał pokrywający. Nawet bezpośrednio obok otworów wzdłuż łóżka konieczne jest wykopanie dużej siatki lub zainstalowanie kraty, to na niej pędy ogórków będą się wspinać.
odpowiednia gleba
dobrze przepuszczalna gleba o wysokiej zawartości składników odżywczych i niewielkiej ilości azotu nadaje się do uprawy ogórków. Jeśli gleba jest kwaśna, przed sadzeniem ogórków należy ją wapnować. Ogólnie rzecz biorąc, kultura ta może rosnąć na dowolnej glebie, ale najlepiej nadaje się podłoże składające się z próchnicy, ziemi darniowej, torfu i trocin drzewnych, które są pobierane w stosunku (1:1:6:1). Ważne jest, aby gleba była dobrze rozgrzana i luźna. Dlatego dla takiej rośliny konieczne jest wykonanie wysokich łóżek, których wysokość powinna wynosić około 25 centymetrów. Łóżka powinny być skierowane ze wschodu na zachód, podczas gdy powinny mieć niezbyt duże nachylenie w kierunku południowym. 24 godziny przed sadzeniem sadzonek wykonane łóżko należy rozlać roztworem siarczanu miedzi (1 łyżeczka jest pobierana na 1 wiadro bardzo gorącej wody). Na 1 metr kwadratowy działki stosuje się 3 litry takiej mieszaniny. Ogórki nie powinny być uprawiane w miejscu, w którym wcześniej rosły arbuzy, cukinia, Lagenaria, dynia, melon, cukinia i inni przedstawiciele rodziny dyniowej. Dobrymi poprzednikami takiej kultury są pomidory, kapusta, sideraty lub cebula.
zasady lądowania
ponieważ system korzeniowy takiej rośliny jest nierozgałęziony, podczas sadzenia sadzonek należy dodać mieszaninę składników odżywczych. Aby to zrobić, w łóżkach konieczne jest wykonanie otworów, których głębokość powinna wynosić około 0,4 m, a między nimi należy zachować odległość 0,6 m.do otworu należy wlać warstwę gleby, którą należy wymieszać z humusem lub kompostem. Następnie wlej do niej pożywną glebę nie zmieszaną z nawozem. Sadzonki należy sadzić razem z kawałkiem ziemi lub w otworze umieszcza się roślinę wraz z doniczką torfową. Dół należy przykryć ziemią, a następnie podlewać, a 3 litry wody są pobierane na 1 krzak. Następnie, jeśli to konieczne, powierzchnia łóżka powinna być pokryta warstwą ściółki (skoszonej trawy lub torfu), jest w stanie przyciągnąć dżdżownice na miejsce, które są w stanie wzbogacić glebę próchnicą. W razie potrzeby powierzchnia między rzędami może być pokryta czarnym materiałem okrywowym, co zmniejszy ilość odparowanej wilgoci z górnej warstwy gleby, a także nieznacznie zwiększy temperaturę podłoża.
uprawa ogórków w szklarni
aby uzyskać wczesne ogórki, należy je uprawiać w szklarni, w tym celu zaleca się stosowanie hybryd przeznaczonych do użytku w pomieszczeniach, na przykład: Mrówka, Marinda, Twixie, Hallie, Murashko, Bidretta i Buyan. Aby ogórki rosły bardzo wcześnie, zaleca się wykonanie łóżek kompostowych w szklarni, zwanych "ciepłymi" lub łóżkami obornika ― "gorącymi". W obecności świeżego obornika krowiego konieczne jest umieszczenie z niego wysokiego łóżka w szklarni. Musi być przykryty warstwą pożywnej gleby, której grubość powinna wynosić co najmniej 25 centymetrów. Gleba powinna być bardzo dobrze podlana, a następnie nasiona są rozprowadzane na jej powierzchni, a na 1 metr kwadratowy działki powinny być 4 sztuki, nie więcej. Podczas siewu hybryd nasiona nie powinny być przygotowywane. Muszą być zakopane w glebie tylko 10-20 mm, a następnie na łóżku instalowane są łuki podtrzymujące, na nich należy położyć materiał pokrywający o jasnym kolorze. Ponieważ obornik dobrze ogrzewa glebę, pierwsze sadzonki powinny pojawić się po około trzech lub czterech dniach. W ciągu dnia ogórki muszą być wentylowane, w tym celu należy przez pewien czas podnieść schronienie.
konieczne jest obserwowanie temperatury powietrza i gleby w szklarni, ponieważ jest ona w stanie znacznie się zmienić wraz z pogodą. Aby roślina mogła normalnie rosnąć i rozwijać się, będą potrzebować temperatury powietrza od 18 do 30 stopni. Jeśli szklarnia jest cieplejsza niż 30 stopni, doprowadzi to do spalenia krzaków. Ogórki w szklarni mogą również potrzebować dodatkowego oświetlenia.
z powodu braku obornika łóżko w szklarni można złożyć z kompostu ogrodowego. Ponieważ gleba w ogrodzie w tym przypadku nie będzie bardzo ciepła, zaleca się stosowanie kiełkujących nasion do siewu, należy je sadzić bezpośrednio w tabletkach torfowych lub filiżankach. W obszarach o zimnym klimacie w szklarni zaleca się wykonywanie łóżek z obornika, w regionach o stosunkowo ciepłym klimacie odpowiednie są również łóżka z kompostu. W przyszłości krzewy ogórka powinny być pielęgnowane w taki sam sposób, jak te uprawiane na otwartym terenie.
pielęgnacja ogórków
w pierwszych dniach po przesadzeniu sadzonek ogórków na otwartą glebę należy je często podlewać, a także zacieniać przed bezpośrednimi promieniami słońca. Podczas silnego chłodzenia ogórki będą musiały być przykryte. Należy zauważyć, że gdy temperatura spadnie do 15 stopni, krzewy zaczynają rosnąć wolniej, w temperaturze poniżej 10 stopni przestają się w ogóle rozwijać. Kiedy krzaki są podlewane, zaleca się poluzowanie powierzchni gleby w otworach, a także osadzenie samych roślin, ale należy to zrobić bardzo ostrożnie, ponieważ system ich korzeni znajduje się w górnej warstwie ziemi. Jeśli strona jest ściółkowana, zmniejszy to liczbę spulchnień, pielenia, a także podlewania. Podczas uprawy w otwartej glebie zaleca się szczypanie krzewów powyżej 5 lub 6 płyty liściowej, co doprowadzi do stymulacji wzrostu rzęs bocznych.
jak podlewać
zanim Krzaki zaczną kwitnąć, powinny organizować podlewanie 1 raz na 5-7 dni, podczas gdy na 1 metr kwadratowy działki należy wziąć 3-6 litrów wody. Po zakwitnięciu ogórków ich podlewanie powinno stać się częstsze, a mianowicie 1 raz na 2-3 dni, podczas gdy ilość wody powinna zostać zwiększona do 6-12 litrów na 1 metr kwadratowy działki. Konieczne jest podlewanie krzewów ciepłą (około 25 stopni) dobrze osiadłą wodą, należy to zrobić wczesnym rankiem lub wieczorem. W przypadku, gdy ciecz nie wchłania się dobrze w glebę, jej powierzchnia między rzędami musi być przebita widłami na głębokość od 10 do 15 centymetrów, woda powinna zwilżyć ziemię na głębokość od 20 do 30 centymetrów.
wlej wodę pod korzeń, jednocześnie staraj się, aby nie spadła na powierzchnię płyt liściowych. Aby zapobiec erozji gleby strumieniem wody i odsłonięciu systemu korzeniowego, do podlewania należy użyć konewki z rozdzielaczem. Podlewanie jest bardzo ważne dla takiej kultury, rośliny należy podlewać w taki sposób, aby woda w glebie nie stagnowała, ponieważ prowadzi to do rozwoju chorób grzybiczych. Jeśli krzewy odczuwają brak płynu, owoce będą miały gorzki smak. W związku z tym podlewanie powinno odbywać się tylko w razie potrzeby.
jak wiązać ogórki
uprawa tej kultury na otwartej glebie powinna być na dwa sposoby: pionowy lub poziomy. Istnieje kilka pionowych sposobów podwiązki, wśród których są egzotyczne i dość dowcipne. Na przykład krzewy można uprawiać w workach z polietylenu, pod czarną folią, w dziurawych beczkach lub w chacie.
ponieważ ta roślina jest winoroślą, należy ją związać. Ta procedura przyczynia się do oszczędności miejsca, ułatwienia zbioru owoców, a także zapobiegania rozwojowi niektórych chorób. Podczas formowania 3 lub 4 prawdziwej płytki liściowej krzewy muszą zacząć wiązać się z podparciem, z reguły robią to prawie natychmiast po przesadzeniu sadzonek ogórka na otwartą glebę.
krzewy można również wiązać w sposób pionowy i poziomy. Dzięki poziomej metodzie podwiązki na końcu i na początku rzędu konieczne jest zainstalowanie kolumn o wysokości dochodzącej do około 2 metrów, między nimi należy rozciągnąć kilka rzędów drutu lub liny, które powinny być bardzo mocne, to wzdłuż nich będą wspinać się rosnące rzęsy. Dzięki pionowej metodzie podwiązki na łóżku zainstalowana jest konstrukcja w kształcie litery P. Aby go stworzyć, 2 potężne pionowe podpory są wykopywane w ziemi, drut jest rozciągany między ich górnymi punktami, to do niego należy przywiązać liny, które okrążą pędy krzaków. Liny te wraz ze wzrostem pędów należy podciągnąć, ale nie należy ich bardzo mocno ciągnąć. Zamiast liny zaleca się przyjmowanie szerokich wstążek, które są cięte z tkaniny, w wyniku czego krzaki nie zostaną zranione podmuchami wiatru. Bicz należy chwycić pętlą wykonaną z liny pod pierwszą lub drugą płytą arkusza.
formowanie krzewów
ponieważ ogórki są podzielone na odmiany o umiarkowanym, silnym lub ograniczonym rozgałęzieniu bocznym, należy to wziąć pod uwagę podczas sadzenia sadzonek na otwartym terenie. Rozgałęzienie krzewów bezpośrednio wpływa na odległość, którą należy zachować między nimi. Im mniej rozgałęziona odmiana, tym mniejsza odległość między krzakami powinna być pozostawiona. Odmiany o silnym rozgałęzieniu wymagają stopniowego i terminowego formowania. Początkowo, gdy krzewy mają tylko 3 lub 4 płytki liściowe, konieczne będzie wycięcie wszystkich uformowanych jajników i pasierbów do czwartego arkusza, co przyczynia się do powstania silniejszego systemu korzeni. Po utworzeniu 8 blaszek liściowych na roślinie, wszystkie jajniki z wyjątkiem jednego należy usunąć na pędach od czwartego do ósmego liścia, a następną gałąź należy uszczypnąć. Ponownie tę procedurę przeprowadza się po pewnym czasie od ósmej do dwunastej płytki liściowej, podczas gdy konieczne jest pozostawienie pary jajników i odcięcie pozostałej gałęzi bocznej. Po przycięciu krzew powinien przybrać formę odwróconego świerka, co przyczyni się do poprawy wchłaniania składników odżywczych i rozwoju, a taka procedura pomoże uzyskać lepszą i bogatszą wydajność.
karmienie ogórków
aby krzewy były zdrowe, a owoce duże, będą potrzebować regularnego górnego opatrunku. Tak więc w ciągu jednego sezonu ogórki należy karmić średnio od 6 do 8 razy. Po raz pierwszy rośliny są karmione po kwitnieniu krzewów. Pomiędzy kolejnymi opatrunkami należy zrobić przerwę równą 14 dni.
do nawożenia można użyć nawozów organicznych. Krzewy najlepiej reagują na górny opatrunek roztworem dziewanny (1:10) lub odchodów ptaków (1:25), a od 4 do 6 litrów mieszanki składników odżywczych pobiera się na 1 metr kwadratowy działki. Górny opatrunek przeprowadza się po podlaniu, podczas gdy musisz spróbować, aby nawóz nie spadł na pędy lub liście. Podczas nagłego chłodzenia należy przerwać cały górny opatrunek, ponieważ ogórki w niskiej temperaturze nie mogą normalnie wchłaniać składników odżywczych.
obróbka
ogórki uprawiane na otwartej glebie często mogą być dotknięte chorobami grzybiczymi, dlatego bardzo ważne jest terminowe leczenie zapobiegawcze krzewów, które pomogą zwiększyć ich odporność na tego rodzaju dolegliwości. Istnieje skuteczna metoda ludowa, która pomaga zwiększyć odporność tej kultury na różne choroby. Aby rozpocząć, przygotuj rozwiązanie, w tym celu połącz zielono lub jod z wodą w stosunku 2:1, a następnie posmaruj dolne 10 centymetrów łodyg krzaków. Jeśli takie leczenie zostanie wykonane w odpowiednim czasie, krzaki nie będą już potrzebować opryskiwania preparatami grzybobójczymi. Aby zapobiec zgniliznie, krzewy ogórka należy traktować roztworem jodu (na 1 wiadro wody 10 miligramów).
choroby i szkodniki
ogórki mogą być dotknięte różnymi chorobami, a nawet różne szkodniki wolą osiedlać się na krzakach. Jeśli niewłaściwie opiekujesz się tą kulturą, mogą na nią wpływać następujące choroby: antraknoza, bakterioza, ascochitoza, werticilloza, mączniak prawdziwy (prawdziwy i fałszywy), czarna noga, czarna pleśń, szara zgnilizna, oliwkowe i brązowe plamienia oraz mozaika pierścieniowa. Szkodniki takie jak mszyce, nicienie galusowe, niedźwiedzie, miarka, mucha kiełkowa, wciornastki tytoniowe, przędziorków i wireworm mogą również osiedlić się na krzewach ogórkowych. Ślimaki mogą bardzo zaszkodzić ogórkom.
aby pozbyć się chorób lub szkodliwych owadów, które uderzyły w taką uprawę warzyw, nie zaleca się stosowania środków chemicznych, zwłaszcza podczas formowania i rozwoju owoców. Istnieje wiele przepisów ludowych, które od dawna są stosowane w leczeniu ogórków.
zbieranie i przechowywanie ogórków
zbieranie owoców ogórków powinno odbywać się w miarę dojrzewania. Gdy tylko krzewy zaczną owocować, owoce będą musiały być zbierane co najmniej 1 raz na dwa dni, w przeciwnym razie przerośnięte i pożółkłe ogórki utrudnią proces formowania młodych zielonych warzyw. Podczas zbierania owoców konieczne jest wyrwanie wszystkich ogórków o nieregularnym kształcie. Jeśli zbiory są wystarczająco częste, przyczyni się to do bardziej intensywnego wzrostu nowych owoców. Z reguły zielone warzywa są konserwowane o wielkości od 8 do 12 centymetrów i solone owoce o wielkości 8-18 centymetrów, a aby przygotować sałatkę, możesz wziąć ogórki o większej wielkości. To, jak często będą zbierane plony, pomoże regulować liczbę zieleńców o niezbędnym przeznaczeniu. Na przykład, jeśli zbierzesz ogórki każdego dnia, warzywa będą rosły bardzo szybko, odpowiednie do konserwacji, a jeśli zbiór zostanie przeprowadzony 1 raz na kilka dni, liczba owoców używanych do solenia wzrośnie. Kiedy miną pierwsze przymrozki, wszystkie zielone rośliny będą musiały zostać usunięte z krzaków.
zbiór odbywa się wczesnym rankiem lub wieczorem, należy to zrobić tak, aby szypułka pozostała na biczach, w związku z tym Zieloni nie muszą być szarpani ani ciągnięci, ale cięci. Jeśli owoc rośnie głęboko w krzaku, to zrywając go, musisz spróbować, aby pędy ogórka nie przewróciły się. Zerwane zielenie nie powinny być pozostawione na słońcu, należy je natychmiast usunąć w zacienionym miejscu, gdzie powinno być chłodno.
takie owoce nie mogą być przechowywane zbyt długo, w związku z tym wielu ogrodników jest solonych i konserwowanych, tworząc zapasy na zimę. Jeśli jednak przestrzegasz specjalnych zasad, Zelentsy mogą pozostać świeże przez 7-14 dni. Tak więc można je umieścić w dużym garnku, który jest wypełniony wodą, tam mogą leżeć do 1,5 tygodnia. W takim przypadku garnek musi być szczelnie zamknięty pokrywką, nie zapomnij również codziennie wymieniać wody w pojemniku. Innym sposobem jest to, że musisz wziąć białko jaja i trochę go ubić, powstałą masę musisz dokładnie posmarować umytą zielenią. Poczekaj, aż białko wyschnie i odłóż owoce do przechowywania. Ogórki przetworzone w ten sposób można przechowywać przez 7 dni, nawet nie w lodówce.
jeśli masz domek lub mieszkasz w wiosce, takie warzywa można przechowywać w głębokim strumieniu, który nie zamarza w zimie. Aby to zrobić, grube owoce umieszcza się w beczce zanurzonej w bieżącej wodzie. Pozwoli to zachować świeżość zieleni do około połowy okresu zimowego.
rodzaje i odmiany ogórków ze zdjęciami i nazwami
ogórki mają wiele odmian, które są podzielone zgodnie z przeznaczeniem na konserwy, sałatki i uniwersalne. Odmiany konserwowe obejmują te, w których owoce mają cienką skórkę i wysoką zawartość cukru, co ma ogromne znaczenie w marynowaniu i marynowaniu. W zielonych odmianach sałatek skóra jest grubsza i sztywniejsza, nie pozwala marynacie i solance przeniknąć do owocu. Ale takie świeże ogórki są smaczniejsze w porównaniu z owocami należącymi do odmian konserwowych. Zieloni uniwersalnych odmian są używane zarówno do przygotowywania sałatek, jak i do marynowania.
popularne odmiany konserw: biznes, Brigantina, fontanel, ulubiony, Woroneż, solenie, plon 86, niezawodny, lokalny nieżyński, konkurent, Kaskada. Najbardziej popularne odmiany sałatek: Adam, gracją, Movir, Saltan, Feniks, Parada, synteza, rdzawy lokalny. Uniwersalne odmiany: Bocian, epilog, Marinda, Regia, Duet, rejs, Żuraw, rolnik, Strzelec, Korniszon Morawski, łup itp.
również wszystkie odmiany są podzielone i według czasu dojrzewania:
- wczesne - dojrzewają w ciągu 32-45 dni;
- średni okres dojrzewania - dojrzewanie trwa 40-45 dni;
- późne ― czas dojrzewania od 50 dni lub dłużej.
wczesne Dojrzałe hybrydy i odmiany: Krasnal, elegancki, Zabiyaka, Emel, Zadak, zamieć. Odmiany o średnim okresie dojrzewania: Picas, sportowiec, Step, słoneczny, jedność, Daleki Wschód 27, konkurent, Topolek. Późno dojrzewające odmiany: Nezhinsky, Phoenix, Crunch, Secret, chiński Pnący, fontanel, chiński cud, Paryski, teściowa.
ta kultura jest również podzielona na hybrydy i odmiany. Hybrydowe ogórki rozmnażane przez nasiona nie są w stanie zachować właściwości odmianowych rośliny macierzystej. Jednocześnie ogórki odmianowe zachowują swoje cechy odmianowe nawet po kilku pokoleniach. Jednak rośliny hybrydowe dają plony znacznie wcześniej i bardziej obfite, a także są przechowywane przez dłuższy czas, a znacznie później zaczynają żółknąć w porównaniu z ogórkami odmianowymi. W związku z tym nasiona odmian ogórków są znacznie tańsze w porównaniu z hybrydami. Popularne hybrydy: Buyan, Marinda, Otello, Parker, Regina, Pasadena, biznes, Ajax, Brigantina, Herman, Emela, Katusha, Jaskółka, wierni przyjaciele itp.
nadal wszystkie odmiany takiej kultury są podzielone według rodzaju zapylania na samozapylające i zapylane przez pszczoły. Пчелоопыляемые odmiany wykorzystywane do uprawy w otwartym gruncie, należą do nich: Zawodnik, Журавленок, Застольный, Elegancki, zwierzę domowe, Słowiański, Katiusza, Konkurent, Casanova, Nugget, Jaskółki itp. Самоопыляемые odmiany, jeszcze dalej партенокарпические, uprawiane w gruncie, a także w szklarni, należą do nich takie gatunki, jak: Adam, Aelita, Stella, Ювента, Polski styl, Romans, Piknik, Навруз, Marca, Pasadena, Voyage, Daniła, Amazonka, Biały anioł, itp.
pod względem wielkości owoców są one podzielone na korniszony, które osiągają długość nie większą niż 80 mm, a także ogórki sałatkowe, które są spożywane na świeżo. Odmiany hodowane przez niemieckich hodowców, na przykład: Adam, gracją, Otello, Libelle itp.
inne owoce są podzielone według charakteru powierzchni na duże i małe wypukłe. Jednocześnie kolce znajdujące się na powierzchni zieleni mogą być pomalowane na czarno lub biało. Odmiany sałaty białej obejmują takie jak: szmaragdowy strumień, chińskie węże i chiński żaroodporny. Solenie czarnych odmian: Słowik, prawdziwy pułkownik, solenie, Krasnal, Wodnik itp.
również dla miłośników egzotyki stworzono dość niezwykłe hybrydy i odmiany, na przykład:
chińskie ogórki o długich owocach
długość ich pędów wynosi około 350 cm, a Zelentsov 40-90 cm takie owoce mają wysoki smak, a same odmiany są wysokowydajne, bezpretensjonalne i bardzo łatwe w uprawie. Najbardziej popularne są następujące odmiany: chiński cud, chiński długi owoc, chiński rolnik, chiński biały, szmaragdowy strumień, Lio Ming, chiński odporny na choroby.
ogórki ormiańskie
mają niezwykle niezwykły wygląd. Długość żebrowanych zieleńców wynosi około pół metra, a ich masa może osiągnąć 1 KG.są owłosione z białawo-srebrnym puchem. Rzęsy mogą mieć długość do 400 cm, takie odmiany nadają się do uprawy zarówno na otwartym, jak i zamkniętym terenie. Popularne są takie odmiany, jak: Srebrny Melon, Biały Bohater, kreda on Flechu-ozus.
włoskie ogórki
ta grupa odmian otrzymała taką nazwę ze względu na fakt, że urodziła się dzięki włoskim hodowcom. Wygląd takich owoców jest podobny do zieleńców związanych z odmianami ormiańskimi, dzięki czemu mają Prążkowany kształt. Kolor skórki zależy bezpośrednio od odmiany i jest jasnozielony, na przykład w odmianie Tortorello (arbuz), jego smak jest jednocześnie podobny do ogórka i arbuza. Ponadto Zieloni mogą mieć ciemnozielony kolor, który po pewnym czasie zmienia się na żółto-pomarańczowy, na przykład odmiana Barrese o smaku arbuza.
kryształowe jabłko
w Anglii hodowcy byli w stanie stworzyć niezwykłą hybrydę, której owoce wyglądają bardzo podobnie do cytryn, ale smakują jak prosty ogórek. Rzęsy takiej rośliny mogą osiągnąć długość 600 cm.
białe ogórki
takie odmiany o długich pędach nadają się do uprawy zarówno na otwartym, jak i zamkniętym terenie. Mają wysoką odporność na choroby i ciepło. Bardzo delikatne owoce mają słodkawy smak i długość około 20 centymetrów, ale należy pamiętać, że bardzo szybko wyrastają. Popularne odmiany: włoski biały, lampart śnieżny, Panna Młoda, Królewna Śnieżka, Biały anioł, Trzy białe liście .
Melotria chropowata (mini ogórek)
ta ozdobna winorośl jest byliną pochodzącą z Afryki. Liście mają jasnozielony kolor, który pozostaje niezmieniony do października. Zelentsy mają tylko 25 mm średnicy,są podobne do małych arbuzów o Smaku ogórka. Można je jeść świeże lub używać do solenia lub marynowania.
momordika (indyjski ogórek)
taki ogórek nadaje się do uprawy w domu i na otwartym terenie. Liście krzewów są bardzo spektakularne. Kwiaty mają bogaty żółty kolor i zapach jaśminu. Wydłużone guzowate zielenie są pomalowane na ciemnozielony kolor, który z czasem zmienia się w bogaty pomarańczowy. Dojrzały Zieleniec otwiera się i staje się podobny do krokodyla, który otworzył usta, więc jest również nazywany "krokodylem ogórkowym".
serpentynowy ogórek trichozant
taka roślina dyni jest dość popularna w południowo-zachodniej Azji. Charakteryzuje się odpornością na choroby i bezpretensjonalnością. Długość cylindrycznych owoców wynosi 1,2 m, wiją się jak węże. Kolor owoców jest zielony, ale z czasem zmienia się na pomarańczowy. Kwiaty są podobne do lekkich płatków śniegu o średnicy dochodzącej do 40 mm.
czerwony ogórek tladianta wątpliwy
ta winorośl, której ojczyzną jest Azja Południowo-Wschodnia, jest byliną, jej rzęsy mają około pięciu metrów długości. Płyty liściowe w kształcie serca mają zielonkawy kolor. Bogate żółte kwiaty mają podobny kształt do tulipanów. Małe owoce nadają się do solenia i marynowania. Jednak owoce o długości ponad 15 centymetrów stają się czerwone i bardzo słodkie, przygotowują z nich pyszny dżem.
ogórek antylski anguria
na biczach o długości dochodzącej do około 400 cm rosną arbuzowe płyty liściowe. Masa małych owoców wynosi około 30-50 gramów, mają smak ogórka i są używane do konserwowania. Często taki ogórek jest uprawiany jako roślina ozdobna.