Patisson

kultura warzywna squash, zwana także dynią talerzową ― jest rodzajem dyni zwyczajnej. Takiej jednorocznej rośliny zielnej nie można spotkać w naturalnych warunkach,ale jest bardzo popularna wśród ogrodników. W XVII wieku patisony zostały wprowadzone na terytorium Europy z Ameryki, gdzie stały się bardzo popularne, a po zaledwie 200 latach zaczęły być uprawiane nawet na Syberii. Nazwa patisson pochodzi od francuskiego słowa "pate", które tłumaczy się jako" ciasto", co jest bezpośrednio związane z niezwykłym kształtem owocu. W Rosyjskiej klasyfikacji roślin kultura ta jest zapisana jako Cucurbita pepo var. Patisson, natomiast w międzynarodowej-jako Cucurbita pepo subsp. ovifera, var. ovifera.

funkcje patissona

Patisson to zielna roślina jednoroczna, która ma kształt krzewu i krzewu. Stosunkowo sztywne blachy mają duży rozmiar. Żółte pojedyncze kwiaty są jednopienne i jednopłciowe. Kształt płodu. jest to dynia, w zależności od odmiany, może być dzwonkowata lub talerzowa i jest pomalowana na Zielono, fioletowo, biało lub żółto, występuje również barwny kolor ― z plamami lub paskami.

ta kultura jest ceniona za dość wysoki smak dyń, które są smażone, duszone, marynowane i solone. Ich smak jest podobny do cukinii, ale jest bardzo delikatny, więc można go porównać do szparagów lub karczocha. Taki owoc należy do produktów dietetycznych i zaleca się go jeść w chorobach wątroby, żołądka lub nerek, a także będzie przydatny w miażdżycy. Dynia ma silne działanie moczopędne, dlatego pomaga usunąć nadmiar płynu z organizmu i wypłukać sól.

uprawa dyni z nasion

siew w otwartym terenie

squash można rozmnażać tylko metodą nasienną, podczas gdy materiał siewny można kupić w specjalistycznym sklepie lub przygotować samodzielnie, w tym celu należy go usunąć z dyni, która jest bardzo dobrze Dojrzała. Roślina ta może być uprawiana zarówno w sposób bez sadzonek,jak i przez sadzonki. Bez względu na to, gdzie wysiasz nasiona, wymagają one obowiązkowego przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, siew musi być umieszczony w roztworze produktu na 24 godziny, co przyczynia się do stymulacji wzrostu. Po tym, jak nasiona zostaną dobrze umyte czystą wodą, należy je umieścić w zwilżonej gazie i usunąć w ciepłym miejscu (od 20 do 25 stopni), tam spędzą 2 dni. Istnieje inna metoda przygotowania nasion do siewu, w tym celu są one przechowywane przez 5-6 godzin w temperaturze od 50 do 60 stopni. Jeśli nasiona są odpowiednio przygotowane przed siewem, prawdopodobieństwo, że wyrosłe z nich krzewy zostaną dotknięte wirusowymi nieuleczalnymi chorobami, jest znacznie zmniejszone.

Bardzo często ogrodnicy uciekają się do hartowania nasion. Najpierw nasiona wlewa się do worków z tkaniny, które umieszcza się w ciepłym miejscu (od 18 do 20 stopni) na 6 godzin, a następnie utrzymuje je przez 24 godziny w temperaturze od 0 do 1 stopnia. Nie zapomnij zdezynfekować materiału siewnego bezpośrednio przed siewem, w tym celu użyj roztworu manganu potasu (1%). Następnie należy je umyć w czystej wodzie i poczekać, aż wyschną.

miejsce do siewu dyni należy przygotować jesienią. A kiedy wiosną w ostatnich dniach maja gleba dobrze się rozgrzeje, a powrotne wiosenne przymrozki pozostaną w tyle, powierzchnia witryny musi zostać wyrównana za pomocą grabi, po czym musisz wyrwać całą chwast i zrobić łóżka. Następnie wykopywane są doły do sadzenia o wymiarach 70 x 70 centymetrów, w wyniku tego sadzenia nie będą zbyt grube, co jest dobrym zapobieganiem gniciu. Kilka nasion wysiewa się w jednym otworze, należy je zakopać w glebie o około 80 mm, a następnie przykryć ziemią i ostrożnie podlać. Następnie glebę w otworach należy ubić, a jej powierzchnię przykryć folią, która jest usuwana po pojawieniu się sadzonek.

Jak uprawiać przez sadzonki

aby owoce pojawiły się stosunkowo wcześnie na krzakach dyni, należy je uprawiać przez sadzonki. Siew nasion na sadzonki odbywa się w drugiej lub trzeciej dekadzie kwietnia. Aby to zrobić, użyj oddzielnych kubków o średnicy sięgającej od 8 do 10 centymetrów, które są wypełnione podłożem składającym się z leśnej ziemi i próchnicy. W 1 szklance wysiewa się 2 nasiona, które należy zakopać w podłożu o 30-40 mm. pojemniki na górze są pokryte szkłem lub folią i czyszczone w bardzo ciepłym miejscu(od 28 do 32 stopni). Gdy sadzonki rosną, schronienie należy usunąć, a kubki przestawić w chłodniejsze miejsce: w ciągu dnia około 22 stopni, aw nocy ― do 18 stopni. Ze względu na obniżenie temperatury powietrza można zapobiec ciągnięciu roślin, a jednocześnie będą one zużywać energię na wzrost i rozwój systemu korzeni i liścieni liści. Po 7 dniach, jeśli to konieczne, możesz powrócić do poprzednio stosowanego reżimu temperaturowego.

opieka nad takimi sadzonkami jest stosunkowo prosta, dlatego należy ją podlewać i karmić w odpowiednim czasie. Po tym, jak sadzonki osiągną 1,5 tygodnia, będą musiały być karmione roztworem dziewanny (1:10), do którego wlewa się napar superfosfatu. Aby przygotować taki napar, musisz zmieszać 15 gramów superfosfatu z niezbyt dużą ilością wody, po 24 godzinach ciecz wlewa się do roztworu dziewanny, a osad pozostały na dnie pojemnika należy wyrzucić. Przed przystąpieniem do sadzenia sadzonek w otwartej glebie należy ją ponownie nawozić, w tym celu stosuje się roztwór nitrofoski (na 1 wiadro wody 50 gramów substancji).

zasady zbierania

wielu ogrodników zastanawia się, jak nurkować sadzonki takiej rośliny? Początkowo podczas siewu należy wziąć pod uwagę fakt, że w ogóle nie można go nurkować. Po uformowaniu prawdziwych płytek liściowych w roślinach konieczne będzie pozostawienie jednej sadzonki w każdym kubku, a druga powinna zostać odcięta nożyczkami lub nożem bezpośrednio nad powierzchnią podłoża, nie można jej wyciągnąć, ponieważ z tego powodu system korzeni pozostałej dyni może zostać zraniony.

Jak uprawiać w szklarni

wysiew nasion do sadzonek do sadzenia w szklarni odbywa się w ostatnich dniach kwietnia, podczas gdy musisz wziąć pojedyncze kubki o średnicy do 10 centymetrów. Są wypełnione podłożem, które obejmuje ziemię darniową lub torf, próchnicę i trociny lub piasek w stosunku 5:4:1. Przed wypełnieniem mieszanki gleby w pojemniku należy ją przygotować. Aby to zrobić, łączy się go z 5 gramami siarkowego potasu, 6 gramami podwójnego superfosfatu, 7 gramami azotanu amonu i 6 gramami kredy na 10 litrów podłoża, wszystko jest dokładnie mieszane i podlewane. Nasiona wysiewa się 2 lub 3 sztuki w 1 szklance, są one zakopane w podłożu o około 30 mm, a następnie pojemniki są przykryte folią lub szkłem na górze i czyszczone w miejscu, w którym Temperatura powietrza w ciągu dnia wynosi od 22 do 25 stopni, aw nocy-od 17 do 18 stopni. Po pojawieniu się pierwszych sadzonek schronienie należy usunąć, a za pomocą wentylacji temperaturę powietrza należy obniżyć: w ciągu dnia od 18 do 20 stopni, aw nocy-od 15 do 17 stopni. Po 7 dniach musisz powrócić do poprzedniego reżimu temperaturowego.

podczas wzrostu sadzonek tej kultury w szklarni będzie musiała być rzadko, ale obficie podlewana. A po podlaniu nie należy zapominać o wietrzeniu szklarni. Gdy wiek sadzonek osiągnie 1,5 tygodnia, należy je nawozić roztworem dziewanny (1:10), do którego wlewa się nitrofoskę (50 gramów substancji na 1 wiadro roztworu). Jeśli sadzonki są zdrowe, to bezpośrednio przed sadzeniem na otwartej glebie powinna mieć niską, potężną łodygę z krótkimi międzywęźlami, a także 2 lub 3 dobrze rozwinięte prawdziwe płytki liściowe. Ze szklarni sadzonki sadzi się na otwartej glebie w pierwszych dniach czerwca.

sadzenie patisonów w ziemi

o której godzinie sadzić w otwartym terenie

sadzonki dyni, które rosną w warunkach pokojowych, będą gotowe do przesadzenia na otwartą glebę, gdy osiągną 20-30 dni, podczas gdy rośliny powinny mieć 2 lub 3 dobrze rozwinięte prawdziwe płytki liściowe. Sadzenie takich sadzonek odbywa się około ostatnich dni maja lub pierwszych ― czerwca. Zanim zaczniesz sadzić squash w ogrodzie, zdecydowanie musisz je stwardnieć. W celu utwardzenia roślinę należy przenieść na zszytą werandę lub w pomieszczeniu, w którym się znajdują, należy codziennie otwierać okno, a czas trwania takiej procedury należy stopniowo zwiększać. Gdy pozostanie 1 lub 2 dni przed lądowaniem, okno nie musi być całkowicie zamknięte.

odpowiednia gleba

miejsce odpowiednie do uprawy tej kultury powinno być dobrze oświetlone i mieć niezawodną ochronę przed wiatrem, powinno znajdować się po południowo-zachodniej lub Południowej stronie ogrodu. W takim przypadku woda gruntowa na stronie powinna leżeć dość głęboko. Glina o neutralnej reakcji, a także luźna Czarna Ziemia są idealne dla dysz. Jeśli gleba jest kwaśna, taka roślina będzie na niej bardzo słabo rosła, aby to naprawić, należy do niej dodać popiół drzewny. Dobrymi poprzednikami tej rośliny są uprawy takie jak: sideraty, kapusta, rzodkiewka, marchew, cebula, warzywa, pomidor, groch, ziemniaki i wczesne warzywa. A na stronie, na której wcześniej uprawiano dynie, dynie, ogórki lub cukinię, nie można sadzić tej kultury.

przygotuj miejsce do sadzenia z wyprzedzeniem, zrób to jesienią. Aby to zrobić, musisz kopać glebę, w której konieczne jest dodanie zgniłego obornika i nawozów mineralnych:

  • jeśli gleba jest torfowa, to do kopania na głębokość od 20 do 25 centymetrów należy dodać 1 łyżeczkę. siarczan potasu, 2 kilogramy nawozu organicznego, 2 łyżki. l popiół drzewny i 1 łyżeczka. superfosfat na 1 metr kwadratowy działki;
  • gleba gliniasta jesienią musi zostać wykopana na głębokość bagnetu łopaty, podczas gdy należy do niej dodać 2-3 kilogramy torfu, do którego dodaje się trociny i próchnicę, a kolejne 2 łyżki. l popiół drzewny i 1 łyżka. l superfosfat na 1 metr kwadratowy działki;
  • piaszczysta gleba musi również zostać wykopana, dodając do niej 1 wiadro ziemi darniowej, 3 kilogramy próchnicy, 1 wiadro torfu i 3 kilogramy trocin na 1 metr kwadratowy działki, a także należy stosować te same nawozy, co w przypadku gleby gliniastej;
  • do gleby czarnej ziemi należy dodać 1 łyżkę do kopania. l superfosfat w proszku, 2 kilogramy trocin i 2 łyżki.l popiół drzewny na 1 metr kwadratowy działki.

wiosną, kiedy przed sadzeniem sadzonek w otwartej glebie pozostaną 3-5 dni, łóżko należy rozlać roztworem agricoli-5(2 łyżki wody na 1 wiadro. l substancja), podczas gdy 3 litry takiej mieszaniny są pobierane na 1 metr kwadratowy działki. Następnie powierzchnię łóżka należy przykryć folią, usuwa się ją dopiero przed sadzeniem sadzonek na otwartej glebie.

zasady sadzenia sadzonek

sadzenie sadzonek dyni w ogrodzie odbywa się przy bezwietrznej pogodzie wieczorem lub w pochmurny dzień. Najpierw musisz wykonać otwory, których głębokość powinna wynosić co najmniej 12 centymetrów, a odległość między nimi powinna wynosić 70 x 70 centymetrów. Przed sadzeniem squashów otwór do sadzenia należy przelać ciepłą wodą, a następnie roślinę ostrożnie przeładowuje się do niej grudką ziemi, podczas gdy krzew powinien być umieszczony w taki sposób, aby liście liścienia były umieszczone na tym samym poziomie co powierzchnia witryny. Następnie do dołu należy wlać wymaganą ilość gleby, po czym jej powierzchnia jest ubijana i pokryta warstwą ściółki (torf). Pierwsze dni sadzonych patisonów należy chronić przed bezpośrednimi promieniami słońca.

Pielęgnacja patisonów

patisony rosnące w otwartej glebie muszą być podlewane w odpowiednim czasie,karmione, a także nie zapomnij systematycznie usuwać chwastów. Najlepiej jest wyciągać chwasty po podlewaniu ogrodu lub deszczu. Rozdrabnianie patisonów musi być bardzo ostrożne, ponieważ mają system powierzchniowy korzeni. Ponieważ korzenie takiej rośliny znajdują się prawie na powierzchni gleby, zabrania się jej rozluźniania, a także zaleca się wypełnienie łóżka warstwą ściółki (trociny, torf itp.).

jeśli liście aktywnie rosną w krzakach, ale jajniki owoców są bardzo małe, to przy słonecznej pogodzie rano z rośliny należy usunąć 1 lub 2 płytki liściowe, ponownie zrobić to po 4-5 dniach. Należy również pamiętać, że do tworzenia jajników taka kultura potrzebuje owadów zapylających w związku z tym, gdy Krzaki kwitną, zaleca się przyciągnięcie os, pszczół lub trzmieli na miejsce, w tym celu są one spryskiwane słodkim roztworem (na 1 litr wody 100 gramów granulowanego cukru). Jeśli rośliny nadal nie są zapylane, konieczne będzie sztuczne zapylanie. Aby to zrobić, rano musisz wyciąć kilka męskich kwiatów o długiej nodze, powinny one być starannie narysowane na żeńskich kwiatach o krótkiej nodze. Ale najpierw sprawdź kwiaty, jeśli mają kropelki wody pozostawione po podlaniu lub deszczu, nie możesz ich użyć do tej procedury, ponieważ zapylenie w tym przypadku nie nastąpi. Im mniej męskich kwiatów jest pobieranych do sztucznego zapylania żeńskiego kwiatu, tym mniejsza liczba nasion będzie w owocach.

jak podlewać

sadzone w otwartym terenie sadzonki powinny zapewniać regularne częste i obfite podlewanie, aż zapuści korzenie w nowym miejscu. Podczas formowania owoców krzewy również potrzebują obfitego podlewania.

woda do nawadniania jest używana dobrze osadzona i ciepła( od 22 do 25 stopni). Zanim Krzaki zakwitną, należy je podlewać 1 raz na 5 lub 6 dni, a od 6 do 8 litrów wody pobiera się na 1 metr kwadratowy działki. Podczas kwitnienia i tworzenia jajników krzewy są podlewane 1 raz na 3-4 dni, a na 1 metr kwadratowy działki stosuje się od 8 do 10 litrów wody. Konieczne jest ostrożne podlewanie krzewów, aby krople płynu nie spadały na kwiaty, liście i jajniki, w tym celu wodę należy wlać pod korzeń lub do rowków, które są wcześniej wykonane wokół każdej dyni. Należy zauważyć, że częste i obfite podlewanie przyczynia się do odsłonięcia korzeni krzewów, dlatego przez cały sezon wegetacyjny powierzchnia łóżka jest w razie potrzeby pokryta warstwą ściółki.

jeśli powstające owoce leżą na powierzchni witryny, zaleca się umieszczenie pod nimi kawałka deski, co zapobiegnie rozwojowi zgnilizny z powodu kontaktu z zwilżoną glebą.

top dressing squash

patisony uprawiane na otwartej glebie przez cały sezon wegetacyjny potrzebują tylko 2 górnego opatrunku. Zanim Krzaki zakwitną, do gleby należy dodać 20-30 gramów siarczanu amonu i siarczanu potasu, a także 15-25 gramów podwójnego superfosfatu na 1 metr kwadratowy działki. Podczas dojrzewania uformowanych owoców krzewy muszą być ponownie karmione, w tym celu stosuje się następujący roztwór odżywczy: w 1 wiadrze wody należy wlać 20-25 gramów siarczanu amonu, 40-50 gramów siarczanu potasu i taką samą ilość superfosfatu. W razie potrzeby nawozy mineralne można zastąpić materią organiczną, najlepiej nadaje się do tego roztwór odchodów kurczaka (1:20) lub dziewanny (1:10).

szkodniki i choroby patisonów ze zdjęciami i nazwami

choroby

najczęściej patisony chorują na ascochitozę, mączniaka prawdziwego, antraknozę, białą zgniliznę i czarną pleśń. Choroby te są grzybicze i aby wyleczyć dotkniętą nimi roślinę, konieczne jest jej leczenie w odpowiednim czasie, a do tego należy znać oznaki uszkodzenia krzewu przez określoną chorobę.

antraknoza

w roślinie dotkniętej antraknozą na liściach powstają duże wodniste plamki o jasnożółtym kolorze, na powierzchni żył pojawia się płytka zarodników grzyba w kolorze różowym. Następnie na owocach, pędach i ogonkach powstają różowe rany, które stają się czarne przed nadejściem jesieni. Taka choroba grzybicza wykazuje największą aktywność w deszczową pogodę.

Ascochitosis

gdy patisony są dotknięte ascochitozą, czarne plamy powstają na łodygach, w węzłach pędów i na płytkach liściowych. W miarę rozwoju choroby dotknięte części krzewu wysychają, co może prowadzić do śmierci całej rośliny.

biała zgnilizna

jeśli roślina jest dotknięta białą zgnilizną, na liściach i pędach tworzą się jasnobrązowe plamki, na ich miejscu po pewnym czasie tworzą się głębokie wrzody, które są wypełnione różowym śluzem. Takie plamy mogą również tworzyć się na owocach. Najbardziej aktywna choroba rozwija się w warunkach wysokiej wilgotności.

mączniak prawdziwy

gdy patisson jest dotknięty mączniakiem prawdziwym, na przedniej powierzchni blaszek liściowych tworzy się sproszkowana luźna powłoka o białym kolorze, z czasem dotknięte liście zaczynają wysychać. Taka płytka może również pojawić się na owocach i pędach krzewu. Wysoka wilgotność przyczynia się do bardziej aktywnego rozwoju choroby.

czarna pleśń

na krzakach dotkniętych czarną pleśnią między żyłami blaszek liściowych pojawiają się plamki brązowo-żółtego koloru, po pewnym czasie na ich miejscu tworzy się ciemna powłoka, która zawiera zarodniki grzyba. Następnie takie plamy wysychają, a na płytkach pojawiają się dziury. U tych owoców dotkniętych czarną pleśnią obserwuje się zatrzymanie rozwoju i ich pomarszczenie.

szkodniki

najbardziej niebezpieczne dla takiej kultury ze wszystkich szkodników są: szufelki zimowe i ogrodowe, a także mszyce melonowe. Ślimaki mogą również zaszkodzić krzakom.

miarki

miarki układają się na krzakach składania jaj, z których po pewnym czasie pojawiają się gąsienice. Gryzą części krzewu znajdujące się nad powierzchnią ziemi, a także gryzą korzenie.

mszyca melonowa

mszyce melonowe osiadają na kwiatach, łodygach i jajnikach takiej rośliny, a także na niewłaściwej powierzchni płytek liściowych, dzięki czemu obserwuje się ich zwijanie i marszczenie. Taki szkodnik wykazuje największą aktywność w ciepłe dni przy wysokiej wilgotności.

ślimaki

ślimaki są najbardziej niebezpieczne dla młodych krzewów, ponieważ są w stanie zjeść wszystkie liście lub zrobić w nich bardzo duże dziury.

przetwarzanie

zaleca się systematyczne traktowanie krzewów dyni w celu zapobiegania rozwojowi różnych chorób lub pojawieniu się szkodliwych owadów. Jeśli przeprowadzasz takie zabiegi systematycznie i poprawnie, wszystkie choroby i szkodniki omijają patisony. Inne przetwarzanie jest po prostu konieczne dla dotkniętej rośliny.

należy również pamiętać o środkach zapobiegawczych:

  1. Zasady płodozmianu . Sadzić squash tylko na obszarach, na których rosły dobre poprzedniki (patrz wyżej).
  2. przepisy agrotechniczne . Przestrzegaj wszystkich zasad agrotechnicznych tej kultury. Na przykład przed siewem nie zapomnij przygotować siewu zgodnie ze wszystkimi zasadami, a także upewnij się, że krzewy nie rosną gęsto w ogrodzie, w przeciwnym razie Wilgotność na stronie będzie zbyt wysoka.
  3. leczenie zapobiegawcze . Odbywa się to przed kwitnieniem krzewów.

roztwór mieszanki Bordeaux (1%) wykazał największą skuteczność w zwalczaniu chorób grzybiczych, a także leki grzybobójcze, takie jak: Topsin lub Fitosporin. Aby pozbyć się ślimaków, przynęty są wytwarzane na miejscu, w tym celu kawałki melona, dyni lub skórki arbuzów są umieszczane na jego powierzchni w kilku miejscach. Po tym, jak ślimaki czołgają się do jedzenia, są zbierane rękami i niszczone. Aby pozbyć się mszyc, krzewy należy traktować roztworem mydła (na 1 wiadro wody 300 gramów mydła). Aby pozbyć się gąsienic, rośliny należy traktować roztworem Homeliny (0,5%) lub Bitoksybacyliny (1%).

istnieją inne chemikalia, które mogą pomóc pozbyć się szkodliwych owadów i chorób. Ale doświadczeni ogrodnicy wolą nie zaniedbywać środków zapobiegawczych, a to pomaga zachować zdrowie dyni.

zbieranie i przechowywanie patisonów

owoce dyni są zbierane tylko przez te, które osiągnęły dojrzałość techniczną: powinny być pokryte delikatną woskową skórką, a nasiona w środku powinny być dość miękkie i małe. Squash, podobnie jak cukinia, a także ogórki są spożywane przez niedojrzałe. Owoc w fazie dojrzałości biologicznej (pełna dojrzałość) ma twardą i gęstą skórkę, taką samą jak dojrzała dynia i duże, szorstkie nasiona. Taki owoc doskonale nadaje się do zbierania nasion.

aby squash rosła na krzaku codziennie przed nadejściem jesieni, musisz przyciąć je 2 lub 3 razy w ciągu 7 dni wraz z łodygą. Owoce nie powinny przejrzać się na krzakach, ponieważ z tego powodu rdzeń dyni rozluźnia się, a rośliny stają się mniej produktywne. Zanim pojawią się pierwsze przymrozki, wszystkie narośnięte owoce należy usunąć z krzaków. Jeśli roślina jest zdrowa, można ją umieścić w kompoście.

owoce dyni są duszone i smażone, a młode małe dynie są używane do solenia i marynowania. Nawiasem mówiąc, zauważono, że marynowane lub solone dynie są znacznie smaczniejsze niż cukinia. Owoce na etapie dojrzałości technicznej można przechowywać nie dłużej niż 1,5 tygodnia w chłodnym miejscu (około 10 stopni). A owoce na etapie dojrzałości biologicznej są przechowywane w taki sam sposób jak dynie lub cukinia, są układane w suchym, ciemnym, chłodnym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu, aby się nie dotykały. Kontrola przechowywanych owoców powinna być przeprowadzana systematycznie, pozwoli to na szybką identyfikację zepsutych owoców, co pomoże chronić zdrowe patisony przed infekcją.

rodzaje i odmiany squash

squash są przeznaczone do uprawy w otwartej glebie, aw szklarni z reguły rosną tylko ich sadzonki. W razie potrzeby krzewy można uprawiać w szklarni do dojrzałości, ale jest to bezsensowne działanie. Odmiany przeznaczone na otwarty teren są podzielone na półkrzewy i krzewy, a także na średni okres dojrzewania i wczesny okres dojrzewania. Odmiany są również podzielone według kształtu owoców i koloru kory. W swoim kształcie dynie są podobne do miski, talerza, dysku lub dzwonu, podczas gdy ich krawędzie są ząbkowane, faliste i równe. Z reguły kora owoców jest zielonkawa lub biała, ale do tej pory w trakcie prac hodowlanych pojawiły się odmiany z fioletową, pomarańczowo-żółtą lub ciemnozieloną korą.

odmiany białych Kabaczek

  1. Biały 13 . Ta pół-krzewiasta lub krzewiasta odmiana o średnim okresie dojrzewania ma średnią wielkość lub małe, białe lub zielonkawe owoce o lekko ząbkowanej krawędzi. Szorstkie nasiona są zabarwione na żółtawy kolor.
  2. Dysk . Ta wczesna Dojrzała odmiana jest cienka. Masa owoców wynosi około 0,35 kg, ich miąższ jest niesłodzony i nie soczysty.
  3. Bochenek . Ta wczesna Dojrzała odmiana jest owocna, potrzebuje specjalnych warunków uprawy. Masa owoców wynosi około 270 gramów.
  4. parasol . Wczesna Dojrzała odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością, masa owoców wynosi około 1,5 kg, mają kształt dzwonu lub miseczki.
  5. Rodeo . Ta wczesna odmiana jest owocna. Małe owoce mają niezbyt soczysty, gęsty miąższ o pikantnym smaku.
  6. Czeburaszka . Taka wczesna odmiana jest odporna na mróz. Masa cienkich owoców wynosi około 0,4 kg, ich miąższ jest soczysty, dojrzewają w ciągu 35-40 dni.

odmiany dyni o pomarańczowo-żółtej skórce

  1. Toboliński . Taka krzewiasta odmiana o średnim okresie dojrzewania jest odporna na choroby. Gładkie pomarańczowe owoce mają kształt podobny do talerza, ważą 220-300 gramów.
  2. Słoneczko . Odmiana o średnim okresie dojrzewania charakteryzuje się wydajnością, masa owoców wynosi około 0,3 kg. miąższ jest pomalowany na kremowy kolor. U młodych owoców kora jest zabarwiona na nasycony żółty kolor, podczas gdy na etapie dojrzałości biologicznej staje się pomarańczowa.
  3. fuete . Ta wczesna odmiana jest bardzo dobrze przechowywana. Biały miąższ ma przyjemny smak. Masa owoców waha się od 0,25 do 0,3 kg.
  4. UFO . Ta wczesna Dojrzała odmiana, nawet w niesprzyjających warunkach, charakteryzuje się wysokim kiełkowaniem. Owoce nie są zbyt soczyste, ważą około 0,28 kg. kora i miąższ są zabarwione na pomarańczowo. Skład miazgi obejmuje magnez, żelazo, a także witaminę C w dość dużych ilościach.

Bingo-Bongo jest najbardziej popularny ze wszystkich odmian dyni z korą fioletowego koloru: czas dojrzewania takiej wczesnej dojrzałej odmiany wynosi około 40 dni, masa owoców wynosi około 0,45 kg,ich miąższ jest soczysty.

odmiany dyni z ciemnozielonymi owocami

  1. Gosia . Taka wczesna odmiana ma miąższ mleczny i skórkę o ciemnym, prawie czarnym kolorze.
  2. Chunga-Changa . Odmiana o średnim okresie dojrzewania wyróżnia się wydajnością. Delikatne i soczyste owoce mają ciemny kolor, ich waga wynosi około 0,7 kg.

odmiany hybrydowe, które pojawiły się stosunkowo niedawno

  1. Chartreuse F1 . Kolor owocu jest ciemnozielony, prawie czarny. Miąższ jest bardzo delikatny.
  2. Solar Blast F1 . Ta wczesna Dojrzała kompaktowa odmiana krzewu ma nasycone żółte małe owoce o wadze około 100 gramów. Gęsta miąższ ma kremowy kolor, a także niezbyt dużą liczbę nasion.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny