pasternak

wieloletnia roślina zielna pasternak łąkowy, siewny lub pospolity (Pastinaca sativa) jest gatunkiem z rodzaju pasternak z rodziny selerowatych lub parasolowych. Nazwa tego gatunku powstała od łacińskiego słowa "pastus", w tłumaczeniu oznaczającego"pokarm, pokarm, pożywienie". W ludziach taka roślina jest również nazywana białym korzeniem, białą marchewką lub barszczem polnym. Gatunek ten pochodzi z Morza Śródziemnego. Pasternak jest znany człowiekowi od bardzo dawna, a pierwsze wzmianki o nim znaleziono w pismach Dioscorides i Pliniusza, które pochodzą z 1 wieku pne. Nasiona tej kultury znaleziono w Szwajcarii podczas wykopalisk neolitu. Starożytni Rzymianie, a także Grekowie, taka roślina była znana pod nazwą "pastinaca", była spożywana jako żywność, a także używana jako roślina lecznicza, a także używana jako pasza dla bydła. W połowie 16 wieku kultura ta stała się bardzo popularna i dostępna w Europie, na przykład ziemniaki w późniejszym czasie, z czasem wyprą zwykły pasternak z ogrodów krajów europejskich. Na terytorium Rosji roślina ta pojawiła się po raz pierwszy w XVII wieku, a następnie nazywano ją "barszczem polnym". Obecnie w warunkach naturalnych występuje w chwastach pośrodku krzewów w Turcji, Zachodniej Syberii, Kaukazie i Europie. Uprawa pasternaku odbywa się w prawie wszystkich krajach.

funkcje pasternaku

wysokość szorstkiej, bruzdowanej, wyprostowanej łodygi może wynosić od 0,3 do 2 metrów, ma fasetowany, Ostro żebrowany kształt, a na jego powierzchni jest pokwitanie. Górna część łodygi jest rozgałęziona. Niesparowane płytki liściowe obejmują od 2 do 7 par w większym lub mniejszym stopniu owłosionych liści o dużym owalnym lub klapowanym kształcie, w górnej części są siedzące, aw dolnej części mają krótkie ogonki. Dojrzewanie warzyw korzeniowych obserwuje się w pierwszym roku wzrostu. Jest gruby, pachnący biały kolor, ma słodkawy smak, korzeń może mieć kształt stożka (jak marchewka) lub okrągły (jak rzepa). Kolor owocu w przekroju jest brudnożółty. Złożone parasole obejmują od 5 do 15 promieni, które z kolei składają się z biseksualnych regularnych małych kwiatów o żółtej koronie. Kwitnienie pasternaku obserwuje się w drugim roku wzrostu. Kształt owocu jest zaokrąglony i owalny, ten spłaszczony owocnik jest pomalowany na brudnożółty odcień. Pasternak jest uważany za najbliższego krewnego następujących upraw ogrodowych: marchew, pietruszka, koper włoski, koper włoski, seler, kolendra i lubczyk.

uprawa pasternaku z nasion

siew

jeśli zdecydujesz się wyhodować pasternak na swojej stronie, najpierw musisz go zasiać. Ze wszystkich roślin okopowych pasternak jest najbardziej odporny na mróz i wydaje się, że jego nasiona można wysiewać bezpośrednio na otwartą glebę wczesną wiosną, gdy tylko trochę się rozgrzeje. Jednak ogrodnicy wolą uprawiać tę kulturę przez sadzonki, ponieważ nasiona zawierają bardzo dużą ilość olejków eterycznych, dzięki czemu kiełkują przez długi czas.

duże nasiona danej rośliny wymagają przygotowania przedsiewnego. Najpierw zanurza się je w ciepłej wodzie na 24 godziny, należy je wymienić natychmiast po ostygnięciu. Następnie są one traktowane środkiem stymulującym wzrost, na przykład: Epiną, Heteroauxyną lub cyrkonem. Przygotowane nasiona wysiewa się w doniczkach torfowych, które są wypełnione podłożem na bazie torfu. Mieszankę gleby można kupić gotową w specjalnym sklepie lub zrobić ją własnymi rękami, w tym celu należy połączyć torf, perlit, ziemię ogrodową i piasek. Pamiętaj, że podłoże musi być luźne i lekkie. Przed rozpoczęciem siewu mieszanina gleby jest dezynfekowana, w tym celu jest przesiewana i rozlewana świeżo zagotowaną wodą lub gotowana na parze w piekarniku.

napełnij doniczki zwilżoną mieszanką gleby, która jest ubijana tak, aby znajdowała się poniżej krawędzi pojemnika o co najmniej 10 mm, a następnie 2 lub 3 nasiona umieszcza się na jego powierzchni. Z góry muszą być pokryte cienką warstwą tej samej mieszanki gleby. Następnie pojemniki należy umieścić na palecie, a na wierzchu przykryć folią.

pielęgnacja sadzonek

dopóki nie pojawią się sadzonki, uprawy muszą być regularnie wentylowane, w tym celu 1 raz dziennie konieczne jest podniesienie schronienia o 7-10 minut.powyżej wspomniano, że nasiona tej kultury kiełkują dość słabo, ponieważ zawierają dużo olejku eterycznego, w związku z tym pierwsze sadzonki powinny pojawić się nie wcześniej niż pół miesiąca po siewie. Kiedy pojawiają się pierwsze pędy, schronienie jest usuwane, a doniczki przenoszone do dobrze oświetlonego miejsca.

sadzonki tej kultury potrzebują dość długiego światła dziennego (około 14 godzin) w związku z tym, jeśli to konieczne, powinna zorganizować dodatkowe oświetlenie. Podlewaj sadzonki, gdy górna warstwa podłoża wysycha w pojemnikach. Pamiętaj, że woda nie powinna stagnować w doniczkach, ponieważ z tego powodu roślina może zacząć boleć lub całkowicie umrzeć.

jak nurkować

Należy pamiętać, że rośliny okopowe reagują wyjątkowo negatywnie na zbieranie, dlatego zaleca się ich wysiew w indywidualnych pojemnikach, a nie we wspólnych pudełkach. Po utworzeniu 2 prawdziwych płyt liściowych w roślinach konieczne jest wybranie najpotężniejszego ze wszystkich w doniczce, a pozostałe sadzonki ostrożnie uszczypnij nad powierzchnią podłoża. Nie zaleca się wyciągania dodatkowych sadzonek, ponieważ może to spowodować uszkodzenie systemu korzeniowego silnej rośliny. Około 1,5 tygodnia przed przesadzeniem pasternaku na otwartą glebę należy przystąpić do jego stwardnienia. Aby to zrobić, sadzonki muszą być codziennie przenoszone na świeże powietrze, a czas trwania takiej procedury jest stopniowo zwiększany.

sadzenie pasternaku w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

zaleca się sadzenie sadzonek pasternaku na otwartej glebie w połowie maja, po tym, jak rośliny osiągną 28 do 30 dni. Najczęściej w tym czasie powracające wiosenne przymrozki już pozostają w tyle, a gleba jest dość dobrze rozgrzana. Konieczne jest sadzenie sadzonek na terytorium Moskwy w tym samym czasie, z uwzględnieniem pogody.

odpowiednia gleba

do sadzenia sadzonek należy wybrać słoneczny obszar, ale taką roślinę można uprawiać w zacienionym miejscu. Najlepiej rośnie na neutralnej wilgotnej glebie piaszczystej, torfowej lub gliniastej. Na kwaśnej glebie taka kultura nie rośnie, można ją naprawić przez wapnowanie. Obszary, na których rok wcześniej uprawiano rośliny takie jak marchew, pietruszka, seler, pasternak i inne rośliny okopowe, nie nadają się do sadzenia pasternaku, ponieważ rośliny te chorują na te same choroby, a także mają wspólne szkodniki. Najlepiej jest uprawiać taką kulturę na obszarze, na którym wcześniej rosła Kapusta, Ziemniaki, Cebula lub buraki, zwłaszcza jeśli nawozy zostały wprowadzone do gleby podczas uprawy. Faktem jest, że pasternak dobrze rośnie na glebie, która została wcześniej nawożona, w związku z tym zaleca się wcześniejsze przygotowanie miejsca na pasternak. Należy to zrobić jesienią, teren należy oczyścić z chwastów, a jeśli nawozy organiczne nie zostały wprowadzone do gleby w bieżącym sezonie, wówczas zgniły obornik należy wprowadzić do gleby (½wiadra nawozu pobiera się na 1 metr kwadratowy). Wiosną, przed sadzeniem sadzonek na otwartej glebie, miejsce należy ponownie wykopać, jego powierzchnia jest wyrównana, a następnie powstają wysokie łóżka.

zasady sadzenia sadzonek

wykonaj kilka otworów w ogrodzie, zachowując odległość między nimi od 10 do 12 centymetrów, a szerokość między rzędami powinna wynosić co najmniej 0,4 m.głębokość otworów do sadzenia powinna być taka, że roślina wraz z doniczką torfową swobodnie się w nich zmieści. W przypadku, gdy sadzonki były uprawiane w plastikowych kubkach, należy je bardzo dobrze podlać przed sadzeniem. Ostrożnie wyjmij roślinę wraz z kawałkiem ziemi i przenieś ją do dołu do sadzenia. Posadzone rośliny należy obficie podlać.

sadzenie pasternaku przed zimą

tę kulturę można uprawiać za pomocą siewu zimowego. Siew nasion odbywa się jesienią do drugiej połowy października, w tym celu należy użyć miejsca, które najlepiej przygotować z wyprzedzeniem i zaleca się to wiosną. Ponieważ nasiona mają dość duży rozmiar, wysiewa się je w jednym otworze 3 sztuki, są one zakopane w glebie o 30-40 mm.Odległość między otworami powinna wynosić od 10 do 12 centymetrów, a szerokość między rzędami wynosi około 0,4 ― 0,45 m. Plus siew zimowy polega na tym, że sadzonki wiosną pojawiają się bardzo polubownie. Po tym, jak sadzonki nieznacznie wzrosną, będą potrzebować przerzedzenia, podczas gdy powinieneś wybrać najpotężniejszą roślinę, a pozostałe należy ostrożnie zrywać.

Pielęgnacja pasternaku

uprawa pasternaku w ogrodzie jest dość prosta. Aby to zrobić, rośliny muszą być podlewane w odpowiednim czasie, chwastowane, karmione i poluzowane na powierzchni gleby między rzędami. Ułatwia pielęgnację pasternaku fakt, że roślina ta wyróżnia się bezpretensjonalnością.

po raz pierwszy konieczne będzie poluzowanie powierzchni gleby po pojawieniu się sadzonek lub po przyjęciu sadzonek posadzonych w otwartym terenie. Następnie rozluźnienie gleby odbywa się za każdym razem, gdy minie deszcz lub zostanie przeprowadzone podlewanie.

jak podlewać

ta roślina jest kochająca wilgoć, szczególnie potrzebuje wody podczas formowania roślin okopowych. Jeśli pasternak nie ma wystarczającej ilości wilgoci, kolor jego liści stanie się jaśniejszy, wzrost krzewu będzie wolniejszy i może pojawić się strzałka. Z tego powodu rośliny okopowe mogą stać się sztywne, włókniste i suche, a na ich powierzchni pojawią się pęknięcia. Jeśli w glebie wystąpi stagnacja wody, może to spowodować rozwój choroby grzybowej.

jeśli pasternak jest uprawiany w wilgotnej glebie, to w sezonie będzie musiał być obficie podlewany tylko 4 lub 5 razy, a następnie tylko podczas długotrwałej suszy. Jeśli w lecie pada systematycznie, nie musisz podlewać tej kultury. Kiedy łóżko jest podlewane, zaleca się pielenie, a także poluzowanie jego powierzchni.

należy pamiętać, że przy suchej i gorącej pogodzie liście takiej rośliny wydzielają dość żrący olejek eteryczny, który może powodować oparzenia. W związku z tym spróbuj pracować z takimi roślinami wcześnie rano lub wieczorem, gdy zachodzi słońce.

nawóz

w sezonie wegetacyjnym taka roślina będzie musiała być karmiona 3 lub 4 razy. Do nawożenia należy stosować wyłącznie płynne nawozy, na przykład: roztwór dziewanny (1:10), nawozy mineralne lub napar z popiołu drzewnego.

kiedy po przesadzeniu pasternaku do łóżka minie 7-15 dni, będzie musiał być karmiony nawozem zawierającym azot. Po 20 dniach przeprowadza się ponowne karmienie tym samym nawozem. Od połowy lipca krzewy zaczynają być karmione nawozami zawierającymi fosfor i potas. Jeśli gleba jest pożywna na obszarze, na którym rośnie pasternak, krzaki nie mogą być w ogóle karmione, zwłaszcza jeśli nawozy zostały wcześniej wprowadzone do gleby.

szkodniki i choroby Pasternaka ze zdjęciami i nazwami

choroby Pasternaka

Pasternak może dostać te same choroby, co inne uprawy należące do rodziny parasolowej. Na przykład może cierpieć na septoriozę, cercosporozę, mokrą zgniliznę bakteryjną, czarną zgniliznę (lub alternariozę), a także białą i szarą zgniliznę roślin okopowych.

septorioza

na liściach okazów dotkniętych septoriozą pojawia się wiele plam średniej wielkości, które nie mają wyraźnych granic, z czasem stają się ciemniejsze i ostatecznie stają się brązowo-brązowe. Chore krzewy żółkną i wysychają. Choroba ta rozwija się szybko w chłodne dni, jeśli występuje wysoka wilgotność. Infekcja atakuje rośliny przez aparaty szparkowe.

Cercosporoza

jeśli na pasternak wpływa cercosporoza, wówczas na pędach i liściach pojawiają się plamki o średnicy dochodzącej do 0,6 cm, Brudno-brązowy lub jasnożółty kolor, który ma nieregularny kształt. W miarę rozwoju choroby plamki w środku blakną, a granica wokół nich ciemnieje. Krawędź dotkniętych płyt liściowych staje się uniesiona i lekko owinięta. Na powierzchni pędów brązowo-czerwone plamki o wydłużonym kształcie wyglądają jak wciśnięte. Dotknięte krzewy mają opóźnienie rozwoju, a liście stają się żółte i wysychają.

mokra zgnilizna bakterii

mokra zgnilizna bakteryjna jest powszechną chorobą, rozwija się intensywnie przy wysokiej wilgotności i nagłych zmianach temperatury. Rośliny okopowe są dotknięte taką chorobą zarówno na otwartym terenie, jak i podczas przechowywania. Choroba zaczyna się od pojawienia się zgnilizny w części ogonowej. Początkowo na krzaku tworzą się oleisto-wodniste plamy o ciemnym kolorze. Z biegiem czasu na tych obszarach pojawiają się wgłębienia z cuchnącą gnijącą masą, wypływa ona z roślin okopowych jako śluz, w wyniku czego choroba rozprzestrzenia się na inne krzewy, a dzieje się to dość szybko.

Alternarioza

czarna zgnilizna ― alternarioza) - rozwój tej choroby występuje głównie podczas przechowywania. Na powierzchni roślin okopowych pojawiają się lekko wcięte plamy o ciemnym kolorze, a przy deszczowej pogodzie tworzy się na nich powłoka o ciemnym oliwkowym kolorze. Tkanki dotknięte chorobą w przekroju mają czarny odcień węgla.

Sklerotynia

Sklerotynia (szara zgnilizna) i Botrytis (biała zgnilizna) ― choroby te różnią się kolorem płytki nazębnej, która tworzy się na powierzchni roślin okopowych. Na roślinach okopowych dotkniętych szarą zgnilizną pojawia się puszysta szara powłoka, a na tych, którzy zachorowali na białą zgniliznę, powstaje biała powłoka w postaci płatków z czarnymi sklerocjami grzyba. Najbardziej aktywne choroby te rozwijają się przy wysokiej wilgotności w ciepłe dni.

przetwarzanie pasternaku

w celu zapobiegania chorobom grzybiczym należy podjąć szereg środków:

  1. przestrzeganie zasad płodozmianu. Na stronie, na której uprawiano pasternak, można go ponownie wyhodować dopiero po 3 lub 4 latach.
  2. Zasady agrotechniki. Konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad agrotechnicznych tej kultury.
  3. przygotowanie działki. Przed posadzeniem pasternaku na stronie należy go dokładnie przygotować. Pamiętaj, aby oczyścić go z resztek roślinnych.
  4. przygotowanie nasion przedsiewnych. Przed siewem nasiona należy ogrzać przez 30 minut w bardzo ciepłej (około 50 stopni) wodzie. Następnie są szybko schładzane i suszone.
  5. warzywa korzeniowe muszą być przechowywane prawidłowo.

jeśli jednak pomimo wszystkich podjętych środków zapobiegawczych pojawią się pierwsze oznaki zgnilizny w magazynie lub na łóżku, musisz jak najszybciej usunąć wszystkie dotknięte okazy. Zdrowe należy spryskać roztworem mieszanki Bordeaux (1%), Topsin-M lub Fundazol.

szkodniki pasternaku

największym zagrożeniem dla takiej rośliny jest ćma Kminkowa, Pasiasta tarcza, pluskwa i mszyce.

kret kminkowy

kret kminkowy przyczynia się do niszczenia jąder tej kultury. Gąsienice takiego szkodliwego owada są w stanie przeniknąć do pędów, roślin okopowych i liści pasternaku, żywią się jego tkankami. Po kwitnieniu krzewów gąsienice otaczają kwiatostany pajęczynami i jedzą kwiaty, szypułki i nasiona, a następnie ponownie ukrywają się w pędzie. Aby pozbyć się takich gąsienic, krzew należy potraktować wywarem z wierzchołków pomidorów. Aby go przygotować, bierze się 1 wiadro świeżo zagotowanej wody i 3,5 kilograma wierzchołków pomidorów, mieszaninę należy pozostawić na kilka dni, po czym wywar będzie gotowy. Należy go odcedzić i połączyć z 40 gramami zmielonego mydła do prania.

Pasiasta tarcza

Pasiasta tarcza żywi się sokiem młodych pąków i jajników, w wyniku czego umierają.

pluskwa Polna

pluskwa jest robakiem o szaro-zielonym kolorze, który ma około 0,4 cm długości w tkankach krzewu samice układają składanie jaj. Z jaj wybiera się larwy, które wysysają sok roślinny z wierzchołków łodyg i liści. W obszarach, w których występują nakłucia, tkanka umiera, żółknie i wysycha, a z powodu toksycznej śliny takiego owada nasiona stają się jałowe. W regionach o ciepłym klimacie w ciągu jednego sezonu powstają 3 lub 4 pokolenia takiego szkodnika. Aby zniszczyć tarczę pasiastą i pluskwę polną, możesz użyć Aktellik lub karbofos.

mszyce

mszyce stanowią największe zagrożenie dla takiej rośliny, ten szkodnik jest najbardziej płodny ze wszystkich. Wysysa sok roślinny, w wyniku czego krzewy stają się kruche, zdeformowane, a ich rozwój zatrzymuje się. Ponadto mszyce są głównym wektorem chorób wirusowych, które są uważane za nieuleczalne. Mszyce można próbować zniszczyć środkami ludowymi lub do tego celu stosuje się chemikalia, na przykład Biotlinę lub Antytlinę, w tym przypadku te same leki mogą pomóc w walce z mszycami, na przykład Confidor. W celu zapobiegania konieczne jest terminowe usunięcie wszystkich chwastów z witryny. A kiedy cała plon zostanie zebrany, miejsce należy oczyścić z resztek roślinnych, a także wykonać głębokie kopanie.

Czyszczenie i przechowywanie pasternaku

konieczne jest zbieranie zbiorów pasternaku jesienią, po tym, jak liście zaczną umierać. Warzywa korzeniowe są usuwane z gleby widłami, podczas gdy musisz starać się ich nie zranić. Jeśli to konieczne, zbiory można opóźnić do nadejścia zimy, faktem jest, że od niskiej temperatury warzywa korzeniowe stają się znacznie smaczniejsze.

praca z taką rośliną jest konieczna, chroniąc ręce rękawiczkami, ponieważ jej wierzchołki mogą pozostawić oparzenia na skórze. Warzywa korzeniowe do przechowywania umieszcza się w pudełkach wypełnionych piaskiem, temperatura w magazynie powinna wynosić od 0 do 2 stopni, a poziom wilgotności powietrza powinien wynosić od 80 do 85 procent. Należy zauważyć, że podczas przechowywania w piwnicy rośliny okopowe stają się miękkie, w związku z tym na obszarach o ciepłym klimacie, gdzie zimą nie ma silnych mrozów, nie można ich usunąć z gleby.

rodzaje i odmiany pasternaku

pasternak nie ma zbyt wielu gatunków i odmian. Wszystkie rodzaje roślin okopowych są podzielone na długie i okrągłe. Odmiany należące do długiego gatunku potrzebują dobrze rozwiniętej gleby, a okrągłe ― wyróżniają się bezpretensjonalnością.

również wszystkie odmiany są podzielone według Okresu Dojrzewania na:

  • wczesne dojrzewanie - dojrzewanie trwa od 110 do 120 dni od dnia pojawienia się sadzonek;
  • średni okres dojrzewania - potrzebują 120-140 dni;
  • późne dojrzewanie ― dojrzewają w ciągu 140 lub więcej dni.

najbardziej popularne są następujące odmiany:

  1. Okrągły . Ta odmiana jest przedwczesna. Kształt roślin okopowych jest zaokrąglony i spłaszczony w kształcie stożka, są pomalowane na białawo-szary kolor i ważą około 170 gramów. Miąższ jest biały, pachnący i ma rdzeń o białawo-szarym kolorze.
  2. kucharz . Ta wczesna odmiana dojrzewa w ciągu 95-105 dni. Rozeta liści jest rozłożysta i mała. Roślina korzeniowa w kształcie stożka jest pomalowana na jasny krem i waży około 140 gramów, u podstawy jest zaokrąglona. Biały miąższ ma jasnoszary rdzeń.
  3. Bocian biały . Jest to odmiana wcześnie dojrzewająca. Gładkie warzywa korzeniowe są pomalowane na biało, ważą od 90 do 110 gramów. Smaczne i soczyste miąższ jest również biały. Odmiana ma dobrą jakość przechowywania.
  4. Borys . Ta wczesna odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością. Kształt kremowych warzyw korzeniowych jest w kształcie stożka, a biały pachnący miąższ jest bardzo smaczny.
  5. hormon . W tak wczesnej odmianie białe rośliny okopowe mają kształt stożka, osiągają około 22 centymetrów długości i do 5 centymetrów średnicy. Roślina okopowa jest zanurzona w ziemi w całości i waży od 110 do 130 gramów. Gotowane lub smażone warzywa korzeniowe są używane jako dodatek lub jako przyprawa.
  6. przysmak . Odmiana średnio wczesna. Rośliny okopowe mają okrągły kształt i są bardzo dobrze przechowywane, ważą 200-350 gramów, a długość osiąga 80 mm.pachnący biały miąższ ma plamki jasnożółtego koloru.
  7. najlepszy ze wszystkich . Ta odmiana jest średnio wczesna. Spiczasta stożkowa roślina okopowa jest pomalowana na biało, waży około 200 gramów. Biały miąższ jest bardzo smaczny i pachnący.
  8. Petryk . Taka odmiana o średnim okresie dojrzewania o uniwersalnym przeznaczeniu charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na choroby. Biała roślina korzeniowa o stożkowym kształcie osiąga 35 centymetrów długości i 8 centymetrów średnicy. Gęsty białawo-szary miąższ jest soczysty i pachnący.
  9. Gladiator . Ta hybryda o średnim okresie dojrzewania wyróżnia się wydajnością. Gładkie białe warzywa korzeniowe mają kształt stożka. Biały miąższ jest słodki i pachnący.
  10. Guernsey . Odmiana późno dojrzewająca charakteryzuje się wysoką wydajnością. Warzywa korzeniowe są bardzo dobrze przechowywane, ważą około 200 gramów i osiągają długość około 25 centymetrów. Biały smaczny miąższ jest pachnący i słodki.
  11. Student . Ta późna odmiana o wysokiej wydajności jest odporna na suszę. Białe korzenie w kształcie stożka osiągają długość 30 centymetrów i ważą około 160 gramów. Pyszny pachnący miąższ jest zabarwiony na biało.

jest również dość popularny wśród ogrodników odmiany serca i odmiany selekcji zagranicznej, takie jak: HOLLOW CROWN, Contess, Javelin i tender and Tru.

właściwości pasternaku: korzyści i szkody

właściwości lecznicze pasternaku

warzywa korzeniowe pasternaku zawierają karoten, kwas askorbinowy, węglowodany, olejek eteryczny, sole mineralne, witaminy z grupy B (B1, B2, B3). Zawarte w nich węglowodany są łatwo przyswajalne, a także zawierają dość dużą ilość potasu, co poprawia krążenie krwi i trawienie, a także pozytywnie wpływa na stan układu nerwowego. Kompleks makro-i mikroelementów oraz witamin zawartych w tej roślinie jest bardzo podobny w swoim składzie do szpinaku. Liście zawierają dużą ilość olejków eterycznych, a warzywa korzeniowe mają fruktozę i sacharozę nieszkodliwą dla pacjentów z cukrzycą, są zawarte w pasternaku 3 razy więcej niż w marchewce.

ta roślina jest wyjątkowa, ponieważ zawiera substancje, które mogą łagodzić skurcze. Jeśli warzywa korzeniowe są rozdrobnione na tarce w odpowiednim czasie i prawidłowo, możesz usunąć kolkę nerkową lub wątrobową. Ta roślina ma również działanie tonizujące, wykrztuśne i przeciwbólowe. Od czasów starożytnych był stosowany jako środek moczopędny w obrzękach, a także jako środek przyczyniający się do poprawy apetytu, wzmocnienia ścian naczyń włosowatych i stymulacji aktywności seksualnej. W tej chwili roślina ta jest stosowana w terapii, a także w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Naukowcy przeprowadzili wiele eksperymentów, które pozwoliły dowiedzieć się, że furokumaryny dostępne w pasternaku zwiększają wrażliwość skóry na promienie UV. Ta właściwość została zastosowana do repigmentacji przebarwionych obszarów naskórka u osób z chorobą bielactwa.

Rośliny okopowe są używane do wytwarzania leków "Beroxan" i "Eupiglin", które są stosowane podczas terapii łysienia gniazdowego i bielactwa. I z nich wydobywa się furokumarynę pastinacynę, która jest środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne, służy do zapobiegania atakom dusznicy bolesnej w nerwicach serca i niewydolności wieńcowej, a także w innych zjawiskach spastycznych.

wcześniej, aby poprawić nastrój i apetyt, zalecano przyjmowanie nalewki z korzenia tej rośliny na bimber. W tym samym czasie napar z warzyw korzeniowych na wodzie został użyty do przywrócenia siły ciężko chorym. A takie napary różnią się działaniem uspokajającym, w związku z tym są zalecane w nerwicach i bezsenności.

przeciwwskazania

Pasternak i preparaty na jego bazie nie mogą być stosowane u osób z indywidualną nietolerancją, a także u pacjentów z fotodermatozą-zapaleniem naskórka z powodu wysokiej wrażliwości na światło słoneczne. Faktem jest, że substancje zawarte w takiej ropie korzeniowej przyczyniają się do zwiększenia tej wrażliwości. Pasternak nie jest również zalecany do jedzenia dla małych dzieci i osób starszych.