marchew (Daucus) jest przedstawicielem rodziny parasolowej. Nazwa "marchew" pochodzi z języka prasłowiańskiego. W dzikich warunkach roślina ta występuje na terytorium Nowej Zelandii, Ameryki, Afryki, Australii i Morza Śródziemnego. W rolnictwie uprawia się gatunek marchwi uprawnej lub marchwi Siewnej (Daucus sativus), a wyróżnia się odmiany stołowe i paszowe. Taka kultura jest uprawiana przez około 4 tysiące lat, aw tak długim okresie pojawiła się duża liczba różnych odmian tej rośliny. Uważa się, że ta kultura pochodzi z Afganistanu, ponieważ do dziś większość gatunków marchwi występuje tam w naturze. Początkowo marchewki uprawiano w celu uzyskania nasion i pachnących liści, a nie jako warzywa korzeniowe. W Europie roślina ta pojawiła się w 10-13 wieku naszej ery. W "Domostroy" jest wzmianka o marchwi, co sugeruje, że w XVI wieku była już uprawiana w Rosji.
treść
funkcje marchwi
marchew to roślina zielna, która jest jednoroczna, dwuletnia lub wieloletnia. W pierwszym roku wzrostu tworzy tylko rozetę składającą się z pierzastych rozciętych płyt liściowych, a także roślin okopowych, a nasiona powstają dopiero w drugim roku wzrostu. Kształt mięsistego korzenia jest wrzecionowaty, ścięty stożkowy lub cylindryczny, a jego masa waha się od 0,03 do 0,5 kg i więcej. 10-15-promieniowy złożony kwiatostan w kształcie parasola składa się z małych kwiatów o jasnożółtym, białym lub jasnoczerwonym kolorze, a czerwony kwiat znajduje się w środku. Owoc jest małym dwusiarczkiem o eliptycznym kształcie, o długości dochodzącej do około 40 mm. rośliny okopowe obejmują karoteny, likopen, witaminy z grupy B, flawonoidy, antocyjanidyny, cukry, kwas askorbinowy i pantotenowy oraz inne przydatne substancje niezbędne dla ludzkiego ciała.
sadzenie marchwi w otwartym terenie
o której godzinie sadzić
w marchwi kiełkowanie nasion rozpoczyna się w temperaturze gleby od 4 do 6 stopni. W związku z tym siew można wykonać, gdy gleba ogrzeje się do określonej temperatury, z reguły dzieje się to już w ostatnich dniach kwietnia. Odmiany w połowie sezonu, a także późno dojrzewające, można wysiewać od 20 kwietnia do 7 maja. Jeśli gleba jest średnia, siew marchwi można wykonać w drugim tygodniu maja, a na lekkiej glebie ― do ostatnich dni wiosny. Nasiona znajdujące się w ziemi wytrzymują mrozy do minus 4 stopni. Bardzo dobrze, jeśli po siewie pada kilka dni z rzędu. Nie należy wysiewać nasion zbyt późno, ponieważ w tym przypadku kiełki nie pojawią się stosunkowo długo.
odpowiedni podkład
miejsce na marchewki należy wybrać słoneczne i równe. Jednak dla takiej kultury odpowiednia jest strona z niewielkim nachyleniem. Słabymi prekursorami tej kultury są: koper włoski, pasternak, fasola, kminek, pietruszka i marchew, ponieważ rośliny te dość aktywnie pobierają składniki odżywcze, których potrzebują z gleby, a tym samym ją wyczerpują. Takie obszary nadają się do sadzenia marchwi co najmniej 3 lata później. A najlepszymi poprzednikami są: ogórki, kapusta, czosnek, ziemniaki, cukinia, pomidory i cebula.
Po znalezieniu odpowiedniego obszaru powinieneś go przygotować. Jego kopanie należy przeprowadzić z wyprzedzeniem, a raczej jesienią, wtedy przed nadejściem wiosny będzie miał czas na osiedlenie się. Konieczne jest wykopanie gleby za pomocą bagnetu 1,5 łopaty, faktem jest, że jeśli roślina okopowa zacznie aktywnie rosnąć, a następnie oprze się o twardą warstwę gleby, zmieni swój kierunek, w wyniku czego warzywo będzie krzywe. Stosunkowo trudno jest wyodrębnić roślinę korzeniową z ziemi krzywej. Przed przystąpieniem do sadzenia należy wprowadzić nawóz do gleby, zrób to podczas jesiennego kopania, więc na 1 metr kwadratowy działki pobiera się 15 gramów nawozu potasowego, od 2 do 3 kilogramów próchnicy, 25-30 gramów superfosfatu i 15-20 gramów nawozów azotowych. Wiosną obszar należy wyrównać, używając do tego grabi.
siew
przed wysianiem marchwi na otwartej glebie materiał siewny należy przygotować przedsiewnie, aby poprawić kiełkowanie. Istnieje kilka sposobów przygotowania nasion do siewu:
- przez 1 dzień należy je zanurzyć w ciepłej wodzie (około 30 stopni), podczas gdy ciecz w tym czasie należy wymienić co najmniej 6 razy. W razie potrzeby wodę można zastąpić roztworem popiołu drzewnego (na 1 litr ciepłej wody pobiera się 1 łyżkę. l substancji). Po upływie 24 godzin nasiona należy przepłukać w czystej wodzie, a następnie włożyć do szmatki i odłożyć na półkę lodówki na kilka dni.
- nasiona należy wlać do worka z tkaniny, który zanurza się w gorącej wodzie na trzecią godzinę(około 50 stopni). Następnie natychmiast przez 2-3 minuty. opuść do zimnej wody.
- materiał siewny wlewa się do worka z tkaniny, który należy zakopać w glebie na głębokość bagnetu łopaty. Tam powinien leżeć przez 1,5 tygodnia.
- możliwe jest bulbotowanie materiału siewnego w obecności Bełkotki. Aby to zrobić, nasiona zanurza się w roztworze Silk lub Epin, nasyconym tlenem, gdzie powinny pozostać od 18 do 20 godzin.
Po zakończeniu przygotowania przedsiewnego możesz rozpocząć bezpośrednie siew marchwi na otwartym terenie. Jeśli ziemia na stronie jest lekka, nasiona należy w niej zakopać o 20-30 mm, jeśli gleba jest ciężka, głębokość uszczelnienia należy zmniejszyć do 15-20 mm. szerokość między rzędami wynosi około 20 centymetrów. Między nasionami w rzędzie należy zachować odległość od 30 do 40 mm. Aby uprawy nie były grube, ogrodnicy często uciekają się do następującej sztuczki: papier toaletowy należy pociąć na cienkie paski, kropelki pasty (z mąki lub skrobi) należy na nich nakładać w odstępach 30-40 mm, po czym układa się w nich nasiona. Po wyschnięciu pasty papier należy zgiąć na całej długości na pół i uformować w rolkę. Podczas siewu papier z nasionami rozwija się i układa w rowki, które najpierw muszą być dobrze zwilżone. Gdy nasiona zostaną osadzone w glebie, powierzchnia łóżka musi być wypełniona trzy centymetrową warstwą ściółki, co zapobiegnie pojawieniu się na niej skorupy, co może utrudnić kiełkowanie sadzonek.
istnieje inna metoda siewu tej kultury. Aby to zrobić, papier toaletowy lub serwetka papierowa są cięte na małe kwadraty, podczas gdy każdy musi upuścić kroplę pasty, na której umieszcza się 1 lub 2 nasiona i 1 granulkę złożonego nawozu mineralnego. Kwadraty muszą być zwinięte, aby uzyskać kulki, gdy wyschną, są usuwane do przechowywania przed siewem. Podczas siewu kulki te są umieszczane w rowku z zachowaniem odległości 30-40 mm.
sadzenie marchwi przed zimą
przy zimowym siewie marchwi ogrodnik będzie mógł uzyskać plon o pół miesiąca wcześniej niż wiosną. Jednak jesienią wysiewa się tylko wczesne dojrzałe odmiany, a takie rośliny okopowe nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Siew odbywa się w ostatnich dniach października lub w pierwszych dniach listopada, a przygotowanie terenu pod tę uprawę powinno nastąpić 20 dni przed siewem. Po zakończeniu siewu powierzchnię łóżka należy wypełnić trzy centymetrową warstwą torfu. Wraz z nadejściem wiosny łóżko z góry musi być pokryte folią, jest usuwane natychmiast po pojawieniu się sadzonek. Należy zauważyć, że tylko lekkie gleby nadają się do zimowego siewu marchwi.
pielęgnacja marchwi
aby wyhodować marchewkę w swoim ogrodzie, należy ją podlewać w odpowiednim czasie, jeśli to konieczne, przerzedzić sadzonki, systematycznie poluzować powierzchnię łóżka, a także usunąć wszystkie chwasty natychmiast po ich pojawieniu się, ponieważ z ich powodu taka roślina może wpływać na niektóre choroby.
przerzedzenie
po raz pierwszy sadzonki należy przerzedzić, gdy utworzą 2 prawdziwe płytki liściowe, podczas gdy odległość między roślinami powinna wynosić 20-30 mm.po uformowaniu dwóch prawdziwych płytek liściowych u sadzonek należy je ponownie przerzedzić, podczas gdy między sadzonkami należy zachować odległość 40-60 mm. aby nie przerzedzić marchwi, należy ją wysiać za pomocą kulek lub taśmy papierowej (patrz wyżej). Chwast należy usunąć z witryny w tym samym czasie, gdy sadzonki są przerzedzone. Zaleca się pielenie po podlewaniu łóżka.
Jak podlewać
aby zebrać wysokiej jakości zbiory marchwi, musisz ją odpowiednio podlać, wtedy warzywa korzeniowe będą słodkie, duże i soczyste. Jeśli roślinom zabraknie wody, z tego powodu rośliny okopowe staną się ospałe, a ich smak nabierze goryczy. Konieczne jest prawidłowe podlewanie tej kultury od momentu siewu do samego zbioru.
podczas podlewania gleba powinna być nasycona wodą na głębokość co najmniej 0,3 m, co odpowiada maksymalnej wartości roślin okopowych. Jeśli krzakom brakuje wody, rosną ich korzenie boczne, które szukają dodatkowych źródeł wilgoci, z tego powodu rośliny okopowe tracą swój komercyjny wygląd, a ich miąższ staje się sztywny i szorstki. Jeśli podlewanie marchwi jest nadmiernie obfite, z tego powodu nastąpi pękanie roślin okopowych, na ich powierzchni pojawi się mały wzrost, a także zwiększony wzrost wierzchołków. Z reguły podlewanie łóżek marchewką odbywa się 1 raz na 7 dni, przestrzegając następującego schematu:
- po wysianiu najpierw użyj 3 litrów wody na 1 metr kwadratowy łóżka do podlewania;
- kiedy sadzonki zostaną przerzedzone po raz drugi, należy zwiększyć obfitość podlewania, więc na 1 metr kwadratowy działki należy teraz wydać 1 wiadro wody;
- po tym, jak krzewy rosną zieloną masę, rośliny okopowe zaczynają aktywnie rosnąć, aw tym czasie podlewanie powinno stać się jeszcze bardziej obfite (na 1 metr kwadratowy działki 2 wiadra wody);
- gdy do zbioru pozostanie 6-8 tygodni, ilość podlewania jest zmniejszana do 1 razy w ciągu 10-15 dni, podczas gdy 1 wiadro wody jest pobierane na 1 metr kwadratowy łóżka;
- a kiedy do zbiorów pozostanie 15-20 dni, podlewanie marchwi musi zostać całkowicie zatrzymane.
nawóz
przez cały sezon wegetacyjny rośliny należy karmić dwukrotnie: pierwszy górny opatrunek przeprowadza się 4 tygodnie po pojawieniu się sadzonek, a drugi po 8 tygodniach. Do górnego opatrunku stosuje się płynny nawóz, który powinien składać się z 1 łyżki.l nitrofoska, 2 łyżki. popiół drzewny, 20 gramów azotanu potasu, 15 gramów mocznika i tej samej ilości superfosfatu na 1 wiadro wody. Górny opatrunek przeprowadza się dopiero po podlewaniu łóżka.
szkodniki i choroby marchwi ze zdjęciem
choroby marchwi
marchew może zaszkodzić różnym szkodliwym owadom i chorobom, więc każdy ogrodnik musi wiedzieć, co zrobić w konkretnym przypadku, aby zachować plony. Dla tej kultury największe zagrożenie stanowią choroby takie jak: fomoza, bakterioza, septorioza, szara, biała, czerwona i czarna zgnilizna.
bakterioza
bakterioza-jej rozprzestrzenianie się następuje wraz z resztkami roślinnymi i materiałem siewnym. W związku z tym po zebraniu plonów resztki wierzchołków należy koniecznie usunąć z witryny, a materiał siewny należy poddać przygotowaniu przedsiewnemu przed siewem, w tym celu ogrzewa się go w gorącej wodzie (około 52 stopni).
szara i biała zgnilizna
szara i biała zgnilizna-prawie wszystkie rośliny warzywne są podatne na te choroby. Ich objawy pojawiają się zwykle podczas przechowywania warzyw. W celu zapobiegania konieczne jest wapnowanie kwaśnej gleby, nie przesadzanie z nawozami zawierającymi azot, terminowe usuwanie całej trawy, a przed złożeniem warzyw do przechowywania są one sproszkowane kredą. Bardzo ważne jest również, aby rośliny okopowe miały optymalne warunki przechowywania, podczas gdy przechowywanie powinno mieć dobrą wentylację.
choroba filcowa (czerwona zgnilizna)
choroba filcowa ― czerwona zgnilizna) - początkowo fioletowe lub brązowe plamy tworzą się na dotkniętych roślinach okopowych. W miarę rozwoju choroby znikają, a na ich miejscu powstają sklerocje czarnego grzyba. Wszystkie rośliny okopowe są podatne na tę chorobę: marchew, rzepa, buraki, rutabaga, pietruszka itp. Dotknięte warzywa korzeniowe są przechowywane oddzielnie od zdrowych.
czarna zgnilizna
czarna zgnilizna ― na dotkniętej ropie pojawiają się zgniłe obszary czarnego węgla. Choroba ta stanowi największe zagrożenie dla jąder marchwi. Dotknięte marchewki należy usunąć i zniszczyć jak najszybciej. W celu zapobiegania nasiona są traktowane roztworem Tigama przed siewem (0,5%).
septorioza
septorioza ― na liściach chorego krzewu pojawiają się małe plamki chlorotyczne. W miarę postępu choroby zmieniają kolor na brązowy i rozwijają czerwoną obwódkę. Wysoka wilgotność przyczynia się do szybkiego rozprzestrzeniania się choroby. Przy pierwszych objawach choroby łóżko poddaje się wielokrotnemu traktowaniu roztworem mieszanki Bordeaux (1%) w odstępie 1,5 tygodnia. Te krzewy, które są bardzo dotknięte, muszą zostać wykopane i zniszczone. Po zebraniu plonów resztki roślin są spalane. W celu zapobiegania siew przed siewem ogrzewa się go w gorącej wodzie, a następnie natychmiast chłodzi na zimno. A także przygotowując miejsce do siewu marchwi, nawozy potasowo-fosforowe należy wprowadzić do gleby do kopania.
Fomoz
Fomoza-uszkadza łodygi jąder, a także ich kwiatostany. Następnie warzywa korzeniowe w górnej części pojawiają się brązowe plamki, które z czasem pogłębiają się i dochodzi do uszkodzenia całego warzywa korzeniowego. Na lekkiej glebie choroba ta rozwija się szybciej. W celach profilaktycznych przed wysiewem materiał siewny należy potraktować roztworem Tigama (0,5%), A zainfekowane rośliny okopowe należy natychmiast usunąć.
szkodniki marchwi
zimowe szufelki, ślimaki, muchy marchewkowe i druty mogą zaszkodzić tej kulturze.
ślimaki
ślimaki-jeśli jest ich niewiele, możesz je zebrać ręcznie. Jeśli ślimaki wypełniły obszar, będziesz musiał walczyć z nimi za pomocą domowych pułapek. Aby to zrobić, w kilku miejscach na stronie należy wykopać małe słoiki, które są wypełnione piwem, jego aromat przyciągnie dużą liczbę ślimaków do pułapek. Jeśli dostępny jest arbuz lub dynia, należy go pokroić na kawałki, które układają się na powierzchni witryny, rano pozostaje tylko zebrać szkodniki, które czołgały się, aby zjeść "smakołyki" pozostawione przez Ciebie. Nawet powierzchnia witryny może być pokryta warstwą popiołu drzewnego, sproszkowanego superfosfatu lub igieł.
Druciarze
wireworm ― w rzeczywistości są to larwy ciemnego dziadka do orzechów. Mogą zaszkodzić nie tylko marchewkom, ale także takim uprawom, jak: ogórki, seler, truskawki, kapusta, pomidory i ziemniaki. Dorosły chrząszcz ma około 10 mm Długości, ma brązowo-czarny kolor, a elytra jest jasnoczerwona. Samica dziadka do orzechów składa jaja, które ma około 200 jaj. Wylęgają się z nich brązowożółte larwy o cylindrycznym kształcie, osiągają długość około 40 mm, ich rozwój obserwuje się przez 3-5 lat. Aby oczyścić obszar z wireworm, potrzebne będą również pułapki. Aby to zrobić, na stronie musisz zrobić kilka niezbyt głębokich dołów, w których umieszcza się kawałki dowolnego warzywa korzeniowego (ziemniaki, marchew, buraki itp.) lub na wpół dojrzałą trawę. Następnie dół jest pokryty ziemią i kładzie kołek, aby nie zapomnieć, gdzie się znajduje. Po kilku dniach dziurę należy wykopać, a przynętę, wraz ze zgromadzonymi w niej szkodnikami, zniszczyć.
Gąsienice szufelki ozimej
Gąsienice szufelki zimowej-uszkadzają nadziemne części krzewu, a także uszkadzają pędy i korzenie, gryząc je. Inne te gąsienice szkodzą pomidorom, pietruszce, cebuli, kalarepie, burakom, ogórkom i ziemniakom. Aby pozbyć się gąsienic, łóżko spryskuje się środkiem owadobójczym, postępując zgodnie z dołączonymi do niego instrukcjami, na przykład można użyć Cyjanoksu, Rewikurtu, nausznika, Anometryny lub Etafos.
w celu zapobiegania pojawieniu się muchy marchewkowej między rzędami z marchewką sadzi się cebulę.
Czyszczenie i przechowywanie marchwi
zbiór marchwi składa się z kilku etapów. Najpierw następuje stopniowe przerzedzanie nasadzeń, w tym celu marchewki można wyciągać w sezonie w celu przygotowania potraw. W rezultacie pozostałe warzywa otrzymają znacznie więcej składników odżywczych, a ich budowanie masy będzie bardziej aktywne. W lipcu wczesne dojrzałe odmiany tej rośliny są zbierane. Korzenie odmian o średnim okresie dojrzewania wykopuje się w sierpniu. A zbiór odmian późno dojrzewających, które mogą być przechowywane przez długi czas, odbywa się w drugiej połowie września.
zbiór odbywa się w Słoneczny, suchy i ciepły dzień. Jeśli gleba jest lekka, marchew można szturchnąć, chwytając wierzchołki. A jeśli gleba jest ciężka, musisz usunąć z niej rośliny okopowe uzbrojone w łopatę. Wykopane warzywa korzeniowe muszą być posortowane, a wszystkie uszkodzone marchewki są odkładane do dalszego przetwarzania. W tych roślinach okopowych, które nadają się do przechowywania, wszystkie liście należy usunąć aż do głowy, po czym układa się je pod baldachimem i pozostawia na kilka dni do wyschnięcia. Następnie zbiory można przechowywać w magazynie. Do przechowywania takiego warzywa idealna jest piwnica lub Piwnica, marchewki umieszcza się w pudełkach z tworzywa sztucznego lub drewna, podczas gdy należy je posypać suchym piaskiem, aby warzywa korzeniowe nie dotykały się nawzajem. W razie potrzeby piasek zastępuje się mchem. Niektórzy ogrodnicy używają do tego celu zmiażdżonej kredy i łuski cebuli, dzięki takiemu przesypaniu plon będzie chroniony przed pojawieniem się zgnilizny. Istnieje inna metoda przechowywania marchwi, która polega na glazurowaniu marchwi gliną. Glinę miesza się z wodą do kremowej konsystencji, po czym warzywa korzeniowe są na przemian zanurzane w tej Gadce i układane na ruszcie. Kiedy wyschną, są starannie czyszczone w magazynie. Taka marchewka, przechowywana w suchej piwnicy w temperaturze około 0 stopni, zachowuje soczystość i świeżość do wiosny.
rodzaje i odmiany marchwi ze zdjęciami i nazwami
większość ludzi uważa, że marchewka musi mieć pomarańczowo-czerwony kolor i mieć kształt stożka, ale jest to dalekie od przypadku. Pomarańczowa marchewka stała się dopiero w XVII wieku, a wcześniej była inna, na przykład w Cesarstwie Rzymskim takie warzywo było białe, w niektórych krajach Europy Zachodniej ― Czarne, aw starożytnym Egipcie ― fioletowe. U holenderskich artystów na wczesnych płótnach można zobaczyć obraz żółtej i fioletowej marchewki. Kiedy pojawiła się pierwsza pomarańczowa marchewka, miała bardzo jasny kolor, ponieważ zawierała niewielką ilość karotenu (3-4 razy mniej w porównaniu z nowoczesnymi odmianami). W 2002 r. odtworzono odmianę fioletowej marchwi i można ją już swobodnie kupić. Fioletowe pigmenty są antocyjanidynami, oprócz takich marchewek substancje te są częścią buraków, fioletowej bazylii i czerwonej kapusty, przyczyniają się do poprawy pracy mózgu i układu sercowo-naczyniowego, pomagają oczyścić krew z tłuszczów i cholesterolu. Nadal trwają prace hodowlane w kierunku zmiany wielkości i kształtu roślin okopowych, dlatego obecnie istnieją odmiany o prawie okrągłym, wrzecionowatym, stożkowym, spiczastym kształcie, a także z zaokrąglonymi końcówkami.
większość odmian tego warzywa jest podzielona na odmiany. Główne odmiany:
- Karotel Paryski . Ta bardzo wczesna odmiana jest wysokowydajna, nawet jeśli jest uprawiana na glebie gliniastej lub słabo uprawianej, ogrodnik nadal nie pozostanie bez zbiorów. Słodkie i delikatne warzywa korzeniowe mają zaokrąglony kształt podobny do rzodkiewki, osiągają 40 mm średnicy.
- Amsterdam . Ta wczesna dojrzewająca odmiana nie jest przeznaczona do długotrwałego przechowywania. Słodkie soczyste i delikatne rośliny okopowe mają mały rdzeń i Cylindryczny kształt z zaokrąglonym końcem, ich długość wynosi od 15 do 17 centymetrów, a ich średnica sięga 20-25 mm.Należy jednak zauważyć, że warzywa te są bardzo kruche, a jeśli są traktowane niechlujnie podczas zbioru, łatwo je zranić.
- Nantes . Kształt soczystych i słodkich warzyw korzeniowych jest cylindryczny z zaokrąglonym końcem, ich długość wynosi około 22 centymetrów, a ich średnica sięga 30-40 mm. Nadaje się do spożycia w lecie, a także do przechowywania.
- Berlikum-Nantes . Cylindryczne rośliny okopowe mają ostre końce i większy rozmiar, jeśli porównasz je z Nantes. Takie rośliny okopowe dobrze nadają się do długotrwałego przechowywania, ale ich smak jest nieco niższy niż w odmianach opisanych powyżej.
- cesarz . Długość roślin okopowych wynosi około 25 centymetrów, mają stożkowy kształt z ostrym końcem. Odmiany zawarte w tej serii różnią się od siebie smakiem (są słodkie i niezbyt), kruchością i stopniem przechowywania warzyw korzeniowych, w niektórych odmianach mogą łatwo zostać zranione przez niechlujne obchodzenie się.
- Flakke . W tej odmianie rośliny okopowe są najsilniejsze i najdłuższe (około 0,3 m). Masa rośliny okopowej może osiągnąć 0,5 kg lub więcej. Okres wegetacji takich odmian jest dość długi, a te rośliny okopowe nadają się do długotrwałego przechowywania, ale pod względem smaku są gorsze od marchwi amsterdamskiej i Nantes.
również wszystkie odmiany przeznaczone do wykopanej gleby są dzielone w zależności od celu uprawy. Następujące odmiany są dość egzotyczne:
- F1 Eliksir Magenta . Na wierzchu rośliny okopowe mają fioletowy kolor z fioletowym połyskiem, a ich miąższ jest pomarańczowy. Osiągają długość 20 centymetrów. Taka marchewka nadaje się do sałatek, a także do marynowania.
- Rosyjski Rozmiar . Ta odmiana, która jest przedstawicielem odmiany cesarz, wyróżnia się spośród innych wielkością roślin okopowych. Podczas uprawy w lekkiej glebie ich długość może osiągnąć 0,3 m, a waga-do 1 kg. takie duże rośliny okopowe mają bardzo soczystą i smaczną miąższ, bogaty pomarańczowy kolor i mały rdzeń.
- Żurawina Polarna . Ta odmiana należy do odmiany Karotel Paryski. Zewnętrznie warzywa korzeniowe o prawie zaokrąglonym kształcie są podobne do żurawiny, zawierają dużą liczbę cukrów i ciał stałych. Nadaje się do długotrwałego przechowywania i do konserwowania.
- Minikor . Ta wczesna Dojrzała odmiana należy do odmiany Amsterdam. Długość małych soczystych warzyw korzeniowych wynosi od 13 do 15 centymetrów, mają cylindryczny kształt i delikatny smak. Taka marchewka nadaje się do konserw pełnoziarnistych.
jeśli ogrodnik jest ważny dla smaku roślin okopowych, a także liczby składników odżywczych w nich zawartych, powinien zwrócić uwagę na następujące odmiany:
- Helsmaster . Ta odmiana, należąca do odmiany Flakke, została stworzona niedawno, zawiera dużą ilość beta-karotenu. W porównaniu z innymi odmianami ta substancja jest w niej nie mniejsza niż 1/3. Czerwono-szkarłatne gładkie rośliny okopowe mają rdzeń o jaśniejszym kolorze, osiągają średnio 22 centymetry długości.
- Cukiernica . Ta hybryda należy do odmiany cesarz. Długość ciemnopomarańczowych roślin okopowych wynosi około 25 centymetrów, ich rdzeń jest mały, a powierzchnia gładka.
- pralinki . Odmiana należy do odmiany Nantes. Pomarańczowo-czerwone rośliny okopowe zawierają dużą ilość karotenu, praktycznie nie mają rdzenia, a ich długość wynosi około 20 centymetrów. Takie marchewki są bardzo smaczne, delikatne, słodkie i soczyste.
- Łosinostrowska 13 . Odmiana o średnim okresie dojrzewania, odpowiednia do długotrwałego przechowywania. Długość rośliny okopowej wynosi od 15 do 18 centymetrów.
niektórzy ogrodnicy bardziej lubią odmiany, które wyróżniają się odpornością na choroby, wydajnością i dobrą jakością przechowywania. Powinny zwracać uwagę na takie odmiany jak:
- Samson . Wysokowydajna odmiana o średnim okresie dojrzewania, która jest przedstawicielem odmiany Nantes. Forma bogatych pomarańczowych warzyw korzeniowych jest cylindryczna, ich miąższ jest słodki soczysty i chrupiący.
- Mo . Ta późna odmiana odmiany Imperator charakteryzuje się wysoką wydajnością i dobrą jakością przechowywania. Kształt nasyconych pomarańczowych soczystych roślin okopowych jest stożkowy, a ich długość sięga około 20 centymetrów.
- Flakke . Odmiana o średnim okresie dojrzewania, dobrze rośnie nawet w ciężkiej glebie. Kształt roślin okopowych jest wrzecionowaty, mają ledwo zauważalne oczy, a ich długość wynosi około 30 centymetrów.
- Forto . Ta średnio wczesna odmiana należy do odmiany Nantes. Kształt równych smacznych warzyw korzeniowych jest cylindryczny, ich długość wynosi od 18 do 20 centymetrów. Ta odmiana jest wysokowydajna i nadaje się do długotrwałego przechowywania.
również odmiany tej kultury są podzielone według Okresu Dojrzewania:
- wczesny lub wczesny - zbiór odbywa się po 85-100 dniach;
- średni okres dojrzewania-rośliny okopowe są usuwane po 105-120 dniach;
- późne-rośliny okopowe dojrzewają w ciągu około 125 dni.
najlepsze wczesne dojrzałe odmiany: Alenka, Belgien White, Dragon, fun, Bangor, Kinby, Colorit, Laguna i Tushon. Popularne odmiany w średnim okresie dojrzewania: Vitaminaya, Altair, Viking, Callisto, Kanada, Leander, Olympian i Chantenay Royal. Najlepsze odmiany późnego dojrzewania: Królowa jesieni, VITA LONGA, Yellowstone, Selecta, perfekcja, Totem, Tinga, Olympus, Scarla.