cebula

dwuletnia lub wieloletnia roślina zielna cebula (Allium)jest przedstawicielem podrodziny cebuli z rodziny Amarylis. Rodzaj ten skupia około 400 gatunków. W naturze taka roślina występuje na półkuli północnej, gdzie woli rosnąć w lasach, stepach i łąkach. Już 4 tysiące lat temu w Chinach, Iranie i basenie Morza Śródziemnego wiedzieli o istnieniu cebuli. Roślina ta dotarła na terytorium Rosji dopiero na początku 12 wieku z brzegów Dunaju. "All" z celtyckiego tłumaczy się jako "palący", istnieje opinia, że z tego powodu Karol Linneusz nazwał taką roślinę cebulą"allium". Istnieje również opinia, że Łacińska nazwa pochodzi od słowa "halare", które tłumaczy się jako"zapach". Uprawiane są różne gatunki tej rośliny. Najbardziej popularny wśród ogrodników jest rodzaj cebuli (Allium cepa), a także wiele jego odmian. Ponadto cebula jest uprawiana jako roślina ozdobna, projektanci krajobrazu używają następujących gatunków do dekoracji klombów: nachylony, aflatun, Holenderski, gigantyczny, karatawski, okrągłoogłowy, Schubert, Christoph itp.

funkcje cebuli

wszyscy przedstawiciele rodzaju cebuli mają dużą bulwę o kulistym spłaszczonym kształcie, która jest pokryta białymi, fioletowymi lub jasnoczerwonymi powłokami. Podstawowe płyty liściowe mają kształt liniowy lub pasowy. Wysokość grubych, spuchniętych łodyg dochodzi do 100 cm parasole składają się z małych nieokreślonych kwiatów o długich szypułkach. W niektórych gatunkach kwiatostany osiągają średnicę 0,4 m, są ubrane w osłonę, która utrzymuje się do momentu, gdy kwiaty zaczną się otwierać. Jajnik jest potrójny lub pojedynczy. Kształt nasion jest kanciasty lub okrągły. Owocowanie obserwuje się w sierpniu lub wrześniu. Najpopularniejszym wśród ogrodników jest cebula.

sadzenie cebuli w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzenie cebuli odbywa się wiosną w pierwszej dekadzie maja, podczas gdy gleba powinna być bardzo dobrze rozgrzana. Jeśli zostanie posadzony w ziemi, której temperatura jest mniejsza niż 12 stopni, rośliny będą strzelać. Powinieneś znać główną zasadę uprawy tej kultury: w pierwszym roku wiosną nasiona są wysiewane, a przed nadejściem okresu jesiennego małe cebule, zwane siewem, powinny rosnąć z nich, których sadzenie odbywa się w przyszłym roku wiosną, a pełne cebule są już usuwane jesienią. Jednak utrzymanie siewu przed nadejściem wiosny jest bardzo trudne, ponieważ powinno to zapewnić specjalny reżim temperaturowy, a także optymalną wilgotność powietrza. W związku z tym niektórzy ogrodnicy sieją siew w glebie przed zimą w roku dojrzewania.

odpowiedni podkład

cebula odnosi się do roślin kochających światło. Suche, otwarte i dobrze oświetlone obszary nadają się do sadzenia. Gleba powinna być nasycona materią organiczną, a jej pH wynosi 6,4-7,9. Jeśli gleba jest kwaśna, można to naprawić przez wapnowanie.

miejsce lądowania należy przygotować z wyprzedzeniem. Jesienią konieczne jest wykopanie go na głębokość od 15 do 20 centymetrów, podczas gdy kompost torfowy lub zgniły obornik należy wprowadzić do gleby. Świeży obornik nie może być wprowadzany do gleby, ponieważ z tego powodu zieleń zaczyna aktywnie rosnąć, co negatywnie wpływa na dojrzewanie cebul. Aby naprawić kwaśną glebę, musisz dodać popiół drzewny, wapień, mąkę dolomitową lub zmieloną kredę. Wiosną, przed rozpoczęciem siewu, do gleby należy dodać 10 gramów mocznika, 60 gramów superfosfatu i 20 gramów chlorku potasu na 1 metr kwadratowy działki. Nawozy są osadzane w ziemi za pomocą grabi. Następnie możesz rozpocząć sadzenie tej kultury.

najlepsza cebula będzie rosła w obszarach, w których wcześniej uprawiano kapustę, groszek, pomidory, ziemniaki, fasolę lub sideraty. A na stronie, na której wcześniej rosły marchewki, czosnek, cebula lub ogórki, tę kulturę można wysiać dopiero po 3-5 latach.

zasady sadzenia

Istnieją 3 metody uprawy cebuli:

  1. rośnie jak roślina dwuletnia. Dzięki tej metodzie należy najpierw wyhodować sevok.
  2. rośnie jak roślina jednoroczna z nasion.
  3. rośnie jako roślina jednoroczna z nasion, ale przez sadzonki.

poniżej zostaną szczegółowo opisane te metody. W ciągu 1 roku można wyhodować tę kulturę z nasion tylko w regionach o długim okresie letnim, podczas gdy tylko półsłodkie i słodkie odmiany są uprawiane tą metodą. Materiał siewny przed siewem wymaga przygotowania, w tym celu należy go rozwarstwić lub umieścić w zwilżonej gazie, aby pęcznieć przez 24 godziny. następnie nasiona są wysiewane w przygotowanej glebie, którą należy najpierw przelać roztworem siarczanu miedzi (na 1 wiadro wody 1 łyżka. l substancja). Konieczne jest zakopanie nasion w ziemi o 15 mm, podczas gdy wysiewa się je zgodnie ze schematem 13 x 1,5 centymetra. Łóżko należy bardzo dobrze podlać za pomocą rozdzielacza, a następnie przykryć folią na wierzchu. Schronienie należy usunąć po pojawieniu się pierwszych sadzonek. Sadzonki wymagają przerzedzenia, podczas gdy odległość między roślinami powinna wynosić 20-30 mm, a następnie powierzchnia łóżka jest pokryta warstwą ściółki (próchnicy). Konieczne będzie ponowne przerzedzenie upraw w ciągu 20 dni, a odległość między roślinami powinna zostać zwiększona do 60-80 mm.

przez sadzonki uprawiane są słodkie i półwysepowe odmiany cebuli. Gdy materiał siewny zostanie poddany przygotowaniu przedsiewnemu, należy go wysiać w pudełkach i zrobić to 50-60 dni przed przesadzeniem roślin na otwartą glebę. Nasiona wysiewa się gęsto, są zakopane w ziemi o 10 mm, a szerokość między rzędami powinna wynosić 40-50 mm. takie sadzonki są bezpretensjonalne, ale zanim roślina zostanie posadzona na otwartej glebie, eksperci zalecają skrócenie 1/3 części ich korzeni i płyt liściowych.

jeśli okres letni w Twoim regionie nie jest bardzo ciepły i krótki, najprawdopodobniej nie będziesz w stanie uzyskać pełnych cebul z nasion w ciągu 1 roku. W takim przypadku będziesz musiał wyhodować cebulę jako dwuletnią roślinę. Aby to zrobić, w pierwszym roku konieczne będzie wyhodowanie nasion z nasion, aw drugim roku cebula jest już z niego uprawiana. Ta metoda doskonale nadaje się do uprawy ostrych odmian. Wysiew nasion na otwartej glebie powinien być dokładnie taki sam, jak w przypadku uprawy cebuli z nasion w sezonie 1 (patrz wyżej). Wraz z nadejściem następnej wiosny w pierwszych dniach maja sadzi się siew, zakopując go w ziemi o 40-50 mm, podczas gdy odległość między żarówkami powinna wynosić od 80 do 100 mm, a szerokość między rzędami powinna wynosić około 30 centymetrów. Nie zapomnij przygotować witryny przed sadzeniem (patrz wyżej). Przed przystąpieniem do sadzenia siewu należy go posortować i skalibrować. Następnie umieszcza się go na słońcu przez 7 dni, aby mógł się dobrze rozgrzać, w przeciwnym razie łuk będzie strzelał. Przed sadzeniem sevok umieszcza się w roztworze siarczanu miedzi (na 1 wiadro wody 1 godz. l. substancji), gdzie powinien przebywać 10 minut. Jeśli podczas wzrostu cebuli zamierzasz wyciągnąć młode rośliny do gotowania, to podczas sadzenia odległość między cebulami należy zmniejszyć do 50-70 mm, a następnie stopniowo doprowadza się ją do 80-100 mm.

sadzenie cebuli pod zimą

płatki owsiane (małe nasiona) są idealne do siewu w zimie, ponieważ mają wysoką odporność na strzelanie. Aby wiosną można było bardzo wcześnie wyciąć świeży szczypiorek, w tym celu pod zimą należy sadzić niewielką ilość dużego siewu. Zalety sadzenia cebuli przed zimą:

  • nie musisz przechowywać materiału do sadzenia do wiosny, co jest dobre, ponieważ jeśli sevok zostanie niewłaściwie przechowywany, bardzo szybko wyschnie;
  • na wiosnę może pojawić się mucha cebulowa, ale cebula zimowa ma już tyle czasu, aby stać się silniejsza, że nie może jej zaszkodzić;
  • w lipcu będzie już można rozpocząć zbiory;
  • w ogrodzie, w którym rosła cebula, w tym samym sezonie nadal będzie można coś sadzić.

do siewu zimowego z reguły stosuje się odmiany odporne na mróz, na przykład: Arzamassky, Danilovsky, Strigunovsky, Stuttgarten. Miejsce do siewu należy wybrać w taki sam sposób, jak do siewu cebuli wiosną. Istnieją jednak pewne różnice, powinieneś wybrać taki obszar, w którym pokrywa śnieżna spada bardzo wcześnie wiosną, a woda Topniejąca nie powinna na niej stagnować. Nasiona sadzi się jesienią 5-20 października, pod samymi przymrozkami, ale nie należy ich opóźniać, ponieważ gleba nie powinna mieć czasu na ochłodzenie. Przed posadzeniem sevok należy go posortować, skalibrować i ogrzać na słońcu. Sadzi się go w rowkach, których głębokość powinna wynosić około 50 mm, podczas gdy odległość między żarówkami powinna wynosić 60-70 mm, szerokość między rzędami powinna wynosić około 15 centymetrów. Kiedy nadejdą pierwsze przymrozki, łóżko z góry będzie musiało zostać rzucone słomą lub świerkowymi gałęziami, schronienie zostanie usunięte wiosną, gdy tylko zacznie opadać pokrywa śnieżna. Nie zakrywaj obszaru cebulą jesienią zbyt wcześnie, ponieważ z tego powodu cebule mogą się wypłukać.

pielęgnacja cebuli

cebula rosnąca w otwartej glebie musi być podlewana w odpowiednim czasie. Kiedy łóżko jest podlewane, jego powierzchnia musi zostać poluzowana, a wszystkie chwasty, które mogą udusić młode rośliny, powinny zostać usunięte. Również ta kultura musi być karmiona na czas, a nawet, jeśli to konieczne, przetwarzana ze szkodliwych owadów lub chorób, używając do tego środków owadobójczych lub grzybobójczych.

jak podlewać

idealnie cebulę należy podlewać 1 raz na 7 dni, a 5-10 litrów wody pobiera się na 1 metr kwadratowy działki. Najlepiej jednak skupić się na pogodzie, która jest bardzo zmienna. Tak więc, jeśli jest susza, cebula musi być podlewana znacznie częściej (prawie codziennie), a jeśli wlewa się deszcze, należy poczekać na podlewanie, w przeciwnym razie cebule mogą gnić z powodu stagnacji wody w ziemi. Należy pamiętać, że jeśli cebula wymaga pilnego podlewania, jej pióra nabierają biało-szarego odcienia, a gdy w glebie występuje stagnacja wody, zielona część krzaków staje się wyblakła. Konieczne jest stopniowe zmniejszanie podlewania w lipcu, ponieważ w tym czasie zaczyna się dojrzewanie cebul. Jeśli jednak występuje poważna susza, rośliny są podlewane w tym samym trybie, co wcześniej.

nawóz

powyżej już szczegółowo wspomniano, że jesienią podczas kopania terenu w ziemi należy wprowadzić materię organiczną, podczas gdy wiosną przed sadzeniem stosuje się do niej kompleks nawozów mineralnych. Ponadto, jeśli wzrost liści jest stosunkowo powolny, rośliny należy karmić roztworem nawozu organicznego (na 1 wiadro wody pobiera się 1 łyżkę.mocznik, odchody ptaków lub dziewanny), na 1 metr kwadratowy łóżka stosuje się 3 litry mieszaniny składników odżywczych. Pół miesiąca później, jeśli to konieczne, ponownie opatrunek z tą samą mieszaniną. A po tym, jak wielkość cebuli będzie podobna do orzecha włoskiego, cebula będzie musiała być ponownie karmiona tym samym nawozem.

obróbka

często ogrodnicy nie wiedzą, jak i jak profilaktycznie leczyć cebulę przed chorobami. Po wysokości piór wynosi 15 centymetrów, roślinę spryskuje się roztworem siarczanu miedzi (na 1 wiadro wody 1 łyżeczka), co ochroni kulturę przed chorobami grzybiczymi. W razie potrzeby wlej 1 łyżkę do roztworu. l zmielone mydło do prania, w którym to przypadku zostanie przymocowane do liści.

choroby i szkodniki cebuli ze zdjęciem

choroby cebuli

zanim zaczniesz uprawiać cebulę, musisz dowiedzieć się, co może być chore i który ze szkodników jest dla niego największym zagrożeniem. Na tę kulturę mogą wpływać choroby takie jak: zgnilizna szyjki macicy, szara i biała, żółtaczka, Fusarium, mączniak rzekomy (peronosporoza), głownia, rdza, mozaika i tracheomykoza.

biała zgnilizna

biała zgnilizna-jej rozwój obserwuje się, gdy rośnie na kwaśnej glebie. Dlatego jeśli gleba na miejscu jest kwaśna, należy ją wapnować. Często dotyczy to również roślin rosnących w glebie o wysokiej zawartości azotu. Chore rośliny należy wykopać i zniszczyć, a w celach profilaktycznych przed ułożeniem plonu konieczne jest odkurzanie cebul kredą.

szara zgnilizna

szara zgnilizna jest chorobą grzybiczą, jej aktywne rozprzestrzenianie się i rozwój obserwuje się w wilgotnej i deszczowej pogodzie. Chore rośliny należy usunąć z ziemi i spalić. W celach profilaktycznych zaleca się przestrzeganie zasad techniki rolniczej tej kultury, a wiosną rośliny traktuje się roztworem siarczanu miedzi.

żółtaczka cebuli

żółtaczka cebuli jest chorobą wirusową. Dotknięta roślina wykazuje deformację kwiatów, a na jej liściach pojawiają się plamy chlorotyczne. Ta choroba jest nieuleczalna, w związku z tym dotknięte krzewy należy wykopać i spalić, a wszystkie chwasty należy usunąć z nawy i łóżek na czas natychmiast po ich pojawieniu się. I musisz przestrzegać zasad płodozmianu.

peronosporoza

peronosporoza (mączniak rzekomy) - w zainfekowanej roślinie na łodygach i liściach powstają podłużne plamy o jasnym kolorze, na ich powierzchni znajduje się szara powłoka. Z czasem plamy stają się czarne. Zainfekowane cebule złożone do przechowywania kiełkują bardzo wcześnie, a wyhodowane z nich krzewy nie wykazują tworzenia nasion. Po zebraniu plonów, w celu eksterminacji patogenu przed usunięciem cebuli do przechowywania, cebule są podgrzewane przez 10 godzin w temperaturze około 40 stopni. Ponadto, w celu zapobiegania, nie dopuszczaj do zagęszczania nasadzeń.

Fusarium

Fusarium - u chorych roślin końcówki piór zmieniają kolor na żółty, ponieważ u cebulek w okolicy dna obserwuje się gnicie i obumieranie tkanek. Ta choroba wykazuje największą aktywność, gdy przez długi czas jest gorąca pogoda. Choroba ta może również rozwinąć się z powodu faktu, że mucha cebulowa osiadła na roślinach. W celu zapobiegania, przed przystąpieniem do sadzenia, nasiona muszą być ogrzane.

Hołownia

Hołownia - w zainfekowanej roślinie powstają półprzezroczyste wypukłe paski ciemnoszarego koloru, w miarę rozwoju choroby pękają, a zarodniki grzyba wychodzą na zewnątrz. Również w roślinach końcówki liści wysychają. W celu zapobiegania przed złożeniem zbioru do przechowywania należy go ogrzać przez 18 godzin w temperaturze około 45 stopni. Konieczne jest również czyszczenie obszaru chwastów na czas i nie sadzenie różnych odmian cebuli na tym samym łóżku.

rdza

rdza ― na liściach dotkniętej cebuli pojawiają się czerwono-brązowe pęcherze, w których znajdują się zarodniki grzyba. W celu zapobiegania przed przechowywaniem zebranych plonów ogrzewa się je przez 10 godzin w temperaturze około 40 stopni. Nie należy również dopuszczać do zagęszczania sadzenia, a także konieczne jest wykopanie i zniszczenie dotkniętych okazów na czas.

Tracheomykoza

Tracheomykoza ― ta choroba jest konsekwencją Fusarium. Najpierw dolna część żarówki gnije, a następnie zgnilizna stopniowo całkowicie ją pokrywa, w wyniku czego korzenie rośliny umierają, a liście stają się żółte. Wszystkie chore rośliny należy wykopać i zniszczyć. W celu zapobiegania przestrzegaj zasad płodozmianu i technologii rolniczej.

zgnilizna szyjki macicy

zgnilizna szyjki macicy ― w dotkniętych roślinach na zewnętrznych łuskach pojawia się gęsta powłoka pleśni o szarym kolorze, wraz z rozwojem choroby stają się czarnymi plamami. Pierwsze objawy choroby pojawiają się po zbiorach, a po około 8 tygodniach pojawiają się inne objawy. Najniższa odporność na zgniliznę szyjki macicy w późnych odmianach cebuli. Z reguły infekcja roślin występuje, gdy są uprawiane w niesprzyjających warunkach. Dlatego w celu zapobiegania musisz przestrzegać zasad techniki rolniczej Kultury, a także konieczne jest ogrzanie siewu przed sadzeniem, a także cebuli przed złożeniem do przechowywania, a temperatura powinna wynosić około 45 stopni.

Mozaika

mozaika-w chorych krzakach liście stają się podobne do falistych i płaskich płatów, na powierzchni których znajdują się paski żółtego koloru, obserwuje się również mniejsze kwiatostany i zmniejszenie liczby nasion, a także opóźnienie wzrostu cebuli. Ta choroba wirusowa jest nieuleczalna, dlatego należy podjąć wszelkie niezbędne środki zapobiegawcze, aby roślina nie została zainfekowana.

wszystkie choroby grzybowe można łatwo leczyć środkami grzybobójczymi. Należy jednak zauważyć, że zarówno przydatne substancje, jak i trucizny z preparatów chemicznych mogą gromadzić się w żarówkach.

szkodniki cebuli

największym zagrożeniem dla cebuli jest skryty chubotnik cebuli, ćma i mucha, mucha kiełkowa, niedźwiedź, kapusta, szufelka ogrodowa i ozima oraz wciornastki tytoniu.

aby zniszczyć gąsienice, cebulę należy spryskać roztworem Homeliny (0,5%) lub Bitoksybacyliny (1%). Do eksterminacji wciornastków tytoniu stosuje się opryskiwanie roztworem Actellik lub karbofos (0,15%). Możesz pozbyć się skrytego bota za pomocą ogólnoustrojowych środków owadobójczych. Aby zniszczyć larwy muchy cebulowej jesienią, należy przeprowadzić głębokie kopanie terenu. Wiadomo, że mucha cebulowa nie toleruje aromatu marchwi, dlatego podczas sadzenia zaleca się naprzemienne rzędy cebuli z rzędami marchwi. Aby pozbyć się ćmy cebulowej, w sezonie konieczne jest regularne pielenie, a po zbiorach należy usunąć wszystkie resztki roślin z witryny, a także przestrzegać zasad płodozmianu i technologii rolniczej Kultury.

aby pozbyć się zwykłego niedźwiedzia, musisz użyć przynęt. Aby to zrobić, na stronie wykonaj kilka dołów o głębokości 0,5 m, należy w nich umieścić obornik koński. Na górze dołu nie zapomnij przykryć drewnianymi tarczami. Kiedy niedźwiedzie wspinają się do obornika, aby się ogrzać, należy go spalić razem z nimi.

Czyszczenie i przechowywanie cebuli

zbiór cebuli odbywa się po tym, jak nowe płytki liści przestaną rosnąć, a także pióra polyagut, podczas gdy cebule powinny mieć kształt, objętość i kolor charakterystyczny dla uprawianej odmiany. Z reguły czas ten trwa od drugiej połowy sierpnia do pierwszej dekady września. Do zbioru należy wybrać suchy i słoneczny dzień. Nie opóźniaj zbiorów, ponieważ żarówki mogą zacząć rosnąć ponownie i nie można ich już przechowywać.

Cebulki wyekstrahowane z gleby należy rozprowadzić na powierzchni łóżka do wyschnięcia, a następnie wysuszoną glebę należy usunąć z nich. Przed złożeniem plonu do przechowywania poddaje się go suszeniu, rozkładając na słońcu lub w suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Niektórzy ogrodnicy używają piekarnika do suszenia cebul. Najpierw suszy się je w temperaturze od 25 do 35 stopni, a następnie w temperaturze 42-45 stopni przez 10 godzin. następnie żarówki należy dokładnie zbadać, a te, które zgniły lub są dotknięte chorobą, muszą zostać odrzucone. Nie można również przechowywać cebul bez łuski, a nawet zepsutych. Po wyschnięciu upraw każda cebula musi usunąć liście za pomocą ostrych nożyczek, a długość pozostałej szyi powinna osiągnąć 40-60 mm. najlepiej przechowywać prostą żółtą cebulę, ponieważ ma gęstą skorupę i jest bezpretensjonalna. Cebulki wyhodowane z nasion są przechowywane gorzej niż te uzyskane z siewu. Należy również wziąć pod uwagę, że półsłodkie i słodkie odmiany mają zbyt cienkie łuski, więc są bardziej podatne na różne choroby i są przechowywane znacznie gorzej niż gorzkie odmiany.

możesz przechowywać to warzywo w suchej piwnicy, w której temperatura powinna wynosić około 0 stopni (może być nieco cieplejsza), ale nie można go przechowywać w pobliżu buraków, ziemniaków, marchwi i innych warzyw, które potrzebują wysokiej wilgotności. Możesz złożyć żarówki w worki z tkaniny, kosze, pudełka, siatki lub pończochy bezwymiarowe. Należy jednak pamiętać, że żarówki nie gniją, suche powietrze musi stale do nich docierać, więc nie można ich układać grubą warstwą w żadnym pojemniku. Żarówki przechowywane w piwnicy lub suchej piwnicy powinny być regularnie sprawdzane, co pozwoli na wykiełkowanie kiełkujących lub zgniłych okazów w odpowiednim czasie. Aby zbiory tej kultury mogły być przechowywane dłużej niż zwykle, musisz spalić korzenie cebul.

w mieszkaniu cebulę można również przechowywać, wybierając do tego stosunkowo chłodne miejsce (od 18 do 20 stopni), które powinno znajdować się z dala od urządzeń grzewczych, podczas gdy warkocze należy tkać z żarówek. Ale aby to zrobić, podczas zbiorów nie trzeba odcinać liści cebul.

rodzaje i odmiany cebuli ze zdjęciami i nazwami

cebula

cebula jest najbardziej popularna wśród ogrodników. Był znany ludziom ponad 6 tysięcy lat temu, wzmianki o tym warzywach znajdują się w starożytnych egipskich papirusach. Wysokość tej byliny wynosi około 100 cm mięsista żarówka o kulistym spłaszczonym kształcie osiąga 15 centymetrów, kolor jej zewnętrznych łusek może być biały, żółty lub fioletowy. Listki rurkowe są pomalowane na Zielono-szary kolor. Bujny kulisty kwiatostan w kształcie parasola składa się z biało-zielonych kwiatów o długich szypułkach. Spuchnięta pusta strzałka na wysokości może osiągnąć 150 cm, kształt owocu jest kulisty. Liczne odmiany tego gatunku dzielą się walorami smakowymi na:

  • gorzkie i ostre ― zawierają 9-12% cukru;
  • półsłodkie-cukry zawierają od 8 do 9%;
  • słodkie-mają 4-8% cukru.

warto zauważyć, że gorzkie odmiany cebuli mają więcej cukru niż słodkie, ale mają również wiele olejków eterycznych, więc mają bardziej gorzki smak. Aby przygotować pierwsze lub drugie danie, weź półgorące, pikantne lub gorzkie odmiany, a słodkie odmiany idą na desery i sałatki. Najpopularniejsze odmiany:

  1. Alice Craig . Cebule mają wysoki smak i są dobrze przechowywane, mogą być używane do przygotowywania różnych potraw. Górne łuski są białe.
  2. Feng Globe . Duże cebule pokryte są jasnożółtymi łuskami, mają łagodny smak. Są dobrze przechowywane przez długi czas, a także nadają się do przygotowywania różnych potraw.
  3. Sturon . Soczyste cebule mają średnią wielkość i są pokryte łuskami żółtego koloru. Są dobrze przechowywane i służą do przygotowywania gorących potraw.
  4. Stuttgarter . Duże słodkie żarówki mają bogaty żółty kolor, są dobrze przechowywane przez długi czas. Nadaje się do przygotowywania drugich i pierwszych potraw.
  5. Long Red Florence . Miękkie czerwone cebule mają słodki smak, są podobne do szalotki. Są spożywane na świeżo, a sosy są przygotowywane z nich. Ta odmiana nie nadaje się do długotrwałego przechowywania.
  6. Red Baron . Duże czerwone cebule mają ostry smak, są dobrze przechowywane przez długi czas.

z odmian sałatkowych czerwona cebula Radmaite i Furio, również Gardsman o długich łodygach o białym kolorze, oraz odmiana do szklarni White Lisbon, charakteryzująca się wysoką wydajnością, są bardzo popularne. A także odmiana Prince of Wales, która jest byliną. podobnie jak cebula batunowa, jest silnie rozgałęziona, a jej liście są często używane jako cebula Schnitt.

por, czyli perłowa cebula z Morza Śródziemnego

ludzie wiedzieli o tym łuku bardzo dawno temu w czasach starożytnego Rzymu, Grecji i Egiptu. Ten dwuletni ma lancetowate liście, na powierzchni których znajduje się woskowa powłoka. Płytki te składają się wzdłuż centralnej żyły, niż są podobne do czosnku, ale mają większy rozmiar. Ta roślina jest bardzo wymagająca pod względem wilgotności gleby i pielęgnacji.

szalotka

ten wczesny dojrzały gatunek jest uprawiany na Bliskim Wschodzie iw Azji Środkowej. Żarówki mogą być pomalowane na biało, żółto lub fioletowo. Ta cebula jest dobrze przechowywana i ma wiele odmian. Wśród francuskich kucharzy jest bardzo popularny, ponieważ ma stosunkowo słabo zaznaczony smak cebuli i uzyskuje się z niego najbardziej wykwintne sosy. Popularne odmiany:

  1. Picasso . Miąższ cebuli jest różowy i ma wysoki smak.
  2. Yellow Moon . Ta wczesna Dojrzała odmiana jest odporna na strzelanie i jest bardzo dobrze przechowywana.
  3. Golden Gourmet . Duże cebule mają wysoki smak. Odmiana jest bardzo dobrze przechowywana.

szczypiorek Schnitt, albo szczypiorek, albo szczypiorek

ta cebula jest uprawiana na całym terytorium europejskim. Młoda roślina jest używana świeżo do przygotowywania sałatek, a dojrzałe pędy są przeznaczone do produkcji nadzienia do ciasta. Pikantne liście wyglądają podobnie do liści cebuli batuna, ale mają mniejszy rozmiar. Gatunek ten jest odporny na mróz, szkodniki i choroby.

pachnąca cebula

gatunek ten jest uprawiany w Chinach, gdzie przygotowuje się z niego różne dania kuchni azjatyckiej, szczególnie dobrze komponuje się z sosem rybnym i sojowym. Jego płaskie płytki liściowe mają silny zapach czosnku. Kwitnienie obserwuje się przez 2-3 lata, spektakularne kwiatostany miodowe mają wielkość od 50 do 70 mm, a także bardzo przyjemny zapach.

łuk wielopoziomowy

ten gatunek jest również uprawiany w Chinach. Sałatki, przystawki i przyprawy są przygotowywane z takiej cebuli. Marynowane cebule są pyszne i podawane są wraz z tłustymi odmianami mięsa. Ten gatunek różni się od reszty tym, że zawiera znacznie więcej fitoncydów i witamin.

Bow-batun

dostępne są 3 odmiany: cebula batun japońska, chińska i koreańska. Jest popularny w kuchni azjatyckiej, gdzie służy do gotowania potraw na patelni wok, jest również dodawany do marynat lub sałatek z rybami lub owocami morza. Taka japońska i koreańska cebula ma delikatniejszy smak.

starzejąca się cebula

występuje dziko w Azji Południowo-Wschodniej. Służy do gotowania koreańskiej kuchni narodowej, a świeże dodaje się do sałatek, zup i kimchi.

opadająca cebula lub szczypiorek

ta wieloletnia roślina występuje w naturze w europejskiej części Rosji i Syberii. Ma lepki sok podobny do śluzu, z którym wiąże się jego nazwa. Taka cebula jest bardzo smaczna i jest odporna na mróz i choroby. Płaskie soczyste płytki liściowe o liniowym kształcie mają lekko ostry smak. Bulwy tego gatunku nie tworzą się. Ten produkt jest uważany za dietetyczny i jest spożywany na świeżo, a także przygotowuje się z niego konserwy.

oprócz tych gatunków nadal uprawia się cebulę Regel, Suworowa, łodygową, gigantyczną lub gigantyczną, niebieską, niedźwiedzią, ukośną, aflatuńską, Krzysztofa lub gwiazdę Persji, pochyloną lub dziką, żółtą, karatawską, okrągłą głowę lub pałeczki perkusyjne, Macleana, mola lub złoty, sycylijski lub miodowy czosnek itp.