kapusta

kapusta roślinna (Brassica) jest przedstawicielem rodziny kapustowatych (kapustowatych), która obejmuje również rzep, rzodkiewkę, rutabagę, kapustę ogrodową, rzodkiewkę, turneps i musztardę. Rodzaj ten łączy około 50 gatunków. W warunkach naturalnych występują w basenie Morza Śródziemnego, Europie Środkowej, Azji Środkowej i Wschodniej. Na terytorium Ameryki rosną tylko te gatunki, które zostały wywiezione z Europy. Ludzie zaczęli uprawiać kapustę około 4 tysiące lat temu, zrobili to starożytni Grecy, Egipcjanie i Rzymianie. Kultura ta trafiła na terytorium współczesnej Rosji dzięki kupcom i została wprowadzona w XIII wieku z Europy Zachodniej w czasach świetności Rusi Kijowskiej. Jednocześnie w XVIII wieku bardzo mocno wkroczyła do rosyjskiego życia, w tym czasie pojawiła się tradycja, po prawosławnym święcie podwyższenia (27 września), aby rozpocząć zbiorowe zbieranie kapusty na zimę, w tym celu została posiekana i solona. W tym samym czasie przez 14 dni wszędzie organizowano zabawne gry ludowe, zwane kapuściarzami. Słynny rosyjski naukowiec-warzywnik kopyt w 19 wieku opisał już 22 odmiany kapusty ogrodowej.

funkcje kapusty

kapusta ogrodowa (Brassica oleracea) to roślina uprawna. Ten dwuletni ma liściastą wysoką łodygę i nagie płytki liściowe o zielono-szarym lub szaro-zielonym kolorze. Dolne duże mięsiste płytki liściowe mają ogonki i lirowo-pierzasto-rozcięte kształty, przylegają do siebie, w wyniku czego powstaje rozeta (głowa głowy wokół łodygi). Górne siedzące płytki liściowe mają podłużny kształt. Wielokolorowy kwiatostan racemose składa się z dużych kwiatów. Ciemnobrązowe duże nasiona mają kulisty kształt, osiągają długość około 0,2 cm.

skład tej rośliny obejmuje sole mineralne wapnia, potasu, siarki i fosforu, błonnik, enzymy, fitoncydy, tłuszcze, witaminy A, B1, B6, K, C, P, U itp.naukowcy mają wersję, że ojczyzną tej kultury jest Nizina Kolchidzka, tam do dziś w przyrodzie można spotkać wiele podobnych roślin, które miejscowi nazywają "kieżera". Rodzaj kapusty ogrodowej obejmuje kapustę czerwoną i białą, a także kapustę włoską, portugalską, brokuły, chińską, kolorową, brukselską, kalarepę, pekińską i kędzierzawą kapustę.

uprawa kapusty z nasion

siew

użyte nasiona mają silny wpływ na jakość plonu kapusty. W związku z tym, rozpoczynając wybór nasion, powinieneś zdecydować, czy potrzebujesz wczesnych zbiorów do przygotowania różnych potraw i sałatek, czy możesz użyć późniejszych odmian, z dużymi, bardzo gęstymi główkami kapusty, które są idealne do solenia i długotrwałego przechowywania. Decydowanie o tym, do czego uprawiasz kapustę, jest niezwykle ważne, ponieważ wpływa to na wybór odmiany kapusty, a także na czas siewu. Wśród ogrodników szczególnie popularna jest biała kapusta, która służy do przygotowania pysznego barszczu i nie tylko. W tego rodzaju kapuście odmiany są podzielone na wczesne dojrzewanie ― ich główki kapusty można jeść tylko latem, w średnim okresie dojrzewania-są używane do gotowania w lecie, a także solone na zimę, a także późne dojrzewanie ― są idealne do długotrwałego przechowywania.

dla sadzonek wczesne dojrzałe odmiany wysiewa się od początku do dwudziestych marca, siew odmian w połowie sezonu odbywa się od 25 kwietnia, nasiona odmian późno dojrzewających wysiewa się od pierwszych dni kwietnia do trzeciej dekady tego miesiąca. Z reguły od dnia siewu do przesadzenia sadzonek na otwartą glebę trwa około 45-50 dni.

przed rozpoczęciem siewu nasion należy przygotować odpowiednie do tego podłoże. Doświadczeni ogrodnicy zalecają zaopatrzenie wszystkich niezbędnych składników podłoża jesienią, ponieważ niezwykle trudno będzie je zdobyć zimą. Konieczne jest połączenie ziemi darniowej i próchnicy w stosunku 1: 1, a następnie na każdy kilogram powstałej mieszanki gleby dodaje się 1 łyżkę. l popiół drzewny. Wszystko musi być dobrze wymieszane. Popiół w tym przypadku będzie działał jako środek antyseptyczny, a także jako źródło mikro - i makroelementów, a także nie pozwoli na rozwój czarnej nogi na sadzonkach kapusty. Mieszanka gleby może mieć inny skład, więc można ją wykonać na bazie torfu, najważniejsze jest, aby pamiętać, że musi być pożywna i dobrze przepuszcza powietrze. W przypadku sadzonek nie można wziąć gleby ogrodowej, w której wcześniej Rosli przedstawiciele rodziny kapusty, ponieważ mogą w niej występować patogeny, które mogą wpływać na sadzonki.

nasiona kapusty wymagają przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, zanurza się je w gorącej (około 50 stopni) wodzie na jedną trzecią godziny, a następnie utrzymuje przez pięć minut w bardzo zimnej wodzie. Zwiększy to odporność nasion na choroby grzybowe. Następnie materiał siewny jest przechowywany przez kilka godzin w roztworze środków stymulujących wzrost, na przykład Epin, humat, jedwab itp.Należy jednak zauważyć, że istnieją takie odmiany, których nasiona nie są zwilżane, dlatego przed siewem należy zapoznać się z instrukcjami dostępnymi na opakowaniu. Siew odbywa się na dobrze podlanym podłożu, podczas gdy nie można go podlewać, dopóki nie pojawią się sadzonki. Podczas siewu nasiona są zakopane w podłożu o 10 mm, po czym pojemnik na górze należy przykryć arkuszem papieru lub folią, co zapobiegnie szybkiemu parowaniu wilgoci z powierzchni podłoża. Pojemnik z uprawami należy umieścić w stosunkowo ciepłym miejscu(około 20 stopni).

uprawa sadzonek kapusty

pierwsze sadzonki powinny pojawić się 4-5 dni po siewie. Kiedy tak się stanie, schronienie ze zbiornika należy usunąć i usunąć w chłodniejsze miejsce (około 6-10 stopni), kapusta będzie tam, aż utworzy jedną prawdziwą płytkę liściową. Jeśli jest taka możliwość, sadzonki można przenieść na przeszkloną loggię, a pierwszy liść zwykle rośnie po 7 dniach. Kiedy tak się stanie, sadzonki muszą zapewnić następujący reżim temperaturowy: w pochmurny dzień Temperatura powietrza powinna wynosić około 14-16 stopni, w Słoneczny ― około 14-18 stopni, a w nocy ― od 6 do 10 stopni. Na tym etapie uprawy sadzonek kapusty będą potrzebować dostępu do świeżego powietrza, ale należy zauważyć, że ta roślina reaguje wyjątkowo negatywnie na przeciąg. Ponadto sadzonki w tym czasie potrzebują długiego światła dziennego (co najmniej 12-15 godzin dziennie), więc będą potrzebować dodatkowego światła, możesz do tego użyć fitolampu lub lampy fluorescencyjnej. Podłoże nie powinno wysychać, ale nie należy również dopuszczać do stagnacji wilgoci. Pomoże w tym systematyczne rozluźnienie mieszanki gleby, należy to zrobić natychmiast po podlaniu. Po pojawieniu się sadzonek po 7 dniach należy je rozlać słabym roztworem manganu potasu (3 gramy substancji na 1 wiadro wody) lub słabym roztworem siarczanu miedzi.

zbieranie sadzonek

kiedy minie 10-15 dni od pojawienia się sadzonek i utworzą pierwszą prawdziwą płytkę liściową, będą potrzebować zbierania, co pozwoli roślinom znacznie zwiększyć obszar odżywiania. 60 minut przed zbiorem sadzonki powinny być bardzo dobrze podlewane. Następnie każda roślina musi zostać wyciągnięta z pudełka wraz z grudką ziemi i posadzona w osobnych filiżankach (zaleca się stosowanie torfu i próchnicy), najpierw należy skrócić korzeń o 1/3 długości. Jednocześnie konieczne jest pogłębienie kapusty podczas zbierania liści liścienia. Jeśli siew nasion odbywa się natychmiast w osobnych doniczkach lub filiżankach, rośliny nie będą musiały nurkować. Podczas sadzenia roślin na otwartej glebie, jeśli są one usuwane z poszczególnych kubków, ich system korzeniowy nie jest tak uszkodzony, jak podczas przesadzania ze wspólnego pojemnika. Faktem jest, że system korzeniowy roślin będzie w tym czasie imponujący. Do uprawy kapusty najlepiej używać doniczek torfowo-humusowych, ponieważ podczas sadzenia w ziemi rośliny nie można wyjąć z pojemników, ale sadzić razem z nimi w glebie.

przed przystąpieniem do sadzenia sadzonek na otwartej glebie należy je zahartować, co pozwoli roślinom dostosować się do nowych warunków życia. Aby to zrobić, pierwsze dwa lub trzy dni w pokoju, w którym stoją sadzonki, konieczne jest otwarcie okna przez 3-4 godziny, nie zapomnij chronić rośliny przed przeciągiem. Następnie przez kilka dni musisz regularnie przenosić rośliny na balkon, loggię lub ulicę, aby mogły przyzwyczaić się do bezpośrednich promieni słonecznych, podczas gdy po raz pierwszy kapusta powinna być przed nimi chroniona, przykrywając ją gazą. Po 7 dniach musisz znacznie zmniejszyć podlewanie i przenieść sadzonki na balkon, gdzie będą przed sadzeniem w otwartej glebie.

sadzenie kapusty w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzonki wczesnych dojrzałych odmian kapusty na otwartą glebę należy przesadzić po utworzeniu od 5 do 7 Prawdziwych płyt liściowych u roślin, a ich wysokość powinna wynosić około 12-20 centymetrów. Sadzonki kapusty późno dojrzewających i średnio dojrzałych odmian należy sadzić w glebie, gdy ich wysokość wynosi 15-20 centymetrów, podczas gdy powinny one uformować 4-6 prawdziwych płyt liściowych. Z reguły roślina wczesnych dojrzałych odmian jest sadzona w pierwszych dniach maja, odmiany o średnim okresie dojrzewania ― w drugiej połowie maja, a późne ― od ostatnich dni maja do połowy czerwca.

odpowiednia gleba

miejsce, w którym kapusta będzie rosła, wymaga starannego przygotowania. Należy pamiętać, że musi być słoneczny. W takim przypadku światło słoneczne powinno padać na nie od rana do wieczora. Zaleca się sadzenie wczesnej dojrzałej kapusty w glebie piaszczystej lub gliniastej, a odmiany późno dojrzewające i w połowie sezonu ― w glebie gliniastej lub gliniastej. W glebie piaszczystej pH powinno wynosić 6,0, podczas gdy w glebie gliniastej i piaszczystej-gliniastej ― pH 7,0. Tej kultury nie można uprawiać na kwaśnej glebie. Obszary zakażone bakteriozą nie mogą być wykorzystywane do uprawy takiej rośliny przez 8 lat. Słabymi poprzednikami kapusty są inni przedstawiciele rodziny krzyżowej, na przykład: rzodkiewka, rzepa, rutabaga, turneps, rzodkiewka, musztarda lub kapusta. Dopiero po 3 latach w miejscu, w którym uprawiano te rośliny, można sadzić kapustę.

przygotowanie gleby na obszarze przeznaczonym do sadzenia tej kultury należy wykonać na początku jesieni. Aby to zrobić, w słoneczny dzień należy wykopać obszar na głębokość bagnetu łopaty. Następnie nie jest konieczne wyrównywanie powierzchni witryny, ponieważ ze względu na dużą liczbę nierówności gleba będzie w stanie wchłonąć większą ilość wilgoci w okresie zimowym i wiosennym. Wyrównanie powierzchni witryny będzie musiało zostać wykonane wiosną, kiedy spadnie pokrywa śnieżna, procedura ta została nazwana "zamknięciem wilgoci", ponieważ dzięki niej woda z gleby nie odparuje bardzo szybko. Gdy tylko pojawi się chwast na stronie, należy go natychmiast wyrwać.

zasady sadzenia w otwartym terenie

przybliżony schemat sadzenia sadzonek kapusty na otwartej glebie:

  • , aby раннеспелых i hybrydowych odmian czerwonej i białej kapusty ― 30х40 cm, odmiany o średnim terminie dojrzewania ― 50х60 centymetrów i późno dojrzewające ― 60х70 centymetrów;
  • dla kalarepy-30x40 centymetrów;
  • dla kalafiora ― 25x50 centymetrów;
  • dla brukselki-60x70 centymetrów;
  • dla kapusty włoskiej-40x60 centymetrów;
  • dla brokułów-30 x 50 centymetrów.

ta kultura potrzebuje dużo światła i miejsca, w związku z tym nie należy zagęszczać sadzenia. Przygotuj doły do sadzenia na stronie, powinny one być tylko nieznacznie większe niż system korzeniowy rośliny pobranej z bryłą ziemi lub doniczką torfowo-humusową. Do każdej dziury należy wlać jedną garść torfu i piasku, 50 gramów popiołu drzewnego, 2 garście próchnicy i ½ łyżeczki nitrofoski. Dobrze wymieszaj dodatki ze sobą i zalej dużą ilością wody. Roślina pobrana wraz z systemem korzeniowym i bryłą ziemi należy umieścić w powstałej zawiesinie, po czym dół posypuje się wilgotną glebą, która jest lekko zagęszczona, należy ją przykryć warstwą suchej gleby na wierzchu. Jeśli sadzonki są nadmiernie wydłużone, należy je sadzić w taki sposób, aby pierwsza para prawdziwych płyt liściowych znajdowała się na tym samym poziomie co powierzchnia witryny.

pielęgnacja kapusty

w pierwszych dniach konieczne jest przeprowadzenie systematycznej kontroli sadzonek kapusty przeszczepionej do łóżka, co pozwoli na terminowe sadzenie spadających roślin. W pogodne dni sadzone rośliny będą potrzebowały ochrony przed palącymi bezpośrednimi promieniami słońca, do tego można użyć włókniny lub gazety. Przez 7 dni każdego dnia wieczorem musisz podlać kapustę z konewki za pomocą rozdzielacza. Po tygodniu schronienie należy usunąć, ale tylko wtedy, gdy w nocy nie przewiduje się mrozu.

po zakorzenieniu się sadzonek opieka nad nią jest bardzo prosta. Aby to zrobić, należy go podlewać w odpowiednim czasie, usuwać chwasty, poluzować powierzchnię gleby, karmić i, jeśli to konieczne, leczyć krzewy przed chorobami i szkodliwymi owadami. 20 dni po posadzeniu kapusta będzie potrzebować hillingu, a po 1,5 tygodniu ponownie hilling.

jak podlewać

podczas uprawy kapusty na otwartej glebie należy zwrócić szczególną uwagę na reżim podlewania. Faktem jest, że ta kultura należy do osób kochających wilgoć. Krzaki są podlewane wieczorem, przy upalnej pogodzie częstotliwość obfitego podlewania powinna wynosić 1 raz na 2 lub 3 dni, aw Deszczowe dni wystarczy jedno podlewanie na 5 lub 6 dni. Po podlewaniu roślin powierzchnię łóżka należy dokładnie poluzować, jednocześnie spulchniając Krzaki. Aby zmniejszyć liczbę podlewania, doświadczeni ogrodnicy zalecają Wypełnienie powierzchni witryny pięciocentymetrową warstwą torfu, która stanie się również źródłem składników odżywczych dla kapusty.

nawóz

7-9 dni po kwitnieniu sadzonek należy je karmić, w tym celu stosuje się mieszaninę składników odżywczych składającą się z 1 litra wody, 4 gramów superfosfatu, 2 gramów nawozu potasowego i 2 gramów azotanu amonu. Jeden litr tej mieszanki wystarczy do karmienia od 50 do 60 sadzonek. Aby sadzonki nie miały oparzeń, należy je karmić po wstępnym podlewaniu. Po raz drugi konieczne jest karmienie roślin po 15 dniach, w tym celu stosuje się tę samą mieszaninę składników odżywczych, ale ilość nawozów należy zwiększyć 2 razy. Lekko pożółkłe sadzonki wymagają karmienia płynnym roztworem fermentowanego obornika (1:10). Trzeci górny opatrunek nazywa się hartowaniem, przeprowadza się go na kilka dni przed przesadzeniem kapusty na otwartą glebę, w tym celu stosuje się roztwór odżywczy składający się z 1 litra wody, 8 gramów nawozu potasowego, 3 gramów azotanu amonu i 5 gramów superfosfatu. Aby sadzonki lepiej zapuściły korzenie po posadzeniu w otwartej glebie, do ich górnego opatrunku stosuje się stosunkowo dużą ilość nawozu potasowego. Możesz zastąpić powyższą mieszaninę składników odżywczych gotowym płynnym złożonym nawozem Kemira Lux.

jeśli sadzonki kapusty otrzymały wszystkie niezbędne nawożenie na czas, zachwyci ogrodnika szybkim wzrostem i intensywnym rozwojem. Jednak po posadzeniu tej kultury na łóżku należy ją nadal karmić. Kiedy liście zaczną aktywnie rosnąć w krzakach, należy je nawozić roztworem składającym się z 1 wiadra wody i 10 gramów azotanu amonu, objętość ta jest przeznaczona do karmienia 5 lub 6 okazów. Po rozpoczęciu formowania liści w główce kapusty rośliny muszą być ponownie karmione, ale tym razem stosuje się następujący skład: na 1 wiadro wody 5 gramów podwójnego superfosfatu, 4 gramy mocznika i 8 gramów siarczanu potasu. Ta ilość roztworu wystarcza na 5-6 krzewów.

przetwarzanie kapusty

po posadzeniu kapusty na łóżkach po raz pierwszy będzie ona potrzebować odkurzania popiołem drzewnym, który należy połączyć z pyłem tytoniowym. To odstraszy niedojrzałe młode krzaki pcheł i ślimaków. Ta roślina jest produktem spożywczym, w związku z tym eksperci zalecają stosowanie chemikaliów do jej przetwarzania tylko w najbardziej ekstremalnych przypadkach. Ale co jest lepsze w tym przypadku? Istnieje wiele środków ludowych, które są w stanie chronić tę kulturę przed szkodnikami, takimi jak: gąsienice, mszyce, ślimaki, ślimaki i larwy.

aby pozbyć się gąsienic i mszyc, możesz użyć następującego naparu: aby go przygotować, musisz połączyć pół wiadra wody i 2 kilogramy wierzchołków pomidorów, po 3-4 godzinach napar gotuje się przez 3 godziny, a gdy ostygnie, jest filtrowany i rozcieńczany wodą w stosunku 1:2. Zaleca się również wlewanie od 20 do 30 gramów zmielonego mydła smołowego do infuzji, w którym to przypadku "przyklei się" do liści, a nie spłynie na glebę. Również do zwalczania tych szkodników czasami stosuje się napar z łuski cebuli. Aby go przygotować, pobiera się litrowy słoik łuski z cebuli, który należy połączyć z 2 litrami świeżo zagotowanej wody i 1 łyżką.l detergent do mycia naczyń lub mydło w płynie.

aby pozbyć się larw chrząszcza majowego, muchy kapuścianej lub szufelki, musisz przyciągnąć mrówki do łóżka z kapustą. Aby to zrobić, na stronie musisz wykopać mały pojemnik wypełniony wodą w ziemi, w którym miód lub dżem są wstępnie rozpuszczone. Czarne mrówki bardzo lubią słodycze, a także żywią się larwami szkodliwych owadów.

aby zapobiec pojawieniu się szkodliwych owadów w ogrodzie, zaleca się sadzenie mięty, kolendry, rozmarynu, nagietka, szałwii, bazylii lub innego pikantnego zioła. Motyle, pchły, mszyce i ślimaki nie tolerują ostrego zapachu tych roślin, ale przyciąga wrogów tych szkodników, na przykład: złote oczy, biedronki, chrząszcze itp.

choroby kapusty ze zdjęciem

kapusta może wpływać na taką chorobę, która charakteryzuje się szybkim rozwojem. Jeśli ogrodnik w tym przypadku w jak najkrótszym czasie nie podejmie wszystkich niezbędnych środków, aby z nim walczyć, może całkowicie pozostać bez zbiorów.

Kila

ta choroba grzybicza stanowi największe zagrożenie dla danej kultury. Dotyczy to wczesnych dojrzałych odmian kolorowej i białej kapusty, podczas gdy infekcja roślin występuje na etapie sadzonek. W dotkniętych roślinach na systemie korzeniowym pojawiają się wzrosty, które przyczyniają się do naruszenia ich odżywiania. Z tego powodu sadzonki mają opóźnienie w rozwoju, podczas gdy nie tworzą jajników. Chore krzewy należy wykopać i zniszczyć wraz z glinianą bryłą, a powstały dół należy posypać warstwą wapna. Ta choroba dotyczy tylko przedstawicieli rodziny kapusty, więc na tym obszarze można bezpiecznie uprawiać inne uprawy.

czarna noga

bardzo często sadzonki kapusty lub młode krzewy posadzone na otwartej glebie wpływają na czarną nogę. Ta choroba grzybicza wpływa na szyjkę korzenia u podstawy łodygi. Wraz z rozwojem choroby dotknięte części rośliny stają się czarne, następuje ich przerzedzenie i gnicie, wzrost kapusty staje się wolniejszy i ostatecznie umiera. Dotknięte sadzonki i tak umrą, więc nie ma sensu sadzić ich w ogrodzie. Jeśli chore rośliny zmarły z czarnej nogi podczas uprawy w ogrodzie, ziemia na niej musi zostać wymieniona, ponieważ nie można jej już wykorzystać do uprawy kapusty. W celach profilaktycznych przed siewem należy poddać obróbce materiał siewny i glebę. Do przetwarzania materiału siewnego stosuje się garnozan (postępuj zgodnie z instrukcjami), a do przetworzenia 100 sztuk nasion wystarczy 0,4 gramów produktu, a Tiram (TMTD) (50%) należy wprowadzić do gleby, 50 gramów jest pobieranych na 1 metr kwadratowy działki.

mączniak rzekomy (peronosporoza)

z reguły patogeny tej choroby są obecne w materiale siewnym, dlatego nie zaleca się zaniedbywania przygotowania przedsiewnego. Choroba zaczyna się aktywnie rozwijać w deszczową pogodę, na zewnętrznych liściach krzewów pojawiają się plamki bladego żółto-czerwonego koloru. Z czasem płytki liściowe zmieniają kolor na żółty i następuje ich obumieranie. W celu zapobiegania siewowi przed siewem wytrawia się Planryzem lub Tyramem. Zamiast tego niektórzy ogrodnicy zanurzają nasiona w gorącej (około 50 stopni) wodzie, gdzie powinny pozostać przez 20 do 25 minut. Jeśli przygotowanie przedsiewne nie zostało przeprowadzone lub okazało się mało skuteczne, krzewy należy spryskać bulionem czosnkowym. Aby go przygotować, 1 wiadro wody należy połączyć z 75 gramami mielonego czosnku, po 12 godzinach mieszaninę ogrzewa się na ogniu do wrzenia, a następnie chłodzi, po czym wywar będzie gotowy do użycia. Jeśli ten środek okaże się mało skuteczny, kapustę należy spryskać roztworem fitosporyny-M (2-3%). W razie potrzeby ponowne przetwarzanie odbywa się po 15-20 dniach. Należy jednak pamiętać, że opryskiwanie preparatem grzybobójczym nie może być przeprowadzone po związaniu głowy głowy, w przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że trucizna zgromadzi się w liściach.

szara i biała zgnilizna

rozwój białej zgnilizny występuje, jeśli Na zewnątrz jest wilgotna i chłodna pogoda. W dotkniętych krzakach obserwuje się ośliznięcie zewnętrznych płytek liściowych, podczas gdy między nimi tworzy się biała grzybnia w kształcie bawełny z czarnymi sklerocjami, których wielkość wynosi 1-30 milimetrów. Zainfekowany widelec znajdujący się w magazynie zaczyna gnić, a choroba rozprzestrzenia się na inne głowy głowy znajdujące się w pobliżu. W procesie przechowywania pojawiają się również objawy uszkodzenia szarej zgnilizny. Tak więc na dolnych płytkach liściowych na powierzchni ogonków powstaje Puszysta pleśń z koralikami czarnych kropek. Aby chronić kapustę przed tymi chorobami, konieczne jest: przed siewem zdezynfekować materiał siewny, przestrzegać zasad agrotechnicznych tej uprawy, oczyścić i zdezynfekować magazyny przed ułożeniem główek kapusty, prawidłowo przechowywać, przeprowadzać systematyczne kontrole widelców, a także, jeśli to konieczne, oczyścić dotknięte obszary.

więdnięcie fusarium (żółknięcie kapusty)

ta choroba występuje z powodu grzyba Fusarium. Zmiana żółknięcia występuje nawet w okresie sadzonek, a bardzo często umiera od 20 do 25 procent wszystkich sadzonek. W dotkniętych roślinach płytki liściowe tracą turgor, a na ich powierzchni pojawiają się żółte ogniska. W miejscach żółknięcia liście rozwijają się wolniej, a dotknięte liście umierają. Wszystkie chore krzewy należy usunąć z gleby i zniszczyć, a ziemię należy wymienić lub odparować. Aby pozbyć się grzyba, konieczne jest przeprowadzenie profilaktycznej uprawy gleby na miejscu jesienią i wiosną roztworem siarczanu miedzi (na 1 wiadro wody 5 gramów produktu).

Rizoktonioza

rozwój tej choroby grzybowej występuje przy nagłych zmianach temperatury (na przykład od 4 do 24 stopni), wilgotności powietrza (od 45 do 100 procent), kwasowości gleby (pH 4,5–8). Chora roślina ma wpływ na szyjkę korzenia, która zmienia kolor na żółty, wysycha i umiera. System korzeniowy chorego krzewu staje się podobny do myjki. W miarę rozwoju choroby kapusta umiera. Krzewy zarażają się w otwartej glebie, a rozwój choroby nie zatrzymuje się w magazynie. W celach profilaktycznych przed sadzeniem sadzonek na otwartej glebie obszar musi być traktowany chlorokisem miedzi lub środkiem, w którym jest zawarty.

szkodniki kapusty ze zdjęciem

powyżej szczegółowo opisano, jak uratować kapustę przed gąsienicami, ślimakami, ślimakami, mszycami i larwami. Jednak inne owady mogą zaszkodzić tej roślinie.

pluskwy krzyżowe

te barwne chrząszcze, osiągające długość około 10 mm, które zimują w ziemi, stanowią bardzo duże zagrożenie dla kapusty. W ostatnich dniach kwietnia zaczynają jeść sadzonki, a następnie w pierwszych tygodniach letnich samice składają jaja, larwy pojawiają się po pół miesiąca, a po 4 tygodniach stają się dorosłymi owadami. Pluskwy przebijają powierzchnię blaszek liściowych i wysysają sok z rośliny. Tkanka arkusza, w którym znajduje się nakłucie, umiera. Jeśli jest dużo nakłuć, płyty liściowe więdną, wysychają i umierają. W okresie suchym Szkodnik ten stanowi największe zagrożenie dla kapusty. W celu zapobiegania z miejsca należy wyciągnąć całą trawę chwastów, która należy do rodziny krzyżowej, na przykład surpicę, sverbiga, jarutkę polną, torbę pasterską, ogórecznik i żerownicę. Po usunięciu plonów z witryny należy usunąć całą trawę chwastów, którą należy zebrać i zniszczyć. Aby pozbyć się tego szkodnika, sadzonki należy spryskać preparatem Fosbecid lub Actellic, należy to zrobić przed rozpoczęciem formowania głowy.

liść kapusty

ten mały błąd, osiągający długość 0,5 cm, ma jajowaty kształt. Uszkadza płytki liściowe, wykonując w nich dziury lub przesuwając wgłębienia wzdłuż krawędzi. Zjadacze liści są umieszczani w ziemi na zimę, samice układają składanie jaj, po 10-12 dniach larwy wykluwają się z jaj, które żywią się, zeskrobując skórę z płyt liściowych. W celach profilaktycznych z terenu należy wyrwać całą chwast, który należy do rodziny kapusty. Aby odstraszyć tego szkodnika, konieczne jest traktowanie krzewów rosy codziennie rano mieszaniną składającą się z popiołu drzewnego lub wapna gaszonego i pyłu tytoniowego (1:1). Zanim zaczną się formować główki kapusty, do przetwarzania roślin można użyć roztworu Actellica (2%) lub biologicznego leku Bankol, który jest mniej toksyczny.

łodygowa kapusta

jest robakiem, który jest pomalowany na czarno i ma około 0,3 cm długości, a jego larwy są niebezpieczne dla rośliny, które gryzą przejścia w ogonkach liściowych, przez które wnikają w łodygę, i schodzą do systemu korzeniowego krzewu wzdłuż wykonanych w nim tuneli. W rezultacie dochodzi do uszkodzenia układu przewodzącego, liście stają się żółte, rozwój rośliny zatrzymuje się i wkrótce umiera. Aby zniszczyć tego robaka, jesienią konieczne jest usunięcie wszystkich resztek roślin z witryny, a także wykopanie gleby. W sezonie wegetacyjnym konieczne jest usunięcie chwastów z ogrodu na czas, a także wykopanie i zniszczenie kapusty dotkniętej skrytą rośliną. Aby zniszczyć tego szkodnika, możesz użyć Fosbecid lub Actellik, ale takie leczenie jest dopuszczalne tylko na wczesnym etapie rozwoju sadzonek w otwartej glebie.

Czyszczenie i przechowywanie kapusty

gdy do zbioru kapusty pozostanie około 20 dni, konieczne będzie zaprzestanie jej podlewania. W rezultacie obserwuje się stosunkowo szybkie gromadzenie się błonnika w głowach, dzięki czemu będą one lepiej przechowywane. Po tym, jak temperatura spadnie do minus 2 stopni w nocy, możesz zacząć zbierać widelce kapusty. Nie należy ciągnąć za zbiory, ponieważ jeśli widelce zamarzną, będzie to bardzo źle wpływać na ich jakość przechowywania.

krzewy należy wykopać wraz z korzeniami. Następnie konieczne jest ich posortowanie, w tym celu uszkodzone szkodniki, małe okazy, które zaczęły gnić, są usuwane na bok, mogą być używane do jedzenia lub do solenia, ale nie nadają się do przechowywania. Wszystkie widelce, które nadają się do przechowywania, należy umieścić pod baldachimem, gdzie pozostaną przez 24 godziny.w tym czasie główki kapusty wyschną i trochę się zawietrzą. Następnie kapusta powinna odciąć łodygę 20 mm poniżej widelca, a 3 lub 4 pokrywające zielone płytki liściowe powinny pozostać. Następnie główki kapusty są czyszczone w magazynie.

piwnica jest idealna do przechowywania tego warzywa, ponieważ temperatura w niej nie jest niższa niż zero stopni, a wilgotność powietrza jest wysoka. Jeśli zimą Piwnica nie jest cieplejsza niż 4-6 stopni, to to warzywo będzie w niej bardzo dobrze przechowywane. Idealne warunki do przechowywania kapusty są następujące: wilgotność powietrza wynosi 90-98 procent,a temperatura wynosi od minus 1 do plus 1 stopnia. Przed zanurzeniem kapusty w magazynie należy ją przygotować. Pomimo faktu, że wilgotność w piwnicy jest bardzo wysoka, nigdzie nie powinno być pleśni, a podłoga powinna być dokładnie oczyszczona z zanieczyszczeń. Po tym, jak ściany zostaną puste wapnem palonym, konieczne jest fumigacja piwnicy szarą. Również w magazynie powinna być dobra wentylacja. W przypadku braku wentylacji eksperci zalecają wentylację magazynu co najmniej 1 raz na 4 tygodnie. Na stojakach widelce powinny być umieszczone w 1 warstwie, można je również owinąć arkuszami gazet i zawiesić lub położyć piramidę na drewnianej tarczy.

doświadczeni ogrodnicy mają kilka tajemnic, które pomagają utrzymać świeżość tego warzywa przez długi czas:

  1. widelce są połączone dwoma kawałkami za łodygi, po czym są zawieszone pod sufitem na słupkach. Zawieszone główki kapusty są bardzo łatwe do sprawdzenia pod kątem uszkodzeń, aw tej pozycji będzie do nich dobry dostęp powietrza.
  2. Głowice można przechowywać w szufladach z siatki wykonanych z drewna, które są umieszczane na półkach lub na stojakach. Zabrania się umieszczania ich na podłodze.
  3. widelce są owinięte papierem i umieszczone w plastikowej torbie, nie trzeba go wiązać. Ta torba może być umieszczona na półce lub zawieszona na suficie.
  4. kapustę należy umieścić w wiadrze o pojemności 10 litrów, które jest wypełnione ziemią, widelce należy również przykryć ziemią. W tej formie kapusta jest usuwana w magazynie. W razie potrzeby glebę można zastąpić piaskiem.

istnieją inne sposoby przechowywania. Aby to zrobić, kapusta musi odciąć wszystkie pokrywające się płytki liściowe, a korzeń nie powinien być cięty. Widelce muszą być zawieszone na korzeniach w przeciągu, gdzie będą musiały lekko opadać. Po lekkim wyschnięciu górnych płyt liściowych kapustę usuwa się do przechowywania, w tym celu wiąże się ją parami, a następnie zawiesza za korzeniami do sufitu. Widelce można również zanurzyć w glinianej gadule, której konsystencja powinna być podobna do ciasta na placki. Kapusta powinna być całkowicie pokryta gliną, podczas gdy powierzchnia płytek liściowych nie powinna być przez nią widoczna. Powinien być zawieszony. Po całkowitym wyschnięciu gliny kapusta jest zawieszona na suficie w magazynie.

wszystkimi opisanymi powyżej metodami możesz przechowywać czerwoną i białą kapustę. Główki kalafiora są owinięte arkuszami papieru i zawieszone na suficie w piwnicy, podczas gdy można je przechowywać tylko w ten sposób. Widelce można również owinąć ręcznikiem papierowym i umieścić w plastikowej torbie, której nie należy ściśle wiązać. Następnie jest usuwany na półce lodówki przeznaczonej na warzywa. W tej formie kapusta będzie przechowywana przez około 8 tygodni.

rodzaje i odmiany kapusty ze zdjęciami i nazwami

kapusta jest uprawiana zarówno w ogrodach warzywnych, jak i na skalę przemysłową, ponieważ podobnie jak ziemniaki jest główną uprawą warzyw. W związku z tym istnieje bardzo duża liczba gatunków i odmian tego warzywa. Poniżej zostaną opisane rodzaje i odmiany tej kultury przeznaczonej do uprawy na otwartym terenie.

biała kapusta

biała kapusta jest najbardziej popularna wśród ogrodników o średnich szerokościach geograficznych. Jego łodyga nie jest bardzo wysoka i pogrubiona, pokrywają ją duże płytki liściowe, a także głowa głowy, która jest silnie zarośniętym wierzchołkowym pąkiem. Istnieją widelce ważące około 16 kilogramów, są gęste i mają zaokrąglony kształt. Skład tego warzywa zawiera karoten, błonnik, witaminę B i C. w medycynie alternatywnej taka kapusta jest stosowana w chorobach żołądka i obrzękach, a zewnętrznie jest stosowana w czyrakach i ropieniach. Odmiana kapusty wpływa na wielkość główki kapusty i wydajność rośliny: do najbardziej produktywnych należą wczesne odmiany ― czerwcowy i Grzybowski, Średni okres dojrzewania ― Sława i prezent, a także późne dojrzewanie ― Amager i późny Moskiewski.

czerwona kapusta

ten rodzaj jest bardzo podobny do białej kapusty, ale ma większą odporność na mróz. Płytki liściowe są pomalowane na fioletowo, masa widelców dochodzi do 5 kilogramów, są bardzo gęste iw związku z tym mają doskonałą jakość utrzymania. W takiej kapuście 4 razy więcej karotenu i 2 razy mniej błonnika w porównaniu z białą kapustą. Zawiera również Jod, Sole mineralne, kwas pantotenowy, żelazo, cyjanidynę (wzmacnia ściany naczyń krwionośnych). Najpopularniejsze odmiany: Gaco, Michajłowska, Kamienna Głowa.

kalafior

takie dietetyczne warzywo składa się z guzowatej, ziarnistej głowy o bladym, kremowym kolorze półkulistym kształcie, który jest otoczony zielonymi płytkami liści. Masa głowy może osiągnąć 1,5 kg, a jej skład obejmuje prymitywne kwiaty na krótkich rozgałęzionych nogach, które prawie połączyły się w jedną całość. Najbardziej popularne są następujące odmiany: wczesne dojrzewanie-Movir, wczesna Gribovskaya, gwarancja, średni okres dojrzewania-Moskiewska puszka, Krajowa, późne dojrzewanie-Adler Winter.

brokuły

to odmiana kalafiora. Głowa obejmuje kwiatostany o fioletowym lub zielonym kolorze. Taka kapusta jest bogata w sole mineralne potasu, magnezu, fosforu, wapnia, witaminy C, A, B1, B2, PP. Charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym, zaleca się go stosować w celu zapobiegania chorobom nowotworowym i sercowo-naczyniowym.

brukselka

ta roślina ma długą łodygę, a na niej znajduje się wiele małych główek kapusty, które wyglądają podobnie do widelców białej kapusty. Ta kapusta zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a także zawiera dużo białka i zawiera magnez, fosfor i kwas foliowy. Przyczynia się do znacznej poprawy aktywności umysłowej, a także wzmacnia układ odpornościowy.

kapusta włoska

ma podobny kształt do białej kapusty, ale jej głowa jest luźna i składa się z silnie pofałdowanych delikatnych płyt liściowych o bogatym zielonym kolorze. Taka kapusta w porównaniu z białą kapustą zawiera większą ilość witamin i białek.

kalarepa

krzew jest kulistą łodygą, na której znajdują się długie płytki liściowe. Taka kapusta jest bogata w witaminę C, białko, wapń i glukozę.

kapusta pekińska

obecnie gatunek ten jest bardzo popularny na średnich szerokościach geograficznych. Lekko luźna głowa ma podłużny kształt, włókno jest przyjemne w smaku i delikatne. Zawiera wiele przydatnych substancji. Warto zauważyć, że podczas przechowywania witamina C z liści nie znika.

kapusta pekińska

w tej uprawie warzyw liściastych widelce nie tworzą się. Na zewnątrz jest podobny do sałatki i składu ― z białą kapustą. Zawiera cenny aminokwas lizyna: wzmacnia układ odpornościowy, a także usuwa toksyny i toksyny z organizmu. Ten rodzaj kapusty jest uważany za źródło długowieczności.