cukinia

cukinia (Cucurbita pepo var. giraumontia) to krzew odmiany dyni twardej, roślina ta jest przedstawicielem rodziny dyniowatych. Owoce (dynie) mają podłużny kształt i mogą być pomalowane na Zielono, zielonkawo-czarny, żółty lub biały. Miąższ wewnątrz owoców jest dość delikatny. Cukinia jest smażona, marynowana, duszona, konserwowana, a także spożywana na surowo. Ojczyzną takiej uprawy warzyw jest Dolina Oaxaca w Meksyku, w XVI wieku cukinia i inne rośliny niezwykłe dla starego świata zostały przywiezione do Europy. Początkowo cukinia była uprawiana wyłącznie w szklarniach, jako najrzadsza roślina. Dopiero w XVIII wieku niedojrzałe dynie były używane do gotowania. Od tego czasu roślina ta zyskała dużą popularność, ponieważ jej owoce są niskokaloryczne, lekkostrawne i mają wysoki smak. Są szeroko stosowane w kuchni europejskiej, a także w żywieniu dietetycznym. Z nich przygotowywane są gorące potrawy, sałatki i preparaty na zimę, a cukinia jest zalecana do włączenia do diety pacjentów, którzy wracają do zdrowia, a także dzieci.

funkcje cukinii

cukinia jest zdrobnieniem od ukraińskiego słowa "Kabak", co oznacza"Dynia". Taka roślina zielna jest jednoroczna i ma rozwinięty system korzeniowy o średnicy dochodzącej do 150 cm, centralny korzeń może przenikać do głębokich warstw gleby (na głębokości 150-170 cm), ale główna część korzeni znajduje się blisko powierzchni witryny (na głębokości nie większej niż 40 centymetrów). Na pędach znajdują się duże pięciopłatkowe płytki liściowe na słabo owłosionych ogonkach. Z nich powstaje dość silny krzew, na którym rośnie wiele kwiatów żeńskich i męskich. Ta wysokowydajna roślina wyróżnia się krótkim okresem wegetacji. Owoce, które są dynią, mogą być okrągłe, zakrzywione lub wydłużone, są kolorowe w różnych odcieniach zieleni, a także w kolorze białym i żółtym (czasami występują paski). Cukinia rośnie i dojrzewa bardzo szybko iw stosunkowo dużych ilościach. W tym samym miejscu nie można uprawiać 2 lub więcej odmian cukinii, ponieważ ta kultura jest zapylana krzyżowo.

uprawa cukinii z nasion

siew

plusem uprawy cukinii przez sadzonki jest to, że dojrzałe owoce z krzaka można usunąć znacznie wcześniej niż podczas wysiewu nasion na otwartej glebie. Należy jednak pamiętać, że dynie zebrane z takich krzewów nie są przeznaczone do długotrwałego przechowywania, dlatego po zebraniu należy je JAK NAJSZYBCIEJ przetworzyć lub wykorzystać do jedzenia. Jeśli zamierzasz przechowywać owoce przez długi czas, zaleca się wysiew nasion bezpośrednio na otwartą glebę. Robią to od początku maja do pierwszych dni czerwca, podczas gdy gleba na stronie powinna ogrzać się na głębokość 80-100 mm do temperatury od 12 do 13 stopni. Takie nasiona wymagają przygotowania przedsiewnego, a istnieje kilka sposobów:

  • nasiona przez 1-2 dni zanurza się w litrze ciepłej wody, w której wstępnie rozpuszcza się 1 łyżkę. l popiół drzewny (popiół można zastąpić cyrkonem, humatem potasu, pierwiastkami śladowymi lub Epiną);
  • nasiona rozgrzewają się na słońcu w ciągu tygodnia;
  • nasiona są przechowywane przez 24 godziny w ciepłej wodzie, po czym są owinięte w zwilżoną szmatkę i utrzymują ciepło przez trzy lub cztery dni (od 22 do 25 stopni).

jednak metoda hartowania ma największą niezawodność w przygotowaniu materiału siewnego. Aby to zrobić, nasiona są na przemian czyszczone w lodówce na półce na warzywa, gdzie powinny pozostać od 14 do 16 godzin, a następnie przechowywane w temperaturze pokojowej od 8 do 10 godzin.

miejsce do sadzenia tej kultury należy przygotować z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, jesienią przeprowadzają kopanie na głębokość bagnetu łopaty, wprowadzając do gleby od 50 do 60 gramów superfosfatu, od 10 do 15 kilogramów kompostu i jedną garść popiołu drzewnego na 1 metr kwadratowy działki. Wiosną powierzchnię witryny należy wyrównać, po czym wykonuje się na niej doły do sadzenia w rzędach zgodnie ze schematem 70 x 50 centymetrów, ich głębokość powinna wynosić około 10 centymetrów. Należy zauważyć, że na 1 metrze kwadratowym łóżka nie powinno być więcej niż trzy otwory. Do każdego otworu należy wlać 1 łyżkę. l humus i popiół drzewny, po czym gleba jest dobrze wymieszana z posypanymi nawozami i rozlana wodą. W każdym otworze umieszcza się 2 lub 3 nasiona, po czym należy je wypełnić glebą. Jeśli gleba na stronie jest ciężka, nasiona należy zakopać nie więcej niż 30-50 mm, a jeśli jest lekka, to 50-70 mm. Jeśli w otworze pojawi się kilka sadzonek, konieczne będzie posadzenie nadmiaru, pozostawiając tylko jedną roślinę.

uprawa sadzonek cukinii

podczas uprawy cukinii przez sadzonki będzie można uzyskać owoce znacznie szybciej. Przed wysiewem materiału siewnego na sadzonki należy przygotować dokładnie tak, jak w przypadku siewu na otwartej glebie. Konieczne jest wysiewanie tylko tych nasion, które są dobrze spuchnięte, powinny mieć małe kiełki. Podłoże do siewu powinno być alkaliczne lub neutralne, powinno zawierać próchnicę (20%), ziemię torfową (50%), trociny (10%) i ziemię darniową (20%). Jeśli mieszanka gleby jest nadmiernie kwaśna, należy do niej dodać kredę lub popiół drzewny. Takie sadzonki dobrze rosną w gotowej mieszance gleby zwanej "Exo", którą można kupić w specjalistycznym sklepie.

weź doniczki torfowe o średnicy dochodzącej do 80-100 mm i wypełnij je przygotowanym podłożem. Aby zdezynfekować, mieszaninę ziemi rozlewa się słabym roztworem manganu potasu lub gorącą wodą. Następnie wysiewa się nasiona, należy je zakopać w podłożu o 20 mm. po wysianiu doniczki na górze należy przykryć szkłem lub folią. Wysiew nasion do sadzonek odbywa się 20-30 dni przed przesadzeniem na otwartą glebę. W zależności od klimatu w danym regionie wysiew można przeprowadzić zarówno w pierwszych dniach kwietnia, jak i na początku maja. Zanim pojawią się sadzonki, uprawy będą musiały zapewnić temperaturę około 20-22 stopni. A po pojawieniu się roślin ze zbiorników konieczne będzie usunięcie schronienia, po czym zostaną one przeniesione do dobrze oświetlonego (światło słoneczne musi być rozproszone), chłodnego miejsca. Tak więc w ciągu dnia Temperatura powietrza powinna wynosić około 15-18 stopni, a w nocy-nie powinna być niższa niż 13-15 stopni. Aby to zrobić, roślinę można przenieść na loggię lub przeszklony balkon. Po 7 dniach cukinia jest ponownie przenoszona na ciepło(temperatura od 20 do 22 stopni). Dzięki temu roślina nie będzie się rozciągać.

sadzonki powinny zapewnić terminowe podlewanie, w tym celu stosuje się dobrze osadzoną wodę o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, że górna warstwa podłoża nie powinna wysychać. Takie sadzonki będą wymagały co najmniej dwóch opatrunków wierzchnich, a nawozy organiczne i mineralne są używane. Po 1-1, 5 tygodniach od pojawienia się sadzonek należy je karmić roztworem dziewanny (1:10), a do każdej doniczki należy wlać 50 ml. możesz zastąpić materię organiczną roztworem nawozu mineralnego (na 1 litr wody pobiera się 5 do 7 gramów superfosfatu i 2-3 gramów mocznika), ½ łyżki wlewa się pod 1 krzak. mieszanka. Po kolejnych 7 dniach cukinia jest karmiona roztworem nitrofoski (na 1 litr wody 1 łyżeczka substancji), podczas gdy pod 1 krzakiem wlewa się 1 łyżkę.mieszanina. Wybierając nawóz do takiej uprawy, należy pamiętać, że nie toleruje chloru.

Pick-Up

sadzonki cukinii bardzo negatywnie reagują na zbieranie, dlatego zaleca się jej natychmiastowe wysiewanie w indywidualnych pojemnikach. Jeśli kilka roślin wzrośnie jednocześnie w jednym pojemniku, posadź nadmiar cukinii, pozostawiając tylko jedną w doniczce. Ten proces można warunkowo nazwać pick-upem.

sadzenie cukinii w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzonki cukinii należy sadzić na otwartej glebie około 4 tygodnie po pojawieniu się sadzonek. Z reguły lądowanie przypada na ostatnie dni maja lub pierwsze ― czerwca, po tym, jak zagrożenie powracającymi wiosennymi przymrozkami pozostanie w tyle.

odpowiednia gleba

odpowiedni obszar do sadzenia tej kultury powinien być dobrze oświetlony, mieć ochronę przed podmuchami wiatru, znajdować się po południowo-zachodniej lub Południowej stronie ogrodu, a woda gruntowa powinna leżeć dość głęboko. A gleba powinna być lekko zasadowa lub neutralna. Nie można uprawiać cukinii przez co najmniej trzy lata na obszarach, na których uprawiano członków rodziny dyniowej (na przykład ogórki, dynie, cukinie lub squash), w przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że krzewy uderzą w choroby typowe dla dyni. Najlepszymi poprzednikami takiej rośliny są: groszek, pomidory, pietruszka, sałata, kapusta, cebula, czosnek, rzodkiewka, marchew, ziemniaki i sideraty.

miejsce lądowania należy przygotować z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, jesienią będzie potrzebował kopania na głębokość około 0,3 m, podczas gdy do gleby należy dodać 20 gramów siarczanu potasu, 5 kilogramów próchnicy lub kompostu i 30 gramów superfosfatu na 1 metr kwadratowy. Wiosną gleba na stronie powinna zostać poluzowana, a azotan amonu (15 gramów na 1 metr kwadratowy działki) dodaje się do niej na głębokość około 10 centymetrów. Następnie powierzchnia witryny powinna zostać wypoziomowana.

zasady sadzenia sadzonek w otwartym terenie

na stronie należy wykonać otwór do sadzenia w taki sposób, aby na 1 metr kwadratowy łóżka było nie więcej niż 3 sztuki. Szerokość między rzędami powinna wynosić od 100 do 150 centymetrów. Do każdej dziury należy wlać niewielką ilość próchnicy i popiołu drzewnego, nawozy należy wymieszać z glebą. Następnie roślina jest sadzona w otworze, który jest pobierany wraz z glinianą bryłą, podczas gdy konieczne jest zakopanie jej na liścieniach liści i wypełnienie pustek w otworze ziemią. Gleba musi zostać zagęszczona, po czym cukinia jest obficie podlewana. Konieczne jest sadzenie sadzonek na otwartej glebie w pochmurną i ciepłą pogodę. Jeśli istnieje niebezpieczeństwo powrotu mrozu, każda roślina będzie musiała być przykryta ciętą plastikową butelką lub metalowe łuki są instalowane nad krzakami, na których rozciągana jest folia z tworzywa sztucznego. Po posadzeniu cukinii w ogrodzie następnego dnia konieczne będzie poluzowanie jej powierzchni.

uprawa cukinii w szklarni

w szklarni Filmowej sadzenie sadzonek cukinii powinno odbywać się przy pochmurnej pogodzie lub po południu. Sadzenie odbywa się 15-20 dni wcześniej niż przesadzanie sadzonek na otwartą glebę, w związku z tym wysiew nasion w doniczkach należy wykonać wcześniej przez tę samą liczbę dni. Na łóżku w szklarni należy wykonać doły o kwadratowym lub okrągłym kształcie, powinny one osiągnąć pół metra średnicy, podczas gdy ich głębokość powinna wynosić około 0,3 m, a odległość między otworami powinna wynosić od 0,7 do 0,8 m. Do każdej studzienki należy wlać 30 gramów siarczanu potasu, 500 gramów kompostu torfowego i 50 gramów superfosfatu. Po rozlaniu dołów sadzonki należy w nich sadzić, po czym doły są wypełnione glebą, a rośliny są ponownie podlewane. W szklarni musisz utrzymać pewien reżim temperaturowy, więc w ciągu dnia powinno być około 23-25 stopni,a w nocy-od 14 do 15 stopni. Temperatura gleby nie powinna być mniejsza niż 18 stopni,a optymalna wilgotność powietrza wynosi od 60 do 70 procent.

w szklarni rośliny powinny być odpowiednio pielęgnowane, w tym celu muszą być odpowiednio wentylowane i umiarkowanie podlewane, a także rozluźniać powierzchnię gleby na czas,usuwać chwasty i karmić. W przypadku, gdy Krzaki wykazują nadmiernie aktywny wzrost liści, z tego powodu Wilgotność w szklarni może znacznie wzrosnąć, w wyniku czego jajniki mogą zostać zrzucone u roślin. Aby temu zapobiec, w środkowej lub dolnej części łodygi należy usunąć od 2 do 4 płyt liściowych, aw szklarni należy systematycznie organizować wietrzenie.

pielęgnacja cukinii

dbanie o cukinię uprawianą na otwartym terenie jest dość proste, w tym celu należy je podlewać w odpowiednim czasie, po czym powierzchnia gleby między rzędami jest poluzowana, a także cała trawa chwastów jest usuwana. Nawet takie rośliny muszą być karmione na czas i chronione przed różnymi szkodnikami i chorobami. Jeśli krzewy zaczęły kwitnąć, a pszczoły nie są widoczne na stronie, zapylanie będzie musiało być wykonane ręcznie. Aby to zrobić, odetnij męski kwiat (nie ma jajnika na odwrocie) i oderwij od niego wszystkie płatki, po czym powinien odsłonić słupek, który powinien zaznaczyć pręciki w otwartych kwiatach żeńskich. Jeden męski kwiat wystarcza do zapylenia 2 lub 3 żeńskich. Ważne jest również terminowe usuwanie wyhodowanych owoców.

jak podlewać

podlewaj Krzaki wieczorem, używając do tego wody, która ogrzała się na słońcu w ciągu dnia. W upalne dni przed zamknięciem liści cukinii należy je codziennie podlewać. Kiedy liście zamkną się i pokryją powierzchnię łóżka, krzaki będą musiały być podlewane rzadziej, z reguły 1 raz na 5 lub 6 dni, jeśli Na zewnątrz jest chłodno i pochmurno, a przy upalnej pogodzie ― 1 raz na dwa lub trzy dni. Podczas podlewania ostrożnie wlewa się wodę pod korzeń, a aby chronić dojrzewające owoce przed gniciem, umieszcza się pod nimi wodoodporny materiał (na przykład kawałek łupka lub deskę). Jeśli w gorącym czasie liście na krzakach stają się ospałe, to wieczorem należy je podlać przez dyszę z małymi otworami.

nawóz

ta kultura preferuje nawozy organiczne. W przypadku sadzonek przeszczepionych na otwartą glebę można przygotować napar ziołowy. Aby to zrobić, musisz wypełnić beczkę znajdującą się na ulicy prawie do góry chwastem, a następnie wlewa się do niej wodę. Codziennie mieszaj zawartość beczki. Infuzja będzie gotowa po 7 dniach, jest filtrowana i łączona z wodą w stosunku 1: 8. Pół miesiąca po posadzeniu w ogrodzie sadzonki należy podlać tym naparem, jednocześnie starając się, aby nie spadły na pędy ani liście. Po 7 dniach sadzonki są ponownie karmione tym naparem. Niektórzy ogrodnicy karmią cukinię naprzemiennie naparem ziołowym i gnojowicą. Aby go przygotować, należy połączyć obornik z wodą w stosunku 1: 10, mieszaninę należy zaparzać na słońcu przez trzy dni. Gotowym naparem należy ostrożnie podlać glebę wokół korzenia krzewu, podczas gdy nie powinien on spaść na pędy ani liście cukinii. Po rozpoczęciu tworzenia jajników zaleca się ponowne karmienie roślin, w tym celu stosuje się następującą mieszaninę składników odżywczych: 1 wiadro obornika lub naparu ziołowego należy wymieszać z 1 łyżką. przesiany popiół drzewny i 1 łyżka. l. podwójnego superfosfatu. Eksperci doradzają, zanim zaczniesz karmić krzewy, pamiętaj, aby podlać łóżko.

obróbka

aby zapobiec zakażeniu cukinii żadnymi chorobami i chronić je przed szkodliwymi owadami, konieczne jest skorzystanie z zabiegów profilaktycznych.  Aby to zrobić, 7 dni po posadzeniu sadzonek w otwartej glebie, krzewy należy spryskać roztworem karbofosu, który ochroni je przed szkodliwymi owadami, a także potraktuje się je roztworem chlorku miedzi lub płynu Bordeaux (1%), co pomoże chronić cukinię przed chorobami grzybiczymi. Ponadto jesienią, kiedy zbiory i resztki roślin zostaną usunięte z witryny, będzie potrzebował głębokiego kopania, a także powinien być przygotowany do sadzenia następnej uprawy, nie zapominając o zasadach płodozmianu.

choroby i szkodniki cukinii ze zdjęciem

nawet jeśli cukinia jest odpowiednio pielęgnowana i terminowo przeprowadza wszystkie zabiegi profilaktyczne, a także przestrzega zasad płodozmianu i technologii rolniczej, rośliny te mogą nadal zachorować. Aby rozpocząć terminowe leczenie takiej kultury, musisz znać objawy choroby, a także jakie szkodliwe owady mogą się na niej osiedlić.

szkodniki

najczęściej mączliki i mszyce osiadają na krzakach, a ślimaki mogą je również uszkodzić.

mszyca melonowa

jeśli jest ciepła i wilgotna pogoda, istnieje duże prawdopodobieństwo, że mszyce melonowe osiądą na krzakach. Szkodnik ten żywi się sokiem z rośliny, wysysając go z dowolnej części krzewu znajdującej się nad ziemią. W wyniku aktywności życiowej mszyc dochodzi do uszkodzenia liści, jajników, pędów i kwiatów. Takie owady można zwalczać środkami ludowymi, w tym celu stosuje się roztwór płynnego detergentu do mycia naczyń lub mydła (na 1 wiadro wody 300 gramów), konieczne będzie przetworzenie krzaków 3 razy. Jeśli takie leczenie okaże się mało skuteczne, krzewy będą musiały zostać spryskane środkami owadobójczymi, na przykład: Fosfamidem, Metafosem, Karbofosem lub Decysem, ale zaleca się stosowanie tej metody leczenia tylko w skrajnych przypadkach.

mączliki

mączliki mogą powodować poważne szkody w uprawach ogrodowych. W drugiej połowie okresu letniego liczba tych szkodników jest najwyższa. Osiedlają się na niewłaściwej powierzchni płyt liściowych. W wyniku ich aktywności życiowej na powierzchni rośliny pozostają lepkie cukrowe wydzieliny, na których aktywnie rozmnaża się grzyb sadzy, dzięki czemu na krzaku powstają czarne ślady, co prowadzi do więdnięcia liści. Najprostszym sposobem zwalczania mączlików jest zmycie ich z krzaków strumieniem wody, a następnie konieczne jest poluzowanie powierzchni gleby wokół rośliny na głębokość około 20 mm. Jeśli szkodniki pozostaną, rośliny będą musiały zostać spryskane roztworem leku owadobójczego Komandor (na 1 wiadro wody 1 gram, ta ilość wystarczy na przetworzenie 100 metrów kwadratowych działki). Przetwarzanie należy wykonać dopiero po zebraniu plonu.

ślimaki

jeśli ślimaki osiadły na krzakach, będą musiały zostać zebrane rękami. Jeśli nastąpi inwazja ślimaków, będziesz musiał umieścić przynęty na stronie. Aby to zrobić, w kilku miejscach umieszcza się miski, które są wypełnione ciemnym piwem, po pewnym czasie przynęty są sprawdzane i zbierane wokół nich szkodniki.

choroby

największym zagrożeniem dla cukinii jest bakterioza, mączniak prawdziwy, podstawowa i biała zgnilizna, antraknoza i czarna pleśń.

mączniak prawdziwy

mączniak prawdziwy wpływa na nadziemne części krzewu, których powierzchnia jest pokryta luźną powłoką biało-szarego koloru. W miarę rozwoju choroby zmienia kolor na brązowy, podczas gdy liście pokryte powłoką zaczynają wysychać, a dotknięte owoce zatrzymują wzrost i obserwuje się ich deformację. Najbardziej aktywny rozwój tej choroby obserwuje się przy nagłych zmianach temperatury i wilgotności powietrza. Gdy tylko objawy takiej choroby zostaną zauważone, krzewy będą musiały zostać spryskane dziesięcioprocentowym roztworem leku grzybobójczego (Bayleton lub Topsin). Jeśli jest taka potrzeba, to po pół miesiąca przeprowadza się ponowne przetwarzanie.

czarna pleśń

jeśli cukinia jest dotknięta czarną pleśnią, wówczas zardzewiałe plamki o okrągłym lub kanciastym kształcie tworzą się na powierzchni ich płyt liściowych. W miarę rozwoju choroby na krzaku tworzy się ciemna powłoka, która zawiera zarodniki grzybów. Tkanina liści, która jest pokryta plamami, wysycha i wylewa się, w wyniku czego na płytce pojawiają się dziury. Obserwuje się marszczenie i zatrzymanie wzrostu dyń. Chore krzewy należy jak najszybciej usunąć z gleby i zniszczyć. Po zebraniu wszystkich owoców obszar należy dokładnie oczyścić z resztek roślinnych.

bakterioza

bakterioza jest chorobą zakaźną. Zainfekowana roślina ma oleiste plamki na liściach, z czasem stają się ciemniejsze. Tam, gdzie znajdują się takie plamy, występuje naruszenie integralności liści. Na powierzchni tykwy pojawiają się wrzody i wodniste plamki. Najbardziej aktywna choroba rozwija się w ciepłe i wilgotne dni. Chore cukinie należy spryskać roztworem mieszanki Bordeaux (1%).

biała zgnilizna (sklerotynia)

jeśli krzew jest dotknięty sklerotonią (białą zgnilizną), wówczas jego nadziemne części są pokryte grzybnią, która jest gęstą powłoką białego koloru. Tkanka rośliny pod taką powłoką mięknie i staje się śliska, a wraz z rozwojem choroby na tych obszarach pojawiają się twarde guzki w kolorze czarnym, a także obserwuje się suszenie liści i więdnięcie całego krzewu. Najczęściej dotyczy to krzewów w gęstych nasadzeniach w czasie, gdy jest wilgotna i zimna pogoda. Dotknięte krzewy zaleca się jak najszybciej usunąć z gleby i zniszczyć. Jednocześnie opryskiwanie chorych roślin roztworem środka grzybobójczego jest procedurą o niskiej skuteczności.

zgnilizna korzeni

jeśli krzew jest dotknięty zgnilizną korzeni, wówczas jego dolne płytki liściowe zaczynają wysychać, owoce stają się żółte, a łodygi brązowe, podczas gdy w dolnej części stają się podobne do myjki. Najczęściej choroba ta rozwija się podczas sadzenia sadzonek w nieogrzewanej glebie, podlewania cukinii zimną wodą, a także w wyniku nadmiernie obfitego górnego opatrunku. Aby wyleczyć rośliny, musisz przestrzegać zasad ich pielęgnacji, a także spryskać je środkiem zawierającym miedź.

antraknoza

z antraknozą na płytkach liści pojawiają się zaokrąglone plamki brązowo-żółtego koloru. Po wyschnięciu tkanina wylewa się na liście i tworzą się na niej dziury. Wszystkie nadziemne części cukinii zostają pokonane, a krzewy wysychają, a liście zwijają się. Najczęściej rośliny są dotknięte tą chorobą podczas gorącej i wilgotnej pogody. Dotknięte krzewy należy spryskać roztworem mieszanki Bordeaux (1%) lub można je zapylić zmieloną siarką (1,5–3 gramy pobiera się na 1 metr kwadratowy działki).

zbieranie i przechowywanie cukinii

zbieranie owoców cukinii odbywa się w miarę dojrzewania. Tak więc 6-8 tygodni po wysianiu nasion pierwsza cukinia będzie musiała dojrzeć do jedzenia. Z reguły są zbierane przez niedojrzałe zielenie, których długość powinna wynosić od 15 do 25 centymetrów, podczas gdy nasiona znajdujące się w dyni powinny być delikatne i małe. Jeśli regularnie zbierasz niedojrzałe owoce, przyspieszy to wzrost nowych dyń. Ale jeśli potrzebujesz cukinii, którą można przechowywać przez długi czas, ich zbieranie powinno odbywać się dopiero po tym, jak dynie są w pełni dojrzałe, a ich skorupa staje się gruba i sztywna. Do zbioru cukinii użyj ostrego noża lub sekatora, a cięcie odbywa się wzdłuż łodygi.

młode owoce, rozdarte na jedzenie lub do przygotowania zimowych przygotowań, należy odciąć bezpośrednio u podstawy łodygi. A te cukinie, które są przeznaczone do dłuższego przechowywania, należy usunąć długą szypułką, a cięcie na niej powinno być równe. Faktem jest, że jeśli miejsce cięcia jest kudłate, doprowadzi to do szybkiego uszkodzenia łodygi, co może spowodować gnicie owoców. Młode owoce dojrzałości mlecznej można przechowywać przez około 15 dni w lodówce w temperaturze od 0 do 2 stopni, po czym obserwuje się ich zgrubienie, więdnięcie lub gnicie. Dojrzałe owoce są przechowywane w chłodnym, dobrze wentylowanym i suchym pomieszczeniu, gdzie mogą leżeć przez około 5 miesięcy. Piwnica nie nadaje się do przechowywania cukinii, ponieważ z reguły ma dość wysoką wilgotność, z powodu której aktywowany jest rozwój procesów gnilnych, a owoce, na których powierzchni występują uszkodzenia, gniją najszybciej. Owoce należy umieścić w pudełku, którego dno należy przykryć trocinami iglastymi lub słomą, podczas gdy dynie nie powinny się dotykać. Aby cukinie były przechowywane przez bardzo długi czas, ich szypułkę należy zanurzyć w wyprostowanej parafinie, a następnie pozostawić do wyschnięcia. Jeśli nie masz specjalnego miejsca do przechowywania takiego warzywa, umieść je w mieszkaniu, wybierając do tego ciemne i suche miejsce, na przykład można je umieścić w pobliżu drzwi prowadzących na balkon lub umieścić pod łóżkiem. Takie warzywo jest dość dobrze przechowywane na półce lodówki przeznaczonej do warzyw, najpierw należy je umieścić w torbie z polietylenu z kilkoma otworami. Jeśli wszystko zostanie zrobione poprawnie, cukinia będzie mogła leżeć, dopóki nie wzrośnie nowa w następnym sezonie, ale należy zauważyć, że w marcu ich miąższ zaczyna być nieco gorzki, a nasiona w nich zaczynają kiełkować.

rodzaje i odmiany cukinii

wszystkie cukinie są podzielone na zwykłe (białe owoce) i cukinię. W cukinii płytki liściowe są silnie rozcięte, często mają białe plamki w pobliżu żył, ich niedoświadczeni ogrodnicy mogą być mylone z objawami mączniaka prawdziwego. Dynie cukinii mogą być pomalowane na zielono lub żółto o różnej intensywności. Na przykład cukinia to następujące odmiany: czarny przystojny, Astoria, Aeronautyczny, Szary, Żółty, Kaserta, markiza, Zebra, Tsukesha, Negritenek; a także hybrydy: Jan, Golda, Vanyusha, Jadeit, Diament, Defender, Kandela i Masza. Cukinia białopłodna obejmuje następujące odmiany: Kotwica, walec, Spaghetti, Belogor, Gribovsky 37; a także hybrydy: Cavili i Sangrum.

rośliny te są również podzielone według kształtu krzewu na półkrzewy (z krótkimi biczami) i krzaki. Owoce mogą mieć okrągły lub podłużny kształt, ale istnieją odmiany o innych kształtach dyni. Cukinia jest również podzielona według Okresu Dojrzewania na wczesne dojrzewanie, w połowie sezonu i późne.

istnieje bardzo duża liczba odmian tej rośliny, a także wiele mieszańców, nad których hodowlą pracują z reguły tylko zagraniczni specjaliści. Takie hybrydy mają swoje zalety, a mianowicie: ich skórka nie jest tak gruba, a komora nasienna jest mniejsza niż zwykle. Ponadto owoce mogą pozostać na roślinie przez dłuższy czas bez przejrzania, a ich wygląd handlowy jest stosunkowo lepszy. Ale doświadczeni ogrodnicy najczęściej wybierają odmiany krajowe, ponieważ mają większą odporność na mróz, a ich dynie doskonale nadają się do konserwacji.

najpopularniejsze krajowe i importowane odmiany cukinii:

  1. Aeronaut . Ten zwarty krzak cukinii ma niewielką liczbę rzęs. Większość kwiatów na krzaku jest żeńska. Cienkie gładkie cylindryczne dynie są pomalowane na ciemnozielony kolor, na ich powierzchni znajduje się zielonkawy lub biały krap. Miąższ jest maloslad w kolorze kremowym. Roślina ta jest bardzo popularna wśród ogrodników, ponieważ jest wysokowydajna. Ta odmiana nadaje się do uprawy w otwartym terenie i szklarni. Owoce można wykorzystać do konserwowania i przygotowywania różnych potraw.
  2. Biały . Ta wczesna odmiana charakteryzuje się wydajnością i bezpretensjonalnością, dojrzewa w ciągu zaledwie 35-40 dni. Średniej wielkości owalne dynie mają prawie biały kolor. Blady kremowy miąższ jest bardzo soczysty i gęsty. Owoce mogą być używane do marynowania, konserwacji, gotowania i długotrwałego przechowywania.
  3. żółtopłetwy . Jest to krzaczasta wczesna cukinia, charakteryzująca się wysoką wydajnością, jest uprawiana na otwartym terenie. Cylindryczne, lekko prążkowane dynie o uniwersalnym przeznaczeniu są pomalowane na Żółto. Owoce zawierają dużą ilość karotenu, dlatego są używane do przygotowania diety i żywności dla dzieci.
  4. Zebra . Zwarta krzakowa wczesna Dojrzała cukinia, charakteryzująca się mrozoodpornością, ma krótką główną łodygę. Cylindryczne dynie mają zielonkawy kolor, na ich powierzchni znajdują się szerokie paski ciemnozielonego koloru, które znajdują się wzdłużnie. Niezbyt słodki soczysty miąższ ma jasnożółty kolor. Ta odmiana jest jedną z najbardziej produktywnych, a jej owoce można wykorzystać zarówno do konserwacji, jak i do gotowania.
  5. Sangrum . Ta wczesna Dojrzała hybryda krzewów jest przeznaczona do uprawy na otwartym terenie. Zielono-białe cylindryczne dynie zawierają dużo cukru.
  6. Helena . Ta odmiana krzewu jest wcześnie dojrzała i jednopleciasta. Cylindryczne gładkie dynie mają równomierny złoty kolor. Miąższ żółty. Owoce można wykorzystać do konserwacji, marynowania i przygotowywania potraw.
  7. czarny przystojny . Ta zwarta odmiana krzewów cukinii, charakteryzująca się wysoką wydajnością, jest przeznaczona do uprawy na otwartym terenie. Owocuje stosunkowo długo. Owoce mają ciemnozielony prawie czarny kolor. Gęsty i biały miąższ jest niesłodzony i delikatny. Owoce nadają się do konserwacji i przygotowywania potraw.
  8. Murzynek . Ta wczesna Dojrzała odmiana cukinii charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na mączniaka prawdziwego, jest przeznaczona do uprawy na otwartym terenie. Dynie mają Zielono-czarny kolor, ich miąższ jest smaczny i soczysty na Zielono.
  9. Cavili . Ta bardzo wczesna hybryda krzewów charakteryzuje się bardzo wysoką wydajnością, długim okresem owocowania i odpornością na mączniaka prawdziwego. Cylindryczne proste dynie mają jasnozielony kolor, a biały miąższ jest delikatny. Można go uprawiać zarówno w szklarni, jak i na otwartym terenie.
  10. quand . Te półkrzewy i krzewy średniej dojrzałości cukinii charakteryzują się wysoką wydajnością i odpornością na zgniliznę i mączniaka prawdziwego. Można je uprawiać w szklarniach i na otwartym terenie. Na powierzchni cylindrycznych zielonkawych dyń znajdują się przerywane paski.
  11. Grzybowski 37 . Odmiana o średnim okresie dojrzewania jest przeznaczona do uprawy w otwartym terenie. Krótkie, zielonkawe dynie prążkowane w okolicy szypułki. Owoce pokryte są twardą skórką. Ta odmiana o uniwersalnym zastosowaniu jest uprawiana przez ogrodników od bardzo dawna.
  12. Grupa cukinii Spaghetti . W takich odmianach owoce są niezwykle niezwykłe. Jeśli gotujesz całą cukinię przez 30 minut, jej miąższ stanie się daniem składającym się z cienkich gęstych wici, które są podobne do włoskiego makaronu. Najbardziej popularna jest odmiana Raviolo, której cylindryczne dynie mają żółty kolor.

odmiany takie jak żółty owoc, żółty banan, Złoty, Złoty, Pomarańczowy cud, Zebra, zimowy przysmak, Tapir, a także hybrydy Marshmallow i Festiwal mają największą dekoracyjność. Kolor dyni w takich roślinach jest bardzo dekoracyjny, co będzie dobrą ozdobą twojej witryny. Kto woli owoce o niezbyt zwykłym kształcie, powinien zwrócić uwagę na odmiany w kształcie gruszki, maczugowate, a także na formy z okrągłymi dyniami, teściową, Tintoretto, Ronde de Nice, a także hybrydy Chlebak, kucharz i Bosman. Okrągłe dynie odmiany arbuza są bardzo podobne do prawdziwych arbuzów. W odmianie niesamowity olbrzym owoce mogą osiągnąć długość 100 cm, ważą do 10 kilogramów i mogą być przechowywane przez 2 lata. W odmianie dwukolorowy cud cukinii jest natychmiast pomalowany na 2 kolory, a między nimi znajduje się wyraźna granica. U odmiany owoce wspinaczkowe mają bardzo ciekawy kształt, może się wydawać, że zostały stworzone przez wykwalifikowanego rzeźbiarza.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny