Melon

Melon (Cucumis melo) jest melonem, jest gatunkiem z rodzaju ogórek z rodziny dyniowatych. Do tej pory melon rosnący na wolności jest prawie niemożliwy do spełnienia. Chwasty azjatyckie gatunki melona służyły jako materiał do hodowli form kulturowych tej rośliny. W Biblii można znaleźć pierwszą wzmiankę o melonie uprawianym już w starożytnym Egipcie. Ojczyzną tej rośliny jest Azja mała i Środkowa. W północnych Indiach, a także w sąsiednich regionach Iranu i Azji Środkowej, uprawianie tej rośliny rozpoczęło się kilka wieków przed naszą erą. Następnie zaobserwowano rozprzestrzenianie się melona zarówno w kierunku zachodnim, jak i wschodnim (do Chin). Ta kultura melona została wprowadzona na terytorium Europy w średniowieczu, a do Rosji dotarła w wieku 15-16 lat, a jej uprawa rozpoczęła się najpierw w dolnym regionie Wołgi.

funkcje melona

Melon to roślina jednoroczna, która ma pełzający pęd o długości dochodzącej do 150-300 cm, w skład całych dużych palmatolopastycznych blaszek liściowych w kształcie serca wchodzi 5 płatów. Kwiaty tej samej płci są pomalowane na żółtawy kolor. Na jednym krzaku może powstać 2-8 owoców (Dynia), które pachną bardzo przyjemnie. Kształt owocu może być spłaszczony, cylindryczny lub zaokrąglony i są pomalowane na brązowawy, biały, zielony lub żółty kolor, podczas gdy najczęściej na powierzchni znajdują się paski zielonego koloru. Kolor miąższu jest jasnozielony, żółty, biały lub pomarańczowy. Długość sezonu wegetacyjnego melona wynosi 2,5-6 miesięcy.

uprawa melona z nasion

siew

na średnich szerokościach geograficznych ta kultura jest uprawiana przez sadzonki. Do siewu musisz użyć materiału siewnego, który został zebrany 3 lub 4 lata temu, jeśli weźmiesz do tego świeżo zebrane nasiona, silne krzewy z wieloma męskimi kwiatami będą obnosić się na stronie, nie będzie na nich owoców. Nasiona wymagają przygotowania przedsiewnego. Duże nasiona muszą być przechowywane przez jedną trzecią godziny w roztworze nadmanganianu potasu (2%), aby je przygotować, potrzebujesz 1,5 łyżki.połącz wodę z 1 łyżeczką. (bez zjeżdżalni) nadmanganianu potasu. Zaleca się również zanurzenie materiału siewnego w roztworze siarczanu cynku i kwasu borowego (5%) na 12 godzin, a następnie nasiona są myte i suszone. Część ogrodników przed siewem utwardza nasiona na zimno. Aby to zrobić, muszą być przechowywane przez kilka godzin w termosie z wodą, której temperatura wynosi około 30 stopni, po czym są wyjmowane i przykryte zwilżoną gazą i pozostawione na 24 godziny w temperaturze od 15 do 20 stopni. Następnie są one usuwane na półkę lodówki o temperaturze 0-2 stopni przez 18 godzin, po czym są ponownie przechowywane przez 6 godzin w temperaturze od 15 do 20 stopni. Utwardzone w ten sposób nasiona są natychmiast wysiewane na otwartej glebie.

W połowie kwietnia wysiewaj nasiona na sadzonki. Aby to zrobić, użyj doniczek torfowych o średnicy dochodzącej do 10 centymetrów, w każdym z nich wysiewa się 2 lub 3 nasiona, jednocześnie pogłębiając je o 15-20 mm. do uprawy sadzonek stosuje się podłoże, które obejmuje piasek i torf (1: 9). 10 litrów powstałego podłoża należy połączyć z 1 łyżką.popiół drzewny.

uprawa sadzonek melona

zanim pojawią się sadzonki, uprawy w nocy muszą zapewnić temperaturę nie większą niż 18 stopni, a w ciągu dnia ― około 20-25 stopni. Około 7 dni po siewie powinny pojawić się pierwsze sadzonki. Konieczne będzie przerzedzenie, w tym celu w każdej doniczce należy pozostawić jedną najbardziej rozwiniętą i silną roślinę, resztę należy ostrożnie odciąć na poziomie powierzchni podłoża, nie zaleca się ich wyciągania, ponieważ w tym przypadku istnieje duże prawdopodobieństwo zranienia pozostałej sadzonki. Kiedy rośliny utworzą 3 pary prawdziwych płyt liściowych, należy je uszczypnąć, dzięki czemu rozpocznie się aktywny wzrost pędów bocznych. Sadzonki muszą być trzymane na parapecie południowego okna, w przypadku braku takiej możliwości będą potrzebowały codziennego sztucznego oświetlenia przez 10-12 godzin, przy użyciu lamp dziennych. Konieczne jest podlewanie sadzonek w razie potrzeby i użycie do tego ciepłej wody. Należy zauważyć, że po zasianiu nasion należy je podlewać po raz pierwszy tylko wtedy, gdy sadzonki utworzą 1 prawdziwą płytkę liściową. Upewnij się, że podczas podlewania płyn nie dostanie się na pędy lub liście roślin. Aby zapobiec rozwojowi czarnej nogi, zaleca się posypanie powierzchni podłoża warstwą suchego piasku. Eksperci zalecają karmienie sadzonek 2 razy, używając do tego roztworu złożonego nawozu mineralnego. Hartowanie sadzonek rozpoczyna się 7 dni przed sadzeniem na otwartej glebie. Aby to zrobić, temperaturę dzienną należy obniżyć do 15-17 stopni, a temperaturę nocną do 12-15 stopni, a czas trwania procedury hartowania należy stopniowo zwiększać.

picking

sadzonki melona, jak każdy inny członek rodziny dyni, nie nurkują, ponieważ reagują wyjątkowo negatywnie na tę procedurę. W związku z tym wysiew nasion musi być przeprowadzany w indywidualnych kubkach.

sadzenie melona w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzonki melona można sadzić na otwartej glebie tylko wtedy, gdy rośliny mają od 4 do 5 tygodni, podczas gdy powinny mieć 5 lub 6 prawdziwych płyt liściowych. Jednak doświadczeni ogrodnicy zalecają czekanie, aż powrotne wiosenne przymrozki pozostaną w tyle, a dopiero potem sadzenie melona na otwartym terenie. Jeśli istnieje zagrożenie mrozem, ale melony są już sadzone w otwartej glebie, należy je przykryć folią na wierzchu.

ta roślina należy do ciepłolubnych, dlatego do jej sadzenia należy wybrać dobrze oświetlony i ogrzewany obszar, który ma niezawodną ochronę przed zimnym wiatrem. Bardzo dobrze, jeśli melony rosną po południowej stronie ogrodu. Ta kultura rośnie bardzo dobrze po czarnej parze, a najlepszymi poprzednikami są: kukurydza, ogórki, czosnek, kapusta, pszenica ozima, jęczmień, cebula i rośliny strączkowe. W tym samym miejscu nie zaleca się sadzenia melona przez dwa lata z rzędu. Najgorsze prekursory takiej kultury to pomidory i marchew. Obok melona można uprawiać fasolę, boćwinę, szczaw, kukurydzę, rzepę, bazylię, rzodkiewkę i rzodkiewkę. I nie można uprawiać ogórków i ziemniaków w sąsiedztwie.

odpowiednia gleba

gleba powinna być lekka i neutralna, ale nasycona materią organiczną. Melon może rosnąć na zasolonej lub suchej glebie, a na wilgotnej i kwaśnej glebie umrze. Co najlepsze, taka kultura rośnie na średnio gliniastej glebie lekkiej, podczas gdy ciężka glina lub piaszczysta gleba nie nadaje się do tego celu.

przed sadzeniem sadzonek gleba na stronie musi być przygotowana. Aby to zrobić, jesienią w glebie do kopania na głębokość bagnetu łopaty należy dodać od 4 do 5 kilogramów obornika lub próchnicy na 1 m 2 . Jednocześnie ½ wiadra piasku na 1 metr kwadratowy działki należy nadal dodać do gliniastej gleby. Wiosną miejsce należy wykopać, a do gleby dodaje się od 35 do 45 gramów superfosfatu i od 15 do 25 gramów soli potasowej na 1 metr kwadratowy. Przed bezpośrednim sadzeniem sadzonek miejsce należy ponownie wykopać, a nawozy zawierające azot od 15 do 25 gramów na 1 metr kwadratowy są wprowadzane do ziemi.

zasady sadzenia w otwartym terenie

najpierw na stronie należy przygotować doły do sadzenia, odległość między nimi powinna wynosić co najmniej 0,6 m.sadzonki należy bardzo dobrze podlać przed sadzeniem, co pozwoli łatwo wyciągnąć roślinę z kubków. Szerokość między rzędami powinna wynosić około 0,7 m. podczas sadzenia roślin należy zwrócić uwagę na fakt, że ich szyjka korzenia unosi się nad powierzchnią gleby, w przeciwnym razie może na nią wpływać choroba grzybowa lub powstaje na niej zgnilizna. Dzięki tej metodzie lądowania okazuje się, że melon wydaje się być umieszczony na guzku. Aby zapobiec chorobom grzybiczym, po zasadzeniu sadzonek powierzchnia gleby na miejscu będzie musiała zostać pokryta warstwą piasku rzecznego. Przez pierwsze 2 dni sadzone rośliny będą potrzebowały ochrony przed bezpośrednimi promieniami słońca, w tym celu użyj mokrego papieru.

uprawa melona w szklarni

melon w szklarni jest uprawiany na kratach, co pozwala zaoszczędzić miejsce. Sadzonki sadzi się w otworach o wymiarach 70 x 50 centymetrów, podczas gdy między krzakami należy zachować odległość 20 centymetrów. Sadzenie odbywa się w tym samym czasie, co przesadzanie sadzonek na otwartą glebę. Pielęgnacja sadzonek melona, a także procedura jego hartowania są szczegółowo opisane powyżej. W tym samym czasie w tej samej szklarni można uprawiać melony, pomidory i paprykę. Jednak melony, cukinia i ogórki lepiej nie sadzić razem. Do przygotowanych dołów do sadzenia bezpośrednio przed sadzeniem należy dodać półtora kilograma kompostu lub próchnicy, należy go przykryć warstwą gleby o grubości trzech centymetrów, po czym do otworu wlewa się ciepłą wodę. Następnie musisz sadzić melona wraz z kawałkiem ziemi przez przeładunek, podczas gdy powinien on wznosić się nad łóżkiem o 15-30 mm, w przeciwnym razie zgnilizna może pojawić się na kolanie podrodziny. W przypadku mrozów rośliny będą musiały być chronione, budując w tym celu dodatkowe ramy z folią.

przez pierwsze 7 dni po posadzeniu sadzonek w ogrodzie w przypadku, gdy w szklarni robi się cieplej 30 stopni, należy ją przewietrzyć. Po 1-1, 5 tygodniu po posadzeniu pod każdym krzakiem należy wlać kilka litrów ciepłej wody, do której należy dodać nawozy zawierające azot (na 1 wiadro wody 20 gramów azotanu amonu). Podlewanie należy wykonywać 1 raz w tygodniu, ale podczas dojrzewania owoców częstotliwość podlewania należy stopniowo zmniejszać, aż do całkowitego zatrzymania na 7-15 dni, aż melony w pełni dojrzeją. W rezultacie owoce będą znacznie słodsze.

konieczne jest karmienie roślin 2 razy w odstępie 15-20 dni, używając do tego nawozów organicznych. W takim przypadku konieczne jest naprzemienne karmienie naparem ziołowym i naparem dziewanny, odchodów kurczaka lub próchnicy, podczas gdy pod każdą rośliną należy wlać jedną garść popiołu drzewnego.

kiedy minie 7 dni od posadzenia melonów w szklarni, należy uszczypnąć rośliny nad 5 lub 6 płytką liściową, po czym będą musiały rosnąć rzęsy boczne z żeńskimi kwiatami. Wybierz 2 najpotężniejsze rzęsy, które muszą być związane z kratą, a pozostałe muszą zostać przycięte. Gdy te rzęsy rosną, powinny być owinięte wokół sznurka na kracie, ponieważ same nie będą w stanie się na nim wspinać. Jeśli w szklarni owadów zapylających jest niewystarczająca liczba, roślina będzie musiała zostać zapylona ręcznie. Weź pędzel i wybierz na nim pyłek z męskiego kwiatu (nie ma jajnika), po czym przenosi się go na słupek żeńskiego kwiatu. Po uformowaniu melonów na krzakach na każdym z nich należy pozostawić dwie lub trzy sztuki, a nadmiar należy odciąć. Gdy wielkość owoców osiągnie rozmiar piłki tenisowej, należy ją umieścić w siatce, którą należy zawiesić na poziomej prowadnicy kraty.

w niektórych przypadkach na krzaki w szklarni może wpływać choroba grzybicza lub szkodniki (szufelki, mszyce melonowe lub przędziorków). Aby pozbyć się szkodników, krzewy należy spryskać Fitovermem lub iskrą-bio. Walka z różnymi chorobami zostanie szczegółowo opisana poniżej. Gdy tylko rozmiar i kolor melona staną się charakterystyczne dla tej odmiany, należy go usunąć, zwracając uwagę na połączenie dyni z biczem, powinny na nim powstać pęknięcia.

Pielęgnacja melona

jeśli melon jest uprawiany na otwartej glebie, należy go podlewać w odpowiednim czasie, poluzować, poluzować, spudłować, uszczypnąć, nakarmić, a także zaangażować się w podwiązkę. Jeśli to konieczne, odbywa się sztuczne zapylanie, ta procedura jest identyczna z procedurą przeprowadzoną podczas uprawy tej rośliny w szklarni (patrz wyżej).

po posadzeniu sadzonek na otwartej glebie zapuści korzenie i zacznie aktywnie rosnąć, w każdym krzaku powstaje wtórne szczypanie głównej łodygi. W rezultacie krzewy nie będą budować zielonej masy, ale wydadzą całą swoją energię na tworzenie i wzrost dyń. Z czasem każdy krzak powinien rosnąć 2 pędy boczne i 1 główny, podczas gdy wszystkie dodatkowe procesy muszą zostać przycięte. W przypadku krzewów odmian hybrydowych działają inaczej, kwiaty żeńskie rosną na głównym pędzie, w związku z tym nie można go uszczypnąć. Aby nie doszło do zagęszczenia sadzenia, melony hybrydowe ściskają pędy boczne po drugiej lub trzeciej płytce liściowej. W przeciwnym razie należy dbać o krzewy odmian hybrydowych w taki sam sposób, jak o rośliny zwykłych odmian.

po uformowaniu jajników na krzakach wszystkie dodatkowe muszą zostać odcięte, pozostawiając tylko 2-6 sztuk nie więcej. Gdy dynie osiągną wielkość piłki tenisowej, każda z nich jest umieszczana w indywidualnej siatce, którą należy przywiązać do kraty, co usunie część obciążenia z batów melona. Aby melony w siatkach dojrzewały równomiernie, należy je okresowo odwracać. Jeśli owoc leży na powierzchni gleby, konieczne będzie umieszczenie pod nim kawałka nie gnijącego materiału, na przykład pokrycia dachowego lub folii.

zauważ, że jeśli na krzaku rośnie tylko jedna dynia, a inne zmieniają kolor na żółty i rozwijają się nieprawidłowo, możesz to naprawić, karmiąc roślinę. Pierwsze kilka razy powierzchnię gleby między rzędami należy poluzować na głębokość od 10 do 15 centymetrów, a następnie głębokość poluzowania gleby należy zmniejszyć do 8-10 centymetrów. Powierzchnia gleby w pobliżu krzaków powinna być poluzowana bardzo ostrożnie i nie tak głęboko. Hilling roślin odbywa się po rozpoczęciu rozwoju rzęs bocznych. Po zamknięciu liści musisz przestać poluzowywać powierzchnię gleby w pobliżu roślin.

melony na otwartym terenie można uprawiać na kracie, co jest nie tylko wygodne, ale także pozwala zaoszczędzić dużo miejsca. Z wyprzedzeniem zainstaluj podpory, które powinny osiągnąć wysokość 200 cm po posadzeniu melonów w otwartej glebie, po kilku dniach konieczne będzie zawiązanie pędu liną, a jego górna końcówka zostanie przymocowana do kraty. Po pewnym czasie w ten sam sposób powstaje podwiązka i pędy boczne.

jak podlewać

ta kultura wymaga systematycznego podlewania. Średnio krzewy są podlewane 1 raz na 7 dni. Robią to rano, używając ciepłej wody (od 22 do 25 stopni), jednocześnie upewniając się, że woda nie dostanie się na pędy, kwiaty, liście, pąki lub dynie. Doświadczeni ogrodnicy zalecają wykonanie rowka wokół krzaka, do którego należy wlać wodę. Jednak najbardziej optymalnym sposobem podlewania melonów jest kroplówka. Nie pozwól, aby woda stagnowała w glebie, ponieważ z tego powodu zgnilizna tworzy się na systemie korzeniowym krzewu. W związku z tym przed podlewaniem należy sprawdzić, czy górna warstwa gleby wyschła w ogrodzie. Aby melony były słodsze, po pojawieniu się dyni podlewanie należy stopniowo zmniejszać, aż całkowicie się zatrzymają.

nawóz

zaleca się karmienie melonów wraz z podlewaniem. Po upływie 15 dni od przesadzenia melonów do łóżka zaleca się karmienie ich roztworem azotanu amonu (20 gramów na 10 litrów wody), a 2 litry roztworu odżywczego wlewa się pod każdy krzak. Po tym, jak pąki zaczną się formować, krzewy muszą być ponownie karmione tym samym roztworem azotanu amonu lub można je zastąpić roztworem dziewanny (1:10). Po 15-20 dniach rośliny należy karmić następującym roztworem odżywczym: na 1 wiadro wody 50 gramów superfosfatu, 30 gramów siarczanu amonu i 20 do 25 gramów soli potasowej.

choroby i szkodniki melona

choroby

wszelkie odmiany melonów uprawiane na otwartym terenie lub w szklarni, jeśli są niewłaściwie pielęgnowane lub naruszają zasady techniki rolniczej tej kultury, mogą być dotknięte chorobami wirusowymi, grzybiczymi, a także bakteryjnymi. A niektóre szkodniki mogą osiedlić się na krzakach. Aby zachować swoje zbiory, konieczne jest terminowe zidentyfikowanie rozpoczynających się chorób , a także znalezienie osiedlonych szkodników. Ważne jest również, aby rozpocząć leczenie chorych krzewów w odpowiednim czasie.

mączniak prawdziwy

ta choroba jest grzybicza. W dotkniętych krzewach na liściach i pędach powstają białawe plamy, które w miarę rozwoju choroby rozprzestrzeniają się na całej powierzchni rośliny i zmieniają kolor na brązowy. Tkanka liści pod taką powłoką staje się bardziej krucha, obserwuje się jej wysychanie i zwijanie. Łodygi rosną wolniej, dynie zaczynają pozostawać w tyle w rozwoju, a także stają się mniej wysokiej jakości, a ilość cukru spada w nich. Jeśli objawy tej choroby zostaną znalezione na krzakach, należy je potraktować proszkiem siarki (80%), A 4 gramy substancji są pobierane na 1 metr kwadratowy łóżka. W razie potrzeby sadzenie można leczyć kilka razy, podczas gdy między procedurami należy zachować odstęp 3 tygodni. Co najmniej 20 dni przed zbiorem należy przerwać wszelkie zabiegi.

mączniak rzekomy (peronosporoza)

u chorych krzewów na płytkach liściowych powstają plamki zielono-żółtego koloru. Rosną szybko i po krótkim czasie chwytają całą powierzchnię liścia. Jeśli przez dość długi czas występuje wysoka wilgotność, wówczas na niewłaściwej powierzchni płytki liściowej pojawia się płytka fioletowo-szara, która zawiera zarodniki grzyba. W celach profilaktycznych nie należy zaniedbywać przygotowania nasion przedsiewnych. Aby to zrobić, wlewa się je do termosu wypełnionego gorącą (około 45 stopni) wodą przez 2 godziny, po czym zanurza się je w roztworze nadmanganianu potasu (1%) na jedną trzecią godziny. Jeśli znaleziono chore rośliny, cały obszar należy spryskać roztworem mocznika (10 gramów substancji na 10 litrów wody). Jeśli ta metoda walki z chorobą okaże się mało skuteczna, melony należy traktować roztworem Oksychomu lub topazy, podczas gdy należy postępować zgodnie z instrukcjami dołączonymi do leku.

więdnięcie fusarium

jest to również choroba grzybicza, jej patogeny znajdują się w glebie, z której spadają na resztki roślin lub na nasiona melona. Najczęściej na taką chorobę wpływają melony odmian późno dojrzewających i średnio dojrzałych. Chore krzewy mają zmniejszoną wydajność,a także pogorszenie jakości dyń. Objawy takiej choroby pojawiają się podczas tworzenia drugiej lub trzeciej prawdziwej płytki liściowej lub podczas dojrzewania dyni. W dotkniętych krzewach liście stają się jasne, a na ich powierzchni pojawia się wiele plam o szarym kolorze. Zainfekowane części nadziemne zaczynają więdnąć, a po 1,5 tygodniu roślina całkowicie umiera. Dotknięte rośliny podczas tworzenia pąków należy spryskać roztworem chlorku potasu. W celu zapobiegania przed siewem nasiona należy przechowywać w roztworze formaliny (40%) przez 5 minut.

Miedzianka (antraknoza)

na powierzchni blaszek liściowych powstają okrągłe plamki i jasnoróżowy lub brązowy kolor. Z czasem takie plamy stają się większe. Na zainfekowanych płytkach liściowych pojawiają się dziury, obserwuje się również zwijanie się liści i suszenie całego krzewu. Występuje przerzedzenie rzęs, które stają się bardzo kruche, a dynie są zdeformowane i pojawia się na nich zgnilizna. Zainfekowane melony należy spryskać mieszanką Bordeaux (1%), podczas gdy wymagane będą 3 lub 4 zabiegi, które są przeprowadzane 1 raz na 1,5 tygodnia. Zamiast tego cały obszar melonów można zapylić proszkiem siarki.

Ascochitosis

ta choroba jest również grzybicza. W roślinach uprawianych w szklarniach po infekcji na pędach pojawiają się obszary o brązowym kolorze, z czasem rozprzestrzeniają się po krzaku. Chory krzew umiera w wyniku uszkodzenia części podstawowej. Jeśli zostaną znalezione oznaki zakażenia tą chorobą, konieczne jest dostosowanie podlewania, znacznie je zmniejszając, a zainfekowane obszary melona należy spryskać mieszaniną składającą się z popiołu drzewnego i wapna lub krzewy można traktować mieszanką Bordeaux (1%). W celach profilaktycznych materiał siewny należy zdezynfekować przed siewem, w tym celu stosuje się Silk lub Immunocytofit.

zgnilizna korzeni

osłabione rośliny są podatne na tę chorobę. Warto zauważyć, że u młodych okazów korzenie i łodyga początkowo stają się brązowe, po czym obserwuje się ich przerzedzenie, a krzew więdnie. Dorosła roślina ma również żółknięcie i więdnięcie części nadziemnej, a korzenie i dolna część łodygi są pomalowane na brązowo. W celu zapobiegania przed siewem materiał siewny należy przechowywać przez 5 minut w roztworze formaliny (40%).

choroby wirusowe

wirus mozaiki ogórkowej, wirus wąskiej specjalizacji i wirus mozaiki arbuza. Ich głównymi wektorami są mszyce, w związku z tym, gdy znajdziesz tego szkodnika, musisz spróbować go jak najszybciej pozbyć się. Jeśli melon zostanie dotknięty którąkolwiek z wymienionych chorób, należy go jak najszybciej usunąć z ziemi i zniszczyć. Faktem jest, że do tej pory nie znaleziono skutecznego leku na choroby wirusowe. Oznaki chorób wirusowych: na płytkach liściowych powstają obszary o mozaikowym kolorze, międzywęźla są skracane, krzew pozostaje w tyle w rozwoju, liście są zdeformowane, jajniki kruszą się, a na powierzchni dyni pojawia się krap.

szkodniki

następujące owady mogą zaszkodzić tej roślinie: przędziorków, gryzących miarek, mszyc melonowych i wireworm.

mszyce melonowe

jego nagromadzenie obserwuje się na niewłaściwej powierzchni płyt liściowych. Mszyce wysysają sok z krzaka, dzięki czemu liście wysychają i zwijają się, a kwiaty kruszą się nawet przed otwarciem. Ponadto Szkodnik ten jest głównym wektorem niebezpiecznych nieuleczalnych chorób. Aby pozbyć się mszyc, Krzaki należy traktować roztworem Actellica (30%) lub karbofos (10%).

przędziorków

ten szkodnik, podobnie jak mszyce, osiada na niewłaściwej powierzchni liści. Roztocza wysysają sok z krzaka. Szkodniki te stanowią największe zagrożenie dla melonów uprawianych w szklarni, ale mogą również osiedlić się na krzakach melona. Dotknięte krzewy należy spryskać roztworem Bikola, Fitoverma lub Bitoksybacyliny.

druty

wireworm jest w rzeczywistości larwą chrząszcza dziadka do orzechów. Uszkadzają system korzeniowy w krzakach, przez co umierają melony. Aby zapobiec rozmnażaniu się takiego szkodnika, jesienią miejsce będzie wymagało głębokiego kopania, konieczne jest również przestrzeganie zasad płodozmianu.

gryzące miarki

dla melona niebezpieczne są gąsienice gryzącej miarki, które gryzą łodygę w krzaku, przez co umiera. Aby zniszczyć gąsienice, konieczne będzie głębokie kopanie terenu, ale dopiero po zebraniu plonów. W celu zapobiegania konieczne jest przestrzeganie zasad płodozmianu.

obróbka melona

krzewy dotknięte chorobą grzybiczą są leczone lekami grzybobójczymi, a co najmniej 2-4 procedury są przeprowadzane. Pomiędzy zabiegami zabronione jest stosowanie preparatów o właściwościach kontaktowych. Nie można również naprzemiennie stosować fungicydów z różnych grup chemicznych, należy zastosować ten sam lek lub jego analog. Czas trwania przerw między zabiegami nie powinien przekraczać 12 dni. Po ostatnim traktowaniu melonów ogólnoustrojowym środkiem grzybobójczym można zastosować środek kontaktowy tylko wtedy, gdy minie 8-10 dni, nie wcześniej. Eksperci zalecają stosowanie ogólnoustrojowych fungicydów do leczenia młodych krzewów, które intensywnie rosną i rozwijają się. W takim przypadku najlepiej jest stosować preparaty kontaktowe do leczenia dorosłych okazów.

zbieranie i przechowywanie melona

przed przystąpieniem do zbioru melona należy upewnić się, że owoce są w pełni dojrzałe. Aby to zrobić, sprawdź kolor dyni, a także sprawdź siatkę pęknięć, która powinna znajdować się na powierzchni skórki. Dojrzałe owoce gotowe do zbioru można łatwo odłączyć od rzęs, na całej ich powierzchni znajduje się siatka, a dynia zmienia kolor na żółty. Należy jednak zauważyć, że takie melony nie są przeznaczone do długotrwałego przechowywania, z reguły mogą leżeć nie dłużej niż 8 tygodni. Owoce, które będą przechowywane przez długi czas, mają średnią siatkę, która pokrywa tylko ½ części dyni. Te same owoce, które są całkowicie żółte, a na całej ich powierzchni znajduje się siatka, należy natychmiast wykorzystać do jedzenia. Istnieją również takie odmiany, na powierzchni owoców, w których nie tworzy się siatka, ich stopień dojrzałości ocenia się na podstawie koloru.

skala stopnia przechowywania:

  • niska-te owoce przechowują nie dłużej niż 14 dni;
  • małe odmiany-można je przechowywać od 2 do 4 tygodni;
  • odmiany średnio lekkie-czas przechowywania takich melonów wynosi od 1 do 2 miesięcy;
  • odmiany leżące ― takie owoce są przechowywane przez około trzy miesiące;
  • bardzo łatwe odmiany ― czas przechowywania tych owoców wynosi ponad trzy miesiące.

późne, a także w połowie sezonu odmiany wytwarzają owoce, które można przechowywać przez około 6 miesięcy, jeśli zapewniają optymalne warunki. A odmiany średnio wczesne, wczesne i niektóre odmiany w połowie sezonu nie mogą być przechowywane przez długi czas, dlatego zaleca się, aby nie były przechowywane, ale natychmiast spożywane.

owoce odmian późno dojrzewających, które mogą być przechowywane przez długi czas, są selektywnie usuwane z łóżka w stanie dojrzałości technicznej, dopiero po pojawieniu się niezbędnych znaków na dyniach. Melony należy zrywać łodygą, która powinna osiągnąć długość 30 mm, nie można ich odciąć. Zbiór owoców odbywa się wcześnie rano lub wieczorem, w upale po południu nie można tego zrobić. Po zerwaniu dyni należy ją pozostawić na trzy do czterech dni na stronie, podczas gdy należy ją regularnie odwracać co 5-6 godzin. Następnie umieszcza się je w magazynie, który powinien być chłodny (Nie zimny), a także należy go najpierw zdezynfekować, traktując wapnem chlorowym. Ponadto do dezynfekcji magazynu można użyć bomb dymnych, które zniszczą szkodniki i wszystkie wirusy. Po przetworzeniu pomieszczenia powinien on stać szczelnie zamknięty przez kilka dni. Następnie magazyn jest bardzo dobrze wentylowany, a następnie wszystkie konstrukcje wykonane z drewna muszą być puste świeżo palonym wapnem. Owoce są umieszczane w magazynie na półkach, podczas gdy powierzchnia półek musi być wcześniej pokryta warstwą plewy lub trocin. Owoce można przechowywać w zawieszeniu, w tym celu umieszcza się je w pojedynczych grubych siatkach, a jednocześnie zawiesza się je na stojaku z poprzeczkami. W magazynie wilgotność powietrza powinna wynosić około 80 procent, a optymalna temperatura wynosi 2-3 stopnie. Melonów nie można przechowywać w pobliżu jabłek i ziemniaków. Z powodu ziemniaków owoce nie mają bardzo przyjemnego smaku i tworzą na nich zgniliznę. A jabłka uwalniają etylen, który przyczynia się do tego, że melony dojrzewają znacznie szybciej, co prowadzi do ich przejrzania. Nie zapomnij przeprowadzić systematycznej kontroli owoców, podczas gdy te, które mają oznaki uszkodzenia, należy usunąć.

rodzaje i odmiany melona

Melon (Melo) jest izolowany w osobnym rodzaju, który łączy około 30 gatunków, przy czym 2 z nich są Dzikie. Niewielka część gatunków występuje naturalnie w Afryce i Chinach, ale większość gatunków rośnie w Afganistanie, Azji Środkowej i Iranie, podczas gdy pierwsze odmiany kulturowe tej rośliny pojawiły się na terytorium tych krajów. Środkowoazjatyckie rodzaje melona są najsmaczniejsze i najbardziej pachnące, a najpopularniejsze z nich są następujące:

  1. Zard . Melon charjou ma wrzecionowaty kształt, jest pomalowany na Zielono. Może dorastać do 25 kilogramów, a na zewnątrz dynia jest podobna do ogromnego ogórka. We wrześniu miąższ owoców jest twardy i bez smaku, ale zimą po dojrzeniu stanie się delikatny, pachnący i bardzo słodki. Odmiana Gulabi jest najsmaczniejsza, jej owoce można przechowywać do 6 miesięcy.
  2. Handalak . Jest to gatunek wczesny. Owoce są małe i bardzo delikatne, mają gruszkowy smak.
  3. Ameri . Takie melony Buchary mają owalny kształt, ich waga waha się od 5 do 10 kilogramów. Miąższ jest chrupiący i ma waniliowy zapach.

Małoazjatyckie gatunki melonów są równie popularne, ale gatunki środkowoazjatyckie mają znacznie wyższy smak. Najbardziej popularne są gatunki małoazjatyckie, takie jak Cylicyjski melon z Syrii, a także Kassaba z Turcji, która prawie nie ma zapachu.

w chłodniejszych klimatach uprawia się europejskie odmiany melonów, które pochodzą z gatunków Azji Środkowej. Na przykład istnieje europejska odmiana kantalupa, została nazwana na cześć Papieskiej posiadłości Kantaluppii. Ma żebrowane (segmentowane) owoce, które nie mają wybitnych walorów smakowych, ale roślina ta dobrze rośnie i owocuje nawet na terytorium Anglii.

wszystkie odmiany europejskie są podzielone na:

  • bardzo wczesne - dojrzewają po 60-70 dniach;
  • letnie - owoce mają duży rozmiar, na powierzchni całej Skórki znajduje się siatka, a miąższ jest delikatny, pachnący i słodki;
  • zimowiska ― małe owoce są pomalowane na brąz lub ciemnozielony kolor, na powierzchni skórki znajduje się gruba siatka, miąższ jest gęsty, słodki i chrupiący.

na średnich szerokościach geograficznych na otwartym terenie zaleca się uprawę następujących hybryd i odmian:

  1. Blondi . Owoce dojrzewają po 80-90 dniach. Pachnące i delikatne miąższ ma bogaty pomarańczowy kolor. Jasna beżowo-szara skórka jest dość cienka. Okrągłe żebrowane owoce są nieco spłaszczone, zawierają dużą ilość cukru i karotenu. Masa owoców wynosi około 0,7 kg.
  2. zimowisko . Ta późno dojrzewająca odmiana nie nadaje się do uprawy na średnich szerokościach geograficznych. Jednak w cieplejszych regionach dynie mają dość czasu na dojrzewanie w ciągu 90 dni. Owoce są pomalowane na jasny zielonkawo-żółty kolor, na powierzchni skórki nie ma pasków,ale jest duża siatka. Zielonkawe delikatne miąższ jest dość soczysty. Owoce ważą około 2,5 kilograma.
  3. Ałtajska . Ta odmiana została stworzona na Syberii i jest tutaj dość skutecznie uprawiana. Owalne owoce mają cienką skórkę, a ich miąższ jest pachnący i smaczny. Melony ważą nie więcej niż 1,5 kg.
  4. ananasowa . Ta odmiana należy do najwcześniejszych. Owalny owoc pokryty jest złotą skórką, na której powierzchni znajduje się siatka. Słodki pachnący miąższ ma różowawy odcień. Owoce ważą około 2 kilogramów.
  5. MIODOWA . Ta odmiana jest uprawiana w Maroku, a także w krajach śródziemnomorskich. Okrągłe lub wydłużone gładkie melony mają zielony kolor. Pachnący i słodki miąższ ma jasnożółty, zielony lub czerwono-żółty kolor, zawiera mangan, potas i witaminę A.
  6. Galileo . Ta odmiana o średnim początku została stworzona specjalnie do uprawy w południowej części Rosji. Masa małych owoców wynosi około 1 kilograma, na powierzchni brązowawej Skórki znajduje się gruba siatka. Jasnozielony pachnący miąższ ma delikatny smak.
  7. Charente . Ta odmiana jest uzyskiwana we Francji. W tej grupie odmian ma najmniejsze owoce, a jednocześnie są najsmaczniejsze i pachnące. Owoce są bardzo podobne do piżmowego melona. Lekko spłaszczone dynie mają okrągły kształt, na powierzchni skórki znajdują się gładkie podłużnie ułożone rowki. Słodki miąższ o pomarańczowym kolorze jest bardzo pachnący i niskokaloryczny, a także zawiera dużą ilość witamin.
  8. Ożen . Ta hybryda została stworzona w Izraelu. Wydłużone melony mają nieco spłaszczony kształt, są pomalowane na Żółto, jasnozielono lub zielonkawo-żółty kolor, na powierzchni są plamki, podłużne nacięcia i paski. Pachnący i słodki miąższ jest zabarwiony na Zielono.
  9. Bajka . Jest to wczesna odmiana. Żółte melony mają eliptyczny kształt, ważą około 2 kilogramów. Na skórce nie ma wzoru, siatka jest rzadka, a segmenty są słabo zaznaczone. Blady kremowy słodki miąższ ma średnią soczystość i umiarkowany aromat.
  10. Księżyc . Odmiana średnio wczesna. Owalne i gładkie melony są pomalowane na Żółto, mają delikatną siatkę i ważą około 1 kilograma. Kremowy miąższ ma przyjemny zapach, a także średnią słodycz i soczystość.