kultura warzywna daikon, zwana także chińską rzodkiewką, japońską rzodkiewką lub japońskim daikonem,jest rośliną okopową, która jest członkiem rodziny krzyżowej i podgatunku rzodkiewki. Roślina ta różni się od rzodkiewki i rzodkiewki tym, że nie zawiera olejków musztardowych, a jej aromat jest stosunkowo umiarkowany. Ta odmiana została wyhodowana przez japońskich hodowców w czasach starożytnych i została uzyskana z rośliny Loba należącej do azjatyckiej grupy odmian rzodkiewki, która występuje naturalnie w Chinach. Daikon z japońskiego tłumaczy się jako "wielki korzeń". W kuchni japońskiej rzodkiewka ta należy do najważniejszych składników, służy do przygotowywania zup, sałatek i dodatków gotowanych, marynowanych, świeżych, a także duszonych. W Chinach to warzywo jest przygotowywane z grzybami shiitake, podczas gdy Birmańczycy i Koreańczycy wolą solony daikon. W Europie Wschodniej to warzywo korzeniowe jest najczęściej nazywane "białą rzodkiewką "lub" białą rzodkiewką", z której przygotowuje się sałatki ze śmietaną, masłem lub śmietaną.
treść
funkcje rzodkiewki daikon
daikon może być jednoroczny lub dwuletni. Z czasem roślina powinna utworzyć rozetę, która składa się z 12-40 silnie rozciętych płyt liściowych. Rośnie również warzywo korzeniowe, które ma większy rozmiar w porównaniu z rzodkiewką, waży 0,6-4 kilogramy, ale czasami występują warzywa korzeniowe o wadze około 20 kilogramów. Takie owoce nie mają ostrości wrodzonej w rzodkiewkę, a ich miąższ jest bardziej delikatny i soczysty. Taka rzodkiewka ma dobrą jakość przechowywania i jest dość skutecznie uprawiana na średnich szerokościach geograficznych. Długość sezonu wegetacyjnego wynosi 40-200 dni i zależy bezpośrednio od odmiany. Roślina ta jest uważana za krewną rzodkiewki, kapusty, rzepy i innych niezbyt znanych przedstawicieli rodziny krzyżowej. Każdego roku kultura ta zyskuje coraz większą popularność wśród ogrodników, ponieważ daikon jest wysokowydajny i bezpretensjonalny.
uprawa daikonu z nasion
siew
przez sadzonki z reguły uprawiane są te odmiany daikon, które mają krótkie owalne lub zaokrąglone owoce. Faktem jest, że odmiany o długich roślinach okopowych reagują wyjątkowo negatywnie na zbieranie i przesadzanie na otwartym terenie. Wysiew nasion odbywa się od drugiej połowy marca do pierwszych dni kwietnia. Nasiona wymagają przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, zanurza się je w gorącej wodzie (50 stopni) na jedną trzecią godziny, a następnie natychmiast chłodzi w bardzo zimnej wodzie, a następnie odkłada na półkę lodówki przeznaczoną do warzyw na 24 godziny. Nasiona na sadzonki zaleca się wysiewać 2 lub 3 sztuki w doniczkach torfowo-humusowych lub w tabletkach torfowych. Sadzonki daikon są sadzone bezpośrednio z tymi doniczkami lub tabletkami. Jeśli zdecydujesz się wysiać nasiona w pojemniku lub pudełku, powinieneś wybrać pojemnik o głębokości co najmniej 10 centymetrów, ponieważ ta roślina ma dość długi korzeń. Siew odbywa się na wilgotnym, lekkim, luźnym podłożu, podczas gdy nasiona należy zakopać o 20 mm.pojemnik na górze należy przykryć szkłem lub folią, a następnie przenieść do ciepłego miejsca.
pielęgnacja sadzonek
jeśli warunki uprawy są korzystne, pierwsze sadzonki pojawią się po 5 dniach, po czym film będzie musiał zostać usunięty. Dbanie o sadzonki jest dość proste, należy je podlewać w odpowiednim czasie, a także regularnie poluzowywać powierzchnię podłoża. Po utworzeniu pierwszej pary prawdziwych płytek liściowych w roślinach konieczne będzie przerzedzenie sadzonek, w tym celu należy usunąć słabe i powolne sadzonki, ponieważ będą one zakłócać wzrost i rozwój silniejszych roślin. Gdy sadzonki są przerzedzone, będą wymagały górnego opatrunku, w tym celu stosuje się roztwór nawozu mineralnego w słabym stężeniu. Sadzonki daikon nie potrzebują zbyt długiego dnia świetlnego, ponieważ muszą budować rośliny okopowe. Jeśli światło dzienne jest zbyt długie, roślina może kwitnąć, a ogrodnik pozostanie bez zbiorów. Zaleca się sadzenie sadzonek, które zostaną przesadzone do szklarni, na przeszklonej loggii. Jeśli rzodkiewka daikon zostanie posadzona na otwartej ziemi, to pół miesiąca przed sadzeniem musisz zacząć ją hartować. Aby to zrobić, każdego dnia sadzonki są przenoszone na świeże powietrze, czas trwania tej procedury należy stopniowo zwiększać i robić to, dopóki rośliny nie będą mogły przebywać na ulicy przez całą dobę.
sadzenie daikon w otwartym terenie
kiedy sadzić
zaleca się sadzenie sadzonek daikon na otwartej glebie po utworzeniu 2 par prawdziwych płyt liściowych w roślinach. Warunki sadzenia sadzonek na otwartym terenie mają silny wpływ na cechy klimatyczne Twojego regionu, a także Długość dnia świetlnego, podczas wzrostu i rozwoju płodu nie powinna być dłuższa niż 12-15 godzin.jeśli godziny dzienne są dłuższe, istnieje duże prawdopodobieństwo, że krzewy pójdą do strzałki. Podczas sadzenia daikonu na otwartej glebie Temperatura powietrza nie powinna być niższa niż 10 stopni. Aby uprawiać tę uprawę, wybierz najbardziej oświetlony obszar.
odpowiednia gleba
ta roślina jest mało wymagająca dla składu gleby, ale zauważono, że na neutralnych i luźnych glebach piaszczystych lub gliniastych rośnie lepiej, podczas gdy woda gruntowa powinna leżeć dość głęboko. Istnieją jednak odmiany, które dobrze rosną na ciężkich glinach. Kwaśną glebę można naprawić, wprowadzając do niej wapno. Gleba o pH 6,0–8,0 jest najlepsza do uprawy tej kultury.
działka pod daikon powinna być przygotowana jesienią. Tak więc gleba będzie wymagała kopania na głębokość bagnetu łopaty, podczas gdy należy do niego dodać 20 gramów siarczanu amonu i siarczanu potasu, od 1 do 2 kilogramów próchnicy lub kompostu i 40 gramów superfosfatu na 1 metr kwadratowy działki. Jeśli musisz dodać wapno do gleby, zrób to pół miesiąca przed zastosowaniem nawozu. Zaleca się stosowanie nawozów organicznych pod poprzednią uprawą, a nie bezpośrednio przed uprawą daikonu. Najlepszymi poprzednikami tej rośliny są ogórki, buraki, ziemniaki, pomidory i marchew. Nie zaleca się uprawy takiej rzodkiewki na obszarach, na których wcześniej Rosli przedstawiciele rodziny krzyżowej (rzepa, turneps, kapusta i rzodkiewka).
zasady sadzenia
sadzonki sadzi się w otwartej glebie zgodnie ze schematem 30x60 centymetrów, podczas gdy szerokość między rzędami powinna wynosić 0,6 m, a odległość między krzakami w rzędzie nie mniejsza niż 0,3 m.sadzenie odbywa się w wilgotnej glebie. Po posadzeniu roślin gleba jest lekko deptana, po czym jej powierzchnia jest pokryta warstwą ściółki (torf). Jeśli istnieje zagrożenie powracającymi wiosennymi przymrozkami, zaleca się pokrycie roślin w pierwszych dniach po posadzeniu w nocy dowolnym materiałem pokrywającym, na przykład folią z tworzywa sztucznego.
sadzenie daikon pod zimą
możesz uciekać się do zimowego lądowania daikon. Jego zaletą jest to, że obszary nadają się do siewu po zebraniu następujących wczesnych upraw: sałaty, koperku lub cebuli. Ponadto w tym czasie obserwuje się spadek światła dziennego, a zatem ryzyko, że krzewy zaczną kwitnąć zamiast wzrostu rośliny okopowej, jest znacznie zmniejszone. Jednak podczas siewu tej uprawy jesienią należy wziąć pod uwagę wysokie prawdopodobieństwo, że owoce nie będą miały czasu na osiągnięcie maksymalnej wartości. Przed rozpoczęciem siewu materiał siewny należy poddać przygotowaniu przedsiewnemu. Konieczne jest również przygotowanie gleby na stronie. Eksperci raczej nie nazwaliby tego siewu zimowym, ponieważ odbywa się to w ostatnich dniach lipca lub w pierwszych dniach sierpnia. Jednak w regionach południowych wysiew nasion można wykonać we wrześniu.
siew odbywa się w wilgotnej glebie, podczas gdy w jednym otworze należy umieścić 2 lub 3 nasiona. Odległość między otworami powinna wynosić co najmniej 0,3 m, a odległość między rzędami powinna wynosić około 0,6 m.konieczne jest zamknięcie nasion w glebie na głębokość 15-20 mm. po zakończeniu siewu powierzchnia łóżka musi być pokryta warstwą ściółki (torf). Po pojawieniu się sadzonek konieczne jest ich przerzedzenie, podczas gdy jedna najbardziej rozwinięta roślina powinna pozostać w każdym otworze. Należy zauważyć, że dodatkowe sadzonki nie powinny być wyciągane, ale wyrywane, co pozwoli uniknąć uszkodzenia płodu w roślinie pozostającej w otworze.
opieka nad daikonem
uprawa daikonu w ogrodzie jest stosunkowo prosta. Tak więc roślina ta powinna być podlewana w odpowiednim czasie, poluzować powierzchnię łóżka, usunąć chwasty, nakarmić (gdy rośnie w ubogiej glebie), a także chronić przed szkodliwymi owadami i chorobami. Ponadto krzewy wymagają hillingu, ponieważ z czasem owoce zaczynają wyglądać z gleby (w niektórych przypadkach o 1/3 swojej długości).
jak podlewać
aby zebrać bogate zbiory daikonu, należy go systematycznie podlewać, jednocześnie zużywając wystarczającą ilość wody. Gleba w ogrodzie powinna być nieco wilgotna przez cały sezon wegetacyjny. Pierwsze podlewanie odbywa się po pojawieniu się sadzonek. Przy niewystarczającej ilości wilgoci istnieje duże prawdopodobieństwo, że krzewy wejdą w strzałkę, a miąższ uformowanych owoców stanie się sztywny, a także będzie miał nieprzyjemny aromat i gorzki smak. Konieczne jest systematyczne podlewanie łóżka, w przeciwnym razie na roślinach okopowych pojawią się pęknięcia, a także będzie to miało bardzo negatywny wpływ na ich jakość przechowywania. Zaleca się podlewanie krzewów średnio 1 raz na 5 dni. W okresie suchym będziesz potrzebować częstszego podlewania, aw okresie deszczowym będziesz musiał rzadziej podlewać.
szkodniki i choroby daikona
jeśli daikon jest niewłaściwie pielęgnowany lub łamie zasady agrotechniczne, wówczas ta roślina ma zmniejszoną odporność na choroby i szkodniki. Jest dotknięty tymi samymi chorobami, co pozostali przedstawiciele rodziny krzyżowej.
bakterioza śluzowa zaczyna się rozwijać, jeśli w glebie występuje częsta stagnacja wilgoci. Pierwsze objawy tej choroby zaczynają się pojawiać z reguły w drugiej połowie sezonu wegetacyjnego. W miarę rozwoju choroby roślina okopowa staje się zmiękczona i zmienia kolor na ciemny. W niektórych przypadkach już podczas układania warzyw w magazynie można znaleźć na nich oznaki choroby, dzięki czemu na powierzchni roślin okopowych można dostrzec ogniska mokrej zgnilizny.
ta kultura jest również podatna na choroby, takie jak: czarna noga, mozaika, kil, bakterioza naczyniowa i choroba filcowa. Zapobieganie chorobom wirusowym i grzybiczym:
- przestrzegaj zasad techniki rolniczej i płodozmianu tej kultury;
- do siewu używaj nasion odmian, które są odporne na choroby grzybowe;
- przed siewem należy przygotować nasiona;
- usuń chwasty z ogrodu na czas, a także zwalczaj szkodliwe owady, które są głównymi nosicielami nieuleczalnych chorób;
- pamiętaj, aby zdezynfekować magazyn;
- po zbiorach z witryny należy usunąć wszystkie pozostałości roślinne, które należy spalić.
największym zagrożeniem ze wszystkich szkodników dla młodych krzewów jest pchła krzyżowa. Na takiej roślinie nadal można osiedlić gałkę ogrodową, kiełki i wiosenne muchy kapuściane, robaki rzepakowe i zjadacze kwiatów, ślimaki, robaki kapuściane, mszyce i ognie.
przetwarzanie daikon
aby zapobiec uszkodzeniu rośliny przez choroby grzybowe, należy podjąć wszystkie środki zapobiegawcze. Ale jeśli krzew nadal jest chory, konieczne będzie potraktowanie całego łóżka roztworem leku biologicznego Planriz lub Binoram, podczas gdy należy postępować zgodnie z instrukcjami dołączonymi do leku. Niemożliwe jest wyleczenie mozaiki, w związku z tym chore krzewy należy jak najszybciej usunąć z gleby i zniszczyć, podczas gdy otwór należy zrzucić bardzo silnym roztworem manganu potasu.
aby pchła kapuściana nie osiadła na krzakach daikon, gdy tylko sadzonki zostaną posadzone na otwartej glebie, powierzchnia łóżka musi być pokryta dużym popiołem drzewnym. Jak tylko pojawią się sadzonki lub sadzonki zostaną posadzone na łóżku, powierzchnię gleby należy posypać popiołem drzewnym o małej frakcji. Jeśli inne szkodniki osiadły na krzakach,należy je spryskać naparem z czerwonej papryki. Aby go przygotować, musisz połączyć 1 litr gorącej wody z pięcioma strąkami czerwonej papryki. Napar będzie gotowy po 12 godzinach, po czym należy go odcedzić i połączyć z 1 wiadrem wody. W przypadku, gdy szkodniki pozostaną na krzakach po jednym opryskaniu naparem, po 3-4 dniach należy je ponownie przetworzyć. Aby zniszczyć larwy, roślinę należy podlać słabym roztworem manganu potasu. Aby odstraszyć muchy, nagietki należy zasiać wzdłuż obwodu łóżek z tą kulturą. Aby ślimaki nie dostały się do łóżka, należy wykopać wokół niego rowek, który należy wypełnić popiołem drzewnym.
Czyszczenie i przechowywanie daikon
konieczne jest rozpoczęcie zbioru daikon 40-70 dni po siewie (w zależności od odmiany). Jeśli rzodkiewka daikon została wysiana w ziemi jesienią, wówczas zbiory będą musiały zostać zebrane w październiku, zanim zacznie się stałe zimno. Nie należy dopuścić do tego, aby rośliny okopowe pozostawały w ziemi przez bardzo długi czas, ponieważ krzewy mogą zacząć kwitnąć lub owoce stracą swój smak. Zbiory należy wykonywać w Słoneczny, suchy dzień. Jeśli gleba jest lekka i luźna, krzaki można szarpać rękami, chwytając wierzchołki. Z ciężkiej gleby owoce będą musiały zostać usunięte, używając do tego łopaty lub widelca. Owoce wyekstrahowane z gleby są suszone, rozkładając je wzdłuż łóżka, po czym resztki ziemi są usuwane z nich i wierzchołki są przycinane. Do przechowywania rośliny okopowe są usuwane do piwnicy, gdzie Temperatura powietrza powinna wynosić 0-5 stopni, podczas gdy należy je umieścić w pudełkach z piaskiem, aby nie stykały się ze sobą. Jeśli zostaną stworzone sprzyjające warunki, owoce daikon będą mogły leżeć do początku stycznia.
odmiany daikon
daikon ma wiele odmian, które są klasyfikowane, biorąc pod uwagę kształt rośliny okopowej i głębokość jej zanurzenia w ziemi. Na przykład:
- grupa odmian Nerime . Gładkie rośliny okopowe mają wrzecionowaty kształt i biały kolor, ich długość waha się od 0,4 do 0,7 m, a ich średnica sięga 8-10 centymetrów. Ich miąższ jest bardzo soczysty. Owoce są zakopane w glebie na 1/3 lub ¼ części długości.
- Hybrydy Miyashige . Są bardzo popularne wśród Japończyków. Długość owoców o cylindrycznym kształcie wynosi od 0,35 do 0,5 m, a ich średnica sięga od 70 do 90 mm, podczas gdy są zakopane w ziemi o 2/5 lub ½ części długości.
- Grupa Shogoin . Charakteryzuje się mniejszą wydajnością, ale takie odmiany dobrze rosną w gliniastej ciężkiej glebie. Kształt roślin okopowych może być płaski i okrągły, osiągają średnicę 15-20 centymetrów. W glebie są zanurzone w ¼ lub 1/5 części długości.
- Grupa Sirogari . Tutaj zbierane są wczesne dojrzałe odmiany. Długość cylindrycznych owoców wynosi od 0,25 do 0,3 m, a ich średnica sięga od 6 do 7 centymetrów. W ziemi owoce są zakopane na 2/3 lub ¾ części długości. Czas trwania sezonu wegetacyjnego w takich odmianach wynosi około 55 dni.
- Grupa Minovase (Minovasi) . Ta stosunkowo duża grupa połączyła wczesne dojrzałe odmiany, które są odporne na ciepło i choroby. Dolna część owoców jest wydłużona-stożkowa, a górna ― cylindryczna. Osiągają długość 0,4 - 0,5 m, a średnicę 7-8 centymetrów, owoce zanurzone w glebie na ¾ długości. Takie odmiany należy uprawiać na gliniastej lekkiej glebie. W tym artykule opisano, jak siać i uprawiać odmiany daikon tej grupy.
- Grupa Nineigo . Obejmuje odmiany, w których rośliny okopowe są zanurzone w ziemi w całości, ich dolna część jest wydłużona-stożkowa, a górna ― cylindryczna. Długość owoców wynosi od 0,4 do 0,6 m, a ich średnica sięga 50-60 mm. takie odmiany są odporne na mróz i strzelanie, a zaleca się ich uprawę w lekkiej glebie.
- Grupa Kameida . Zawarte w nim odmiany mają stożkowe owoce, osiągające długość 12-15 centymetrów,a ich średnica wynosi 10-50 mm, są zakopane w glebie o długości 2/3. Smak owoców jest ostry. W takich odmianach liście są również spożywane jako żywność. Zaleca się uprawę odmian tej grupy na obszarach o lekkiej glebie.
odmiany są również podzielone według sezonu uprawowego na wczesne (wiosenne), W połowie sezonu (letnie) i późne dojrzewanie (jesienne). Poniżej zostaną opisane niezwykłe odmiany daikon, z których każdy będzie mógł wybrać ten, który jest odpowiedni dla jego ogrodu:
- Daikon Sasha . Ta wczesna odmiana o średniej wydajności jest podzielona na strefy dla średnich szerokości geograficznych. Czas trwania sezonu wegetacyjnego wynosi 35-45 dni. Duży biały owoc jest zanurzony w glebie na ½ części długości. Chrupiące soczyste miąższ ma umiarkowanie ostry smak i śnieżnobiały kolor, na powierzchni jest jasnozielony. Uprawa takiej odmiany jest dość prosta, ale należy pamiętać, że jej owoce mogą mieć różne rozmiary.
- różowy brokat Misato . Jest to odmiana japońskiej hodowli. Na nacięciu owocu widać lekki różowy blask. Jeśli ta odmiana zostanie wysiana wiosną, istnieje duże prawdopodobieństwo, że trafi do strzałki. A podczas sadzenia jesienią jego rośliny okopowe będą miały niewielki rozmiar. Ta odmiana jest zalecana do uprawy w regionach południowych, a dla średnich szerokości geograficznych jest mało odpowiednia.
- Pałka . Ta odmiana w połowie sezonu jest odporna na bakteriozę śluzową. Jeśli warunki uprawy są optymalne, białe owoce osiągną długość 0,6 m i będą ważyć od 3 do 4 kilogramów. Biały miąższ jest słodki i soczysty.
- Smok . Ta odmiana w połowie sezonu wyróżnia się wydajnością. Gładkie owoce mają stożkowy kształt i biały kolor, osiągają długość 0,3-0,6 m, a średnicę 60-80 mm. ważą około 1 kilograma. Soczysty i bardzo delikatny miąższ jest dość gęsty, ma słodkawy smak, a jego smak jest wysoki.
- Flamingo . Ta hybryda w połowie sezonu jest odporna na kwitnienie i wydajność. Gładki owoc ma średnią wielkość i kształt sopla, jest pomalowany na fioletowo-różowo-biały kolor, a jego miąższ jest różowy. Owoc waży od 0,6 do 0,8 kg, zanurzony jest w ziemi na 2/3 długości.
- Tsukushi Spring Cross . Taka wczesna hybryda wyróżnia się wydajnością i odpornością na strzelanie. Kształt gładkich białych owoców jest cylindryczny, ważą około 0,8 kg. soczysty i delikatny miąższ jest zabarwiony na biało. Owoce można bez wysiłku wyciągnąć z ziemi.
również na średnich szerokościach geograficznych można uprawiać takie odmiany, jak: Cezar, faworyt 9908099, Japoński biały długi, Tokinashi, duży byk, pies słonia, aokabi daikon, Sakurajima itp.
właściwości daikon: szkody i korzyści
przydatne właściwości daikon
daikon to niskokaloryczny produkt, który zawiera bardzo duże ilości witaminy C. również warzywa korzeniowe zawierają enzym, który pomaga poprawić trawienie skrobi. W związku z tym zaleca się włączenie owoców do diety osób, które chcą pozbyć się nadwagi. Nawet w ich skład wchodzą fitoncydy, które poprawiają odporność organizmu na różne infekcje. A zawarte w nich warstwy potasu przyczyniają się do uwolnienia organizmu od toksyn, toksyn, a także nadmiaru płynu. Zawierają również substancje takie jak esteraza, amylaza i enzymy, które przyczyniają się do normalizacji procesów metabolicznych w organizmie, a także poprawiają wchłanianie tłuszczów, węglowodanów i białek. Ponadto owoce tej rośliny zawierają sole magnezu, fosforu i żelaza, błonnik i pektyny, dużą ilość beta-karotenu i witamin z grupy B.
daikon zaleca się stosować w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych i miażdżycy. Jeśli jest spożywany na surowo, wówczas człowiek poprawi apetyt, a jego ciało oczyści się z nadmiaru cholesterolu, a także przyczynia się do eliminacji promieniowania. Bezpośrednio przed jedzeniem zaleca się picie 1 łyżki.sok z takiej rośliny, ponieważ zawiera siarkę, która ma pozytywny wpływ na pracę pęcherzyka żółciowego i wątroby. W przypadku chorób dróg oddechowych (astmy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli, przewlekłego kaszlu i grypy) eksperci zalecają również stosowanie soku daikon, ponieważ ma działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe. 0,2–0,3 kg rozdrobnionego warzywa korzeniowego pomoże pozbyć się kaca. Aby usunąć piegi, leczyć ropne rany, a także wzmocnić włosy, zaleca się stosowanie takiego soku zewnętrznie w postaci płynów i okładów.
przeciwwskazania
ta roślina okopowa nie jest zalecana do jedzenia dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika, a podczas trawienia może powodować niestrawność i wzdęcia. Nie można go również jeść w obecności wrzodów, dny moczanowej lub nadmiernego zapalenia błony śluzowej żołądka, a także w przypadku zaburzeń czynności nerek. Ci po pięćdziesiątce przed włączeniem daikon do diety powinni skonsultować się ze specjalistą.