groszek

groszek zielny (Pisum) jest członkiem rodziny roślin strączkowych. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji, gdzie zaczął być uprawiany w czasach starożytnych. Groszek zielony zawiera karoten (prowitaminę A), witaminę C, PP, witaminy z grupy B, a także sole manganu, fosforu, potasu i żelaza. Nawet groch zawiera lizynę, która jest jedną z najrzadszych aminokwasów. Do tej pory uprawiane są 3 odmiany tej rośliny, a mianowicie: groch zbożowy, paszowy i warzywny ― ten roczny jest samozapylający i charakteryzuje się szybkim rozwojem. Ta kultura jest popularna nie tylko dlatego, że jest źródłem białka roślinnego i zawiera wiele substancji przydatnych dla ludzkiego ciała, ale także dlatego, że jest doskonałym syderatem. Groch jest doskonałym prekursorem dla wszystkich upraw uprawianych w ogrodzie.

funkcje grochu

groszek ma głęboki system korzeniowy. Wysokość rozgałęzionej pustej łodygi może osiągnąć 250 cm, co zależy bezpośrednio od odmiany (standardowej lub zwykłej). Złożone niesparowane płytki liściowe mają ogonki zakończone antenami. Roślina przyczepia się do podpory, co pomaga utrzymać krzak w pozycji pionowej. Biseksualne kwiaty samozapylające są zwykle pomalowane na biało, ale są też fioletowe. Kwitnienie grochu rozpoczyna się 30-55 dni po wysianiu nasion. W krzaku wczesnej odmiany dziobanie pierwszej szypułki obserwuje się z zatok 6-8 blaszki liściowej, podczas gdy w odmianach późno dojrzewających ― z zatok 12-24 listków. 1 raz na 1 lub 2 dni rośnie nowa szypułka. Owocem jest fasola, która może mieć inny kolor, kształt i wielkość w zależności od odmiany. Wewnątrz fasoli znajduje się 4-10 nasion, które mogą być pomarszczone lub gładkie. Powinieneś wiedzieć, że skórka strąka i nasiona w nim mają ten sam kolor.

groszek, podobnie jak wszystkie inne rośliny należące do rodziny roślin strączkowych, przyczynia się do wzbogacenia gleby w azot. Podczas wzrostu krzewów na ich systemie korzeniowym obserwuje się rozwój pożytecznych mikroorganizmów. Bakterie te utrwalają azot, który wchłaniają z powietrza.

sadzenie grochu w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

groszek jest dość wymagającą w pielęgnacji kulturą. Jeśli jednak przestrzegasz wszystkich zasad agrotechnicznych tej kultury, uprawa grochu będzie dość prosta. Wysiew nasion na otwartej glebie należy przeprowadzić w ostatnich dniach kwietnia (od około dwudziestego), po całkowitym zejściu pokrywy śnieżnej, a gleba lekko wyschnie. Pojawiające się sadzonki rosną dobrze i nie umierają nawet przy niezbyt dużym mrozie. Jeśli odmiana jest wczesna, wówczas wysiew nasion można wykonać od wiosny do końca pierwszej dekady lipca. Doświadczeni ogrodnicy zalecają wysiew nasion tej kultury na otwartej glebie kilka razy od ostatnich dni kwietnia do pierwszych lipca, podczas gdy odległość między uprawami powinna wynosić 1,5 tygodnia.

nasiona wymagają przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, należy je ogrzać przez 5 minut w gorącym (około 40 stopni) roztworze kwasu borowego, aby go przygotować, należy wymieszać 1 wiadro wody z 2 gramami kwasu. W rezultacie roślina staje się bardziej odporna na szkodliwe owady i choroby, na przykład na larwy ryjkowca guzkowego. Gdy nasiona w roztworze kwasu pęcznieją, należy je dokładnie wysuszyć. Jeśli nagle nie można było zmoczyć nasion przed siewem, można je wysiewać na otwartym terenie na sucho, po kilku godzinach pęcznieją bezpośrednio w glebie.

odpowiednia Ziemia

aby uprawa tej rośliny na otwartej glebie okazała się sukcesem, konieczne będzie zapoznanie się z kilkoma zasadami i przestrzeganie ich:

  1. działka powinna być dobrze oświetlona.
  2. wody gruntowe powinny leżeć wystarczająco głęboko, w przeciwnym razie system korzeniowy krzewów, sięgający głęboko w glebę o 100 centymetrów, może znacznie ucierpieć.
  3. lekka gleba pełna składników odżywczych jest idealna do grochu, a pH powinno wynosić 6-7. Podczas uprawy w kwaśnej glebie krzewy będą osłabione i chore.

biedna gleba nie nadaje się do uprawy takiej kultury, ale także do uprawy takiej, w której znajduje się duża ilość łatwo dostępnego azotu. Są ogrodnicy, którzy groszek wysiewa się bezpośrednio w koło pnia młodego drzewa jabłoniowego. Korona młodego drzewa dopiero zaczyna się rozwijać, więc groszek jest wystarczający na słońce. Sam groszek przyczynia się do wzbogacenia gleby w azot, co bardzo dobrze wpływa na wzrost i rozwój jabłoni. Jeśli chcesz skorzystać z tej metody uprawy grochu, konieczne jest wlanie warstwy gleby odżywczej o grubości od 10 do 12 centymetrów do pnia drzewa.

eksperci zalecają przygotowanie gleby pod siew takiej kultury z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, jesienią miejsce należy wykopać, a do gleby należy dodać od 50 do 60 gramów superfosfatu i od 20 do 30 gramów soli potasowej na 1 metr kwadratowy. Jeśli gleba na stronie jest kwaśna, można to naprawić, wprowadzając do niej popiół drzewny, podczas gdy na 1 metr kwadratowy działki przyjmuje się od 0,2 do 0,4 kg, ostateczna ilość popiołu zależy od wartości wskaźnika kwasu. Wraz z nadejściem następnej wiosny saletra powinna zostać wprowadzona do gleby (na 1 metr kwadratowy działki 10 gramów). Należy pamiętać, że ta kultura reaguje wyjątkowo negatywnie na wprowadzanie świeżego obornika do gleby, ale dobrze rośnie na ziemi, która została wyhodowana, gdy uprawiano na niej inne rośliny. Najlepszymi poprzednikami takiej kultury są ziemniaki, ogórek, pomidory, kapusta, a także Dynia. I nie zaleca się siewu na obszarach, na których uprawiano przed nim fasolę, soczewicę, groszek, fasolę, soję i orzeszki ziemne.

zasady sadzenia

nasiona wysiewa się w rowkach o głębokości od 50 do 70 mm i szerokości od 15 do 20 centymetrów, które należy najpierw wykonać w ogrodzie. Odległość między rowkami powinna wynosić 0,5 - 0,6 m.wymieszaj kompost z popiołem drzewnym i wlej powstałą mieszaninę do rowków, uformowaną warstwę na górze należy posypać ziemią ogrodową. Następnie głębokość rowków w łóżku z ciężką glebą powinna pozostać około 30 mm, a przy lekkiej glebie-około 50 mm. podczas siewu od 15 do 17 nasion powinno pozostawić 1 m rowka. Aby to zrobić, między nasionami należy zachować odległość około 60 mm. Po wypełnieniu rowków ziemią powierzchnię łóżka należy dokładnie ubić, co pomoże utrzymać w niej wilgoć. Łóżko powinno być chronione przed ptakami, które mogą wyciągnąć groszek z ziemi. Aby to zrobić, należy je przykryć siatką rybacką lub folią przepuszczającą światło. Pierwsze sadzonki powinny pojawić się po 7-10 dniach. Między rzędami w ogrodzie z groszkiem można zasiać sałatkę lub rzodkiewkę.

Pielęgnacja grochu

kiełkowanie nasion grochu rozpoczyna się już w temperaturze powietrza od 4 do 7 stopni, ale proces ten jest najlepszy w 10 stopniach. Należy zauważyć, że taka kultura reaguje wyjątkowo negatywnie na ciepło, a jeśli zostanie zasiana w upalny dzień, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wyhodowane rośliny nie będą miały kwitnienia.

groszek musi być odpowiednio podlewany, po czym należy poluzować powierzchnię gleby w ogrodzie, a także usunąć chwast. Po raz pierwszy musisz poluzować powierzchnię łóżka pół miesiąca po pojawieniu się sadzonek, podczas gdy roślina będzie musiała zostać spuszczona. Po wysokości krzewów wynosi 0,2 - 0,25 m, w rzędzie należy zainstalować podpory, wzdłuż których roślina zacznie się wspinać.

aby zbiory były bardziej obfite, należy uszczypnąć wierzchołki pędów i należy to zrobić tak wcześnie, jak to możliwe, po czym kilka pędów bocznych zacznie rosnąć w krzakach. Po pewnym czasie możesz je uszczypnąć. Zaleca się szczypanie krzewów wczesnym rankiem w pogodny dzień, w którym to przypadku rany będą mogły dobrze wyschnąć do wieczora. Istnieje możliwość, że szkodliwe owady mogą osiedlić się na krzakach lub choroba może na nie wpływać, więc musisz być przygotowany na natychmiastowe rozpoczęcie leczenia roślin.

jak podlewać

ta kultura reaguje wyjątkowo negatywnie na wysoką temperaturę powietrza, dlatego podczas długotrwałej suszy należy zwiększyć częstotliwość i obfitość podlewania. Szczególną uwagę należy zwrócić na podlewanie w czasie, gdy kwiaty kwitną na krzakach. Przed kwitnieniem należy podlewać łóżko około 1 raz na 7 dni. Kiedy groch zakwitnie, a także podczas formowania owoców, częstotliwość podlewania wzrasta tak dwa razy w ciągu 7 dni. W upalne dni groszek należy podlewać również kilka razy w tygodniu, a na 1 metr kwadratowy działki pobiera się od 9 do 10 litrów wody. Kiedy krzaki są podlewane, powierzchnia gleby musi zostać poluzowana, usuwając całą trawę chwastów.

nawóz

groszek zaleca się karmić wraz z podlewaniem. Przed przystąpieniem do podlewania należy wlać 1 łyżkę do 1 wiadra wody.l nitroammofoski i dobrze wymieszać wszystko, roztwór ten należy użyć do podlewania 1 metra kwadratowego sadzenia. Możesz zastąpić nitroammofoskę roztworem dziewanny. Humus i kompost, a także nawozy fosforowo-potasowe, należy najpierw wprowadzić do gleby przed kwitnieniem krzewów, a następnie po zakończeniu kwitnienia, a ostatni raz odbywa się to jesienią podczas przetwarzania witryny. Stosowanie nawozów zawierających azot do gleby odbywa się wiosną.

podwiązka

w krzakach grochu pędy są dość słabe, dlatego w procesie formowania owoców obserwuje się ich leżenie pod ciężarem strąków, w związku z tym potrzebują tylko podwiązki do podparcia. To podparcie może być wykonane z metalowych prętów lub kołków, które należy zainstalować, wbijając się w ziemię wzdłuż rzędu, podczas gdy między nimi należy zachować odległość 50 cm, konieczne jest pociągnięcie liny lub drutu, a jednocześnie powinno być umieszczone poziomo. Łodygi roślin, na których znajdują się Anteny, muszą być skierowane na to wsparcie, w którym to przypadku otrzymają wystarczającą ilość światła słonecznego i zostaną zdmuchnięte przez wiatr. Jeśli podpora nie zostanie zainstalowana, Krzaki staną się twarde i zaczną gnić z wilgoci i braku światła.

szkodniki i choroby grochu

szkodniki

na krzakach grochu mogą osiedlić się takie szkodliwe owady, jak liść, ćma grochu lub szufelka ogrodowa i kapuściana. Ulotki i szufelki na płytkach liściowych rośliny składają jaja. Larwy liści zjadają liście, owijając się w nie, a gąsienice miarki gryzą części krzewu znajdujące się nad ziemią. Jednocześnie motyle ćmy układają jaja na powierzchni liści, owoców i kwiatów, a po 7 dniach pojawiają się larwy, które zaczynają aktywnie pożerać groszek.

choroby

największe zagrożenie dla grochu stanowią choroby takie jak mączniak prawdziwy i mozaika. Mozaika jest chorobą wirusową, dziś nie ma skutecznego leku do jej leczenia. W celu zapobiegania nie należy zapominać o zasadach płodozmianu i technologii rolniczej tej uprawy, a także konieczne jest przygotowanie nasion przedsiewnych. W dotkniętych krzewach wzrost początkowo spowalnia i pojawia się kręcone liście, a na ich krawędziach powstają goździki. Po pewnym czasie na płytkach liściowych pojawiają się martwicze plamy, a żyły tracą kolor.

Sferoteka (mączniak prawdziwy) jest chorobą grzybiczą. Na powierzchni nadziemnej części zainfekowanej rośliny tworzy się luźna powłoka o białawym kolorze, najpierw pojawia się na dnie krzewu, a następnie całkowicie go pokrywa. W miarę postępu choroby obserwuje się pękanie i śmierć owoców, a zainfekowane łodygi i liście stają się czarne i umierają.

przetwarzanie grochu

jeśli groszek jest dotknięty mozaiką, wszystkie chore krzewy są usuwane z gleby i niszczone. Sam obszar należy rozlać dość mocnym roztworem manganu potasu. Na tej stronie zabrania się uprawy czegoś przez co najmniej 1 rok. Aby zwalczyć mączniaka prawdziwego, stosuje się różne leki grzybobójcze, na przykład: Topaz, Fundazol, Quadris, Topsin lub Skor. Jeśli chcesz, możesz na przykład użyć środków ludowych w walce z tą chorobą:

  1. jedno wiadro wody miesza się z 40 gramami zmielonego mydła do prania i taką samą ilością sody kalcynowanej. Takie rozwiązanie będzie musiało leczyć dotknięte Krzaki 2 razy z przerwą 7 dni.
  2. 10 litrów wody należy połączyć z 0,3 kg liści ostu polnego. Kompozycję należy pozostawić do zaparzenia na jedną noc. Filtrowany napar powinien być traktowany krzakami 2 razy z przerwą w tygodniu.
  3. konieczne jest napełnienie wiadra do połowy chwastem, po czym napełnia się go gorącą wodą do góry. Napar będzie gotowy po kilku dniach. Filtrowany produkt rozcieńcza się wodą (1:10), po czym leczy się dotknięte nim krzewy.

konieczne jest spryskiwanie liści wieczorem, w przeciwnym razie oparzenia słoneczne mogą pojawić się na miejscu utworzonych kropelek. Aby pozbyć się gąsienic z liści, szufelki i Ćmy, konieczne jest spryskanie roślin naparem czosnku lub wierzchołków pomidorów. Aby zrobić napar pomidorowy, musisz wymieszać 3 kg drobno posiekanych wierzchołków z wiadrem wody, produkt będzie gotowy po 1-2 dniach. Filtrowany napar będzie musiał spryskać liście grochu. 20 gramów czosnku zmiażdżonego za pomocą wyciskacza czosnku łączy się z 1 wiadrem wody. Narzędzie będzie gotowe po 24 godzinach, po czym jest filtrowane i wykorzystywane do przetwarzania roślin. Te napary pomogą pozbyć się mszyc.

Czyszczenie i przechowywanie grochu

około 30 dni po kwitnieniu rośliny możesz rozpocząć zbiór. Czas owocowania tej kultury wynosi od 35 do 40 dni. Taka roślina jest wieloskładnikowa, więc zbieranie jej owoców odbywa się co 2-3 dni. Owoce znajdujące się w dolnej części krzewu dojrzewają jako pierwsze. W ciągu jednego sezonu z 1 m 2 łóżka można usunąć około 4 kg owoców, ale to tylko w sprzyjających warunkach.

najczęściej ogrodnicy uprawiają odmiany łuskane i cukrowe tej rośliny. Ważną różnicą między groszkiem cukrowym a łuszczącym się jest to, że nie ma warstwy pergaminu w strąkach, w związku z tym młode owoce, jeśli chcesz, można jeść razem z strąkiem. Zbiór delikatnych strąków roślin tej odmiany przeprowadza się, gdy osiągniesz dojrzałość techniczną, począwszy od drugiej połowy czerwca. Aby w sierpniu Krzaki zaczęły ponownie kwitnąć i przyniosły drugie zbiory, konieczne jest systematyczne zrywanie wszystkich strąków z roślin do jednego. Zbiór odbywa się bardzo ostrożnie, aby nie zranić delikatnych pędów.

zbieranie owoców odmian łuskanych odbywa się od ostatnich dni czerwca do jesieni, gdy dojrzewają. Ponieważ ta odmiana jest uprawiana w celu uzyskania zielonego groszku, owoce muszą mieć czas na usunięcie, gdy są jeszcze gładkie i mają jednolity kolor. Strąki z narysowaną siatką można stosować tylko na ziarno.

zielony groszek jest w rzeczywistości niedojrzały, a eksperci twierdzą, że owoce są w fazie dojrzałości technicznej. Nie może być przechowywany na świeżo przez długi czas, więc jest albo zamrożony, albo konserwowany. Istnieje inny sposób na zachowanie zebranych plonów. Aby to zrobić, groszek wlewa się do gorącej wody i pozostawia do wrzenia przez 2 minuty, a następnie wkłada się go do durszlaka i spłukuje bardzo zimną wodą. Następnie należy go umieścić w suszarce nagrzanej do 45 stopni, gdzie powinien pozostać przez 10 minut. Wyciągnięty groszek należy schłodzić w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny, po czym ponownie usuwa się go do suszarki podgrzanej do 60 stopni. W razie potrzeby groszek można wysuszyć w piekarniku na blasze do pieczenia, ale w tym przypadku konieczne będzie dodanie cukru. Gdy groszek będzie gotowy, nabierze ciemnozielonego koloru, a jego powierzchnia stanie się pomarszczona. Może być przechowywany przez dość długi czas. Groszek na etapie dojrzałości biologicznej może być przechowywany przez kilka lat, jeśli wszystko zostanie wykonane prawidłowo:

  • owoce powinny być w pełni dojrzałe;
  • przed odłożeniem do przechowywania groszek jest dobrze wysuszony;
  • do przechowywania umieszcza się go w miejscu, w którym owady nie mają dostępu.

przed usunięciem groszku do przechowywania należy go łuszczyć i suszyć w dobrze wentylowanym pomieszczeniu przez 2-3 dni, podczas gdy rozrzuca się go na czyste arkusze papieru. Torby z tkaniny, papieru lub plastiku nie nadają się do przechowywania gotowego grochu, ponieważ owady łatwo do nich wnikają. Eksperci zalecają stosowanie szklanych słoików z metalowymi pokrywkami "twist"do przechowywania grochu. Faktem jest, że pokrywy wykonane z nylonu nie będą w stanie niezawodnie chronić go przed szkodnikami.

rodzaje i odmiany grochu

istnieje rodzaj grochu warzywnego lub siewnego (Pistum sativus), wyróżnia się różnorodnością genetyczną. Jego podgatunki różnią się od siebie kwiatami, liśćmi, nasionami i owocami. Jednak ta klasyfikacja jest interesująca tylko dla specjalistów. Dla ogrodników ważnym podziałem odmian grochu jest dojrzewanie: późne, średnie i wczesne dojrzewanie. Ponadto odmiany są podzielone według celu, Poniżej zostanie podany ich opis.

łuskowate (Pisum sativum convar. sativum)

nasiona takich roślin są gładkie, zawierają dużą ilość skrobi, ale stosunkowo niewiele wolnych cukrów. Najlepsze odmiany tego gatunku obejmują:

  1. Dakota . Wczesna Dojrzała odmiana jest odporna na choroby i wydajność. Groszek ma duży rozmiar.
  2. cud warzyw . Odmiana o średnim okresie dojrzewania, która jest odporna na choroby. Długość strąków wynosi około 10-11 centymetrów, groszek ma doskonały smak, można je konserwować i jeść świeże.
  3. Dinga . Ta wczesna odmiana została stworzona przez niemieckich hodowców. Długość lekko zakrzywionych strąków wynosi od 10 do 11 centymetrów, w nich znajduje się 9-11 groszków o ciemnozielonym kolorze. Można je konserwować lub jeść świeże.
  4. Somerwood . Ta średnio późna odmiana gruboziarnista charakteryzuje się wydajnością i odpornością na choroby. Długość strąka wynosi od 8 do 10 centymetrów, w nich znajduje się 6-10 nasion.
  5. Jof . Ta odmiana średnio późna jest odporna na choroby. Długość strąków wynosi od 8 do 9 centymetrów, znajdują się w nich słodkie groszki.
  6. Bingo . Ta późna odmiana ma wysoką wydajność i odporność na choroby. Fasola ma średnio 8 groszków, które wyróżniają się wysokim smakiem.

mózgowe (Pisum sativum convar. medullare)

na etapie dojrzałości biologicznej groszki w takich odmianach stają się pomarszczone, ale zaleca się ich stosowanie na etapie dojrzałości technicznej. Groszek zawiera dużą ilość cukru, w związku z tym jest konserwowany i używany do zamrażania. Odmiany cieszące się największą popularnością:

  1. Alfa . Ta najwcześniej dojrzewająca odmiana jest krzakiem(nie leży). Długość sezonu wegetacyjnego wynosi około 55 dni. Fasola ma nieco zakrzywiony kształt W kształcie szabli z ostrym wierzchołkiem. Długość strąków wynosi około 9 centymetrów, zawiera 5-9 groszków, mają wysoki smak.
  2. telefon . Ta amatorska odmiana późno dojrzewająca charakteryzuje się wysoką wydajnością i bardzo długimi pędami (wysokość około 300 cm). Długość strąków wynosi 11 centymetrów, w nich znajduje się od 7 do 9 słodkich dużych zielonych groszków.
  3. Adagumski . Jest to odmiana w połowie sezonu. Dojrzałe groszki są zabarwione na zielono-żółty kolor i mają doskonały smak.
  4. wiara . Ta wczesna Dojrzała odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością. Długość fasoli wynosi 6-9 centymetrów, zawiera od 6 do 10 nasion.

cukrowe (Pisum sativum convar. axiphium)

te odmiany grochu są bardzo pomarszczone i małe. W strąkach nie ma warstwy pergaminu, dzięki czemu groszek można jeść razem z strąkiem. Popularne odmiany:

  1. Ambrozja . Ta odmiana jest przedwczesna. Krzewy potrzebują wsparcia.
  2. Żegałowa 112 . Ta odmiana w połowie sezonu charakteryzuje się wysoką wydajnością. Długość lekko zakrzywionych lub prostych strąków wynosi 10-15 centymetrów, wierzchołek jest tępy. Wewnątrz znajduje się od 5 do 7 delikatnych i słodkich groszków.
  3. Sugar Oregon . Odmiana średnio wczesna. Długość fasoli wynosi około 10 centymetrów,zawiera od 5 do 7 groszków.
  4. Cud Kelvedona . Ta wczesna Dojrzała odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością. Długość fasoli wynosi od 6 do 8 centymetrów, zawiera 7 lub 8 gładkich dużych nasion o ciemnozielonym kolorze.