rutabaga

rutabaga (Brassica napobrassica)to dwuletnia roślina spożywcza i paszowa, która należy do rodzaju kapusta z rodziny krzyżowej. W niektórych regionach Rosji roślina ta jest również nazywana buszma, gruchwa, ziemianka, żółtaczka, bruczka, buchwa, kalyvka, niemiecka lub szwedzka rzepa. Rutabaga jest również często nazywana burakiem pastewnym, pomimo faktu, że rośliny te należą do zupełnie różnych rodzin. Pojawienie się rutabagi miało miejsce w bardzo starożytnych czasach w basenie Morza Śródziemnego dzięki naturalnemu krzyżowaniu kapusty liściastej z jedną z form rzepy. Po raz pierwszy szwajcarski botanik Caspar Baugin wspomniał o tej roślinie, która podała jej opis, a także napisała, że na wolności występuje na terytorium Szwecji. Inne źródła sugerują, że Syberia jest domem dla buraków pastewnych, a później znalazła się na Półwyspie Skandynawskim. Ta kultura jest najbardziej popularna w Finlandii, Szwecji i Niemczech. Ciekawe, że po prostu uwielbiał ją Heinrich Goethe.

funkcje rutabagi

rutabaga roślin warzywnych jest odporna na suszę i mróz. Jest krewną rzodkiewki, chrzanu, tournepsa, rzepy, rzodkiewki, musztardy i kapusty (wszystkich jej gatunków). Buraki pastewne rosną przez 2 lata, podczas gdy w pierwszym roku obserwuje się tworzenie rozety liściowej i rośliny okopowej, a w drugim rosną łodygi kwiatowe i nasiona. Łodyga liściasta jest dość wysoka. Perystonadcięte lirowate płytki liściowe mogą być prawie nagie lub Owłosione. Część rośliny znajdująca się nad ziemią jest pomalowana na niebiesko. Szczotki składają się z żółtych kwiatów. Owoc jest długim strąkiem, który może być guzowaty lub gładki, wewnątrz znajdują się kuliste nasiona i ciemnobrązowy kolor. W przypadku rośliny okopowej kształt zależy bezpośrednio od odmiany i jest okrągły, płaski, owalny, cylindryczny lub okrągły. Miąższ może być pomalowany na różne odcienie żółtego lub białego. Rutabaga smakuje podobnie do rzepy, ale jej wartość odżywcza jest znacznie wyższa.

uprawa rutabagi z nasion

siew

jeśli zdecydujesz się wyhodować rutabagę, pierwszą rzeczą do zrobienia jest wysiew nasion na sadzonki. Jeśli sadzonki są uprawiane w warunkach pokojowych, będą one pod niezawodną ochroną przed pchłami krzyżowymi i innymi szkodliwymi owadami. Przed przystąpieniem do siewu nasiona należy przygotować, w tym celu umieszcza się je w roztworze czosnku na 1 godzinę, aby go ugotować, należy połączyć 100 miligramów wody z 25 gramami czosnku, który należy wstępnie posiekać. Następnie nasiona umyte w czystej wodzie należy dokładnie wysuszyć. Doświadczeni ogrodnicy zalecają kiełkowanie nasion przed siewem. Aby to zrobić, są owinięte w zwilżoną szmatkę, gdzie będą się znajdować, aż pojawią się małe białe kiełki.

wysiew nasion odbywa się w pierwszych dniach kwietnia 40 dni przed przesadzeniem sadzonek na otwartą glebę. Aby to zrobić, użyj głębokich szuflad, które są wypełnione zwilżonym podłożem. Podczas siewu nasiona należy zakopać w mieszance gleby o 10-15 mm, aby uprawy nie były zbyt gęste, zaleca się połączenie materiału siewnego przed siewem z przesianym torfem lub proszkiem dentystycznym, które są pobierane w równych częściach. Odległość między nasionami w rzędzie powinna wynosić od 20 do 30 mm, przy szerokości między rzędami 60-70 mm. Pojemnik z uprawami na górze należy przykryć szkłem lub folią, a następnie usuwa się go w dość chłodnym miejscu (17-18 stopni).

pielęgnacja sadzonek

Po pojawieniu się pierwszych sadzonek należy usunąć folię ze skrzynki i należy ją przenieść do chłodniejszego miejsca (od 6 do 8 stopni), po 7 dniach uprawy należy zmienić w cieplejsze miejsce (od 12 do 15 stopni). Sadzonki należy systematycznie podlewać, poluzować powierzchnię podłoża, a sadzonki należy przerzedzić.

jak nurkować

eksperci nie zalecają zbierania sadzonek tej kultury, ponieważ podczas procedury korzenie roślin można łatwo zranić. Aby uniknąć zbierania, do uprawy sadzonek należy użyć wystarczająco głębokich skrzynek.

10-12 dni przed sadzeniem sadzonek na otwartej glebie, przystąp do hartowania. Aby to zrobić, należy go codziennie wyjmować na zewnątrz, a czas przebywania roślin na świeżym powietrzu należy stopniowo zwiększać. Po tym, jak rutabaga może pozostać na ulicy przez cały dzień, przeszczep ją na otwartą glebę.

sadzenie rutabagi w otwartym terenie

kiedy sadzić

sadzenie wyhodowanych sadzonek rutabagi na otwartej glebie odbywa się, gdy minie 40-50 dni od wysiewu nasion, podczas gdy rośliny powinny mieć 4 lub 5 uformowanych płyt liściowych. Pogoda wpływa również na czas sadzenia rutabagi na otwartej glebie, ale w większości przypadków procedura ta jest przeprowadzana w połowie maja. Sadzonki tej kultury na przedmieściach sadzi się mniej więcej w tym czasie. Przed sadzeniem w ogrodzie roślina musi być bardzo dobrze podlana.

odpowiednia gleba

neutralna gleba o pH 5,5–7,0 nadaje się do uprawy tej rośliny. Jeśli gleba jest kwaśna, należy ją wapnować, w przeciwnym razie rutabaga będzie miała bardzo niską odporność na choroby, a także będzie bardzo słabo przechowywana. Do sadzenia odpowiednia jest gleba bogata w składniki odżywcze, na przykład: gliniasta, piaszczysta lub uprawiana torfowo. Gleba powinna również dobrze przepuszczać wodę. Woda gruntowa na stronie powinna leżeć dość głęboko.

najlepszymi poprzednikami buraków paszowych są ogórki, rośliny strączkowe, melony, papryka, cukinia, pomidory, dynie, bakłażan, squash, a także ziemniaki. Na miejscu, na którym rosły kwiaty krzyżowe (rzodkiewka, rzodkiewka, rzepa, daikon, turneps, rzeżucha, chrzan i Dowolna kapusta), taką kulturę można uprawiać dopiero po 4-5 latach. Strona wymaga wcześniejszego przygotowania. Aby to zrobić, jesienią wykonuje się głębokie kopanie, podczas którego do gleby dodaje się 15 gramów mocznika, od 25 do 30 gramów soli potasowej, 3-4 kilogramów obornika, kompostu lub próchnicy i od 30 do 40 gramów superfosfatu na 1 metr kwadratowy działki. Gleba może być wapnowana mąką dolomitową lub popiołem drzewnym, ta procedura jest przeprowadzana również jesienią, ale nie w tym samym czasie z nawożeniem.

zasady sadzenia

sadzonki sadzi się w otwartej glebie we wcześniej przygotowanych otworach, między którymi należy zachować odległość 20 centymetrów, podczas gdy odległość między rzędami powinna wynosić 0,45–0,5 M.bezpośrednio przed sadzeniem przygotowane studzienki wypełnia się wodą. Podczas sadzenia rutabagi korzeń każdej rośliny należy zanurzyć w glinianej papce, a także usunąć z nich część liści. Wypełniając dziury ziemią, upewnij się, że szyjka korzenia roślin nie jest zakopana w ziemi. Po posadzeniu roślin powierzchnia gleby musi być nieco zagęszczona, po czym są bardzo dobrze podlewane. W ciągu pierwszych kilku dni po posadzeniu roślina potrzebuje ochrony przed palącym światłem słonecznym.

sadzenie rutabagi pod zimą

zalety zimowego sadzenia buraków paszowych polegają na tym, że wiosną sadzonki pojawiają się równomiernie i polubownie, podczas gdy dojrzewanie warzyw obserwuje się 15-20 dni wcześniej niż podczas wysiewu nasion wiosną. Nasiona wysiewa się na otwartej glebie późną jesienią po zamrożeniu gleby na głębokość 20-50 mm.wstępnie łóżko należy poluzować, a nawozy do głębokiego kopania stosuje się do gleby, a mianowicie: 25 gramów superfosfatu, 0,5 kilograma popiołu drzewnego, 6 kilogramów próchnicy i 15 gramów soli potasowej na 1 metr kwadratowy działki.

gdy strona jest gotowa, w glebie należy wykonać doły o głębokości 25-30 mm, a odległość między nimi powinna być taka sama jak podczas sadzenia sadzonek w otwartej glebie (patrz wyżej). W każdym otworze należy wlać warstwę piasku, po czym umieszcza się na niej 2 nasiona. Następnie nasiona posypuje się cienką (10-15 mm) warstwą piasku, która powinna być sucha, a na nią wylewa się warstwę humusu lub kompostu torfowego.

pielęgnacja rutabagi

uprawa rutabagi w ogrodzie warzywnym jest dość prosta. Konieczne jest dbanie o taką kulturę w taki sam sposób, jak w przypadku innych roślin uprawianych w ogrodzie, a mianowicie rutabaga musi być podlewana w odpowiednim czasie, hilling, płótno, karmienie, ochrona przed chorobami i szkodliwymi owadami, a także rozluźnienie powierzchni gleby między rzędami.

krzewy Hill podczas formowania rozet pokrywających płyty liściowe. Powierzchnię gleby należy poluzować na głębokość od 40 do 80 mm i najlepiej zrobić to po deszczu lub podlewaniu. Po raz pierwszy poluzuj powierzchnię gleby bardzo ostrożnie i zrób to dwa dni po przesadzeniu sadzonek na otwartym terenie. Gdy minie 7 dni po pierwszym poluzowaniu gleby, procedura ta jest przeprowadzana ponownie. Przez cały sezon będziesz potrzebował tylko 4 lub 5 razy poluzować powierzchnię gleby, a tę procedurę można przeprowadzić razem z usuwaniem chwastów.

podlewanie rutabagi

ta kultura należy do kochających wilgoć. Należy jednak zauważyć, że jeśli gleba jest przesycona wilgocią, rośliny okopowe staną się wodniste, w związku z tym w sezonie konieczne będzie podlewanie krzewów tylko trzy do pięciu razy. Jeśli rutabaga odczuwa brak wody, z tego powodu rośliny okopowe staną się twarde i gorzkie w smaku, a ponadto krzewy zaczną kwitnąć przed terminem.

na 1 metr kwadratowy łóżka podczas podlewania w przybliżeniu musisz wydać 1 wiadro wody. W takim przypadku należy bardzo ostrożnie wlać płyn, aby ziemia na szczycie rośliny okopowej pozostała na miejscu, w przeciwnym razie utworzy się na niej prozelen, dzięki czemu wartość odżywcza produktu zostanie znacznie zmniejszona.

nawóz

aby rutabaga rosła i rozwijała się normalnie, będzie potrzebować górnego opatrunku. Po raz pierwszy rośliny są karmione pół miesiąca po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę. Górny opatrunek przeprowadza się po wstępnym podlewaniu łóżka, gnojowicę stosuje się jako nawóz. Po rozpoczęciu formowania rośliny okopowej rośliny należy karmić po raz drugi, w tym celu stosuje się roztwór złożonych nawozów mineralnych. Ta roślina uwielbia potas, a fosfor przyczynia się do zwiększenia zawartości cukru w warzywach korzeniowych. Ta kultura potrzebuje również boru, manganu i miedzi. Nawiasem mówiąc, jeśli nie ma wystarczającej ilości boru, miąższ warzyw korzeniowych ciemnieje i straci swój smak.

obróbka

kiedy sadzonki zostaną przesadzone na otwartą glebę, krzewy będą wymagały odkurzania popiołem drzewnym. Z tego powodu pchła krzyżowa nie osiada na roślinach,co szkodzi wszystkim roślinom z rodziny krzyżowej. Przez cały sezon wegetacyjny konieczne jest systematyczne przeprowadzanie dokładnej kontroli sadzenia, co pomoże w odpowiednim czasie zidentyfikować oznaki choroby lub znaleźć szkodniki i stosunkowo szybko wyleczyć Krzaki. Aby to zrobić, możesz użyć zarówno środków ludowych, sprawdzonych w czasie, jak i środków grzybobójczych, a także środków owadobójczych. Należy pamiętać, że krzewy należy traktować środkami chemicznymi nie później niż 4 tygodnie przed zbiorem roślin okopowych.

szkodniki i choroby rutabagi

podczas uprawy rutabagi należy pamiętać, że przeszkadzają jej te same choroby i szkodniki, co rzodkiewka, rzepa, chrzan, a także wszystkie rodzaje kapusty. Najczęściej taką kulturę dotyka belka, choroba filcowa, kil, mozaika, bakterioza naczyniowa i czarna noga. Największe zagrożenie dla rutabagi stanowią szkodniki, takie jak: mucha kiełkowa, kwiat rzepaku, ślimaki, pluskwy, mszyce, ogień, pchły, wiosenna mucha kapuściana i babanucha.

aby zapobiec uszkodzeniu krzewów przez choroby lub pojawienie się szkodników, musisz przestrzegać zasad płodozmianu, zdezynfekować materiał siewny przed siewem, przeprowadzić pielenie w odpowiednim czasie, a po zebraniu plonu należy usunąć resztki roślin z witryny, a także poddać je głębokiemu kopaniu. Ponadto w pobliżu łóżka z tą kulturą należy uprawiać tylko kompatybilne rośliny. W pobliżu każdego przedstawiciela rodziny krzyżowej, w tym w pobliżu rutabagi, można uprawiać różne rodzaje sałaty, a także aromatyczne rośliny zielne: cząber, mięta, hyzop, rumianek apteczny, szałwia i piołun. Jednocześnie zaleca się hodowanie nagietków, nagietków lub nasturcji między rzędami, które odstraszają wiewiórki, mszyce i muchy kapusty.

czyszczenie i przechowywanie rutabagi

plon rutabagi można zebrać 3-4 miesiące po posadzeniu w ziemi. Jeśli rośliny okopowe są przeznaczone do długotrwałego przechowywania w zimie, wówczas są zbierane bezpośrednio przed nadejściem pierwszych przymrozków. Podczas usuwania roślin okopowych z ziemi staraj się ich nie uszkadzać, a zielona część nadziemna powinna zostać odcięta u podstawy. Resztki ziemi należy usunąć z wykopanych owoców, a następnie układa się je na ulicy w zaciemnionym miejscu do wyschnięcia. Przygotowane warzywa korzeniowe są przechowywane w nieogrzewanym magazynie, można je umieścić w pudełkach, na podłodze lub na półkach. Jeśli nie ma odpowiedniego pokoju, rutabaga może być przechowywana w ogrodzie. Aby to zrobić, są one składane w wykopanych wcześniej niezbyt głębokich wykopach, na wierzchu są pokryte warstwą suchych trocin lub słomy, która jest rzucana przez ziemię.

rodzaje i odmiany rutabagi

ogrodnicy uprawiają zarówno gatunki stołowe, jak i paszowe rutabagi. Gatunek paszowy jest zasadniczo hybrydą kapusty i rutabagi stołowej. Takie gatunki różnią się wydajnością i mało wymagającymi warunkami utrzymania i opieki. Kształt roślin okopowych odmian stołowych jest okrągły-płaski, delikatny i soczysty miąższ jest pomalowany na jasnożółty lub biały kolor. Najbardziej popularne są następujące odmiany rutabagi stołowej:

  1. Best of all . Ta odmiana charakteryzuje się stabilną wydajnością i wytrzymałością. Skórka roślin okopowych jest zabarwiona na fioletowo, smak miąższu jest dość miękki.
  2. invitation . Odmiana jest odporna na mączniaka prawdziwego i kil.
  3. Szwedzki . Ta odmiana stołowo-paszowa wyróżnia się wydajnością, czas trwania jej sezonu wegetacyjnego wynosi około 130 dni. Rośliny okopowe mają czerwonawy przypływ, w dolnej części są zaokrąglone i żółte, aw górnej są zielonkawo ― szare. Kolor miąższu jest żółty.
  4. Krasnosielska . Ta odmiana stołowa jest w połowie sezonu, charakteryzuje się wysoką wydajnością i dobrą jakością przechowywania. Długość sezonu wegetacyjnego wynosi 90-120 dni. Płaskie zaokrąglone rośliny okopowe mają masę 0,3-0,6 kg, są pomalowane na zielonkawo-szary kolor z fioletowym połyskiem. Żółty miąższ jest słodki i delikatny.
  5. Kochalik Sinine . Ta średnio wczesna odmiana wyróżnia się wydajnością. Owoce takiej rośliny mają masę około 0,9 kg. dolna część rośliny okopowej jest żółta, a górna ― brązowo-fioletowa. Średnio owoce ważą 0,94 kg. soczysty i twardy miąższ nie ma goryczy.
  6. Zeltene abolu . Ta odmiana jest hodowana przez łotewskich hodowców, ma dość dobrą jakość przechowywania. Masa płaskich zaokrąglonych owoców wynosi około 0,4 kg, ich dolna część jest żółta, a górna ― zielonkawo-szara z fioletowym odcieniem. Kolor miąższu jest żółty. Okres wegetacji takiej rośliny trwa 70-130 dni.
  7. NOWOGRODZKA . Ta odmiana w połowie sezonu jest odporna na strzelanie. Dolna część owoców jest pomalowana na biało, a górna na fioletowo. Warzywa korzeniowe ważą od 0,35 do 0,4 kg. delikatny i soczysty miąższ ma żółty kolor. Owoce mają dobrą jakość przechowywania.
  8. miłość dziecka . Ta średnio wczesna odmiana ma okrągłe Owalne korzenie, ważą 0,3 - 0,5 kg.gęsta i soczysta miąższ jest zabarwiony na Żółto-kremowy kolor.
  9. Marian . Taka odmiana, która ma dobrą wydajność, charakteryzuje się dość wysoką odpornością na Kil i mączniaka prawdziwego. Owoce mają przyjemny smak.
  10. Brora . Błyszczące owoce są pomalowane na fioletowo, ich miąższ ma zwiększoną zawartość cukru.
  11. Akme . W owocach tej odmiany górna część jest fioletowa, a miąższ pomarańczowy.

oprócz wymienionych, następujące zagraniczne odmiany rutabagi stołowej są dość popularne: Lisi, Ruby i Kaya. Są odporne na choroby i mają lepszy smak.

właściwości rutabagi: szkody i korzyści

przydatne właściwości rutabagi

warzywa korzeniowe rutabagi zawierają cukry, białko roślinne, tłuszcze, błonnik, łatwo przyswajalne węglowodany, kwas askorbinowy (witamina C), karoten (prowitamina A), witaminy z grupy B, rutynę, olejek eteryczny, pierwiastki śladowe potas, siarka, sód, miedź, fosfor i żelazo. Skład takich owoców zawiera dużą ilość wapnia, dlatego zaleca się je stosować podczas terapii zmiękczania kości.

nasiona takiej rośliny od dawna były używane do płukania jamy ustnej w obecności stanu zapalnego, a także do leczenia odry u dzieci. Owoce różnią się działaniem przeciw oparzeniom, przeciwzapalnym, moczopędnym i gojącym rany. Sok z tej rośliny pomaga w leczeniu oparzeń lub długo gojących się ropnych ran. Ponadto te warzywa korzeniowe są bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza podczas niedoboru witamin w okresie zimowym i wiosennym. W miąższu znajduje się duża ilość gruboziarnistego błonnika, dlatego eksperci zalecają włączenie go do diety na zaparcia. Ponadto miąższ ten jest stosowany podczas leczenia miażdżycy.

rutabaga jest spożywana od czasów starożytnych, uważa się, że jest w stanie przywrócić witalność osobom w podeszłym wieku, a także może pomóc wzmocnić układ odpornościowy i szybko wyleczyć się z przeziębienia, ponieważ zawiera dużą ilość kwasu askorbinowego. Ponieważ płody mają działanie moczopędne, mogą pomóc oczyścić organizm z nadmiaru płynów podczas terapii nadciśnienia. Roślina ta ma również działanie mukolityczne, w chorobach płuc i oskrzeli przyczynia się do upłynnienia plwociny. Jeśli rutabaga zostanie uwzględniona w diecie pacjenta, suchy kaszel wkrótce stanie się produktywny i wykrztuśny, a następnie osoba szybko wyzdrowieje.

przeciwwskazania

takie warzywa korzeniowe należy wykluczyć z diety w przypadku zaostrzenia chorób przewodu pokarmowego, ponieważ grube włókna roślinne przyczyniają się do podrażnienia błony śluzowej narządów wewnętrznych, która jest w tym czasie zaogniona. Rutabaga nie może być spożywana z indywidualną nietolerancją.