brokuły

roślina brokułów, zwana także kapustą szparagową (Brassica oleracea = Brassica sylvestris) ― jest rodzajem dobrze znanej kapusty ogrodowej. Ta roślina warzywna jest jednoroczna i jest przedstawicielem rodziny kapusty. W przeciwieństwie do innych podgatunków, w których płytki liściowe są uważane za jadalne, brokuły jedzą nieotwarte kwiatostany. Kalafior i brokuły są uważane za bardzo bliskich krewnych. Mówiąc dokładniej, brokuły są genetycznym prekursorem kalafiora.

kapusta szparagowa to hybryda, która narodziła się w 6-5 wieku pne w północno-wschodnim regionie Morza Śródziemnego. Przez wiele stuleci roślina ta była uprawiana tylko na terytorium współczesnych Włoch. Słowo broccolo z języka włoskiego tłumaczy się jako "szypułka kapusty" (brocco – proces). We francuskim traktacie "Powszechna historia roślin" znaleziono najwcześniejszą wzmiankę o tej hybrydzie, która pochodzi z 1587 r.brokuły trafiły na terytorium Anglii na początku 18 wieku, a wówczas nazywano je włoskimi szparagami. W tym samym wieku brokuły zaczęły być uprawiane w Ameryce, ale kultura ta nie zyskała wówczas szczególnej popularności wśród miejscowej ludności. Dopiero stosunkowo niedawno w 20 wieku w Kalifornii pojawiła się komercyjna produkcja kapusty szparagowej, od tego czasu Stany Zjednoczone są uważane za największego producenta brokułów. Kraje takie jak Chiny, Indie, izrael, turcja, hiszpania, francja i Włochy nie są zbyt daleko w tyle w tej sprawie.

funkcje brokułów

brokuły są bardzo podobne do kalafiora, ale jej kwiatostany są pomalowane na zielono, a nie kremowo. W pierwszym roku wzrostu w kapuście szparagowej łodyga rośnie do 0,6-0,9 metra, na jej szczycie powstaje wiele soczystych szypułek, a wieńczą je zielone pąki, które są zebrane w gęste grupy. A one z kolei są częścią stosunkowo małej luźnej głowy. Ta głowa jest spożywana przed utworzeniem kwiatów. Roślina z pożółkłymi pąkami nie jest używana do jedzenia. Kiedy głowa zostanie odcięta, w tej roślinie powstają nowe kwiatostany z bocznych pąków. Dzięki temu owocowanie brokułów trwa kilka miesięcy. Obecnie kapusta szparagowa jest tak popularna wśród ogrodników, jak buraki, kapusta czerwona i biała, marchew i inne rośliny warzywne, które są najczęściej uprawiane w ogrodach warzywnych na średnich szerokościach geograficznych.

uprawa brokułów z nasion

o której godzinie siać

siew nasion brokułów na sadzonki odbywa się wiosną, a raczej od początku do połowy marca. W razie potrzeby wysiew nasion można przeprowadzić metodą przenośnika, w tym celu wysiewa się je w kilku terminach co 15 dni do drugiej połowy czerwca. Jednak od ostatnich dni kwietnia wysiew nasion odbywa się już na otwartej glebie. Jeśli w regionie okres letni jest stosunkowo krótki i dość chłodny, zaleca się uprawę odmian brokułów wcześnie dojrzewających i w połowie sezonu. Jeśli wybierzesz odmiany późno dojrzewające, w tym przypadku rośliny mogą nie mieć czasu na dojrzewanie.

uprawa sadzonek brokułów

przed rozpoczęciem siewu należy posortować materiał siewny. Aby to zrobić, wybierz największe nasiona, a następnie są przechowywane przez 15 do 20 minut w bardzo ciepłej (około 50 stopni) wodzie. Po wyciągnięciu nasion z gorącej wody należy je natychmiast umieścić w zimnej wodzie. Następnie materiał siewny należy namoczyć w roztworze epiny, w którym powinien pozostać przez 12-15 godzin. Następnie nasiona należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie umieścić na półce lodówki na 24 godziny, po czym suszy się je, aż będą kruche.

do siewu użyj pudełka o wysokości dochodzącej do 25 centymetrów. Na jego dnie należy położyć dobrą warstwę drenażową. Podłoże powinno dobrze przepuszczać wodę i być luźne, a także lekko zasadowe lub neutralne. Jego skład powinien obejmować piasek, próchnicę, darń i popiół drzewny. Najpierw mieszaninę gleby należy dobrze zwilżyć, po czym na jej powierzchni należy wykonać płytkie (10-15 mm) rowki, a odległość między nimi powinna wynosić 30 mm.po rozłożeniu nasion na rowkach należy je zamknąć, a następnie podłoże jest lekko ubite.

sadzonki tej kultury są uprawiane w taki sam sposób jak sadzonki białej kapusty. Zanim pojawią się sadzonki, uprawy powinny znajdować się w stosunkowo ciepłym miejscu (około 20 stopni). Po pojawieniu się sadzonek pudełka należy przestawić w chłodniejsze miejsce (około 10 stopni) na 7 dni. Następnie sadzonki będą potrzebować następującego reżimu temperaturowego: w pochmurny dzień-14 stopni, w pogodny dzień-16 stopni, aw nocy-9 stopni. Sadzonki brokułów potrzebują wysokiej wilgotności powietrza, podczas gdy należy wziąć pod uwagę, że mieszanka gleby powinna być stale nieco wilgotna. Ale nie można przesadzić z podlewaniem, ponieważ długotrwała stagnacja wody w podłożu prowadzi do rozwoju czarnej nogi, która może zniszczyć większość roślin.

zasady zbierania

po 15 dniach od pojawienia się sadzonek musisz uciekać się do ich zbierania. Do przesadzania zaleca się stosowanie pojedynczych doniczek torfowych, w których rośliny zostaną później posadzone na otwartym terenie. Przez kilka dni po zbiorze rośliny powinny być chronione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, w tym celu są pokryte arkuszami papieru, a temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić około 21 stopni. Po zapuszczeniu sadzonek będą potrzebować nawożenia nawozem, który musi zawierać bor i molibden. W ciągu dnia sadzonki powinny mieć temperaturę około 17 stopni, aw nocy ― 9 stopni. Rozpocznij hartowanie sadzonek 15 dni przed przesadzeniem ich na otwartą glebę.

sadzenie brokułów w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzonki kapusty szparagowej sadzi się w wieku 35-45 dni, w tym czasie rośliny powinny już uformować 5 lub 6 prawdziwych płyt liściowych. Z reguły lądowanie odbywa się w połowie maja. Jeśli jednak gleba nie jest jeszcze dobrze rozgrzana lub istnieje zagrożenie powracającymi wiosennymi przymrozkami, doświadczeni ogrodnicy zalecają sadzenie w późniejszym terminie.

miejsce odpowiednie do sadzenia powinno być dobrze oświetlone. Brokuły najlepiej sadzić w miejscu, w którym wcześniej uprawiano marchew, zboża, ziemniaki, sideraty, cebulę, ogórki i rośliny strączkowe. W miejscu, w którym wcześniej uprawiano kapustę, rzodkiewkę, rzep, buraki, pomidory lub rzodkiewki, brokuły można sadzić dopiero po co najmniej czterech latach.

odpowiednia gleba

gleba na miejscu powinna być lekko zasadowa (pH 6,7-7,4) lub neutralna. Przygotowanie gleby powinno odbywać się jesienią, w tym celu należy ją wykopać, wprowadzając kompost lub obornik (od 4 do 5 kilogramów bierze się na 1 metr kwadratowy działki). Kwaśną glebę można naprawić, wprowadzając do niej wapno.

zasady sadzenia na otwartej ziemi

zaleca się sadzenie sadzonek na otwartej glebie w pochmurny dzień lub wieczorem, w tym celu stosuje się schemat 35 x 60 centymetrów. W każdym z przygotowanych dołów do sadzenia należy dodać od 5 do 10 gramów pełnego nawozu mineralnego, który należy dokładnie wymieszać z glebą. Następnie roślina jest umieszczana w otworze i wypełniona ziemią, którą należy dobrze ubić. Posadzone rośliny wymagają dobrego podlewania. Jeśli istnieje możliwość, że w nocy mogą wystąpić przymrozki powrotne, najlepiej przykryć obszar brokułami folią, ponieważ jeśli temperatura spadnie do minus 2 stopni, rośliny umrą.

brokuły można uprawiać nie tylko przez sadzonki, nasiona można również wysiewać na otwartej glebie. Należy to zrobić dopiero po powrocie wiosennych przymrozków, z reguły w pierwszej połowie maja. Przed siewem na otwartej glebie materiał siewny należy przygotować w taki sam sposób, jak przed siewem na sadzonki (patrz wyżej). Pojawiające się sadzonki wymagają przerzedzenia, w tym przypadku możliwe będzie zwiększenie powierzchni odżywczej sadzonek. Aby uniknąć przerzedzenia, nasiona należy wysiewać zgodnie ze schematem 30 x 50 centymetrów.

pielęgnacja brokułów

uprawa brokułów jest tak łatwa, jak uprawa kalafiora. Roślina musi zapewnić terminowe podlewanie, pielenie, górny opatrunek, a także rozluźnienie powierzchni gleby.

3 tygodnie po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę, a następnie po kolejnych 1,5 tygodniach krzewy powinny być starannie spuszczone, a gleba w strefie podstawowej powinna być dokładnie rozluźniona. Podczas uprawy kapusty szparagowej należy wziąć pod uwagę, że we wczesnych stadiach rozwoju palące bezpośrednie promienie słońca mogą jej bardzo zaszkodzić, aby tego uniknąć, krzewy będą musiały być pokryte niepotrzebnymi wiadrami lub świerkowymi gałęziami. W upalne dni konieczne jest podlewanie brokułów, ponadto należy regularnie nawilżać powietrze wokół krzaków, a im częściej to robisz, tym lepiej dla rośliny.

w strefie podstawowej poluzuj glebę na głębokość 80 milimetrów. Doświadczeni ogrodnicy zalecają rozluźnienie i pielenie terenu brokułami dzień po podlewaniu krzewów.

jak podlewać

średnio kapustę szparagową należy podlewać 1 raz na 7 dni. Jeśli jednak Temperatura powietrza na zewnątrz przekracza 25 stopni, podlewanie powinno być wykonywane częściej, należy wziąć pod uwagę, że powinny one być systematyczne i wystarczające. W takim przypadku gleba na stronie nie powinna stać się płynnym brudem. Nie należy również zapominać o częstszym spryskiwaniu liści brokułów, podczas gdy należy wziąć pod uwagę, że ta procedura jest przeprowadzana wieczorem.

nawóz

aby ten rodzaj kapusty rozwijał się i rozwijał normalnie, należy go systematycznie karmić. Pierwszy górny opatrunek należy wykonać pół miesiąca po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę, w tym celu stosuje się roztwór dziewanny (na 10 litrów wody 1 łyżka.substancje organiczne). W powstałej mieszance składników odżywczych należy wlać 1 łyżeczkę.mocznik. W razie potrzeby dziewanny można zastąpić roztworem odchodów kurczaka (1:20). Jeśli siew nasion został przeprowadzony na otwartej glebie, brokuły można karmić po raz pierwszy dopiero 20 dni po pojawieniu się sadzonek. Po 15-20 dniach od pierwszego karmienia roślina jest ponownie karmiona, a do tego stosuje się roztwór saletry (1 pudełko zapałek substancji na 10 litrów wody). W ostatnich tygodniach letnich kapusta szparagowa nie potrzebuje już dużej ilości azotu, ale w tym czasie wzrasta zapotrzebowanie na fosfor i potas. Po raz trzeci ta kultura jest karmiona następującą mieszanką składników odżywczych: na 1 wiadro wody pobiera się 20 gramów azotanu amonu, 40 gramów superfosfatu, a także 10 gramów siarczanu potasu. Po odcięciu centralnej głowy krzewy należy karmić, aby wzmocnić wzrost pędów bocznych, w tym celu stosuje się następującą kompozycję: na 1 wiadro wody pobiera się 20 gramów superfosfatu, 10 gramów azotanu amonu i 30 gramów siarczanu potasu. Na 1 krzak pobiera się 1 litr mieszanki składników odżywczych. Do karmienia można również użyć popiołu drzewnego, jest on rozprowadzany na powierzchni witryny, a 1 łyżka jest pobierana na 1 metr kwadratowy.nawóz.

uprawa brokułów na przedmieściach

wielu ogrodników jest zainteresowanych, czy odmiany brokułów, które są z powodzeniem uprawiane w regionach o ciepłym klimacie, będą rosły w obszarach, w których okres letni jest stosunkowo krótki i wystarczająco chłodny? Faktem jest, że roślina ta jest bardzo odporna na mróz, dlatego rośnie bardzo dobrze w regionach o chłodnym i zimnym klimacie. Jest uprawiany nie tylko w regionie moskiewskim, ale także na Uralu, a także na Syberii. Aby uprawa brokułów była dokładnie udana, spośród ponad 200 odmian kapusty szparagowej należy wybrać te hybrydy i formy, które różnią się największą odpornością na mróz.

szkodniki i choroby brokułów

szkodniki brokułów

podczas uprawy brokułów powinieneś być przygotowany na to, że będziesz musiał walczyć ze szkodnikami, podczas gdy musisz wziąć pod uwagę, że ta kultura nie jest na nie szczególnie odporna. Na takiej roślinie mogą osiedlić się muszki krzyżowe, motyle Bielanki i miarki, mszyce, muchy kapuściane, a także ślimaki i ślimaki.

mszyce

mszyce są uważane za dość powszechny szkodnik, który może osiedlić się na prawie każdej roślinie i zniszczyć ją. Kolonie tego szkodliwego owada osiadają na płytkach liściowych, pędach i kwiatostanach rośliny, a na ich powierzchni wydzielają woskową substancję. W wyniku aktywności życiowej mszyc płytki liściowe odbarwiają się, mają jasnoróżowy odcień, a następnie skręcają się. Taki szkodnik rozmnaża się niezwykle szybko, więc w sezonie 1 jest w stanie dać około 16 pokoleń, a wszystkie te osoby w Dzień Iw Nocy spowodują zauważalne szkody dla rośliny.

Mucha kapuściana

Dorosła mucha kapuściana nie stanowi większego zagrożenia dla brokułów, czego nie można powiedzieć o jej larwach. Szkodzą wszystkim przedstawicielom rodziny kapusty, a także rutabagi, rzodkiewki i rzepy. Jednocześnie mogą osiedlić się zarówno na bardzo młodych krzakach, jak i na dorosłych okazach. Larwy docierają do systemu korzeniowego krzewu i gryzą go, a następnie gryzą wiele ruchów w pędach krzewów.

pchła krzyżowa

pchła krzyżowa, a także jej larwy, gryzą w pędach krzewu, co prowadzi do jego wysuszenia i śmierci. Oprócz brokułów Szkodnik ten może osiedlić się na rukwi wodnej, turnepsie, chrzanie i daikonie.

Bielanka kapuściana

Motyl kapuściany (kapusta Bielanka) układa jaja na liściach tej kapusty. Z jaj pojawiają się gąsienice, gryzące liście najczęściej na brzegach.

Miarka do kapusty

kapusta jest motylem nocnym, jego gąsienice szkodzą większości rodzajów kapusty, a także sałatce, cebuli i groszku.

ślimaki i ślimaki

ślimaki i ślimaki całkowicie gryzą małe rośliny, podczas gdy u większych okazów gryzą dość duże dziury w płytkach liściowych.

leczenie szkodników

jeśli mszyce osiadły na krzaku brokułów, możesz je zniszczyć na różne sposoby. Tak więc, jeśli jest niewiele szkodników, możesz spróbować zmiażdżyć je bezpośrednio na roślinie. Jeśli jest dość dużo mszyc, zaleca się potraktowanie dotkniętego krzewu takimi środkami ludowymi, jak roztwór popiołu i mydła lub napar z wierzchołków ziemniaków. Jeśli środki te okazały się mało skuteczne, do leczenia można użyć takich środków owadobójczych, jak Actellik lub Spark-bio, podczas gdy podczas opryskiwania krzewów należy postępować zgodnie z instrukcjami dołączonymi do leku. Aby pozbyć się muchy kapuścianej, konieczne jest potraktowanie krzewów roztworem leku Rovicurt lub Earpush (1%), a także można użyć środków takich jak Anometryna lub Korsarz. Aby przepędzić pchłę krzyżową z krzaków, na powierzchni gleby między rzędami należy równomiernie rozprowadzić proszek glistnika lub wrotyczu pospolitego. Jeśli jest wiele szkodników, krzewy będą musiały zostać spryskane roztworem Foxima lub Actellica (1%). Aby pozbyć się szufelki i kapusty, możesz użyć leków takich jak Belofos, Anometryna, Foxim, nausznik, Talcord, Rovicurt i inne podobne działania, podczas gdy podczas przetwarzania musisz postępować zgodnie z instrukcjami dołączonymi do produktu. Aby wyeliminować ślimaki, zaleca się wykonanie rowków wzdłuż obwodu łóżka, a ich dno należy przykryć pyłem tytoniowym, popiołem drzewnym, wapnem lub mielonym gorzkim pieprzem. Ani ślimaki, ani ślimaki nie mogą przejść przez takie rowki.

, Oprócz danych szkodliwych owadów rzadziej na krzakach спаржевой kapusty osiedlają się takie, jak: бабануха, faliste i czarna pchełki, wredna долгоножка, kapusty mol, kapusty огневка, kapusty i stół do rzepaku pluskwy, główny i stół do rzepaku скрытнохоботники, obsługujący ruch zwykła, szufelki zwykła, озимая i gamma, stół do rzepaku цветоед, tytoniowy trips i ciemny щелкун. Zaleca się stosowanie biologicznych lub chemicznych środków zwalczania szkodników tylko wtedy, gdy jest dużo owadów i istnieje zagrożenie utratą większości plonów. Czy można uprawiać taką kapustę bez użycia szkodliwych preparatów i jednocześnie chronić ją przed szkodnikami? Najważniejsze jest przestrzeganie zasad techniki rolniczej tej kultury, należy również odpowiednio dbać o rośliny, a mianowicie: przed siewem konieczne jest przetworzenie materiału siewnego i gleby, konieczne jest terminowe usunięcie chwastów z terenu, jesienią konieczne jest wykopanie łóżka, po uprzednim usunięciu z niego wszystkich resztek roślinnych.

choroby

podczas uprawy kapusty szparagowej na otwartej glebie mogą na nią wpływać choroby, takie jak czarna noga, kil, alternarioza, Biel, Biała i sucha zgnilizna, peronosporoza, mozaika, bakterioza naczyniowa i Fusarium.

czarna noga

sadzonki tej rośliny są najczęściej dotknięte czarną nogą. Dotknięte pędy mają zmiękczenie szyi, w wyniku czego staje się czarna. Następnie następuje przerzedzenie i wyleganie łodygi. W celu zapobiegania nie zapomnij przerzedzić sadzonek, a także upewnij się, że podłoże nie jest nadmiernie wilgotne. Dotknięte sadzonki należy wyrwać, a te, które pozostały, rozlewa się słabym roztworem różowego manganu potasu (3-4 gramy substancji na 1 wiadro wody). Po takim leczeniu sadzonki nie są podlewane przez 7 dni. W celu zapobiegania zdrowe sadzonki można leczyć fitosporyną, Baktofitem, Fitolawiną-300 lub Planrizem.

Kila

jeśli krzew jest dotknięty kilem, wówczas na jego powierzchni pojawiają się narośla o kulistym lub owalnym kształcie, z czasem stają się brązowe i zaczynają gnić. Chore krzewy więdną i wyglądają na słabo rozwinięte. Dotknięte okazy nie będą mogły zostać uratowane, więc muszą zostać wyrwane i spalone. W celu zapobiegania stępce w miejscu, w którym uprawiano kapustę szparagową, zaleca się sadzenie Chard, szpinaku, cebuli, czosnku lub buraków, Kultury te oczyszczą glebę z patogenów stępki w ciągu kilku lat, a rośliny takie jak bakłażan, pęcherzyca, ziemniaki, pomidory lub papryka poradzą sobie z tym zadaniem w ciągu 3 lat.

Belle

jeśli na okaz wpływa pościel, wówczas na jego liściach, jądrach, szypułkach i pędach pojawia się płytka, która jest podobna do plam farby olejnej. Z czasem dotknięte części zmieniają kolor na brązowy i wysychają, a płytki liściowe stają się pęczniejące i zakrzywione. Zainfekowanych roślin nie można wyleczyć, dlatego należy je wykopać i zniszczyć. Rośliny, które pozostały, należy spryskać roztworem produktu zawierającego miedź. Aby zapobiec chorobie, konieczne jest przestrzeganie zasad płodozmianu,a także terminowe usuwanie chwastów.

Alternarioza

po zakażeniu rośliny alternariozą na jej częściach znajdujących się nad ziemią powstają martwicze plamy o brązowym kolorze. W miarę postępu choroby powiększają się i przekształcają w brązowe koncentryczne plamy, na których powierzchni znajdują się zarodniki grzybów. Wektorami tej choroby są szkodliwe owady. Przed przystąpieniem do siewu, w celu zapobiegania tej chorobie, konieczne jest ogrzanie materiału siewnego, umieszczenie go na jedną trzecią godziny w gorącej wodzie (więcej opisanych powyżej). Nie zaniedbuj zasad techniki rolniczej tej rośliny, usuń chwasty na czas, a jesienią pamiętaj o oczyszczeniu obszaru z resztek roślin.

peronosporoza

jeśli krzew jest zainfekowany mączniakiem rzekomym (peronosporoza), wówczas na jego płytkach liściowych pojawiają się jasnożółte plamki, podczas gdy na niewłaściwej powierzchni liścia obserwuje się powstawanie białej płytki nazębnej. W celach profilaktycznych nie zapomnij o wstępnym przygotowaniu siewu. Chore sadzonki należy zapylać 3 razy w odstępie 7 dni zmieloną siarką, popiołem drzewnym lub mieszaniną wapna i siarki. Jeśli roślina jest bardzo dotknięta, aby ją przetworzyć, musisz użyć roztworu topazu (na 1 wiadro wody 1 ampułka produktu).

biała zgnilizna

gdy brokuły są dotknięte białą zgnilizną, pędy mogą zacząć gnić lub na niewłaściwej powierzchni liści pojawia się pajęczyna. Często dotyczy to krzewów uprawianych w kwaśnej glebie, która zawiera duże ilości azotu, a inwazję roślin obserwuje się przy chłodnej pogodzie. Aby wyleczyć dotknięte okazy, należy je leczyć środkami zawierającymi miedź. W celach profilaktycznych konieczne jest przestrzeganie zasad płodozmianu, terminowe wapnowanie kwaśnej gleby, usuwanie chwastów i resztek roślin z ogrodu na czas.

sucha zgnilizna

jeśli krzew jest zainfekowany suchą zgnilizną, wówczas na płytkach liściowych powstają plamy o jasnym kolorze z czarnymi kropkami, podczas gdy krzew spowalnia wzrost, niszczy tkankę łodygi, a na nim pojawiają się suche obszary. Sucha zgnilizna jest zwalczana w taki sam sposób, jak mączniak rzekomy.

Mozaika

na samym początku uszkodzenia rośliny przez mozaikę w obszarze międzygałęziowym powstają słabo rozpoznawalne plamki. Z czasem obserwuje się deformację liści, tworzy się na niej obrzeża ciemnozielonego koloru, a na jego powierzchni pojawiają się Blade martwicze plamy. Do tej pory choroby wirusowe są uważane za nieuleczalne, więc wszystkie dotknięte przypadki muszą zostać wykopane i zniszczone. W celach profilaktycznych konieczne jest terminowe usunięcie chwastów z terenu, upewnij się również, że na krzakach nie ma mszyc ani innych szkodników, które są wektorami patogenów tej choroby wirusowej.

bakterioza naczyniowa

gdy roślina jest uszkodzona przez bakteriozę naczyniową, krawędź blaszek liściowych zmienia kolor na żółty, a z czasem staje się podobna do pergaminu w dotyku, a żyły ciemnieją. W miarę rozwoju choroby zainfekowane części krzewu umierają. Chore okazy należy spryskać środkami biologicznymi, na przykład: Trichoderminą lub Planrizem (postępuj zgodnie z instrukcjami dołączonymi do leku). W celu zapobiegania przed siewem nie zapomnij ogrzać siewu, pamiętaj o zasadach płodozmianu, a także usuń resztki roślin z terenu jesienią.

więdnięcie fusarium

jeśli brokuły są zakażone tracheomykozą (więdnięcie fusarium), wówczas płytki liściowe stają się zielono-żółte (często tylko z jednej strony). Liście wyglądają na powolne, ich rozwój jest nierównomierny, obserwuje się jego deformację i opadanie. Aby zwalczyć taką chorobę, stosuje się leki grzybobójcze z grupy benzimidazoli. W celach profilaktycznych należy przestrzegać zasad techniki rolniczej brokułów, dotknięte krzewy należy wykopać i spalić jak najszybciej.

jeśli Uprawianie kapusty szparagowej jest niewłaściwe, wówczas szanse na zachorowanie lub uszkodzenie przez szkodniki znacznie wzrosną. Jeśli rośliny są zadbane i mocne, będą miały bardzo wysoką odporność zarówno na choroby, jak i na szkodniki.

rodzaje i odmiany brokułów

jeśli porównasz kalafior i brokuły, ten ostatni ma wiele zalet. Brokuły:

  • ma bardzo wysoką odporność na mróz;
  • dość odporny na szkodliwe owady;
  • wysoka wydajność i ma zdolności naprawcze;
  • wyróżnia się mało wymagającymi warunkami uprawy;
  • jadalne są zarówno kwiatostany, jak i młode pędy (do 15 centymetrów długości).

istnieją 2 odmiany takiej kapusty: znana wielu postaciom calabres ― ma gęste kwiatostany i dość grubą łodygę, a także włoską formę (brokuły szparagowe) ― ma dużą liczbę pędów ze stosunkowo małymi główkami kwiatostanów.

istnieje około 200 gatunków tej rośliny. Zgodnie z okresem dojrzewania wszystkie odmiany są podzielone na wczesne dojrzewanie, średnie i późne dojrzewanie. Poniżej zostaną opisane odmiany, które są najbardziej popularne wśród ogrodników.

wczesne dojrzałe odmiany

  1. tonus . Ta odmiana należy do najbardziej produktywnych i smacznych. Czas dojrzewania 70-90 dni. Ciemnozielona duża głowa ma średnią gęstość i waży około 200 gramów. Po odcięciu centralnego kwiatostanu rozpocznie się intensywny wzrost potomstwa bocznego, które waży od 50 do 70 gramów.
  2. Brokuły F1 . Ta średnio wydajna hybryda ma dużą głowę o średniej gęstości, która jest pomalowana na kolor malachitowo-zielony. Roślina ta jest używana do jedzenia w świeżej formie,a także w przetworzonej.
  3. Linda . Krzew ma średnią wysokość. Okres dojrzewania wynosi 95 dni. Średnio Centralna głowa waży około 0,3–0,4 kg, a masa bocznych potomstwa wynosi 70 gramów. Ta odmiana jest spożywana na świeżo, a także używana do zamrażania i konserwacji.
  4. witaminowa . Okres dojrzewania tej odmiany wynosi 72-90 dni. Gęsta Środkowa Głowa ciemnozielonego koloru ma masę 130-250 gramów. Po odcięciu centralnej głowy po 10-15 dniach rosną boczne kwiatostany o średnicy dochodzącej do 40-50 mm.
  5. Curly Head . Ta odmiana jest odporna na wiele chorób, a także na niekorzystne warunki pogodowe. Okres dojrzewania wynosi od 80 do 95 dni. Gęsta Centralna Głowa zielonego koloru waży średnio 0,6 kg. po odcięciu głównej głowy rozpoczyna się aktywny wzrost dużej liczby kwiatostanów bocznych.

oprócz tych wczesnych dojrzałych odmian często uprawia się Summer King, Comanche, Green Sprouting, Vyarus, a także hybrydy takie jak: cesarz, Korweta, Laser, Tribute i Fiesta.

odmiany w połowie sezonu

  1. Senshi . Ta silnie rosnąca odmiana dojrzewa w ciągu 110 dni. Twarda duża głowa ma ciemnozielony kolor i kopulasty kształt. Ta odmiana nadaje się do długotrwałego przechowywania.
  2. compacta . Okres dojrzewania tej odmiany wynosi około 100 dni. Zwarty krzew ma ciemnozieloną główkę w kształcie kopuły. Ta odmiana nadaje się do gęstego sadzenia.
  3. Calabrese . Okres dojrzewania wynosi 90 dni. Ciemnozielone głowy o średniej gęstości ważą około 0,4 kg. Masa kwiatostanów bocznych wynosi około 100 gramów, rośnie 6 lub 7 sztuk.
  4. Grinia . Ta odmiana charakteryzuje się bardzo wysoką wydajnością. Wysokość wylotu składającego się z blach wynosi około 0,6 m, a główna głowa waży około 300 gramów.
  5. Atlantic . Łodyga osiąga wysokość 0,5-0,6 m. Duże głowy są dość gęste, a główna masa wynosi około 0,4 kg.

takie odmiany i hybrydy o średnim okresie dojrzewania są nadal dość popularne wśród ogrodników, takich jak: Arkadia, Balboa, Genua, Greenbelt, Gnome, Green Favorit, Monton, Fortune i Caesar.

najlepsze odmiany późno dojrzewające

  1. Lakiery Hybrydowe . Główna głowa jest gęsta i duża, waży około 500 g.ma delikatną teksturę i zielony kolor.
  2. Hybryda Monterrey . Charakteryzuje się wysoką wydajnością. Masa centralnej głowy wynosi około 0,5 kg. osobliwością tej hybrydy jest to, że nie wyrastają jej boczne kwiatostany.
  3. Continental . Główna głowa jest duża i gęsta, waży około 0,5 kg.
  4. Hybryda Maratona . Rozeta liściowa tej odmiany jest podniesiona, Zielona gęsta główna głowa ma delikatną teksturę i waży około 0,7 kg.

właściwości brokułów: szkody i korzyści

korzystne właściwości brokułów

już w czasach starożytnego Rzymu brokuły były uważane za królową kapusty, ponieważ są właścicielami właściwości leczniczych. Skład tej rośliny zawiera witaminy z grupy B, witaminy E, A, PP, K, C i U. w pomarańczach i cytrynach witamina C zawiera mniej niż w brokułach, podczas gdy witamina U jest prawie taka sama jak w szparagach, wiadomo, że doskonale leczy wrzody. Ta roślina zawiera również następujące mikro-i makroelementy: potas, wapń, magnez, sód, mangan, fosfor, żelazo, cynk, selen i miedź, jest bogata w beta-karoten, chlorofil, błonnik, aminokwasy, białko zawierające izoleucynę i lizynę. W skład wchodzi również metionina i cholina, które zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu w ludzkim ciele. Te witaminy i pierwiastki są potrzebne człowiekowi do normalnej aktywności życiowej, aw kapuście szparagowej są one łatwo przyswajalne dla organizmu.

ta roślina jest bardzo korzystna dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ przyczynia się do normalizacji insuliny w organizmie i ochrony ścian naczyniowych przed uszkodzeniami, które powstają w wyniku podwyższonego poziomu cukru we krwi. Ludzie, którzy mieszkają w regionach o podwyższonym tle promieniowania, a także osoby dotknięte promieniowaniem, eksperci zalecają systematyczne spożywanie kapusty szparagowej, ponieważ jest ona w stanie oczyścić organizm z wolnych rodników, toksyn i jonów metali ciężkich. Ta roślina eliminuje również obrzęk towarzyszący cellulitowi, więc jeśli jesz go regularnie, z czasem skóra stanie się napięta i gładka.

nie tak dawno temu naukowcy przeprowadzili badania, w wyniku których okazało się, że skład kapusty szparagowej obejmuje sulforafan, który hamuje rozwój komórek rakowych i jest bardzo skuteczny w leczeniu następujących chorób: rak piersi, pęcherza, skóry, jajników i prostaty. Należy jednak zauważyć, że substancja ta jest częścią łodyg i pędów takiej rośliny, ale nie ma jej w kwiatostanach. U osób, które zjadły brokuły około dwa razy dziennie, odnotowano zawieszenie wzrostu guza.

przeciwwskazania

kapusta szparagowa nie nadaje się do gotowania bulionów warzywnych, ponieważ podczas gotowania guanina i adenina są uwalniane do wody, co może zaszkodzić ludzkiemu ciału. Należy również zauważyć, że przy długotrwałym gotowaniu, a nawet podczas pieczenia w kuchence mikrofalowej, większość przydatnych substancji, które są częścią tej rośliny, ulega zniszczeniu. Pieczenie brokułów w dużej ilości oleju lub tłuszczu prowadzi do tego, że tworzą się w nim substancje rakotwórcze, a produkt całkowicie traci swoje korzystne właściwości, a ponadto może zaszkodzić osobie.

aby uzyskać tylko korzyści z kapusty szparagowej, musisz jeść ją świeżą lub nauczyć się prawidłowo gotować. Należy zauważyć, że w przypadku zaburzeń czynności trzustki, a także wysokiej kwasowości żołądka, takiej kapusty nie można jeść. Pacjenci pooperacyjni z wielką ostrożnością powinni traktować brokuły, ponieważ zawierają gruboziarniste włókno i są bardzo ciężkie dla osłabionego organizmu.

przepisy na dania z brokułów dla zdrowia

przepisy na dania z brokułów, które pomogą poprawić zdrowie organizmu:

  1. Zapiekanka . 200 gramów kapusty szparagowej należy wlać do osolonej wrzącej wody, po 2 minutach. Konieczne jest pokrojenie 200 gramów szynki w paski. Białko jaja kurzego i 100 gramów śmietany należy dokładnie ubić. Kapustę wlewa się do natłuszczonej formy, na niej układa się szynkę i wszystko wlewa się białkiem, soli do smaku. Wierzch mieszanki należy posypać posiekanymi ziołami(możesz wziąć dowolne) i 100 gramami rozdrobnionego sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  2. zupa . Opłucz 0,4 kg brokułów, a następnie rozłóż głowy na małe kwiatostany. Należy go gotować od 2 do 3 minut. w osolonej wrzącej wodzie, w której można umieścić ulubione przyprawy. Przez jedną trzecią godziny 30 gramów migdałów należy zalać świeżo zagotowaną wodą. Po usunięciu z niego skóry jest mielony w blenderze. Wymieszaj kapustę z migdałami i porcjami wlej bulion, który pozostał po ugotowaniu brokułów. Masę należy zmiażdżyć do konsystencji puree. Wlej 1 łyżeczkę oleju roślinnego do zupy puree, a także 10 gramów oleju z orzechów włoskich. Zupę wlewa się do talerza i posypuje sezamem na wierzchu.