bakłażan

wieloletnia roślina zielna bakłażan, zwana także psiankowatą ciemną (Solanum melongena), albo niebieską, albo badrijan, jest przedstawicielem rodzaju psiankowatych. W warunkach naturalnych można go znaleźć w Indiach, Azji Południowej, a także na Środkowym Wschodzie. Dzięki starożytnym tekstom w sanskrycie naukowcy dowiedzieli się, że bakłażan zaczął być uprawiany około 1,5 tysiąca lat temu. To Arabowie jako pierwsi rozpowszechnili tę kulturę na całym świecie. Bakłażany zostały przez nich wprowadzone do Afryki w 9 wieku naszej ery. W Europie to warzywo pojawiło się w połowie 15 wieku, ale stało się popularne dopiero w 19 wieku.

funkcje bakłażana

wysokość krzewu bakłażana waha się od 0,4 do 1,5 m.Duże regularnie rozmieszczone płytki liściowe mają szorstką powierzchnię, czasami są pomalowane na Zielono z fioletowym odcieniem. Kwiatostany w kształcie półksiężyca składają się z 2-7 kwiatów, które mogą być również pojedyncze. W średnicy Biseksualne fioletowe kwiaty osiągają 20-25 mm. kwitnienie obserwuje się w lipcu–wrześniu. Owoc jest dużą jagodą o cylindrycznym, okrągłym lub gruszkowatym kształcie, może osiągnąć około 0,7 m długości i około 0,2 m średnicy. Owoce ważą około 1 kilograma, mają błyszczący lub matowy ciemnofioletowy kolor. Wewnątrz nich znajdują się płaskie małe nasiona o brązowawym kolorze, dojrzewają w ostatnich letnich lub pierwszych jesiennych tygodniach.

uprawa bakłażana z nasion

siew nasion bakłażana

bakłażan należy do rodziny psiankowatych i jest uważany za najbardziej kochającego ciepło przedstawiciela. Mróz może go zniszczyć, więc na średnich szerokościach geograficznych jest uprawiany wyłącznie w sadzonkach. Czas dojrzewania wczesnych odmian wynosi 100 dni od pojawienia się sadzonek. W odmianach późno dojrzewających okres dojrzewania wynosi około 150 dni. Zaleca się wysiew nasion do sadzonek w pierwszej połowie marca, należy wziąć pod uwagę, że podczas sadzenia bakłażana na otwartej glebie ziemia powinna ogrzać się do co najmniej 18 stopni, podczas gdy można sadzić tylko sadzonki, które mają co najmniej 75 dni.

nasiona tej rośliny wymagają przygotowania przedsiewnego. Doświadczeni ogrodnicy zalecają wybór materiału siewnego drugiego, a nie pierwszego roku przechowywania, ponieważ wyróżnia się większą żywotnością. Aby aktywować nasiona, należy je zanurzyć w roztworze humatu potasu (3%) na trzy dni. Następnie sadzi się je pojedynczo w pojedynczych doniczkach lub kasetach. Muszą być wypełnione wilgotnym podłożem, w skład którego wchodzi humus (20%), torf jeździecki (60%), trociny lub piasek (5%), Biohumus (5%) i ziemia darniowa (10%). W mieszance gleby nasiona należy zakopać tylko o 10 mm. Po zakończeniu siewu podłoże należy ubić, po czym pojemnik jest pokryty szkłem lub folią na górze.

uprawa sadzonek bakłażana

pojemniki z uprawami należy usunąć w ciepłym miejscu(około 25-26 stopni). Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, pierwsze sadzonki pojawią się po 1,5–2 tygodniach. Po pojawieniu się większości sadzonek schronienie należy usunąć, a pojemniki przestawiono w cieplejsze i lepiej oświetlone miejsce. Opieka nad takimi sadzonkami jest dość prosta. Od czasu siewu i zanim pąki pojawią się na krzakach, nie trzeba podlewać sadzonek. Sadzonki bakłażana nie potrzebują wysokiej wilgotności powietrza. Podczas tworzenia pąków wymagany będzie wzrost wilgotności powietrza i podłoża.

jeśli do siewu sadzonek użyto żyznej gleby, nie trzeba jej karmić. Jeśli podłoże zawiera niewielką ilość składników odżywczych, sadzonki będą musiały być karmione 2 lub 3 razy słabym roztworem Krystaliny(na 1 wiadro wody od 12 do 15 gramów).

upewnij się, że sadzonki mają wystarczającą ilość światła. Jeśli jest mało, roślina będzie bardzo Wydłużona. Jeśli ustaliła się długotrwała pochmurna pogoda, to w pomieszczeniu, w którym znajdują się sadzonki, temperaturę powietrza należy obniżyć o kilka stopni (w tym celu można zastosować wentylację), a także zmniejszyć wilgotność powietrza i podłoża.

Pickup

wspomniano już powyżej, że bakłażany reagują wyjątkowo negatywnie na zbieranie, dlatego do ich sadzenia należy stosować indywidualne pojemniki. Ale jeśli sadzonki mają 1 lub 2 prawdziwe płytki liściowe, należy je przesadzić przez przeładunek, a poszczególne doniczki o większej objętości (średnica około 10-12 centymetrów). Tę procedurę można nazwać pick-upem. Przed przesadzeniem sadzonki są dokładnie podlewane, po czym roślina jest ostrożnie wyciągana wraz z kawałkiem ziemi ze starych doniczek i umieszczana w nowych. Hartowanie sadzonek należy rozpocząć pół miesiąca przed posadzeniem w otwartej glebie, podczas gdy temperatura zawartości musi być stopniowo obniżana, w rezultacie jej wynik powinien wynosić 14-15 stopni. Bezpośrednio 2 dni przed sadzeniem sadzonki powinny być pozostawione na zewnątrz przez cały dzień, jeśli jest ciepła pogoda, nie można ich wprowadzić nawet w nocy. Hartowanie pozwala uczynić sadzonki bardziej odpornymi na wiatr, a także poprawić ich adaptację do bezpośrednich promieni słonecznych i niższych temperatur. Sadzonki przeznaczone do sadzenia w szklarni nie muszą być hartowane.

sadzenie bakłażana w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzenie sadzonek bakłażana na otwartej glebie powinno odbywać się tylko wtedy, gdy ziemia ogrzeje się do co najmniej 18 stopni, a wiek roślin powinien wynosić 8-10 tygodni (od momentu pojawienia się sadzonek). Wysokość sadzonek w tym czasie powinna wynosić od 16 do 25 centymetrów, a rośliny powinny mieć od 8 do 10 prawdziwych płyt liściowych, a czasami istnieje kilka uformowanych pąków. Będzie bardzo dobrze, jeśli po posadzeniu bakłażana w otwartej glebie zagrożenie mrozem powrotnym pozostanie w tyle. Z reguły najbardziej odpowiednim czasem na sadzenie bakłażana na otwartej ziemi są pierwsze dni czerwca.

do sadzenia bakłażana należy wybrać dobrze oświetlony obszar, który powinien być chroniony przed podmuchami wiatru. Bakłażany zaleca się sadzić w miejscu, w którym wcześniej rosła kapusta, ogórek, marchew, cebula, czosnek, cukinia, fasola lub groszek. Do sadzenia nie należy wybierać miejsca, w którym wcześniej uprawiano paprykę, pęcherzycę, ziemniaki, pomidory, a także bakłażany.

odpowiednia gleba

najlepiej ta roślina warzywna rośnie w glebie piaszczystej lub gliniastej. Rośnie również całkiem normalnie na cięższej glebie, ale przed sadzeniem należy go przygotować. Aby to zrobić, musisz dodać humus i torf (jedno wiadro na 1 metr kwadratowy działki), a także dodać trociny lub duży piasek rzeczny. Zaleca się przygotowanie gleby z góry jesienią, około 6 miesięcy przed sadzeniem sadzonek na miejscu, podczas gdy nawozy należy stosować podczas kopania gleby na głębokość bagnetu łopaty. W razie potrzeby można również wprowadzić obornik do gleby: jesienią jest używany świeży, a wiosną można wziąć tylko zgniły obornik. Doświadczeni ogrodnicy zalecają przygotowanie terenu pod bakłażany jesienią, a wiosną po zejściu pokrywy śnieżnej gleba powinna dobrze wyschnąć. Następnie, używając grabi, należy go dokładnie poluzować. Jeśli gleba jest słaba, w tym samym czasie należy do niej zastosować następujące nawozy: na 1 metr kwadratowy działki pobiera się 1 łyżeczkę.mocznik, 2 łyżki. popiół drzewny i 1 łyżka. l siarczan potasu i superfosfat.

zasady lądowania na otwartym terenie

na stronie musisz wykonać otwory do sadzenia. Między nimi należy zachować odległość od 0,3 do 0,4 m, podczas gdy ich głębokość powinna być o 20-30 mm większa niż wysokość pojemnika, w którym znajdują się sadzonki, a szerokość między rzędami powinna wynosić około 0,6 m.następnie przygotowane doły do sadzenia należy wypełnić wodą. Sadzenie sadzonek odbywa się w błocie powstałym w dołach. Przed sadzeniem bakłażany muszą być dobrze podlewane, są wyciągane z doniczki wraz z kawałkiem ziemi, po czym są sadzone na otwartej glebie. Po posadzeniu rośliny ziemia wokół nich musi zostać ubita. Następnie powierzchnię terenu należy ściółkować torfem lub suchą glebą.

przez pierwsze 15 dni ziemia pod posadzonymi krzewami powinna być cały czas wilgotna. Aby zapobiec zbyt szybkiemu wysychaniu gleby, jej powierzchnia musi być ściółkowana torfem.

uprawa bakłażana w szklarni

do uprawy w szklarni eksperci zalecają wybór odmian hybrydowych, a najlepsze z nich to: fioletowy cud, Dziadek do orzechów i Bagheera. Zasady sadzenia sadzonek bakłażana w szklarni:

  1. rośliny powinny mieć 8 lub 9 prawdziwych płyt liściowych.
  2. system korzeniowy sadzonek powinien być bardzo dobrze rozwinięty.
  3. Wysokość roślin powinna wynosić co najmniej 20 centymetrów.
  4. sadzenie w szklarni powinno odbywać się po osiągnięciu przez sadzonki wieku 65-75 dni (od momentu pojawienia się sadzonek).

bardzo ważne jest prawidłowe przygotowanie łóżek w szklarni. Jesienią gleba jest oczyszczana z resztek roślinnych, a następnie dezynfekowana, w tym celu stosuje się roztwór siarczanu miedzi (na 1 wiadro 2 łyżki stołowe). 20 dni przed sadzeniem sadzonek w szklarni do gleby należy wprowadzić nawozy, 60 gramów superfosfatu, 15 gramów siarczanu magnezu, 4 kilogramy próchnicy, 30 gramów azotanu amonu i tyle samo siarczanu potasu jest pobierane na 1 metr kwadratowy. Następnie musisz wykopać glebę, po czym powierzchnia łóżek jest wyrównana. Głębokość dołów do sadzenia powinna nieznacznie przekraczać wysokość doniczek, w których rosną sadzonki, podczas gdy odległość między krzakami powinna wynosić 0,45 m, a szerokość między rzędami wynosi około 0,6 m.

bezpośrednio przed sadzeniem w szklarni sadzonki należy dobrze podlać. Roślinę należy ostrożnie wyciągnąć ze zbiornika wraz z bryłą ziemi, po czym są one przenoszone do dołów do sadzenia. Pustkę w otworach należy wypełnić ziemią, po czym należy ją ubić. Posadzone bakłażany należy podlać. Ta kultura jest dość kochająca wilgoć, w związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na podlewanie. Należy pamiętać, że posadzone rośliny po raz drugi można podlewać nie wcześniej niż 5 dni po przesadzeniu. Dalszy schemat podlewania ― 1 raz w tygodniu, kiedy rozpocznie się okres owocowania, bakłażan będzie musiał być podlewany częściej (2 razy w ciągu 7 dni). Podlewanie odbywa się wczesnym rankiem i do tego używa się ciepłej wody. Kiedy bakłażan jest podlewany, konieczne jest przewietrzenie szklarni, ponieważ wilgotność w niej nie powinna być zwiększona. Zalecana temperatura powietrza do uprawy bakłażana wynosi 28 stopni. Należy zauważyć, że szklarnia nie powinna być gorętsza niż zalecana temperatura, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na wentylację, zwłaszcza jeśli Na zewnątrz jest bardzo gorąco. Ponadto w upale konieczne jest regularne podlewanie ścieżek w szklarniach. Musisz karmić rośliny kilka razy przez cały sezon:

  1. Pierwszy raz przed rozpoczęciem owocowania, pół miesiąca po przesadzeniu sadzonek do szklarni. Aby to zrobić, użyj nawozów mineralnych i złożonych (Kemir lub roztwór).
  2. drugi górny opatrunek jest organizowany po rozpoczęciu owocowania. Aby to zrobić, użyj nawozów fosforowo-azotowych (na 1 łyżkę.woda jest pobierana przez 1 łyżkę. l superfosfat i azotan amonu).

substancje organiczne należy wprowadzić do gleby tylko 1 raz, bezpośrednio przed sadzeniem bakłażana. Jeśli zrobisz to później, może to spowodować aktywny wzrost zieleni, a także bujne kwitnienie, ale jajniki na krzakach nie będą. Należy zauważyć, że w szklarni krzewy rosną stosunkowo kruche i dość wysokie, dlatego zaleca się przywiązanie ich do podpór. Eksperci zalecają również usuwanie procesów bocznych z roślin, pozostawiając tylko 5 z nich najpotężniejszych.

z powodu niewłaściwej pielęgnacji podczas uprawy w szklarni bakłażan może być dotknięty mozaiką tytoniową lub zarazą, chore krzewy należy spryskać roztworem fitosporyny lub cyrkonu. W celu zapobiegania zaleca się systematyczne wietrzenie szklarni, ponieważ choroby te rozwijają się z powodu zbyt wysokiej wilgotności powietrza. W szklarni owady takie jak mączliki, mszyce i przędziorków mogą zaszkodzić tym roślinom. Aby zapobiec pojawieniu się szkodników, konieczne jest również regularne wietrzenie szklarni.

pielęgnacja bakłażana

podczas uprawy bakłażana na otwartym terenie powinny zapewnić terminowe podlewanie, usuwanie chwastów, rozluźnienie powierzchni gleby między rzędami, górny opatrunek, a nawet krzewy odmian późno dojrzewających i w połowie sezonu będą wymagały formowania.

jak podlewać

szczególnie silnie te rośliny wymagają podlewania podczas masowego owocowania. W pierwszej dekadzie po posadzeniu sadzonek w glebie obfite podlewanie może spowodować, że krzewy, które jeszcze nie miały czasu się zakorzenić, mogą bardzo osłabić. Do podlewania należy użyć ciepłej (od 25 do 30 stopni) wody. Należy ostrożnie wlać go pod korzeń, jednocześnie starając się, aby płyn nie dostał się na powierzchnię liści krzewów. Kiedy rośliny są podlewane, należy delikatnie poluzować powierzchnię gleby między rzędami, jednocześnie wyrywając wszystkie chwasty. W sezonie konieczne będzie poluzowanie powierzchni witryny co najmniej 5 razy, aby nie pojawiła się na niej silna skorupa. Jeśli jednak po posadzeniu obszar zostanie pokryty warstwą ściółki (torfem), możliwe będzie znaczne zmniejszenie zarówno liczby spulchnień, jak i pielenia.

jak związać bakłażana

bakłażany szklarniowe są znacznie wyższe niż te uprawiane na otwartym terenie, więc należy je związać. Krzaki są związane w trzech miejscach, a kołki lub krata są używane. Gdy tylko krzewy zostaną posadzone w glebie, należy je uformować w jedną łodygę, a po pewnym czasie będzie potrzebował podwiązki do podpory. Najsilniejszy pęd powinien pozostać na krzaku, podczas gdy wszystkie inne procesy boczne muszą zostać przycięte. Jeśli na krzakach są tylko kwiaty i liście, ich stabilność jest dość dobra. Ale po utworzeniu jajników i podczas wzrostu owoców następuje wielokrotny wzrost obciążenia łodygi, w związku z tym ich stabilność gwałtownie spada (szczególnie w wysokich odmianach). Metoda uprawy krzewów jednopiennych doskonale nadaje się do szklarni, ponieważ jest bardzo zwarta, dzięki czemu można zaoszczędzić dużo miejsca. Jeśli ta roślina warzywna jest uprawiana na otwartym terenie, w tym przypadku zaleca się formowanie krzewów w kilka łodyg.

aby krzaki były bardziej bujne po tym, jak ich wysokość będzie równa 0,3 m, konieczne jest uszczypnięcie górnej części głównej łodygi. W zarośniętym krzaku usuń wszystkie górne pędy boczne za pomocą sekatora, z wyjątkiem najsilniejszych 2-5. Podczas przycinania należy pamiętać, że pozostałe pędy powinny być równomiernie oświetlone.

nawóz

rośliny te muszą być karmione dość często, około 1 raz na 15-20 dni. Pierwszy górny opatrunek wykonuje się 2-3 tygodnie po przesadzeniu sadzonek na otwartą glebę. Do nawożenia należy stosować nawozy mineralne, a na 1 metr kwadratowy działki pobiera się 10 gramów superfosfatu i azotanu amonu, a także od 3 do 5 gramów siarczanu potasu. Wymienione nawozy można zastąpić krystaliną, ammofoską lub nitrofoską(na 1 metr kwadratowy od 20 do 25 gramów). Podczas następnego górnego opatrunku szybkość nawozu należy zwiększyć o 1,5-2 razy, ale robią to stopniowo. Po wykonaniu górnego opatrunku nie zapomnij podlać obszaru. Ta kultura może być również karmiona gnojowicą. Ta roślina wymaga również opatrunku dolistnego, w tym celu liście na krzakach należy spryskać roztworem kwasu borowego o słabym stężeniu. Jeśli lato było chłodne, zaleca się spryskanie liści bakłażana roztworem pierwiastków śladowych. Pamiętaj, że roztwór przygotowany do opryskiwania roślin na liściu powinien być kilka razy słabszy w porównaniu z tym, co wylewa się pod korzeniem.

choroby i szkodniki bakłażana

choroby

najczęściej bakłażany chorują na mozaikę, zarazę, czarną nogę, filar i szarą zgniliznę.

czarna noga

czarna noga jest uważana za chorobę grzybiczą. W dotkniętej roślinie szyjka korzenia staje się czarna i zapada się. Po chorobie układu korzeniowego krzewy wysychają i umierają. Najczęściej choroba ta wpływa na sadzonki bakłażana i powoduje jego rozwój nadmiernie wysokiej wilgotności powietrza i podłoża.

Mozaika

z powodu mozaiki ogrodnik może stracić około 15 procent zbiorów bakłażana. W zainfekowanym krzaku na powierzchni płytek liściowych pojawia się niezwykły barwny kolor. Z reguły roślina jest dotknięta tym wirusem podczas zbierania.

Stolbur

choroba fitoplazmatyczna stolbur najczęściej uszkadza rośliny uprawiane na otwartym terenie, a rośliny szklarniowe są na nią rzadziej dotknięte. W dotkniętych krzewach płytki liściowe nabierają fioletowo-czerwonego koloru, podczas gdy górne stają się faliste. Pędy stają się grubsze i kruche, występuje deformacja, suszenie i opadanie liści. Tolerują taką chorobę cykadki.

szara zgnilizna

szara zgnilizna jest również chorobą grzybiczą, a jej rozprzestrzenianie się odbywa się przez zainfekowane resztki roślin. Grzyb ten wykazuje szczególną aktywność przy wysokiej wilgotności powietrza, a temperatura powinna wynosić co najmniej 20 stopni. W dotkniętych roślinach ciemne plamy wodne tworzą się na liściach, owocach i pędach, na powierzchni których po pewnym czasie pojawia się szara powłoka. W miarę rozwoju choroby obserwuje się uszkodzenie kwiatostanów, a także owoców. Szypułki stają się czarne i wysychają, a owoce najpierw tworzą niejasne, jak podskórne, plamy, które stopniowo stają się coraz większe.

szkodniki

największe zagrożenie dla tej kultury stanowią szkodliwe owady, takie jak: przędziorków, mszyc i nagich ślimaków. Przędziorki, a także mszyce, są ssącymi owadami, które żywią się sokiem roślinnym. Przebijają powierzchnię pędów i płyt liściowych, w wyniku czego obserwuje się ich suszenie, więdnięcie i skręcanie. Ślimaki uszkadzają liście, pozostawiając z nich tylko smugi, a także szkodzą owocom.

przetwarzanie bakłażana

aby wyleczyć bakłażana lub pozbyć się szkodliwych owadów, krzewy muszą być przetwarzane w odpowiednim czasie i prawidłowo. Ale lepiej nie dopuścić do zarażenia się chorobą niż z nią walczyć. W celu zapobiegania należy przestrzegać zasad płodozmianu, w tym celu rośliny te nie mogą być sadzone w miejscu, w którym wcześniej rosły niepożądane prekursory, na przykład psiankowate. Ponadto bakłażan musi zapewnić odpowiednią opiekę, a przed sadzeniem konieczne będą profilaktyczne zabiegi gleby na miejscu i materiału siewnego. Aby zdezynfekować nasiona, zanurza się je w silnym roztworze manganu potasu lub w słabym roztworze kwasu chlorowodorowego na 30 minut. Przetwarzanie gleby odbywa się przed sadzeniem bakłażana, a następnie, gdy się ukorzenią, a także po zebraniu wszystkich owoców i usunięciu resztek roślinnych z witryny. W tym przypadku do uprawy gleby stosuje się środki zawierające miedź, na przykład mieszaninę Bordeaux lub siarczan miedzi. Dzięki tym środkom zapobiegawczym rośliny będą chronione przed inwazją mozaiki lub zarazy. Jeśli bakłażan nadal zachoruje, należy je spryskać roztworem fitosporyny lub cyrkonu. Jeśli Krzaki zostaną dotknięte kolumną lub czarną nogą, nie będzie można ich wyleczyć, ale w celu zapobiegania zaleca się dezynfekcję podłoża i nasion przed siewem.

jeśli na krzakach nie ma bardzo dużej liczby ślimaków, możesz spróbować zebrać je ręcznie. Ale w przypadku, gdy istnieje wiele szkodników, powierzchnia między rzędami musi zostać poluzowana, a następnie pokryta warstwą mieszanki złożonej z pyłu tytoniowego, popiołu drzewnego i wapna. Od innych szkodników zaleca się spryskiwanie krzewów przed kwitnieniem i po nim środkami owadobójczymi, które szybko ulegają rozkładowi, na przykład karbofosom lub Celtan, lub w razie potrzeby można użyć środka Arrow, który jest bezpieczny dla ludzi.

zbieranie i przechowywanie bakłażana

zbiór owoców bakłażana można rozpocząć 30-40 dni po zakończeniu kwitnienia, podczas gdy powinny one stać się błyszczące. Tylko pół dojrzałe owoce nadają się do zbierania. Należy zauważyć, że niedojrzałe lub przejrzałe owoce są bez smaku. Istnieją 2 rodzaje dojrzałości, a mianowicie: biologiczne (owoce są w pełni dojrzałe, ale bez smaku) i techniczne (owoce nadają się do zbierania i jedzenia). Do cięcia owoców stosuje się sekator, podczas gdy należy pozostawić szypułkę o długości dwóch centymetrów.

bakłażany nie nadają się do długotrwałego przechowywania, w związku z tym muszą być używane do jedzenia lub można z nich gotować zimowe sałatki, a także kawior, a także zaleca się marynowanie lub sól. Ponadto, w razie potrzeby, owoce można wysuszyć, po pocięciu na koła. Przez około 4 tygodnie bakłażan może być przechowywany w ciemnym i chłodnym (nie więcej niż 2 stopnie) miejscu. Bakłażany można również złożyć w pudełku w jednej warstwie, a każdy owoc powinien być owinięty arkuszem papieru. Następnie pojemnik przenosi się do chłodnego miejsca, w którym bakłażan może zachować świeżość przez pewien czas. Można je również złożyć w torbę z polietylenu, która mieści się w otworze wentylacyjnym, a także można ją schować w ciemnym i zimnym miejscu. A najlepszym miejscem do przechowywania takich owoców jest półka lodówki. Pamiętaj, że można je przechowywać tylko w ciemnym i zimnym miejscu.

rodzaje i odmiany bakłażana

obecnie istnieje klasyfikacja bakłażana, która dzieli tę kulturę na 3 podgatunki: Europejski, Wschodni i indyjski.

  1. podgatunek Wschodni . Większość odmian wchodzących w skład tego podgatunku jest wczesna i średnio wczesna. Krzewy takich roślin nie są bardzo wysokie, rozłożyste lub pół-rozpostarte. Cienkie łodygi i pędy są pomalowane na fioletowo-zielony kolor. Małe zielone blaszki liściowe w kształcie jajka mają ogonki i żyły o fioletowym kolorze. Niezbyt duże owoce mają wężowaty, gruszkowaty, kulisty, sierpowaty lub cylindryczny kształt, a także ciemnofioletowy kolor. Miąższ owoców jest biały lub jasnozielony z niewielką goryczą.
  2. podgatunek Zachodni . Obejmuje odmiany późno dojrzewające i w połowie sezonu. Krzewy są pół-otwarte lub zamknięte, mogą być średniej wysokości lub wysokie. Pędy są grube i zielone, ich wierzchołki mają fioletową pigmentację, która jest dość słaba. Na powierzchni dużych blaszek liściowych o wydłużonym jajowatym kształcie występuje pokwitanie, mają zielony kolor, w niektórych przypadkach w okolicy ogonków i żył występuje brązowawy odcień. Kształt stosunkowo dużych owoców może być inny, po osiągnięciu dojrzałości technicznej ich kolor zmieni się na fioletowo-brązowy, fioletowo-czarny, fioletowy lub Ciemnofioletowy. Miąższ jest pomalowany na biało-zielony lub biało-żółty, różni się różnym stopniem goryczy.
  3. podgatunek Indyjski . Jest reprezentowany w kulturze dość szeroko, ale na średnich szerokościach geograficznych odmiany zawarte w tym podgatunku nie są uprawiane.

najpopularniejsze odmiany podgatunków zachodnich, które doskonale nadają się do uprawy na średnich szerokościach geograficznych:

  1. Walentynki . Ta wczesna Dojrzała odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na mozaikę tytoniową. Czarno-fioletowe owoce mają standardowy rozmiar 5x26 centymetrów. Mają wydłużony kształt, a także wspaniały smak.
  2. Fioletowy cud . Ta hybryda jest wczesna, wyróżnia się wydajnością i odpornością na więdnięcie. Fioletowe owoce ważą średnio około 350 gramów. Miąższ nie ma goryczy i ma jasnozielony kolor.
  3. Czeski wczesny . Jest to wysokowydajna wczesna odmiana. Niskie krzewy są zwarte i mocne. Kształt ciemnofioletowych błyszczących gładkich owoców jest jajowaty. Biało-zielona miąższ nie ma goryczy.
  4. czarny przystojny . Ta wczesna Dojrzała odmiana została stworzona przez duńskich hodowców. Wysokość krzewu wynosi około pół metra. Cylindryczne owoce mają bardzo ciemny kolor, ważą około 240 gramów.
  5. przysmak . Wczesna odmiana. Krzew osiąga wysokość 0,4 m. ciemnofioletowe owoce mają biały miąższ bez goryczy.
  6. złote jajko . Ta wczesna hybryda jest zwykle uprawiana jako roślina ozdobna. Kształt średniej wielkości owoców jest podobny do gęsiego jajka.
  7. Donska . Ta odmiana jest średnio wydajna. Krzew o średniej wysokości jest średnio wysoki. Kształt owoców ma kształt gruszki, ważą około 180 gramów.
  8. Epic . Ta wczesna odmiana jest wysokowydajna i bezpretensjonalna. Owoce mają niezwykły kształt łezki o ciemnofioletowym kolorze o wymiarach 10 x 22 centymetry.
  9. doniecki plon . Ta wczesna Dojrzała odmiana ma ciemne owoce o długości sięgającej 15 centymetrów ― szerokości 40 mm. ważą około 160 gramów.
  10. Black Beauty . Ta wczesna Dojrzała odmiana ma wysoką wydajność. Owoce są bardzo duże, ważą około 0,9 kg.
  11. Maria . Ciemnofioletowe niezbyt duże owoce mają wydłużony kształt, ważą około 220 gramów. Owoce dojrzewają bardzo szybko, dzięki czemu ich niezbyt duża wielkość jest kompensowana.
  12. Barbentane . Wczesna odmiana wyróżnia się wydajnością i długim okresem owocowania. Owoce są błyszczące ciemnofioletowe.
  13. Nautilus . Owoce takiej średnio wczesnej odmiany są ciemnofioletowe i mają kształt szabli, ważą około 0,5 kg.odmiana dobrze rośnie w szklarni.
  14. Arap . Wysokość silnie rosnącego krzewu wynosi około 100 cm, a długość owoców wynosi około 25 centymetrów, są pomalowane na bardzo ciemny odcień brązowo-fioletowy.
  15. Albatros . Odmiana jest w połowie sezonu i wysokowydajna. Wysokość krzewu wynosi około 0,5 m. owoce w kształcie gruszki o fioletowo-niebieskim kolorze ważą około 0,45 kg.
  16. Solara . Ta wczesna odmiana wyróżnia się bezpretensjonalnością i wydajnością. Duże owoce o ciemnofioletowym kolorze ważą około 1000 gramów.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny