zielna roślina jednoroczna bazylia pachnąca (Ocimum basillicum), zwana także ogrodem, kamforą lub zwykłą, jest przedstawicielem gatunku bazylii z podrodziny Catovnikovye rodziny Yasnotkovye. Na wolności taką roślinę można znaleźć w Iranie, Afryce, w tropikalnych regionach kontynentu amerykańskiego, na Kaukazie, w Chinach, Indiach, w południowej części Azji i Azji Środkowej. Uważa się, że ojczyzną Bazyliki jest Afryka, a na terytorium Europy dotarł dzięki żołnierzom Armii A. macedońskiej. Wcześniej taka kultura była zwykle używana jako roślina lecznicza. Obecnie jest uprawiany w prawie wszystkich krajach jako przyprawa do żywności.
treść
funkcje bazyliki
w Bazylice system korzeniowy jest rozgałęziony i powierzchowny. Prosta czworościenna łodyga osiąga wysokość 0,5 - 0,7 m, jest liściasta i rozgałęziona. Rzadko ząbkowane płytki liściowe o podłużnym jajowatym kształcie są krótkie. Na powierzchni liści i pędów znajdują się kosmki. Nieregularne zwoje składają się z pachowych kwiatów o białym, różowawym lub fioletowym kolorze. Owoc zawiera orzechy, które po pełnym dojrzewaniu łatwo się od siebie oddzielają. Nasiona pozostają kiełkujące przez 5 lat.
fioletowe odmiany tej rośliny mają najsilniejszy zapach, są bardzo popularne na Kaukazie iw Azji. Zielona bazylia jest najbardziej poszukiwana w Europie, a roślina ta jest uważana za najpopularniejszą przyprawę kuchni śródziemnomorskiej. Zanim krzew zacznie kwitnąć, zaczyna wydzielać najostrzejszy zapach.
sadzenie bazylii na sadzonkach
o której godzinie siać
bazylię można uprawiać zarówno przez sadzonki, jak i wysiewać nasiona bezpośrednio na otwartym terenie. Jednak większość ogrodników wybiera pierwszą metodę, ponieważ jest ona najbardziej niezawodna.
wysiew nasion na sadzonki odbywa się wiosną, zaleca się to od początku do połowy kwietnia. Do siewu potrzebujesz specjalnej mieszanki ziemi. Aby go przygotować, konieczne jest połączenie próchnicy, zgniłego kompostu i umytego piasku rzecznego, które należy wziąć w stosunku 2:4:1. To podłoże musi zostać przesiane, a następnie poddawane parowaniu w łaźni wodnej przez 60 minut.jeśli użyjesz gotowej mieszanki gleby do siewu, która jest sprzedawana w sklepie, będzie również musiała zostać zdezynfekowana. Aby to zrobić, rozlewa się go silnym roztworem manganu potasu lub fitosporyny. Do siewu bazylii możesz wybrać pudełka, ale w tym przypadku musisz być przygotowany na to, że rośliny będą musiały wybrać poszczególne pojemniki. Dlatego eksperci zalecają stosowanie kaset do uprawy takich sadzonek, których głębokość powinna wynosić 50-70 mm.
wysiew nasion odbywa się na wilgotnym podłożu, podczas gdy zakopują je tylko o 10 mm.Szerokość między rzędami podczas siewu we wspólnym pudełku powinna wynosić około 50 centymetrów. Uprawy z góry muszą być pokryte polietylenem lub szkłem, po czym są usuwane w dobrze oświetlonym i ciepłym (od 20 do 25 stopni) miejscu. Pierwsze sadzonki można zobaczyć 7-15 dni po siewie.
uprawa bazylii z nasion
jak tylko pojawią się pierwsze sadzonki, schronienie jest usuwane ze zbiornika, a sama roślina jest przestawiana w chłodniejsze miejsce (od 15 do 20 stopni). Opieka nad takimi sadzonkami jest bardzo prosta. Podlewanie należy przeprowadzać w razie potrzeby, należy pamiętać, że podłoże nie powinno wysychać, ale należy upewnić się, że nie jest nadmiernie wilgotne, ponieważ w tym przypadku może rozwinąć się taka choroba grzybowa, jak czarna noga, z powodu której wszystkie sadzonki mogą umrzeć. Przy pierwszych oznakach tej choroby rośliny będą wymagały leczenia roztworem siarczanu miedzi (na 2 litry wody 1 łyżeczka) lub możesz rzucić ziemię silnym roztworem potasu manganu.
jeśli bazylia została zasiana w pudełku, to podczas wzrostu pierwszej pary prawdziwych płyt liściowych będzie musiała zostać zanurzona. Aby to zrobić, pobierany jest większy pojemnik, który jest wypełniony tą samą mieszanką gleby, ale tylko będzie musiał być nawożony. Aby to zrobić, wlej 2 łyżki do 5 litrów podłoża.l popiół drzewny i 1 łyżka. l złożony nawóz mineralny. Konieczne jest sadzenie rośliny w nowym pojemniku na tej samej głębokości, co wcześniej rosły. Po zapuszczeniu sadzonek i rozpoczęciu wzrostu należy je uszczypnąć na 6-8 płytkach liściowych, aby stymulować wzrost pędów bocznych. Rośliny zaczynają twardnieć około 15 dni przed przesadzeniem ich na otwartą glebę. Aby to zrobić, należy je codziennie wynieść na świeże powietrze. Czas trwania takiej procedury należy stopniowo zwiększać, więc musisz zacząć od godziny, a pod koniec sadzonki będą musiały znajdować się na ulicy przez całą dobę. Sadzenie na otwartej ziemi odbywa się od połowy do końca maja, ale należy zauważyć, że powracające wiosenne przymrozki powinny pozostać w tyle.
uprawa bazylii na parapecie
zasady uprawy w domu
jeśli zdecydujesz się wyhodować bazylię na parapecie, wówczas jej wysiew należy wykonać w ostatnich dniach lutego lub w pierwszych dniach marca. Do siewu musisz użyć tabletek torfowych lub doniczek torfowych. Należy również zauważyć, że w 1 tabletce lub doniczce należy wysiewać kilka nasion jednocześnie.
W takim przypadku nasiona należy poddać przygotowaniu przedsiewnemu. Aby to zrobić, zanurza się je w roztworze manganu potasu o ciemnoróżowym kolorze, gdzie powinny pozostać przez 2 godziny. Uprawy powinny być pokryte materiałem, który powinien być przezroczysty i przepuszczać powietrze. Muszą być trzymane w tych samych warunkach, co bazylia uprawiana na sadzonki (patrz wyżej). Należy zauważyć, że taka roślina potrzebuje światła słonecznego co najmniej 3-4 godzin dziennie. Po rozwinięciu pierwszej pary prawdziwych płytek liściowych u roślin należy je przesadzić. Aby to zrobić, weź doniczkę o pojemności 1 litra, na jej dnie ułóż warstwę drenażu z połamanej Cegły, ekspandowanej gliny lub małych kawałków pianki, jej grubość powinna wynosić od 20 do 30 mm.sadzić bazylię razem z doniczką lub tabletką. Mieszanka gleby do sadzenia jest używana jako pożywna, powinna również dobrze przepuszczać wodę i być lekka. Na przykład możesz użyć tej kompozycji: połącz włókno kokosowe i próchnicę (2: 1). Możesz zacząć odrywać pierwsze liście po 6 tygodniach.
Jak podlewać
bazylia odnosi się do roślin kochających wilgoć. W związku z tym konieczne jest upewnienie się, że podłoże jest trochę wilgotne przez cały czas. Podlewanie powinno być organizowane prawie codziennie. Jeśli zapomnisz podlać krzak na czas, jego liście bardzo szybko stracą turgor. Ale w podlewaniu bardzo ważne jest, aby nie przesadzać, ponieważ z powodu stagnacji płynu w podłożu może pojawić się zgnilizna w systemie korzeniowym. Kiedy roślina jest podlewana, konieczne jest poluzowanie powierzchni podłoża w pojemniku, zrób to z częstotliwością 1 raz na 2-3 dni.
nawóz
jeśli do sadzenia tej rośliny użyto podłoża, które nie charakteryzuje się wysoką żyznością, w takim przypadku będzie musiało być systematycznie karmione. Do nawożenia zaleca się stosowanie uniwersalnych nawozów na bazie kompostu lub humatów, należy je nakładać na podłoże w stężeniu wskazanym w instrukcji dołączonej do leku. Karm krzak nie więcej niż 1 raz na 4 tygodnie.
uprawa bazylii na otwartym terenie
sadzenie w otwartym terenie
Jak wspomniano powyżej, konieczne jest sadzenie sadzonek bazylii na otwartym terenie od połowy do końca maja, ale jednocześnie musisz upewnić się, że wiosenne przymrozki powrotne pozostały w tyle. Do sadzenia należy wybrać otwarty, dobrze oświetlony obszar, który powinien być niezawodnie chroniony przed zimnym, silnym wiatrem. Niektórzy ogrodnicy zalecają sadzenie bazylii w kręgu pnia młodego drzewa owocowego, praktycznie nie ma z niej cienia, więc roślina otrzymuje wystarczającą ilość światła, a jej silny korzenny aromat może odstraszyć różne szkodniki od sadzonki.
gleba na stronie powinna być lekka i nasycona próchnicą, a także dobrze przepuszczać wodę. 4 tygodnie przed sadzeniem należy wykopać miejsce, podczas gdy torf, humus lub kompost należy dodać do gleby (na 1 metr kwadratowy działki 2 kilogramy nawozu organicznego).
lądowanie powinno odbywać się wieczorem lub w pochmurny dzień. Przygotuj dziury, odległość między nimi powinna wynosić od 15 do 20 centymetrów. W nich należy sadzić wyhodowane sadzonki. Posadzone rośliny wymagają obfitego podlewania, do tego używają ciepłej, dobrze osadzonej wody.
uprawa
uprawa bazylii w otwartej glebie jest dość łatwa. Aby to zrobić, należy go podlewać, chwastować, karmić, rozluźniać powierzchnię gleby, a także chronić przed szkodnikami i chorobami. Sadzone rośliny, które nie miały czasu na zapuszczenie korzeni, powinny być przykryte folią przez pierwsze 15 dni w nocy na wypadek nagłego ochłodzenia. Dopóki roślina nie stanie się silniejsza i nie zacznie rosnąć, zaleca się systematyczne pielenie. W sezonie konieczne będzie poluzowanie powierzchni gleby 7 lub 8 razy przed podlewaniem. Aby stymulować rozgałęzienie, konieczne jest ostrożne wyłamanie właśnie pojawiających się szypułek.
jak podlewać
jeśli bazylia jest często podlewana, z tego powodu nowe płytki liściowe będą rosły znacznie intensywniej. Podlewanie należy wykonać natychmiast po wyschnięciu wierzchniej warstwy gleby. Należy jednak pamiętać, że nadmierne podlewanie jest tak samo niedopuszczalne, jak niewystarczające, ponieważ powoduje poważne szkody dla rośliny. Podlewanie powinno być ciepłą wodą (około 25 stopni), podczas gdy powinna ona osiąść na 24 godziny (może być dłuższa). Aby wygodniej było przygotować wodę do podlewania, konieczne jest zainstalowanie dużego pojemnika na miejscu w dobrze oświetlonym miejscu, na przykład niepotrzebnej wanny lub beczki.
nawóz
aby stymulować wzrost zielonej masy bazylii, potrzebujesz regularnego górnego opatrunku, który odbywa się 1 raz na 4 tygodnie. Pierwszy górny opatrunek jest organizowany pół miesiąca po posadzeniu sadzonek na stronie, w tym celu stosuje się roztwór nitrofoski (kilka dużych łyżek nawozu na 12 litrów wody). Na 1 metr kwadratowy działki powinno wynosić od 3 do 4 litrów mieszanki składników odżywczych.
co można sadzić po bazyliie
eksperci nie zalecają sadzenia bazylii co roku w tym samym miejscu. Konieczne jest naprzemienne uprawy, co jest główną zasadą udanego rolnictwa. Jeśli bazylia była uprawiana w tym samym miejscu przez 2 lub 3 sezony z rzędu, można ją sadzić w tym samym miejscu dopiero po 4 lub 5 latach. Miejsce, w którym wcześniej uprawiano bazylię, nadaje się do sadzenia roślin odpornych na choroby tej kultury, na przykład można sadzić marchewki, cukinię, dynie, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki, dynie i wczesne ziemniaki. Bazylię zaleca się sadzić po pomidorze, wczesnej i kolorowej białej kapuście, truskawkach, sideratach, cebuli, burakach i zieleni.
szkodniki i choroby bazylii
choroby
bazylia jest wysoce odporna na różne choroby. Czasami jednak jest chory. Poniżej zostaną opisane choroby, na które ta kultura choruje najczęściej.
czarna noga
czarna noga ― sadzonki bazylii są podatne na tę chorobę grzybiczą. Jej rozwój powoduje zwiększona kwasowość, niedostateczne napowietrzenie podłoża, a także zbyt częste i obfite podlewanie. Grzyby dotyczy korzeniowy szyjka sadzonek, przez co naczynia krwionośne, które biorą udział w odżywianiu roślin, zatkane, łodygi, a także jego podstawie miękną i stają się czarne i тоненькими, po czym bush zaczyna żółkną i ginie.
Fusarium
Fusarium jest również chorobą grzybiczą. Toksyny są uwalniane do soku odżywczego chorego krzewu, w wyniku czego wpływają na jego naczynia krwionośne. Jeśli dotyczy to młodego krzewu, jego pędy stają się brązowe i stopniowo stają się cieńsze. U chorych dorosłych roślin wierzchołek wysycha, po czym więdną i umierają. Choroba aktywnie rozwija się w wysokiej temperaturze, a wilgotność powietrza powinna być zwiększona.
szara zgnilizna
szara zgnilizna ― najczęściej dotyczy roślin uprawianych w szklarniach lub szklarniach. Jednak krzewy uprawiane na otwartej glebie mogą być również dotknięte tą chorobą. Początkowo choroba objawia się na płytkach liściowych znajdujących się poniżej, które już zaczęły umierać. Następnie choroba stopniowo przejmuje cały krzak. Suche brązowawe plamki pojawiają się na zainfekowanych częściach rośliny, z czasem stają się wodniste i pokryte szarym puchem.
jeśli krzew jest dotknięty szarą zgnilizną lub Fusarium, wówczas na początkowym etapie rozwoju takiej choroby należy go spryskać naparem z łuski cebuli. Aby go przygotować, należy połączyć łuskę z wodą w stosunku 1: 4, mieszaninę należy zaparzać przez 24 godziny.przed przetworzeniem napar należy odcedzić. Jeśli sadzonki są dotknięte czarną nogą, wówczas podłoże, w którym rośnie, musi zostać rozlane roztworem nadmanganianu potasu. W takim przypadku chore rośliny należy usunąć ze zbiornika wraz z grudką ziemi i zniszczyć, a powstały dół należy rozlać mocnym roztworem manganu potasu. Jeśli choroba już nabrała siły, w tym przypadku konieczne będzie leczenie środkami grzybobójczymi, na przykład: fitosporyną, Toivita Jet, Fuedazolem, topazem i innymi podobnymi działaniami.
aby bazylia nie zachorowała, należy podjąć pewne środki zapobiegawcze:
- nie można uprawiać tej kultury w tym samym miejscu dłużej niż trzy lata;
- uprawy nie powinny być zbyt gęste;
- 1 raz na 7 dni należy spryskać powierzchnię obszaru popiołem drzewnym;
- podlewaj roślinę na czas, nie zalewając jej ani nie pozwalając glebie wyschnąć;
- regularnie poluzuj powierzchnię działki;
- usuń chwasty, gdy się pojawią.
szkodniki
roślina ta jest również bardzo odporna na szkodniki, ale może się na niej osiedlić pluskwa i mszyce.
mszyce
mszyce są bardzo niebezpiecznym szkodnikiem, który może poważnie zaszkodzić bazylii. Wysysa sok z pędów i liści, dzięki czemu obserwuje się zwijanie płyt liściowych, rozwój pędów zatrzymuje się, a sam krzew zaczyna wysychać. Taki szkodnik pozostawia słodką wydzielinę na powierzchni rośliny, na której woli osiedlać się sadzy, dzięki czemu krzew jest pokryty powłoką o ciemnym kolorze. Ponadto Szkodnik ten jest uważany za głównego nosiciela chorób wirusowych, które obecnie nie są leczone. Aby rozpocząć walkę z mszycami, należy natychmiast po jej wykryciu. Można go zwalczać za pomocą środków ludowych, na przykład wywarów z piołunu, wrotyczu pospolitego, gorzkiej papryki, mniszka lekarskiego, krwawnika pospolitego, cebuli, czosnku, pomidorów lub ziemniaków, musztardy. Konieczne będą 2-3 zabiegi w odstępie 1-1, 5 tygodnia, jeśli ta kultura jest uprawiana na otwartym terenie. Narzędzie wykonane ze 100 gramów mydła smołowego, zmiażdżonego za pomocą tarki i 1 wiadra wody, jest uważane za dość skuteczne. Roztwór popiołu pokazuje również dobre wyniki, do jego przygotowania konieczne jest zmieszanie 300 gramów popiołu drzewnego z świeżo zagotowaną wodą, mieszanina powinna gotować się przez 30 minut. po ustąpieniu jest filtrowany, a następnie do roztworu dodaje się tyle wody,aby jego objętość stała się równa 10 litrom. Jeśli jest wiele szkodników, środki ludowe mogą być bezsilne, w tym przypadku krzewy są traktowane Karbofosem, podczas gdy roztwór należy wykonać zgodnie z instrukcjami. Należy zauważyć, że ten środek owadobójczy nie ma zapachu, a także jest bez smaku. Tak więc Bankol, Akaryna i Aktellik najlepiej nadają się do przetwarzania.
łąka, czyli pluskwa polna
pluskwa Polna lub łąkowa jest również ssącym owadem, który zjada sok roślinny tej kultury. W wyniku jego aktywności życiowej płytki liściowe odkształcają się, na ich powierzchni powstają plamy o białawym kolorze, a następnie stają się brązowe i stopniowo umierają. Zarówno larwy, jak i dorosłe osobniki tego owada mogą zaszkodzić bazylice. Na zimę taki pluskwa układa się w górnej warstwie gleby lub w latających liściach. Zwalczanie pluskiew powinno odbywać się tymi samymi metodami, co w przypadku mszyc.
rodzaje i odmiany bazylii
najczęściej uprawiane są następujące odmiany bazylii: kamforowy (lub pachnący), meksykański (lub cynamonowy), fioletowy (zwykły lub Regan) i cytrynowy (tajski). Istnieje wiele odmian tej rośliny, które wyróżniają się następującymi cechami:
- odcienie zapachu . Zapach jest cierpki, słodki, zimny i ciepły. Główne smaki tej kultury: cynamon, anyż, pieprz, cytryna, wanilia, karmel, goździk i mentol. Do przygotowywania napojów, a także deserów, stosuje się odmiany o zapachu cytryny, cynamonu, karmelu i wanilii. Odmiany o smaku anyżu nadają się do potraw z ryb, a bazylia o zapachu pieprzu i goździków nadaje się do potraw mięsnych.
- Kolor . Występuje bazylia zielona i bazylia fioletowa. Odmiany o fioletowym kolorze mają silniejszy aromat i są najczęściej stosowane w kuchni Azji Środkowej i kaukaskiej. A zielone odmiany są najbardziej popularne w Europie, a zwłaszcza w basenie Morza Śródziemnego.
- wielkość i kształt krzewu . Bazylia jest podzielona na rozłożystą, zwartą, wyprostowaną i pół-rozpostartą. W tym przypadku istnieją formy pośrednie. Na wysokości wyróżnia się odmiany wysokie (0,6–0,85 m), średnie (0,3–0,6 m), a także odmiany niewymiarowe (0,18–0,3 m). Do uprawy w pomieszczeniach zaleca się wybór niewymiarowych odmian.
- czas dojrzewania . Odmiany są podzielone na późne, średnie i wczesne.
najlepsze odmiany
- Mauretański . Ta odmiana o średnim okresie dojrzewania wyróżnia się produktywnością i aromatem. Kolor rozłożystego wyprostowanego krzewu jest fioletowy. Wysokość rośliny wynosi około 0,65 m.
- Biesiada . Wysokość wyprostowanego krzewu wynosi około 0,6 m.jajowate duże płytki liściowe są pomalowane na zielonkawy kolor i mają delikatną teksturę. Ta produktywna odmiana jest najbardziej pachnąca ze wszystkich odmian średnio późnych.
- marzyciel . Ta odmiana należy do najbardziej produktywnych. Rozległy masywny krzew ma jasny zielony kolor. Pędy są rozgałęzione, a kształt blaszek liściowych jest owalny i lancetowaty.
- Balconstar . Ta odmiana jest niewymiarowa. Małe pachnące talerze liściowe mają doskonały smak, świetnie nadają się do sałatek. Często jest uprawiany w doniczkach na parapecie.
- genueński . Ta odmiana wyróżnia się wydajnością. Duże błyszczące płytki liściowe o ciemnozielonym kolorze są dość pachnące i mają przyjemny smak. Liście są używane zarówno suszone, jak i świeże. W niektórych przypadkach zastępują miętę, dodając do napojów bezalkoholowych.
- Goździk goździkowy . Odmiana wyróżnia się wydajnością. Krzew jest średni, wyprostowany i masywny. Zielone płytki liściowe mają średni rozmiar i eliptyczny kształt. Ta odmiana jest zalecana jako przyprawa do potraw z mięsa, ryb, sera, ryżu i ziemniaków.
- Bazyliszek . Ta kompaktowa odmiana dobrze rośnie zarówno na otwartej glebie, jak i w pomieszczeniach. Ma zapach pieprzu i goździków. Wysokość wyprostowanego krzaka gęsto liściastego wynosi około 0,2 m.małe płytki liściowe mają zielony kolor. Łodygi są półprzezroczyste.
- Erywań . Ta odmiana jest jedną z najpopularniejszych odmian plonów. Zapach takiej bazylii jest goździkowo-pieprzowy. Na średnim krzaku znajdują się średniej wielkości płytki liściowe o jajowatym kształcie i fioletowym kolorze.
- Troll . Ta odmiana drobnolistna w połowie sezonu charakteryzuje się zwartością i wydajnością. Doskonały do uprawy w pomieszczeniach. Taka roślina nie boi się nagłych zmian temperatury. Liście mają ciemnofioletowy kolor. Roślina wygląda bardzo imponująco.
- Magic Mauintin . Taka izraelska odmiana jest odporna zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury, a także jest odporna na suszę. Schludny krzew ma okrągły kształt. Zielone płytki liściowe mają purpurowy odpływ. Taka roślina wygląda dobrze na działce ogrodowej jako dekoracyjna.
- Red Ruby . Odmiana stworzona przez amerykańskich hodowców. Kolor krzewu mahoń-magenta. W tych roślinach zarówno liście, które nie mają goryczy charakterystycznej dla zielonych odmian, jak i pąki są spożywane jako żywność (są dodawane do omletów).
następujące odmiany bazylii są również dość popularne: urok, markiz, Ararat, Aksamit, violet, Grecki, Robin Hood, Smok, Gigolo, Zielony aromatyczny, Orion, aromat pieprzowy, Kusiciel, Baku, czarownik, cytryna, Karzeł, Kędzierzawy, filozof, szerokolistny itp.
właściwości bazylii: szkody i korzyści
przydatne właściwości bazylii
bazylia ma specyficzny zapach, który wynika z obecności olejku eterycznego w nadziemnej części krzewu o złożonym składzie i właściwościach antybakteryjnych. W skład bazylii wchodzą witaminy C, B2, PP, prowitamina A, karoten, cukier, fitoncydy, rutyna.
przyczynia się do wzmocnienia odporności, co zwiększa odporność organizmu ludzkiego na infekcje. Udowodniono, że roślina ta jest w stanie powstrzymać wzrost HIV, a także komórek rakowych. Ma działanie przeciwbakteryjne, wzmacniające, przeciwgorączkowe, przeciwutleniające i tonizujące. Zaleca się włączenie bazylii do diety w przypadku infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych, a także chorób płuc i układu oddechowego.
takie pikantne zioło pomoże pozbyć się nadmiaru gazu w odbytnicy, z nadmiaru ślimaka w nosie, a także pomaga wzmocnić tkankę nerwową i poprawić pamięć. Wykazuje wysoką skuteczność w zwalczaniu procesów zapalnych w jamie ustnej: owrzodzenia, płytki nazębnej, próchnicy, kamienia nazębnego i nieświeżego oddechu. Bazylia ma również działanie ściągające, wzmacnia dziąsła, co pomaga zapobiegać wypadaniu zębów. Pomoże pozbyć się wzdęć, a także chorób przewodu pokarmowego.
zawiera enzymy, które pomagają przyspieszyć rozpad i spalanie tłuszczu w ludzkim ciele. A zawarte w nim evengol i estragol przyczyniają się do stymulacji aktywności umysłowej. Ta kultura zawiera olejek eteryczny o działaniu gojącym rany, a także eliminuje skurcze o różnym charakterze i jest stosowana do inhalacji górnych dróg oddechowych. Sok uzyskany z liści jest stosowany w leczeniu grzybiczych zmian skórnych, a wyciągi wodne są stosowane podczas leczenia zatrucia pokarmowego i zapalenia żołądka. Zioło w postaci suszonej służy do przygotowania herbaty, a także do produkcji okładów, które eliminują bolesne odczucia w okolicy głowy i objawy wyprysku. Z tego zioła przygotowuje się nalewkę, która leczy zapalenie jelita grubego, odmiedniczkowe, krztusiec, nerwicę, astmę oskrzelową, niskie ciśnienie krwi, zapalenie nerek i pęcherza, wzdęcia i przeziębienia.
przeciwwskazania
ta roślina ma działanie tonizujące na organizm, dlatego nie może być stosowana u osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego(nadciśnienie i nadciśnienie). Dotyczy to szczególnie osób, które przeszły zawał mięśnia sercowego. Bazylia jest również przeciwwskazana w zakrzepowym zapaleniu żył, cukrzycy, zakrzepicy żył kończyn dolnych i dystonii wegetatywno-naczyniowej. Jeśli chodzi o hipotoniki, mogą używać tego zioła bez obaw.
kobiety w ciąży eksperci nie zalecają spożywania dużej ilości bazylii, zwłaszcza odmian fioletowych. Jednocześnie podczas karmienia piersią można go stosować, zwłaszcza że jest to doskonały środek laktogonowy. Należy jednak zauważyć, że z tego powodu mleko nabierze niezwykłego smaku i aromatu, co może nie spodobać się dziecku. W zbyt dużych ilościach nie zaleca się nikomu używania tej rośliny, ponieważ zawiera ona trochę rtęci.