orzeszki ziemne

bardzo poszukiwana kultura ziemna uprawa orzeszków ziemnych (Arachis hypogaea), zwana także orzechem ziemnym, Limbo Peanut Underground, jest przedstawicielem rodzaju orzeszków ziemnych z rodziny roślin strączkowych. Z naukowego punktu widzenia orzeszki ziemne są ziołami strączkowymi,a nie orzechami. Orzeszki ziemne pochodzą z Ameryki Południowej, tam były popularne już wtedy, gdy kontynent nie został jeszcze odkryty przez Kolumba. Hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli tę kulturę do Europy, a później dotarła do Afryki dzięki Portugalczykom, gdzie orzeszki ziemne stały się bardzo popularne, ponieważ mają nie tylko właściwości odżywcze, ale także dobrze rosną na skąpych glebach. Później kultura ta została wprowadzona przez handlarzy niewolników do Ameryki Północnej. W latach trzydziestych 16 wieku orzeszki ziemne trafiły na Filipiny wraz z hiszpańskimi żeglarzami, a Portugalczycy przywieźli je do Indii i Makau. Następnie roślina ta trafiła do Chin i stała się prawdziwym ratunkiem dla mieszkańców przed głodem. Przemysłowa uprawa tej kultury w Południowej Karolinie rozpoczęła się w pierwszych latach 19 wieku, wtedy orzeszki ziemne karmiły obie armie podczas wojny południa z Północą. Orzeszki ziemne przez wiele stuleci z rzędu były uważane za pożywienie żebraków, w związku z tym rolnicy nie zwracali szczególnej uwagi na tę roślinę. Wszystko zmieniło się jednak w 1903 r., kiedy George Washington Carver, Amerykański agrochemik, był w stanie wynaleźć ponad trzysta produktów z takiej rośliny, a mianowicie: kosmetyki, barwniki, mydła do prania, napoje, leki, farby drukarskie, preparat do eksterminacji szkodników itp. A ponieważ w tych latach zbiory bawełny były bardzo dotknięte ryjkowcem, Carver był w stanie przekonać rolników, aby zmienili uprawę orzeszków ziemnych, z uprawą bawełny, która poważnie wyczerpała glebę. W rezultacie roślina ta stała się główną uprawą towarową stanów południowych, a Carver został nawet postawiony pomnik w mieście Dotane w Alabamie. Obecnie w różnych regionach byłego ZSRR (Zakaukazie, Ukraina itp.) orzeszki ziemne są uprawiane na skalę przemysłową.

cechy orzeszków ziemnych

uprawa orzeszków ziemnych jest jednoroczna, która osiąga wysokość 0,7 m. jej pędy są silnie rozgałęzione. Korzeń palowy jest również rozgałęziony. Nagie lub Owłosione wyprostowane pędy są nieco fasetowane, gałęzie boczne są skierowane do góry lub leżące. Na powierzchni naprzemiennie rozmieszczonych parzystych płytek liściowych występuje pokwitanie, osiągają one długość 3-11 centymetrów, ich ogonek jest rowkowany i istnieją dwie pary spiczastych liści o eliptycznym kształcie. Krótkie kwiatostany pachowe składają się z 4-7 kwiatów o czerwono-żółtym lub białawym kolorze. Życie każdego pojedynczego kwiatu wynosi tylko około 24 godzin, ale kwitnienie orzeszków ziemnych jest długie, jego początek przypada na ostatnie dni czerwca lub pierwsze ― lipca, a kończy się późną jesienią. Owoce są spuchniętymi owalnymi ziarnami o dwóch lub czterech nasionach, osiągają długość 15-60 mm, a na ich powierzchni znajduje się wzór pajęczyny. Podczas dojrzewania owoce przechylają się w kierunku powierzchni gleby, po czym zanurzają się w niej. To w ziemi dochodzi do ich dojrzewania. Nasiona tej rośliny są wielkości fasoli, mają podłużny kształt, a na wierzchu są pokryte skórą o różowawym, ciemnoczerwonym, żółto-szarym lub kremowym kolorze. Dojrzewanie owoców obserwuje się we wrześniu lub październiku.

sadzenie orzeszków ziemnych w otwartym terenie

cechy wzrostu orzeszków ziemnych

do uprawy orzeszków ziemnych nadają się tylko otwarte i słoneczne obszary, w których nie ma nawet małego cienia z innych roślin lub budynków. Wzrost tej kultury obserwuje się tylko w temperaturach powyżej 20 stopni. Jeśli temperatura jest mniejsza niż zalecana o co najmniej kilka stopni, następuje zatrzymanie wzrostu krzewów. Z reguły orzeszki ziemne na otwartym terenie są uprawiane na obszarach o ciepłym klimacie, a wysiew nasion do gleby odbywa się w okresie, w którym obserwuje się kwitnienie akacji. W Rosji, zwłaszcza w regionach o stosunkowo chłodnym klimacie, zaleca się stosowanie metody sadzonek do uprawy orzeszków ziemnych.

o której godzinie sadzić w otwartym terenie

sadzenie orzeszków ziemnych powinno odbywać się wiosną w dobrze ogrzanej glebie (około 12-14 stopni), podczas gdy jest ono wytwarzane po wysianiu melonów. Ten czas z reguły przypada na połowę maja lub później. Należy pamiętać, że przymrozki powrotne mogą zniszczyć tę kulturę. Orzeszki ziemne do siewu można kupić na rynku lub w sklepie spożywczym, ale należy pamiętać, że nie powinny być kandyzowane, smażone ani solone.

Zasady płodozmianu

podczas uprawy orzeszków ziemnych ważne jest, w jaki sposób przestrzegasz płodozmianu. Ta kultura rośnie bardzo dobrze po ogórkach, ziemniakach, kapuście i pomidorach, zwłaszcza jeśli podczas ich uprawy do gleby wprowadzono substancje organiczne. A miejsce, w którym uprawiano rośliny strączkowe (groch, soczewica, fasola i fasola), nie nadaje się do siewu, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo rozwoju zgnilizny korzeni.

odpowiedni podkład

odpowiednia gleba powinna być lekka, wilgotna i neutralna, przy czym powinna mieć stosunkowo wysoką zawartość magnezu, próchnicy i wapnia. Najlepiej nadaje się glina piaszczysta lub czarna ziemia. Solona gleba nie nadaje się do orzeszków ziemnych, a kwaśna gleba musi zostać wapnowana przed siewem. W przypadku siewu tej kultury miejsce należy przygotować z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, gleba musi zostać wykopana jesienią na głębokość od 0,25 do 0,3 m, wprowadzając do niej próchnicę (na 1 metr kwadratowy działki 1-3 kilogramy). Wiosną wykonuje się ponowne kopanie terenu, ale już na mniejszą głębokość, podczas gdy nitrofoska musi zostać wprowadzona do gleby(na 1 metr kwadratowy działki 50 gramów).

zasady sadzenia

do sadzenia tej kultury należy przygotować otwory o głębokości dziesięciocentymetrowej, które należy umieścić w szachownicę, odległość między nimi powinna wynosić pół metra. Szerokość między rzędami powinna wynosić 0,25 - 0,3 m. podczas siewu orzeszków ziemnych w ogrodzie stosuje się metodę kwadratowo-gniazdową zgodnie ze schematem 0,7 x 0,7 m lub 0,6 x 0,6 m. można wysiewać taką roślinę metodą szerokiego rzędu, podczas gdy odległość między rzędami powinna wynosić około 0,6 ― 0,7 m, a między okazami w rzędzie-od 15 do 20 centymetrów.

w jednej dziurze należy umieścić 3 duże nasiona, ponieważ małe nasiona bardzo często nie kiełkują. Po zamknięciu nasion rośliny należy bardzo dobrze podlać, używając do tego węża z głowicą prysznicową, aby nie myć nasion, ciśnienie powinno być dość słabe.

uprawa orzeszków ziemnych w ogrodzie

dbanie o orzeszki ziemne jest dość proste. W okresie suchym należy go podlewać w odpowiednim czasie, a obszar należy chwastować na czas i poluzować jego powierzchnię, i nie zapomnij o opatrunku górnym. Szczególną uwagę należy zwrócić na pielenie w czasie, gdy sadzonki są nadal bardzo Młode i niskiego wzrostu. Podczas usuwania trawy można również spulchniać glebę i odwrotnie. 6-8 tygodni po wysianiu kwitnienie powinno się skończyć. W tym czasie jajniki zaczną rosnąć i zginać się do powierzchni witryny, po czym wykiełkują w ziemi, gdzie obserwuje się dojrzewanie owoców. Po tym, jak jajniki zaczną zginać się do ziemi, krzewy powinny być hillowane luźną i wilgotną glebą (taką jak ziemniaki), w tym przypadku pojemnik osiągnie podłoże znacznie szybciej. Hilling można zastąpić ściółkowaniem powierzchni terenu trocinami, torfem, humusem lub piaskiem, a grubość warstwy nie powinna być mniejsza niż 50 mm. średnio pod każdą rośliną powstaje 30-50 owoców, aw każdym z nich znajduje się 1-7 nasion.

jak podlewać

ta kultura potrzebuje zwilżonej gleby, ale jednocześnie nie powinna być zbyt mokra. Podlewanie należy wykonać po wyschnięciu wierzchniej warstwy gleby. Kiedy krzewy zaczną kwitnąć, będą potrzebować obfitego podlewania, które jest organizowane 1-2 razy w ciągu 7 dni rano. Kiedy krzewy kwitną, najważniejsze będzie nie podlewanie, ale nawilżanie roślin z butelki z rozpylaczem, która jest produkowana wieczorem 1 raz na 1-2 dni. Jeśli podczas dojrzewania owoców jest deszczowa pogoda,powierzchnia witryny musi być pokryta folią. A w długim okresie suchym zaleca się zraszanie tej kultury, jeśli nie jest to możliwe, należy podlewać krzaki wzdłuż bruzd znajdujących się między rzędami. W sezonie roślina będzie potrzebować 4 lub 5 podlewania.

nawóz

Po osiagnięciu 10 centymetrów, potrzebują nawożenia, służy do tego następujące odżywcza mieszanka: na 1 wiadro wody pochodzi 45 gramów potash soli, 20 g saletry amonowej i 70 g superfosfatu. Na początku owocowania zaleca się ponowne karmienie krzewów, ale ten górny opatrunek nie jest obowiązkowy.

uprawa orzeszków ziemnych w domu

wybierz zdrowe i mocne nasiona, które należy zalać wodą przez noc, po dodaniu do niej 1 kropli epiny. Już rano na nasionach można zobaczyć małe białe kiełki. Weź szeroki pojemnik i napełnij go luźną glebą, w której wysiewa się nasiona. Sadzonki pojawią się dość szybko, a kiedy Krzaki znikną, hipofory utworzą się w miejscu kwiatów, pochylają się i wchodzą w podłoże, w którym rozwija się owoc.

sadzonki należy chronić przed przeciągami, należy je umieścić na oknie o orientacji południowej. W południe krzewy muszą być zacienione. Podlewanie powinno być systematyczne, ale nie dopuścić do stagnacji płynu w podłożu. W upalne dni krzewy należy zwilżyć z butelki z rozpylaczem, w takim przypadku przędziorki nie będą mogły się na nich osiedlić. 10-12 tygodni po pojawieniu się sadzonek płytki liściowe zaczynają zmieniać kolor na czerwony, co sugeruje, że fasola w podłożu jest całkowicie Dojrzała.

szkodniki i choroby orzeszków ziemnych ze zdjęciem

orzeszki ziemne mogą dostać mączniaka prawdziwego, filostyktozę, alternariozę, więdnięcie fusarium i szarą zgniliznę.

mączniak prawdziwy

w początkowej fazie rozwoju mączniaka prawdziwego na obu powierzchniach płyt liściowych powstają pojedyncze plamki mączniaka. Z biegiem czasu stają się coraz większe, aż całkowicie obejmą całą płytkę, w wyniku czego liść zmienia kolor na żółty i umiera. Uszkodzenie dotyczy nie tylko liści, ale także pędów, a także zarodków. Jeśli krzewy są bardzo dotknięte, należy je spryskać roztworem leku grzybobójczego, na przykład: Kwadris, Switcha, Topaz, Bravo, Ridomil, Scora lub Horus.

Filostyktoza

plamistość liści (filostyktoza) jest mniej niebezpieczna niż mączniak prawdziwy, ale nadal trzeba leczyć orzeszki ziemne. W dotkniętym krzaku pojawiają się małe plamki o brązowym kolorze, które rosną do 0,6 cm średnicy, z czasem środek w plamach blaknie, a tkanka w nich umiera, a granica zmienia kolor na fioletowo-brązowy. Najbardziej aktywna choroba rozwija się przy wysokiej wilgotności powietrza. Zaleca się zwalczanie takiej choroby przez opryskiwanie środkami grzybobójczymi o szerokim spektrum działania.

Alternarioza

czarna plamistość liści (alternarioza) rozwija się w latach, w których pod koniec sezonu wegetacyjnego występuje długotrwała ciepła i wilgotna pogoda. W dotkniętych krzakach na krawędziach płytek liściowych pojawiają się czarne plamy o średnicy sięgającej około 15 centymetrów. Z biegiem czasu małe plamy stają się coraz większe i łączą się ze sobą, co powoduje obumieranie krawędzi płyt liściowych. Na powierzchni plam znajduje się gęsta powłoka czarnego grzyba. W celu zapobiegania należy przestrzegać zasad techniki rolniczej tej kultury, dzięki czemu krzewy stają się bardziej odporne na bakterie chorobotwórcze.

więdnięcie fusarium

jeśli krzew jest dotknięty więdnięciem Fusarium, rozwija zgniliznę korzeni. Sama roślina przestaje rosnąć i rozwijać się, jej nadziemne części stają się żółte i umierają dość szybko. Choroba ta jest niebezpieczna, ponieważ ustępuje na pewien czas, ale podczas kwitnienia i układania fasoli obserwuje się jej szybszy rozwój, w wyniku czego krzew umiera nawet przed zebraniem plonów. W celu zapobiegania konieczne jest przestrzeganie zasad techniki rolniczej tej uprawy, a także konieczne jest zbieranie plonów na czas.

szara zgnilizna

rozwój szarej zgnilizny zwykle obserwuje się pod koniec kwitnienia krzewów. W dotkniętych roślinach pojawiają się plamy o rdzawobrązowym kolorze, z płyt liściowych na ogonkach przechodzą do pędów. Z tego powodu górna część łodyg więdnie i umiera. Na dotkniętych krzakach nie obserwuje się powstawania fasoli. A jeśli owoce już się uformowały, następuje ich deformacja. Choroba rozwija się bardzo szybko w ostatnich tygodniach okresu letniego, jeśli jest ciepła i wilgotna pogoda. Aby zapobiec rozwojowi szarej zgnilizny, konieczne jest uprawianie takiej kultury na wysokim agrofonie.

rzadziej orzeszki ziemne chorują na suchą zgniliznę, cercosporozę, karłowatość lub ramulariozę.

szkodniki

mszyce, wciornastki lub gąsienice mogą osiedlić się na tej kulturze. Aby pozbyć się takich szkodników, powierzchnia witryny musi być pokryta warstwą pyłu tytoniowego lub popiołu drzewnego. Aby pozbyć się wciornastków, krzewy należy spryskać środkiem owadobójczym.

o wiele trudniej jest pozbyć się wireworm (larwy chrząszcza dziadka do orzechów), który żyje w glebie. Pomimo faktu, że owoce pokrywają skorupę, takie szkodniki łatwo gryzą w niej ruchy i jedzą nasiona. Możesz pozbyć się takiego szkodnika za pomocą pułapek. Aby to zrobić, w kilku miejscach na stronie należy wykopać dziury, należy umieścić w nich kawałki marchwi, buraków lub ziemniaków. Otwory na górze należy przykryć kawałkiem łupka, deską lub metalem. Po pewnym czasie pułapkę należy otworzyć i zniszczyć kawałki warzyw wraz ze znajdującymi się w nich szkodnikami. W celu zapobiegania konieczne jest przestrzeganie zasad techniki rolniczej tej kultury, obserwowanie płodozmianu, a także terminowe pielenie.

Opłaty i warunki przechowywania

po zabarwieniu liści orzeszków ziemnych na Żółto konieczne jest usunięcie 2 owoców z ziemi. Jeśli z nich nasiona można bardzo łatwo wykluć, oznacza to, że nadszedł czas, aby rozpocząć zbiory. Z reguły czyszczenie odbywa się w czasie, gdy temperatura powietrza na zewnątrz utrzymuje się w granicach 10 stopni. Jednak nie należy opóźniać zbierania owoców, ponieważ jeśli gleba zamarznie, nasiona staną się gorzkie i nie będą mogły być spożywane. Owoce należy usuwać w suchy i bezchmurny dzień. Aby usunąć fasolę z gleby, użyj widelców.

wykopane owoce należy uwolnić od pędów. Są układane w zacienionym miejscu na świeżym powietrzu do wyschnięcia. Po dokładnym wyschnięciu skorupy owoce wlewa się do worków z tkaniny, które są przechowywane w chłodnym (około 10 stopni), suchym pomieszczeniu o dobrej wentylacji.

rodzaje i odmiany orzeszków ziemnych

rodzina roślin strączkowych ma około 70 rodzajów orzeszków ziemnych. W Ameryce Południowej uprawia się kilka gatunków tej rośliny, a poza tym kontynentem uprawia się tylko 2 gatunki rachis, a mianowicie: orzeszki ziemne Pinto i orzeszki ziemne. Istnieje wiele odmian uprawnych orzeszków ziemnych, które są warunkowo podzielone na 4 grupy:

  1. Grupa Spanish (odmiany hiszpańskie) . Te małe orzeszki ziemne są uprawiane w południowo-zachodnich i południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych, a także w południowej Afryce. W porównaniu z innymi odmianami ten zawiera większą ilość oleju. W takiej roślinie małe jądra pokrywają brązowo-różowa skorupa. Z reguły owoce te są używane do produkcji masła orzechowego, solonych i kandyzowanych orzechów. Największymi dostawcami tej odmiany orzeszków ziemnych są Oklahoma i Teksas. Najlepsze odmiany tej grupy: Dixie Spanish, Spentex, Argentyński, Spanet, Natal vulgaris, Star, Comet, Spenhoma, Florispan, Spencromm, Tamspan 90, O&8217; Lin, Spenco, Wilco, White Core, Shaffers Spenish itp.
  2. Grupa Valencia . Większość odmian tej grupy ma duże jądra. Wysokość silnie rosnącego krzewu wynosi około 1,25 m, gładkie owoce są trójsienne. Owalne nasiona pokryte są bogatą czerwoną skorupą, dlatego często nazywane są Redskin (Redskin). Ta grupa jest uważana za podgrupę Spanish.
  3. Band Runner . Odmiany zawarte w tej grupie są bardziej wydajne, mają wyższy smak niż odmiany hiszpańskie, a takie owoce są znacznie lepiej smażone. Podłużne owoce mają duży rozmiar. Służą do produkcji masła orzechowego, a także solonych orzeszków ziemnych do piwa. Najlepsze odmiany tej grupy: Dixie Runner, Early Runner, Virginia bunch 67, Bradford Runner, egipski Gigant, North Carolina Runner 56-15, Georgia Green, pachnący biegacz 458, Południowo-Wschodni biegacz 56-15 itp.
  4. Grupa Virginia . W tych odmianach orzeszków ziemnych owoce są duże i wybrane, są smażone w skorupkach i wykorzystywane do produkcji wyrobów cukierniczych. Najlepsze odmiany: Shulamit, Gull, Wilson, Gregory, Virginia 98r, Perry, Virginia 92r, Karolina Północna 7, Karolina Północna 9 itp.

właściwości orzeszków ziemnych: szkody i korzyści

korzystne właściwości orzeszków ziemnych

owoce orzeszków ziemnych zawierają kwas linolowy, pantotenowy i foliowy, tłuszcze roślinne, gluteniny, łatwo przyswajalne białka, skrobię, cukry, witaminy A, E, D, PP, B1 i B2, żelazo, makroelementy magnez, fosfor i potas. Fasola zawiera przeciwutleniacze, które są uważane za najskuteczniejsze środki zapobiegawcze chorób sercowo-naczyniowych. Takie przeciwutleniacze są nadal w granacie, czerwonym winie, truskawkach i jeżynach. W białkach tej rośliny obserwuje się optymalny stosunek aminokwasów, dzięki czemu są one doskonale wchłaniane przez organizm ludzki.

tłuszcze, które są częścią owoców, mają łagodne działanie żółciopędne, dlatego są zalecane w przypadku wrzodów żołądka i zapalenia żołądka. Kwas foliowy bierze udział w odnowie komórek ludzkiego ciała. Przeciwutleniacze, które są bardzo obfite w orzeszki ziemne, pomagają chronić komórki przed wolnymi rodnikami, a także są doskonałym sposobem zapobiegania chorobom serca, miażdżycy, niedokrwieniu naczyń krwionośnych, przedwczesnemu starzeniu się i tworzeniu się komórek nowotworowych.

owoce takiej rośliny mają działanie uspokajające u osoby o zwiększonej pobudliwości, pomagają w szybkim odzyskiwaniu siły, przyczyniają się do poprawy pamięci, zwiększają potencję, zwiększają popęd seksualny i eliminują bezsenność. Ponieważ orzeszki ziemne zawierają dużą ilość białka, przyczynia się to do zwiększenia poczucia sytości, w związku z tym dietetycy często używają go jako podstawy diet mających na celu zmniejszenie masy ciała. Wiadomo też, że w takich owocach nie ma cholesterolu.

przeciwwskazania

jeśli jeść orzeszki ziemne w zbyt dużych ilościach, to może zaszkodzić nawet stosunkowo zdrowej osobie. W związku z tym w jego stosowaniu konieczne jest poznanie środka, zwłaszcza osób cierpiących na nadwagę. Jeśli dana osoba jest podatna na alergie, orzeszki ziemne mogą mu bardzo zaszkodzić, zwłaszcza jeśli jądra są spożywane razem ze skórą, w której znajdują się silne alergeny. Nie można ich jeść z artrozą i zapaleniem stawów. Należy również pamiętać, że jedzenie zjełczałych lub spleśniałych owoców może powodować zatrucie.